Nieuws:

Bekijk onze nieuwe Stichting 3rail kleding lijn! Mooi voor evenementen, stamafels en meet&greets op beurzen : Stichting 3rail Webshop

Mislukte inbouw MFX decoder

Gestart door Anne W maandag 10 december 2007, 22:43:36

0 leden en 1 gast bekijken dit board.
Mislukte inbouw MFX decoder
Lid sinds: 2007

Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is.

offline
Mislukte inbouw MFX decoder
Collega's op dit Forum,

Mag ik jullie mening over mijn mislukte inbouw van een MFX decoder, hieronder beschreven in een brief aan Märklin:


Märklin bv
t.a.v. de afdeling Verkoop
Meerpaal 6
4904 SK Oosterhout                                                                 Heusden, 9 juli 2007

Betreft: MFX decoder 60922

Geachte Dames en Heren,

In 1997 heb ik lok 3722 aangeschaft in de veronderstelling dat dat een lok was met een 5 polige motor en een hoogvermogen decoder 6090X

Bij de eerste smeerbeurt bleek de motor een oud “schijfcollector“ type motor te zijn, omdat ik de langzaam rijd eigenschappen van de lok niet goed vond heb ik de motor recent laten ombouwen naar een 5 polige uitvoering, maar dat had geen resultaat.

Inmiddels heb ik een ”MFX lok” en omdat deze lok bijna te goede langzaam rijeigenschappen heeft, heb ik besloten voor de lok 3722 een MFX decoder 60922 aan te schaffen.

Bij Trein 2000 te Den Bosch heb ik deze decoder aangeschaft en omdat ik een redelijke soldeerervaring heb, ik heb een jaar of 10-15 geleden de EDITS hoofdprint, 10 terugmeld units en 10 magneet artikel decoders gebouwd, wilde ik deze klus zelf uitvoeren.

Bij het lezen van de handleiding van de decoder 60922 viel me gelijk één ding op: de tekst spreekt over het verwijderen van alle condensatoren, het tekeningetje laat de condensator over de borstels zitten, ik heb de MFX lok opengemaakt en daar zat die condensator nog, dus heb ik hem ook laten zitten.

Het lijkt me verstandig om deze onduidelijkheid in de handleiding te verbeteren.

Een tweede punt was de paarse draad, in de handleiding aangegeven als “elektronica massa”, echter nog in de tekst nog in de voorbeeld aansluittekeningetjes komt deze draad voor, maar iedereen die ook maar wat met elektriciteit te maken heeft weet dat massa maar één ding betekent, alle aansluitingen waar massa bij staat aan massa leggen.

Omdat bij de bruine draad ook massa vermeld staat heb ik deze twee draden gecombineerd en aan massa, is het lok chassis, gesoldeerd.

Ik heb inmiddels een Mobile Station, daar heb ik de lok opgezet, stroom er op gezet en afgewacht tot de lok zich zou melden, dat gebeurde niet, daarop heb ik de lok op de baan gezet, waarna mijn systeem gelijk protesteerde met “kortsluiting”.

Mijn systeem heeft een bepaalde kortsluit tijd om kleine kortsluitinkjes te vermijden, de booster is 10A, dus voordat ik het doorhad zag ik dat twee eindtrappen te warm waren geworden, dit in de vorm van rook.

Gisteravond heb ik uw service centrum, Keuterman, per E-mail beide zaken voorgelegd (de condensatoren en deze paarse aansluiting), echter zonder te vertellen dat de decoder al ingebouwd en getest was, waarvoor mijn excuses aan de heer Keuterman, maar het geeft wel het eerlijkste antwoord, hedenavond vond ik zijn antwoorden:

De condensator tussen de borstels moet inderdaad blijven zitten, dus nog een aansporing de handleiding aan te laten passen.

De paarse draad is een voeding voor sommige extra elektronica en dat is voor 100% tegengesteld aan wat er in de handleiding staat, massa, geen wonder dat de decoder nogal wat te warm is geworden.

Nadat deze decoder had aangegeven dat hij niet meer zou gaan werken heb ik hem weer gedemonteerd en de bestaande 6090X weer gemonteerd, waarmee de lok nu weer vrolijk rond rijdt.

Ik weet het: uw handleiding spreekt over inbouwen door bijv. de Märklin Digital Winkelier, ik heb ook bewust het risico genomen dat ik wat fout zou kunnen doen.

Echter een duidelijke fout in de handleiding, een voedingsdraad die “massa” genoemd wordt, betekent voor mij dat het sneuvelen niet aan mij te wijten is, maar aan duidelijk foutieve informatie van de fabrikant.

Gebaseerd op dit feit, meen ik dan ook dat ik aanspraak kan maken op de levering door u, onder garantie, van een nieuwe decoder 60922.

Tevens lijkt me het zeer aanbevelingswaardig deze fout in de handleiding te corrigeren, of beter nog, de paarse draad niet aan de decoder te solderen, maar los mee te leveren onder verwijzing naar een artikeltje in de handleiding voor diegenen die een voeding voor extra elektronica nodig hebben.

Uw gewaardeerde berichten tegemoet ziende, verblijf ik,

hoogachtend,


Tot op heden heb ik nog geen positief resultaat, Märklin Nederland blijft bij haar standpunt "inbouw bij de erkende vakhandel".

Ik hoor graag van jullie.

Groet, Anne W
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Jaaa.... daar kan je een massa fouten mee maken met dat solderen.....

Ik hoop voor je dat je gelijk krijgt...

Gr
Arjan
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Gewoon een WAARDELOZE reactie van Marklin ! :evil:, gewoon onder garantie repareren ! EN je gebruiksaanwijzing wijzigen!

Het blijven duitsers  8)

Mvg Gert
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Anne W.

Voortaan echte decoders kopen met een goede handleiding Esu !!

