Nieuws: Voor de 3railwiki zoeken wij altijd foto's en/of teksten!! Wil je helpen? Lees in de oproep hoe dat kan!
+  3rail Forum
|-+  Modelbaanbouw & Scenery
| |-+  Elektronicatechniek
| | |-+  Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
0 leden en 1 gast bekijken dit topic. « vorige volgende »
Pagina's: 1 2 3 [4]   Omlaag

Auteur Topic: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen  (gelezen 46591 keer)

Wijbe

 • Vaste Inboedel
 • ****
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2009
 • Light My Train
  • LightMyTrain
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #150 Gepost op: donderdag 10 januari 2019, 12:01:58 »

Inbouwen Interieurverlichting Artitec DDM-1 met de WR-Ledprint.

We starten met het treinstel uit elkaar te halen, dit doe je door de kap eraf te klikken met bijvoorbeeld hulp van saté prikkers en creditcard's. De volgende stap is het draaistel los halen, deze zit vast met een borgring.

Bij een Marklin variant bouwen we 1 draaistel om, bij een 2-rail stel 2 draaistellen. Op het draaistel plaatsen we een passende stroomafnemer, dit is een N-versie stroomafnemer. (WR-Stroomafnemer N) Op de stroomafnemer drukken we met een kruiskop schroevendraaier een paar puntjes op de uiteinden. Dit zorgt voor beter contact en minder wrijving op de assen. Natuurlijk even een draad eraan solderen.

Als kleurcodering gebruik ik de volgende kleuren:
Van sleper/draaistel naar ledprint = zwart
Van ledprint naar ledstrip + = blauw
Van ledprint naar ledstrip - = bruinGelukkig heeft Artitec al gaatjes in het rijtuig zitten voor de bedrading, scheelt weer boorwerk.Bij een Marklin variant is een stroomvoerende koppeling benodigd. Ik gebruik hiervoor de Marklin/RTS stroomvoerende koppeling. Van te voren een draadje eraan solderen, na het plaatsen even een drup houtlijm of krystal klear op de soldering. Dit voorkomt beweging op het gesoldeerde wat makkelijk afbreekt. Ook hier heeft Artitec weer nette ruimte waar de draden langs kunnen. Let even goed op de foto waar ik de draad langs begeleid om te voorkomen deze straks in het zicht zit.

Als je aan beide kanten stroomvoerende koppelingen hebt, of bij 2-rail 2 stroomafnemers plaatst, moet er een draad van de ene zijde naar de andere. Dit kan mooi door het interieur door. Het is wat vlechtwerk, maar er is ruimte voor. Stukjes tape kunnen helpen bij het positioneren van de draad. Moet namelijk precies in de gleuf naast het ijzeren gewicht.
De volgende stap is de ledstrip plaatsen en aansluiten. Ik gebruik ongeveer 6-10 cm draad van ledprint naar ledstrip, 2 draden aan elkaar verbinden. 1 draad naar de ledstrip voor de onderverdieping en 1 draad voor de boven verdieping.

Als eerste de ledstrip (15cm) plaatsen voor de benedenverdieping en vast solderen. In de tussentijd heb ik de ledprint geplaatst in de wc met een stukje dubbelzijdige tape. Overtollig draad verwijdert.De volgende stap is de ledverlichting plaatsen voor de bovenverdieping (30cm).  Let wel op, als je 30cm gebruikt is het net te lang. Gelukkig kan de ledstrip ook direct achter 3 leds afgeknipt worden. De rode draad hoort zwart te zijn.  :DVoordat we de ledstrip in de bovenverdieping even testen. Het rijtuig ligt nu nog open.Als laatste plakken we de ledstrip in de bovenverdieping. Buig de draden altijd een beetje in een U, bij het dichtplaatsen van de kap komen ze op die manier uit het zicht. Tevens heb je voldoende lengte om de kap eraf te halen. Tevens de draden altijd mooi over de vloer en langs de wanden buigen. Op de foto's met de rode bedrading heb ik dus een foutje gemaakt door de draden wat te kort af te knippen.  :DTenslotte is dan de gehele stam klaar. Op de foto lijkt het altijd feller dan het daadwerkelijk is!AlbertG

 • Stamgast
 • ***
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2011
  • Bouw van mijn baan 'Den Akker'
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #151 Gepost op: donderdag 10 januari 2019, 22:34:28 »

Hoi Wijbe,
Bedankt voor de uitleg.
Hoe krijg de Märklin stroomvoerende koppeling stroom? Waar wordt die op aangesloten?

