Een kleine maand geleden kwam mijn zoon Wessel (16) plots met het voorstel een 3d printer te kopen. Ik volgde dit zelf al jaren en hij kwam op de proppen met een printer uit China, die over het algemeen zeer goed werd beoordeeld als instap model. Het apparaat komt als bouwpakket, waarbij solderen niet nodig is. Een ikea model zeg maar, waarbij de benodigde gereedschapjes worden meegeleverd. Op youtube zijn er ook tal van how-to filmpjes te vinden over de assemblage.
Afgelopen maandag in de late middag arriveerde de printer en Wessel is dinsdag druk bezig geweest met de opbouw. Zo rond een uur of 7 in de avond werd de eerste proefprint gemaakt.
We hadden al wel een kilo filament mee besteld en dat was wel handig om direct aan de slag te kunnen gaan.
Wij hebben de
Anet A8 staan en hebben daar ca 150 euro voor betaald bij de chinees. Vreemd genoeg hoefden we geen invoerrechten te betalen voor de redelijk grote en zware doos.
Wessel is begonnen met het printen van meegeleverde testbestanden en upgrades voor de printer.
De eerste print was al heel behoorlijk, maar het zou beter moeten kunnen. Steeds na elke print is er wat bijgesteld aan de printer zelf. De spanning van de riem van de printkop wat strakker gezet etc. Daarnaast kan je spelen met temperaturen van de printkop en het printbed, de plaat waarop geprint wordt. Elke print werd beter en strakker, maar toen was de tape op. Op de plaat waarop geprint wordt moet je een stroef oppervlak maken waar de eerste laag plastic grip op heeft. Tape hiervoor is te koop, duur. Aangezien we dit niet hadden, maar toevallig wel blauw schilderstape heeft hij dit gebruikt. Ging best wel redelijk en wordt ook genoemd op vele sites als oplossing. Onze tape van Action bubbelde een beetje en was niet ideaal. Een andere suggestie was een glasplaat met een speciale hechtspray. Glasplaatje was er wel, maar de spray niet. We hebben gewoon een poging gewaagd met een glasplaat en een waasje van Action spuitlijm. Ging helemaal prima en het losmaken van de print lukte met gedruppelde wasbenzine door een pipet heel makkelijk. Lijkt vooralsnog een prima tweak te zijn.
Een volgende stap is verbetering van het resultaat te zoeken in het printprogramma. Je kan hierin van alles en nog wat instellen. Zie dit maar als je bij het printen van een document in windows op eigenschappen van de printer klikt en je de kleur, kwaliteit etc kan instellen.
Daarnaast heb je een tekenprogramma nodig. Er zijn er velen van gratis tot duizenden euri. Voorlopig lukt het mij nog niet iets simpels te tekenen. Ben bezig met een abri jaren 50/60, zonder succes. Lijkt dat voor mij het probleem ligt in het omdenken van tekenen in 2d naar 3d, naast het doorgronden van de software. Het lijkt me wel erg leuk daar iets mee te kunnen gaan doen. Ideetjes zat.
Gelukkig zijn er online wel de nodige bestanden te vinden in 1/87 om alvast wat mee te rommelen.
Toch zijn dit er veel minder dan eigenlijk verwacht en de helft is dan ook nog eens als sketchup file, dat niet direct te printen is. Het converteren naar stp bestand voor de printer is ook best nog een dingetje? In ieder geval een wereld aan mogelijkheden.
Overigens vallen de printkosten heel erg mee. Al jaren kijk ik af en toe bij Shapeways, en dan schrik je wel een beetje. Het printen duurt dan wel best wel lang, maar misschien is dat nog wat aan te passen in de software. Het verbruik van het plastic valt reuze mee en de kosten zijn in geen vergelijk met een bestelling bij Shapeways of een retail-model van bijv een container.. Met alle nog te puzzelen instellingen hebben we een 20ft chemicaliën container geprint uit een online bestand. Volgens Wessel hooguit 30 cent aan kosten. Bij Shapeways ?12.48 en op martktplaats 9 euro voor een kibri achtig model. Het geprinte model mist wat detaillering, maar dat ligt aan de tekening en niet aan de printer. Zal binnenkort een fotootje van de print toevoegen.