Nieuws:

Heb je vragen over de werking van het Stichting 3rail Forum? Krijg deze beantwoord in de Forumtips.

Pa's modelbaan

Gestart door Link zondag 10 maart 2024, 10:54:58

0 leden en 1 gast bekijken dit board.
Pa's modelbaan
Lid sinds: 2024

offline
Pa's modelbaan
Ben dus even aan de slag gegaan in Traxeditor (was voor mij ook nieuw). Zal even plaatjes posten van in den beginne tot nu (en vanaf nu jullie op de hoogte houden van de vorderingen van pa's modelbaan (vind het eigenlijk niet eens zo'n gekke naam haha).

In het derde plaatje zit het dakraam links. Daar gaan jullie de vorderingen in opeenvolgende posts van zien.

Ik plaats dit ook vooral om feedback. Dus schroom niet om mij van feedback te voorzien.
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2024

offline
Re: Pa's modelbaan
Als je in opeenvolgende posts plaatjes wilt plaatsen kun je die niet meer via de site uploaden? Dan moet dat via een externe site?

Nou ja we gaan vrolijk verder. Dit was dus in eerste instantie het baanplan gebruik makende van de volle breedte en lengte van de platen. Rails gekocht en gelegd.En ook meteen het eerste treintje gekocht. Als inwoner van Groningen vond ik dat hij deze moest hebben.

Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2024

offline
Re: Pa's modelbaan
Toen moest er een dijk komen. Deze komt over de volle lengte tegen de muur van de buren (daar waar het schilderijtje van de koe hangt (eigenlijk is het een puzzel).


Er komt een achtergrond achter van JoWi Modellbahn Hintergrund:Ervoor komt ook grasland en schapen en koeien en slootjes enzo.

Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2009

Veel lukt met geduld, liefde en precisie.

offline
Re: Pa's modelbaan
Klinkt goed. Alleen met een dijk en achtergrond heb je zo 40 cm hoogte nodig. Dus bij een schuine wand kost het wel de nodige ruimte.
Mvg Marcel
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2024

offline
Re: Pa's modelbaan
Citaat van: loc1200 op zondag 10 maart 2024, 11:35:22Klinkt goed. Alleen met een dijk en achtergrond heb je zo 40 cm hoogte nodig. Dus bij een schuine wand kost het wel de nodige ruimte.
Mvg Marcel

Klopt, misschien dat er een heel klein beetje van de achtergrond schuin af moet worden geknipt links en rechts (elk vakje in het baanplan is 25 cm).

Vervolgens dus overal kurk.

En vervolgens dus overal gras. Heeft hij ook meteen maar gras op de helling gelegd. Waarom .. mij een raadsel.Sowieso is het een koppige man. Als hij iets in zijn hoofd heeft moet het op zijn manier. Heeft ook geen geduld en de baan moet eigenlijk eerder gisteren af dan vandaag. Ik probeer hem echt af te remmen en hem er van te doordringen dat het een project is waarbij de baan ook aan veranderingen onderhevig kan zijn. Maar dat wil hij niet. Hij zegt dat hij geen zin heeft dingen te veranderen als het ligt (met veel gezeur heeft hij dan toch de helling links veranderd omdat hij onder het dakraam ook een tafel geplaatst heeft). Dit omdat ik hem vertelde dat je het rails dan mooi door kan leggen onder de schuine wand door. En achteraf gaf hij mij gelijk .. maar dat moest van ver komen.

Als hij iets in zijn hoofd heeft moet het gebeuren. Zo vliegt hij voor het minste of geringste naar Treintje Oost. Laatst voor rails. Terwijl ik hem vertelde dat ik wel een baanplan zou maken rekening houdend met zijn wensen. Maar hij denkt dat als hij een beetje rails koopt en dat een elkaar knoopt het wel moet passen.

Deze post is ook een beetje een hulpschreeuw. Wie heeft voor mij een tip om hem er goed van te doordingen dat je moet genieten van je hobby en het geen project is dat binnen nu en een maand af moet bij wijze van spreken. Ik ben echt bang dat als het rails er ligt het klaar is. Paar huisjes en gebouwtjes op het groene gras en that's it. Misschien gaat het hem ook meer om het rijden met de treintjes, maar hij loopt echt veel te hard van stapel. Hij wil niet leren. Fora kent hij niet (als woord ook niet). Lectuur lezen en kijken hoe andere mensen het doen heeft hij geen geduld voor.
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2015

offline
Re: Pa's modelbaan
Misschien moet je het loslaten, het is zijn baan toch? Of van jullie beiden?

