Hierbij eerst de foto's van mijn oude baan, deze was vooral om te kijken of ik het technisch goed werkend krijg. Dat is gelukt.
- Digitaal rijden op M rails
- Overgangen van M naar C rails
- Analoge wisselbediening op M rails
- Schakelrails die wissels bedient en seinen op M en C rails
Het werkt allemaal prima. Nu is het tijd om een nieuw ontwerp te maken. Uitgangspunten;
- Digitaal rijden op M rails, deels op C rails
- Analoge wisselbediening M rails
- Periode 1950 - 1980
- Vooral elektrische tractie
- Berglandschap, Duits, Zwitsers en Oostenrijks materieel
Wat ik ook wil is een plekje waarop ik kan bouwen/testen/knutselen.
Eerst maar eens nadenken over de ruimte voordat ik over baanontwerp ga nadenken. Weet wel dat ik een kopstation leuk vind, mogelijk een schaduwstation (maar dat mag ook later) en de baan goed toegankelijk wil maken en niet te diep (denk max 70 cm).
Het idee om een kopstation te bouwen kan ik volledig achter staan. Het wisselen/omrijden van de locomotieven voegt speelwaarde door en verveeld eigenlijk nooit.
Succes met je ideeën we zien het hier wel verschijnen :)
Het is altijd een goed iedere om eerst ideeën uit te proberen op de juiste werking en dat is je goed afgegaan :thumbup:
Succes met het ontwerpen van je baanplan.
Mvg,
Peter Degeluidsman
Hoi Marco,
Leuk, om je testbaan te bekijken :thumbup:
Mocht je een schaduwstation onder de baan overwegen, is het raadzaam om daar bij het ontwerpen en het bouwen van je treintafel alvast rekening mee te houden.
We gaan het zien ;)
Grtz Tony
Hoi Tony,
Hoe zou ik dat het beste kunnen doen? Ik wil een open tafel gaan maken kan ik dan het beste er al een onderverdieping erin maken van hout en deze nog niet gebruiken? Ik wil het een beetje modulair/in delen gaan maken.
Wanneer er voldoende ruimte is tussen bovenbouw en schaduwstation kan het. Dan moet je al gauw denken aan 40cm en meer. Probeer maar eens sporen te leggen en bedraden in een ruimte van minder dan 40cm, dan krijg je claustrofobie. Als je die ruimte niet kunt creëeren moet je dat niet willen gaan doen. Dan geldt het advies van onder naar boven werken.
Hi Marco,
Henk geeft hierboven het antwoord al ;)
Bovendien heb je dan nog de keuze hoe je omhoog en omlaag kunt/wil gaan; ruimte voor een spiraal inplannen of bijvoorbeeld voornamelijk lange rechte stijgingen.
Belangrijk is in ieder geval, dat je de ruimte onder je baan daarvoor vrij moet houden.
Op een van mijn banen had ik daar achteraf ook rekening mee moeten houden.
Nu is dat - helaas - vrijwel onmogelijk.
Grtz Tony
Ik heb de oude baan opgeruimd en de tafel aangepast.
Twee problemen zijn opgelost, de bereikbaarheid, ik kan er nu door de tafel van de wand af te plaatsen overal goed bij.
En ik heb een knutselplek gemaakt, dit miste ik ook in mijn eerste ontwerp.Deze knutselplek bevindt zich links.
De afmetingen voor de treinen zijn 122x260 en nog het stuk rechts erbij van 90x61
Ik wil een tweelaags ontwerp maken, op het stuk rechts kan mooi een eindstation dacht ik.
Suggesties zijn welkom.
Groet!
Hoi Marco,
De bereikbaarheid is prima op deze manier !
Als je dat 260 cm stuk nog wat langer kan maken, zou ik dat zeker doen.
Als dit mijn treintafel was, dan ging ik nu gewoon met de rails wat proef leggen en kijken hoe dat eruit ziet en wat de mogelijkheden met de scenery zijn.
Op de tekentafel lijk je namelijk altijd meer plaats te hebben dan in de weerbarstige werkelijkheid.
Je zou de onderste laag ook zo kunnen maken, dat je daar ook wat scenery (station bijvoorbeeld) kwijt kunt. Twee banen op elkaar dus.
Al zal dat vanwege de beperkte ruimte niet makkelijk zijn.
Grtz Tony
Citaat van: mardo op donderdag 01 oktober 2020, 08:34:16Suggesties zijn welkom.
Als ik het samenvat, wil je
- Een kopstation
- Mogelijk een schaduwstation
- Bergen
- Twee lagen
- M-rails gecombineerd met C-rails.
Ik ben er eens mee aan de slag gegaan en heb iets bedacht waar je eens over na kunt denken. Alles zit er in met uitzondering van M-rails. Daarbij vind ik onder andere het assortiment gebogen rails te beperkt, dat maakt het lastig om iets moois te ontwerpen. Met C-rails kun je ruimere, vloeiende bochten leggen. Maar als je graag wat M-rails wilt gebruiken, kun je het ontwerp allicht wat aanpassen naar jou eigen wensen.
Met het kopstation en het bergstationnetje heb je alvast twee lagen. Zoals ik het heb bedacht, eindigt het lijntje naar dat bergstationnetje 25 cm hoger dan het kopstation. Het schaduwstation ligt dan weer 30 cm lager. Als die afstanden je niet bevallen, kun je simpelweg een wending toevoegen of weghalen uit de klimspiraal.
Over die spiraal gesproken, dat zijn er eigenlijk twee, vrijwel exact boven elkaar. Een spiraal kost nogal wat ruimte, maar door er twee boven elkaar te leggen wordt die ruimte optimaal benut. En het bergstationnetje ligt er nog eens bovenop, zo wordt diezelfde ruimte nóg een keer benut.
Hier zijn de overige plaatjes:
@citaat
Oef, ik was er ook mee aan de slag gegaan maar dit is toch wel een leuk idee, Rob :thumbup:
Totaal andere insteek maar zover ben ik gekomen....
De draaischijf kan eventueel vervangen worden door een industriegebied.
Jeetje, ik ben er gewoon stil van.
Wat ontzettend mooie ontwerpen Rob en Wim en wat enorm gaaf dat jullie dit voor mij maken, waardeer ik zeer!
Ik was gisteravond zelf al begonnen met rails neerleggen zoals Tony had voorgesteld. Hierbij heb ik me laten inspireren (lees kopiëren) door de baan van Tom (Weisseck), deze heeft ongeveer dezelfde maat. Ik heb niet zulke mooie tekeningen maar heb het ontwerp van Wim even als foto erbij gezet en mijn variant ervan. Onder het kopstation bevindt zich het schaduwstation. Ik maak me wel een beetje zorgen over hellingpercentages en ik doe nog niets met het stuk rechts. En alles is nog in M-rails (ik word blij van de klik die de wissels maken en de lichtjes erop, puur nostagie natuurlijk).
