Nieuws: Voor de 3railwiki zoeken wij altijd foto's en/of teksten!! Wil je helpen? Lees in de oproep hoe dat kan!
+  3rail Forum
|-+  Modelbesprekingen
| |-+  Ombouwen Märklin H0 Modellen
| | |-+  Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
0 leden en 1 gast bekijken dit topic. « vorige volgende »
Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3  (gelezen 4844 keer)

Dennis

  • Events Team
  • 3rail Events team
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2011
    • Mijn website
Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Gepost op: vrijdag 22 april 2011, 22:50:40 »

Hoi iedereen,

Ik heb vanmiddag onderdelen gehaald om mijn 3*** delta krokodil om te bouwen naar digitaal met 5 ster anker motor. De permanente magneet paste niet zoals het hoorde. Deze is gemodificeerd door 2 bladen te verwijderen zodat de breedte wel klopte. Nu loopt de locomotief super goed alleen als ik de lampen aanzet knipperen de lampjes. Ik heb een Zwitserse schakeling toegepast dmv Aux 1 en 2. Het duurt ook even voor de lampen aangaan. Ik heb al de cv waardes teruggezet zodat het geen bouwlampen zijn die erin zitten. Cv waardes zijn nu 8 voor de voor en achter lampen en voor Aux 1 en 2. ook merk ik als de loc niet rijdt maar de lampen aanstaan dat de decoder een zoemend geluid maakt. Is dit normaal?

Heeft iemand dit vaker gehad en hoe kan ik het knipperen laten stoppen.

Ik hoor graag van jullie.
ik rij met een ms2

Groetjes Dennis

wakkie

  • Speciale Gast
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
    • HET forum voor en door märklin liefhebbers
Re:Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Reactie #1 Gepost op: vrijdag 22 april 2011, 23:23:31 »

Hoi Dennis,

Het knipperen van de lampjes komt waarschijnlijk doordat je de lokzelf als massa gebruikt.

In de wiki is daar al het een en ander over geschreven.

Ik heb zelf dit probleem ook bij een plan V die ik digitaal en omgebouwd heb. Daar is het flikkeren zelfs zo erg dat het lijkt alsof de lampjes aan en uit gezet worden door de machinist. Daar ben ik dus nog mee bezig, maarja... tijd...

Groetjes

willie
Gelogd
Als ik niets meer weet te vertellen, verzin ik gewoon iets.

Willie

Dennis

  • Events Team
  • 3rail Events team
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2011
    • Mijn website
Re:Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Reactie #2 Gepost op: zaterdag 23 april 2011, 08:56:03 »

Hoi Willie,

Dat klopt inderdaad. Ik zou dus de blauwe draad moeten gebruiken in plaats van het chassis.
Kan de decoder wel aan het chassis blijven zitten?
Zo zat nl wel de delta decoder.

Groetjes Dennis

Degeluidsman

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2007
  • A member of the Duurstede Group®
Re:Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Reactie #3 Gepost op: zaterdag 23 april 2011, 09:14:01 »

Hoi Willie,

Dat klopt inderdaad. Ik zou dus de blauwe draad moeten gebruiken in plaats van het chassis.
Kan de decoder wel aan het chassis blijven zitten?
Zo zat nl wel de delta decoder.

Groetjes Dennis

Hallo Dennis,

De decoder mag geen electrisch kontakt maken met de loc maar je kunt hem wel geisoleerd in de loc plakken.

Je moet de massa van de verlichting helemaal geisoleerd van het chassis houden en de blauwe draad als massa gebruiken.

Dan zou de verlichting flikkervrij moeten zijn.


Mvg,

Peter / degeluidsman.

Freak

  • Gast
Re:Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Reactie #4 Gepost op: zaterdag 23 april 2011, 09:20:34 »

Hallo Dennis,

Dat klopt inderdaad. Ik zou dus de blauwe draad moeten gebruiken in plaats van het chassis.
De blauwe draad mag niet aan het chassis zitten en de verlichting moet geisoleerd zijn van het chassis.

Mvg,
Peter
Gelogd

Dennis

  • Events Team
  • 3rail Events team
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2011
    • Mijn website
Re:Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Reactie #5 Gepost op: zaterdag 23 april 2011, 09:38:53 »

Super bedankt voor de reacties.
Ik ga het straks uitproberen en laat iets weten.

