Nieuws:

Kom gezellig een keertje bij jouw lokale Stamtafel lekker kletsen over treintjes en nog veel meer!!

bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe

Gestart door Peter Alex maandag 08 augustus 2022, 18:15:34

0 leden en 1 gast bekijken dit board.
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Hallo Paul, bij dezen, de instellingen van de K 40. IK zou niet weten hoe dat anders zou moeten/ kunnen.
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Hoi Peter,

Bedankt voor de foto van K40.
Ik was namelijk benieuwd of rechtsonder in het scherm de overdracht naar hetzelfde apparaat staat ingesteld. Bij een CS3 kan dat alleen naar een L88 (volgens mij ook 2). Maar bij een CS3+ kan dat naar een L88 maar ook naar GFP3 (directe aansluiting van S88 zonder L88, met de aansluiting aan de onderzijde). En ook al gebruik je alleen L88, dan zou je abusievelijk rechtsonder toch voor GFP3 kunnen kiezen.

Maar K40 en K41 zijn identiek. Dus ik heb nu echt geen idee meer waaraan het qua instellingen zou kunnen liggen.
Ik vermoed echt dat het in de bekabeling of de contactrails gezocht moet worden.

Succes!

Fijne avond,

Paul
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Om een aansluiting te checken  :
Draadje tussen die ingang en met de hand naar de rails contact maken. (of een massa aansluiting)
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Hallo Paul,
Het zou best eens kunnen dat je gelijk hebt: Ik heb de standaars S 88 kabels vergeleken met de kabel die ik heb gebruikt bij de laatste S 88 en die is inderdaad voorzien van slechts enkele draden, ik geloof dat ik er slechts 3 tel. Dus ... zou dat het kunnen verklaren?
Ik heb zojuist een andere patchkabel provisorisch aangesloten en 3 van de 4 bezetmelders werken!!! Die ene zal nog even bedremmeld moeten worden of zoiets.
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Citaat van: Peter Alex op dinsdag 16 augustus 2022, 21:31:33
Het zou best eens kunnen dat je gelijk hebt: Ik heb de standaars S 88 kabels vergeleken met de kabel die ik heb gebruikt bij de laatste S 88 en die is inderdaad voorzien van slechts enkele draden, ik geloof dat ik er slechts 3 tel. Dus ... zou dat het kunnen verklaren?

Is het een zelf gemaakte kabel? Normaal zou het niet kunnen met een fabriekskabel.

Citaat van: Peter Alex op dinsdag 16 augustus 2022, 21:31:33
Ik heb zojuist een andere patchkabel provisorisch aangesloten en 3 van de 4 bezetmelders werken!!! Die ene zal nog even bedremmeld moeten worden of zoiets.

Mooi dat er een aantal werken. Wat bedoel je met provisorisch? Een patchkabel klik je in de melder en meer niet. Of bedoel je dat deze nog niet netjes opgehangen is. Of in een goot gelegd is?
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Lid sinds: 2007

als er maar een "v" voor op staat

offline
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Hoi Peter,

Vergeet 1 ding nooit: Test eerst alle data/patchkabels die je wil gebruiken.

Je kan zomaar een dingen in de war sturen hierdoor, in datatechniek kan het je zelfs apparaten kosten.
Altijd testen die kabels of de aderparen goed zitten EN op de juiste volgorde :warning:

We gaan het zien morgen, en ik neem zeker de tester /tracer mee :thumbup:

M.v.g.

Hans V200.0

Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Halle meedenkers, Allereerst wil ik jullie enorm bedanken voor jullie meedenken, jullie betrokkenheid en creativiteit. Ik vind het indrukwekkend hoeveel inzet jullie belangeloos tonen door steeds maar weer opnieuw met ideeen en mogelijke oplossingen te komen

@Ronald, met provisorisch bedoel ik inderdaad er alleen even tussengehangen en nog niet vastgemaakt.
De kabel die ik gebruikt heb was een 'fabriekskabel', maar volgens mij bedoeld voor een router oid. In ieder geval niet een goede. Zeker niet door mijzelf gemaakt want ik heb dat nog nooit gedaan.
@ Hans: ik ga vast van je leren hoe ik kabels kan maken en ook hoe ze te testen. Ik ben benieuwd. Het alcoholvrije bier staat al klaar  :) en koffie is er ook! Tot morgenavond
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Graag gedaan Peter.