Maar ik ga zeker naar jullie ontwerpen kijken Rob en Wim! Ik heb overigens niet meer lengte Tony, de kamer wordt ook nog gebruikt als thuiswerkplek en naast de baan staat een crosstrainer. Ik vind het niet fijn als mijn werkruimte krapjes is..
Nogmaals dank! :)
Hierbij het baanplan wat ik heb gekopieerd.
Citaat van: mardo op vrijdag 02 oktober 2020, 09:45:56Ik maak me wel een beetje zorgen over hellingpercentages
Gegeven de ruimte die je tot jouw beschikking hebt, zullen er geen lange treinen rijden, daarom kom je zeer waarschijnlijk wel weg met een stijgingspercentage net boven de 3%, zolang je maar geen al te sterke stijgingen met krappe bochten doet. Jouw wens voor electrische tractie betekent bovenleiding, maar voor sporen in tunnels is dat natuurlijk niet nodig, daar volstaat een koperdraadje of zoiets. Met een heel dunne ondersteuning en isolatie onder de rails is dan een hoogteverschil van zo'n 90 mm tussen boven elkaar liggende sporen net genoeg (met pantografenvangers bij de tunnelingangen).
Hoe de stijgingen voor jouw uiteindelijke plan uitpakken, zal de toekomst moeten leren. Als ik iets met hoogteverschillen ontwerp, hou ik er vanaf het begin rekening mee. Dat raad ik jou ook aan. Als je eerst een uitgewerkt railplan maakt en dan pas nagaat of het goed zit met de stijgingen, kan het zijn dat je een hoop voor niets hebt bedacht. Wat ik had ontworpen is mogelijk bij een stijgingspercentage van maximaal 3%, en nergens in scherpe bochten. Die zaten er sowieso al heel weinig in en alle R1-bochten liggen vlak, inclusief de meegebogen wissels 24671/672.
Ik zou zeggen, gebruik de onderdelen uit de diverse plannen die je het meest aanspreken en vervang wat van sporen door M-rails. Wordt misschien wat puzzelen met passtukjes, dat wel, maar zoals je inmiddels al wel hebt begrepen, zijn er bij jouw uitgangspunten heel wat mogelijkheden.
Dat gaat vast goed komen hier, Marco !
Zo is ons forum op zijn mooist ;)
Grtz Tony
Mijn onderste laag heb ik nog wat aangepast. Om meer lengte in de opstelsporen te krijgen heb ik bochtwissels gebruikt.
Heb alle trajecten langzaam en snel gereden en het werkt prima.
Verder heb ik een ondervloer gekocht en deze getest. Het scheelt een heel stuk qua geluid! zie de foto.
Volgende stappen zijn de ondervloer op maat maken onder de rails en de rails vastmaken aan de ondervloer (getest met dubbelzijdig tape, gaat goed).
Dan wil ik het station automatisch maken net zoals in een schaduwstation.
Rob, ik maakte me zorgen over de stijgingspercentages in mijn ontwerp, zeker niet in dat van jou. Ik wil er later ook zeker nog een spiraal in proberen te maken om zo op het hogere bergstation te komen (wat ik rechts wil maken). Maar dat komt later wel.
Groet!
Die twee sporen direct tegen elkaar aan vind ik niet zo'n goed idee. Om ongelukken te voorkomen zou ik liever een beetje afstand houden. Dat kan gemakkelijk. Bovendien is de route naar het kortste opstelspoor nogal slingerend en ook dat is helemaal niet nodig. Hieronder staat een alternatief, waarbij de opstelsporen nog langer zijn ook. Verder heb ik niets belangrijks veranderd en hoe het met de stijgingen uitkomt heb ik ook niet onderzocht.
Links en rechts heb ik aan het schaduwstation op twee net iets andere manieren iets vastgemaakt, gewoon om twee verschillende mogelijkheden te laten zien. Ik heb het zodanig gedaan dat de open uiteinden precies horizontaal en verticaal liggen. Niet dat dat nodig is, ook dat is slechts ter illustratie en het kan ook best anders. Het is een kwestie van bochtjes 5205 en 5206 op de juiste plaatsen leggen.
Verrassend trouwens dat je M-rail voor het schaduwstation gebruikt terwijl je het eerder over een combinatie van M- en C-rail had. Hoewel je het niet had gezegd, vond ik het het meest logisch om alleen in het zichtbare deel wat M-rail op te nemen, vanwege het old skool uiterlijk, en uit het zicht C-rail vanwege de grotere betrouwbaarheid. Voor wat betreft het onderstaande ontwerp maakt dat overigens niet uit, dat kan net zo makkelijk in C-rail.
Dank je Rob, het het inmiddels zo uitgelegd zoals jij voorstelt en dit ziet er veel beter uit :)
Qua railkeuze blijf ik het lastig vinden, kies ik met mijn hoofd kies ik voor C, met mijn hart kies ik voor M.. Het onderste stadion wordt ook zichtbaar trouwens (maar dan vanaf de andere kant gezien van de tafel).
Baan verder gemaakt op C-rails. Had wat overgenomen, helaas blijkt er ook c-rails te zijn die van slechte kwaliteit is. Er brokkelen stukjes van af. :(.
Het station wat bovenop komt maak ik dan van M-rails.
Heb het ontwerp nog wat aangepast zodat de brug mooi opvalt als je de kamer binnenloopt.
Verder vooral rekening gehouden met zichtlijnen. Veel van de rails zie je straks niet meer, wel de trein die erin gaat en eruit komt.
Het schaduwstation blijf je zien vanaf de achterkant, dit moet een beetje zo worden zoals https://en.wikipedia.org/wiki/Gotthard_railway#/media/File:GothardRailTunnel.jpg
Nu verder met de houtbouw, dan testen en de bedrading aansluiten.
ontwerp
Inmiddels weer lekker verder gebouwd.
De hellingen zijn inderdaad stijl Gerrit.
Ik ga wel ruim boven de 3%. Ik heb even wat testen gedaan en de treinen gaan nog steeds goed omhoog (en niet te hard omlaag..). Over 150 cm stijgen ze 8 cm. Ik zie geen problemen, omdat de baan klein is ga ik ook met korte treinstellen rijden. Voornamelijk vracht en voor passagiers blauwe en rode pijlen. Ik vind het ook wel mooi om de treinen omhoog te zien rijden. Het wordt Zwitsers dus een krokodil moet toch ook een beetje omhoog rijden, daar is die voor gemaakt toch?
Ik heb ook verder nagedacht over automatisering, voorlopig houd ik het gewoon bij de MS1 controller. Voordat ik een keuze maken in een Central station of PC besturing met terugmelding wil ik me daar eerst goed in verdiepen. En het is nu ook al een groot project.
Wat me heel leuk lijkt is om een rangeer puzzel (bv John Allens Timesaver) te creëren op de toplaag. Ook in het hoofdzakelijk vrachtgebeuren thema past dat goed. En dit geeft toch wel extra uitdaging. Deze puzzel maak ik dan in M-rails.
