Nieuws: Hou zondag 24 november 2019 vrij in je agenda! Dan is de jaarlijkse 3railforum gastendag! Lees er meer over in de aankondiging!
+  3railforum
|-+  Modelbaanbesturing & Software
| |-+  Digitale Besturing Overige Merken
| | |-+  digikeijs dr4024 servo`s doen raar bij het aanzetten van de baanspanning
0 leden en 1 gast bekijken dit topic. « vorige volgende »
Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: digikeijs dr4024 servo`s doen raar bij het aanzetten van de baanspanning  (gelezen 2812 keer)

RB

  • Toffe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2015
digikeijs dr4024 servo`s doen raar bij het aanzetten van de baanspanning
« Gepost op: zondag 01 januari 2017, 19:15:30 »

hallo

ik heb een ecos 2 met voor de wissels een servo bediening, hierbij maak ik gebruik van de digikeijs decoder dr 4024 het programmeren is geen probleem. de decoders zijn aangesloten op een aparte ringleiding met 13volt voeding. alles werkt goed alleen zodra ik de hoofdschakelaar om zet voor de voeding van de baan (ecos) en dus ook voor de digikeijs decoders gaan de servos direct inwerking (heen en weer) ze trekken bijna de wissels stuk. dit duurt een paar seconden en daarna nemen de servos de juiste positie in en kunnen ze normaal bediend worden.

mijn vraag is heeft iemand dit ook en hoe kan ik dit probleem dan verhelpen ?

bedankt alvast voor de hulp.

groetjes remco
Gelogd

ronaldk

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2010
    • H0: Bouw van mijn baan
Re: digikeijs dr4024 servo`s doen raar bij het aanzetten van de baanspanning
« Reactie #1 Gepost op: zondag 01 januari 2017, 21:47:31 »

Hallo Remco,

mijn vraag is heeft iemand dit ook en hoe kan ik dit probleem dan verhelpen ?

Bekend probleem. Staan al behoorlijk wat draadjes en oplossingen hier op het forum en bij beneluxspoor.net. Ik zal aan het zoeken moeten om je wat linkjes te geven. In feite zakt je voeding bij belasting even in en daardoor te weinig spanning. En daardoor gaan de servo-decoders even raar doen.

Groeten Ronald.
Gelogd
De bouw van Poggendam: Op het 3railforum en BNLS-forum

RB

  • Toffe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2015
Re: digikeijs dr4024 servo`s doen raar bij het aanzetten van de baanspanning
« Reactie #2 Gepost op: zondag 01 januari 2017, 22:04:04 »

hallo ronald,

het gaat tijdens het bedienen goed en zolang de spanning erop staat heb ik geen probleem. het probleem doet zich voor als ik de baan aanzet.

ik heb een hoofdschakelaar gemaakt waarmee alles (alles op de baan) in 1 keer uit en ingeschakeld kan worden.

ik heb geprobeerd eerst de ecos 2 aan te zetten en daarna pas de voeding van de servodecoder maar zonder resultaat ze gaan 5 seconden raar doen wat tot schade kan leiden en daarna is alles normaal. ik heb ook een voltmeterdisplay erop en tijdens die 5 seconden varieert de spanning wel enorm van 6 tot 13 volt.

ik wacht je linkjes even af bedankt alvast

groetjes remco
Gelogd

PietG

  • Toffe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2013
    • Wilgenspoor
Re: digikeijs dr4024 servo`s doen raar bij het aanzetten van de baanspanning
« Reactie #3 Gepost op: maandag 02 januari 2017, 06:04:38 »

Hallo Remco,

Lees dit http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,50312.msg808789.html#msg808789 draadje bij de buren maar eens.

Groeten,
Piet
Gelogd
Wilgenspoor
https://sites.google.com/view/wilgenspoor/
Mäklin 3rail, digitaal aangestuurd met dcc protocol

BlikkenTinus

  • Vaste Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2016
Re: digikeijs dr4024 servo`s doen raar bij het aanzetten van de baanspanning
« Reactie #4 Gepost op: maandag 02 januari 2017, 09:57:17 »

