Nieuws: Heb je vragen over de werking van het 3railforum? Krijg deze beantwoord in de Forumtips.
+  3rail Forum
|-+  Modelbaanbouw & Scenery
| |-+  Baanbouw 2-rail alle schalen
| | |-+  Spoor1 - Digitale racebaan gecombineerd met Marklin Maxi spoorbaan
0 leden en 1 gast bekijken dit topic. « vorige volgende »
Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Spoor1 - Digitale racebaan gecombineerd met Marklin Maxi spoorbaan  (gelezen 2276 keer)

Merc_A

 • Gast
Spoor1 - Digitale racebaan gecombineerd met Marklin Maxi spoorbaan
« Gepost op: zaterdag 26 januari 2019, 23:38:50 »

Dag allemaal,

Ik ben Merc en kom al een jaar of wat hier af en toe binnengelopen, soort van oudgediende die nooit lang blijft hangen.
Dat komt omdat mijn primaire passie (digitaal) slotracen betreft, en secundair ik daar graag ter decoratie een 1:32 spoor 1 Marklin Maxi treinbaan omheen leg. De Spoor 1 baan is dus geen serieuze treinbaan maar vooral decoratief bedoeld. Elk jaar op 1 januari moet de baan klaar zijn voor de jaarlijkse nieuwjaarsrace.
Dat wil niet zeggen dat ik de treinen niet laat rijden, integendeel. Met Delta digitaal rijden er tot vier treinen tegelijk hun rondjes rondom de racebaan, dat ziet er prachtig uit. Dit jaar heb ik een grote racebaan met spoor 1 baan gebouwd die een maand of wat kan blijven liggen.Deze ligt in een aparte kamer van ons leeggekomen kantoor (ons architectenbureau is verhuisd, we groeiden uit ons jasje in het pand naast ons woonhuis). De ruimte meet ongeveer 8 bij 4 meter, de randvoorwaarde was dat een vrije doorloop naar de trap en naar de voorkamer behouden blijft, ergo een tafel in het midden waarop de baan kon komen.Dat leverde na veel ontwerp- teken- en puzzelwerk bovenstaand baanontwerp op:
Tafel 6,5 x 2,28 meter, rondom vrij van de wanden, dus je kunt er een rondje omheen lopen. Ik wilde dit jaar eindelijk gevolg geven aan mijn oude wensthema van een straatracebaan op een rommelig industrieterrein: dus snelweg, ringweg, loodsen, oude bouwsels, onkruid, bosjes, rafelranden, rangeerterrein, veel treinspoor dat vlak langs de weg ligt, zoals je op haventerreinen wel ziet. Eigenlijk evenveel treinbaan als racebaan, zodat de marklin maxi treinen een mooi decor van de straatrace kunnen vormen. Er moeten 4 treinen tegelijk op de baan geparkeerd kunnen staan, dus minimaal 3 rangeersporen.
Als start/finish dacht ik aan een tankstation met nachtcafe, zo'n rafelig baken van licht op een verder verlaten bedrijventerrein.Als eerste een grote tafel gebouwd, daar ging veel tijd mee heen en zowat de hele voorraad aan mdf platen die ik nog had liggen.
Omdat ik strak van een gemaatvoerde tekening werkte, kon ik zonder de baan uit te leggen al de brug bouwen. Op de mdf platen heb ik een laag karton gelegd voor geluidsisolatie, ietwat materiaaldikte om draden weg te werken en als onderlaag om het evt pleisterwerk niet direct met de mdf in contact te laten komen.Nadat dit alles klaar was kon de racebaan worden uitgelegd.
Een heel grote baan: lange rechte stukken, veel verschillende bochtencombinaties, een goede dubbele pitlane en een brug/viaduct voor ook de nodige hoogteverschillen. Al met al kwam ik op bovenstaand plan uit, met uiteindelijk ca. 32 meter aan baan. De ruimtes tussen de wegen zijn bestemd voor treinen: rangeersporen, loodsen etc.
Ik vergeet nog bijna te vertellen dat de baan zoals elk jaar een Scorpius wireless digitale racebaan is, 2 sporen en gemaakt van een ratjetoe aan baanstukken van zowat alle merken: Fleischmann is de basis, maar er zitten ook bochtstukken in van Polistil en Ninco. Daarnaast digitale wissels van Carrera, Ninco en Scalextric. We kunnen met z'n zessen tegelijk racen.Nadat ook het spoor was gelegd was het de hoogste tijd voor de afwerking, het moest tenslotte op 1 januari klaar zijn. Dus hard gewerkt aan de baanverlichting, de slipstroken (gips en polystyreenplaten 10mm.), gebouwen als scenery en de vangrails/hekken. Op bovenstaande foto zie je al deze elementen: de spoorbaan, de grijs/zwart geschilderde slipstroken, hekwerk van karton met daarin opgenomen de feestelijke baanverlichting, en in de pits staat al het klassieke Herpa wegrestaurant.Tot slot nog de pc geïnstalleerd, monitoren geplaatst, dongles opgehangen voor de radiografische communicatie tussen auto's, handregelaars en de tijdwaarneming op de pc, alles getest - en toen was het zomaar 1 januari en tijd voor de grote nieuwjaarsrace :)Daar is natuurlijk een leuke aftermovie van gemaakt, waar de marklin maxi trein uiteraard ook in figureert :)
Van de week heb ik nog een filmpje gemaakt, met alweer treinen en katten in de hoofdrol (je zou bijna vergeten dat het een racebaan is) :)Sinds 1 januari ben ik nog blijven knutselen aan de baan, 1001 dingen die beter, anders en netter kunnen. De komende maanden blijft de baan nog liggen, ik kan er dus nog het nodige aan verbeteren. Zo ben ik vandaag begonnen aan het leggen van grind tussen de bielzen.Nu ben ik met betrekking tot modelspoorbanen bepaald een beginneling, en zou graag leren van jullie adviezen en tips!Zo heb ik het grind (aquariumbodem) met een lepel gelegd en met een kwastje tussen de bielzen verdeeld. Het grind ligt net iets onder de bovenrand van de bielzen, zodat de bodem wel bedekt is maar de wissels nog probleemloos kunnen bewegen.
Wat een monnikenwerk! Ik heb nu een halve meter gedaan - en ik moet nog 16 strekkende meter :)Ik heb om het vast te leggen over het gelegde grind een mengseltje gesmeerd van 1 deel water met 1 deel witte houtlijm en een drupje afwasmiddel.
Dat heb ik online gelezen, maar of het goed plakt?
Ik zou graag weten of er slimmere leg- en plakmethodes zijn om het grind netjes op zijn plek te krijgen en te houden. Ik heb nog aan verdunde tegellijm zitten denken, maar dat lijkt me moeilijker te verwerken, houtlijm verdunt zoveel makkelijker.
Hier weten jullie vast goede oplossingen voor, ik laat me graag corrigeren en verbeteren. Alvast dank voor de tips en suggesties!

