Nieuws: Heeft u de Stichting 3rail Kalender 2022 al besteld? Lees meer over de kalender in -dit topic-
+  3rail Forum
|-+  Modelbesprekingen
| |-+  Problemen, Reparatie & Onderhoud alle modellen/merken
| | |-+  Marklin 3054 E103 geen licht?
0 leden en 1 gast bekijken dit topic. « vorige volgende »
Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Marklin 3054 E103 geen licht?  (gelezen 5080 keer)

wvniersen

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2012
    • Zolderbaan Unterstetten
Marklin 3054 E103 geen licht?
« Gepost op: zaterdag 30 augustus 2014, 18:09:09 »

Hallo

vandaag een mooie E103 M3054 op de kop getikt, bijna nieuw in doos.
bij thuiskomst blijkt er een decoder in te itten met 8 dipswitches, vermoedelijk de C80
de loc rijdt inmiddels op analoog met alle dipswitches uit, trouwens ook met de dipswitches om en om aan liep de loc analoog....
maar de lampjes willen niet branden.
de lamjes heb ik getest en branden dan wel.
vermoedelijk staan deze digitaal uitgeschakeld....
kan dat?
en hoe kan ik dat oplossen zodat ze nu ook weer gaan branden.



groet Winno

Kappa

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Gelukkig liggen de dwarsliggers onder de rail.
Re: Marklin 3054 E103 geen licht?
« Reactie #1 Gepost op: zaterdag 30 augustus 2014, 18:45:35 »

Hoi Winno,

Bij de oude C80 decoders is F0 niet actief en brandt het frontsein dus niet.
Als je analoog wilt rijden, moet je de lampjes direct tussen frame en sleper aansluiten.
Gebruik dan wel de 16V lampjes.
Gelogd
Groeten Ad

Het leven van een trein gaat niet over rozen....wel over rail! :D

wvniersen

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2012
    • Zolderbaan Unterstetten
Re: Marklin 3054 E103 geen licht?
« Reactie #2 Gepost op: zaterdag 30 augustus 2014, 18:48:46 »

dus als ik het goed begrijp werken de lampjes bij analoog bedrijf niet, en bij digitaal bedrijf wel?
hoe zit het dan als ik met een delta aansturing zou gaan werken?
werken de lampjes dan wel?
of moet ik ze dan ook nog rechtstreeks tussen frame en sleper aansluiten?

groet Winno

Kappa

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Gelukkig liggen de dwarsliggers onder de rail.
Re: Marklin 3054 E103 geen licht?
« Reactie #3 Gepost op: zaterdag 30 augustus 2014, 18:51:51 »

Bij delta werken ze wel analoog.
Gelogd
Groeten Ad

Het leven van een trein gaat niet over rozen....wel over rail! :D

wvniersen

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2012
    • Zolderbaan Unterstetten
Re: Marklin 3054 E103 geen licht?
« Reactie #4 Gepost op: zaterdag 30 augustus 2014, 19:18:35 »

dank je wel.
heb net vandaag ook een delta module gekocht om eens een keer te bekijken wat dat is, en of dat leuk werkt.
misschien als voorbereiding voor toch een keer de overstap richting digitaal te maken.
en voor die 5 euro kon ik hem niet laten liggen.

ga me daar eens in verdiepen.

groet Winno

Kappa

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Gelukkig liggen de dwarsliggers onder de rail.
Re: Marklin 3054 E103 geen licht?
« Reactie #5 Gepost op: zaterdag 30 augustus 2014, 20:03:14 »

Je zal weinig tot geen verschil merken tussen de huidige C80 decoder en de delta decoder, behalve dan dat bij de delta decoder de lampjes branden.
Gelogd
Groeten Ad

Het leven van een trein gaat niet over rozen....wel over rail! :D

wvniersen

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2012
    • Zolderbaan Unterstetten
Re: Marklin 3054 E103 geen licht?
« Reactie #6 Gepost op: zondag 31 augustus 2014, 12:46:50 »

Ook digitaal via de Delta module werken de lampjes niet,
zal de lampjes rechtstreeks aan gaan sluiten, dan moeten ze gewoon wel werken.

groet Winno

Kappa

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Gelukkig liggen de dwarsliggers onder de rail.
Re: Marklin 3054 E103 geen licht?
« Reactie #7 Gepost op: zondag 31 augustus 2014, 16:20:37 »