Groetjes
Peter R
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Volgens mij heb je recht op garantie als je je aan de handleiding hebt gehouden; en als tante M* niet wil dat wij zelf gaan sleutelen met decoders, zou zij ze niet los moeten verkopen, maar een 'upgrade' van een loc aanbieden, dat wil zeggen dat je je loc naar de winkel brengt, tegen de winkelier zegt welke decoder je erin wilt, en dat hij/zij dat dan voor je doet.

Losse decoders verkopen, die je zelf niet mag inbouwen, is net zo krom (en dom) als dat je vroeger wel opvoersetjes voor brommers kon kopen, maar ze niet mocht opvoeren.

Informeer eventueel eens bij iemand die iets weet van consumentenrecht, of snuffel eens in het burgerlijk wetboek  8)
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Speciale Gast
Lid sinds: 2006

offline
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Hallo Anne.
Heel vervelend dat zo'n decoder inbouw in een grote teleurstelling geëindigd is! :(
Maar dit is ook 1 van de redenen dat ik hier (nog) niet aan begonnen ben, ik heb wel al wat decoders en ander materiaal liggen maar nog niet echt de moed gehad om hiermee aan de gang te gaan! :oops:
Maar het is wel heel fijn dat wij, door dit soort berichten op ons Forum, voor heel veel zaken al gewaarschuwd zijn en ook nog adviezen kunnen krijgen.
Maar het is weer heel slecht van Märklin dat dit niet met een zekere coulance vergoed wordt. :?
Vriendelijke groeten,
AlbertJan.
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Hoi Anne W.

ik vind ook dat je recht hebt op garantie, want de handleiding blijft inderdaad ernstig in gebreke. Bij de verklaring van de draadkleuren staat wel : paars= elektronica massa, maar volgens mij had daar met vette letters de waarschuwing bij moeten staan dat deze nooit met de lokomotief-massa mag worden verbonden. Op het schematische gedeelte staat zelfs bij de paarse draad: GND, dat is nog misleidener. Een schema moet sowieso duidelijk zijn zonder twijfel, dit schema is puur misleidend.
De term 'elektronica-massa' vind ik trouwens ook zeer suf. Iemand die een decoder in zijn handen heeft, ziet dat dit een brok electronica is. De veronderstelling dat dit blijkbaar massa nodig heeft via de paarse draad lijkt me dan niet erg vreemd. Helaas, dit is niet zo, alleen de bruine draad moet aan de lokomotief massa.

Het hele 'ombouwen mag alleen uitgevoerd worden door geautoriseerde, vakkundige blabla' zou trouwens ook niet nodig zijn als Marklin zijn decoders en lokomotieven zou uitrusten met de genormeerde NEM 652 of NEM 651 connector, zoals iedere gerenomeerde decoder/treinenfabrikant al jaren doet. Het is dan niet een kwestie van ombouwen, maar eenvoudig insteken van een decoder, waar niets mis bij kan gaan. Het enige gereedschap dat je dan nodig hebt is een schroevendraaiertje om de lokomotief te openen. Het 'inbouwen' van een decoder zou dan nog simpeler zijn dan het verwisselen van de koolborstels.
Al zouden ze zich alleen maar aan de genormeerde draadkleuren houden die iedere decoder fabrikant hanteerd. Maar zelfs dat doen ze niet. Het lijkt wel op ze er op uit zijn dat er zoveel mogelijk decoders opgeblazen worden.

CiteerInmiddels heb ik een ?MFX lok? en omdat deze lok bijna te goede langzaam rijeigenschappen heeft, heb ik besloten voor de lok 3722 een MFX decoder 60922 aan te schaffen
Voor goede langzaam rijeigenschappen heb je geen MFX nodig, dat lukt bijna met iedere decoder. Langzaam rijden met driepolige Marklin motoren is sowieso lastig. Een klokankermotor of Faulhaber is een veel betere basis voor langzaam rijden.
De dure MFX decoders zijn trouwens, ook al zijn ze vakkundig ingebouwd, ook niet feilloos. De uitval is betrekkelijk groot heb ik begrepen van mijn Marklin-dealer, die zelf liever decoders van een ander merk inbouwd.


met vriendelijke groeten, Martin
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Forum Moderator
Lid sinds: 2006

Gelukkig liggen de dwarsliggers onder de rail.

offline
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Hoi Anne,

Ik vind het heel jammer voor je Anne.
Eerlijk gezegd ben ik bang dat je naar enige vorm van garantie kunt fluiten.
Marklin geeft altijd aan dat decoders alleen door de geautoriseerde handel mag worden ingebouwd, om aanspraak op garantie te kunnen maken.

En uit je brief zullen ze opmaken dat je te weinig electronica basiskennis bezit, omdat je aangeeft dat je de twee massa's aan elkaar hebt geknoopt.
Eigenlijk creëer je hier een kortsluiting over de diode gelijkrichterbrug.
De Lokmassa zit voor de gelijkrichter er de electronicamassa zit na de gelijkrichter op de decoder. Zie plaatje hieronder.

Feitelijk heb je dus de -22V van de baan direct op de decoder.

Maar aangezien die mfx decoders met mini smd worden opgebouwd, valt dit bijna niet te herstellen.

Maar hopelijk heb ik ongelijk en krijg je alsnog een nieuwe decoder.
Het duurde bij mij ook een half jaar eer ik antwoord op mijn vragen kreeg.
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Lid sinds: 2007

Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is.

offline
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Beste Martin,

Ik had de motor al om laten bouwen naar 5 P, maar dat bracht te weinig, vooral de snelheid in stap 1 is veel te hoog.

Beste Peter,

Je zou best eens gelijk kunnen hebben dat het de diodes zijn van de gelijkrichter, ik denk wel dat ik ze kan vinden, maar als jij een schema en een componentopstelling voor me kunt "versieren" dan ben ik je dankbaar.

Ik heb overigens begrepen dat je een "lijntje" hebt naar Märklin, zouden ze de gebruiksaanwijzing al hebben gewijzigd?

Overigens ben ik door de reacties gesterkt, het is van tweeën één: of Märklin biedt de decoders niet meer los te koop aan en dus alleen ombouwen van de loks, of ze zorgen voor een correcte handleiding waar niet aan getwijfeld kan worden.