Soms gaan dingen niet samen.
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2020

zonder fantasie ook geen creativiteit

offline
Re: Pa's modelbaan
Lekker laten gaan. Het is zíjn idee, zíjn hobby, zíjn baan. Op iemand inpraten heeft geen zin, dus vooral niet gaan beïnvloeden.
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2024

offline
Re: Pa's modelbaan
Het is zijn baan inderdaad. Misschien moet ik het ook wel loslaten. Maar zonder mijn hulp is hij nergens. Zo heb ik een MS2 voor hem gekocht en het aansluiten is een eitje, maar ik moet dat voor hem doen bijvoorbeeld omdat hij geen geduld heeft om te leren hoe hij dat zelf kan doen. Vervolgens die treinen in MS2 zetten bijvoorbeeld. Kan hij niet (of eigenlijk wil hij niet leren). En als ik het voordoe is hij het de dag erna alweer vergeten.

Maar we gaan vrolijk verder. Want ben ook wel trots op wat hij doet natuurlijk.

Dit is nu hoe het er nu voorstaat. Je ziet hier nu voor het eerst ook het deel onder het dakraam.


Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2024

offline
Re: Pa's modelbaan
En we zijn nu aangekomen bij het baanplan zoals hij nu is. Pa wilde dus een binnen- en buitenbaan. En hier zou ik heel graag feedback op willen. Wat kan beter of is het juist goed zo. De foto die vergroot is, zal dat passen met wat speling?
Ik heb ervoor gekozen om het station zo te leggen dat een redelijk lange trein kan komen te staan (Koploper bijvoorbeeld).

Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2016

offline
Re: Pa's modelbaan
Die twee heel dicht tegen elkaar liggende stationssporen na de meegenomen wissels, zou ik veranderen.
Ik denk dat de treinen elkaar daar niet kunnen passeren.
Ook is het slingertje in het sporenverloop bij het 'noordelijke' meegbogen wissel ongelukkig. Probeer wisselstraten te stroomlijnen.

En tja. Ik vind dit niet een heel spannend ontwerp maar als Pa het allemaal leuk vindt en hij gewoon wat treintjes wil zien rijden, dan lukt dit wel.

Bereik van de uiterste hoeken is echter nog wel wat lasti, tenzij je aan de zijkanten ov achterkant bij de baan kunt.

O, en dat ene verschilletje in de aansluiting, zal wel passen.

Groet,

Peter
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2024

offline
Re: Pa's modelbaan
@BlikkenTinus

Uiterste hoeken bereiken is inderdaad lastig. Moeten we nog wat op vinden. Misschien een soort van 'deksel' maken in het blad dat je eruit kan tillen en je hoofd en hand erdoorheen kan steken.

@Lobomotion69 Mijn moeder heeft inderdaad het vermoeden van beginnende dementie en daarmee is ze al met hem naar de specialist geweest (ik weet het fijne er niet van, maar volgens mij weigerde hij ook verder onderzoek, maar als er echt wat was dan had de specialist het ook wel gezegd). Maar hij is altijd al wel koppig geweest haha.

Heb jullie raad ter harte genomen. Wat vinden jullie van de update? Misschien dat ik het station parallel leg aan de muur met de buren, maar dat doet die dijk zo teniet dan vind ik..En nogmaals; advies is heel welkom. Ik doe dit ook voor het eerst. Heb zelf niet eens een baan. Maar mocht ik met pensioen gaan, neem ik een schat aan ervaring mee straks voor mijn eigen baan (wie weet).
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2020

offline
Re: Pa's modelbaan
Wissels beste digitaal met decoder, maar als hij nu al niet die MS2 wil leren gebruiken vrees ik een beetje voor die digitale wissels.
Misschien de wissels aansturen op de analoge manier met een wisselbakje (ken de naam niet) en een paaltje met een nummer erop.
Zo weet ie welk nummer bij welke wissel hoort.

En ik heb ook heel diep liggende sporen, in de action voor 2€ is er zo een afvalgrijper.
Dit gizmo'ke heeft rubberen grijpers dus geen schade aan de wagons.


Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2024

offline
Re: Pa's modelbaan
Digitaal met decoder zit ik ook aan te denken.

