Nieuws:

Heb je vragen over de werking van het Stichting 3rail Forum? Krijg deze beantwoord in de Forumtips.

Stilstand op wissels

Gestart door 151 104-7 dinsdag 05 januari 2021, 20:14:58

0 leden en 1 gast bekijken dit board.
Stilstand op wissels
Lid sinds: 2020

offline
Stilstand op wissels
De meeste korte (3 assige) analoge Marklin locomotieven, zoals de 3000 en 3029 of zelfs de nieuwere 3145 komen regelmatig stil te staan om M rail wissels zoals de 5202. Dat gebeurt alleen als je heel langzaam rijdt, ook bij locomotieven in goede conditie en met een nieuw sleepcontact.

Weet iemand hoe dit komt en wat je er aan kunt doen om dit te verhelpen?
Re: Stilstand op wissels
Lid sinds: 2013

Altijd met tram of trein

offline
Re: Stilstand op wissels
Stilstaan als met draaiende en slippende wielen of ineens.zonder elektrisch contact. Mijn DHG500 heeft met slechts één antislipband af en toe moeite met mijn Engels C-wissel. Na even een poetsdoekje ove4 het wissel gaat hij weer wel.
Fokko
Re: Stilstand op wissels
Slippende wielen bij heel langzaam rijden?
Het lijkt eerder op een probleem in de stroomvoorziening, dan wel de massa. Het is een bekend euvel, dat kleine locjes op wissels blijven staan.
Goed kijken naar wat er gebeurt met de sleper; wordt die misschien te ver opgetild?
Het kan ook zijn dat er te weinig massacontact is. Houd eens een draadje tegen een spoorstaaf en de buffers van de loc of ergens anders op het frame. Gaat de loc dan wel rijden, dan is het dus gebrek aan massa. Komt het door vuil, dan de rails schoonmaken. Maar het kan ook zijn dat de loc op een kunststof deel van je wissel uitvalt. Helaas is dat bij sommige wissels het geval. De oplossing is dan niet zo simpel, behalve vervangen van het wissel voor een exemplaar dat minder plastic bevat, dat is vaak bij de oudere exemplaren het geval.
Het kan ook zo zijn dat de loc ergens door de strijkregels of het puntstuk onvoldoende recht op het spoor staat. M-rails kan verbuigen en dan is het wissel niet meer vlak genoeg.
Begin met goed kijken wat er nu gebeurt tijdens het langzaam rijden.

Groet,

Peter
Re: Stilstand op wissels
Lid sinds: 2007

Klein Jünkerath

offline
Re: Stilstand op wissels
Als uit  onderzoek blijkt, dat de sleper de puko's niet raakt (puko's lager dan de rails) halverwege de wissel, kan je de puko's ook met een tangetje iets omhoog trekken. Niet te veel, maar zover dat ze net boven de rails uitsteken. Uiteraard alleen bij wissels uit de M-rail collectie.

Groet, Paul