Geef je nog een korte update/uitleg als alles hopelijk na morgen weer werkt?
Dan hebben we allemaal weer iets geleerd.
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Volgens mij hebben de les al geleerd: goeie patchkabels gebruiken.
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
kostprijs tester inclus RJ45 tang = 12 euro. Kan je toch niet voor sukkelen.Of je vergelijkt de kleuren in de RJ45 aan beide kanten
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Lid sinds: 2017

doe maar een treintje

offline
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
 @citaat
CiteerWeet dan niemand dat de S88 bus een seriële bus is waar de data over 1 (één) draadje gaat
nee dat weet ik niet  :O
is dat erg?
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
misschien was het precies dát draadje?
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Lid sinds: 2007

als er maar een "v" voor op staat

offline
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Je moet dan weten op welke positie die ene draad zit van de RJ45 aansluiting.
Aan de kabel merk je dat niet, dat wil zeggen als ie correct is en standaard is.
Daarvoor zal je een nieuwe S88 moeten openen, en daar zullen weinig mensen trek in hebben.
Maar goed we gaan het meten en testen  of de kabel überhaupt wel goed zit.
Dit alles zonder apparatuur natuurlijk, pas na de test kunnen we de bezetmelders weer eens bekijken.
En dan hoop ik dat het denkwerk van iedereen zijn vruchten afwerpt en Peter door is naar de volgende ronde :D
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Lid sinds: 2007

Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is.

offline
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
 @citaat @citaat @citaat

Nee, dat is niet erg, maar het is wel handig als je weet hoe de terugmelders werken, zodat je ook zelf kunt begrijpen wat er fout gaat.

Groet, Anne W
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Lid sinds: 2007

als er maar een "v" voor op staat

offline
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Hallo Mededenkers en allen die op de patchkabel wezen,

Het is de patchkabel die geen verbinding verzorgde en die was al anders gelegd door Peter zelf, met een andere patchkabel die ik ook eerst getest heb op een goede verbinding.
Nu restte er nog een opstandig probleem in de bezetmelding, die bleef geel en wat we ook deden hij veranderde niet.

Toen pakte we de multimeter van Peter, en Peter liet zien hoe hij aan het meten was.
Daarna vroeg ik hem de meterpennen anders te houden, namelijk niet op de twee tegenover liggende railzen, maar op dezelfde kant en dan twee railzen meten.
Hierdoor kwam aan het licht dat het geïsoleerde stuk niet goed was geïsoleerd, want de meter gaf een doorverbinding aan, en de CS 3 gaf die bezetmelding aan op dat contact.
Toen Peter de rails omkeerde zag hij wat ie fout had zitten, namelijk de isolatie ;)
Daarna herstelde hij deze zelf :thumbup:

Nu heb ik Peter laten zien hoe je zo'n patchkabel maakt en test, en ik heb er eentje ter voorbereiding gemaakt voor hem, opdat de volgende bezetmelder storingsvrij zijn werk kan doen.
Ongeveer de lengte bekeken en hopla twee connectoren erop en testen die hap.
Dat ging als een malle, en de tester deed zijn werk, nu nog een bezetmelder eraan hangen B)
Zo Peter kan weer door al zijn er nog andere zaken die nagekeken moeten worden zoals de wisseladressen, maar met een dergelijke baan ben je daar wel even mee zoet en van de straat :-)

@ Peter,

Bedankt voor alles en de gezelligheid, leuk ook eens kennis te maken in levende lijve, en mocht je nog vragen te over hebben stel ze gerust O:-D

M.v.g.

Hans V200.0
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Hulde en dank!

Misschien had het nog wat geholpen als in de vraagstelling was opgenomen dat alleen op de laatst aangesloten module niets doorkwam. Dan was de gedachte geweest:
1. Module kapot? Om te testen: uitwisselen met een ander.
2. Geen van de aangesloten meldcontacten is in orde? Test: aansluiten op een andere module.
3. Verbinding tussen de modules is niet goed? Test: verwissel de patch kabel.