Groetjes dennis

Kappa

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Gelukkig liggen de dwarsliggers onder de rail.
Re:Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Reactie #6 Gepost op: zaterdag 23 april 2011, 10:58:28 »

Ik heb vanmiddag onderdelen gehaald om mijn 3*** delta krokodil om te bouwen naar digitaal met 5 ster anker motor. De permanente magneet paste niet zoals het hoorde. Deze is gemodificeerd door 2 bladen te verwijderen zodat de breedte wel klopte.
Hoi Dennis,

Wat ik vreemd vind is dat je schrijft dat je van de magneet twee bladen hebt verwijderd, omdat deze niet paste.
Welke motor heb je dan gebruikt en heb je soms het bestaande motorschild gebruikt?
Ik twijfel zeer aan de motor en of deze wel goed loopt, want normaal zou de standaard motor ombouwset perfect moeten passen.
Gelogd
Groeten Ad

Het leven van een trein gaat niet over rozen....wel over rail! :D

Dennis

  • Events Team
  • 3rail Events team
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2011
    • Mijn website
Re:Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Reactie #7 Gepost op: zaterdag 23 april 2011, 12:27:42 »

ik zal straks even foto's plaatsen.
nu heb ik het volgende.
Als ik de decoder reset kan ik alle lampen laten branden. Ook alle AUX lampen
Als ik de cv waarde van code 141 op 5 zet (voorlamp aan + AUX 1) brand er niks. Als ik het lampje verwijder uit de aansluiting brand alles wel. Als ik het lampje terugplaats zonder de verlichting uit te zetten blijft alles branden en kan ik alles laten werken. Als ik dan de stroom van de baan of loc afhaal brand er weer niks.
Wat zou dit kunnen zijn?
Ik denk zelf dat het probleem is dat blauwe draadje teveel vermogen moet leveren en dus de decoder de spanning van die poort af haalt.
Ik ga nu kijken voor andere lampjes.

Groetjes Dennis
« Laatst bewerkt op: zaterdag 23 april 2011, 13:58:31 door dennisreij »
Gelogd

Kappa

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Gelukkig liggen de dwarsliggers onder de rail.
Re:Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Reactie #8 Gepost op: zaterdag 23 april 2011, 14:59:55 »

Hoi Dennis,

Gebruik je wel de 600080 (19 Volt) lampjes?
Hoeveel lampjes branden er dan tegelijk?
De AUX poorten leveren geen spanning, maar zijn open collector uitgangen die naar decodermassa (-) schakelen.
De blauwe draad levert de (+) voedingspanning voor alle AUX poorten.
Zit de boel wel correct aangesloten? Schema? foto's?
Gelogd
Groeten Ad

Het leven van een trein gaat niet over rozen....wel over rail! :D

Dennis

  • Events Team
  • 3rail Events team
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2011
    • Mijn website
Re:Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Reactie #9 Gepost op: zaterdag 23 april 2011, 16:46:54 »

Ik ben met de loc naar de winkel geweest waar ik alles gekocht heb.
Nu komt het vreemde.
Als ik handmatig F1 en f2 schakel branden beide lampjes.
Als ik nu de verlichting aanzet branden de lapen volgens de switserse schakeling. Werkt perfect. Als ik F1 en f2 uitzet blijft de schakeling werken tot ik de lampen aanzet. Alles is volgens het boekje aangesloten.
Rijden doet ie super. Ik heb aangezet in cv 141 en 144 dat Aux 1 en 2 an moeten staan en de lampen van de rij richting. De felheid heb ik op 8 gezet ipv 15. Uit het hoofd is dat cv 113 tm 117 maar dat weet ik zo niet zeker. Zou ik na moeten kijken.
Zijn er nog andere cv's die ik moet aanpassen voor de switserse schakeling?

Groetjes Dennis

Kappa

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Gelukkig liggen de dwarsliggers onder de rail.
Re:Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Reactie #10 Gepost op: zaterdag 23 april 2011, 20:56:13 »

Ik ben met de loc naar de winkel geweest waar ik alles gekocht heb.
Voor of na de ombouw?
Kun je niet ff een foto en aansluitschema plaatsen, het blijft gissen met de info die je verstrekt.
Gelogd
Groeten Ad

Het leven van een trein gaat niet over rozen....wel over rail! :D

Dennis

  • Events Team
  • 3rail Events team
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2011
    • Mijn website
Re:Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Reactie #11 Gepost op: zondag 24 april 2011, 21:33:02 »

Dat was na de ombouw. anders heeft het geen nut om met de loc terug naar de winkel te gaan.
Ik heb het schema aangehouden zoals ESU die aangeeft. Alle lampen krijgen de spanning via de blauwe draad. de extra lampjes zijn via f1 en f2 geschakeld.
Dus Aux 1 en Aux 2. De verlichting is aangesloten zoals  ESU het aangeeft. Plus via de blauwe draadd
De functies werken perfect behalve de verlichting schakeling als ik dus de cv waardes aanpas.
Hieronder staan de foto's.

Dit is de verkeerde magneet die we aangepast hebben.


Dit is de magneet aangepast in de behuizing.


Dit is de decoder in de loc.


Dit zijn de lampjes. Die verdenk ik ervan dat de spanning te hoog is en dus te veel vermogen trekt.