Die "Timesaver" is inderdaad een leuk ding. Je kan dan ook samen met iemand anders de opdrachten doen.
Staat deze keer een heel stuk over in het Märklin Magazine (04/05 2020). Het ontwerp is al uit 1972.
Ik heb het gespiegeld, links en rechts een beetje 'glad' gestreken en vervolgens mijn houtzagerij (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=63199.msg1113855#msg1113855) gebouwd. De lengte daarvan is 250 cm, maar het kan wel korter als het moet. De breedte is 25cm doordat ik de wissels heb aangepast en de sporen zeer dicht naast elkaar liggen. Met standaard M wissels zal je iets meer ruimte nodig hebben denk ik. Tip is om lekker veel ontkoppelrails op te nemen. Die heb ik niet, waardoor je steeds met een schoevendraaiertje zit te klieren om de haakjes los te halen. Dat is niet zo goed voor je scenery >:-D. Veel plezier!
Jeroen
Hallo Mardo,
Leuk om wat met baanontwerpen te experimenteren om tot een speels geheel te komen.
ik zou alleen nog even naar je overbrugging kijken. Dat is een ontwerp waar ze bij Rijkswaterstaat en Prorail nachtmerries van gaan krijgen.
Dit stort subiet in elkaar als de eerste trein erover heen rijdt, niet alleen bij het grote voorbeeld maar waarschijnlijk ook op je modelbaan.
voor de rest, veel succes!
@citaat Het is Duits hè. Daar staat alles wat brug is, op instorten.
Leuk Jeroen dat jij ook de puzzel gemaakt heb in je ontwerp, ik heb even naar je plan gekeken en dat ziet er erg goed uit! Ik heb geen 250 cm lengte over, dus ik maak het wat korter.
En dank voor de zorgen over de brugconstructie, maar wat jullie niet zien is een 1cm dikke holle stalen buis die onder de brug licht. Deze zorgt voor voldoende stevigheid :). Testrijden gaat prima, zit nog geen millimeter speling op.
Ik had eerst 1 brugdeel genomen maar vond dat niet goed staan, bovendien wil ik nog een spoorwegovergang in het ontwerp en dat komt zo ook veel beter uit.
Groet!
Die twee boogbruggen zijn wel imposant, maar het is zoals anderen al aangeven niet zoals het in het echt wordt gebouwd. Dan moet er nog een pijler onder.
Misschien beter met 1 boogbrug in het midden en dan twee rechte vakwerkbruggen of van die opritten (die van 1 raillengte) links en rechts daarvan. Heb je 2 pijlers nodig, maar die komen dan naast het spoor. Dat lijkt te passen.
EDIT: plaatje van het www geleend en toegevoegd:
Wellicht zijn de metalen bruggen van Hack hier een oplossing. Daarmee kun je tot wel een meter ineens probleemloos overbruggen.
De houtbouw voor de hoofdbaan is gereed en het automatische station ook. Nu verder met de ringleiding. Ik ga ook een stukje automatische blokbeveiliging maken met twee seinen. De puzzel komt er als losse plaat bovenop.
Groet!
De hoofdbaan is gereed in hout.
Dat ziet er prima uit, Marco :thumbup:
Nog even wat scenery en je bent klaar :D
Veel plezier met het verder knutselen !
Grtz Tony
De ringleiding is klaar. Verder heb ik 6 seinen aangesloten waarvan 2 in automatisch blokbeveiliging. Erg leuk om dit zo te maken. En 2 seinen werken in het schaduwstation.
Ook de automatische overgang is geplaatst en de wissels zijn allemaal elektronisch aangesloten.
Ik ben nu verder aan het gaan met het eindstation, en hier moet dus ook de rangeerpuzzel bij komen. Maar hier ben ik nog mee aan het stoeien want de ruimte is beperkt.. Heb inmiddels maar besloten om de eenvoudige rangeerpuzzel te maken met twee wissels ipv de uitgebreide. Suggesties zijn welkom.
Groet!
De plaat voor de rangeerpuzzel en het eindstation.
In een paar maanden verrassende wendingen in ideeën en uitvoering. Het gaat vorm krijgen.
Succes met de verdere uitwerking.
Ben weer wat verder.
De rangeerpuzzel is gereed, het is toch gelukt om de uitgebreide variant te maken. :D Wel is hierdoor het station op deze plek komen te vervallen.
Er komt een nieuw eindstation rechts op de plaat, hier wil ik een klimspiraal maken zodat dit een mooi hoog gelegen station wordt.
Er is niet veel ruimte, maar met R1 bochten past het precies. Er gaan geen lange treinen omhoog rijden, dus dat moet geen problemen opleveren.
De puzzel is gemaakt in M-rails, ik ga hier rangeren met diesel-locs, bv de Kof.
Nu langzaam gaan kijken naar scenery, oa hoe gaan we de railbedding maken, gras, huisjes, bergen, rotsen etc.
Zit nog te twijfelen over bovenleiding op het hoofdtraject. Dit is wel het moment om het te maken. Ik rij ook elektrisch op dat traject dus het hoort eigenlijk wel.
Tot zover.
Mooi uitgepuzzeld en opgelost, Marco :thumbup:
Ik hoop dat je het met de spiraal redt, de rails komt wel erg dicht langs de muur.
De oversteek van sommige loc's of wagens kan dan net iets teveel zijn.
Maar da's een kwestie van uitproberen ;)
Grtz Tony
Dank je Tony, ben er zelf ook blij mee dat het gelukt is met de puzzel. En het is idd krapjes bij die muu dus daar gaan we nog even goed naar kijken maar is allemaal voor later. Dat gedeelte wil ik pas later gaan maken.
Ben inmiddels verder;
bergen aan het maken van alu roostergaas, gips en verf
Tunnels aan het maken met portalen en zwart A4 om ze goed lichtdicht te krijgen.
De spoorwegovergang is er ook om me te waarschuwen dat er een trein uit de tunnels (van links of rechts) kan komen. Verder zie je ze namelijk niet op dit nivo.
Groet
Marco
en foto's natuurlijk!
foto
Dat vlot goed daar bij jou Marco, ik blijf het volgen hoor :thumbup:
Mooi voor elkaar, Marco :thumbup:
Dat motiveert extra, om het zaakje verder aan te kleden ;)
Grtz Tony
Nog meer motivatie, gras maken met de grasmaster, Moet nog even kijken hoe het het beste gaat maar ben tevreden met het eerste werk
foto's
De tunnelingangen zijn gereed. Ook de eerste 'bergen' zijn gemaakt met aluminium gaas, gips en pleisterwerk. Het talud is gemaakt met antislipmat, met gips en pleisterwerk. Ik laat het pleisterwerk door het gras heenkomen voor mooi realisme. Daarna zijn de rotsen zwart geverfd en met witte verf heel licht aangestipt.
Ook de eerste rail is ballast met mengsel van grind en bruine vlok.
