Ombouw Marklin 3388 ? mP 3004
Een modelspoorvriend had een motorpost liggen. Enig probleem was dat hij half omgebouwd was. En die postrijtuigen stonden ook zo zielig in de vitrine bij hem, dat vind ik natuurlijk niet kunnen
EisenWat zijn de eisen voor de locomotief?
- Schakelbare front en sluitseinen.
- Interieurverlichting
- Hoog vermogen motor
Dit betekent dat er versterkte 5 functie uitgangen nodig zijn. 2 voor de frontlichten. 2 voor de sluitseinen, 1 voor de interieurverlichting.
Om dit gemakkelijk en netjes om te bouwen wordt gebruik gemaakt van een adapterplaat van Esu. (ES51968) Deze adapterplaat heeft een 21 mtc connector voor de decoder, en versterkt de onversterkte functie uitgangen aux 3 en 4. Bijkomend voordeel is dat de adapterplaat in de oude decoder houder past.
Als decoder wordt een Esu locpilot 4.0 21mtc toegepast. (ES54614) Aux 2 en 3 worden gebruikt voor de sluitseinen. De sluitseinen trekken bijna geen stroom, de interieurverlichting wel. Die kan dus beter op een beveiligde aux uitgang aangesloten worden. In dit geval aux 1.
VerslagWe beginnen met de motor te demonteren en even schoon te maken.


Vervolgens het draaistel weer demonteren inclusief motor.


Dan aan het adapterplaatje een extra draad solderen aan aux 3 voor een sluitsein. Vervolgens in de decoderhouden klikken.


Draden aan de motor solderen. Het klopt dat er eigenlijk nog ontstoorspoelen tussen moeten, eveneens de condensator op het motorschild.

Gat in de ledstrip boren zodat de ?poot? waarmee de kap vast geschroefd zit niet hoeft worden te gesloopt. De printbanen die worden onderbroken weer verbonden met draad.
LedprintjesDan komt het moeilijke punt, de orginele lichtprintjes. Dezen dienen aangepast te worden voor digitaal gebruik.
Als eerste dienen er 4 printbanen doorgekrast te worden.

Vervolgens dien je 4 nieuwe printbanen te creeëren.



Voor de ledjes is gebruikt gemaakt van een 1k weerstand. Dezen zijn eerst aangesloten bij de lichtprintjes zelf. Maar toen bleek dat de kap er niet goed oppaste zijn dezen verplaats naar de adapterplaat.

Vervolgens de overige draden aansluiten. Als eerste van een stukje koperbrons een nieuw aansluitpunt gemaakt.

Dan de draden net wegwerken in de ?draadgoten?. Over de gaten zit een stukje aluminium tape zodat de draden niet meer verplaatsen.


Totaaloverzicht met de decoder op de adapterplaat.

Sfeerplaatjes

Vervolgens de decoder netjes afstellen/instellen via de ecos/lokprogramer. Met de lokprogrammer is de decoder zo ingesteld, function mapping is ongelovelijk snel klaar. Wat nog rest zijn de ontstoorspoelen aanbrengen en de condensator.
Meer foto?s zijn te vinden in het volgende
album.
Reactie's, opbouwende kritiek, tips zijn welkom!