Graag zie ik jullie reactie tegemoed.

Groetjes Dennis
« Laatst bewerkt op: zondag 24 april 2011, 21:34:56 door dennisreij »
Gelogd

Spoorman

  • Gast
Re:Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Reactie #12 Gepost op: zondag 24 april 2011, 21:59:22 »

Ik probeer effe mee te denken maar snap niet goed wat je gedaan hebt.

Als je in CV141 5 hebt geprogrammeerd betekent dat dat je met de F0 toets zowel de uitgang "licht voor" en AUX1 actief maakt. Is dat wat je wilt? Idem 6 in CV144 voor F0 en AUX2.

Als in CV147 nog steeds 4 is geschreven zal als je op F1 drukt ook AUX1 voorwaarts actief zijn. En AUX2 bij 8 in CV153.

Gr, Ben.
Gelogd

Dennis

  • Events Team
  • 3rail Events team
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2011
    • Mijn website
Re:Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Reactie #13 Gepost op: zondag 24 april 2011, 22:01:35 »

ik ga morgen weer kijken naar de cv's die je nu opgeeft.
Wel fijn zo'n forum waar je een probleem neerlegt en waar mensen op willen antwoorden.
Echt leuk is dit.
Thanks iedereen wat dat betreft  :D

Kappa

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Gelukkig liggen de dwarsliggers onder de rail.
Re:Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Reactie #14 Gepost op: zondag 24 april 2011, 22:34:46 »

Dit is de magneet aangepast in de behuizing.

Net als ik dacht.
Je hebt het oude motorschild van de oude 3 polige motor gebruikt en dat is niet goed, de motor wordt dan te dik.
Het 5 polige anker is namelijk dikker dan het 3 polige en daardoor is de magneet ook dikker en om dit te compenseren is het motorschild, dat bij de 5 polige motor hoort, dunner gemaakt.

Heb je AUX1 en AUX2 wel goed gescheiden aangesloten?

En AUX2 bij 8 in CV153.
Ben, si het dan niet juist 8 in CV156? Omdat F2 alleen in "reverse" moet/mag werken?
Gelogd
Groeten Ad

Het leven van een trein gaat niet over rozen....wel over rail! :D

Spoorman

  • Gast
Re:Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Reactie #15 Gepost op: maandag 25 april 2011, 06:48:22 »


En AUX2 bij 8 in CV153.

Ben, si het dan niet juist 8 in CV156? Omdat F2 alleen in "reverse" moet/mag werken?


Dat weet ik eigenlijk niet. Is het niet zo dat bij een zwitsers seinbeeld één lamp voor en achter beide branden? In de Esu manual staat gebruik van één AUX voor beide lampen.

Goede opmerking dat van het motorschild.

Gr, Ben.
Gelogd

Dennis

  • Events Team
  • 3rail Events team
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2011
    • Mijn website
Re:Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Reactie #16 Gepost op: maandag 25 april 2011, 08:37:29 »

Als de lampen aanstaan moeten zowel Aux 1 als Aux 2 branden.
Het enige wat wisselt is het voorlicht als het achterlicht.

Wat betreft het scheiden. Dat heb ik gedaan. Alleen hangen ze wel aan de blauwe draad.
Het is de bedoeling dat ik binnenkort een intellibox heb zodat programmeren en vooral uitlezen makkelijker gaat. Nu werkt alles via een ms2.
Ik bedoel dan een IB2
« Laatst bewerkt op: maandag 25 april 2011, 09:30:22 door dennisreij »
Gelogd

Kappa

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Gelukkig liggen de dwarsliggers onder de rail.
Re:Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Reactie #17 Gepost op: maandag 25 april 2011, 14:22:23 »

In de handleiding van de V4 staat dit schema:

Je hebt dan idd maar één AUX nodig, bijv AUX1.
Je moet dan CV 141 en CV 144 met de waarde 5 resp. 6 te programmeren.
AUX1 zal dan tegelijk met F0 worden geactiveerd.
Dit geldt overigens voor de V3, de V4 heeft geïndexeerde registers die afhangen van de waarde in CV32.
« Laatst bewerkt op: donderdag 28 april 2011, 23:35:58 door Kappa »
Gelogd
Groeten Ad

Het leven van een trein gaat niet over rozen....wel over rail! :D

Dennis

  • Events Team
  • 3rail Events team
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2011
    • Mijn website
Re:Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Reactie #18 Gepost op: donderdag 28 april 2011, 21:49:22 »

Ik heb je schema aangehouden alleen ben ik uitgegaan bij 141 van 5 en 144 van 6
zo staat het ook in het boekje. wat doet de waarde 4 precies bij de lokpilot 4?

