Nieuws: Treinenplaatjes in je onderschrift? Lees hier verder hoe je dat instelt op jouw profiel!
+  3rail Forum
|-+  Modelbesprekingen
| |-+  Ombouwen modellen ander fabrikaat
| | |-+  Fleischmann v50
0 leden en 1 gast bekijken dit topic. « vorige volgende »
Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Fleischmann v50  (gelezen 3107 keer)

Alain1964

 • Nieuwe Gast
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2020
Fleischmann v50
« Gepost op: vrijdag 03 januari 2020, 00:27:27 »

Hallo een vraag ik na 20 jr  mijn treinen weer eens op gezocht Märklin en Fleischmann   .
En de Märklin m rail  kunnen die Fleischmann locs omgebouwd worden naar 3rail.
En kan m rail ook gebruikt worden voor digitaal?Groet Alain
Gelogd

nobody

 • Vaste Inboedel
 • ****
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2011
 • ......semper idem......
Re: Fleischmann v50
« Reactie #1 Gepost op: vrijdag 03 januari 2020, 00:42:51 »

kunnen die Fleischmann locs omgebouwd worden naar 3rail.
kan m rail ook gebruikt worden voor digitaal?
1 - Dat kan maar er hangt een prijskaart aan. Is het de moeite/kosten waard?
2 - Ja.
Gelogd
Met vriendelijke groet: Wim.                                  Met kleine onderbreking (ban), lid sinds 2009.
                   

ronaldk

 • Stamgast
 • ***
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2010
  • H0: Bouw van mijn baan
Re: Fleischmann v50
« Reactie #2 Gepost op: vrijdag 03 januari 2020, 09:02:21 »

Hallo Alain,

Volgen mij ben je dezelfde persoon van Dit draadje bij het buurforum BNLS. Je gaat nu schaken op twee borden ;) Dan kan je nog wel eens verschillende adviezen krijgen. De twee fora verschillen wat van elkaar ;) Geeft niets, het is maar dat je het weet :)

kunnen die Fleischmann locs omgebouwd worden naar 3rail.

Ja, dat kan. Dat kost een behoorlijke duit geld als je het niet zelf wil doen. Voor 3-rail is het gemakkelijkst om meteen digitaal te maken. Voor zowel analoog 3-rail als digitaal 3-rail. Voor het digitaal maken moet je wat aan het motorschild aanpassen of vervangen. Dan zal je een plek moeten vinden voor de decoder (meestal in de tender). Ik weet zo even niet of je daar in moet frezen om ruimte te maken. Bij 3-rail moet je nog een plek vinden voor de sleper en deze goed gemonteerd en af stellen.

En kan m rail ook gebruikt worden voor digitaal?

Ja, dat kan. Geen probleem. Voor een digitale centrale maakt het niet uit aan wat voor een soort en merk spoor het ding is aangesloten. Of het nu 2-rail, 3-rail is. Of het nu Fleischmann, Lima, Roco of Märklin M-rails is dat maakt niets uit.

Dan wel het volgende over het digitaal rijden in de visie van Märklin. Märklin heeft van vroeger uit een aantal digitale protocollen uitgebracht. Daarmee praat de digitale centrale met het treintje op de baan.(zie ook Uitleg digitaal rijden Via het protocol krijgt de treintje zijn commando's als rijden, versnellen, remmen, stoppen maar ook licht aan en licht uit). Märklin gebruikt een aantal protocollen. Deze digitale protcollen zijn Motorola I (oftewel motorola oud), Motorola II (oftewel Motorola Nieuw), MFX en MFX+ (uitbreiding op MFX) en het DCC-protocol. Je ziet het 5 verschillende protocollen. Worden alle protocollen nog gebruikt? Ja en Nee. Märklin stapt geleidelijk over op het MFX / MFX+ protocol. Dit is het eigen protocol van Märklin. Daar hebben zij de rechten van. Het DCC-protocol is al jaren de standaard bij 2-rail (Alle andere merken dan Märklin eigenlijk). Märklin  bouwt het nu in omdat ze ook het 2-railmerk Trix en LGB hebben overgenomen. Bij het kopen van tweedehands treintjes voor Märklin zal je moeten weten welke protocollen je tweedehands treintje spreekt. Die moet je centrale dan ook spreken.

