Nieuws: Regelmatig worden ook lokale Stamtafels georganiseerd! Deze zijn binnen de geldende regels weer mogelijk!!.
+  3railforum
|-+  Modelbaanbesturing & Software
| |-+  Analoge Besturing
| | |-+  Oude Loc gekregen, werkt niet ??
0 leden en 1 gast bekijken dit topic. « vorige volgende »
Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Oude Loc gekregen, werkt niet ??  (gelezen 1413 keer)

Hoeksema1975

  • Nieuwe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2020
Oude Loc gekregen, werkt niet ??
« Gepost op: woensdag 24 juni 2020, 23:57:41 »

Goedenavond
 Ik heb van familie een oude doos gekregen met daarin een analoge Märklin treintje(zie bijlage), de C rails knappen hoekjes links en rechts af (droog/fout batch?)
Mijn vragen:
Kan ik de voeding doormeten of deze nog werkt met een multimeter ? Zo ja waar en hoe moet ik de multimeter pennen op zetten van de voeding (zie bijlage)
en er zit een printje (zie bijlage) bij hoe sluit ik deze op de voeding aan en kan ik em dan doormeten ?

Aangezien mij eerste probeerbrouwsel van t geheel niets deed bij de loc ;)

Gelogd

Erik Baas

  • Vaste Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2018
Re: Oude Loc gekregen, werkt niet ??
« Reactie #1 Gepost op: donderdag 25 juni 2020, 00:07:24 »

* De rails zijn kennelijk idd. van een oude batch waarvan het plastic bros geworden is. Je kunt ze wel blijven gebruiken, als je ze maar niet te vaak in- en uit elkaar klikt. En er bestaat een kans op slechte elektrische verbindingen.
* Zie voor uitleg van het printje de 3rail wiki.
* De trafo moet tussen geel en bruin 16 volt AC geven, tussen rood en bruin idem maar dan regelbaar met de grote knop.
Als de loc niet rijdt kan de trafo óf de loc zelf stuk zijn. Of de dipswitches in de loc (op de Delta-decoder) staan niet allemaal op "off", dat is nl. wel nodig om op een analoge trafo te kunnen rijden. Zie hier, tweede foto.
« Laatst bewerkt op: donderdag 25 juni 2020, 00:11:04 door Erik Baas »
Gelogd

speeltmettreintjes

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2018
  • Thema Duitsland, tijdperk IIIb
    • Model Railway in Action
Re: Oude Loc gekregen, werkt niet ??
« Reactie #2 Gepost op: donderdag 25 juni 2020, 02:14:51 »

Bij een oude locomotief zou het best eens kunnen dat hij aan een onderhoudsbeurt toe is. Zie Onderhoud en reparatie in de wiki.

Een analoge locomotief kun je ook eerst nog even testen op de baan die je met je Mobile Station bestuurt. Terwijl de baan op STOP staat, zet je de locomotief op de rails met een flink stuk vrije baan aan beide kanten, dan pas van STOP afhalen. De locomotief krijgt dan zo'n 18 V wisselspanning. Als hij er als een raket vandoor gaat, is hij in orde. Afremmen gaat niet, om te stoppen druk je weer op de STOP knop.
Gelogd
Groeten, Rob                              Mijn baan

loc1200

  • Stamgast
  • Online Online
  • Lid sinds: 2009
  • Veel lukt met geduld, liefde en precisie.
Re: Oude Loc gekregen, werkt niet ??
« Reactie #3 Gepost op: donderdag 25 juni 2020, 06:43:40 »

Tussen geel en bruin meet je ca 22v
Is gelijk aan de ompolingspuls.

Mvg. Marcel
Gelogd
Gebruikt:  Raptor; Märklin Central/Control-unit en de rest van de fam. (6040/41/43/50 enz) MS1/2;
In- en ombouw/gebruik van dec: Mä, ESU.
=> in opdracht OOK VOOR DERDEN =>

ikke650

  • Stamgast
  • Online Online
  • Lid sinds: 2014
  • Geen brug is te ver.
    • Hembrug
Re: Oude Loc gekregen, werkt niet ??
« Reactie #4 Gepost op: donderdag 25 juni 2020, 08:37:47 »

Hallo Martijn,

Het setje wat je heb gekregen is van rond het jaar 1999/2000.
Dit was voor toen de tijd een veel verkochte set.
De set heeft nummer 29177.

