Nieuws: Heeft u de 12,5 jaar 3railforum jubileum set al besteld? Kijk snel in het -topic hierover-!
+  3railforum
|-+  Modelbesprekingen
| |-+  Problemen, Reparatie & Onderhoud alle modellen/merken
| | |-+  Marklin Koploper reageert niet meer op de functietoetsen
0 leden en 1 gast bekijken dit topic. « vorige volgende »
Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Marklin Koploper reageert niet meer op de functietoetsen  (gelezen 547 keer)

RRvdBeek

  • Nieuwe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2018
  • Opnieuw beginnen in land zonder modelbanen.
Marklin Koploper reageert niet meer op de functietoetsen
« Gepost op: donderdag 03 januari 2019, 19:19:48 »

Mijn Marklin Koploper rijdt uitstekend, zowel voor als achteruit, maar reageert niet meer op de functietoetsen van de 6021 Controlunit. Andere locs wel. Enkele weken terug brandde nog wel de kop en achterlichten, nu ook niet meer. Is dit een decoderprobleem of moet ik het ergens anders zoeken? Bij voorbaat dank voor suggesties!

groeten René
Gelogd
René

hmmglaser

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2014
Re: Marklin Koploper reageert niet meer op de functietoetsen
« Reactie #1 Gepost op: donderdag 03 januari 2019, 20:36:04 »

Welk type koploper de 37421,37422 of de 37423 reageert de binnenverlichting wel?
Heb je misschien nog een andere controller dan zou je kunnen proberen of je daar de zelfde reactie hebt?
Draadbreuk kan een optie zijn dan werkt de binnenverlichting mogelijk niet meer en heb je alleen nog maar front/sluitseinen aan de decoder zijde.
« Laatst bewerkt op: donderdag 03 januari 2019, 20:39:06 door hmmglaser »
Gelogd
Mvg Mark

wissels

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Doe wat je zegt, dan lieg je niet.
Re: Marklin Koploper reageert niet meer op de functietoetsen
« Reactie #2 Gepost op: donderdag 03 januari 2019, 20:57:16 »

Hallo,

Het treinstel heeft sleperwissel, de verlichting wordt uit de achterste sleper gevoed. Probeer is beide kopballen te koppelen zonder de tussenwagons

Met vriendelijke groet Walter
Gelogd
Computergestuurde Treinbaan met Central Station Reloaded

RRvdBeek

  • Nieuwe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2018
  • Opnieuw beginnen in land zonder modelbanen.
Re: Marklin Koploper reageert niet meer op de functietoetsen
« Reactie #3 Gepost op: donderdag 03 januari 2019, 21:43:34 »

Het is de 37421, geen enkele (extra) functie doet het. Geen voor- en sluitverlichting, geen binnenverlichting en ook de omroepberichten doen het niet. Ook op de tweede controller reageren de functies niet.
Gelogd
René

RRvdBeek

  • Nieuwe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2018
  • Opnieuw beginnen in land zonder modelbanen.
Re: Marklin Koploper reageert niet meer op de functietoetsen
« Reactie #4 Gepost op: donderdag 03 januari 2019, 21:45:17 »

Inderdaad er zijn twee slepers, het treinstel functioneert alleen wanneer de eindstellen gekoppeld zijn. Ik zal ze morgen even proberen zonder de twee tussenrijtuigen.
Gelogd
René

RRvdBeek

  • Nieuwe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2018
  • Opnieuw beginnen in land zonder modelbanen.
Re: Marklin Koploper reageert niet meer op de functietoetsen
« Reactie #5 Gepost op: vrijdag 04 januari 2019, 17:21:25 »

Hallo Walter, vandaag de proef op de som met alleen de kopstellen gekoppeld.  Dan wordt de zaak echter nog vreemder; zonder enige functie in te stellen brandt nu de binnenverlichting plus de kop- en sluitverlichting maar de trein zelf reageert verder totaal niet.
Pas wanneer de tussenstellen weer worden gekoppeld zit er beweging in maar zijn alle functies weer buiten dienst.
Ik weet wel dat er nog niet zo lang geleden twee nieuwe koppelingen zijn gemonteerd maar is er daarbij heel goed gelet op het doorverbinden van de juiste bedrading. Zou ik met de decoder aan de slag moeten??

groeten René
Gelogd
René

wissels

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Doe wat je zegt, dan lieg je niet.
Re: Marklin Koploper reageert niet meer op de functietoetsen
« Reactie #6 Gepost op: vrijdag 04 januari 2019, 17:40:45 »

Hallo René, mijn eerste gedachte is dat er wat mis is met 1 van de 2slepers, kan je het treinstel wel schakelen dat verlichting omschakelt, zit idem wel een optie in de decoder voor de sleperwissel, is de decoder gereset of vervangen?
 groet Walter
« Laatst bewerkt op: vrijdag 04 januari 2019, 17:46:33 door wissels »
Gelogd
Computergestuurde Treinbaan met Central Station Reloaded

Hero

  • Vaste Inboedel
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2010
    • De bouw van Hero's baan
Re: Marklin Koploper reageert niet meer op de functietoetsen
« Reactie #7 Gepost op: vrijdag 04 januari 2019, 18:15:27 »

Draai de twee tussen wagons eens om.

