Beide hebben hun voors en tegens. Ik zal de genoemde van de diverse leden hier stuk voor stuk proberen te behandelen:
- Loksound of Lokpilot is niet centralegebonden. Draait ook prima op iedere andere digitale centrale die het ondersteunde formaat aan kan bieden.
- Koploper: De ontwikkelaar is vorig jaar, helaas (veel te vroeg), overleden. Koploper wordt dus niet meer doorontwikkeld. Daarvoor een centrale kopen is, naar mijn mening, geen goed idee.
- Beide centrales ondersteunen DCC.
- Beide centrales ondersteunen MFX. De CS3 is met MFX inlezen beduidend sneller. Ook ondersteunt de CS3 MFX+ (logisch, MFX is een Märklin protocol).
- De ECOS II ondersteund daarentegen weer Railcom.
- Er was geen verschil van inzicht tussen Märklin en ESU, ESU heeft simpelweg in de ontwikkeling van de CS1, die volledig is betaald door Märklin, foefjes verstopt om deze later zelf ook op de markt te kunnen brengen. De hardware van de CS1 en ECOS1 is in grote lijnen identiek. Zie de ECOS1 en de latere CS1 Reloaded update. Daarop heeft Märklin de samenwerking gestaakt en is een rechtzaak begonnen. Een van de resultaten uit die rechtzaak is dat ESU MFX geen MFX mag noemen. Daarom noemen ze het dus M4.
- Op de CS2 en 3 kan je de MS1 en 2 (zwart en grijs) aansluiten, waarbij de MS2 een volwaardige rijregelaar wordt. Je kan bij de MS2 zelfstandig bladeren door de lokbibliotheek. Als je de wissels in lage nummers indeelt, kan je deze ook bedienen. Alle wisseladressen hoger dan 256 kan je niet bedienen. De MS1 moet loks toewijzen vanuit de CS3.
- Op de ECOS kan je de MS1 aansluiten als volwaardige rijregelaar. Hoe het toewijzen van loks gaat, weet ik niet.
- De ECOS heeft een sniffer. Daarop kan je andere centrales aansluiten, hun railsignaal wordt dan doorgegeven. Bijvoorbeeld een 6021 of een intellibox.
- De ECOS heeft een Loconet-T mogelijkheid (moet je er apart bijkopen).
- Technisch is er nauwelijks tussen ECOS1 en 2. Enkel kan de 2 meer vermogen aan en heeft een ander display. Dat zou dus betekenen dat je met een ECOS 2 evengoed nog gebruik maakt van wat oudere hardware.
- Qua processorsnelheid wint de CS3 het dik. Ook van de CS2 overigens, dat is ook al een groot verschil.
- De CS3 heeft de mogelijkheid tot het toepassen van lokkaarten. Daarmee kunnen gastrijders relatief snel hun lok in het systeem invoeren. Nuttig? Moet je zelf bepalen, ik gebruik ze als back-up.
- Märklin maakt gebruik van het CAN protocol, de zogenaamde CAN-Bus. ESU spookt wat uit en heeft haar protocol niet vast liggen, waardoor er voor ESU geen toevoegingen vanuit bijvoorbeeld CAN-Digital-Bahn te koop zijn.
- Märklin heeft tools om ook je 6021 aan de CS2 of CS3 te hangen in de handel gezet.
- Beide apparaten zijn via netwerk te benaderen en kunnen met apps gestuurd worden.
- De ECOS heeft een maximaal vermogen van 6A, de CS3 een maximaal vermogen van 5A. Zonder goede bekabeling is dat niet te gebruiken.
- MFX, Railcom en dergelijke moet je zelf je waarde aan hangen. Ik mis het niet als ik het niet heb.
- Beide zijn via verschillende computerprogramma's te benaderen. Het ligt er maar net aan waar de ontwikkelaar zin in heeft.
Ik heb des tijds de keuze gemaakt voor de CS3 en daar ben ik nog steeds blij mee. Ik ben voor de kale versie gegaan, de CS3 60226. Je hebt ook de wat duurdere versie, de 60216, ook wel CS3+ genoemd (beide is correct). Die heeft al een S88N aansluiting erop zitten, is galvanisch gescheiden en kan als slave dienen. Mijn CS3 kan alleen als master dienen in een netwerk van centrales, heeft geen galvanische scheiding en ik heb er een S88-Link reeds bijgekocht. Op zich ben ik tevreden, in mijn specifieke exemplaar zat een bug die ze moeilijk konden vinden bij Märklin. Ik had er graag Loconet op gehad.
Beide apparaten zijn niet feilloos. Märklin loopt momenteel tegen een bug aan bij kortsluiting, soms valt het apparaat dan uit. Aan de andere kant weet ik vanuit Tischbahning dat de ECOS onder hoge belasting ook door zijn thermische zekering gaat en uit valt. Die heeft niet voldoende koeloppervlakte om de warmte af te voeren. Daar heb ik met de CS3 dan weer geen last van. Beide problemen zou je in de normale thuissituatie geen last van moeten hebben. Bij Tischbahning blijven wij tot nu toe telkens terugvallen op de Intellibox 2 met een Loconet netwerk en draadloze Funkdaisy's gecombineerd met stationaire bedieningsunits erbij, ondersteund door TAMS B4 Loconet boosters. Maargoed, iemand die dezelfde oppervlaktes thuis gaat bestrijken als wij bij Tischbahning doen, die moet minstens in een enorm landhuis wonen en daar ook daadwerkelijk overal modelspoor mogen neerleggen.
Mark vindt dat er teveel op gevoel gekozen wordt, ik denk dat het vooral een gevoelskwestie is. Bij welk apparaat heb je een goed gevoel, al dan niet ondersteund door bepaalde harde eisen. Dat merk ik ook als de de CS3 mee heb naar bijvoorbeeld de stamtafel. Mensen die er nooit mee werken, lopen te stunten. Mensen die een apparaat gewend zijn, vinden hun weg er gemakkelijk in
Groet,
Laurent