Nieuws:

Kom gezellig een keertje bij jouw lokale Stamtafel lekker kletsen over treintjes en nog veel meer!!

m83

Gestart door Damswim vrijdag 17 juni 2022, 11:06:35

0 leden en 1 gast bekijken dit board.
m83
Lid sinds: 2020

offline
m83
Wie kan mij helpen, kom er niet uit.
Ik heb de M83 aan de programmeerrail hangen en probeer met mijn CS3 het ding zo te programmeren dat 8 adressen heb om op 1 en 2   4 koppelrails aan te sluiten. Ik zie in het magneetartikeloverzicht ook de M83 met 8 adressen staan.
Ik heb de modus preset dus op 8 schakelaars, 8 adressen staan.
De output staat op minschakelen.
Als ik de icoon, die in het artikeloverzicht standaard als een wissel staat afgebeeld, wijzig in het ontkoppelteken, dan zie ik op mijn M83 geen led oplichten. Verander ik de icoon weer in een wissel, dan weer wel.
Wat doe ik fout?
Re: m83
Speciale Gast
Lid sinds: 2007

Treinen rijden op rails, niet op tijd!

offline
Re: m83
Hoe wij jij 8 adressen op 4 uitgangen krijgen?
Re: m83
Lid sinds: 2020

offline
Re: m83
Tja, dat kun je instellen met je CS3 en de M83
Re: m83
Lid sinds: 2018

Thema Duitsland, tijdperk IIIb

offline
Re: m83
Een m83 heeft gewoon vier adressen, ook wanneer je één adres gebruikt om twee ontkoppelrails mee te bedienen. Eén van mijn m83's gebruikt z'n eerste twee adressen voor een driewegwissel, het derde voor een linkerwissel en het vierde voor een paar ontkoppelrails. Eerst had ik dat al eens ingesteld met m'n MS 2, maar voordat dat allemaal werkte, ben ik uren bezig geweest. Later met een CS 3 bleek datzelfde een peuleschil.

Mijn m83's zitten gewoon op het hoofdspoor terwijl ik iets instel, dat mag gewoon. Alleen voor een RESET naar de fabrieksinstellingen hang ik hem, voor de zekerheid, als enige aan de CS 3 want ik weet niet of er andere decoders zijn die ook op die RESET reageren. Dat gezegd hebbende, kan het programmeren van een m83 ongetwijfeld ook op het programmeerspoor.

Als je in de CS 3 bij een m83 de standaard wissel in het artikeloverzicht verandert in een ontkoppelrail, krijgt die hetzelfde adres als die wissel, maar hij gebruikt maar één uitgang. De rode, als ik het wel heb. Daarna kun je een nieuwe ontkoppelrail aanmaken en die geef je hetzelfde adres, maar nu op de groene uitgang. Als ik me vergis, is het net andersom en pakt de eerste ontkoppelrail de groene uitgang en moet je de tweede op de rode zetten.

Bij het instellen van een m83 is het mij ook wel eens overkomen dat het daarna niet werkte zoals ik had verwacht. De laatste keer ook weer. Ik wist niet precies wat ik fout had gedaan. De makkelijkste oplossing vind ik om de CS 3 op STOP te zetten en de m83 te verwijderen uit de CS 3. De m83 zélf blijft daarbij gewoon aan de ringleiding van de baan zitten. Als ik een ander adres wil, is dit het moment om de stand van de dipschakelaars aan te passen. Dat mag alleen als er geen stroom op staat, vandaar de STOP. Vervolgens haal ik de CS 3 weer van STOP en laat hem zoeken naar nieuwe magneetartikeldecoders en steevast vindt 'ie hem weer. Ik kies ervoor om het ingestelde adres over te nemen. (Ik vind het handig om dat altijd te kunnen aflezen aan de dipschakelaars). De CS 3 toont nu weer vier wissels. Daarmee probeer ik het instellen opnieuw en let wat beter op dat ik me niet vergis.

