Foto Rigi Kulm Rode (VRB) en Blauwe (ARB) treintjes:

Foto Rigi Staffel
beide kantons wilden een treintje naar Rigi Kulm, en dezelfde ingenieur (Riggenbach) realiseerde de VRB en de ARB, met het zelfde tandradsysteem dat de ingenieur patenteerde.
Treintjes, rails, bovenleiding en seinstelsel zijn volledig uitwisselbaar, maar dat
treintjes uitwisselen gebeurt nog steeds niet. Dat stond op een plakkaat bij Rigi Staffel over geschiedenis en fusie van beide baantjes (VRB en ARB).



De werkelijkheid is weerbarstiger dan de theorie, en fotoarchieven zijn genadeloos
(als je er vrij in rond kunt bladeren):
Deze foto is in Rigi Kaltbad genomen, de avond van aankomst, net voor het diner.
Hier rijden twee treinen achter elkaar omlaag richting Vitznau:
voorop een rode (Vitznau Rigi Bahn),
erachter een blauwe (Arth-Goldau-Rigi Bahn)
De foto is daarmee het historisch bewijs dat de fusie voortschrijdt.
De foto toont meer. Er staat geen schakelpost op het station; er is wel bovenleiding. Hoe zit dat?
Eerder fotografeerde ik een schakelpost bij Grengiols (maar ook schakelposten in Brig en Luzern):
Zoals we van Hasbls weten: schakelposten (Schaltposten) worden gebruikt om de bovenleiding per baanvak te kunnen afschakelen. SBB, BLS en RhB hadden ze bij zo ongeveer ieder station staan opdat de baanvakken tussen de stations afgeschakeld konden worden bij o.a. lawinegevaar, aanrijdingen, en ontsporingen.
Tegenwoordig verdwijnen er steeds meer schakelposten bij SBB. Ze worden afgebroken en niet meer vervangen. Maar zo niet bij Grengiols, en niet bij de Albulalijn, en nog niet op de stations van Brig en Luzern. Daar worden ze nog hersteld en aangepast aan veranderingen aan baanvakken.
Langs de RigiBahn kun je zoeken naar schakelposten, maar dat zijn er niet veel, als ze er al zijn. Er staat er eentje bij Rigi Staffel.... Het is zelfs de vraag of de VRB wel in baanvakken is verdeeld.
Er passen zonder problemen 3 treinen achter elkaar langs 1 perron, maar het zijn er altijd maar maximaal 2 (viel me op). Alle treinen rijden met een bestuurder, en die rijdt puur op zicht. Er zijn weinig (geen echte seinen). Er zijn haltes ("halt auf verlangen") maar in de treintjes ontbreekt de bel (stopknop) om van een halt auf verlangen halte gebruik te kunnen maken (dat werkt dus anders dan bij BLS en RhB).