Merc

« Laatst bewerkt op: zaterdag 26 januari 2019, 23:48:40 door Merc_A »
Gelogd

Tony

 • Vaste Inboedel
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2014
 • Märklin fahren-ärger sparen
Re: Spoor1 - Digitale racebaan gecombineerd met Marklin Maxi spoorbaan
« Reactie #1 Gepost op: zondag 27 januari 2019, 00:41:16 »

Ook van je vorige race/trein=combi's genoten, Merc  :thumbup:
En ook deze is weer de moeite waard, dat licht maakt het heel speciaal.

Dat water/lijm/dreft mengsel plakt uitstekend hoor !
Verwijderen kan met warm water, maar is wel een heel gedoe.

Grtz Tony
Gelogd
64-jarige digibeet en dit vind ik leuk; schilderen, gitaar spelen, avonturen met Carl beleven, mijn banen handmatig  bedienen en met ouwe troep iets nieuws maken

Topic: Modelbaanbouw http://forum.3rail.nl/index.php?topic=49787.msg879109#msg87

Degeluidsman

 • Forum Moderator
 • *****
 • Online Online
 • Lid sinds: 2007
 • A member of the Duurstede Group®
Re: Spoor1 - Digitale racebaan gecombineerd met Marklin Maxi spoorbaan
« Reactie #2 Gepost op: zondag 27 januari 2019, 06:50:21 »

Dag Merc,

Ik had er nooit bij stilgestaan dat de digitale techniek ook bij racebanen zijn intrede gedaan had, dit geeft wel een hoop extra mogelijkheden.

Het ziet er mooi uit  :thumbup: :thumbup:
Leuk om dit gezien te hebben.


Mvg,

Peter Degeluidsman

AlbertJan

 • Speciale Gast
 • *****
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2006
Re: Spoor1 - Digitale racebaan gecombineerd met Marklin Maxi spoorbaan
« Reactie #3 Gepost op: zondag 27 januari 2019, 06:57:00 »

Hallo Merc.
Deze baan is nog weer mooier dan de vorige en geeft ook nog eens enorm veel rij-plezier! :thumbup:
De filmpjes zijn erg leuk om te bekijken en de film"poes" houdt alles goed in de klauwen.
Prachtig gemaakt en bijzonder fraai in beeld gebracht.