Albert.
Gelogd
Albert.
Vooral veel treinen. Alles wat ik mooi vind.
Rocrail / TamsMC / HSI88 / Servo's / gleisbox (SRSEII)
Bouw van mijn baan 'Den Akker': http://forum.3rail.nl/index.php?topic=38912.0
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC1UVuMhBRtDYMIzs-UW-krg

LordSinclair

 • Zeer Toffe Gast
 • *
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2018
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #152 Gepost op: vrijdag 11 januari 2019, 09:00:16 »

Hoi Wijbe,
Bedankt voor de uitleg.
Hoe krijg de Märklin stroomvoerende koppeling stroom? Waar wordt die op aangesloten?

Albert.
De officiële versie is dat deze contact maakt met een messing plaat aan de binnenkant van het rijtuig.

De goedkope oplossing is een draadje aan het contactje solderen
Gelogd
- Sjoerd

Wijbe

 • Vaste Inboedel
 • ****
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2009
 • Light My Train
  • LightMyTrain
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #153 Gepost op: vrijdag 11 januari 2019, 10:03:01 »

Hoe krijg de Märklin stroomvoerende koppeling stroom? Waar wordt die op aangesloten?

Zit 1 op 1 verbonden aan de sleper. Op het printje komen 3 draden samen. Een rode draad van de functiedecoder die voorin zit voor de front/sluitverlichting (af fabriek), rode draad van de sleper en een zwarte draad die verbonden is aan de koppeling.

Wijbe

 • Vaste Inboedel
 • ****
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2009
 • Light My Train
  • LightMyTrain
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #154 Gepost op: vrijdag 10 januari 2020, 10:14:51 »

De foto's in onderstaande berichten waren helaas verloren gegaan. De links zijn inmiddels weer hersteld!

Met wat licht in een rijtuig komt er al gauw een veel warmere sfeer op de modelbaan. Vaak zijn de ?fabrieksledstrips? eenvoudig aan te sluiten, maar vrij aan de prijs. Nu zijn er genoeg alternatieven, alleen moet daar vaak weer een elektronica-schakeling aan vast. Veel modelspoorliefhebbers haken hierbij weer af.

Nu is het heel makkelijk om van de welbekende zelfplakkende  5m warm witte ledrollen interieurverlichting te plakken. Om deze goed te gebruiken is een kleine schakeling nodig. Hiermee is simpel interieurverlichting in een rijtuig te bouwen. Er hoeven slechts 4 draden gesoldeerd te worden en de ledstrip in het dak te plakken.

Het printje zorgt ervoor dat de ledstrips gedimd branden, en niet flikkeren.

De hoofdvragen, wat kost dit nu ongeveer en hoe moet dit?

Vandaag laat ik zien hoe de verlichting in een wat ouder Märklin rijtuig ingebouwd moet worden. Dit rijtuig heeft geen nemschachten, oftewel stroomvoerende koppelingen worden lastig. Daarom wordt er onder dit rijtuig een sleper geplaatst.

De kosten
?3,40 aan massaveer, ledstrip en printje. En nog eens ?3,- aan een Märklinsleper. Oftewel in totaal ?6,40. Ten opzichte van gebruik van een ?fabriekledstrip? scheelt dit vaak al een euro of 10.

Het slachtoffer: Märklin 4161Het aansluitschema, voor 2-rail en 3-rail.Als eerste wordt begonnen met het plaatsen van de massaveer.

Afknippen op lengte.

Vervolgens het plaatsen in het Märklin draaistel. Dit is heel eenvoudig. Druk de 2 zijkanten door de ?2 gaten? heen. Omvouwen en klaar.Vervolgens de massaveren omhoog ?buigen? zodat ze de assen gaan raken.

