Nieuws: Voor de 3railwiki zoeken wij altijd foto's en/of teksten!! Wil je helpen? Lees in de oproep hoe dat kan!
+  3rail Forum
|-+  Modelbaanbesturing & Software
| |-+  PC Besturingsoftware
| | |-+  Rocrail: Automatisch in beweging krijgen van een loc mislukt
0 leden en 1 gast bekijken dit topic. « vorige volgende »
Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Rocrail: Automatisch in beweging krijgen van een loc mislukt  (gelezen 773 keer)

1200Blauw

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2009
  • NS Tp.IVa (1968-1981)
Rocrail: Automatisch in beweging krijgen van een loc mislukt
« Gepost op: zaterdag 02 januari 2021, 14:37:16 »

Ik krijg het niet voor elkaar een loc automatisch te laten rijden in Rocrail. Ik sleep een loc naar een blok waarvan de bezetmelder ook al aangeeft dat er "iets" staat. Daar wordt hij netjes getoond in het betreffende blok, maar na Start Loc en Automatisch Rijden gebeurt er niets. Ik heb Rocrail rijwegen laten genereren. De betreffende Rijweg wordt getoond in de tabel Rijwegen. Er wordt ook geen Rijweg ingelegd voor de loc en het volgende blok toont ook niet dat het is gereserveerd voor de betreffende loc. Het toont leeg (en dat klopt, want er staat slechts één loc op de baan). Er is connectie van Rocrail met de loc, want als ik zelf met het schuifje de loc laat rijden komt de loc in beweging. Echter volgt er een spookmelding in het volgende blok en forceert Rocrail een Stop in de ECoS (op zich is dat wel een veilig gevoel  :D). Het is vast weer iets simpels dat ik over het hoofd zie, maar ik ben te onervaren met het pakket om 'm te snappen.

RocnetHans

  • Vaste Gast
  • **
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2016
  • Ik klooi eigenlijk maar wat aan
    • Scheldekaai
Re: Rocrail: Automatisch in beweging krijgen van een loc mislukt
« Reactie #1 Gepost op: zaterdag 02 januari 2021, 15:33:32 »

Ik ga er van uit dat je de betreffende loc niet allerlei beperkingen opgelegd hebt waardoor deze niet in beweging komt.
Het is zaak niet overal al in de tabellen vinkjes aan te zetten zonder dat je de basis snapt. Deze verfijningen komen later wel.

ik denk dat het nu een richtingen probleem is. (de functies "draai aankomstzijde om/draai logische richting om")
Albert heeft hier een video over gemaakt, deze eerst maar eens bekijken.

Gelogd
vr. groet, Hans

dioramabaan "Scheldekaai"
Besturing: digitaal, PC met Rocrail. centrale: DCC++ en Rocnet op Raspberry Pi.
Programmeerspoor met SPROG IIv4
https://forum.3rail.nl/index.php?topic=61263.900

[img]http://files.3rail.nl/419.gif

BlikkenTinus

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2016
Re: Rocrail: Automatisch in beweging krijgen van een loc mislukt
« Reactie #2 Gepost op: zaterdag 02 januari 2021, 15:34:15 »

Probeer eerst eens de stap om de loc van het ene blok naar het andere te laten rijden.
Dus: klikken op het blok met de locomotief erin en dan slepen naar het volgende blok.
Of de loc de opdracht geven- ga naar blok 'x' .
Het feit dat automatisch rijwegen zijn gegenereerd, betekent nog niet per definitie dat je locomotief automatisch gaat rijden over heel de baan. Het is niet perfect.
Ook de aankomstzijde van het volgende blok is belangrijk. Ieder blok heeft een + en een - zijde. Kijk goed of ieder blok alle mogelijke rijwegen die je wilt benutten, ook heeft staan bij de blokeigenschappen.

Groet,

Peter
Gelogd

1200Blauw

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2009
  • NS Tp.IVa (1968-1981)
Re: Rocrail: Automatisch in beweging krijgen van een loc mislukt
« Reactie #3 Gepost op: zaterdag 02 januari 2021, 20:29:51 »

Hartelijk dank voor de tips. Ik ben echter even opnieuw begonnen met het baanplan tekenen, omdat ik ertegenaan liep dat niet alles netjes paste en het verplaatsen van een groot stuk van het baanplan mis ging. Ik kom erop terug.