Hoi Remco,

Het probleem dat je beschrijft, is inderdaad geen onbekend verschijnsel. Volgens sommigen is het een eigenaardigheid van de betreffende decoders, al dan niet in combinatie met de gebruikte servo's. Maar dat helpt nog weinig. Ik heb de decoders ook en gebruik ze intussen met veel plezier met de vrij goedkope blauwe servo's (SG90).
De oplossing bleek ten eerste het aansluiten van de decoders op een geschakelde voeding, 15V spanning, vermogen 100W (Meanwell). Hierdoor verdwenen de stuipen bij het opstarten. Er zitten nu trouwens zes decoders op met 22 servo's in totaal.
Ten tweede heb ik de digitale aansturing van de wissels en seinen op een aparte stroomkring gezet. Ik heb daar een 'ouderwetse' grijze 52VA Märklinvoeding (6002) voor gebruikt en een kleine Ldt booster (DB-2) die niet zo duur is. Door deze scheiding worden storingen die de rijdende treinen soms veroorzaken niet doorgegeven aan de wisselaansturing. Kortsluiting bij een ontsporing schakelt de centrale af; bij een opstart kwamen de stuipen soms toch terug. Nu met de eigen digitale stroomkring voor het schakelen, is dit uit de wereld. Op die stroomkring zitten trouwens ook nog een aantal K83 decoders voor wissels met magneetspoelen. Werkt allemaal feilloos.
De treinen rijden vooralsnog trouwens direct op de de CS2 met 60052 voeding. Ik neig er naar om het voeden van de baan naar een aparte stroomkring om te zetten met een booster en een 60061 voeding, maar heel noodzakelijk is het niet; het is wel weer een extra tussenschakel die extra stabiliteit kan brengen, denk ik.
Ik hoop dat je hier iets mee opschiet. Het is best wat gepuzzel met alle 'soorten' stroom en het bewijst dat digitaal rijden en aansturen heel wat meer is dan twee draadjes naar de rails brengen, en klaar!

Groet,

Peter


Gelogd

RB

  • Toffe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2015
Re: digikeijs dr4024 servo`s doen raar bij het aanzetten van de baanspanning
« Reactie #5 Gepost op: dinsdag 03 januari 2017, 17:45:10 »

hallo allereerst bedankt voor de reacties,

peter :

jij schrijft :De oplossing bleek ten eerste het aansluiten van de decoders op een geschakelde voeding, 15V spanning, vermogen 100W (Meanwell). Hierdoor verdwenen de stuipen bij het opstarten. Er zitten nu trouwens zes decoders op met 22 servo's in totaal.

hoe bedoel je een geschakelde voeding, in mijn geval zitten de decoders al op een aparte voeding van 13 volt .
dit zal dan te laag zijn en zal ik dit moeten verhogen naar 15 volt.

toen ik 2 decoders geprogrammeedd had had ik het probleem nog niet alleen nu ik de 3de en 4de erop gezet heb , heb ik deze problemen zelfs als er geen treinen op de baan staan. dus dan zal ik het toch moeten gaan zoeken in de voeding ?

groeten remco
Gelogd

soldano

  • Nieuwe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2015
Re: digikeijs dr4024 servo`s doen raar bij het aanzetten van de baanspanning
« Reactie #6 Gepost op: dinsdag 03 januari 2017, 18:12:06 »

ik heb weleens gehoord van mijn trein leverancier dat digikeys decoders problemen krijgen als onder de 16v gevoed worden, dus is wellicht een andere voeding de oplossing
Gelogd

ronaldk

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2010
    • H0: Bouw van mijn baan
Re: digikeijs dr4024 servo`s doen raar bij het aanzetten van de baanspanning
« Reactie #7 Gepost op: dinsdag 03 januari 2017, 19:08:28 »

Hallo Remco,

toen ik 2 decoders geprogrammeedd had had ik het probleem nog niet alleen nu ik de 3de en 4de erop gezet heb , heb ik deze problemen zelfs als er geen treinen op de baan staan. dus dan zal ik het toch moeten gaan zoeken in de voeding ?

De voeding is inderdaad het probleem. Dat gaf ik al aan in de eerste post. Je moet echt een voeding nemen die niet in elkaar zakt als hij belast wordt. Dat doet die van jou wel. Zie ook Alle servomotortjes blijven draaien zodra er spanning op de DR4024 komt, Digirails DR4024, 4 Kanaals Servodecoder: Aansluiten en Ampèrage en Servo's slaan op hol

Groeten Ronald.
Gelogd
De bouw van Poggendam: Op het 3railforum en BNLS-forum

BlikkenTinus

  • Vaste Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2016
Re: digikeijs dr4024 servo`s doen raar bij het aanzetten van de baanspanning
« Reactie #8 Gepost op: dinsdag 03 januari 2017, 20:20:03 »

Geschakelde voeding is domweg een benaming. Het is geen transformator zoals we vaak gewend zijn (geweest) om te gebruiken, maar hij zet wel 230V om in lagere spanning. Bij een gewone trafo zakt de spanning nogal in. Ik had er ook last van, maar niet meer sinds het gebruik van een geschakelde voeding.
Kijk eens bij Picommit of Conrad. En als je minder haast hebt, probeer je onze Chinese vrienden eens.