Niet vergeten de wielen te poetsen. Op de vorige foto's is te zien dat ze een dikke 'koek' op de wielen hebben. Dat moet eraf.Vervolgens een draad aan de massaveer en sleper solderen. Van de plaatsing van de sleper heb ik helaas geen verdere foto?s. De sleper is er dit keer op gelijmd met wat behulp van styreen. Is wat goedkoper dan de ?klik? sleper.Vervolgens de draden netjes wegwerken in het interieur. Hiervoor heb ik een gaatje geboord in de wc. Anders lopen de draden dwars door het rijtuig, persoonlijk vind ik dat geen gezicht.

Nu kan het printje aangesloten worden. Hoe de 2 draden op de 2 ingangen worden aangesloten maakt niet uit. Op de foto zijn het de soldeerpads linksboven en linksonder.En de 2 draden erop gesoldeerd.De ledstrip moet nog op maat geknipt worden. In dit rijtuig passen 5 stukjes ledstrip. Elk stukje is 5cm lang. Om de 5cm zijn ze inkortbaar.Vervolgens 2 draden solderen aan de ledstrip. Volgens de NEM normering is blauw de plus en bruin de min.De 2 draden vast solderen op het printjeEven testen voor we het gaan afwerken.Vervolgens de ledstrip in het dak plakken. De ledstrips zijn zelfklevend.En klaar is het rijtuig. Van beide zijden een foto.

Op dezelfde manier zijn ook deze 2 rijtuigen verlicht:Een volgend 'slachtoffer' komt binnenkort. Dat zal een Artitec plan W worden, met Märklin 1 polige stroomvoerende koppelingen. Eveneens volg nog een schema hoe met 1 sleper, 1 polige stroomvoerende koppelingen met een functiedecoder de hele stam te schakelen.

Voor meer vragen over de printjes, stuur eens een pb'tje  ;)

Al een tijd geleden heb ik toegezegd dat er nog een verslag zou komen waarbij beschreven wordt hoe het goedkope setje interieurverlichting ingebouwd kan worden uit in een Artitec plan W.

Wat is hier nu voor nodig, en wat kost dit nu ongeveer?

Voor de 2-railer:
30cm ledstrip ?0,50
Een printje ?2,50
2 stroomafnemers ?1,-

De kosten per rijtuig bedragen dan ongeveer ?4,-

Voor de 3-railer:
30cm ledstrip ?0,50
Een printje ?2,50
1 stroomafnemer ?0,50
2 stroomvoerende koppelingen van Märklin/RTS ?5,-
En per stam nog een sleper.

Voor de 3-railer bedragen de kosten dan per rijtuig rond de ?8,50 per rijtuig.

Zelf ben ik een 3-railer, oftewel het rijtuig wordt dan ook omgebouwd voor 3-rail. Op dit rijtuig komt geen sleper, die zit al op een ander rijtuig van de stam waar dit rijtuig in komt te rijden. In het verslag beschrijf ik ook de methode voor de 2-railer.

We beginnen eerst eens met een gestripte Artitec plan W, en de benodigde onderdelen. Voor het plaatje liggen de onderdelen voor de 2-railer en de 3-railer er.De onderdelen die ingebouwd moeten worden uitvergroot.

   

Ledstrip en de Märklin/RTS koppelingenStroomafnemersWe beginnen met de stroomafnemers op het draaistel te plaatsen. De 2-railer moet beide draaistellen voorzien van een stroomafnemer. Bij de 3-railer is 1 draaistel voldoende.

De standaard stroomafnemers zijn te lang en moeten ingekort worden. Ze moeten de as kunnen raken en kunnen daar dus ingekort worden. Zie hiervoor de rode lijn. Om de stroomafnemer in het draaistel te lijmen moeten de zijflappen ook ingekort of verwijderd worden. Zelf heb ik ze verwijderd. Zie hiervoor de blauwe lijnen.Vervolgens is het verstandig om op de uiteinden van de stroomafnemers er een ?putje? in te drukken. Dit zorgt voor beter contact op de as en verlaagt de weerstand waardoor de as soepeler loopt. Zelf doe ik dit altijd met een kruiskop.Daarna dient de stroomafnemer gebogen te worden zodat hij op het draaistel gelijmd kan worden.