Graag weer tot de volgende keer.

Vriendelijke groeten,
AlbertJan.
Gelogd
Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!!

rscosworth

 • Stamgast
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2007
 • 16 meter treintafel - Nederlandse modelbaan
  • 16 meter treintafel - Nederlandse modelbaan
Re: Spoor1 - Digitale racebaan gecombineerd met Marklin Maxi spoorbaan
« Reactie #4 Gepost op: zondag 27 januari 2019, 08:36:27 »

Heel mooi gedaan! Heb is jammer dat ik er de ruimte niet voor heb, anders was ik ook direct over gestapt op spoor 1.

Merc_A

 • Gast
Re: Spoor1 - Digitale racebaan gecombineerd met Marklin Maxi spoorbaan
« Reactie #5 Gepost op: zondag 27 januari 2019, 13:23:08 »

Dank voor de reacties!
Ik heb de verdunde houtlijm met drupje dreft methode toegepast, na een nachtje drogen ligt het grind idd mooi vast, opmerkelijk vast zelfs.
Het spoor oogt met grind om de bielzen echt veel mooier!

Merc
Gelogd

Merc_A

 • Gast
Re: Spoor1 - Digitale racebaan gecombineerd met Marklin Maxi spoorbaan
« Reactie #6 Gepost op: zondag 27 januari 2019, 22:27:59 »Het grind ligt! Monnikenwerk, kostte me de hele zondag... Maart het is klaar en oogt beter dan het kale karton wat onder de rails lag.

Merc
Gelogd

Merc_A

 • Gast
Re: Spoor1 - Digitale racebaan gecombineerd met Marklin Maxi spoorbaan
« Reactie #7 Gepost op: donderdag 31 januari 2019, 21:41:21 »Scenery maken is hoogst verslavend, argh! Ik bleek nog een stuk of wat van deze lantaarnpaaltjes te hebben liggen - stokoud maar ze doen het nog! Het oogt wel zo leuk, perronverlichting :)

Merc
« Laatst bewerkt op: donderdag 31 januari 2019, 21:44:31 door Merc_A »
Gelogd

Merc_A

 • Gast
Re: Spoor1 - Digitale racebaan gecombineerd met Marklin Maxi spoorbaan
« Reactie #8 Gepost op: zaterdag 09 februari 2019, 20:20:49 »

Alle rails in het grind gelegd, even een overzichtje van het geheel :)

Gelogd

Merc_A

 • Gast
Re: Spoor1 - Digitale racebaan gecombineerd met Marklin Maxi spoorbaan
« Reactie #9 Gepost op: zondag 17 februari 2019, 13:24:07 »Altijd leuk te zien dat er werkelijk plekken zijn die lijken op de eigen wereld op schaal 1:32 :)Dit is het plaatsje Tavares in Florida, waar een zijlijn dwars door het stadje voert en daarbij langs en zelfs over de verkeersweg voert.Daar waar de spoorlijn over de middenberm rijdt lijkt het sprekend op het rechte stuk in mijn baan. Mooi ook dat beeld van een omvangrijke goederentrein die over de rijbaan dendert.

Nog een filmpje van de situatie, veel kijkplezier!Merc
Gelogd

Erik Baas

 • Vaste Gast
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2018
Re: Spoor1 - Digitale racebaan gecombineerd met Marklin Maxi spoorbaan
« Reactie #10 Gepost op: zondag 17 februari 2019, 14:03:54 »

Dat zie je in de USA wel vaker. Dit is La Grange, Kentucky (beeld van de webcam), en ik heb begrepen dat de spoorlijn er eerder was dan de stad.

Gelogd

Merc_A

 • Gast
Re: Spoor1 - Digitale racebaan gecombineerd met Marklin Maxi spoorbaan
« Reactie #11 Gepost op: zondag 17 februari 2019, 15:03:33 »

Geweldig  :-)
Gelogd

Merc_A

 • Gast
Re: Spoor1 - Digitale racebaan gecombineerd met Marklin Maxi spoorbaan
« Reactie #12 Gepost op: vrijdag 22 februari 2019, 01:28:06 »Vanavond gezellig zitten kliederen met plakkaatverf om het eindpunt van de lijn en de eromheenlopende Parabolicabocht in asfaltzwart en betongrijs te zetten. Verven is Zennn :)
Gelogd
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Powered by MySQL Powered by PHP SMF 2.0.17 | SMF © 2019, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Pagina opgebouwd in 0.382 seconden met 27 queries.