Wil je dus Märklin digitaal rijden zonder problemen met de protocollen heb je een centrale nodig die ze allemaal ondersteund. Daar heeft Märklin natuurlijk de centrales voor. Twee verschillende centrales. Een beginnerscentrale en een "grote" centrale. De beginnerscentrale is ]de Mobile Station II / III (de zwarte mobile station). Daarmee kan je digitaal beginnen maximaal tegelijk een treintje of 4 - 5 laten rijden. Wil je meer dan heb je volgens märklin een zwaardere centrale nodig, de Central Station III. Deze is uitgebreider maar je bent dan meteen wel meer dan 600 euro kwijt aan een digitale centrale met bijhorende voeding. Er zijn maar een paar fabrikanten die ook digitale centrales met MFX leveren zoals ESU. Dan ben je ook een paar honderd euro kwijt.

Bij 2-rail (wordt nog wel "gelijkstroom" genoemd) heb je dat probleem eigenlijk niet. Daar is tegenwoordig maar één digitaal protocol wat gebruikt wordt: het DCC-protocol. Dat protocol wordt door alle centrales ondersteund. Je hebt dan ook meer keuze in (goedkope) digitale centrales.

Mijn tip zou zijn: Koop een leuke beginnersset met een digitale centrale, digitale lok en nieuwe rails. Dan heb je een goed begin waarvan je weet dat uit de doos moet werken. Zo ben ik ook ooit weer opnieuw gestart. Een mooie 41272 Roco startset met een 2200 en een Roco Multimaus. De set is helaas niet meer nieuw te krijgen. De 2200 rijdt nog vrolijk zijn rondjes op de "Neefjes en Nichtjes baan" van mij. De Multimaus functioneert ook nog steeds en hangt aan mijn baan. :) Van alle digitale centrales en digitale regelaars die ik bezit grijp ik toch steeds weer naar de Multimaus. Van mijn oude treintjes heb ik later wat modellen omgebouwd naar digitaal.

Groet Ronald.
« Laatst bewerkt op: vrijdag 03 januari 2020, 13:00:38 door ronaldk »
Gelogd
De bouw van Poggendam: Op het 3railforum en BNLS-forum

Jan22

 • Vaste Inboedel
 • ****
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2009
 • Dwarsliggers op de rails sporen niet
Re: Fleischmann v50
« Reactie #3 Gepost op: vrijdag 03 januari 2020, 18:55:09 »

Je gaat nu schaken op twee borden ;) Dan kan je nog wel eens verschillende adviezen krijgen. De twee fora verschillen wat van elkaar ;)

kunnen die Fleischmann locs omgebouwd worden naar 3rail.

Hoeveel de fora ook verschillen van elkaar, draadjes raken snel uit het oog verloren, en soms reageert een mens maar 1x, terwijl je ook 10x zou kunnen reageren (op reacties).
Schaken op meerdere borden betekent ook controle houden over al die borden. En menig schaker kan dat niet aan.

De makkelijkste manier om een Fleischmann loc om te bouwen is de assen om en om 180 graden te  draaien (daarmee hef je de 2-rail isolatie van de wielen op), en als je digitaal wilt licht, massa en koolborstels te isoleren en te bekabelen via een decoder. Dat houdt inderdaad in dat je ook het motorschild moet vervangen of moet uitboren ter plekke van die koolborstels.

Over ruimtegebrek voor het plaatsen van een decoder durf ik me niet uit te laten. Al mijn Fleischmann locs hebben ruimte zat onder de kap, maar hoe kleiner de loc hoe nijpender het probleem, ongetwijfeld.

M-rails betekent meestal stroomdetectie toepassen als je digitaal wilt rijden.
Als je analoog en digitaal wilt combineren, kun je beter met lichtsluizen werken dan met contactrails.

Ik zou alle centrales lekker links laten liggen, en een 2e hands pc pakken.
Maar dat vloeit voort uit mijn aversie tegen dedicated systemen.
Gelogd
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Powered by MySQL Powered by PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2019, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Pagina opgebouwd in 0.038 seconden met 25 queries.