RRvdBeek

  • Nieuwe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2018
  • Opnieuw beginnen in land zonder modelbanen.
Re: Marklin Koploper reageert niet meer op de functietoetsen
« Reactie #8 Gepost op: vrijdag 04 januari 2019, 19:58:32 »

Walter, met de decoder is verder niets gebeurd, dat is nog steeds de originele. Hero heeft nog de suggestie om de tussenwagons even te wisselen, dat ga ik morgen doen. Ik kan niet schakelen met de verlichting. Met de twee kopstellen aan elkaar brandt alle verlichting zodrag ik het stel aanmeld op de control unit. Maar dan kan ik er niet mee rijden of andere functies in/uitschakelen. Met de complete trein kan er wel gereden worden maar doet verder geen enkele functie het.

René
Gelogd
René

Marklindak

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2007
Re: Marklin Koploper reageert niet meer op de functietoetsen
« Reactie #9 Gepost op: vrijdag 04 januari 2019, 20:19:50 »

Hi René,

Als je rijdt, valt er dan om te schakelen??

Je geeft aan dat met de kopstellen gekoppeld alle verlichting brandt. Brandt dan aan beide kanten de front en sluitverlichting tegelijk??

Gr. Fred.

Gelogd
Vriendelijke groeten,
Fred





Wanneer komt er nu eens een 766 uit in model?

RRvdBeek

  • Nieuwe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2018
  • Opnieuw beginnen in land zonder modelbanen.
Re: Marklin Koploper reageert niet meer op de functietoetsen
« Reactie #10 Gepost op: zaterdag 05 januari 2019, 12:19:29 »

Fred, alleen de verlichting van het motorrijtuig brandt, kopverlichting plus binnenverlichting. Niet in het andere eindrijtuig. Met alle rijtuigen gekoppeld is er wel te schakelen tijdens het rijden, dus vooruit en achteruit.

groeten René
Gelogd
René

wissels

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Doe wat je zegt, dan lieg je niet.
Re: Marklin Koploper reageert niet meer op de functietoetsen
« Reactie #11 Gepost op: zaterdag 05 januari 2019, 13:31:08 »

Hallo René  van welke bak is koppeling vervangen, je zou het relais van de sleperwissel kunnen uitschakelen, maar de sleperdraad van de stuurstand mag nooit met verkeerde functie contact maken, hierbij is millimeter goed hulpmiddel om uit te zoeken of sleper van stuurstand correct kontakten heeft met relais in motorwagen, met vriendelijke groet Walter
Gelogd
Computergestuurde Treinbaan met Central Station Reloaded

Ragoem

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2015
  • Iedereen beleeft zijn hobby op zijn eigen manier.
Re: Marklin Koploper reageert niet meer op de functietoetsen
« Reactie #12 Gepost op: zaterdag 05 januari 2019, 13:58:29 »

Weet je zeker dat de goede koppelingen zijn geplaatst?
Er zijn namelijk verschillend koploper koppelingen, verschil zit hem in de bedrading!
Heb namelijk zelf een koploper waarvan een koppeling is vervangen door een verkeerde koppeling en hij reed daarna wel maar de functies deden het niet meer goed.
Er is een en ander daardoor doorgebrand op de printplaat en daarom ligt hij nu bij John ter reparatie.
Weet zo de nummers van de verschillende koppelingen niet want de papieren waar alles op staat zitten in de doos van de koploper (en liggen dus bij John).

Hartelijke groet,
Ragoem
Gelogd
mijn diorama draadje
mijn weather pogingen


Nederlands 1970-heden/Koploper/ECoS 2/3railmodule

Looney Tunes

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2010
  • Dag/nacht schakeling Verlichte modelauto's
    • Mijn website met zelf ontworpen printplaten voor diverse treinen
Re: Marklin Koploper reageert niet meer op de functietoetsen
« Reactie #13 Gepost op: zaterdag 05 januari 2019, 14:23:00 »

 @citaat

Indien gewenst kan ik dat papiertje wel even uit de doos halen en de nummers hier neerzetten.
Zal ze als ik het ombouwverslag post sowieso daarin even vermelden.
Gelogd
Groetjes John,
Kalender-items:

stoombr38

  • Toffe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2016
Re: Marklin Koploper reageert niet meer op de functietoetsen
« Reactie #14 Gepost op: zaterdag 05 januari 2019, 14:53:40 »

De koppeling 123570 + 123571 voor de 37421 is NML. en vervangen door set 241014 .
Alleen de pin bedrading is anders dus goed nameten met multimeter.