Een nadeel van deze procedure is wel dat bij het verwijderen van een m83 ook de daarmee geschakelde magneetartikelen verwijderd worden, en niet alleen uit de lijst van magneetartikelen maar ook uit het seinpaneel. Na het opnieuw instellen van een m83 moet ik ze dus ook weer opnieuw in het seinpaneel zetten. Met het touch screen gaat dat bijzonder onhandig, daarom heb ik een muis aan m'n CS 3 hangen. Daarmee gaat het veel beter, al vind ik het ook dan nog priegelwerk om het seinpaneel weer goed te krijgen. Afijn, oefening baart kunst, denk ik maar. En als alles weer klopt, is het tijd voor een backup.
Re: m83
Lid sinds: 2018

Thema Duitsland, tijdperk IIIb

offline
Re: m83
Ah, nu begrijp ik pas wat werd bedoeld met dit zinnetje:
Citaat van: Damswim op vrijdag 17 juni 2022, 11:06:35Ik heb de modus preset dus op 8 schakelaars, 8 adressen staan.

Daar zit 'm de kneep. Modus 2 is helemaal niet bedoeld voor ontkoppelrails, dat kan gewoon met modus 0. Niet voor niets staat er in de handleiding:
CiteerModus 0 (waarde 0) - Standaardmodus
De decoder gebruikt in deze bedrijfsmodus 4 adressen. Deze modus is de uitleveringstoestand. De modus dient voor het aansturen van 4 eindafgeschakelde elektromagnetische
aandrijvingen.
- > wissels of magneetartikelen

Daarentegen staat in de handleiding bij modus 2:
Citeer- > 8 lichtuitgangen met toestandweergave
Vooropgesteld dat een lichtuitgang in modus 2 genoeg stroom levert zou je hem kunnen gebruiken voor een ontkoppelrail, maar dan blijft hij ontkoppelen totdat je hem zelf stopt of totdat de spoel doorbrandt. Dat wil je natuurlijk niet. In modus 0 heb je dit probleem niet, daar kun je het ontkoppelen vanzelf laten stoppen. Met de CS 3 kun je instellen hoe lang het ontkoppelen moet duren. Een paar seconden werkt prima.
Re: m83
Lid sinds: 2020

offline
Re: m83
Dank je Rob,
Inderdaad ook mijn probleem steeds maar ben volgens op dit moment al weer wat verder/
dat gepriegel met het seinpaneel dat is inderdaad hopeloos. Ik neem het scherm over op mijn mac en dan heb ik wat meer ruimte en plaats de wissels etc wat naar buiten maak dan de verbinding en dan de wissel weer op zijn plaats
Re: m83
Lid sinds: 2018

Thema Duitsland, tijdperk IIIb

offline
Re: m83
Priegelwerk, dat wel, maar voor één m 83 en wat wissels en/of ontkoppelrails vind ik het aanpassen van het seinpaneel direct op de CS 3 met muis nog wel te doen. Toevallig was ik er eerder deze week nog mee bezig. Bij wat grotere wijzigingen heb ik in het verleden ook altijd de bediening overgenomen op m'n computer. Geen mac, wel een groot scherm.
Re: m83
Lid sinds: 2022

offline
Re: m83
Misschien is het volgende filmpje interessant?
Men past aan de M83 niets aan, wordt gewoon met de standaard instelling gebruikt (dus 4 uitgangen).

In het filmpje zit de eerste ontkoppelaar op A.2 en de tweede op X 1. Dat zou ik hernoemen in bijvoorbeeld A2.1 en A2.2 ofzo.


Re: m83
Lid sinds: 2018

Thema Duitsland, tijdperk IIIb

offline
Re: m83
Voor wie duits begrijpt, vind ik dit een glasheldere uitleg. Nu alleen nog de duur van het ontkoppelen langer maken want dit is nogal kort.
Re: m83
Speciale Gast
Lid sinds: 2007

Treinen rijden op rails, niet op tijd!

offline
Re: m83
Citaat van: ACTS.zuid op vrijdag 17 juni 2022, 20:16:16
Citaat van: Laurent op vrijdag 17 juni 2022, 12:57:37

Hoe wij jij 8 adressen op 4 uitgangen krijgen?


Handleiding checken......
Dat zijn 8 uitgangen op 8 adressen, niks geks. TS had het over 4 ontkoppelrails die hij op 8 adressen wilde zetten.
Re: m83
Lid sinds: 2020

offline
Re: m83
ik heb het aangesloten zoals in youtube en het werkt perfect
Re: m83
Lid sinds: 2022

offline
Re: m83
Fijn om te horen. Zijn vaak duidelijke filmpjes, helaas vaak alleen in het Duits.