De weg is voorzien van bermpaaltjes, dit geeft een leuke uitstraling, ze zijn gemaakt van tandenstokers in de juiste vorm gevijld. In Oostenrijk is de bovenkant recht, in Duitsland en Zwitserland is de bovenkant schuin, ik heb ze schuin gemaakt.
Veel afwerkingen (lees lelijke randen wegwerken, overgangen die niet heel straks waren etc.) gedaan met foliage.
Bomen wil ik zelf gaan maken, zie mooie voorbeelden hier op het forum.
Volgende wordt de brug weer plaatsen, denk met steunpilaar in het midden voor de echtheid. Daarna de opening dicht maken tussen de twee tunnelingangen, dit moet wel demonteerbaar blijven, ga er een oplossing voor bedenken.
Groeten en fijne kerstdagen!
Hoi,
Een leuke poging :thumbup: Probeer eens diverse kleuren en lengtes bij het gebruik van je grassmaster. Er zijn diverse draadjes over te vinden hoe je een beetje aardige grasmat kan prutsen.
Groet Ronald.
We zijn weer verder;
Ik ben overgestapt van MS1 naar MS2
Alle bediening is definitief aangesloten, leuk om te zien de variatie in schakelkastjes. Later wil ik nog wel (deels) over digitale aansturing van de wissels, want dat kan met de MS2, ook het aansturen van verlichting etc wil ik dan tzt zo gaan doen.
Verder heb ik de brug voorzien van een pijler, dit omdat enkele forumleden zich zorgen maakten over de constructie. ;) Ik heb de pijler zelf gemaakt van hout met betonstuc als afwerking (net als de andere brugpijlers). En ik moet zeggen, het ziet er zo veel realistischer uit!
Het station is voorzien van SBB benaming en logo's, dit geldt ook voor het seinhuis. Dit heb ik gemaakt van stikkervellen die je kan downloaden.
Het rangeerterrein is voorzien van verlichting, hiervoor heb ik leuke oude Marklin lichtmasten gekocht.
Het rangeerterrein is uitgevoerd als rangeerpuzzel. Thema hiervoor is autoververvoer. De auto's worden op dit terrein aangeleverd en op de treinen gezet (of andersom).
Ik ben nu bezig met de bergen te maken, deze maak ik op houten kistjes die gefixeerd staan (middels klossen) op te treintafel. Hierdoor kan ik ze eenvoudig verwijderen maar staan ze wel vast en altijd op dezelfde plaats.
Groet!
En nog wat meer foto's :)
Zo dan! ik kijk even niet en hopla! een hele landschap.
Wordt leuk hoor! Lekker doorgaan :thumbup:
groet van jeroen
Citaat van: mardo op donderdag 07 januari 2021, 21:12:29Alle bediening is definitief aangesloten, leuk om te zien de variatie in schakelkastjes. Later wil ik nog wel (deels) over digitale aansturing van de wissels, want dat kan met de MS2
Aangezien de wissels nu toch al met schakelkastjes omgezet kunnen worden, zou ik ze niet digitaal gaan aansturen. Ja, de MS 2 kan dat, maar met meer dan een handvol wissels wordt de bediening met een MS 2 al een stuk omslachtiger dan met drukknoppen.
Met een CS 3 komen digitale wissels al wat beter tot hun recht, zij het dat de daarvoor benodigde wisseldecoders wel een stuk duurder zijn dan schakelkastjes, en daarmee gaat het ook best. Pas als je een (semi-)automatische baan gaat maken moeten de wissels digitaal worden.
Vind dit een mooi en goed doordacht plan, dat laat zien dat met eenvoud veel mogelijk is :thumbup:.
Het is een beetje mosterd.... maar een extra inhaal/opstelspoor in het ondergrondse deel (bijvoorbeeld rechts-voor) geeft nog meer rij mogelijkheden. Op deze baan kun je nl 2 treinen tegen elkaar in laten rijden. Nu moet je de gehele 8 vrijhouden , dan wel in 1 richting rijden zolang zich daar een trein bevindt. Met een extra verdekt opstelspoor kan het treinverkeer afwisselender worden.
Maar je bent al een eind op streek met je landschap, dus dat zal hem bij deze baan wel niet meer worden.
Succes en veel plezier bij de verdere afwerking.
gr. Gertjan
Hoi Gertjan,
Dank voor je reactie, er bevindt zich al een schaduwstation in het ondergrondse deel, niet heel groot, 2 sporen. De treinen wisselen hier automatisch (met schakelrails en seinen) . Het is alleen 1 richting, alleen de inrijwissel schakelt automatisch, de uitrijwissel wordt niet bediend. Ik zal hier nog eens over nadenken, het is niet veel werk om deze uitrijwissel bediend te maken natuurlijk. Alleen als de treinen ook op dit gedeelte vanaf de andere kant het schaduwstation in gaan rijden dan moet ik wel even goed kijken naar hoe dit aan te sturen.
Groet Marco
Citaat van: speeltmettreintjes op donderdag 07 januari 2021, 22:10:24
Citaat van: mardo op donderdag 07 januari 2021, 21:12:29Alle bediening is definitief aangesloten, leuk om te zien de variatie in schakelkastjes. Later wil ik nog wel (deels) over digitale aansturing van de wissels, want dat kan met de MS2
Aangezien de wissels nu toch al met schakelkastjes omgezet kunnen worden, zou ik ze niet digitaal gaan aansturen. Ja, de MS 2 kan dat, maar met meer dan een handvol wissels wordt de bediening met een MS 2 al een stuk omslachtiger dan met drukknoppen.
Met een CS 3 komen digitale wissels al wat beter tot hun recht, zij het dat de daarvoor benodigde wisseldecoders wel een stuk duurder zijn dan schakelkastjes, en daarmee gaat het ook best. Pas als je een (semi-)automatische baan gaat maken moeten de wissels digitaal worden.
Hoi Rob,
Dank voor je reactie.
Wat nu niet kan is de wissels bedienen vanaf de andere kant van mijn baan. En dit is ook wel leuk natuurlijk, dus daarom wil ik ze in de toekomst digitaal aansturen (en ook de verlichting). Ik koop dan 1 digikeys controller (32 euro) en deze kan 8 wissels aan wat precies genoeg is voor mijn rangeerterrein (5 wissels, 1 sein en 3 ontkoppelaars). Dus de kosten niet heel hoog in mijn ogen.
Rechts komt ook nog een bergstation met klimspiraal en daar zit je dan ook wat dichterbij als je aan die kant van de baan zit met de controller.
Groet
Marco
Omdat ik mijn baan op een vlakke plaat heb gebouwd heb ik veel bedrading op deze eerste laag liggen. Onder andere bediening van wissels, seinen, verlichting huisjes, ringleiding, straatverlichting. Ik wil hier bij blijven kunnen en dit geldt ook voor de rails op de onderste plaat. Om dit mogelijk te maken wil ik twee afneembare bergen maken. Hierbij de resultaten van de eerste berg.