Nee, wettelijk zal ik misschien mijn gelijk wel kunnen halen, maar ik heb geen zin die soesa en het kost ook nog veel geld, wel heb ik een vraag uitgezet bij de Voedsel en Waren Authoriteit, met de strekking of het wel mag, dingen wel te koop aanbieden met, op z'n minst, een onduidelijkheid in de handleiding, met een beding dat je ze niet zelf in mag bouwen.

Wat is overigens een vergelijkbare decoder van Esu?, verder kan ik de snelheid in de eerste stap ook terugbrengen door twee diodes tegengesteld aan elkaar parallel in de draad tussen sleper en decoder te zetten denk ik, haalt 0,7 volt af van de voedingsspanning.

Groet, Anne W

Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Voor een vergelijkbare decoder van ESU kan je de Lokpilot 3 MFX of  of Lokpilot 3 Multiprotocol gebruiken...
Persoonlijk kies ik voor de laatste...

Koen
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Lid sinds: 2006

samen staan we sterker

offline
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Hallo Anne,

jammer van de decoder...

Maar in de nieuwe versie van Marklin aandrijftechniek,
nu te downloaden van de nl website,
zie je bij de inbouw van mfx heel helder uitgelegd dat de bruine
en paarse draad nooit met elkaar in aanraking mogen komen !

Heel leerzaam voor iedereen 8)

groetjes
wim
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Hoi Anne,

ik vind het nogal tegenstrijdig te beweren dat je al verschillende EDITS componenten zelf in elkaar gezet hebt, maar dan nog niet weet hoe je een decoder moet inbouwen.

Je hebt getwijfeld over de paarse draad, en op eigen initiatief besloten deze maar aan de bruine te solderen.  Sorry hoor.., maar dan vervalt voor mij elke garantieaanspraak.
Elektronische massa (paars) is heel iets anders dan railmassa (bruin). Dit dien je gewoon te weten.

Dit is dus ook de reden dat marklin aangeeft dit door een geautoriseerde dealer te laten doen.

Bovendien zit je ook nog eens met eigenbouw komponenten die niet de benodigde afschakeltijd hebben in geval van kortsluiting (marklin schrijft uitsluitend EIGEN apparatuur voor), dus kan er van garantie eigenlijk al helemaal geen sprake meer zijn.

Bart
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
CiteerElektronische massa (paars) is heel iets anders dan railmassa (bruin). Dit dien je gewoon te weten.

Dit is dus ook de reden dat marklin aangeeft dit door een geautoriseerde dealer te laten doen.

hoe kan hij dat nou weten als het niet duidelijk in de gebruiksaanwijzing staat?
En waarom kan je decoders dan wel gewoon in de winkel kopen als je ze toch niet zelf in mag bouwen?

CiteerMaar in de nieuwe versie van Marklin aandrijftechniek,
nu te downloaden van de nl website,
zie je bij de inbouw van mfx heel helder uitgelegd dat de bruine
en paarse draad nooit met elkaar in aanraking mogen komen !

Dan zijn ze zeker eindelijk wakker geworden, wel een beetje te laat helaas.
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Bart/Lokpaint: ik geloof wel dat ik het met jou eens ben

Koen
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Je mag ze wel zelf inbouwen, alleen geven ze daar geen garantie op, en terecht!
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Ik had het ook zo'n ongelukje gehad, echter via de rookgenerator, daar zal een bruine draad aan, ik dacht dat die gescheiden was van de lokmasa, niet dus en ik hem op de retourdraad aangesloten en boem.

Gelukkig was dat een tams decoder en ik heb hem gerepareerd
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Forum Moderator
Lid sinds: 2006

Gelukkig liggen de dwarsliggers onder de rail.

offline
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Plaatje van de 60922 decoder:


Die vier zwarte blokjes boven elkaar, net rechts van midden zijn de diodes.
Je kunt ze met een multimeter in de diodestand eens doormeten.
Zelf twijfel ik eraan of het de diodes zijn, dit omdat jouw actie alleen maar de diode rechtonder (zie plaatje in #9) heeft kortgesloten.
Hier loopt dan dus geen stroom meer door.
Maar mischien hebben de andere diodes daardoor juist teveel aan spanning gehad en zijn ze doorgebrand.
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Lid sinds: 2007

Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is.

offline
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Beste Bart/Lokpaint,

Ik ben een scheepswerktuigkundige en dat betekent dat ik overal verstand van heb, maar geen specialismen heb en dus voor specialismen afhankelijk ben van o.a. handleidingen (ik weet precies hoe mijn dieseltje van 12.000 pk werkt, maar voor de aanhaalspanning van het moertje van een halve meter breed, moet ik toch even in het boek kijken)

Op bijgaande foto, die ik dadelijk naar de foto e-mail zal sturen, zie je mijn energie/data centrale.

Linksonder: de ringkerntrafo voor de Edits booster
Rechts daarvan: centrale klemmenstrook
Rechts daarvan: batterij condersatoren voor voeding booster
Daarboven: koelplaten met eind transistoren booster
Tussen de koelplaten: zekeringen en gelijkrichtbrug booster
Rechts van koelplaten: trafo en gelijkrichter voor Edits hoofdprint
Rechts daarvan: Edits hoofdprint (buiten dienst)
Onder: Edits booster
Rechts daarvan: LDT booster met kortsluitbeveiliging voor booster/Raptor
Rechts daarvan: trafo voor LDT booster

De Edits hoofdprint (is te koop) en booster heb ik zelf gebouwd aan de hand van een zeer goede handleiding, geen enkel probleem gehad.

De kortsluitbeveiliging op de LDT booster heb ik zelf ontworpen door logisch na te denken en veel te experimenteren.

Eindboodschap: ik kan heel goed met electronika werken, mits de handleiding maar goed is.

Nog even terug naar het woord massa, voor mij is massa, alles wat in één stroomkring aan massa gelegd mag worden.

Één stroomkring is een kring die van ander stroomkringen gescheiden is d.m.v. een galvanische scheiding, een trafo dus, of een eigen onafhakelijke stroomkring heeft.

