Eerst maar een voorbeeld van inrijseinen en sperseinen bij het inrijden van een station.
Sperseinen worden gebruikt voor zowel trein- als rangeerbewegingen, en zijn ook op de hoofdbaan te vinden wanneer daar rangeerbewegingen zijn voorzien.
Bij grote stations c.q. emplacementen is dit erg duidelijk te zien vanwege de vele mogelijke rangeerbewegingen en opstelplaatsen voor treinen, locs en treinstellen.
Een trein welke na het inrijsein met Hp1/2 richting het station rijdt, komt hierbij dan ook vaak vele sperseinen tegen.
Deze geven op zijn rijweg dan ook alle Sh1 aan.
Hieronder wat beelden van de situatie bij Mainz, waarbij deze foto's bij het verlaten van het station (sluitwagen) zijn gemaakt.
Hier zijn de nodige sperseinen in beide richtingen te zien.
Rechts een spersein met Sh1 voor de vlexx trein die vlak daarna het station binnen zal rijden.

De vlexx trein met aan het einde van de wissel Sh1.

Hier een aantal inrijseinen op de hoofdbaan.

Bij het uitrijden geldt dit net zo, bij het inleggen van de rijweg worden de wissels in de juiste stand gelegd en de verschillende seinen, van uitrijsein tot spersein, op veilig gezet.
In je laatste tekening maak je er nu toch wel helemaal een potje van... sperseinen op de hoofdbaan om het station binnen te rijden??
Zie uitleg hiervoor, is dus geen verzinsel.
Leerzaam draadje 
Daar twijfel ik ten stelligste aan...
Voor ieder wat te leren, tenzij men niet wil.
Ik ga mij verder van commentaar onthouden, jij bent echt de grote specialist 
Maar je moest eens weten hoe lang ik daar al mee bezig ben en welke publicaties ik allemaal heb...
Twijfel vooral aan de kennis van een ander, zelfs aan die van Märklin, en maak je verder maar belachelijk, mij geen zorg maar de anderen zijn gewaarschuwd, meer kan ik niet doen.
Een oordeel over hoe lang je er mee bezig bent en welke publicaties je allemaal hebt, kan ik niet geven.
Wel ben ik van mening dat hoeveelheid niet bepalend is voor kwaliteit en dat wanneer men de verkeerde informatie krijgt aangereikt, men daar wel eens te lang op blijft bouwen.
Zelf ook wel eens meegemaakt van de verkeerde informatie te zijn uitgegaan totdat iemand mij op de fout wees en, omdat ik open sta voor commentaar en suggesties, heb ik daar dus weer van geleerd.
Wellicht zit ik er met specifieke punten ook wel naast en dan kan ik nog zo hard roepen dat ik bij de DB werk, dat wil dus niet zeggen dat ik alles weet.
Overigens wil ik nog wel wat zeggen over de opmerking "sperseinen op de hoofdbaan om het station binnen te rijden"
Zowel op spoor 1, wat van rechts naar links bereden wordt, als op spoor 2 wat van links naar recht bereden wordt staan inrijseinen met voorsein (2F en 2A).
De sperseinen die daar apart bijstaan zijn dus alleen van toepassing op rangeerbewegingen. Het is niet voor niets dat Ra10 borden zijn geplaatst om aan te geven tot waar gerangeerd mag worden. Een rangeerloc die bijvoorbeeld op spoor 1 richting Willbach na wissel 26 uitkomt zal voor Ra10 moeten stoppen. (dat is dus voor het inrijsein wat iets verderop staat). DAAROM staat dat spersein er, om de loc vrijgave te geven terug te rijden.
Eenieder die hier echt verder iets zinvols over kan opmerken hoor ik graag. We leren er tenslotte alleen maar van.
De sperseinen zijn niet alleen van toepassing op rangeerbewegingen, maar ook op gewonen treinbewegingen.
Gaat het inrijsein op Hp1/2, dan moet het spersein op Sh1 worden gezet.