Nieuws:

Bekijk eens een willekeurig artikel in onze informatieve Stichting 3rail Wiki.

Recente berichten
Banenplan ontwerpen / Re: vlakke baan
Citaat van: Rudibeer op woensdag 12 juni 2024, 21:38:20de insteek om forumleden te vragen voor hun (uitgebreide) inbreng of bijdrage moet wel ergens leiden tot bijvoorbeeld een oplossing van een probleem of met de baanbouw o.i.d. en niet voor de leut...toch? corrigeer als ik het fout ziet
Kan best dat jij dat zo ziet, maar wat jij daar stelt als NIET bijdrager aan de baanplannen hoor ik nooit van de WEL bijdragers. Beetje vreemd toch?
Dit gaat hier toch ook helemaal niet over 'problemen' of over 'baanbouw', voor zo ver ik het begrijp gaat het hier, of zou het hier moeten gaan over baanplannen.
Ik probeer hier altijd voorbeelden te geven van wat kan in de gegeven situatie, altijd vrijblijvend, wie het leest en bekijkt doet er uiteindelijk mee wat hij wil.
Sommigen die het blijkbaar niet helemaal begrijpen noemen dat 'opdringen' wat natuurlijk complete onzin is, moest ik alles moeten toepassen dat ik in mijn leven aan baanplannen bekeken heb dan had ik nu al 1000 banen moeten bouwen...
En ik richt mij nooit tot de topic starter zelf, ik hoop en weet dat vele anderen er ook hun voordeel mee doen en appreciëren wat er hier getoond wordt, met de nadruk op 'getoond'.
Wie niet geïnteresseerd is in het uitwisselen van ideeën over baanplannen kan toch elder terecht?
Voor mij mag Yves en om het even wie vragen wat ze willen en over wat ze willen, zij stimuleren mij om nieuwe ideeën uit te werken waar altijd iemand iets aan heeft, in de eerste plaats ikzelf, door voor andezren iets uit te werken heb ik al veel ideeën opgedaan die ik zelf kan gebruiken.
Hou het hier bij baanplannen en ga voor baanbouw en problemen naar de gepaste rubrieken.
Ik en vele andere ontwerpers van baanplannen, zeker wie publiceert in boeken en tijdschriften, doen het dus wel voor de 'leuk' zoals jij dat uitdrukt, punt.
Problemen, Reparatie & Onderhoud alle modellen/merken / Re: Marklin 34133 defecte moto...
Zitten er condensatoren tussen de motoraansluitingen en locmassa?
Die moeten er uit gehaald worden, want daar houdt de decoder niet van.
Elektronicatechniek / Re: Wissel aandrijving
Citaat van: ErikW op Vandaag om 08:39:30Het zijn volgens mij vooral de eindafschakelingen die problemen veroorzaken.  Ik heb ze bij mijn wissels allemaal doorverbonden.

Heb op wissel aandrijving doorverbinden gezocht en zogoed als alle antwoorden zijn ik heb het gedaan maar een hoe en wat staat er niet tussen.
Begrijp dat er een soort van micro switch tussen zit en die moet er uit.
Zelf- en verbouw projecten allerlei / Re: welke wagon heeft de DB ge...
Hier nog meer foto's, ook nog met een andere wagon.

Hier heb je misschien wel iets aan, de wagon is in 1995 door Plasser & Theurer gebouwd als 720 101-5.