Grt. Jo
Gelogd

RRvdBeek

  • Nieuwe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2018
  • Opnieuw beginnen in land zonder modelbanen.
Re: Marklin Koploper reageert niet meer op de functietoetsen
« Reactie #15 Gepost op: zaterdag 05 januari 2019, 16:19:29 »

Walter, er zijn inmiddels 3 koppelingen vervangen en ik heb vooraf heel goed gekeken of de bedrading ten opzicht van de bestaande koppeling op dezelfde manier is teruggeplaatst. Daarbij is mij, zoals waarvoor terecht is gewaarschuwd, opgevallen dat de banen in de nieuwe koppeling inderdaad anders liepen dan in de oude. Ik denk dan ook dat de meest waarschijnlijke oorzaak van het wegvallen van functies in combinatie met de verlichting, daar dan toch gezocht moet worden. Helaas heb ik nog nergens een schema kunnen vinden van deze bedrading dus het wordt weer alles openmaken en stuk voor stuk doormeten.
groeten René
Gelogd
René

RRvdBeek

  • Nieuwe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2018
  • Opnieuw beginnen in land zonder modelbanen.
Re: Marklin Koploper reageert niet meer op de functietoetsen
« Reactie #16 Gepost op: zaterdag 05 januari 2019, 16:21:56 »

Ragoem,
Ondanks dat ik heel erg goed heb opgelet bij het vervangen van de koppelingen denk ik dat het probleem daar inderdaad gezocht moet worden. Ik hoop niet dat de printplaat kapot is........!

groeten René
Gelogd
René

RRvdBeek

  • Nieuwe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2018
  • Opnieuw beginnen in land zonder modelbanen.
Re: Marklin Koploper reageert niet meer op de functietoetsen
« Reactie #17 Gepost op: zaterdag 05 januari 2019, 16:23:07 »

Ik kijk uit naar dat ombouwverslag, wellicht kan ik daar nog mijn voordeel mee doen!

groeten René
Gelogd
René

hmmglaser

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2014
Re: Marklin Koploper reageert niet meer op de functietoetsen
« Reactie #18 Gepost op: zaterdag 05 januari 2019, 17:43:49 »

Tip als je iets gaat vervangen waarvan je de draad loopt niet goed kunt zien altijd doormeten of ze één op één kloppen
Probleem zal hem er waarschijnlijk in zitten dat de oude koploper 4 draden gebruikt en de nieuwe waarschijnlijk 5.
En misschien kun je de volgende beginnen door eerst aan te geven wat er is vervangen dat neemt al een hoop gis werk weg ;)
« Laatst bewerkt op: zaterdag 05 januari 2019, 17:45:41 door hmmglaser »
Gelogd
Mvg Mark

Looney Tunes

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2010
  • Dag/nacht schakeling Verlichte modelauto's
    • Mijn website met zelf ontworpen printplaten voor diverse treinen
Re: Marklin Koploper reageert niet meer op de functietoetsen
« Reactie #19 Gepost op: zaterdag 05 januari 2019, 17:50:09 »

Rene, ik zal dat verslag binnenkort even posten.

Mark, de nieuwe gebruikt ook 5 polen, alleen de pinbezetting is anders. Waardoor er stromen op een 'rare' manier kunnen lopen, wat kan leiden tot nare gevolgen.
Gelogd
Groetjes John,
Kalender-items:

Hero

  • Vaste Inboedel
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2010
    • De bouw van Hero's baan
Re: Marklin Koploper reageert niet meer op de functietoetsen
« Reactie #20 Gepost op: zaterdag 05 januari 2019, 18:44:44 »

Aan de koppelkant van het aangedreven stel kun je de beide slepers makkelijk met elkaar verbinden.
Dan kun je het aangedreven kopstel los testen. Zinder dat je last hebt van de sleperomschakeling.

Dan weet je de huidige staat van print en decoder.

RRvdBeek

  • Nieuwe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2018
  • Opnieuw beginnen in land zonder modelbanen.
Re: Marklin Koploper reageert niet meer op de functietoetsen
« Reactie #21 Gepost op: zaterdag 05 januari 2019, 19:16:25 »

Het zijn inderdaad 5-polige koppelingen waarvan de kleuren van de bekabeling verschillen. Vandaar dat ik eerst op papier nog heb vastgelegd welke polen met elkaar contact maken om te voorkomen dat er ongewenste contacten zouden ontstaan. Maar blijkbaar is er toch ergens iets fout gegaan.
Zoals ik al schreef; alles weer demonteren, losmaken en opnieuw in kaart brengen.
Gelogd
René
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Powered by MySQL Powered by PHP SMF 2.0.15 | SMF © 2014, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Pagina opgebouwd in 0.56 seconden met 22 queries.