Nieuws: Steun de Stichting 3rail met uw donatie. Kijk in onze webshop voor de mogelijkheden.
+  3railforum
|-+  Modelbaanbouw & Scenery
| |-+  Zelf- en verbouw projecten allerlei
| | |-+  De bouw van de loclift: stap 9 van 10: We gaan rond!
0 leden en 1 gast bekijken dit topic. « vorige volgende »
Pagina's: 1 [2]   Omlaag

Auteur Topic: De bouw van de loclift: stap 9 van 10: We gaan rond!  (gelezen 7747 keer)

leendert

 • Zeer Toffe Gast
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2018
Re: De bouw van de loclift: stap 9 van 10: We gaan rond!
« Reactie #50 Gepost op: maandag 18 maart 2019, 08:17:24 »

Een kleine update, maar veel werk verzet


Ik maak je hier blij met een behoorlijk dode mus qua updates. Want hoeveel valt er nou te zien op onderstaand plaatje? Eigenlijk maar heel weinig, maar het aansluiten van 120 bezetmelders, inclusief het doorvoeren door gaatjes en weer aansluiten op de 8 S88 modules, was een enorme klus. Vandaar ook maar even een foto van het hoogtepunt: bezetmelder 120 van 120 wordt hier geplaatst!

Nu nog even testen of alle bezetmelders ook goed werken en dan de boel fixeren, zodat het stabiel ligt voor de overgang naar de sporen op de vaste baan. Kom er straks maar in met versie 5 van iTrain! Ik ben klaar voor de fiddleyard!

Groet,
Leendert

ernstcramer

 • Stamgast
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2010
 • Beter één module klaar, dan hele baan nooit af...
Re: De bouw van de loclift: stap 9 van 10: We gaan rond!
« Reactie #51 Gepost op: maandag 18 maart 2019, 10:04:15 »

Wat een werk zeg, maar ook een mooi resultaat al! Succes bij de verdere bouw!
Gelogd
Met vriendelijke groet,
Ernst (van de Schappenbaan die nu in de wacht staat)

Märklin-en Roco fan, TrainControler Brons, IB Basic - HansDeloof

ernstcramer

 • Stamgast
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2010
 • Beter één module klaar, dan hele baan nooit af...
Re: De bouw van de loclift: stap 9 van 10: We gaan rond!
« Reactie #52 Gepost op: dinsdag 19 maart 2019, 10:06:22 »

Nog een vraagje Leendert: heb je gegevens van die lineair geleider en de "karretjes"?
Gelogd
Met vriendelijke groet,
Ernst (van de Schappenbaan die nu in de wacht staat)

Märklin-en Roco fan, TrainControler Brons, IB Basic - HansDeloof

leendert

 • Zeer Toffe Gast
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2018
Re: De bouw van de loclift: stap 9 van 10: We gaan rond!
« Reactie #53 Gepost op: dinsdag 19 maart 2019, 17:58:56 »

Hi Ernst,

De lineaire geleider is een SBR20, dat is het ding dat waar al een afbeelding van staat. Die heb je in allerlei lengtes, ik heb voor de 2 meter uitvoering gekozen.

Het 'karretje' is een zgn. 'Linear Motion Bearing Block SBR20UU'.

Zonder enige belang hoor, maar ik werd erg goed geholpen bij www.hardware-cnc.nl/nl/

Groet en succes met jouw bouw!
Leendert
Gelogd

leendert

 • Zeer Toffe Gast
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2018
190410 De bouw van de loclift: kleine update
« Reactie #54 Gepost op: donderdag 11 april 2019, 12:59:14 »

Ondertussen met de loclift

Via een PB kreeg in nog een vraag over de besturing van een stappenmotor en het instellen daarvan. Ik heb eea 'op papier' gezet en de afslag daarvan is te hier te vinden:  klik
Verder kwamen er nog vragen over de besturing zelf en omdat ik denk dat het misschien wel wat breder leeft voor hen die ooit zo'n ding overwegen te bouwen, hier toch even de antwoorden delen die ik daar op gaf:


Je schrijft dat je gebruik maakt van wisseldecoders om de etage te selecteren. Zijn dit gewone wisseldecoders?
Nee, het is een Arduino die naar DCC wisselcommando's luistert en als er eentje uit zijn reeks voorbijkomt, dan stuurt deze een aantal stappen van de stappenmotor en houdt een bezetmelder bezet. Voor de centrale is het dus 'gewoon' een wisseldecoder, maar 'onder water' gebeurt er iets wat niks met het omzetten van een wissel te maken heeft. Overigens mag het ook een MM commando zijn, dat is een kwestie een andere Arduino bibliotheek.

Als "centrale" voor je loklift gebruik je een de Arduino op een opzetprintje waar het baansignaal binnenkomt. Wat is dit precies voor print en hoe werkt dit?
Eigenlijk is het enige dat het printje doet: een landingsplek geven voor de Arduino Nano en het inlezen door middel van een opto coupler van de DCC commando's.