Das wel handig ja zo'n afvalgrijper! Goede tip mocht er iets ontsporen oid.
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2023

online
Re: Pa's modelbaan
Ik denk dat jou vader een rijder is. Ik ben ooit eens mee geweest met een groep rijders die voor het weekend een stuk opslag van een fabriek mochten gebruiken en daar een 25 meter lange baan opbouwden met M rails, draaiend op Delta. (het was nog in de vorige eeuw) Met een man of 12 werd daar op de vrijdagavond in no time een baan gelegd waar je U tegen zegt. Compleet met bovenleiding op de hoofbanen en het station. Wat losse gebouwen, perrons en huisjes en gaan met die banaan, rijden, meters maken. En zondagmiddag werd het weer afgebroken. Het waren niets eens modules, het lag op geimproviseerde tafels waarbij twee vorkheftrucs ook als tafelpoot dienden. Maar toch zag het er op één of andere manier best leuk uit.

Rijders hebben summiere eisen omtrent het landschap, de belangrijkste spoorgebouwen, en wat fabrieken hier en daar en wat huisjes voor de smaak, dat is alles. Ook super gedetailleerd rollend materieel is minder belangrijk. De hobby serie vinden ze ook mooi.

Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2011

online
Re: Pa's modelbaan
Citaat van: Link op zondag 10 maart 2024, 12:16:24Het is zijn baan inderdaad. Misschien moet ik het ook wel loslaten. Maar zonder mijn hulp is hij nergens. Zo heb ik een MS2 voor hem gekocht en het aansluiten is een eitje, maar ik moet dat voor hem doen bijvoorbeeld omdat hij geen geduld heeft om te leren hoe hij dat zelf kan doen. Vervolgens die treinen in MS2 zetten bijvoorbeeld. Kan hij niet (of eigenlijk wil hij niet leren). En als ik het voordoe is hij het de dag erna alweer vergeten.

Maar we gaan vrolijk verder. Want ben ook wel trots op wat hij doet natuurlijk.

Dit is nu hoe het er nu voorstaat. Je ziet hier nu voor het eerst ook het deel onder het dakraam.


Zo herkenbaar dit :D
Mijn vader was precies hetzelfde. ( inmiddels 2 jaar geleden overleden aan alvleesklier kanker)

Mijn tip voor je:

Geniet van de tijd samen en slik je frustatie in en reageer dat ergen anders af, het liefst zonder andere mensen in de buurt :mrgreen:
Ik ben ook zo 2 jaar lang bezig geweest omdat mijn vader weinig tot niets meer kon en ook stront eigenwijs was maar ik kijk ondanks alle frustratie met plezier terug op die tijd die we nog hadden.
Ik kan er nu om lachen. (en ook jouw verhaal brengt bij mij goede herinneringen naar boven :) )

Mocht je, of jouw vader ergens niet uitkomen ben ik er heilig van overtuigd dat er hier op dit forum genoeg mensen zijn die willen helpen.

Succes en sterkte!

Mvg Stephan
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2024

offline
Re: Pa's modelbaan
Goede tip @stephan

Ik ga denk ik inderdaad maar genieten en de band met mijn vader sterker laten worden. Heb iemand hier op het forum opdracht gegeven om voor hem een Motorpost te maken. Die wilde hij zo graag. En natuurlijk moeten daar alle toeters en bellen op. Ik laat de maker rustig zijn ding doen (alhoewel mijn vader elke week wel vraagt of ik al iets gehoord heb. Zeg dan; komt wel pa, je hebt nog niet eens rails liggen, dus wat zou je nu met die loc moeten doen). Zit hem in zijn aard. Kan niet wachten haha.

@JPSholland denk het ook. Zelf is hij timmerman en tafels enzo in elkaar zetten kan hij wel, maar van elektronica weinig kaas gegeten. En modelbouw paketten in elkaar zetten heeft hij nog nooit gedaan. Heeft daar de 'vingers' en ook weer het geduld niet voor. Dus kijk voor hem naar kant en klare oplossingen of mensen die iets in elkaar willen zetten voor ons (tegen betaling natuurlijk).
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2020

offline
Re: Pa's modelbaan
Citaat van: Link op maandag 11 maart 2024, 09:22:15Dus kijk voor hem naar kant en klare oplossingen of mensen die iets in elkaar willen zetten voor ons (tegen betaling natuurlijk).