Een spanning van 15 volt is genoeg, zo blijkt, maar het moet wel stabiel blijven. Hoeveel decoders en servo's een 100W voeding aankan durf ik niet te zeggen. Ik heb Picommit wel gezegd maximaal 40 tot 50 servo's te willen inzetten en zij gaven deze aanbeveling. Ik neig toch tot de inzet van een tweede voeding voor de overige 25 stuks. Better safe than sorry! Zo'n ding kost circa 35 euro, dus niet heel dramatisch.

Groet,

Peter

Gelogd

RB

  • Toffe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2015
Re: digikeijs dr4024 servo`s doen raar bij het aanzetten van de baanspanning
« Reactie #9 Gepost op: dinsdag 03 januari 2017, 22:28:14 »

bedankt , ik ga een nieuwe voeding regelen als het probleem verholpen is dan laat ik het weten.

groetjes remco
Gelogd

RB

  • Toffe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2015
Re: digikeijs dr4024 servo`s doen raar bij het aanzetten van de baanspanning
« Reactie #10 Gepost op: woensdag 04 januari 2017, 15:05:52 »

dan zou deze voeding goed moeten zijn ? of kan ik ook de marklin voeding gebruiken die meestal bij een startset zit deze heb ik namelijk nog?..
Gelogd

BlikkenTinus

  • Vaste Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2016
Re: digikeijs dr4024 servo`s doen raar bij het aanzetten van de baanspanning
« Reactie #11 Gepost op: woensdag 04 januari 2017, 18:17:43 »

Remco,
De voeding van de startsets is niet heel sterk. Ook die houdt het bij 2 tot 3 decoders (8 tot 12 servo's)  voor gezien, heb ik gemerkt. Ook dan zijn er dus stuipen bij het opstarten.
De door jou getoonde voeding lijkt mij goed. Ik heb 15V bij  6.5A oftewel 97,5 Watt. 15V*7A is iets sterker. Digikeijs beveelt 12 tot 18 volt aan. Dus, give it a try!

Groet,

Peter
Gelogd

Olivier77

  • Zeer Toffe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
Re: digikeijs dr4024 servo`s doen raar bij het aanzetten van de baanspanning
« Reactie #12 Gepost op: woensdag 04 januari 2017, 21:46:16 »

Beste Remco,

Ik heb nu al jaren geleden hetzelfde probleem gehad.
30 servo's met een Marklin transfo 52 VA. het geheel was niet meer op te starten, of slechts in delen !!
Heb het vervangen door een  Titan transfo 64 VA.
Sindsdien slechts af en toe een beetje gejitter.
Voeding wel enkel voor de decoders + servo's.
Baan apart.

Mvg

Olivier 77
 
« Laatst bewerkt op: donderdag 05 januari 2017, 19:48:31 door Olivier77 »
Gelogd

RB

  • Toffe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2015
Re: digikeijs dr4024 servo`s doen raar bij het aanzetten van de baanspanning
« Reactie #13 Gepost op: woensdag 04 januari 2017, 22:51:35 »

ik heb de voeding die ik eerder gepost heb besteld . nu wachten tot die binnen is en dan gaan proberen .. jullie horen het resultaat.

groetjes
Gelogd

RB

  • Toffe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2015
Re: digikeijs dr4024 servo`s doen raar bij het aanzetten van de baanspanning
« Reactie #14 Gepost op: woensdag 11 januari 2017, 12:50:49 »

hallo allemaal,
de voeding is binnen en deze heb ik aangesloten , alle digikeijs decoders aantal 4 tot nu toe werken goed. bij aan het aan zetten van de voeding heb ik geen problemen meer.

dus bedankt voor het oplossen van mijn probleem

groeten remco
Gelogd

BlikkenTinus

  • Vaste Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2016
Re: digikeijs dr4024 servo`s doen raar bij het aanzetten van de baanspanning
« Reactie #15 Gepost op: woensdag 11 januari 2017, 18:44:00 »

Goed nieuws! Fijn dat het werkt, Remco.
Succes met de verdere planning en opbouwwerkzaamheden.

Groet,

Peter

Gelogd

Olivier77

  • Zeer Toffe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
Re: digikeijs dr4024 servo`s doen raar bij het aanzetten van de baanspanning
« Reactie #16 Gepost op: woensdag 11 januari 2017, 21:09:12 »

Beste Remco,

Blij dat alles nu goed werkt.
Wel opletten dat je nooit een kortsluiting krijgt want dit is al bij al een vrij zware voeding.
M.aw. bij kortsluiting zouden wel wat draden kunnen wegsmelten of nog erger.

