Nieuws:

Voor de Stichting 3rail Wiki zoeken wij altijd foto's en/of teksten!! Wil je helpen? Lees in de oproep hoe dat kan!

Stroommeten op digitale banen

Gestart door leendert dinsdag 13 mei 2008, 21:48:01

0 leden en 1 gast bekijken dit board.
Stroommeten op digitale banen
In mijn baanbeschrijving noemde ik een stroommeter die ik gebruik en iemand vroeg me het schema te plaatsen. Ik weet niet of dit nu de juiste plek is, maar anders grijpt iemand vast wel in.

Stroommeting

Bij een analoge baan is dat een eitje: de stroom die door de draad loopt is met een eenvoudige ampere meter te meten. Een gelijkstroommeter voor gelijkstroom en een wisselstroom meter voor de analoge marklinisten. In dat geval gaat de stroom keurige mee met de frequentie van 50 Hz, keurig in een sinus vorm en kunnen alle meters dat prima bijhouden.

Nu digitaal stroom meten

Dat is net een beetje lastiger, want het signaal is geen sinusvormig iets en ook de frequentie is zo hoog, dat geen meter er chocola van kan maken.
Dus om te bepalen hoeveel stroom er nu werkelijk door een baancircuit gaat, dat is nog niet zo eenvoudig. Het mooiste is om met een micro controller snel een aantal sampels te nemen en die te verwerken, maar ja, dat kost een paar centjes.

Daarom is er een eenvoudig alternatief, zie  onderstaande afbeelding.Deze heb ik ergens van het internet een keer gesmurfd, ik weet werkelijk de bron niet meer. Op zich is deze schakeling zeer eenvoudig na te bouwen.

Het enige wat wat lastig is, is wellicht het verkrijgen van de transistor. In het oorspronkelijke schema, zoals hier aangegeven staat een lastig te verkrijgen apparaat. Het gaat vooral om dat de VBebo groter dan 15 Volt zou moeten zijn. Nou werd me uit het schema niet duidelijk waarom dit zo zou zijn, dus heb de stoute schoenen aangetrokken om vervangende NPN te nemen. Ik gebruik zelf een BC 547 en dat werkt al 2 jaar naar behoren. Ik gebruik 3 van dit soort schakelingen, omdat mijn baan in 3 secties is ingedeeld en ik zo het verloop van stroomverbruik kan meten.

Ik heb analoge meters van 50 uA en bij mij is de waarde voor Rs 1 Ohm. Ik gebruik de 5 watt uitvoering daarvoor.

Uiteraard zijn aan deze schakeling ook nadelen: daar de 'power' om de transistor op te sturen minimaal 0.7 volt moet zijn, is er wel enig stroomverbruik nodig, alvorens de meter iets aangeeft.

Ook is het een beetje oppassen met kortsluitingen, daar dan veel vermogen door de weerstand gaat en er dus een flinke spanning gementen wordt. Dat is het punt dat de BVebo een rol gaat spelen. Bij mij schakelt echter de kortsluitbeveiliging voldoende snel en is het nog nooit gebeurd dat de transistor overleed.

Succes met het eventuele nabouwen!

Groet,
Leendert
Re: Stroommeten op digitale banen
Heb je hem van hier gesmurfd.
http://www.awrr.com/dccacces.html

Mvg,
Peter
Re: Stroommeten op digitale banen
Citaat van: Freak op dinsdag 13 mei 2008, 21:52:27
Heb je hem van hier gesmurfd.
http://www.awrr.com/dccacces.html

Mvg,
Peter


Bij mij was het een PDF'tje, maar laat daar nou precies hetzelfde in staan  :lol:

Thanks voor alsnog de bronvermelding!

Groet,
Leendert
Re: Stroommeten op digitale banen
Hallo Leendert,

In het schema is Rs = 0.1 Ohm, in je tekst staat Rs = 1 Ohm.
Verder zal bij een kortsluiting een goede booster of centrale tijdig afschakelen, dus met de transitor zal niet veel gebeuren.


Mvg,
Peter