Nieuws: Steun de Stichting 3rail met uw donatie. Kijk in onze webshop voor de mogelijkheden.
+  3railforum
|-+  Modelbaanbesturing & Software
| |-+  Digitale Märklin Besturing
| | |-+  K-83 ik snap er niks meer van
0 leden en 1 gast bekijken dit topic. « vorige volgende »
Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: K-83 ik snap er niks meer van  (gelezen 4095 keer)

joostboudewijns

  • Gast
K-83 ik snap er niks meer van
« Gepost op: vrijdag 13 juni 2008, 18:25:15 »

Zoals jullie mischien weten heb ik sinds kort een CS en ben een beetje aan het experimenteren met digitale systemen.

Tot voor kort deed mijn vader het allemaal en hield ik me er niet mee bezig.

Nu wil ik het toch zelf gaan proberen maar met de K-83 kom ik niet verder.

En aangezien mijn vader voor een paar dagen weg is kan hij ook niet helpen.

Ik heb de K-83 aangesloten met 2 draden op de rails.
Verder heb ik een wissel voorzien van aandrijving en alle stekkers(met goede kleur) aangesloten op de K-83.

Het adres is ingesteld op 1.

Maar als ik in de CS 4 wissels met het adres 1-4 invoer gebeurt er niks als ik de wissels omzet.

Dus weet iemand wat ik fout doe?

Gr joost
Gelogd

Freak

  • Gast
Re: K-83 ik snap er niks meer van
« Reactie #1 Gepost op: vrijdag 13 juni 2008, 18:29:31 »

Hallo Joost,

Zijn de draden goed aangesloten Rood een Rood en Bruin aan Bruin ?.
Neem aan dat de dipswitches van de K83 goed staan ingesteld voor adres 1 tot 4 en dat je het ook goed in de CS hebt ingegeven.

Mvg,
Peter
Gelogd

joostboudewijns

  • Gast
Re: K-83 ik snap er niks meer van
« Reactie #2 Gepost op: vrijdag 13 juni 2008, 18:38:48 »

Hallo Joost,

Zijn de draden goed aangesloten Rood een Rood en Bruin aan Bruin ?.
Neem aan dat de dipswitches van de K83 goed staan ingesteld voor adres 1 tot 4 en dat je het ook goed in de CS hebt ingegeven.

Mvg,
Peter

Heey Peter,

Ja de draden zijn allemaal goed aangesloten.
De dipswitches(mauzen klavier)staat ook goed ingesteld voor Adr 1 tot 4.

In de CS staan ook 4 wissels met adres 1 tot 4.

Gr joost
Gelogd

wissels

  • Forum Beheerder
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Doe wat je zegt, dan lieg je niet.
Re: K-83 ik snap er niks meer van
« Reactie #3 Gepost op: vrijdag 13 juni 2008, 19:41:17 »

Hallo Joost,

even de 2 draden omkeren aan het groene kroonsteentje die in het Central Station zit, de gebruiksaanwijzing van het CS is niet duidelijk dat je hier ook goed op de polariteit moet letten, en dat uit zich alleen in het niet schakelen van de magneetartikelen, want de treinen rijden wel,

succes, met vriendelijke groet,

Walter
Gelogd
Computergestuurde Treinbaan met Central Station Reloaded

joostboudewijns

  • Gast
Re: K-83 ik snap er niks meer van
« Reactie #4 Gepost op: vrijdag 13 juni 2008, 19:53:15 »

Hallo Joost,

even de 2 draden omkeren aan het groene kroonsteentje die in het Central Station zit, de gebruiksaanwijzing van het CS is niet duidelijk dat je hier ook goed op de polariteit moet letten, en dat uit zich alleen in het niet schakelen van de magneetartikelen, want de treinen rijden wel,

succes, met vriendelijke groet,

Walter

Hallo Walter,

Moet de K-83 worden aangesloten op het CS ik heb hem verbonden met de rails zoals bij het andere digitale systeem.

