Citaat van: Treinen_van_Pa op donderdag 24 april 2025, 19:31:12Iemand ervaring met een dergelijke erfenis? Is het nog gewild en door wie?
Ja, ik heb ervaring. Je zal veel adviezen krijgen. Er zijn al een aantal reacties. Die van mij zal niet veel afwijken van de eerdere reacties. Je hebt een aantal opties. Waarbij twee hoofdopties te onderscheiden zijn:
- Zelf verkopen.- Verkopen aan een handelaar.optie Zelf verkopenDat is het meeste werk. Dit omdat je alles zelf mag uitzoeken.
- Wat is alles? Dus wat heb je nu allemaal in de verkoop?
- Wat zijn de huidige "verkoopprijzen? Je mag dus alle bekende websites af: Ebay / Marktplaats / CataWiki e.d. Maar mijn advies is: ga een keer naar Houten of een andere modeltreinenbeurs om te kijken met een lijstje van het spul en kijk waar het spul voor te koop ligt bij de handelaren. Voor Märklin zijn er speciale gidsen aanwezig die de "verzamelaars" kunnen gebruiken om de prijzen van hun collectie te bepalen. Dit zijn de Koll-gidsen.
- Wat is de conditie van het spul dat je verkoopt? Dus controleren of de originele verpakking erbij zit (dat levert echt meer op dan geen OVP tot wel 50% minder). Controleer hoe de verpakking eruit ziet? Beschadigde en verkleurde verpakkingen brengen minder op bijvoorbeeld. Controleren of alle onderdelen erbij zitten. Controleren of een lok nog rijdt (analoog / digitaal). Een lok die onderhoud nodig heeft brengt minder op dan eentje die rijdt. Controleren of bij digitale loks alle functies nog werken. Dat soort werk.
-Na het controleren alles catalogiseren, foto's maken en omschrijvingen maken.
Dan heb je de keuze:
- Via online kanalen verkopen: Via de verschillende fora (3rail /
Beneluxspoor.net / Msm (België)); Via Marktplaats; Via Ebay of cia Catawiki bijvoorbeeld. Bij ebay en Catawiki mag je betalen als verkoper voor het gebruik van de website. Een commissie tot 15% is niet abnormaal die mag je dan betalen aan de site. En het is niet vrijblijvend. Dus je moet het verkopen voor de geboden prijs. Dat kan minder zijn als je het via een ander kanaal verkoopt. Dan mag je het ook zelf inpakken en versturen naar de koper. Die kosten mag je ook meerekenen. Of je krijgt veel kopers aan de deur. Dat moet je allemaal willen.
- Op een beurs zoals Houten. Dan huur je een plaats voor de verkoop. Bij Houten ben je 30 tot 40 euro kwijt voor een tafel per dag. Je bent dan een complete zaterdag daar aan de verkoop.
Zijn er problemen met verkopers: Pakketje komt niet over of beschadigd. Of het lokje doet het toch niet of is toch niet in de conditie die je aangeprezen hebt dan mag je alles zelf oplossen. En ja je hebt altijd die gevallen er tussen zitten. Soms is het (bewuste) onkunde door de koper en dan is het heel moeilijk om daar iets tegen te doen. Het kost dan gewoon tijd en moeite.
Bij alles los verkopen raak je de gewilde spullen als eerste kwijt. Je blijft altijd zitten met de minder gewilde spullen. Zo kan je wel meer dan een jaar of nog langer bezig zijn om alles te verkopen. Uiteindelijk ga je mogelijk toch naar een handelaar om de boel te verkopen. Voor het minder gewilde spul ontvang je dan natuurlijk niet veel meer.
Optie Verkopen aan een handelaarDeze optie is het makkelijkste. Niet de grootste opbrengst als je alles in één keer verkoopt aan één persoon. Maar je bent er wel in één keer van af. Bedenk goed dat een handelaar het een en ander aan werk en risico van je overneemt. Er zit wel wat werk aan. Voor de meeste opbrengst mag je gaan kijken of alle originele verpakkingen aanwezig zijn. Dan ontvang je het meeste voor een lokje. En je mag toch nog uitzoeken voor wat voor een prijzen het een en ander aangeboden wordt. Dan zal je wel een goede marge voor de handelaar er af mogen halen om tot de inkoopprijs te komen. Daar zit dus wel wat werk in.
Voor een handelaar is het ook veel werk. Ze moeten het bovenstaande van wat je bij het zelf regelen van verkoop doen. Daarnaast hebben ze de risico als ondernemer zoals kosten voor de onderneming (salaris, opslagruimte, personeel, gebouw e.d.), beschadigingen van items, onderhoud van items en retour sturen e.d. Ook bij hun zaken zal eerst het goede en meest gewilde spul verkocht worden. Met het overige blijven ze langer zitten. Dat worden opgegeven ogenblik "winkeldochters" als je niet oppast. Dat is een risico. Veel winkels hebben een tweedehands afdeling en kopen dus verzamelingen op. Er zijn specialisten zoals:
modeltreinwinkel uit Zutphen die veel op tweedehands gebied doen. JE kan ook op Houten of een andere beurs eens praten met handelaren.
Keuze maken?Je mag zelf de vraag stellen: Heb ik veel tijd en zin om het allemaal zelf te doen? Heb ik de ruimte om het op te slaan? Of moet het spul binnen een paar week weg zijn? Wil ik wel iedere keer op pad met het spul? Dat soort dingen kunnen een afweging zijn tussen zelf doen en alles in één keer verkopen.
Citaat van: Treinen_van_Pa op donderdag 24 april 2025, 19:31:12Het is H0 spoor en grotendeels Märklin. Maar ook wat exclusievere merken zoals Liliput? Hij koos vaak voor de wat meer speciale items.
De merken die je noemt in de handtekening (Märklin | Brawa | Esu | Liliput | Roco | Schuco) zijn niet bijzonder. Het zijn standaard merken. Sommige merken zijn minder bekend bij de grote massa dan Märklin en Fleischmann. Bij echte exclusieve merken zoals Philotrain en Microkit dan zit je ook over hele andere prijzen te praten. Over speciale items gesproken heeft Märklin daar jaren een hand van om modellen "speciaal" te maken. Dus een ander nummer, beschildering mee te geven. Dan in een aparte verpakking te doen en mogelijk een limiet op het aantal te zetten. Dan werden die heel duur in de markt gezet omdat het een speciaal "item" waren. De aantal van dat soort speciale items kunnen van een paar honderd stuks zijn tot een paar duizend stuks zijn.
Citaat van: Treinen_van_Pa op donderdag 24 april 2025, 19:31:12Het duizelt, maar ik weet ook dat het niet goedkoop was bij aanschaf.
Dat zijn modeltreintjes niet echt inderdaad. Dat betekent niet dat de tweedehands prijzen echt omhoog zijn gegaan. Het aanbod van tweedehands is ook groter. Het aanbod van Märklin is zeer hoog. Zeker als je eens op beurzen gaat kijken. Het aantal mensen dat aan de hobby doet niet echt groeit. Je moet maar zo zien: Je vader heeft plezier gehad van zijn treintjeshobby. Nu mogen anderen aan zijn treintjes plezier beleven. Dat kan ook een plezierige gedachte zijn.
Succes met het maken van een keuze!