Nu is het nog een kwestie van wielen terugplaatsen en er een draad aan solderen. Zorg wel voor voldoende lengte!Aangezien er naar mijn mening geen juiste plek is waar de draden langs kunnen om in het rijtuig te komen heb ik besloten om een aantal gaatjes te boren. De gaatjes zijn bij mij 1,5mm.

Linkerkant

RechterkantVervolgens ook aan beide zijden 3 gaatjes door 2 banken en de wand.

Dan is het een kwestie van aan beide zijden de draden er door heen te voeren.

Voor de 3-railer worden nu ook de koppelingen belangrijk. Aan beide zijden moet er een draad door de nem schacht en de andere uiteinde het interieur.

 De draad die door de Nem schacht steekt wordt gesoldeerd op het lipje van de koppeling. Een 3e handje om de koppeling vast te houden kan hierbij zeer nuttig zijn.Vervolgens de koppeling in de schacht plaatsen. Dit moet met beleid gebeuren.En dan zijn nu alle draden binnen. Nu kan het interieur en de kap weer worden bevestigd.

Vervolgens de ledstrip in het dak plakken.

En dan nu de aansluitingen op het printje. Aan de zijde waar GEEN + en ? staan zijn de ingangen.

Voor de 2-railer moet op de ene aansluiting het ene draaistel worden aangesloten en op de andere het andere draaistel.

Voor de 3-railer moet op de ene aansluiting het draaistel worden aangesloten, en op de andere de draden van de koppelingen en eventueel de sleper.Soldeer vervolgens een draad van de plus van het printje naar de plus van de ledstrip, en van de ? van het printje naar de min van de ledstrip. Zelf gebruik ik blauw voor de + en bruin voor de -.En dan nu eerst testen of de ledstrip ook brand.

Het lijkt vel, maar dat valt ontzettend mee als het rijtuig dicht zit. Een ledstrip die brand is moeilijk op de foto te krijgen.
Dan moeten nu nog de draden en het printje een beetje fatsoenlijk weggewerkt worden zodat er niks meer van te zien is als het rijtuig weer dicht zit. De draden doe ik met wat tape, en het printje zit dit keer vast met dubbelzijdige tape.En dan het bewijs dat het printje niet te zien is, tenzij men richting het plafon kijkt.En de sfeer plaatjes. Een aantal poppetjes zullen nog eens volgen. Alleen moet ik nog zoveel rijtuigen bevolken dat ik nog een paar duizend poppetjes nodig ben?..


Als nog iemand vragen over de inbouw heeft, stel ze gerust.

Vragen over de printjes? Stuur hiervoor maar een persoonlijk bericht of een e-mail.

Binnenkort komen de schema's hoe een complete stam geschakeld kan worden met een functiedecoder.

Gelogd

Firstborneagle

 • Stamgast
 • ***
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2018
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #155 Gepost op: vrijdag 10 januari 2020, 11:18:11 »

Klinkt verleidelijk om hier toch weer eens wat energie in te steken. Dit is wat ik nu heb:

Destijd werdt mij 2 slepers per trein geadviseerd om te voorkomen dat de hele trein knippert als de sleper over een wissel gaat, dit hoeft nu niet?
Groet Arend

Wijbe

 • Vaste Inboedel
 • ****
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2009
 • Light My Train
  • LightMyTrain
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #156 Gepost op: vrijdag 10 januari 2020, 11:40:16 »

Nee, een locomotief heeft immers ook maar 1 sleper. Het printje zorgt ervoor dat kleine stroomonderbrekingen geen probleem geven. Maar de stroomafname moet wel in orde zijn.Bij de Marklin baan is het een keuze maken voor de koppeling die je wilt gebruiken of elke wagen een sleper (Niet aan te raden). Dit is vaak ook gelijk het duurste onderdeel.
 • Bij een 1-polige koppeling voer je de 'middenrail' door en heeft elke wagen zijn eigen stroomafnemer voor de massa.
 • Gebruik je rijtuigen van diverse merken zou ik aanraden om te gaan voor de 2-polige magnetische koppelingen van Almrose / Vitrains 6082. Valleitrein uit Uddel had deze koppelingen in het assortiment. Dan ben je per stam slechts 1 rijtuig of de locomotief benodigd voor de stroomafname
 • Bij uitsluitend Marklin rijtuigen is het ook een optie om te gaan voor de 'plug&play' setjes van Markln 72021, waarbij ik aanraad de onderdelen los te kopen op beurzen of te bestellen op Ebay.de. Dat scheelt aanmerkelijk in de prijs. Ook hier weer 1 sleper per stam of voeden vanaf de locomotief
 • Of zelf kleine mini-stekkertjes gebruiken in plaats van stroomvoerende koppelingen, dat blijft de goedkoopste oplossing« Laatst bewerkt op: vrijdag 10 januari 2020, 11:43:32 door Wijbe »
Gelogd