Ik heb hier nog kant en klare huisjes liggen, duitse stijl.
Dubbele loc loods
2 vrijstaand huisjes
2 huisjes die bijeen te zetten zijn.
1 Station gebouw
1 raadshuis
1 mini loods met goederen perron.


Laat maar weten wat je wil, gezien de grasvlakte passen deze huisje er zo bij.
Men eerste baan als tiener was ook niet meer dan een ovaal met over gras en wat huisjes.
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2024

offline
Re: Pa's modelbaan
@Charlemagne Ik zal me inderdaad even voorstellen in het 'voorstelhoekje'.

Nu nog wel even een dringende vraag mbt de realisatie van de baan. Welke afstand tussen 2 stukken rails (vooral in de bochten) is gebruikelijk? Afstand van het midden van het ene rails met de andere. Of misschien is het gebruikelijk om te meten de afstand tussen de ene bedding en de ander? Gaat om C-rails.
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2019

Als het niet kan zoals het moet dan moet het maar

online
Re: Pa's modelbaan
Er wordt altijd de hart op hart afstand aangehouden. Dus van midden tot midden, hoewel van rechts tot rechts identiek is. Net als van links naar links.  ;)
Radii van bogen zijn ook altijd van middelpunt tot midden rail, Wat betekent dat je nog een hele railbreedte plus 2x vrije ruimte er bij op moet tellen om de totaal benodigde cirkel te weten voor de rail
Re: Pa's modelbaan
Wiki Redactie
Lid sinds: 2009

Twentelijn Tp.IVa (1968-1980)

offline
Re: Pa's modelbaan
Citaat van: Link op maandag 11 maart 2024, 19:07:34Nu nog wel even een dringende vraag mbt de realisatie van de baan. Welke afstand tussen 2 stukken rails (vooral in de bochten) is gebruikelijk? Afstand van het midden van het ene rails met de andere. Of misschien is het gebruikelijk om te meten de afstand tussen de ene bedding en de ander? Gaat om C-rails.Dit plaatje en een heleboel andere informatie kun je natuurlijk vinden op onze Wiki.
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2024

offline
Re: Pa's modelbaan
Ik snap dat plaatje, dus elke trein rijdt goed door de bogen als het rails maar evenwijdig aan elkaar ligt.
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2017

offline
Re: Pa's modelbaan
Nee niet helemaal, niet elke trein kan door dezelfde bocht heen. Sommige treinen hebben een ruimere boog nodig om niet te ontsporen. Dit zijn vooral locomotieven en wagons met veel wielen. Daarnaast heb je te maken bij langere wagons dat deze over andere sporen heen kunnen gaan bij het nemen van een bocht. Een extreem voorbeeld maar wel eentje die het goed laat zien is het filmpje van Theo.

Uit het volgende topic https://forum.3rail.nl/index.php?topic=31718.2250
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2024

offline
Re: Pa's modelbaan
Dat is wel heel extreem ja 8o . Lijkt mij max een R2 bocht? Misschien wel R1? Ik heb niet kleiner dan r3 bochten. Nou ja we gaan het zien. Mocht het niet passen kan ik het baanplan altijd veranderen.
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2011

Marklin digitaal c rails/ Baan Ha Mooi

offline
Re: Pa's modelbaan
ik heb hier ook vele huisjes en gebouwen je mag altijd een keer langskomen en kijken of er wat bij zit
ik heb ook een mooi groot station wat all geheel gebouwd is met perrons

Gr Ed
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2018

Thema Duitsland, tijdperk IIIb

offline
Re: Pa's modelbaan
Citaat van: 1200Blauw op dinsdag 12 maart 2024, 10:14:03
Citaat van: Link op maandag 11 maart 2024, 19:07:34Nu nog wel even een dringende vraag mbt de realisatie van de baan. Welke afstand tussen 2 stukken rails (vooral in de bochten) is gebruikelijk? Afstand van het midden van het ene rails met de andere. Of misschien is het gebruikelijk om te meten de afstand tussen de ene bedding en de ander? Gaat om C-rails.Dit plaatje en een heleboel andere informatie kun je natuurlijk vinden op onze Wiki.