Ik ben begonnen met vier klossen op de baan te maken
Hier zet ik een houten kistje bovenop, deze staat dus altijd opdezelfde plaats.
Op deze kist heb ik met piepschuim platen (5 cm dik) een berg gemaakt, vastgemaakt aan elkaar met dubbelzijdig plakband
Hieroverheen aluminium gaas, eerst vastgeniet aan de vaste baan.
Vervolgens hierover heen met gipsband dit in verband gebracht.
Nu kan het gaas los worden gemaakt en is de berg los.
De berg heb ik verder in de garage afgewerkt
Met filler van de Action maak ik rotsprofiel
Vervolgens dit grijs geschilderd, onderzijde wat donkerder dan de bovenzijde
Drybrushen met witte verf voor diepte profiel
En tot slot met de grasmaster gras aangebracht, struikjes etc.
Het is nog niet helemaal klaar, maar ben er zelf tevreden mee, en het is dus zeer eenvoudig verwijderbaar.
De randafwerking doe ik met struikjes en foliage.
Aan 1 zijde van de berg komt nog een meertje.
Zie de foto's,
Groet!
Mooi gedaan marco :thumbup:
Ik vind het misschien nog wel mooier dan Wim, Marco :P
Wordt een fraaie baan :thumbup:
Grtz Tony
Citaat van: speeltmettreintjes op zondag 04 oktober 2020, 19:50:52
Die twee sporen direct tegen elkaar aan vind ik niet zo'n goed idee.
Begrijpelijk maar met M-rails kan dat wel veilig. ik had vroeger een bruin wagonnetje met sluitlichten die aan de zijkant uitstaken. Zelfs daarmee was deze afstand veilig.
Wat ik niet zo'n goed idee vind in de eerdere ontwerpen: de afstand tot de achterwand onder het schuine dak.
Reken (bij locs met een panto) op 10 cm (8,8 cm) minimale afstand tot het dak. Wat kan, hangt ervan af hoe de rijdraad wordt opgehangen: Een Märklin portaalmast past dan nog niet (11,5 cm afstand nodig). En van de breedte van de pantograaf. Een panto steekt zijwaarts uit ten opzichte van de rijdraad, en steekt zo in het dakbeschot (eigen ervaring). Daarom teken ik zelf in wintrack altijd eerst een marge van 10 cm langs het schuine dak als no go area.
Deze ontwerpen kunnen alleen met stoomlocs, niet met de Blauwe Pijl (schitterend ding, overigens).
Tenzij je de panto's met een visdraadje verlaagd vastzet aan de loc (en dus geen functionele bovenleiding na streeft).
Ik zie dat het ontwerp inmiddels langs de rechte wand is gerealiseerd. Daar speelt dat niet.
Maar ik wou het toch even meegeven.
Citaat van: Jan22 op zondag 24 januari 2021, 15:35:40
Citaat van: speeltmettreintjes op zondag 04 oktober 2020, 19:50:52
Die twee sporen direct tegen elkaar aan vind ik niet zo'n goed idee.
Begrijpelijk maar met M-rails kan dat wel veilig. ik had vroeger een bruin wagonnetje met sluitlichten die aan de zijkant uitstaken. Zelfs daarmee was deze afstand veilig.
De twee sporen bij de M-rail wissels 2268/2269 liggen op een parallelafstand van 38,75 mm. De belangrijkste standaard voor de maximaal toegestane breedte van rollend materieel in de EU is 3,150 m, omgerekend 36,21 mm in H0.
38,75 - 36,21 = 2,54 mm.
Dat is wat er aan ruimte overblijft tussen twee modeltreinen met de maximaal toegestane breedte. Moet kunnen, maar ik vind het te riskant. Er hoeft maar een klein beetje lading uit te steken of het gaat mis. Of de rails ligt per ongeluk nog een fractie dichter bij elkaar (dat kan nog net, de bedding van M-rails is 37,5 mm breed). Of een beetje schuin, waardoor de treinen aan de bovenkant dichter bij elkaar komen.
Verder zijn er landen waar de maximaal toegestane breedte iets groter is. In Noord-Amerika is het 10 ft 8 in, ofwel 36,96 mm in H0. Nog maar 1,79 mm over. In landen als Spanje, Portugal, Zweden en Finland mag het rollende materiaal zelfs nog iets breder zijn. Als fabrikanten modellen voor de betreffende landen correct op schaal H0 maken, kan dat problemen opleveren.
De Morop norm voor rechte sporen naast elkaar is 48 mm. Dat is misschien weer wat ruim, maar het is tenminste veilig.
Citaat van: Jan22 op zondag 24 januari 2021, 15:35:40
Citaat van: speeltmettreintjes op zondag 04 oktober 2020, 19:50:52
Die twee sporen direct tegen elkaar aan vind ik niet zo'n goed idee.
Begrijpelijk maar met M-rails kan dat wel veilig. ik had vroeger een bruin wagonnetje met sluitlichten die aan de zijkant uitstaken. Zelfs daarmee was deze afstand veilig.
Wat ik niet zo'n goed idee vind in de eerdere ontwerpen: de afstand tot de achterwand onder het schuine dak.
Reken (bij locs met een panto) op 10 cm (8,8 cm) minimale afstand tot het dak. Wat kan, hangt ervan af hoe de rijdraad wordt opgehangen: Een Märklin portaalmast past dan nog niet (11,5 cm afstand nodig). En van de breedte van de pantograaf. Een panto steekt zijwaarts uit ten opzichte van de rijdraad, en steekt zo in het dakbeschot (eigen ervaring). Daarom teken ik zelf in wintrack altijd eerst een marge van 10 cm langs het schuine dak als no go area.
Deze ontwerpen kunnen alleen met stoomlocs, niet met de Blauwe Pijl (schitterend ding, overigens).
Tenzij je de panto's met een visdraadje verlaagd vastzet aan de loc (en dus geen functionele bovenleiding na streeft).
Ik zie dat het ontwerp inmiddels langs de rechte wand is gerealiseerd. Daar speelt dat niet.
Maar ik wou het toch even meegeven.
Hoi Jan Willem,
Dank voor je reactie. Bij mijn testbaan had ik inderdaad geen rekening gehouden met de schuine wand en kwamen de treinen hier tegenaan. En met de pantografen nog omlaag.. In de baan die ik nu gebouwd heb kon ik hier rekening mee houden. De treinen komen weer langs de schuine kant, maar dan aan de kopse kant van de baan. De onderste laag heeft 15 cm hoogte bij de schuine wand en de bovenste laag 12 cm. Dit is krapjes maar zou net moeten passen had ik zelf uitgemeten. Overigens voorlopig nog zonder bovenleiding maar hier moet je natuurlijk wel al rekening mee houden. Vind jouw tip met de visdraad wel een goede overigens.