B.V.D

Gr Joost
Gelogd

wissels

  • Forum Beheerder
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Doe wat je zegt, dan lieg je niet.
Re: K-83 ik snap er niks meer van
« Reactie #5 Gepost op: vrijdag 13 juni 2008, 19:59:04 »

Hallo Joost,

de K83 decoder kan je zo laten zitten, hier hoeft niks aan veranderd te worden,

met vriendelijke groet,

Walter
Gelogd
Computergestuurde Treinbaan met Central Station Reloaded

joostboudewijns

  • Gast
Re: K-83 ik snap er niks meer van
« Reactie #6 Gepost op: vrijdag 13 juni 2008, 20:03:55 »

Walter,

Dan snap ik niet precies wat ik moet veranderen.

Dat groene steentje is voor mn programeer spoor voor het hoofdspoor gebruik ik een C-rails aansluitrail die later overgaat in K-Rail.

Gr joost
Gelogd

wissels

  • Forum Beheerder
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Doe wat je zegt, dan lieg je niet.
Re: K-83 ik snap er niks meer van
« Reactie #7 Gepost op: vrijdag 13 juni 2008, 20:17:13 »

Hallo Joost,

klopt het gaat dan bij jou niet op, want dan kan de rails niet fout aangesloten zijn,

Wat voor K 83 decoder heb je gebruikt, die van Märklin of een Viessmann?

met vriendelijke groet,

Walter

Gelogd
Computergestuurde Treinbaan met Central Station Reloaded

joostboudewijns

  • Gast
Re: K-83 ik snap er niks meer van
« Reactie #8 Gepost op: vrijdag 13 juni 2008, 20:18:19 »

Hallo Joost,

klopt het gaat dan bij jou niet op, want dan kan de rails niet fout aangesloten zijn,

Wat voor K 83 decoder heb je gebruikt, die van Märklin of een Viessmann?

met vriendelijke groet,

Walter



Walter,

Ik gebruik de M* versie.

Mvg,

Joost
Gelogd

Freak

  • Gast
Re: K-83 ik snap er niks meer van
« Reactie #9 Gepost op: vrijdag 13 juni 2008, 20:47:44 »

Joost,

De polariteit naar de rails is die ook goed ?.

Mvg,
Peter
Gelogd

joostboudewijns

  • Gast
Re: K-83 ik snap er niks meer van
« Reactie #10 Gepost op: vrijdag 13 juni 2008, 20:53:34 »

Joost,

De polariteit naar de rails is die ook goed ?.

Mvg,
Peter
Ja,
Ik heb de draden al 2 keer omgewisseld om het te proberen,niks :(

Gr Joost
Gelogd

buckfast_beekeeper

  • Gast
Re: K-83 ik snap er niks meer van
« Reactie #11 Gepost op: vrijdag 13 juni 2008, 21:03:15 »

Het adres is ingesteld op 1.

Hallo Joost,

Voor de goede orde welke dip switches heb je gezet voor adres 1-4?

2-3-5-7 moeten aan staan. De rest allemaal op off.
Gelogd

joostboudewijns

  • Gast
Re: K-83 ik snap er niks meer van
« Reactie #12 Gepost op: vrijdag 13 juni 2008, 21:52:43 »

Het adres is ingesteld op 1.

Hallo Joost,

Voor de goede orde welke dip switches heb je gezet voor adres 1-4?

2-3-5-7 moeten aan staan. De rest allemaal op off.
Ja dat is goed ingesteld.

Gr joost
Gelogd

KNed

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
    • www.nederlof.net
Re: K-83 ik snap er niks meer van
« Reactie #13 Gepost op: vrijdag 13 juni 2008, 22:38:09 »

Interessant dit draadje!
Ik heb hier een Viessmann/Conrad decoder liggen die ik nog uit moet proberen. Vorige week binnen gehad.
Ben benieuwd of het bij mij in 1 keer goed gaat!