Wat een veilige afstand tussen twee parallelsporen is, hangt af van de trein en, bij bochten, van de boogstraal oftewel bochtradius. In dit plaatje zie je de hart-op-hart afstanden voor alle normale C-rail bochten. Daarmee gaat het bij vrijwel alle treinen goed. Als dat niet zo is, staat het er in de documentatie wel bij, dan staat er bijvoorbeeld dat het minimaal boogstraal 437,5 mm moet zijn. Bij Märklin geldt dat maar voor heel weinig producten, bijna alles rijdt zelfs goed door de krapste bochten.

In het algemeen geldt voor rechte sporen bij H0 een minimale parallelafstand van 48 mm, dat is altijd veilig. Daar zit nog een veiligheidsmarge in, in de praktijk gaat het met een paar mm minder ook nog goed. Uiteraard geldt dit niet als je extra brede lading in een wagon hebt, maar dat spreekt voor zich.

Voor bochten geldt, hoe krapper de bocht, hoe meer vrije ruimte er naast het spoor moet zijn. Leg maar eens een paar van jouw R3-bochten neer en zet er een lange wagon op. Dan zie je dat 'ie aan de uiteinden iets uitsteekt terwijl 'ie in het midden juist naar binnen overhangt. Als je hetzelfde met een korte wagon doet, zie je dat dat effect minder groot is. En als je nog andere bochten hebt, kun je daarmee hetzelfde nog eens herhalen.

Er bestaan zogeheten Morop-normen voor (onder andere) de minimale vrije ruimte naast bochten van verschillende boogstralen en verschillende wagoncategoriën. Heel nuttig, maar eerlijk gezegd vind ik ze niet erg leesbaar. Het heeft wel een tijd geduurd voordat ik het begreep. Inmiddels gebruik ik ze al niet meer, ik heb voor mezelf een spreadsheet gemaakt waarmee ik veilige parallelafstanden voor allerlei wagons nog nauwkeuriger kan berekenen. Als je daar meer van wilt weten, raad ik het topic Boogstraal en Bodemplaat aan.
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2024

offline
Re: Pa's modelbaan
Heel erg lief wat jullie zeggen (ook via PM). Hij heeft wel een station nodig. Zit zelf een beetje te azen op 2 stuks Kibri of Faller perron overkapping (of misschien zelfs wel 3) die aan elkaar te schakelen zijn. En dan het model van Holland Scale station h0 erbij. Had al bij iemand geinformeerd die zich aanbood op Marktplaats om modellen in elkaar te zetten (ik weet het @Lobomotion69 jij ook), maar was niet zo gecharmeerd van zijn kunsten (over jou kan ik nog niets zeggen @Lobomotion69 ). Zoals Holland Scale hem aanprijst, zo wil ik hem ook hebben. Superstrak met gevoegd baksteen en de delen gespoten en eventueel geweatherd en weet ik het allemaal wel niet meer. Mag wel wat kosten, maar dan heb je ook wel wat. Probleem is dat ik nog niemand gevonden heeft die echt in de buurt woont (sorry @eddyflame en @MrAdmiral ).

CiteerVoor bochten geldt, hoe krapper de bocht, hoe meer vrije ruimte er naast het spoor moet zijn. Leg maar eens een paar van jouw R3-bochten neer en zet er een lange wagon op. Dan zie je dat 'ie aan de uiteinden iets uitsteekt terwijl 'ie in het midden juist naar binnen overhangt. Als je hetzelfde met een korte wagon doet, zie je dat dat effect minder groot is. En als je nog andere bochten hebt, kun je daarmee hetzelfde nog eens herhalen.

Klopt daarom wilde ik eigenlijk niet beginnen aan R3 en minimaal R4 aanhouden, maar met zijn wensen en de ruimte op de tafel was er geen beginnen aan. Ik ga nu voor het volgende:Jij vond het niet zo'n spannend ontwerp @BlikkenTinus Klopt natuurlijk (toch al wel gauw 30 meter aan spoor trouwens), maar hoe had jij het spannender gemaakt? Suggesties?
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2020

offline
Re: Pa's modelbaan
Geen probleem voor de huisje hoor Link, ik had ze liggen van een vorig, vorig, vorig project  :)

Ik ben benieuwd wat voor baan layout er gaat uitkomen en hoe de verhouding gaat liggen.
50/50 spoor en scenery of meer 70/30 baan met rangeer doeleinden of een slingerende baan dat overal doorlust met kleine wagons.