En ik ben begonnen met het meertje;
- eerst met tekenpapier het meertje afgetekend
- dit overgenomen op een plankje
- uitgezaagd en in de grondverf
Wordt vervolgd. Groet Marco
Het meertje krijgt vorm, water realistisch krijgen is een mooie uitdaging.
Ik ben verder gegaan met linkerzijde van de baan. Ook hier komt een afneembaar deel, op dezelfde wijze gemaakt als de afneembare berg. Ik denk alleen dat ik hier een dorpje ga maken. Voor de autoweg een tunnel gemaakt.
Verder heb ik hier ook de randafwerking gemaakt. Ik vind aluminiumgaas met gipsverband erg prettig werken. Ik vind alleen het gipsverband best aan de prijs (10 euro voor 2 rollen van 2 meter). Ik heb het nu echter weten te vinden voor een wat betere prijs, namelijk 24 rollen van 3 meter voor in totaal 16 euro.. En 6 euro verzenden. Besteld en vandaag kwam er een mooie doos binnen met 24 rollen.. gelijk even getest en de zijkant gemaakt. Perfect! Dus we kunnen weer even vooruit.
Voor de afwerking wil ik graag ook een keer sculptamold gebruiken ipv plamuur. DIt om wat betere rotsen te krijgen.
Met het langer worden van de dagen komen ook de buitenhobby's weer in beeld. Hopelijk kunnen we vh voorjaar of najaar weer eens naar een beurs om daar te kijken en wat spullen te kopen.
Groet
Marco
De afgelopen weken ben ik weer begonnen met bouwen.
Ik heb de rangeerpuzzel weggehaald. Ik had teveel probleempjes met de M-rails en mistte een hoofdstation op mijn baan.
Ik heb nu een station geplaatst en alles vervangen door C-rails. De oplossing met de kruising komt uit een Marklin magazine.
Het werkt allemaal heel goed. Ook heb ik details verder aangebracht.
Ik ga nu verder met het dorp links op de baan. Ook dit komt op een wegneembare berg ivm de bereikbaarheid.
Verder heb ik nog een idee om rechts op de baan een berg te maken met mogelijkheid om de treinen tegen de muur weg te rijden/neer te zetten voor display.
Groet
Marco
Hoi Marco,
Kun je iets meer vertellen over de problemen die je ondervond met de M rails?
Gr Gertjan
Citaat van: Gertjan H op vrijdag 22 oktober 2021, 18:37:14
Hoi Marco,
Kun je iets meer vertellen over de problemen die je ondervond met de M rails?
Gr Gertjan
Hoi Gertjan,
Het waren oa fysieke problemen bij de overgangen. Dus dan ontspoorde de loc of nog vaker de wagon. Ook waren de pukkels soms te hoog waardoor locs of wagonnen hier tegenaan liepen met hun koppelingen. Ook kwamen de wissels soms niet goed terug.
Er lagen ook wel erg veel wissels op een heel klein stukje rails waardeer er relatief veel storingen waren.
Ik heb het geprobeerd bij te stellen maar het bleef terugkomen. Ik had geen problemen met de stroom, er ligt voldoende ringleiding. De rest vd baan gaat probleemloos dus dan daarom dit gedeelte vervangen door c-rails.
Ook links op de baan heb ik een afneembare berg gemaakt. Op deze berg bevindt zich een dorpje.
Ik heb nu een andere bouwwijze geprobeerd met als materiaal piepschuim en sculptamold
En verder rotsblokken gemaakt mbv een mal
Op Eurospoor 4 leuke vakwerkhuisjes gekocht en een dorpje gemaakt.
Hierbij wat foto's
Ik vind zelf de rotsen mooier zo, en het gras lukt me ook steeds beter.
Groet
Marco
En het totaaloverzicht van de baan.
Rechts komt nog een berg met bergstation en opstelspoor langs de muur
Lekker bezig Mardo.
Vrgr,
Wilko
Kwam dir draadje net tegen en dacht gelijk terug aan mijn baantje St.Barbara in Allgäu.
Draadje even doorgelezen en zag dat mijn baantje St.Barbara een inspiratie was voor jou.
Leuk om dan te zien hoe je het verder hebt ontwikkeld in toch weer een eigen baanplan.
Ziet er allemaal erg leuk uit, blijf wel zo lekker doorgaan.
Yep Tom, nu je het zegt. Trouwens heeft jouw St Barbara baantje mij ook geïnspireerd , vooral de keerlus erin , dank je daarvoor 👌
leuk klein baantje :favorite: ;
mvg,
Michel
Citaat van: iTom op donderdag 18 november 2021, 06:24:55
Kwam dir draadje net tegen en dacht gelijk terug aan mijn baantje St.Barbara in Allgäu.
Draadje even doorgelezen en zag dat mijn baantje St.Barbara een inspiratie was voor jou.
Leuk om dan te zien hoe je het verder hebt ontwikkeld in toch weer een eigen baanplan.
Ziet er allemaal erg leuk uit, blijf wel zo lekker doorgaan.
Hoi Tom,
Is inderdaad gebaseerd op jouw ontwerp. Er bevindt zich alleen een klein (2 sporig) schaduwstation op de onderste laag.
Wat ik erg leuk vindt van dit ontwerp is dat de treinen altijd kunnen 'keren', ik kan ze dus altijd voor of achteruit richting het station rijden.
We gaan rustig verder met bouwen. Vindt eigenlijk alle aspecten van deze hobby wel leuk, ontwerp, houtbewerking, solderen, techniek, digitaal, scenery etc. Het blijft voor mij nog wel een probeer baan overigens (in de vorm van bouwwijze, wat vind ik leuk om te rijden, hoe maak ik landschap/scenery/rotsen etc), maar ik moet zeggen dat het al aardig wat begint te worden.
Groet
Marco
Ik ben begonnen met de klimspiraal. Nooit eerder gemaakt dus een leuke uitdaging.
Er komen drie wissels in die naar drie opstelsporen gaan die aan de wand worden bevestigd (fotolijsten).
Omdat het onder een schuine wand komt heb ik het zo gemaakt dat de spiraal naar voren komt. Hopelijk is dat een beetje zichtbaar op de foto's.
Tips zijn welkom. Groet Marco
Tijd voor een update, lang geleden maar met redenen.. allereerst is mijn vader overleden in januari na een vrij heftige periode. Hij las altijd mijn updates en vond het prachtig om te volgen. ik mis hem nog elke dag. Hierna druk in het huis met mijn moeder, wat achterstallig werk, notaris etc.
Daarna in mei weekje weg met mijn vrouw, hierbij op de terugreis uit Frankrijk aangereden en mijn nek gebroken. 2 weken in een Frans ziekenhuis gelegen en geopereerd. Daarna revalideren. Ik ben weer aardig mobiel maar ben er nog niet. Gelukkig kan ik lopen en weer een beetje klussen maar moet nog steeds erg rustig aan doen.
Een mooi plekje gevonden voor de VW bus van het forum op de baan.