Ik denk niet dat er op de MFX decoder een trafo (+toebehoren) zit om de extra elektronika te voeden, dus mag, naar mijn mening, Märklin voor deze extra elektronika het woord massa niet gebruiken voor deze aansluiting.


Beste Ad/Kappa,

Het plaatje van de 60922 decoder is niet zichtbaar

Beste Peter/Freak,

Met twee diodes, tegengesteld parallel tussen de sleper en de decoder, breng ik de toppen van de pulserende wisselspanning met 0,7 volt terug, klopt dat?

Jij zegt dat dit geen invloed heeft door de puls/pauze verhouding, ik dacht al dat Märklin met impuls breedband modulatie (Engels: PWM) reed, deed ik 20 jaar geleden ook al met gewone Märklin loks, langzaam rijden was voortreffelijk.

Je heb gelijk indien, of de puls verbreed wordt bij een optredende lagere spanning of de toppen van de pulsen die de motor bereiken (veel) lager afgeregeld zijn, welke van de twee is het dan?

Groet, Anne W

Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Citaat van: Anne W op zondag 16 december 2007, 23:14:01
Beste Bart/Lokpaint,

De kortsluitbeveiliging op de LDT booster heb ik zelf ontworpen door logisch na te denken en veel te experimenteren.


En dus niet volgens de norm, dus geen garantie meer op decoders, zo simpel is het.


Citaat van: Anne W op zondag 16 december 2007, 23:14:01
Nog even terug naar het woord massa, voor mij is massa, alles wat in één stroomkring aan massa gelegd mag worden.

Precies. Sluit je de uitgang van een bruggelijkrichter dan ook weer op de ingang aan? :?

Je hebt massa vóór de gelijkrichter (bruin) , en erna (NIET PAARS bij een decoder, maar oranje!) De paarse draad is alleen voor de voeding van andere electronische componenten, zoals geluidselektronica. Vandaar ook de naam elektronische massa.

Citaat van: Anne W op zondag 16 december 2007, 23:14:01
Één stroomkring is een kring die van ander stroomkringen gescheiden is d.m.v. een galvanische scheiding, een trafo dus, of een eigen onafhakelijke stroomkring heeft.

Wie heeft het hier over meerdere stroomkringen? :shock:

Citaat van: Anne W op zondag 16 december 2007, 23:14:01
Ik denk niet dat er op de MFX decoder een trafo (+toebehoren) zit om de extra elektronika te voeden, dus mag, naar mijn mening, Märklin voor deze extra elektronika het woord massa niet gebruiken voor deze aansluiting.

Zie het stukje over de bruggelijkrichter, dan weet je genoeg.

Bart
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Lid sinds: 2016

Carpe diem

offline
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Citaat van: martin op woensdag 12 december 2007, 18:19:59ik vind ook dat je recht hebt op garantie, want de handleiding blijft inderdaad ernstig in gebreke.

Als dat laatste inderdaad het geval is blijft n.m.m. toch de clausule overeind dat men bij zelfinbouw van de decoder de fabrieksgarantie "verspeelt". Ook het gebruik van "niet vrijgegeven apparatuur van andere merken"  valt daar onder. Het staat allemaal te lezen in de betreffende catalogi en handleidingen bij de diverse digitaal-componenten. Dat lijkt mij zeer duidelijk.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat de situatie op zich natuurlijk zeer vervelend voor Anne is. Wat coulantheid (ook gezien in het licht van de vermeende onduidelijkheden in de handleiding) betreft hoorde ik de laatste tijd nou juist zeer positieve berichten over Tante dus dit valt me weer een beetje tegen.
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Nou, voor een electribeet als ik weet ik genoeg.
MFX'en laat ik inbouwen door iemand die wat hij aan het doen is.

't spul is allemaal net iets te duur om mee te frobelen.

Gr
Arjan
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Lid sinds: 2007

Frankfurt (Main) Hbf

offline
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Als ik zelf een Marklin decoder inbouw, dan weet ik dat ik mijn fouten uit mijn eigen portemonnaie moet betalen. Dus voorzichtigheid is geboden.

Het leuke van dit forum is dat je anderen om raad/advies/hulp kunt vragen, dus ook wanneer je twijffelt wat te doen met een paarse draad of zo. Gaat het mis, kun je altijd proberen een beroep op de leverancier of Marklin te doen. Maar een nieuwe decoder eisen omdat de handleiding niet helemaal duidelijk is ... tja.

Gechargeerd gezegd, komen we zo op Amerikaanse toestanden uit, waar je schadevergoeding krijgt omdat de handleiding niet aangeeft dat een kat niet tegen de werking van de magnetron kan ... wanneer je hem er in stopt 8).
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Forum Beheerder Secretaris St. 3rail
Lid sinds: 2006

Doe wat je zegt, dan lieg je niet.

offline
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Hierbij ingestuurde foto van Anne W,

Groet,

Walter

Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Zo, da's een forse decoder. Is dit nou zo'n MFX variant ?

Citaat van: wissels op maandag 17 december 2007, 18:22:40
Hierbij ingestuurde foto van Anne W,

Groet,

Walter




Edit Walter Quote verwijderd
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Ik volg dit topic al weer enkele dagen. Ik kan de frustratie van Anne W best begrijpen. Met name omdat de handleiding miet geheel duidelijk is ( dit mag je best verwachten van een fabrikant ) kan de schuld vraag niet geheel op Anne W worden afgewenteld.

Het gaat er bij Anne W vooral om hoe Marklin omgaat met de schade afhandeling. Véél lezers hier op het forum nemen Marklin voortdurend in bescherming en zo ook in dit geval. Anne W heeft daar niets aan en heeft denk ik liever wat steun van ons.

Aftersales is net zo belangrijk voor een fabrikant als de verkoop zelf. Wij gebruikers hoeven echt niet op de stoel van de fabrikant te gaan zitten. Gebruikers en klanten hebben er meer aan als we fabrikanten duidelijk maken dat hun garantie afhandeling of coulante opstelling bij problemen niet goed genoeg is.