De lok die je laat zien is een oudere delta lok.
Je kan eens kijken of de dipswitch allen op off staan. En kijk ook even of je de wielen iets kan bewegen.

De rails in die set zijn inderdaad van een heel slecht jaar, en daar breken de stukken uit.
Is ook een heel stuk over geschreven in de wiki.

M.vr.gr. Erwin

Gelogd


Baanbouw met brug: Klikkie

Grootspoor: Klikkie

Hoeksema1975

  • Nieuwe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2020
Re: Oude Loc gekregen, werkt niet ??
« Reactie #5 Gepost op: donderdag 25 juni 2020, 09:14:02 »

Super bedankt zover! Ik ga het allemaal proberen bedankt!
Gelogd

Hitmaan

  • Vaste Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2016
Re: Oude Loc gekregen, werkt niet ??
« Reactie #6 Gepost op: donderdag 25 juni 2020, 12:11:49 »

Het lijkt niet te zijn vermeld, of 1 oog zat dicht of zo:

De print plaat is een ontstorings plaat die onder je rails moet worden aangesloten. Is verplicht voor analoge locs. Anders ga je mogelijk problemen krijgen.
De loc is inderdaad een delta model en de switches moet inderdaad dan of off staan. Vanaf fabriek af is hij ooit zo ingesteld gezien de loc uit een startpakket komt. Als de familie lid een uitgebreide baan had dan even nakijken inderdaad.
Gelogd
Met vriendelijke groeten,

Tony

ErikW

  • Vaste Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2008
    • Work in progress
Re: Oude Loc gekregen, werkt niet ??
« Reactie #7 Gepost op: donderdag 25 juni 2020, 15:55:54 »

Leuk locje!

Als de loc een tijd stilgestaan heeft, dan zal misschien de olie opgedroogd zijn.  Het beste haal je hem dan even uit elkaar, en maak je de motor schoon met wasbenzine.  Vooral de grote tandwielen zijn erg gevoelig voor "plakken".

Succes :)
Gelogd
Erik

Erik Baas

  • Vaste Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2018
Re: Oude Loc gekregen, werkt niet ??
« Reactie #8 Gepost op: donderdag 25 juni 2020, 16:15:33 »

Tussen geel en bruin meet je ca 22v
Is gelijk aan de ompolingspuls.

Onzin. Tussen geel en bruin meet je nominaal 16 volt, de omschakelpuls is nominaal 24 volt!!! (In de praktijk vallen die waardes hoger uit.)
Gelogd

Jan22

  • Vaste Inboedel
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2009
  • Dwarsliggers op de rails sporen niet
Re: Oude Loc gekregen, werkt niet ??
« Reactie #9 Gepost op: donderdag 25 juni 2020, 22:13:37 »

Onzin.
Ik begrijp de tegenwerping: het gaat de heren om wat je "wel of niet op correcte wijze meet" aan een Märklin-trafo.
Er bestaan analoge locs die alles boven 16,9 volt accepteren om de rijrichting om te schakelen.
Dat staat uiteraard los van een meting aan de trafo zelf.



« Laatst bewerkt op: vrijdag 26 juni 2020, 16:25:22 door Jan22 »
Gelogd
Jan Willem


Brig, Delémont.

Hanzi

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2014
  • BLIJ dat ik analoog RIJ
Re: Oude Loc gekregen, werkt niet ??
« Reactie #10 Gepost op: vrijdag 26 juni 2020, 15:58:42 »

@citaat aan deze :offtopic: informatie heeft de topicstarter toch helemaal niets? Het gaat hier duidelijk om een Marklin-beginset van iemand met (nog) weinig ervaring in modelspoorland, waarom dan gaan zeveren over de omschakelspanning van sommige HAG-loc's? Voegt niets toe (behalve dan mogeliike verwarring).