Heb de klimspiraal weggehaald, te ingewikkeld en heb ook geen detectie in mijn baan. Ik wil niet dat mijn treinen botsen.
Dus terug naar wat meer eenvoud. Het wordt een opstelspoor wat tegen de wand is bevestigd. Vanaf hier kan ik mijn treinen op de baan laten komen.
Groet
:? Pppfff... best een hele heftige tijd achter de rug. 8o
Wel zo lekker dat je de klimspiraal hebt weggehaald, eenvoud geeft minder ellende en meer plezier, daar draait de hobby tenslotte om.
Geniet maar van de treintjes en kalm aan verder dan maar. O:-D
Dirk-Jan
Dat zet je wereld wel even op z'n kop. Sterkte met het herstel.
Een zevental jaar geleden heb ik mijn modelbaan ook vereenvoudigd. Dat was afgelopen voorjaar gereed. De rest van de automatisering zal nog wel een paar jaar duren:
a) seinlampen en seinen aanpassen of vervangen;
b) locomotieven ijken;
c) treinroutes maken;
d) NX-bediening ontwikkelen en installeren.
Beste Marco,
Sterkte met het verlies van je vader en je verdere herstel.
Het mag misschien voor jou een simpel baantje lijken, maar je maakt er wel iets moois van (en dat is nie simpel)
Geniet van je treinen!
Heftige tijd geweest.
Kan me voorstellen dat je de baan even laat voor wat het was maar nu je langzaam aan de draad weer aan het oppakken bent zal ook jouw herstel wel toenemen.
Het verlies van je vader blijft altijd aan je knagen, betekent wel dat je een goede band met hem hebt gehad.
Herinner de mooie momenten die jullie samen deelde.
Hallo Marco,
Dat is nogal een jaar geweest zeg :?
Hopelijk kom je er weer helemaal bovenop.
Mijn ervaring is, dat onze hobby daar goed bij kan helpen.
En technisch ingewikkeld hoeft een baan helemaal niet te zijn om er plezier aan te beleven.
Dat doe ik met mijn simpele banen al jaren en naar volle tevredenheid :)
Grtz Tony
Het voordeel: je houd de wand over voor het vitrinekastje.
Dank voor jullie mooie en positieve reacties, dit doet mij goed. En de hobby geeft nu inderdaad weer invulling aan ontspanning.
Zie de foto's voor een update, niet heel groot maar ben er toch best even mee bezig geweest.
Mooi bedacht en opgelost, Marco :thumbup:
Je zou er in de hoek met een bochtwissel en wat gebogen rails nog een kort extra opstelspoortje bij kunnen maken, zonder dat je sta- en zitruimte verliest.
Ik denk maar wat mee :)
Grtz Tony
Beste forumleden, allereerst de beste wensen voor 2024, geluk en gezondheid voor iedereen.
Ik ben weer rustig aan verder gegaan en heb ruimte gevonden aan de andere kant van mijn kamer voor een rangeerterrein. Met een enkelspoor aangesloten op de hoofdbaan.
Het ziet er als volgt uit. Gebruikte rails is;
24064, H0 Märklin C, Straight 6.43cm. 1
24071, H0 Märklin C, Straight 7.08cm. 1
24172, H0 Märklin C, Straight 17.17cm. 9
24188, H0 Märklin C, Straight 18.83cm. 4
24224, H0 Märklin C, Curve radius 43.75cm, angle 24.3º 1
24611, H0 Märklin C, Left turnout 18.83cm. (manual) 3
24612, H0 Märklin C, Right turnout 18.83cm. (manual) 3
24977, H0 Märklin C, Buffer/Bumper 8.25cm. 5
Mijn vraag is of het zo klopt, en dan met name de twee passtukken die nodig zijn (24064 en 24071). In het tekenprogramma lijkt het te passen maar ik krijg aan 1kant geen bolletje te zien bij 1 passtukje, dus lijkt niet helemaal te passen??...
Ik moet de rails bestellen en bestel graag in 1x goed.
Vast bedankt voor jullie hulp,
Groet, Marco
Hoi Marco,
Zoiets misschien...
Dank! Ik kwam er maar niet uit.. Met de kruiswissel is ook mooi maar ga toch denk ik voor de dubbele wissels. En dus 2x de 24071. In mijn Anyrail is die nu ook goed. Nogmaals dank, groet Marco
Hoi,
Ik heb de rails besteld en in elkaar gelegd. Helaas past het toch niet.. Er zit bijna een halve centimeter speling op. Ik kan het in elkaar drukken maar dan staat er (te) veel spanning op en loopt alles een beetje krom.. Zie de foto's.
Is de foutmarge in Anyrail zo groot dat het in Anyrail wel past maar in het echt niet? Of die ik iets fout?
Tsja, sorry dat ik het zeggen moet maar jij doet toch echt iets fout. De marges in Anyrail zijn te verwaarlozen, als het daar past , past het in het echt ook. En wanneer ik naar de eerste foto kijk en zie hoe krom de rails daar op de tafel ligt heb ik verder weinig vertrouwen in je kunsten. Controleer alles nog maar eens terdege.
Waarschijnlijk zit er een toch een ander stukje tussen dan in Anyrail is gekozen. Bij wisselstraten is snel wat wetmatigheden in de geometrie van toepassing.
Misschien vind je in de Wiki (https://wiki.3rail.nl/index.php?title=C-Rail_Geometrie) nog wat hulp.
ik zie daar nog een klein railstukje liggen, misschien is dat wel het juiste :P;
mvg,
Michel
Hallo Mardo,
dat is zuur! misschien even meten hoeveel ruimte er tussen zit en kijken of er een beter passtukje beschikbaar is?
Ik ga vanavond nog wel even puzzelen met je opstelling in wintrack, even kijken hoe het daar uitkomt.
Groet,
Mathijs
Dank alvast voor jullie reacties, heb inmiddels ook andere passtukjes gebruikt maar het lukt/past niet, ook niet zoals ontworpen in Anyrail ( met dus 2x de 071)
Citaat van: mathii72409 op zaterdag 20 januari 2024, 16:49:09Hallo Mardo,
dat is zuur! misschien even meten hoeveel ruimte er tussen zit en kijken of er een beter passtukje beschikbaar is?
Ik ga vanavond nog wel even puzzelen met je opstelling in wintrack, even kijken hoe het daar uitkomt.
Groet,
Mathijs
Dat zou top zijn, ben benieuwd, dank alvast!
Citaat van: Lobomotion69 op zaterdag 20 januari 2024, 16:34:20Tsja, sorry dat ik het zeggen moet maar jij doet toch echt iets fout. De marges in Anyrail zijn te verwaarlozen, als het daar past , past het in het echt ook. En wanneer ik naar de eerste foto kijk en zie hoe krom de rails daar op de tafel ligt heb ik verder weinig vertrouwen in je kunsten. Controleer alles nog maar eens terdege.