Zeker niet opgeven en velen hier maakt het echt niet uit voor wie het is, het hoofdpunt is dat er enorme pret aan is bij het maken en rijden ermee  :D
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2024

offline
Re: Pa's modelbaan
Citaat van: MrAdmiral op dinsdag 12 maart 2024, 21:55:52Geen probleem voor de huisje hoor Link, ik had ze liggen van een vorig, vorig, vorig project  :)

Ik ben benieuwd wat voor baan layout er gaat uitkomen en hoe de verhouding gaat liggen.
50/50 spoor en scenery of meer 70/30 baan met rangeer doeleinden of een slingerende baan dat overal doorlust met kleine wagons.

Zeker niet opgeven en velen hier maakt het echt niet uit voor wie het is, het hoofdpunt is dat er enorme pret aan is bij het maken en rijden ermee  :D

Nou ik zat met hem te brainstormen. Aangezien de achtergrond landerijen zijn en hij alles met gras aankleed zitten we te denken aan het Grunninger landschap. Boerderijtjes, een gemaal, station natuurlijk, maar vooral weilanden omgeven met bomen en sloten, veel vee erin, tractors enz enz. Daar was hij wel warm voor te krijgen.

En bedankt. Natuurlijk geef ik niet op. Had het zelf wel anders aangepakt, maar ja probeer hem maar eens tegen te houden van afstand :D
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2020

offline
Re: Pa's modelbaan
Hoi Link, dan kan ik zeker woodland scenics en noch aanraden.
Die hebben "kant en klaar" vellen met akkers en gewassen die je kan op een vlakke plaat lijmen.
Dat dan aanwerken met wat flock en static gras kan je die saaie grasmat her en der opsmukken.
Wat ook goed werkt is pattex spray lijm een klein stukje spuiten en dan kan je geel, rood of wit fijn spul strooien.
Zo heb je hier en daar veldbloemen  :D
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2017

offline
Re: Pa's modelbaan
Het ontwerp-baanplan biedt alleen de mogelijkheid tot het rijden van "rondjes".
Kijk eens naar het baanplan op pag. 42 van deze brochure:
https://mega.nz/file/wx8wiQTY#sKc4k73xgieKigyrWf6FMdGSYt_l4Rdq87m7ajiHXpo
Dat heeft twee keerlussen en rangeermogelijkheden en biedt daardoor meer afwisseling in het treinverkeer.

Cees
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2024

offline
Re: Pa's modelbaan
Heb je een punt @Pt2/3 Cees!

Moet natuurlijk ook wat rekening houden met wat ruimte voor de landerijen. Maar denk zoiets dan nog in te bouwen:

Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2017

offline
Re: Pa's modelbaan
Wanneer je wat niveauverschillen aanbrengt middels dalende/stijgende sporen, krijg je ook nog eens mogelijkheden voor variatie in je landerijen, beter gezegd landschap en scenery.

Cees
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2019

Als het niet kan zoals het moet dan moet het maar

online
Re: Pa's modelbaan
Citaat van: Link op dinsdag 12 maart 2024, 20:37:36over jou kan ik nog niets zeggen Lobomotion69 )
Misschien kun je daar iets meer over zeggen wanneer je de LINK volgt naar mijn scenery draadje. Daar worden diverse bouwbeschrijvingen met foto's van kits en scratch bouwsels getoond. Trouwens moet ik zeggen dat ik ook niet echt in de buurt woon. Als je dat nauwkeuriger wilt weten moet je op mijn forumnaam in de linkerkantlijn naast dit bericht klikken.
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2023

offline
Re: Pa's modelbaan
Hoe oud ben jij Link? Wat een raar topic dit.
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2024

offline
Re: Pa's modelbaan
@stormbreaker Ik ben 42.
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2017

doe maar een treintje

offline
Re: Pa's modelbaan
 @citaat
vraagje, je leeftijd is in je profiel niet ingevuld en ik ben eigenlijk reuze benieuwd hou oud je bent. :D
Ik ben trouwens bijna 65, voor het geval dat. :P

gr. Ruud
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2023

offline
Re: Pa's modelbaan
Ik ben de jongste hier, 30. Wordt dit jaar 31.
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2010

offline
Re: Pa's modelbaan
Citaat van: Link op woensdag 13 maart 2024, 18:43:3042
Mooie leeftijd :thumbup:  :)