Jan22

 • Vaste Inboedel
 • ****
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2009
 • Dwarsliggers op de rails sporen niet
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #157 Gepost op: vrijdag 10 januari 2020, 16:29:06 »

Destijd werd mij 2 slepers per trein geadviseerd
Jij rijdt toch digitaal?

Analoog kan ik me het voordeel voorstellen, maar dan anders bedoeld: je kunt een afgekoppelde stam blijven verlichten, mits die 2e sleper op een stroomvoerend baanvak staat.
Gelogd

Timaximus

 • Vaste Gast
 • **
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2015
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #158 Gepost op: vrijdag 10 januari 2020, 17:59:38 »

Wat voor artikel is je LED printje?

Ik wil namelijk zelf ook alle oude gloeilamp verlichting vervangen voor LED strips. En nieuwe rijtuigen ook gelijk LED inbouwen.

Ik gebruik dit topic dan als leidraad.  :)

MvG,

Timaximus
Gelogd
Märklin | C Rail | Digitaal | I-II-III-IV-V | Power and Control by Uhlenbrock | LocoNet only | Win-Digipet

Firstborneagle

 • Stamgast
 • ***
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2018
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #159 Gepost op: vrijdag 10 januari 2020, 21:58:26 »

Bij " voeden vanaf de locomotief" krijgt de loc dan ook een stroomdoorvoerende koppeling en kun je de verlichting dan aansluiten op de lampjes van de loc?

VT601

 • Wiki Redactie
 • *****
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2006
 • VT601 is one of my favorite trainsets
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #160 Gepost op: vrijdag 10 januari 2020, 22:29:35 »

@Firstborneagle,

Dat kun je zelf bepalen: ofwel via de lok ofwel via een sleper. Maar niet beide tegelijk.

Let ook op koppelingen van metaal. Deze zijn vaak verbonden met de massa.

John (VT601)
Gelogd
VT601 is my favorite
Ik rij met marklin digitaal , periode IV en CS3+

Youtube: https://www.youtube.com/user/vt601

Wijbe

 • Vaste Inboedel
 • ****
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2009
 • Light My Train
  • LightMyTrain
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #161 Gepost op: donderdag 23 januari 2020, 10:54:07 »

Wat voor artikel is je LED printje?

Timaximus,

Wat bedoel je precies?

mcs51

 • Zeer Toffe Gast
 • *
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2019
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #162 Gepost op: dinsdag 24 maart 2020, 14:03:52 »

Hallo Wijbe & Rauke
Goe bezig mannen toppie ! :thumbup: !! :thumbup: !

Tijd voor versie 3.0 van de printjes??
Waarom gebruiken jullie geen 100uf/25V smd elco?
Scheelt toch een paar kubieke millimeters  :o)

Of misschien nog beter, één langwerpige print met de componenten erop en plaats voor de led-strip of zelfs gewone smd led’s.
Zet je de smd elco er ook op of niet moet bekeken worden … …
Zo zit alles op één plaats “onder het dak”, scheelt wat draadjes… …

Mocht de smd elco ook te groot lijken dan is verstoppen op het toilet de enige optie en komt die dus niet op de print 3.0.

Je hebt dan wel 2 versies nodig: korte en lange wagons… …

Misschien moet je voor de weerstand die de lichtintensiteit regelt een “gewone” weerstand nemen zodanig dat de gebruiker zelf kan kiezen wat hij het liefst heeft.
Dat soldeert gemakkelijker voor de doorsnee hobby-mens.