Gelukkig zijn er ook nog andere fabrikanten die bovenstaande wel serieus nemen. Zie hieronder

Zelf heb ik voor mijn tuinspoor een voeding gebouwd. Uitgang 2x 10 Amp. Voorheen gebruikte ik 5 Amp voeding. De decoders in de lomotieven waren van ZIMO en geschikt voor 8 Amp.

Na enkele dagen blies ik 4 decoders op en enkele dagen later nog eens 3. Het is een ingewikkeld technisch verhaal waarom het kan maar het is mogelijk en ik heb Zimo verteld wat er aan de hand was.

Let op

DCC van Uhlenbrock         (Zimo verkoopt ook een eigen centrale )
Voeding zelf gebouwd        ( Zimo verkoopt eigen voedingen )
Treinen uit de Verenigde staten
Decoders zelf ingebouwd  ( Óók Zimo wil graag dat winkeliers inbouwen )

Nadat ik de decoders had terug gestuurd naar Zimo heb ik ze kostenloos retour gekregen. Op twee decoders was door Zimo een extra PC board aan gebracht om wat testen uit te voeren zodat er wat technische zaken konden worden onderzocht. Allemaal kostenloos en ongevraagd

De prijs van deze decoders is slechts Euro 125

Ik vond dat een top service van Zimo.
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Ja, we kunnen op zijn minst constateren dat de verschillende decoderfabrikanten hier heel verschillend mee omgaan. Ook Lenz vervangt defecte decoders, ook als die door een eigen inbouwstommiteit kapot zijn gegaan. Zou kunnen komen omdat Lenz de concurrentie van een paar dozijn andere DCC-decoderfabrikanten in de nek voelt.

Zeg nou zelf jongens, decoders wel los verkopen maar daar in het geheel geen garantie op willen geven, dat wringt.
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Lid sinds: 2016

Carpe diem

offline
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Citaat van: ATSF2 op maandag 17 december 2007, 19:39:17Véél lezers hier op het forum nemen Marklin voortdurend in bescherming en zo ook in dit geval.

Hallo Jos,

Ter voorkoming van misverstanden. Ik bescherm Märklin sowieso niet. Ik heb daar geen enkel belang bij. Maar als ik die foto's van al die randapparatuur zo zie schrik ik me te pletter. Volgens mij is het, met alle respect voor de makers, zo'n beetje alles waar M* van zegt: schade door dit soort toepassingen valt NIET onder de garantie. M* is wat dat betreft toch duidelijk? Dat heeft niets met beschermen te maken. We praten er nog wel eens over bij een bijeenkomst als we elkaar treffen.
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Lid sinds: 2016

Carpe diem

offline
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Citaat van: henkv op maandag 17 december 2007, 20:13:19Ook Lenz vervangt defecte decoders, ook als die door een eigen inbouwstommiteit kapot zijn gegaan.

Je zegt "ook". Wie nog meer dan? Want als het zo makkelijk gaat, ga ik zelf ook is experimenteren. Daar kun je je dus kennelijk geen buil aan vallen...
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Lid sinds: 2006

samen staan we sterker

offline
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Hallo,

je merkt toch duidelijk dat er niemand BESCHERMT wordt ??

Men geeft hier alleen maar goede adviezen en heel goede tips.

Maar je moet niet proberen het wiel opnieuw uit te vinden.

Nog een tip voor Anne van mijn kant :

stuur de decoder naar Marklin, Goppingen
met een briefje erbij, wat er gebeurt is.

Ik heb zelf ondervonden dat men daar zeer coulant is.

Groetjes
Wim
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Citaat van: Hans Biere op maandag 17 december 2007, 20:22:32
Citaat van: henkv op maandag 17 december 2007, 20:13:19Ook Lenz vervangt defecte decoders, ook als die door een eigen inbouwstommiteit kapot zijn gegaan.

Je zegt "ook". Wie nog meer dan? Want als het zo makkelijk gaat, ga ik zelf ook is experimenteren. Daar kun je je dus kennelijk geen buil aan vallen...

In het bericht boven mijn bericht ging het over Zimo. Vandaar 'ook'. Van Kühn weet ik het ook zeker. Is ook niet raar. De kosten van een decoder zit vooral in de ontwikkeling. De feitelijke productie van een decoder is spotgoedkoop
Kijk, het houdt ongetwijfeld een keer op, maar in eerste instantie gaan de DCC fabrikanten ervan uit dat coulante service loont.
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Lid sinds: 2016

Carpe diem

offline
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Citaat van: Wim op maandag 17 december 2007, 20:45:47Ik heb zelf ondervonden dat men daar zeer coulant is.

Die berichten bereikte mij de laatste tijd ook. Vandaar mijn toch wel wat lichte verontwaardiging over deze commotie....
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Citaat van: Hans Biere op maandag 17 december 2007, 20:22:32
Citaat van: henkv op maandag 17 december 2007, 20:13:19Ook Lenz vervangt defecte decoders, ook als die door een eigen inbouwstommiteit kapot zijn gegaan.

Je zegt "ook". Wie nog meer dan? Want als het zo makkelijk gaat, ga ik zelf ook is experimenteren. Daar kun je je dus kennelijk geen buil aan vallen...

Uhlenbrock neemt ook kapotte decoders terug en vervangt ze gratis voor een nieuwe!, is het enige voordeel, decoders zelf ben ik niet kapot van (is mijn mening 8))

Mvg Gert
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Citaat van: Hans Biere op maandag 17 december 2007, 20:16:25Maar als ik die foto's van al die randapparatuur zo zie schrik ik me te pletter. Volgens mij is het, met alle respect voor de makers, zo'n beetje alles waar M* van zegt: schade door dit soort toepassingen valt NIET onder de garantie. M* is wat dat betreft toch duidelijk?