:warning: EDIT: ondanks dat Jan22 zijn bovenstaande reactie totaal heeft herschreven voegt het nog steeds niets toe en is 100% :offtopic:. Bovendien maakt dit soort aanpassingen een topic onleesbaar omdat de daarop volgende reacties onbegrijpelijk worden.
« Laatst bewerkt op: zaterdag 27 juni 2020, 09:26:13 door Hanzi »
Gelogd
Groetjes, Hans.

M-rails; analoge besturing; deels relais-geautomatiseerd; geen tijdperk als er maar M****** op staat.
http://forum.3rail.nl/index.php?topic=54026.0

Jan22

  • Vaste Inboedel
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2009
  • Dwarsliggers op de rails sporen niet
Re: Oude Loc gekregen, werkt niet ??
« Reactie #11 Gepost op: vrijdag 26 juni 2020, 16:28:30 »

Ik begrijp de verwarring, die ik zaai, door in te gaan op eerder meet-gezever.
Als een gegeven paard niet werkt, kijk je eerst naar de trafo, dan naar de rails en tenslotte naar de loc zelf.
Als het dan nog niet werkt, wordt het tijd om het paard in de bek te kijken, en z'n tanden te poetsen.
Gelogd
Jan Willem


Brig, Delémont.

Erik Baas

  • Vaste Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2018
Re: Oude Loc gekregen, werkt niet ??
« Reactie #12 Gepost op: vrijdag 26 juni 2020, 17:24:35 »

Mond, een paard heeft een mond.
Gelogd

Hoeksema1975

  • Nieuwe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2020
Re: Oude Loc gekregen, werkt niet ??
« Reactie #13 Gepost op: zaterdag 27 juni 2020, 01:04:27 »

Nou ik heb t werk-paard even in zijn bek gekeken (blijft toch een beest ;) ) enniehoe...  de Lok gewoon op t digi-spoor gezet en al een malle ervandoor... zoon vind t geweldig...
Ik denk jammer dat ik em niet kan besturen met MS3... en als ik em dan ombouw... nee nee dan wil ik ook gelijk goed geluid en stoom eruit laten komen uit zo'n nostalgisch apparaat... B)

wat moet ik ermee... apart spoor in turbo modus laten lopen of ergens een iets op de kop tikken en het in ere houden..
Gelogd

Tony

  • Vaste Inboedel
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2014
  • Märklin fahren-ärger sparen
Re: Oude Loc gekregen, werkt niet ??
« Reactie #14 Gepost op: zaterdag 27 juni 2020, 01:13:44 »

 @citaat Als je loc op digitaal er als een raket vandoor gaat, staat je delta decoder zeer waarschijnlijk op analoog.
Met de dipswitches kun je hem een adres geven en hem met je mobile station besturen.
De adressen kun je hier vinden; https://wiki.3rail.nl/index.php/M%C3%A4rklin_Delta_Control#:~:text=Delta%20adressen,-Positie%201&text=Met%20een%20Delta%20locomotief%20kun,15%20en%2080%20adressen

Grtz Tony 
 
Gelogd
64-jarige digibeet en dit vind ik leuk; schilderen, gitaar spelen, avonturen met Carl beleven, mijn banen handmatig  bedienen en met ouwe troep iets nieuws maken

Topic: Modelbaanbouw http://forum.3rail.nl/index.php?topic=49787.msg879109#msg87

Hanzi

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2014
  • BLIJ dat ik analoog RIJ
Re: Oude Loc gekregen, werkt niet ??
« Reactie #15 Gepost op: zaterdag 27 juni 2020, 09:27:49 »

@citaat kijk, daar hebben we wat aan! :thumbup:
Gelogd
Groetjes, Hans.

M-rails; analoge besturing; deels relais-geautomatiseerd; geen tijdperk als er maar M****** op staat.
http://forum.3rail.nl/index.php?topic=54026.0

Jan22

  • Vaste Inboedel
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2009
  • Dwarsliggers op de rails sporen niet
Re: Oude Loc gekregen, werkt niet ??
« Reactie #16 Gepost op: zaterdag 27 juni 2020, 18:17:57 »

Ja, daar hebben we wat aan, want nu pas komt voor mij de aap uit de mouw:
Het gaat om MS3-aansturing. Niet zo zeer om de analoge trafo of de rails.