Geen afbreuk aan jullie werk, just a thought… … …
Gelogd

hmmglaser

 • Stamgast
 • ***
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2014
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #163 Gepost op: dinsdag 24 maart 2020, 14:27:35 »

Het is precies zoals het topic al zegd een goedkope manier van binnenverlichting maken ;)
Er zijn tal van mogelijkheden om je wagens van verlichting te voorzien van goedkoop dit topic tot duur met een eigen decoder per lichtstrip.
Gelogd
Mvg Mark

Mijn baan

LordSinclair

 • Zeer Toffe Gast
 • *
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2018
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #164 Gepost op: donderdag 26 maart 2020, 09:16:23 »

Ik ben zelf ook veel aan het experimenteren met goedkope verlichting in mijn rijtuigen. Ik rij analoog, dus mijn rijspanning is variabel. Toch wil ik proberen de verlichting zo lang mogelijk op hetzelfde niveau te laten branden.

Mijn eerste opzet was met een gelijkrichter en daarna een DC-DC printje van Aliexpress. Bij dit printje was met een mini potmetertje de spanning instelbaar wat mij heel praktisch leek.

Daarnaast voegde ik na de gelijkrichter een grote condensator toe (zover het rijtuig het toelaat), zodat haperingen in de stroomvoorziening worden opgevangen (incl de diode/weerstand schakeling om stroompieken bij inschakelen te voorkomen).
Als verlichting gebruik ik een ledstrip die op 5V werkt. Dit omdat het een lage drempelspanning heeft. Op 2.8V branden ze mooi en niet te fel. Dus er is maar een hele lage rijspanning nodig om de verlichting op de gewenste sterkte te laten branden.

Helaas was dit geen goede opzet. De printjes konden de spanningspieken niet aan van de rijrichting wisselen. Een voor een gaan ze langzaam kapot (de magische rook ontsnapt uit de print).

Dus toen ben ik verder gaan zoeken en denken. Ik vond toen de LP2950, een simpele spanningsregelaar met een bereik tot 30V dus genoeg om spanningspieken van het schakelen op te kunnen vangen. De uitgangsspanning is 3V en maximaal 100mA. Dit lijkt niet veel, maar mijn ledstrips vragen 16mA per verdieping van een rijtuig. Dus het is ruim toereikend. Ik heb nu printjes in mijn trein gebouwd aan de hand van dit voorbeeld:

De aanpassingen die ik gedaan heb is dat ik geen controle led heb en ik heb de condensator bij de ingang flink groter gemaakt (om dippen in de stroomvoorziening op te vangen). Ook heb ik een weerstand van 28 ohm geplaatst voor de aansluiting van de ledstrip zodat de spanning weer op 2,8V uitkomt ipv de 3V die de spanningsregelaar geeft. Het printje is ondanks de niet SMD onderdelen toch compact genoeg om in rijtuigen in te bouwen (in de wc vaak).

De grote condensator wordt bedraad aangesloten zodat ze niet perse op dezelfde plek gemonteerd hoeven worden.
Gelogd
- Sjoerd

ErikW

 • Stamgast
 • ***
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2008
  • Work in progress
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #165 Gepost op: donderdag 26 maart 2020, 09:53:50 »

Hoi Sjoerd,
Ik gebruik de zelfde opzet met een buck-converter en 2.8Volt ledstrips (Action).  Ik rij digitaal, dus ik heb die pieken niet.  Had je een weerstand tussen de buck-converter en de leds?  Officieel kan een buck-converter pas vanaf 4.5Volt aan de uitgang werken. 

Op zich is die LP2950 ook wel een mooie oplossing.  Wordt de weerstand niet erg warm?  Wat gebruik je voor condensator?
Erik
Gelogd
Erik

LordSinclair

 • Zeer Toffe Gast
 • *
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2018
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #166 Gepost op: donderdag 26 maart 2020, 10:07:58 »

 @citaat
De weerstand zit al ingebouwd in de ledstrips. Dus tussen de DC-DC converter en de led zat een weerstand.

De eigenschappen van de DC-DC converter zijn deze
Citaat
1.Input Voltage:DC 4.5-24V
2.Output Voltage:integration adjustable and fixed output,back side can choose fiexd output voltage
3.Adjustable Range:0.8-17V, fixed voltage (1.8V 2.5V 3.3V 5V 9V 12V)
Een uitgangsspanning van 2,8V leek mij daardoor ook geen probleem.