Het plaatje was alleen om maar om te laten zien dat Anne met een soldeerbout overweg kan. De Edits print (dat grote ding rechtsboven) is nog altijd de meest complexe print ooit door Elektuur uitgebracht. Wie dat project met succes heeft gebouwd en aan de praat heeft gekregen, draait zijn hand niet om voor een decodertje inbouwen. Ergo, we moeten de oorzaak toch vooral zoeken in een ondeugdelijke handleiding. Märklin moet in dat soort gevallen gewoon een nieuwe decoder leveren en anders stoppen met de verkoop van losse decoders. De betreffende clausule is nog in strijd met het consumentenrecht ook.
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Lid sinds: 2016

Carpe diem

offline
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Hallo Henk,

Prima allemaal. Voor mensen die zo iets kunnen maken kan ik alleen maar bewondering hebben. Ik zou willen dat ik die technische kennis ook had. Maar dat is volgens mij de discussie niet. De discussie is volgens mij hoe het zit met de fabrieksgarantie als er onverhoopt iets mis gaat. Hoe goed iemands technische kennis van zaken ook is. Of de slotconclusie in jouw laatste bijdrage juist is kan ik niet beoordelen. Wellicht (interessant) voer voor juristen?
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Als het als voer aan de juristen voorschotelt, heb je de komende 3 jaar niet echt antwoord, denk ik zo....................... :roll: :mrgreen: :wink:
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Lid sinds: 2016

Carpe diem

offline
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Citaat van: v200marklin op dinsdag 18 december 2007, 13:14:06
Als het als voer aan de juristen voorschotelt, heb je de komende 3 jaar niet echt antwoord, denk ik zo....................... :roll: :mrgreen: :wink:

Helemaal eens. We weten allemaal hoelang juridische "touwtrekkerij" kan duren...

Maar misschien schuilt er onder ons iemand met juridische kennis die weet of er op dit gebied wettelijk iets geregeld is.

Nogmaals: niet ter verdediging van Märklin, maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat een dergelijk gerenomeerd bedrijf op het gebied van de garantievoorwaarden de fout in gaat.

Ze doen het op digitaalgebied dan al zo'n slordige 25 jaar niet goed. De garantie voorwaarden zijn volgens mij nooit anders geweest.
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Kijk, ik ben ook geen jurist, maar ik weet wel dat garantie bij voorbaat uitsluiten niet houdbaar is.

Märklin levert decoders aan particulieren compleet met handleiding hoe de decoder met de soldeerbout in de hand in een loc te bouwen. Ook met een Märklin decoder kan iets mis zijn. Het kan dus gebeuren dat een decoder correct is ingebouwd, maar desondanks niet werkt. In zo'n geval kan Märklin zijn verantwoordelijkheid niet bij voorbaat afwijzen.

Nou is het voorbeeld van Anne een grensgeval. In het algemeen is het punt natuurlijk dat vaak niet valt vast te stellen waarom een decoder is overleden.
Dan rest alleen de constatering dat vrijwel alle decoderfabrikanten hebben besloten de bewijslast niet bij de consument te leggen en de decoder te vervangen. Ook bij hen zal het na een paar keer vervangen wel ophouden, maar alleen Märklin legt de verantwoordelijkheid al bij voorbaat bij de consument en wil misschien zo nu en dan coulant zijn.
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
We moeten natuurlijk niet vergeten dat het defect raken van de decoder van Anne niet veroorzaakt is door dat indrukwekkende apparatski waarvan we een foto hebben mogen aanschouwen, maar door een verkeerde intepretatie van de gebruiksaanwijzing.
Zou de lok meteen na de inbouw, dus met de bruine en paarse draad doorverbonden aan massa, op een testbaan gezet zijn in een Marklin-Store, dan zou de decoder ook terziele zijn gegaan.
Feit is dat de gebruiksaanwijzing van Marklin niet duidelijk is (was), ik durf zelfs te beweren ten dele fout. Dat is de oorzaak van de mislukte inbouw. 100% recht op garantie heeft hij misschien niet, maar coulance lijkt me hier wel op zijn plaats. Ik heb begrepen dat de gebruiksaanwijzing inmiddels gewijzigd is, dus daarmee geven ze hun fout al toe.
Ik weet niet hoe coulant Marklin of zijn importeur is. Ik heb daar geen ervaring mee omdat ik daar nooit rechtstreeks zaken mee doe of kontakt heb. Wel heb ik goede ervaring met mijn 'hofleverancier' Wapstad. Een door mij ingebouwde mfx decoder, die defect bleek, werd zonder discussie door hun omgeruild voor een nieuwe. Het defect was niet veroorzaakt door de inbouw, maar ik hoefde dat niet eens aan te tonen. Deden ze niet moeilijk over.

met vriendelijke groeten, Martin

Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Ik heb vorige week precies zo'n geval gehad met de fa. Digirails betreffende de dubbele booster 5020.
Dagen aan het etteren geweest, e-mail verkeer met hr. Keij van Digirails gehad, maar zelfs Digirails kwam er niet uit en bood aan de booster om te ruilen voor een ander nieuw exemplaar, prima service dus !

Doch ik ben verder gaan spitten , en het blijkt dat er 2 fouten schuilen in de gebruiksaanwijzing !!, de booster doet het nu dus gewoon, omdat een 2 tal dingen gewoon anders moesten als aangegeven.

Dit hele verhaal doorgegeven aan Digirails en netjes een mail terug gehad,
"bedankt voor de info, we zullen het zeker verwerken in de gebruiksaanwijzing" !.

Kijk dat is een heel ander verhaal  8), m.i. de enige correcte manier  :P

Mvg Gert
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Lid sinds: 2007

Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is.

offline
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Beste Lezers,

Hartelijk dank voor jullie commentaar, zoals gewoonlijk bij ons Nederlanders zijn alle meningen vertegenwoordigd.

Uiteindelijk komt alles bij elkaar in twee vragen:

Mag een fabrikant zaken los en vrij op de “consumenten” markt brengen met de mededeling dat de zaken door een professioneel bedrijf ingebouwd moeten worden, anders vervalt de garantie?

dit is voer voor Juristen en/of de Voedsel en Waren Autoriteit, juridisch ga ik niet bezig, mijn draadje naar de Autoriteit is nog stil.