De schakelprint voor de sporen. Standaard relais printen en een home made Arduino printje? Welke relaisprinten, welke Arduino?
Het is een standaard relaisprint die ik bij Ali gekocht heb. De Arduino is een standaard Nano, met weer het eerder genoemde printje. Deze gedraagt zich ook weer als een wisseldecoder en schakelt 1 van de 10 uitgangen. Er zit nog een 11e wisseladres op, die de uitgang 1-10 ook weer uitschakelt, bijvoorbeeld tijdens het bewegen van de loklift.

Hoe is dit alles met elkaar verbonden en hoe communiceert het allemaal met je DCC/MM signaal waarmee je de modelbaan bestuurt?
De twee Arduino printjes hangen aan de rode draad van de baanspanning. Verder worden ze gevoed door een 5 Volt en dat is het dan wel.

Hoe gaat het verder met de loclift
Ik maak steeds meer vorderingen. De grote klus (veel werk) was het aanbrengen van 120 bezetmelders met alle bedrading en administratie ervan. Ook het goed uitlijnen van de rails is inmiddels gereed. Daar waar ik eerst riep dat ik ze met een druppel lijm vastzette, ben ik daar toch van teruggekomen. Ik gebruik nu de standaard C rail schroeven en dat werkt prima.
Verder heb ik zwaardere katrollen aangeschaft, die soepeler draaien en heb toch het nylon koord vervangen door een soepele staaldraad. De assen zijn inmiddels ook binnen, wacht nu nog op 1 onderdeel. Dan is het allemaal voor het echie klaar en kan de fase van test over in 'acceptatie' en duurtesten van start gaan. Binnenkort weer wat foto's van wat hierboven staat.

Kleine aanpassing aan de software
De relais besturing heeft een kleine functie erbij gekregen. Naast de veilige modus (eerst adres selecteren, daarna een 'output enable' geven) heeft een expert modus gekregen: met die adressen schakelt de desbetreffende etage altijd aan of uit. Is net even wat makkelijker om 'lokaal' een lokje een stukje te laten rijden op zich, in de wetenschap dat je hem zelf op tijd moet stoppen om te voorkomen dat hij uit de lift valt.

Groet,
Leendert
Gelogd

leendert

 • Zeer Toffe Gast
 • Offline Offline
 • Lid sinds: 2018
Re: De bouw van de loclift: stap 9 van 10: We gaan rond!
« Reactie #55 Gepost op: woensdag 24 april 2019, 14:21:15 »

Mini update

Ik had beloofd nog even wat foto's te plaatsen over de mini-voortgang die ik hierboven beschreef.

Nieuwe en prima katrollen
Ik heb de iets kleinere katrollen vervangen door wat grotere en gelagerde. Daardoor staat er iets minder spanning op 'het bochtje'.
Beide, dus op het plafond en op de lift zelf zijn vervangen:
Op de lift:

En op het plafond:


Duidelijk is ook de staalkabel te zien. Het betreft hier een 3mm exemplaar. Lijkt er dun, maar supersterk. Alleen al het doorknippen is een klusje voor sterke mannen..

En soepel dat de lift nu loopt.. een verschil van 100 gram maakt nu al dat de lift of naar boven gaat of naar beneden.

In mijn vakgebied (ik ben IT'er..) is het vrijwel altijd zo, als je een wijziging doorvoert, dit toch nog weer wat randverschijnselen oproept en meestal in de categorie: hier word ik niet blij van. En jawel, ook ik kreeg er 2 om mijn oren: de balk waar ik de motoren op gemonteerd had, was precies uitgemeten op de vorige katrollen met een diameter van 5cm. Deze dan vervangen door katrollen met een diameter van 7cm, maakt dat de staaldraad nu dwars door de balk zou gaan. Dus dat aangepast en voor de motormontage een iets andere constructie geplaatst en de balk wat meer naar voren gebracht. Daar zit nu alleen nog maar de besturing van de motoren op.


Tevens zie je hier ook de nieuwe T8 as die nu wat meer snelheid geeft aan de lift. De foto is van de linkerkant, aan de rechterkant zit zijn evenknie.


De as zelf zit strak tussen twee KP08 lagers, de koppeling naar de lift gebeurt met een T8 lood schroef moerbehuizing.


En nu verder
Nu driftig bezig met het soepel laten lopen van de motoren en inregelen van de Arduino's. Daar valt niet zo heel veel van te laten zien. Daarmee komt het project zo'n beetje op zijn einde en gaat de verdere integratie met Koploper van start.

Groet,
Leendert


 

Powered by MySQL Powered by PHP SMF 2.0.15 | SMF © 2014, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Pagina opgebouwd in 0.275 seconden met 27 queries.