Voor de LP2950 schakeling gebruik ik voor de ingang een 470μF condensator (met weerstand/diode voorschakeling) en bij de uitgang de 10μF condensator als in het schema. De weerstand wordt niet warm. De spanning over de weerstand is 0.376V en de stroom door de weerstand is maar 16mA. Dus het vermogen is 0.6mW.
« Laatst bewerkt op: donderdag 26 maart 2020, 10:11:35 door LordSinclair »
Gelogd
- Sjoerd

mcs51

 • Zeer Toffe Gast
 • *
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2019
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #167 Gepost op: donderdag 26 maart 2020, 10:50:05 »

wensen jullie groooooooooooooooote elco waarde's in niet al te grote afmetingen?
Kijk dan eens HIER
 
Gelogd

ErikW

 • Stamgast
 • ***
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2008
  • Work in progress
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #168 Gepost op: donderdag 26 maart 2020, 12:17:26 »

 @citaat @citaat Mijn Action ledstrips hebben geen weerstanden, dus daar moet wel iets tussen.

 @citaat Jammer dat die goldcaps maar tot 6V gaan, ik heb de buck-converter nog niet werkend met een grote elco of goldcap aan de uitgang. 
Gelogd
Erik

Haradigi

 • Vaste Inboedel
 • ****
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2011
 • "Meet (kijk, voel, luister) en weet"
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #169 Gepost op: donderdag 26 maart 2020, 12:56:17 »

Hi

Achter de DC-DC converter een serie weerstand 100E met parallele diode plaatsen voor de Elco en de Led's.

groet
Harald
« Laatst bewerkt op: donderdag 26 maart 2020, 13:15:24 door Haradigi »
Gelogd

LordSinclair

 • Zeer Toffe Gast
 • *
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2018
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #170 Gepost op: donderdag 26 maart 2020, 13:06:16 »

@citaat Jammer dat die goldcaps maar tot 6V gaan, ik heb de buck-converter nog niet werkend met een grote elco of goldcap aan de uitgang.

Ik plaats hem bewust voor de omvormer (maar na de gelijkrichter!). Want dan kan de omvormer nog zijn werk doen als de spanning in de elco daalt. Als je hem na de converter plaatst is de spanning al snel te laag voor de leds.
Gelogd
- Sjoerd

mcs51

 • Zeer Toffe Gast
 • *
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2019
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #171 Gepost op: donderdag 26 maart 2020, 13:39:19 »

Hallo Sjoerd,
Waarom dan niet met een stroombron werken?
De LT3092 bijvoorbeeld, tot maximum 200mA uitgang bij ingang gaande van 1.5V tot 40V
Gewenste uitgangstroom instelbaar met 2 weerstandjes.
Kies die zodanig dat de led’s branden zoals jij wenst.


Bedoel je dat R1 & D1 op je schema stroompieken bij inschakelen voorkomen?
Kan je dat even uitleggen aub en wat schakel je dan in?
Gelogd

LordSinclair

 • Zeer Toffe Gast
 • *
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2018
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #172 Gepost op: donderdag 26 maart 2020, 14:10:59 »

 @citaat

Ik heb voor de duidelijkheid een compleet schema gemaakt van hoe ik het heb aangesloten (zie bijlage).
R1 en de parallel diode zorgen ervoor dat de condensator niet te snel laadt (hoge stroom), maar wel snel kan ontladen.

Ik was niet bekend met de werking van die stroombron.
« Laatst bewerkt op: donderdag 26 maart 2020, 14:16:42 door LordSinclair »
Gelogd
- Sjoerd

Erik Baas

 • Vaste Gast
 • **
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2018
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #173 Gepost op: donderdag 26 maart 2020, 14:29:37 »

Jammer dat die goldcaps maar tot 6V gaan

Je kunt ze in serie schakelen, met een weerstandje parallel aan elke goldcap om de lading gelijk te verdelen. Bij drie goldcaps in serie heb je dan een derde van de capaciteit, en de weerstandjes absorberen ook een deel van de energie, maar de max. spanning is dan wel 18 volt!
Gelogd

mcs51

 • Zeer Toffe Gast
 • *
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2019
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #174 Gepost op: donderdag 26 maart 2020, 15:16:53 »

Dat is véél beter, Sjoerd, bedankt!  :thumbup:
Dat is inderdaad de schakeling om oplaadstroom van een elco te beperken.