Sorry Lobomotion 69 dat ik het zeg maar ik vind je feedback niet echt opbouwend.. Ik heb de laatste foto juist toegevoegd om te laten zien hoe krom het erbij ligt als ik het in elkaar duw zoals het in Anyrail is ontworpen. We zijn hier op dit forum om elkaar te helpen toch? Als jij het zo kan maken zoals in Anyrail is ontworpen en het past goed dan mag je me daar een foto van laten zien..
Het is toch echt een kwestie van nalopen wat je hebt neergelegd. Anyrail heeft zeer kleine marges (tenzij je zelf deze groot gezet hebt).
Ik verwacht dat je ergens toch per ongeluk een 077 gelegd hebt waar je een 071 nodig hebt, of iets met 188's waar 172's moesten.
Kwestie van goed nalopen.
Citaat van: mardo op zaterdag 20 januari 2024, 22:39:40Sorry Lobomotion 69 dat ik het zeg maar ik vind je feedback niet echt opbouwend.
Tja dat is logisch maar ik kan niet recht praten wat krom is. Velen, ikzelf incluis, hebben al complete emplacementen ontworpen en neergelegd met behulp van Anyrail en dat past gewoon. Dus wanneer het jou niet lukt heb je ergens een fout gemaakt en dat zul je zelf moeten controleren en uitvinden waar. Dat kan niemand hier voor je doen per elektronisch bericht. De waarheid is meestal hard en koud net als de rest van het leven.
Zoals in mijn laatste zin al aangegeven; alles terdege controleren! Desnoods print je het 1 op 1 uit legt dat op tafel en bouw daar je rails op. Mooier kan ik het niet maken.
Goeie morgen Marco
Hierbij een foto van mijn oplossing voor je probleem.
Je kan van daaruit verder werken qua afstanden.
In the « worst » case gewoon de zaag ( lees Dremel , wel een heel fijne) in een rail en de zaak is opgelost
Altijd, dat weet je toch? Altijd een dubbele bodem.
Citaat van: wimpietje op zondag 21 januari 2024, 05:30:56Goeie morgen Marco
Hierbij een foto van mijn oplossing voor je probleem.
Je kan van daaruit verder werken qua afstanden.
In the « worst » case gewoon de zaag ( lees Dremel , wel een heel fijne) in een rail en de zaak is opgelost
Dank, ik heb dit nu gemaakt en dit past perfect! De 24094 heb ik niet liggen maar wel de contactrails (24995) en die is precies zo lang.
Citaat van: Lobomotion69 op zondag 21 januari 2024, 02:39:46Citaat van: mardo op zaterdag 20 januari 2024, 22:39:40Sorry Lobomotion 69 dat ik het zeg maar ik vind je feedback niet echt opbouwend.
Tja dat is logisch maar ik kan niet recht praten wat krom is. Velen, ikzelf incluis, hebben al complete emplacementen ontworpen en neergelegd met behulp van Anyrail en dat past gewoon. Dus wanneer het jou niet lukt heb je ergens een fout gemaakt en dat zul je zelf moeten controleren en uitvinden waar. Dat kan niemand hier voor je doen per elektronisch bericht. De waarheid is meestal hard en koud net als de rest van het leven.
Zoals in mijn laatste zin al aangegeven; alles terdege controleren! Desnoods print je het 1 op 1 uit legt dat op tafel en bouw daar je rails op. Mooier kan ik het niet maken.
Dat het leven koud en hard kan zijn weet ik.. Zie mijn post van een jaar terug.. Ben blij dat ik weer een beetje aan het hobby-en ben. Maar goed, heb het nogmaals nagelopen en krijg het niet passend.. Zal vast aan mij liggen maar zo lastig is dit complex toch ook niet.. Ik ben blij met de oplossing van Wim, die heb ik nu gemaakt.
Kijk eens in Anyrail onder Instellingen hoe groot je de tolerantie hebt staan. Ik denk dat die veel te groot staat, want inderdaad het is een layout van niks. Twee parallelspoortjes met een paar wissels. Dat kan alleen fout gaan wanneer je de toleranties veel te groot hebt ingesteld.
Onze « Henk » wordt oud & humeurig
Negeren
Citaat van: Lobomotion69 op zondag 21 januari 2024, 12:46:09Altijd, dat weet je toch? Altijd een dubbele bodem.
Ja dat is waar :)
👌😂😂😂
Hallo Mardo,
Ik heb in Wintrack geprobeerd je plan na te maken, maar zoals je ziet is een 064 en 071 net tekort.
Het scheelt niet veel, maar gelukkig heb je inmiddels een passende oplossing.
Nog even verder gepuzzeld, en het is wel mogelijk zoals op de 2de afbeelding.
Ga zo door met je baan! je bent lekker bezig :D
Groet,
Mathijs
Mardo - 1.jpg
mardo - 2.jpg
Citaat van: mathii72409 op zondag 21 januari 2024, 19:37:58Hallo Mardo,
Ik heb in Wintrack geprobeerd je plan na te maken, maar zoals je ziet is een 064 en 071 net tekort.
Het scheelt niet veel, maar gelukkig heb je inmiddels een passende oplossing.
Nog even verder gepuzzeld, en het is wel mogelijk zoals op de 2de afbeelding.
Ga zo door met je baan! je bent lekker bezig :D
Groet,
Mathijs
Mardo - 1.jpg
mardo - 2.jpg
Dank Mathijs, dit waardeer ik zeer. Jij gebruikt 2x de 077 en de 24188. In mijn gebruikte (passende) Anyrail ontwerp zit 2x de 071 en de 24172. En dat past dus niet als je het in werkelijkheid maakt. Ik houd het nu bij het ontwerp van Wim, zie de foto. En we gaan lekker door hoor, dank voor je aanmoediging! Ik wil hier een mooi rangeerterrein van maken wat met een enkelspoor op mijn hoofdbaan is aangesloten. En wellicht los erboven nog een pendel. Heb op een ander stuk van mijn baan het eerste pendelstuk gereed en dat is toch wel erg leuk.
Marco, ik denk dat er toch iets scheelt met die anyrail hoor. Ik gebruik Railplanner Pro en die gaf meteen de juiste op te vullen afstand aan
Citaat van: wimpietje op zaterdag 27 januari 2024, 05:38:49Marco, ik denk dat er toch iets scheelt met die anyrail hoor. Ik gebruik Railplanner Pro en die gaf meteen de juiste op te vullen afstand aan
ok dank!, ik ben er niet zo in thuis, maar inderdaad goed om rekening mee te houden.
Hierbij nog een nieuwe overzichtfoto. Ik heb dus links vd baan een kast weggehaald en daar een bureau geplaatst. Hier komt het nieuwe rangeerterrein (wat nu goed past :lol: )
Het is een soort W opstelling. Ik heb ook een CS3+ aangeschaft en ben volop bezig met pendelstukken maken, erg leuk om te doen. De M83 en M84 modules heb ik boven op de baan geplaatst zodat ik er goed bij kan.