Wat is MASSA?

ik ben nog even te rade gegaan bij het Edits zelfbouw digitale systeem van Elektuur via mijn boek uit 1991:

de trafo voor de booster heeft twee secundaire windingen, die leveren elk 18 volt wisselstroom, de gemeenschappelijke uitgang van de windingen ligt aan een klem “0”.

de gelijkrichter ligt aan de niet gemeenschappelijk draden van de windingen, de grote condensatoren met de “+” aan de +23 volt en aan de b.g. “0” klem, deze voeding geeft dus t.o.v. de “0” klem +23 volt en –23 volt, alle klemmen gaan via draden naar de overeenkomstige klemmen op de booster print.

op de booster print zelf ligt de “0” klem aan de railstaven uitgang van de booster en aan MASSA, dus de MASSA begint hier al bij de trafo en ook de railstaven liggen aan dezelfde MASSA.

van de boosterprint gaat dezelfde MASSA ook per draad naar de EDITS Hoofdprint, waarvan een hulpspanning van de booster ook nog +12 en –12 volt gemaakt wordt, waarvan de “0” ook aan de MASSA ligt, via een ander transformatortje word ook nog +5 volt gemaakt (o.a. voor de S88 terugmelders), waarvan de “0” ook aan MASSA ligt.

De EDITS wissel- en schakel decoders liggen via de “0” klem aan de railstaven uitgang van de booster aan MASSA, net zo als de EDITS lokdecoders.

En tot slot liggen de EDITS terugmelders via een draad ook aan MASSA op de EDITS hoofdprint.

Ik heb het steeds over dezelfde MASSA, logisch want ze willen, denk ik, dat het hele systeem één referentiepunt heeft en dat is de MASSA.

Als jullie dit allemaal lezen is het dan zo onlogisch dat, als ik het woord MASSA in een handleiding zie staan, ik alles aan één MASSA punt knoop, ik denk het niet en dat is dus waar ik vind dat Märklin in tekort schiet, naar mijn mening een onduidelijk gebruik van het woord MASSA.

Neen, ik ga niet soebatten in Duitsland en ik ga ook mijn winkel niet opzadelen met het probleem (ik ben trouwens ook het bonnetje kwijt), als Märklin vindt dat ze op hun standpunt moeten blijven staan dan is dat hun goed recht en verantwoordelijkheid.

Mijn recht en verantwoordelijkheid ligt in één definitie: “een klant is iemand die keuze heeft”

Nogmaals bedankt voor alle reacties, ik hoop dat het een bijdrage is geweest waar mijn mede-Forum leden wat aan gehad hebben.

Groet, Anne W
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Je hebt wel een punt Anne, massa is een gecombineerde ader die ervoor zorgt dat alle potentiaalverschillen vanaf één ader gemeten worden.
Het is een soort balansdraad die alle soorten nullen van verschillende trafo's en boosters tot één en dezelfde nul maakt.
Dat klinkt onlogisch, maar dat is het niet. Het is in de electronica cq electriciteitswereld van het grootste belang dat nul ten opzichte van alles waar het mee te maken heeft ook nul is en dat kun je alleen waarborgen door alles aan elkaar te knopen.

Alle uitgangen van electrische apparatuur die op of bij de modelbaan betrokken is hangt met die massa aan elkaar. Dat was in het analoge tijdperk ook al zo.

Aan de andere kant, waarom heeft een printje van een paar kubike centimeter 2 massadraden en dan ook nog in een andere kleur? Da's dan weer hetgeen waaraan je ziet dat de beredenering toch niet helemaal klopt.
Het is namelijk niet een apart apparaat met een paarse draad als massa, maar één apparaat met een bruine EN een paarse draad als "massa".

Vanuit het zichtpunt van hierboven is duidelijk dat binnenin de lokomotief er ook een massa moet zijn voor electronica achter de decoder (geluid, zwaailicht e.d.) alleen hadden ze dat in de gebruiksaanwijzing er duidelijker bij moeten zetten..

Wel zo aardig dat je anderen ervoor behoedt door het hier neer te zetten.. Als je dit leest en je weet wat zo'n decodertje kost, dan vergeet je dat nooit meer.. :(
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Dag Gert,

Een korte reactie:
Goed van de firma Digirails dat ze het correct en klantvriendelijk hebben opgepakt. Ik had al eerder een goede indruk van hen gekregen.
Ik hoop dat je nog vele jaren plezier van de booster mag hebben.

Met vriendelijke groet,

Tom
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
buckfast_beekeeper
gast

Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Ik heb het van Märklin steeds een rare constructie gevonden. Decoders te koop aanbieden, in de handel gewoon los verkrijgbaar en dan er bij vertellen dat ze geen garantie geven.

Tevens bezorgen ze er wel een inbouw handleiding bij.

Ook publiceren ze dan het boekje "Märklin aandrijftechniek" met als 1 van de topics "Eenvoudig digitaliseren van analoge locomotieven".

Reeds in het verleden verschenen de bedradingsschema's in boek vorm.

Je mag dit op zijn minst een dubbelzinnige houding noemen.

Wil je niet dat een "leek" een decoder inbouwt? Zorg er dan voor dat de handelaar deze niet zomaar los verkoopt en maak geen schema's bekend. Het nadeel is natuurlijk dat iemand die het toch zelf wil doen, bij een ander zal gaan shoppen. Momenteel merken genoeg die decoders aanbieden. Het was ooit wel anders.
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Lid sinds: 2007

Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is.

offline
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Beste Peter,

Ik was even vergeten dat de meeste decoders van M een cruisecontrol hebben, sorry.

Ik snap niet wat je bedoelt met je bericht van gisteren of je moet bedoelen dat bij het EDITS systeem alles aan MASSA en de railstaven ligt, dus een echt gecombineerde "0" en MASSA.