Erik, 3 gold caps in serie wordt wel héééééééééél groot hé
Voor HO scale niet haalbaar.  :thumbdown:
Maar technisch gezien geen speld tussen te krijgen.  :thumbup:


Er bestaan ook nog tantalium capaciteiten met meer capaciteit per gelijk volume.
Voor afvlakken voedingspanning zijn beiden gelijkwaardig.
Tantalium zijn ietskes prijziger, passen dus misschien niet in dit topic “Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen”.  :o)

Aan jullie de keuze… …
Gelogd

Erik Baas

 • Vaste Gast
 • **
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2018
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #175 Gepost op: donderdag 26 maart 2020, 16:04:17 »

Als je geen ruimte hebt voor meer dan een goldcap zit er niets anders op dan:
1: de spanning verlagen tot 6 volt; (dmv. weerstanden, of bv. een 7806)
2: een weerstandje in serie om de laadstroom te beperken;
3: een goldcap;
4: de leds met een weerstand in serie.

Gelogd

Dibbes

 • Vaste Gast
 • **
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2009
 • Grüezi midänand!
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #176 Gepost op: donderdag 26 maart 2020, 18:56:17 »

Voor mij is dit allemaal abracadabra maar ik bewonder jullie kennis zeer!
Gelogd
groet, Jos

Wijbe

 • Vaste Inboedel
 • ****
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2009
 • Light My Train
  • LightMyTrain
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #177 Gepost op: donderdag 25 november 2021, 09:53:38 »

Tijd voor versie 3.0 van de printjes??
Waarom gebruiken jullie geen 100uf/25V smd elco?
Scheelt toch een paar kubieke millimeters  :o)

Inmiddels is de V3.0 er  :D


Gelogd

Jan22

 • Vaste Inboedel
 • ****
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2009
 • Dwarsliggers op de rails sporen niet
Re: Goedkope Interieurverlichting in Rijtuigen
« Reactie #178 Gepost op: donderdag 25 november 2021, 10:31:48 »

Ik vind het allemaal ongelooflijk knap, omdat het mijn vak niet is.
ik vind het ook knap dat jullie het zo kunnen uitleggen dat iemand zoals ik het begrijp.

Het grote verschil tussen de aanpak van Sjoerd (analoog) en die van Wijbe (digitaal, maar aanvankelijk beide) is inderdaad de analoge rijrichting omschakel piek (omschakelpuls), en juist daarom vind ik de aanpak van Sjoerd goed doordacht.

Als analoogrijder heb ik min of meer te maken met het zelfde issue als Sjoerd (wat te doen met die piek), met één verschil: alle locs rijden op DC.
Mijn AC-modellen schakelen nog wel om met een omschakelpuls (en dus niet met behulp van ingebouwde diodes) omdat ik destijds een voordeel zag in het op verschillende manieren kunnen omkeren van de rijrichting.
Een aparte schakeling per blok voorziet in het gelijk lopen van de rijrichting voor AC en DC locs (beperkt tot blokken waarin de rijrichting mag wisselen, mag het niet dan kan het ook niet).
 
De ene aanpak is domweg alles op DC doen, ook de polariteitwisseling (rijrichting wissel) voor AC locs.
In dat geval is de verlichtingsmethode van Wijbe toereikend.
 
De andere aanpak, die van Sjoerd, is AC-locs gewoon AC-locs laten, en dus doorgaan op dezelfde fiets.
Moet ik eens over denken. Mijn loc-park is 50-50% AC en DC, de wagons zijn voor 95% DC (ook met DC wielen).
Het hypothetische voordeel van de twee naast elkaar bestaande rijrichtingomschakelingen in 1 blok,
heeft zich in praktijk overigens nooit voorgedaan.

In ieder geval bedankt voor de heldere uiteenzettingen.  :thumbup: :thumbup:
Gelogd
Pagina's: 1 2 3 [4]   Omhoog
 

Powered by MySQL Powered by PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2019, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Pagina opgebouwd in 0.033 seconden met 37 queries.