Welke delta module heb je dan gebruikt Winno?
Gelogd
Groeten Ad

Het leven van een trein gaat niet over rozen....wel over rail! :D

wvniersen

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2012
    • Zolderbaan Unterstetten
Re: Marklin 3054 E103 geen licht?
« Reactie #8 Gepost op: zondag 31 augustus 2014, 17:38:44 »

de delta 6604, stuurmodule.
of bedoel je decoder, dat is vermoedelijk een Marklin C80.
de lampjes zijn vanuit de decoder met geel aangesloten.

heb ook nog een BR81 met een echte delta decoder rijden, daar gaat de verlichting aan afhankelijk aan de rijsnelheid
dus het lampje brand niet voluit, maar dat is dus normaal.

best leuk rijden met een simpele delta regeling....

groet Winno

Spoorman

  • Gast
Re: Marklin 3054 E103 geen licht?
« Reactie #9 Gepost op: zondag 31 augustus 2014, 17:53:32 »

Fotootje van e.e.a. posten helpt Winno.

Gr, Ben.
Gelogd

marklinfan

  • Gast
Re: Marklin 3054 E103 geen licht?
« Reactie #10 Gepost op: zondag 31 augustus 2014, 18:05:31 »

na een keer kortsluiting ging bij mijn delta loc get licht niet meer aan, todat er  og een keer kortsluiting kwam.
dus: maak kortsluiting :P :D.
Gelogd

wvniersen

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2012
    • Zolderbaan Unterstetten
Re: Marklin 3054 E103 geen licht?
« Reactie #11 Gepost op: zondag 31 augustus 2014, 18:24:09 »

de gewenste foto's...
het is geen ombouw geweest die de schoonheid prijs wint.
dat ga ik ook zeker nog verbeteren.
misschien dat andere foto's hebben hoe het zou moeten/kunnen?

alvast bedankt.

groet Winno

marklinfan

  • Gast
Re: Marklin 3054 E103 geen licht?
« Reactie #12 Gepost op: zondag 31 augustus 2014, 18:27:10 »

ik doe het minder net :P.
Gelogd

Spoorman

  • Gast
Re: Marklin 3054 E103 geen licht?
« Reactie #13 Gepost op: zondag 31 augustus 2014, 18:33:39 »

Inderdaad prutswerk. Het lijkt er op dat de beide lampjes op één uitgang zitten?

Alles er uit knippen en opnieuw aansluiten met zo mogelijk de juiste draadkleuren.



Gr, Ben.
Gelogd

wvniersen

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2012
    • Zolderbaan Unterstetten
Re: Marklin 3054 E103 geen licht?
« Reactie #14 Gepost op: zondag 31 augustus 2014, 18:38:21 »

dank je wel Ben, voor het schema van de decoder.
als ik het goed begrijp, moet ik 1, 2 en 8 aansluiten op de lampjes?
maar gaan ze dan ook branden bij analoog bedrijf?
of is het dan toch handiger dat ik de lampjes rechtstreeks op sleper en massa loc aansluit?

groet Winno

Spoorman

  • Gast
Re: Marklin 3054 E103 geen licht?
« Reactie #15 Gepost op: zondag 31 augustus 2014, 18:41:04 »

Dat laatste weet ik niet, Ad misschien?
Gelogd

wvniersen

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2012
    • Zolderbaan Unterstetten
Re: Marklin 3054 E103 geen licht?
« Reactie #16 Gepost op: zondag 31 augustus 2014, 18:44:20 »

Hoi Winno,

Bij de oude C80 decoders is F0 niet actief en brandt het frontsein dus niet.
Als je analoog wilt rijden, moet je de lampjes direct tussen frame en sleper aansluiten.
Gebruik dan wel de 16V lampjes.

Ad had al eerder aangegeven dat bij deze decoders de verlichting niet actief is bij analoog bedrijf.
in de hoop dat het bij delta wel werkte...
maar blijkbaar ook niet bij mij dan.
ik ga de lampjes wel afkoppelen en rechtstreeks aansluiten op de sleper en massa van de loc.
voor de rest zal ik de draden wat gaan fatsoeneren...

groet Winno

Kappa

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Gelukkig liggen de dwarsliggers onder de rail.
Re: Marklin 3054 E103 geen licht?
« Reactie #17 Gepost op: zondag 31 augustus 2014, 18:53:20 »

Winno, we hebben elkaar verkeerd begrepen. ;)
Met delta module doelde ik op een delta decoder, die kan namelijk wel analoog de lampjes laten branden.
Ik dacht dat je er een delta decoder in ging bouwen, maar je had het over de delta rijregelaar.