Koen
Gelogd
H0: Periode: 1980-nu, vooral NL, 3-rail digitaal | LGB
Beheerder van: NL in Model | modelspooradressen | Marklin dipswitch

joostboudewijns

  • Gast
Re: K-83 ik snap er niks meer van
« Reactie #14 Gepost op: vrijdag 13 juni 2008, 22:40:13 »

Interessant dit draadje!
Ik heb hier een Viessmann/Conrad decoder liggen die ik nog uit moet proberen. Vorige week binnen gehad.
Ben benieuwd of het bij mij in 1 keer goed gaat!

Koen

Hier is alles goed aangesloten maar gebeurt er niks :(

Gr joost
Gelogd

KNed

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
    • www.nederlof.net
Re: K-83 ik snap er niks meer van
« Reactie #15 Gepost op: vrijdag 13 juni 2008, 22:42:36 »

Kan je niet een lampje aansluiten op de uitgangen voor een wissel? Kijken of het aan de wissels ligt?

Koen

edit: Zou trouwens wel raar zijn als er vier wissels niet goed zouden zijn
Gelogd
H0: Periode: 1980-nu, vooral NL, 3-rail digitaal | LGB
Beheerder van: NL in Model | modelspooradressen | Marklin dipswitch

Freak

  • Gast
Re: K-83 ik snap er niks meer van
« Reactie #16 Gepost op: vrijdag 13 juni 2008, 22:43:42 »

Joost,

Kijk even met een ander centrale omdat het met die andere decoder ook niet wil werken.

Mvg,
Peter
Gelogd

KNed

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
    • www.nederlof.net
Re: K-83 ik snap er niks meer van
« Reactie #17 Gepost op: vrijdag 13 juni 2008, 22:45:46 »

Kan het nog liggen aan de soort die je opgegeven hebt bij het invoeren van de wissels in het CS? Je kan daar "puls" en  "moment" oid opgegeven.
In de handleiding staat welke je moet hebben voor wissels.

Koen
Gelogd
H0: Periode: 1980-nu, vooral NL, 3-rail digitaal | LGB
Beheerder van: NL in Model | modelspooradressen | Marklin dipswitch

joostboudewijns

  • Gast
Re: K-83 ik snap er niks meer van
« Reactie #18 Gepost op: vrijdag 13 juni 2008, 22:48:43 »

Joost,

Kijk even met een ander centrale omdat het met die andere decoder ook niet wil werken.

Mvg,
Peter

Voorlopig heb ik hier niks anders ik hem mn 80F uitgeleend.

Kan je niet een lampje aansluiten op de uitgangen voor een wissel? Kijken of het aan de wissels ligt?

Koen

edit: Zou trouwens wel raar zijn als er vier wissels niet goed zouden zijn

Maar de wissel heeft 3 uitgangen en een lampje maar 2.

Kan het nog liggen aan de soort die je opgegeven hebt bij het invoeren van de wissels in het CS? Je kan daar "puls" en  "moment" oid opgegeven.
In de handleiding staat welke je moet hebben voor wissels.

Koen
Nee dat zou niet uit moeten maken een puls is bijv voor een ontkoppel rails die maar even geactiveerd moet worden.

Gr joost
Gelogd

KNed

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
    • www.nederlof.net
Re: K-83 ik snap er niks meer van
« Reactie #19 Gepost op: vrijdag 13 juni 2008, 22:53:51 »

Als je het lampje met de ene draad op de rode aansluit en de andere draad op de middelste aansluiting moet je even wat zien als je het wissel omzet, zet het wissel twee keer om, dan zou je in ieder geval 1 keer wat moeten zien.

En met die puls zou ik nog voor kunnen stellen als je die per ongeluk voor een wissel instelt dat je dan wat langer op het wissel-icoon moet drukken ofzo.

Ik ga is kijken of m'n vrouwtje het al bedtijd vind, anders ga ik ook nog eens experimenteren.