Misschien moet het maar weer over treintjes en bouwen gaan. Dat geneuzel er omheen leidt alleen maar af.
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2020

offline
Re: Pa's modelbaan
Hoi Link, let er ook even op dat als je teveel spoor gaat leggen, je scenery ineens in een cirkels gaat zitten.
één van men eerste banen had dat probleem enorm, mijn huidige baan heeft meer een single track slingerende baan door het landschap.
Als je wat ideen wil opdoen LINKJE

Wat ook leuk kan zijn (maar dan moet je grasmat weer omhoog is twee aparte banen waar de eerste laag meer een rondtuffende trein heeft.
De 2de laag kan dan al die zijsporen hebben om te rangeren en een dropje te hebben enzo.
Hang er dan twee Mobile stations aan en dan kan ieder met een trein bezig zijn.

Zo heb ik op mijn baan mogelijkheid om te "spelen" met drie thema's, een dorp route, kolen route die door industrie gaat en een bergroute die een rangeer plekje gaat hebben.
Op deze manier heb ik ten aller tijde 3 treinen rijden en dan kan k zelf nog aanschouwen of zelf rijden.
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2024

offline
Re: Pa's modelbaan
@MrAdmiral Oh wow die baan is van jou! Haha had dat niet eens door. Zat al verlekkerd naar de plaatjes in je topic te kijken.

Ik wilde zoveel mogelijk gebruik maken van het oppervlak van de tafel. En dan ontkom je niet aan die bochten. Ik zag in pa geen rangeerder, maar hij had het er laatst wel over. Nu de scenery nog niet gebouwd is kunnen we altijd nog kijken. Wat rails betreft hebben we wel genoeg om iets anders te bouwen. 2 lagen was een idee, maar joh ik denk een spiraal bouwen enzovoort dat dat echt teveel gevraagd is voor ons. Volgens mij is jouw oppervlak ook veel groter (de onze is 3.5 bij 2.8 meter). Het station moest ook best lang en groot want hij heeft nog wel wat om naar uit te kijken. Dat station moest wel zo schuin anders haalde ik het niet met de bochten. En keerlussen tja Cees had een punt. Dus tja dat maakt dat ik 'rondjes' krijg. Maar als je die rondjes een beetje camoufleert met sloten, bomen en struiken ziet het er al een stuk natuurlijker uit denk ik.   
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2020

offline
Re: Pa's modelbaan
Wel wat je kan doen is werken met pur platen van 10cm dik, dat het spul dat ze standaard tussen de gevel en binnenmuur steken.
Met die hoogte heb je ook ineens een solide blok dat veel geluid opneemt en de ideale afstand tussen de eerste en 2de laag.
Een spiraal moet je dan niet direct hebben aangezien je twee aparte banen hebt en wil je de twee verbinden moet je gewoon een "aanloop" baan maken.
Ik gebruik zo een aanloop baan om mijn treinen van schaduwstation naar gelijkvloers te krijgen (45cm de hoogte in)
Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2024

offline
Re: Pa's modelbaan
Heel leuk idee @MrAdmiral ! Zou dat wel cool vinden maar aangezien mijn vader al het gras al op de plaat bevestigd heeft en ik denk dat hij meer een rijder is dan een bouwer. Ik stelde voor om te werken met gaas en gips/papier mache (zou voor mij ook voor het eerst zijn, maar zo moeilijk leek me dat niet), maar daar ging hij niet op in, laten we het voorlopig bij het volgende baanplan:Al het benodigde rails is besteld. Mijn vader heeft de multiplexplaat al binnen (voor de achtergrond) en gaat deze morgen gronden. Hij gaat dan ook bezig met de sloot voor de dijk. Ik ben benieuwd wat hij ervan maakt. Hij heeft zelf filmpjes gevonden op Youtube van mensen die ook sloten maken.Re: Pa's modelbaan
Lid sinds: 2024

offline
Re: Pa's modelbaan
Zo even weer een update van mij. Vandaag langs geweest bij pa (net weer thuis). Al het rails gelegd en de treintjes laten rijden. Nu heb ik daar wel een vraag over, maar die stel ik morgen of na het paaswekend wel. Eerst foto's en filmpjes! Kwaliteit is trouwens niet om over naar huis te schrijven (plaatjes zijn klikbaar).


Laatste filmpje is door ma gemaakt. Jaja die stoomfluit maakt overuren bij hem. Het duurt een minuut om het grote rondje te rijden.

Fijne Pasen iedereen!