groetjes Dennis

Kappa

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Gelukkig liggen de dwarsliggers onder de rail.
Re:Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Reactie #19 Gepost op: donderdag 28 april 2011, 23:33:58 »

Dennis, je hebt gelijk het moet idd 5 resp. 6 zijn.
Ik ben vergeten de waarde 1 (frontsein aan) en 2 (sluitsein aan) vergeten bij op te tellen, ik zal mijn bericht aanpassen.
Mijn uitleg heeft wel betrekking op de lopi V3.
« Laatst bewerkt op: donderdag 28 april 2011, 23:37:02 door Kappa »
Gelogd
Groeten Ad

Het leven van een trein gaat niet over rozen....wel over rail! :D

Dennis

  • Events Team
  • 3rail Events team
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2011
    • Mijn website
Re:Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Reactie #20 Gepost op: vrijdag 29 april 2011, 09:40:35 »

Als ik waarde 5 en 6 opgeef werkt het alleen als ik eerst F1 aanzet en dan f0. Darna kan ik F1 uitzetten en blijft het werken. Heel vreemd.

Kappa

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Gelukkig liggen de dwarsliggers onder de rail.
Re:Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Reactie #21 Gepost op: vrijdag 29 april 2011, 11:20:47 »

Dennis, kun je de decoder eens een reset geven en dan de CV's opnieuw programmeren?
Schrijf van de belangrijke CV's die je hebt gewijzigd eerst de waarden op.
Gelogd
Groeten Ad

Het leven van een trein gaat niet over rozen....wel over rail! :D

Dennis

  • Events Team
  • 3rail Events team
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2011
    • Mijn website
Re:Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Reactie #22 Gepost op: vrijdag 29 april 2011, 11:53:28 »

Dat heb ik al meerdere malen gedaan door de cv 8 met 8 te programmeren.
Dat heeft ook geen nut. Ik denk zelf dat de decoder het niet kan ofzo.
heel vreemd.

groetjes Dennis

Kappa

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Gelukkig liggen de dwarsliggers onder de rail.
Re:Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Reactie #23 Gepost op: vrijdag 29 april 2011, 12:52:20 »

Ik zie dat je al een draadje op het ESU forum hebt geopend.
Kun je eens CV 141 op 1 en 144 op 2 programmeren.
Als je nu F1 inschakeld, gaan dan aan beide kanten de lampjes rechtsonder aan?
En hoe gedraagt F0 zich nu als F0 uit als aan staat?
Gelogd
Groeten Ad

Het leven van een trein gaat niet over rozen....wel over rail! :D

Dennis

  • Events Team
  • 3rail Events team
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2011
    • Mijn website
Re:Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Reactie #24 Gepost op: vrijdag 29 april 2011, 13:40:21 »

Hoi Kappa,

als ik alles terugzet naar factory default werkt f0 zoals het hoort en f1 zoals het hoort.
dat gaat dus goed. alleen kan ik het niet combineren.

Kappa

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Gelukkig liggen de dwarsliggers onder de rail.
Re:Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Reactie #25 Gepost op: vrijdag 29 april 2011, 14:06:05 »

Kun je eens testen met één lampje aan AUX1, dus maar aan één kant van de lok.
En met CV141 weer op5 en CV144 op 6.
Kijk dan eens of je ook die inschakel vertraging hebt?
Gelogd
Groeten Ad

Het leven van een trein gaat niet over rozen....wel over rail! :D

Dennis

  • Events Team
  • 3rail Events team
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2011
    • Mijn website
Re:Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Reactie #26 Gepost op: vrijdag 29 april 2011, 15:17:55 »

ik heb de lampjes vervangen door digital"-bulbs Märklin-Part-Number 610080 (19 V - 30 mA) zoals aangegeven door iemand op t esu forum.
het werkt nu super goed  :D :D.
iedereen bedankt voor t meedenken.

groetjes dennis

Kappa

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Gelukkig liggen de dwarsliggers onder de rail.
Re:Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Reactie #27 Gepost op: vrijdag 29 april 2011, 15:22:20 »

Dan was de belasting van de AUX poort te hoog Dennis.
Goed dat het nu wel werkt.

ik heb de lampjes vervangen door digital"-bulbs Märklin-Part-Number 610080 (19 V - 30 mA) zoals aangegeven door iemand op t esu forum.
Dat was ik. :P
Gelogd
Groeten Ad

Het leven van een trein gaat niet over rozen....wel over rail! :D

Dennis

  • Events Team
  • 3rail Events team
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2011
    • Mijn website
Re:Ombouw krokodil naar5***** +esu lokpilot 3
« Reactie #28 Gepost op: vrijdag 29 april 2011, 17:10:37 »

Mooi dat jij dat was hahaha  :D :D
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Powered by MySQL Powered by PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2019, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Pagina opgebouwd in 0.024 seconden met 26 queries.