Mvg

Olivier 77
PS Ik ben geen elektronica specialist
Gelogd

BlikkenTinus

  • Vaste Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2016
Re: digikeijs dr4024 servo`s doen raar bij het aanzetten van de baanspanning
« Reactie #17 Gepost op: woensdag 11 januari 2017, 22:00:40 »

Kortsluiting? Hoe?
Deze voeding voorziet de aangesloten decoders en servo's van stroom. Eenmaal aangesloten werkt het, of niet (bij verkeerd aansluiten). Er is geen connectie met de baan waar een rijdende trein sluiting kan veroorzaken. Het lijkt mij dus geen probleem. Of zou ooit een dolgedraaide, versleten servo problemen kunnen geven? Vermoedelijk geeft die gewoon de geest en zal daarbij geen kortsluiting veroorzaken in de stroomvoorziening van de voeding naar de decoder.
Ik zou zeggen, geniet van het resultaat. Let goed op bij het aansluiten en dan loopt het gewoon goed!

Groet,

Peter

Gelogd

Jan22

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2009
  • Zonder dwarsliggers spoort het niet
Re: digikeijs dr4024 servo`s doen raar bij het aanzetten van de baanspanning
« Reactie #18 Gepost op: vrijdag 13 januari 2017, 15:08:34 »

vervangen door een  Titan transfo 64 VA.
Sindsdien slechts af en toe een beetje gejitter.
Ik neem aan dat het klopt. Maar het klinkt als dat van die olifant en de spreekwoordelijke mug.
Wat verbruikt een servo nu helemaal? Zeker vergeleken met een Marklin wisselrelais.....
Gelogd
Jan Willem


Brig, Delémont.

BlikkenTinus

  • Vaste Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2016
Re: digikeijs dr4024 servo`s doen raar bij het aanzetten van de baanspanning
« Reactie #19 Gepost op: vrijdag 13 januari 2017, 21:46:12 »

Het heeft mij ook verbaasd dat zoveel power nodig is, maar bij het opstarten vragen deze decoders en de aangesloten servo's allemaal tegelijk stroom en kennelijk is dat best veel. Zo veel dat de decoders van slag raken en de servo's de stuipen op het lijf jagen (technisch gesproken schier baarlijke nonsens, ik weet het, maar zo begrijp ik het een beetje).
Als je de decoders met een paar seconden tussentijd van stroom voorziet via een lichte voeding, gaat het ook goed. Een universele geschakelde voeding kost maar een paar tientjes en het probleem is daarmee ineens uit de wereld.
Misschien kan een echte techneut het allemaal verklaren. Voor mij is het belangrijk dat het werkt.

Peter
Gelogd

jj_marklin

  • Vaste Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2010
  • CH-fan(tastisCH)
Re: digikeijs dr4024 servo`s doen raar bij het aanzetten van de baanspanning
« Reactie #20 Gepost op: vrijdag 03 mei 2019, 20:42:07 »

Hi Remco,

Ik zag dit draadje en ben op dit moment ook aan het werk met servo's in combi met mijn EcosII.
Ben even nieuwsgierig of de door jouw bestelde voeding nog steeds goed bevalt of dat je in de loop van tijd toch problemen hebt gekregen?

Zie je reactie graag.

Gr. Joachim
Gelogd
Gr. Joachim   :-)

C-rail - EcosII - iTrain 4.1.9 - SBB - Zwitserland
Mijn baan: Zug-e-Zug  /  CH & DE foto/film topic

RB

  • Toffe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2015
Re: digikeijs dr4024 servo`s doen raar bij het aanzetten van de baanspanning
« Reactie #21 Gepost op: vrijdag 03 mei 2019, 20:44:41 »

Hallo joachim,

De voeding heeft bij mij altijd goed ze werk gedaan, ik heb de baan nu tijdelijk afgebroken voor een verbouwing maar daarna gebruik ik hem gewoon weer. Hij is dus aan te raden.

Groeten remco
Gelogd

jj_marklin

  • Vaste Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2010
  • CH-fan(tastisCH)
Re: digikeijs dr4024 servo`s doen raar bij het aanzetten van de baanspanning
« Reactie #22 Gepost op: vrijdag 03 mei 2019, 20:50:53 »

Hi, Remco,

Top. Ga ik dat ook maar eens avonturen voordat ik tegen allerlei ergernissen aanloop.... :-)
Bedankt. Succes met je verbouwing en een goed weekend!

Gr. Joachim
Gelogd
Gr. Joachim   :-)

C-rail - EcosII - iTrain 4.1.9 - SBB - Zwitserland
Mijn baan: Zug-e-Zug  /  CH & DE foto/film topic
 

Powered by MySQL Powered by PHP SMF 2.0.15 | SMF © 2014, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Pagina opgebouwd in 0.759 seconden met 22 queries.