Nog wat detailfoto's
Elektronicatechniek / Re: Wissel aandrijving
Het zijn volgens mij vooral de eindafschakelingen die problemen veroorzaken.  Ik heb ze bij mijn wissels allemaal doorverbonden.
Modelbaanbouw / Re: Baanbouw Rehausen
Citaat van: Hanzi op Vandaag om 07:05:43● Ander klimaat, ja dat wel, maar er is airco om de temperatuur en vocht binnen de perken te houden.
Inderdaad, en dat wordt dagelijks gecontroleerd op mijn digitale "weer"station.
Citaat van: Hanzi op Vandaag om 07:05:43● Zelfgemaakte middenrail, geen optimaal contact?
Geen kans, dat zijn de enige blokken, trajecten waar geen problemen optreden.
Citaat van: Hanzi op Vandaag om 07:05:43● Primaire voedingsspanning uit omvormers/zonnepanelen: wel of geen mooie sinus? Spanningspiekjes die doorwerken in het digitale systeem?
De omvormer geeft een echte pure sinus af, volgens fabrieksspecificaties althans. Zonnepanelen reageren op de lichtintensiteit die er op valt en doen dat traag. Een zonnepaneel kan geen pieken produceren. De netspanning varieert iets als gevolg van wel of geen zon maar echt veel is dat niet. Dit wordt ook constant gemonitord door paneelmeters. Als test zal ik vanavond eens gaan rijden, dan is er geen zon en werkt alles alleen op netspanning.
Vanochtend heb ik gereden tot de eerste lok (V200) weer in de fout ging. Tot vandaag was een dergelijke gebeurtenis de start van heel veel ellende. Vandaag heb ik op dat moment beide Märklin decoder loks van de baan genomen en alles reed keurig door zonder een enkel probleem. Conclusie Märklin kwalitatief hoogwaardig? My ass, Goedkope Chinese troep is het. En dat is dan nog een belediging voor vele Chinese producten die wel goed zijn.

Vanavond zal ik dus nog eens de proef op de som nemen, maar fijn dat je meedenkt. Dat wordt hogelijk gewaardeerd. Wordt vervolgd.
2024 / Re: Märklin Insider club 2024 ...
Hoop dat het klopt, want die van mij zou afgelopen dinsdag bezorgt worden volgens de app. Maar helaas nog niet ontvangen.
En hij staat nog steeds op de 11e

M.vr.gr. Erwin
Modelbaanbouw / Re: Baanbouw Rehausen
Tja, je hebt wel heel veel problemen Henk. En dan ga je denken, waar ligt dat dan aan?
● Ander klimaat, ja dat wel, maar er is airco om de temperatuur en vocht binnen de perken te houden.
● Zelfgemaakte middenrail, geen optimaal contact?
● Primaire voedingsspanning uit omvormers/zonnepanelen: wel of geen mooie sinus? Spanningspiekjes die doorwerken in het digitale systeem?
● ? ? ?
Ik zeg niet dat dit de oorzaken zijn, maar ik probeer mee te denken; alle 3 de ideeën gaan echter onderuit door het feit dat alleen de M-decoders problemen geven :? ...

Wellicht toch een onzuivere voedingsspanning hetgeen doorwerkt op de kwalitatief hoogstaande (?) M-decoders. Vergelijk het met een dvd-speler, hoe duurder (betere kwaliteit) hoe gevoeliger voor slechte (bv zelfgebrande) cd's.
2024 / Re: Märklin Insider club 2024 ...
Citaat van: FransW op vrijdag 07 juni 2024, 14:17:16Ben benieuwd wanneer de d-DD (duitstalige Dikke Duitser) bij mij op de deurmat ploft.

Daar kan ik zelf het antwoord op geven: de PostNL-app vertelt mij dat er vandaag een grote witte enveloppe met rode letters op de deurmat ploft. Wunderbar!
Elektronicatechniek / Re: Wissel aandrijving
Tja helaas, aan nagenoeg alles wat je op de modelbaan doet hangt een kostenplaatje. Maar dat kun je redelijk beperkt houden met de juiste keuzes.

Die C-rail wisselaandrijvingen is echt een probleemgeval. In heel veel gevallen werken ze niet of gebrekkig. en Märklin is niet bij machte om dat te verbeteren. Reeds twee maal zijn er nieuwe versies uitgebracht en nog steeds is het zwaar prut. Inmiddels heb ik nagenoeg al mijn wissels voorzien van servo aandrijvingen (enkele hebben er nog een MTB motor) en dat werkt betrouwbaar en probleemloos. Ook het inbouwen van servo's is niet zo heel erg moeilijk als je een beetje handig bent in knutselen (iets wat in deze hobby toch wel een must is). En de kosten hiervan zijn vele malen lager als die van de originele aandrijvingen. In ieder geval toch voor het digitaal bedrijf maar ook voor analoog zijn er prima oplossingen. Voor ideeën en tips kijk eens in mijn bouwdraadje "Baanbouw Rehausen".