Die draadkleuren werden destijds zo door Marklin gebruikt.
Als het goed is zitten de lampjes al tussen 1,2 en 8 aangesloten.

Bij de C80 moet je voor analoog gebruik de lampjes tussen sleper en massa(chassis) aansluiten.
Alleen dan branden ze beide tegelijk bij analoog gebruik, je hebt dan dus geen licht wisseling.
Het zijn waarschijnlijk 16Volt lampjes die bij digitaal gebruik te fel (en korter) zullen branden.
Gelogd
Groeten Ad

Het leven van een trein gaat niet over rozen....wel over rail! :D

wvniersen

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2012
    • Zolderbaan Unterstetten
Re: Marklin 3054 E103 geen licht?
« Reactie #18 Gepost op: zondag 31 augustus 2014, 19:02:24 »

duidelijk, ik moet de lampjes dus rechtstreeks buiten de decoder om aan sluiten.
de decoder was al ingebouwd, was een verassing na het openen van de loc.
je denkt een analoog te kopen en het blijkt een digitaal te zijn.

wat ik nog niet begrijp is waarom de lampjes voor digitaal 19V moeten zijn, en bij analoog 16V
de omschakel puls is toch behoorlijk bij analoog, en in theorie zouden de lampjes dan toch ook  kapot moeten gaan....

is het gebruik van 19V lampjes dan niet altijd beter, ook bij analoog gebruik?

groet Winno

Kappa

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Gelukkig liggen de dwarsliggers onder de rail.
Re: Marklin 3054 E103 geen licht?
« Reactie #19 Gepost op: zondag 31 augustus 2014, 19:52:04 »

19Volt lampjes zullen bij analoog bedrijf nauwelijks licht geven.

De baanspanning is bij digitaal bedrijf hoger dan bij analoog, ongeveer 22Volt.
Bij digitaal bedrijf gebruik je 19Volt lampjes, als ze tussen de AUX(F0) en decoderplus worden geplaatst.
Tussen AUX en decoderplus staat ongeveer 18 á 19 Volt.
Maar sluit je de lampjes aan tussen AUX en decodermassa (bij de ouder decoders, zoals bij de 6080(c80)), moet je weer 16Volt lampjes gebuiken.
Gelogd
Groeten Ad

Het leven van een trein gaat niet over rozen....wel over rail! :D

wvniersen

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2012
    • Zolderbaan Unterstetten
Re: Marklin 3054 E103 geen licht?
« Reactie #20 Gepost op: zondag 31 augustus 2014, 20:14:27 »

pffft.....lastige theorieën allemaal....
dat verklaart nu dus ook waarom ik bij sommige locjes dus weinig verlichting heb....
zitten de verkeerde lampjes is..

ga ik op zoek naar de juiste lampjes, of ik stap meteen over naar de Brawa LED verlichting.
dat werkt ook perfect, heb ik vandaag geprobeerd...
maar die hebben weer niet alle gangbare modellen...

groet Winno

loc1200

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2009
  • Veel lukt met geduld, liefde en precisie.
Re: Marklin 3054 E103 geen licht?
« Reactie #21 Gepost op: maandag 01 september 2014, 16:10:47 »

Mooie 3357.
Wel rommelig aangelegd, de digitalisering door de vorige eigenaar.

Bij de Delta-decoders is je felheid van de (juiste) lampjes altijd afhankelijk van je rij-spanning.

Een C80 decoder (Moterola 1) heeft een aansturing nodig (F0 aan/uit) om de lampjes te laten branden.
Deze is niet op het oudere Deltastuurapparaat aanwezig. De laatste versie van de Deltastuurapparaat heeft deze wel!

De verlichting schakelt ook mee met de rijrichting;
voorzijde (sleperkant) geel; later grijs.
achterzijde geel.