Nu kwam het aanvankelijk op mij over dat er vier willekeurige contacten niet doorkwamen. Daardoor werd het raadselachtig.

Enfin. Het is opgelost!

Groeten,

Peter
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Lid sinds: 2007

Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is.

offline
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Peter en Hans,

Heel goed, ik ga er van uit dat Peter ook geleerd heeft dat hij elke geïsoleerd railstaaf met de multimeter moet controleren op 100% isolatie voordat hij de railstaaf aansluit op de terugmeldeenheid.

Groet, Anne W
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Lid sinds: 2019

Als het niet kan zoals het moet dan moet het maar

offline
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
In reactie op #63 van 11 augustus schreef ik dit:
CiteerDeze mening wordt versterkt door het feit dat alles tot en met melder 40 het goed doet. Een S88 heeft 16 melders, 2 maal 8? 5 maal 8 is 40. Dus 2,5 melder doet het goed, daarna komt het probleem.

Mogen we hieruit dan concluderen dat de eerste 8 melders een draad gebruiken en de tweede acht melders een andere draad in de patchkabel?

En Leen een seriële verbinding gaat niet altijd alleen maar over één draadje. Zelf ben ik heel goed bekend met het X25 netwerk, dat is wat banken gebruiken voor hun betaalsystemen en flappentappers. Dat is een vierdraads verbinding. Twee paren van seriële poorten.
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Hulde aan jullie meedenkers, en hulde aan de specialist die helemaal vanuit Zeist is gekomen om mij te helpen!
En wat is het dan waardevol om een deskundige aan het werk te zien! Ik mag graag afkijken  :)
Wat Hans gisteravond beschreef is helemaal correct: patchkabels doorgemeten en vervangen, de laatste bezetmelder ook in het gareel en de problemen zijn opgelost. Wat een opluchting. Daarna hebben we samen nog even naar idd de wissels gekeken want die hebben de neiging te haperen/ niet betrouwbaar te functioneren. De meeste wel, niet allemaal.
Volgende klus. We hebben een aanpak besproken en ik kan verder.
Mocht ik op rare zaken stuiten dan meld ik mij zeker weer.
Nogmaals: alle waardering voor jullie inzet en betrokkenheid.

Het schaduwstation begint zijn definitieve vorm te krijgen. Ik zal nog eens wat foto's plaatsen als ik zover ben.
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Lid sinds: 2007

als er maar een "v" voor op staat

offline
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Een specialist maken van mij is misschien (nog) een stapje te ver.
Het was gisteren leuk om dat probleem met de bezetmelding uit de wereld te helpen.

Probeer de wissels eens één voor één aan te sluiten.
Dit kan je het beste doen los van de baan.

Als dat niet lukt, dan kan je de decoder op DCC  zetten  door dipswitch 10 op ON te zetten.
Wel moet je dan een adres toekennen.
Het gekke vindt ik wel dat je de aanmeldingen achter elkaar aan ziet gebeuren.
Maar dit vraagt nog om een onderzoek.

Voorlopig kun je verder nu en daar ben ik weer blij mee ;)

Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Lid sinds: 2007

Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is.

offline
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Nog een aanvullinkje op mijn eerdere bijdrage van vandaag: als de meldeenheid aangesloten is en de spanning is ingeschakeld, dan moet er op de contacten een positieve gelijkspanning staan, daarmee weet je dat er in ieder geval over 2 aders een juiste verbinding staat.

Groet, Anne W
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Lid sinds: 2007

als er maar een "v" voor op staat

offline
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Citaat van: Anne W op donderdag 18 augustus 2022, 10:48:37
Heel goed, ik ga er van uit dat Peter ook geleerd heeft dat hij elke geïsoleerd railstaaf met de multimeter moet controleren op 100% isolatie voordat hij de railstaaf aansluit op de terugmeldeenheid.

Hoi Anne,

Peter heeft zeker daar iets van opgestoken en ik heb hem ook gezegd de terugmelders eerst te testen door die massa verbinding contact te laten maken met 1 van de poorten zo niet alle 16, maar niet tegelijk.