Koen
Gelogd
H0: Periode: 1980-nu, vooral NL, 3-rail digitaal | LGB
Beheerder van: NL in Model | modelspooradressen | Marklin dipswitch

joostboudewijns

  • Gast
Re: K-83 ik snap er niks meer van
« Reactie #20 Gepost op: vrijdag 13 juni 2008, 22:57:35 »

Als je het lampje met de ene draad op de rode aansluit en de andere draad op de middelste aansluiting moet je even wat zien als je het wissel omzet, zet het wissel twee keer om, dan zou je in ieder geval 1 keer wat moeten zien.

En met die puls zou ik nog voor kunnen stellen als je die per ongeluk voor een wissel instelt dat je dan wat langer op het wissel-icoon moet drukken ofzo.

Ik ga is kijken of m'n vrouwtje het al bedtijd vind, anders ga ik ook nog eens experimenteren.

Koen

Helaas met lampje geprobeerd maar niks :?
Gelogd

laurens66

  • Zeer Toffe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
Re: K-83 ik snap er niks meer van
« Reactie #21 Gepost op: zaterdag 14 juni 2008, 06:25:46 »

Hoe heb je dat met een lampje gedaan dan?

Je moet twee gloeilampjes nemen van ca. 16 volt, verbind twee draden aan elkaar (van elke lamp een) en doe die op de middelste aansluiting van de wisseldecoder, de andere losse twee draden kunnen op de andere aansluiting (rood en groen)

Lampjes zullen echter heel kort branden als je een ''wissel'' omzet.
Gelogd
Vriendelijke groet,
Laurens

^Rook

  • Gast
Re: K-83 ik snap er niks meer van
« Reactie #22 Gepost op: zaterdag 14 juni 2008, 09:00:34 »

Voor de goede orde welke dip switches heb je gezet voor adres 1-4?

2-3-5-7 moeten aan staan. De rest allemaal op off.

En bedankt, die info had ik net nodig :!: 8)
Gelogd

KNed

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
    • www.nederlof.net
Re: K-83 ik snap er niks meer van
« Reactie #23 Gepost op: zaterdag 14 juni 2008, 12:20:24 »

Rolf: lees de handleiding, daar staan de dipswitch instellingen voor adres 5 t/m 256 ook in  8)

Koen
Gelogd
H0: Periode: 1980-nu, vooral NL, 3-rail digitaal | LGB
Beheerder van: NL in Model | modelspooradressen | Marklin dipswitch

KNed

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
    • www.nederlof.net
Re: K-83 ik snap er niks meer van
« Reactie #24 Gepost op: zaterdag 14 juni 2008, 12:22:05 »

Ik heb zojuist m'n wisseldecoder (Viessmann 5211) uitgeprobeerd en het werkt perfect!
Heb de boel aangesloten zoals in de handleiding en hier geen problemen.
Trek nu de stroom van het CS, ga het zo nog even met een aparte trafo uitproberen.

Koen
Gelogd
H0: Periode: 1980-nu, vooral NL, 3-rail digitaal | LGB
Beheerder van: NL in Model | modelspooradressen | Marklin dipswitch

joostboudewijns

  • Gast
Re: K-83 ik snap er niks meer van
« Reactie #25 Gepost op: zaterdag 14 juni 2008, 12:26:43 »

Hallo iedereen,

Oke ik ben nu helemaal van de wereld.
Ik start vanochtend mn CS op en de wissel schakelt opeens om :shock:

dus ik kijken in mn CS en drukken op het omschakel knopje en ja hoor hij werkt gewoon.

Het gekke is dat ik sinds gisteren niks verandert heb.

Ik ben nog op zoek waarom hij het opeens doet.

In ieden geval bedankt voor alle hulp.

Gr joost
Gelogd

buckfast_beekeeper

  • Gast
Re: K-83 ik snap er niks meer van
« Reactie #26 Gepost op: zaterdag 14 juni 2008, 12:28:30 »

Volledig afzetten en terug op wil inderdaad wel eens helpen.

Gelukkig dat het nu werkt.
Gelogd
 

Powered by MySQL Powered by PHP SMF 2.0.17 | SMF © 2019, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Pagina opgebouwd in 0.042 seconden met 24 queries.