Als de loc niet rijdt kan de trafo óf de loc zelf stuk zijn.
Of de dipswitches in de loc (op de Delta-decoder) staan niet allemaal op "off",
dat is nl. wel nodig om op een analoge trafo te kunnen rijden.

De dipswitches staan kennelijk inmiddels allemaal op "off",
en daarom gaat de loc er als een speer vandoor op de MS3.
En dus moeten die nog even ingesteld worden.

Alleen op MS3-gebruik of moet de delta-loc daarna ook
op de analoge trafo kunnen rijden?

Misschien zijn anderen helderziend,
maar ik had deze ontwikkeling echt niet zien aankomen,
gezien de vraagstelling.
Gelogd
Jan Willem


Brig, Delémont.

Hoeksema1975

  • Nieuwe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2020
Re: Oude Loc gekregen, werkt niet ??
« Reactie #17 Gepost op: zaterdag 27 juni 2020, 22:29:40 »

2 adressen ingesteld via de dipswitches.. nou.. helaas geen verbetering.. eehm geen controle over t oude locje

Ik neem aan dat ik met mijn MS3 Loc toevoegen doe : eigen adres opzoek (wat ingesteld is via DipSw, en dan niet de DELTA 1t/m4 dipsw settings)

kansloos of ?




Gelogd

Tony

  • Vaste Inboedel
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2014
  • Märklin fahren-ärger sparen
Re: Oude Loc gekregen, werkt niet ??
« Reactie #18 Gepost op: zaterdag 27 juni 2020, 22:47:06 »

Geen idee, hoe dat kan  :?
Maar dat de loc kan rijden, is een ding dat zeker is.
Hier zal vast wel iemand zijn, die weet hoe het op te lossen is.
Succes !

Grtz Tony
Gelogd
64-jarige digibeet en dit vind ik leuk; schilderen, gitaar spelen, avonturen met Carl beleven, mijn banen handmatig  bedienen en met ouwe troep iets nieuws maken

Topic: Modelbaanbouw http://forum.3rail.nl/index.php?topic=49787.msg879109#msg87

Hitmaan

  • Vaste Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2016
Re: Oude Loc gekregen, werkt niet ??
« Reactie #19 Gepost op: zaterdag 27 juni 2020, 23:47:37 »

Waar woon je ongeveer. Misschien is er iemand in de buurt die kan helpen.
Gelogd
Met vriendelijke groeten,

Tony

digibert

  • Zeer Toffe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
Re: Oude Loc gekregen, werkt niet ??
« Reactie #20 Gepost op: zondag 28 juni 2020, 17:38:58 »

Hallo,
Je zult je MS eerst moeten vertellen (programmeren) dat je lok op adres XX ( door jou ingesteld met de dipswitches)
Zie de handleiding van de MS.
De MS kan geen oude delta loks herkennen!
digibert
Gelogd

Kappa

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Gelukkig liggen de dwarsliggers onder de rail.
Re: Oude Loc gekregen, werkt niet ??
« Reactie #21 Gepost op: zondag 28 juni 2020, 19:41:25 »

Deze zwart/blauwe Br 74 met nr 34 komt uit de set 29175, 29176, of 29177.
Ik denk dat je in de MS3 een Motorola lok kan aanmaken vanuit de database.
Zoek dan de 29175, 29176, of 29177 en voeg deze toe aan de loklijst.
Zet dan de dipswitches op de decoder op 78 (78 is het default delta adres voor een stoomlok).
Kan is groot dat de loc dan werkt.
Gelogd
Groeten Ad

Het leven van een trein gaat niet over rozen....wel over rail! :D
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Powered by MySQL Powered by PHP SMF 2.0.17 | SMF © 2019, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Pagina opgebouwd in 0.117 seconden met 29 queries.