Nieuws: Treinenplaatjes in je onderschrift? Lees hier verder hoe je dat instelt op jouw profiel!
+  3rail Forum
|-+  Modelbaanbouw & Scenery
| |-+  Scenerybouw
| | |-+  De bouwdoos en zijn voorbeeld ...
0 leden en 2 gasten bekijken dit topic. « vorige volgende »
Pagina's: 1 ... 7 8 [9]   Omlaag

Auteur Topic: De bouwdoos en zijn voorbeeld ...  (gelezen 46822 keer)

ramdani

 • Stamgast
 • ***
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2012
Re: De bouwdoos en zijn voorbeeld ...
« Reactie #400 Gepost op: donderdag 15 september 2022, 12:30:49 »

 @citaat2 :offtopic:  wat het Atomium betreft: https://atomium.be/copyright?lang=nl


mvg,
Michel
Gelogd
Michel - z21start,c-rail+k-rail+tillig code 83 (Weichen-Walter),digikeijs decoder +terugmelding
iTrain 5
https://forum.3rail.nl/index.php?topic=71005.0

Lobomotion69

 • Stamgast
 • ***
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2019
Re: De bouwdoos en zijn voorbeeld ...
« Reactie #401 Gepost op: donderdag 15 september 2022, 12:43:42 »

Voor het, in model, repliceren van gebouwen gelden, in principe, dezelfde auteurswetten als die voor het repliceren van automodellen. In ieder geval moet altijd vooraf toestemming worden gevraagd (en gegeven). De 'eigenaar', ontwerper, bouwer van het voorbeeld mag/moet bepalen of er auteursrechten dienen te worden betaald.
Gelogd
Vriendelijke groet, Henk

Nieuwenhuis

 • Vaste Inboedel
 • ****
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2009
 • Old Skool Märklin & Scratch Built scenery
Re: De bouwdoos en zijn voorbeeld ...
« Reactie #402 Gepost op: donderdag 15 september 2022, 12:56:42 »

 @citaat  @citaat  Dank voor de toevoeging Michel :thumbup:
Nou, de reactie van de website www.auteursrecht.nl is er sneller dan verwacht!
(Verwijzende links zoals in de email zijn hier overgezet)

Mijn vraag:
Op een modelbouwforum is de vraag ontstaan of er bij het maken van een (3D) schaalmodel van een bouwwerk/constructie,
rekening gehouden moet worden met auteursrecht wanneer dit schaalmodel commercieel wordt uitgebracht?


Het antwoord:
Een auteursrechthebbende heeft de exclusieve rechten om zijn 'werk' te verveelvoudigen en/of openbaar te maken. Onder een auteursrechtelijke 'verveelvoudiging' wordt niet alleen een exacte kopie verstaan. Ook afgeleide werken, bewerkingen, afbeeldingen en dergelijke zijn beschermd, en dus ook bijvoorbeeld een schaalmodel, al dan niet in 3D. Om een dergelijk model te verspreiden hebt u in beginsel de toestemming van de auteursrechthebbende(n) nodig, en de rechthebbenden kunnen aan hun toestemming financiële voorwaarden verbinden.

Overigens zal niet elke constructie auteursrechtelijk beschermd zijn. Een voorwaarde daarvoor is namelijk dat er sprake moet zijn van een 'eigen intellectuele schepping', met andere woorden de maker moet bij het vervaardigen van het werk duidelijk eigen creatieve keuzes hebben gemaakt. Louter functionele elementen of elementen die alleen een technisch effect beogen zijn niet beschermd. Zie Waarop kun je auteursrecht hebben? en ook Wat wordt niet beschermd?
Wel bestaat er voor 2- en 3-dimensionale ontwerpen ook het zogenaamde 'modellenrecht', dat soms een uitkomst biedt voor ontwerpen die in hoge mate functioneel zijn waardoor auteursrechtelijke bescherming misschien wat moeilijker valt aan te tonen, maar er toch flink in het ontwerp is geïnvesteerd. Modellenrecht moet - anders dan auteursrecht - worden aangevraagd en er zijn kosten aan verbonden. Meer over modellenrecht kunt u vinden op de website van het BBIE.Niet eenvoudig uitgelegd, maar het komt er op neer dat het auteursrecht internationaal geldig is, maar het modellenrecht niet ... :roll:
Echt duidelijk over bouwwerken is men hierin niet, maar ik denk dat de bepalingen zoals het Atomium deze heeft opgesteld voor de meeste bouwwerken zullen opgaan. Waarbij hoe algemener een bouwwerk is, hoe meer afwijkingen in de uitvoering ervan mogelijk zijn waardoor minder aanspraak op modellenrecht mogelijk is.

Groeten,

Erik.
Gelogd

  Topic index  @ Scratch Built           Märklin  -  M-rail  -  Modelbaan

BlikkenTinus

 • Stamgast
 • ***
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2016
Re: De bouwdoos en zijn voorbeeld ...
« Reactie #403 Gepost op: zondag 18 september 2022, 08:02:14 »

Intellectueel eigendomsrecht op het 3 rail forum... Oef, taaier moet het niet worden!
Maar je interpretatie van de uitleg in het e-mail bericht klopt niet helemaal, Erik. De Auteurswet is niet internationaal, maar wel algemeen geldend. Het is een Nederlandse wet. En die bepaalt dat je (in Nederland) met iemands creatieve schepping niet zomaar aan de haal mag. De bescherming van het werk geldt algemeen, zonder dat registratie nodig is. Het uitbrengen in Nederland van een bouwdoos of schaalmodel van de Euromast, het Schröder-Rietveldhuis of ander iconisch bouwwerk (ook uit het buitenland) mag de architect (of diens nabestaanden) dus tegenhouden. Vaak zie je dat de maker van het origineel een vergoeding wil. Geld lost veel op... Ik denk dat het voor Herr Faller best een reden geweest is sommige bouwsels net even anders te maken, buiten het vereenvoudigen om het beter te kunnen bouwen uit plastic.
Het modellenrecht is verdragsrechtelijk, internationaal dus, geregeld. Het geldt alleen voor gebruiksvoorwerpen of technische vindingen. Gebouwen zullen er niet onder vallen, behalve wellicht een zuiver technische installatie als een raffinaderij.
Een niet functionerend plastic schaalmodel van een naftakraker of perronkarrerje zal naar mijn inschatting geen last hebben van het modellenrecht. Het kan immers niet wat het echte ding wel kan, ook al ziet het er wel echt uit. Een schaalmodel dat bedoeld is als test voor het echte werk zou weer wel onder het modellenrecht kunnen vallen. Autofabrikanten of vliegtuigconstructeurs maken daar vaak gebruik van. Dat zijn geen onschuldige modelletjes die alleen maar mooi of leuk hoeven te wezen.

Groet,

PeterGelogd
Pagina's: 1 ... 7 8 [9]   Omhoog
 

Powered by MySQL Powered by PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2019, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Pagina opgebouwd in 0.039 seconden met 27 queries.