Ook heb ik hem gezegd niet alle S88 melders aan de massa te hangen, alleen de linkS88 heeft dat nodig voor de rest gaat het via de patchkabel.
Dit om wederom de zogenaamde potentiaalverschillen op te heffen, en daar niet meer door te gaan.
Dit tik ik opnieuw even in voor Peter zodat hij het nog terug kan lezen ;)

Hij heeft ook geleerd hoe je dat isolatie stuk goed test dan wel meet, en dat hoef je maar 1 keer voor te doen, Peter snapte het ook snel  :thumbup:
Misschien ben ik daar wel een specialist in geworden, het doorgeven van kennis B)
De universeel meter is een goede van Benning, daar heeft een elektromonteur als ik de duspol van.

De linkS88 heeft een aparte voeding om 12 volt op het systeem te krijgen daar de nieuwe S88 (die Peter in gebruik heeft) ook op 12 volt werken.


@ Peter,

Ben blij dat er geen enkel S88 stuk is, trouwens uitwisselen zonder te weten waar de oorzaak ligt is verschuiving van het probleem, en niet het oplossen ervan.
Nu nog een goed slodeerstation en wat soldeertechniek leren, dat is ook wel handig als je aan de C-rail soldeert.
Succes met de opbouw van je schaduwstation  :favorite:

M.v.g.

Hans V200.0

Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Citaat van: Lobomotion69 op donderdag 18 augustus 2022, 12:22:45
In reactie op #63 van 11 augustus schreef ik dit:
CiteerDeze mening wordt versterkt door het feit dat alles tot en met melder 40 het goed doet. Een S88 heeft 16 melders, 2 maal 8? 5 maal 8 is 40. Dus 2,5 melder doet het goed, daarna komt het probleem.

Mogen we hieruit dan concluderen dat de eerste 8 melders een draad gebruiken en de tweede acht melders een andere draad in de patchkabel?

En Leen een seriële verbinding gaat niet altijd alleen maar over één draadje. Zelf ben ik heel goed bekend met het X25 netwerk, dat is wat banken gebruiken voor hun betaalsystemen en flappentappers. Dat is een vierdraads verbinding. Twee paren van seriële poorten.

De S88 bus, of deze nu via een patch kabel gaat, of niet, is altijd een enkele data draad. De patch kabel is een vervanging voor de platte S88 kabel met bijbehorende aansluiting.

Zie de link van schema

http://www.rosoft.info/Schema-s88.html

En zie ook de volgende link waarin een tabel staat van de aansluitingen/draden

https://www.floodland.nl/aim/info_s88_kabels_1.htm

Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Klik op de laatste site op digitaal en vervolgens op loconet tester en bestel deze, en natuurlijk ook de componenten is een handig ding bij gebruik van dit soort kabels.

Overigens is het kopen van een paar kabels voordeliger dan een merk perstang , stekkers kabels

Hans
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Lid sinds: 2017

Marklin CS3+ - Itrain software

offline
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Wat Olav schrijft klopt, de keuze bij S88N om RJ45 netwerk-kabels (patchkabels) te gebruiken was een opportuniteit. het kwam de fabrikant goed uit.
praktisch, en low cost. de keuze om van 5 V naar 12 V te gaan heeft de stabiliteit van de signaaloverdracht sterk verbeterd.
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Citaat van: trein12 op vrijdag 19 augustus 2022, 09:11:06

Klik op de laatste site op digitaal en vervolgens op loconet tester en bestel deze......


Maar dat zal niet gaan werken. De LocoNet tester waar je op doelt is om LocoNet verbindingen te testen. Een LocoNet kabel is 6 aderig met een RJ12 connector, in dit topic gaat het over S88N met 8 aderige kabel met RJ45. Niet bestellen dus.......;)
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
Lid sinds: 2010

Marklin H0 + Ecos2 + iTrain

offline
Re: bezetmeldingen 4 van de 50 werken niet, wat ik ook doe
OP aliexpress: KLIK: RJ45 kabelstester
Ik heb hem ook en hij werkt uitstekend.