1200Blauw

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2009
  • NS Tp.IVa (1968-1981)
Re: Rocrail: Automatisch in beweging krijgen van een loc mislukt
« Reactie #4 Gepost op: zondag 03 januari 2021, 20:33:27 »

Inmiddels weer alles op de rit. Met de tips van Peter en Hans kwam ik er goeddeels uit. Inderdaad moeten er wat logische richtingen en aankomsten worden omgedraaid. Ik kan nu een loc van het ene blok naar het andere laten rijden. Op de één of andere manier lukt het niet overal, terwijl toch de richtingen goed lijken te staan. Ik heb ook één situatie waar de loc door een sectie heen schiet bij het afremmen en zo een spookmelding veroorzaakt. Bij een ander blok lijkt de "in"-melder niet herkend te worden als behorend bij het blok. Daar moet ik ook nog naar kijken. Een derde situatie is vreemd. Ik stuur de loc onderweg van blok 8 naar blok 9. De loc wordt ook genoemd in blok 9. Echter raakt de loc zoek ergens halverwege het traject. Hij wordt opeens niet meer genoemd in blok 9 (nog wel in blok 8) en eenmaal aangekomen bij de "uit"-melder gaat de prik van de baan omdat Rocrail een niet-bestaanbare situatie constateert. Ik heb al naar de bezetmelder gekeken, die had inderdaad een los contact, maar verhelpen van dat probleem loste de situatie niet op. Toen heb ik er maar een eind aan gemaakt voor vandaag. Wellicht heb ik ergens in de week weer tijd. Suggesties welkom!

Anne W

  • Vaste Inboedel
  • ****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2007
  • Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is.
Re: Rocrail: Automatisch in beweging krijgen van een loc mislukt
« Reactie #5 Gepost op: zondag 03 januari 2021, 23:22:05 »

Ben je wel begonnen met het eenvoudigste advies: leg een ovaal met 3 blokken en start, werkt alles, maak een inhaalspoor, werkt alles ga dan verder en verder en verder en verder, maar denk altijd terug aan de basisprincipes van het ovaal.

Nee, ik weet ook niets van Rocrail, maar dit eenvoudigste advies geldt voor alle automatiseringsprogramma's.

Groet, Anne W
Gelogd
Raptor, Edits booster 10A, 1 Ma. 6090X decoders 27 staps, 18 MFX decoders(Esu en Mä), 12 met geluid, 28 staps, 27 staps voor de nieuwste Märklin MFX decoders, automatisch bedrijf (Raptor), voor mijn baan zie http://forum.3rail.nl/index.php?topic=6647.0

1200Blauw

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2009
  • NS Tp.IVa (1968-1981)
Re: Rocrail: Automatisch in beweging krijgen van een loc mislukt
« Reactie #6 Gepost op: maandag 04 januari 2021, 08:35:57 »

Nee. Ik ben begonnen met mijn daadwerkelijke baan, maar dat ìs in de basis een ovaal. Die heb ik tot die basis teruggebracht en aangesloten. Daarmee ben ik nu aan het werk. Als dat allemaal goed werkt ga ik met twee treinen rijden, dan een schaduwspoor aansluiten (dus wissels introduceren) etc. Ik werkte in eerste instantie met iTrain toen ik de hardware aansloot, en nu dus met Rocrail.
« Laatst bewerkt op: maandag 04 januari 2021, 08:39:11 door 1200Blauw »
Gelogd

Anne W

  • Vaste Inboedel
  • ****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2007
  • Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is.
Re: Rocrail: Automatisch in beweging krijgen van een loc mislukt
« Reactie #7 Gepost op: maandag 04 januari 2021, 11:55:13 »

Heel goed, dan het volgende eenvoudige advies: vergeet alles wat je bij iTrain deed en doe net of je een echte leek bent.... en dat is moeilijker als je denkt.

Groet, Anne W
Gelogd
Raptor, Edits booster 10A, 1 Ma. 6090X decoders 27 staps, 18 MFX decoders(Esu en Mä), 12 met geluid, 28 staps, 27 staps voor de nieuwste Märklin MFX decoders, automatisch bedrijf (Raptor), voor mijn baan zie http://forum.3rail.nl/index.php?topic=6647.0
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Powered by MySQL Powered by PHP SMF 2.0.17 | SMF © 2019, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Pagina opgebouwd in 0.043 seconden met 25 queries.