Nieuws:

Voor de 3railwiki zoeken wij altijd foto's en/of teksten!! Wil je helpen? Lees in de oproep hoe dat kan!

Salontafelbaan

Gestart door ahvanderlaan dinsdag 04 januari 2022, 16:21:21

0 leden en 1 gast bekijken dit board.
Salontafelbaan
Lid sinds: 2019

offline
Salontafelbaan
Zo'n maand geleden begon het te kriebelen, de modelbaan in 1 van de slaapkamers is eigenlijk te groot en ik wil een kleiner project om te experimenteren met landschapsbouw en ook om gewoon wat makkelijker met de treintjes te rijden zonder dat de baan elke keer onder het stof zit. Na wat tekeningen in wintrack en opmeten van de woonkamer, die is best groot, besloot ik dat ik best een treinbaan in een salontafel achter glas kan maken. De eerste tekeningen gingen uit van een baan grootte van 120cmx240cm, want dat is een standaard plaat maat. Echter na te hebben bekeken wat voor hout er beschikbaar was, moet natuurlijk wel bij de eetkamertafel en andere meubels passen, werd de maat 290cmx125cm. Nu nog een mooi baanplan. Ik wil gewoon kunnen rijden en ook met lange treinen, realisme etc. is niet zo belangrijk. Verder moet er ook nog wat te rangeren zijn als de neefjes komen. Dus het werd een ovaal met een keerlus en wat rangeer sporen. Klinkt eenvoudig, maar ik denk dat ik toch een versie of 25 heb gemaakt tot ik aan het uiteindelijke plan kwam. Uiteindelijk wil ik ook mijn bestaande station en stationshal kunnen gebruiken dus hier werd het plan op aangepast.

Dan de baan opbouw, zoals gezegd de maten zijn bepaald door het formaat hout wat voor handen was. Ik heb alle meubels gemaakt van Tigerwood, of voor de kenners Muiracatiara, en ik kon hiervan weer wat mooie plankjes krijgen. Bovenop komt een glasplaat en ik wil ook treinen kunnen wisselen zonder het glas eraf te halen dus wordt 1 lange kant een deur die open kan. Aan deze kant zullen de sporen ook deels verborgen worden, hoe dat moet ik nog bedenken. In de kerstvakantie heb ik hard doorgewerkt en ik moet zeggen dat ik zeer tevreden ben met de tafel zelf. Enige minpuntje is da hij zelfs zonder glasplaten niet te tillen is...
Re: Salontafelbaan
Lid sinds: 2019

offline
Re: Salontafelbaan
Nu de tafel vrijwel klaar is begint het "spoor" gedeelte. Ik wil geen draadjes onder de tafel hebben dus heb ik een dubbele bodem gemaakt. Dat wil zeggen op de originele bodem hen ik wat latjes geschroefd en hierop hem ik weer wat platen bevestigd. Hierdoor ontstaat een holte van 1cm waar ik de draadjes voor wissels etc. doorheen kan laten lopen. De wissels en ontkoppel rails ga ik trouwens met ouderwetse schakelkastjes en Marklin wissel motoren bedienen. Na even wat onderzoek op internet te hebben gedaan denk ik dat ik toch vor een eenduidige ondergrond kleur van de baan moet gaat. Dus heb ik de baan geschilderd met Histor Cacao wat donkerbruin zou moeten zijn...het is nog een beetje licht maar ik doe het er mee.

Dan het leggen van de rails. Ik heb alle rails die ik nog had geïnventariseerd en de missende rails op een 2de hands rails site besteld. Tot mijn verbazing had ik me maar een stuk of 4 rails stukken verrekend en die kon ik wel van de grote baan boven confisqueren. Kwaliteit van de 2de hands rails was ook boven verwachting, beter dan de rails die ik zelf nog had liggen.
Ik moet zeggen dat wintrack echt werkt want ik maar op 1 plek een 172mm rails met een 188mm rails moeten vervangen, voor de rest past alles. Na het leggen van de rails moesten de wissels natuurlijk voorzien worden van aandrijving en de draadjes dor de dubbele bodem worden getrokken. Hierbij bleek dat 1cm toch eigenlijk net wat te weinig is...maar na 2 middagen liggen alle draadjes er in.
Om een en ander aan te sturen heb ik een 29000 setje en een extra mobile station 2 gekocht. De extra mobile station 2 heb ik inmiddels al kapot gemaakt, meer daarover in een ander draadje, maar met een andere  mobile station die ik nog had liggen is het gelukt om de treinen rijdend te krijgen. Ik kan helaas geen video uploaden, maar ik ben in ieder geval blij met het resultaat tot nu toe.

De volgende stap wordt alle wissel draadjes en schakelkastjes netjes maken, waarna ik ovr de scenery na ga denken, of te wel wordt vervolgd.
Re: Salontafelbaan
Speciale Gast
Lid sinds: 2009

offline
Re: Salontafelbaan
 B) Mooi en erg leuk project, dit zie je niet vaak of zo ongeveer nooit. :)
Waar laat je de bediening van de treinen en de wissel schakelkastjes?
Of kan je er bij via een scharnierend deel aan de zijkant?

Dirk-Jan


Re: Salontafelbaan
Lid sinds: 2009

De klei man.........

offline
Re: Salontafelbaan
Dat is een leuk idee, in de eettafel.

Ga dit volgen  :)

Gr Einte
Re: Salontafelbaan
Lid sinds: 2013

Eigenlijk klooi ik maar wat an

offline
Re: Salontafelbaan
Ontzettend leuk idee. :-) Een kopje koffie of een borreltje op de tafel en de treintjes daaronder.
Origineel  :thumbup:
Re: Salontafelbaan
Lid sinds: 2011

offline
Re: Salontafelbaan
Inderdaad heel erg leuk! Ga de vorderingen graag volgen. Succes!
Re: Salontafelbaan
Lid sinds: 2019

offline
Re: Salontafelbaan
Afgelopen weekend en vanmorgen de wissel en ontkoppelrails besturing aangebracht. Het zijn gewoon Marklin wisselbesturingen en oude Marklin schakelkastjes die ik via Marktplaats heb bemachtigt. Op dit moment werkt alles in ieder geval. Het blijft me toch altijd weer verbazen hoeveel draadjes er nodig zijn maar goed alles zit in nde dubbele bodem dus is redelijk netjes weggewerkt. Ik heb naar aanleiding van de ontkoppel rails ook nog een vraagje, aan de ontkoppelrails zit een palletje voor besturing met de hand denk ik. Alleen die zit eigenlijk in de weg voor mijn perrons. Kan ik dat palletje verwijderen en zo ja wat is de beste manier? Voorlopig hou ik het maar op een uitsparing in het perron denk ik. Volgende stap is het vastzetten van de rails met wat schroefjes, niet te veel want de kans is 100% dat het ook weer los moet  :D.