Nieuws:

Wil je ook treinenplaatjes in je onderschrift? Lees hier verder hoe je dat instelt op jouw profiel!

Vraag over het ombouwen fleischmann 1200 van DC naar AC.

Gestart door hugo woensdag 18 april 2018, 16:21:59

0 leden en 1 gast bekijken dit board.
Vraag over het ombouwen fleischmann 1200 van DC naar AC.
hallo allemaal, even een vraag over het ombouwen. ik heb dus een fleischmann 1200(analoge trein, DC) en deze wil ik nu naar AC krijgen. het maakt me niet uit of deze digitaal is of niet maar kan ik deze ombouwen zonder het uit wisselen van de motor of moet ik die ook veranderen? en zijn de wielen al geschikt?


alvast bedankt voor de antwoorden.

M.v.g. hugo zandboer
Re: Vraag over het ombouwen fleischmann 1200 van DC naar AC.
De wielen zul je van 14,3mm naar 14mm moeten zetten om ontsporen te voorkomen of vervangen door wisselstroom wielen.
Verder zul je een sleper moeten plaatsen afhankelijk van de ruimte die je hebt kan dit makkelijk tot heel moeilijk zijn,soms is het aan te bevelen om een sleperhouder te plaatsen.
Zelf heb ik een aantal jaren geleden een sprinter van DC naar AC omgebouwd toen heb ik alle wielen vervangen en meer asb geplaatst 4 ipv de 2 die er standaard onder zitten maar dit was geen goedkope ombouw alleen aan onderdelen was ik meer dan 70 euro kwijt en daar kwamen ook nog een decoder en functie decoder bij alles bij elkaar had ik net zo goed een 3rail sprinter kunnen kopen was ik net zoveel kwijt geweest.
Re: Vraag over het ombouwen fleischmann 1200 van DC naar AC.
Als je een decoder plaatst, kan je de gelijkstroommotor in ieder geval blijven gebruiken. Je moet wel een nieuw motorschild plaatsen. Bij het huidige motorschild is één koolborstel direct met stroomafname verbonden en dat kan je met een decoder niet hebben.
Verder dus een sleper en kijken of je baan met de wielen overweg kan. De Fleischmann 1200 dateert uit de tijd dat het met de wielafstand nog niet zo nauw werd genomen. Dus voor hetzelfde geld gaat het toevallig al prima.
Re: Vraag over het ombouwen fleischmann 1200 van DC naar AC.
Bedankt voor de antwoorden :). zal mij hier maar eens verder in verdiepen :thumbup:.

M.v.g. Hugo Zandboer