Beste Hans en Peter,

Jullie maakten opmerkingen over de hoeveelheid randapparatuur bij mijn "powerplant", daar wil ik over opmerken dat:

als je de EDITS hoofdprint en de hulpvoeding weghaalt het er al rustiger uitziet

de kabel van de EDITS terugmelders met DIN stekker zichtbaar is omdat die voorheen in de EDITS hoofdprint uitkwam.

de voedingskabel voor het Mobile Station zichtbaar is

de verbindingskabel tussen de LDT booster en de EDITS booster te lang en zichtbaar is.

als je die kabels weghaalt en korter maakt ziet het er nog weer beter uit.

maar het gaat niet om wat je ziet, deksel erover heen en je ziet niks meer, het gaat om de kwaliteit:

wat vind je van de hoeveelheid koeloppervlak voor de eindtrappen?

wat vind je van de hoeveelheid condensatoren in de booster voeding?

dan even de kwaliteit van de draden, dit zijn professionele draden met certificatie van een scheeps certificerings bureau,

alle draden zitten gesoldeerd of op een professionele klemmenstrook

Als laatste: er is een cultuurverschil tussen Amerika en Europa, of je gebruikt draden met een kwalitatief hoge isolatie en een lossere routing of draden met een kwalitatief lagere isolatie en een strakke routing of je verpakt de draden met een aantal aders in een kabel.

Voor stationaire opstellingen, als een treintafel, ben ik voorstander van de Amerikaanse methode, je kunt e.e.a. makkelijker volgen, voor bewegende opstellingen zoals auto's en schepen ben ik een heel sterke voorstander van de Europese methode.

De "kracht" stroom draden hangen wel netjes gebeugeld onder de tafel, hier en daar onderbroken door een kroonsteen om de rails en decoders te voeden, ook weer met geslodeerde aansluitingen.

Mijn EDITS hoofdprint heeft een jaar of 14-15 zonder storing gedraaid, mijn complete EDITS systeem ook, dit ondanks mijn Amerikaanse methode, overigens draaien mijn EDITS decoders en terugmelders nog steeds zonder problemen.

Groet, Anne W
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Nu we toch electronisch bezig zijn, welke functie hebben de condensatoren? Versterking van het signaal? Filter voor de voeding van de trafo's voordat het digitale signaal erop gezet wordt?

Mochten de condensatoren aan de rails hangen, hebben ze dan niet het probleem dat ze bij een kortsluiting of onverhoopt fout aangesloten verbinding alles in één keer goed opblazen (ongeregelde afgifte van de opgeslagen energie)? Het zijn namelijk geen kleintjes!! :shock:

Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Citaat van: Freak op donderdag 20 december 2007, 00:20:01
Citaat van: daan2353 op woensdag 19 december 2007, 23:58:08
Nu we toch electronisch bezig zijn, welke functie hebben de condensatoren? Versterking van het signaal? Filter voor de voeding van de trafo's voordat het digitale signaal erop gezet wordt?
Over welke condensatoren heb je het ?.
De condenstoren in de lok aan de motor dienen voor ontstoring. De condenstoren in de booster voor het afvlakken de gelijkgerichte voedingsspanning voor de boosterschakeling.

Mvg,
Peter

De condensatoren die op de foto staan.. Maar die zijn dus voor het afvlakken en schoon maken van de gelijkstroom voor de booster. Dank, weer wat geleerd.
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Forum Moderator
Lid sinds: 2006

Gelukkig liggen de dwarsliggers onder de rail.

offline
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Massa is eigenlijk niets anders dan de gezamelijke retour"leiding" in een elektrisch circuit.
Dit hoeft niet persé 0 Volt te zijn en is ook lang niet altijd 0 Volt.

Voorbeeld:
Bij de oudere deltadecoders wordt één poot van het lampje met de gele/grijze draad naar (decoder) massa geschakeld, terwijl de andere poot aan de (lok) massa hangt.
Dus beide lampaansluitingen hangen aan "massa" en toch brand het lampje. :shock:

Het is eigenlijk jammer Anne, dat je dit, niet eerst op het forum hebt gevraagd, voordat je de fout in ging.
Maar ja, achteraf kijk je een koe in z'n kont.

Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Lid sinds: 2007

Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is.

offline
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
Beste Peter,

Een "diepere" bestudering van de EDITS wisseldecoders schema's levert inderdaad een verschil op, (ik heb altijd wat "interpretatie ruzie" met wisselstroom en elektronika), dus heb je gelijk.

Heeft iemand al een gewijzigde inbouwhandleiding van deze MFX decoder gezien, zodat de uitspraak van Martin als "waar" door de forum lezers beschouwd kan worden.

Groet, Anne W
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
CiteerHeeft iemand al een gewijzigde inbouwhandleiding van deze MFX decoder gezien, zodat de uitspraak van Martin als "waar" door de forum lezers beschouwd kan worden.

Als ik in het boek "Märklin aandrijftechniek" kijk bij het hoofdstuk mfx decoders inbouwen, dan zie ik dat de beruchte paarse draad helemaal niet meer voorkomt.  Waarschijnlijk is hier dus ook niets meer over terug te vinden in de gewijzigde inbouwhandleidingen voor de nieuwe lichting mfx decoders. Maar ik kan hierover geen zekerheid geven want ik koop die rommel al lang niet meer.
Re: Mislukte inbouw MFX decoder
CiteerMaar misschien schuilt er onder ons iemand met juridische kennis die weet of er op dit gebied wettelijk iets geregeld is.

Ik zal het eens aan mijn buurvrouw vragen, die is kantonrechter, dus die zal wel juridische kennis hebben mag ik hopen. Maar ze is nu op vakantie naar Curacao tot half Januari. Tot die tijd mag ik haar plantjes water geven en haar brievenbus legen. Maar als ze over een maand haar vakantiekiekjes komt laten zien, zal ik het haar eens vragen.

CiteerHeeft iemand al een gewijzigde inbouwhandleiding van deze MFX decoder gezien, zodat de uitspraak van Martin als "waar" door de forum lezers beschouwd kan worden.

Ja, we moeten wel met goede bewijsstukken komen :D

groetjes, Martin