M.v.g. Marcel
« Laatst bewerkt op: maandag 01 september 2014, 16:15:15 door loc1200 »
Gelogd
Gebruikt:  Raptor; Märklin Central/Control-unit en de rest van de fam. (6040/41/43/50 enz) MS1/2;
In- en ombouw/gebruik van dec: Mä, ESU.
=> in opdracht OOK VOOR DERDEN =>

wvniersen

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2012
    • Zolderbaan Unterstetten
Re: Marklin 3054 E103 geen licht?
« Reactie #22 Gepost op: maandag 01 september 2014, 18:03:53 »

Duidelijk verhaal Marcel.
had ik dus toch het nieuwere type moeten kopen.
maar goed, weer iets geleerd.  :thumbup:

groet Winno

Bart

  • Gast
Re: Marklin 3054 E103 geen licht?
« Reactie #23 Gepost op: dinsdag 02 september 2014, 13:59:01 »

hoi

Gewoon je Delta geval FF openmaken en er een paar drukknoppen opzetten zodat je de  functie kan schakelen  :D

http://www.marklin.com/tech/digital1/images/6604+.jpeg

of pin 26 aan massa leggen, dan heb je altijd je functie aanstaan.

bart
Gelogd

wvniersen

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2012
    • Zolderbaan Unterstetten
Re: Marklin 3054 E103 geen licht?
« Reactie #24 Gepost op: dinsdag 02 september 2014, 16:11:59 »

hallo Bart...

dat is ook een optie...
handig, heb drukknoppen liggen, en een schakelaartje kost ook niet veel...
zet me weer aan het nadenken.
 :thumbup: :thumbup: :thumbup:

groet Winno

wvniersen

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2012
    • Zolderbaan Unterstetten
Re: Marklin 3054 E103 geen licht?
« Reactie #25 Gepost op: zaterdag 06 september 2014, 17:57:31 »

zo vandaag de E103 onder handen genomen.
eerst de bedrading maar eens los gesoldeerd, en gefatsoeneerd.
alle kabels mooi onder de decoder door laten lopen.

lampjes nu rechtstreeks tussen sleper en massa aangesloten, voor analoog bedrijf.
en nu branden ze ook als ik de loc via Delta aan stuur.

enige is dat de loc wat hapert op "digitaal" terwijl hij op analoog best netjes rijdt.
een andere digitale loc loopt beter tijdens digitaal bedrijf,
duidt dat op een massa probleem?
en waar zou dat probleem zich kunnen bevinden?
het is namelijk wel de hobby uitvoering van de E103.

groet Winno

loc1200

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2009
  • Veel lukt met geduld, liefde en precisie.
Re: Marklin 3054 E103 geen licht?
« Reactie #26 Gepost op: zaterdag 06 september 2014, 22:12:32 »

Winno,

Nou, is misschien hobby uitvoering maar scheelt technisch en qua bedrukking helemaal niets van de daarvoor uitgebrachte uitvoeringen.
Heeft alleen de stempel Hobby gekregen om de drempel voor de jeugd iets te verlagen.

Maar even ter zake.
Ivm verbeteren van de massa, plaats ik altijd een soldeerlipje aan het schroefje van het motorschild. deze met een bruine draad verbinden naar de massa van het lokframe, (waar je bruine draad van je decoder aan zit)

Succes!

Gr. Marcel
« Laatst bewerkt op: zondag 07 september 2014, 01:51:23 door loc1200 »
Gelogd
Gebruikt:  Raptor; Märklin Central/Control-unit en de rest van de fam. (6040/41/43/50 enz) MS1/2;
In- en ombouw/gebruik van dec: Mä, ESU.
=> in opdracht OOK VOOR DERDEN =>

Kappa

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Gelukkig liggen de dwarsliggers onder de rail.
Re: Marklin 3054 E103 geen licht?
« Reactie #27 Gepost op: zondag 07 september 2014, 00:23:56 »

Winno, als de loc hapert, flikkert de verlichting dan ook?
Zo ja, dan dit idd op een massa probleem.
Voer dan het advies van Marcel uit.

Bedenk wel dat er een antieke decoder in deze loc zit, die eigenlijk nog naar Motorola oud luistert.
Het kan ook zijn dat de decoder niet goed omgaat met het aangeboden digitale signaal.
« Laatst bewerkt op: zondag 07 september 2014, 10:24:21 door Kappa »
Gelogd
Groeten Ad

Het leven van een trein gaat niet over rozen....wel over rail! :D
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Powered by MySQL Powered by PHP SMF 2.0.17 | SMF © 2019, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Pagina opgebouwd in 0.066 seconden met 32 queries.