Nieuws: Neem ook eens een kijkje in de enige echte 3railforum shop voor allerhande 3railforum artikelen!
+  3rail Forum
|-+  Modelbesprekingen
| |-+  Ombouwen Märklin H0 Modellen
| | |-+  Aanpassen 39551
0 leden en 1 gast bekijken dit topic. « vorige volgende »
Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Aanpassen 39551  (gelezen 4376 keer)

Constant

  • Zeer Toffe Gast
  • *
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Märklin H0 + ECoS2 + iTrain
Aanpassen 39551
« Gepost op: vrijdag 23 september 2016, 17:53:31 »

Hallo allen;

Ik heb een 39551 gekocht en wil deze voorzien van een LS4 met een extra(AUX-3) functie.
Nu heb ik alle pinnen nagelopen en de soldeerpunten van de originele adaptor print voor aux-3 en 4 gevonden maar eenmaal een kroiss-koppeling aangesloten op aux-3 is deze niet te schakelen.
Alles in de programmer(4.4.25) is ingesteld zoals ik het altijd doe daar zit de fout niet. Zodra de lok onder spanning komt te staan is de koppeling open en zodra de spanning van de baan is weer gesloten!

Wat doe ik niet goed, zie ik over het hoofd?

Gr. Arjan
Gelogd

Wim

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • samen staan we sterker
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #1 Gepost op: vrijdag 23 september 2016, 18:01:06 »

heb je de tijd ingesteld ?
Gelogd
Met vriendelijke groeten van
Wim

Looney Tunes

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2010
  • Dag/nacht schakeling Verlichte modelauto's
    • Mijn website met zelf ontworpen printplaten voor diverse treinen
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #2 Gepost op: vrijdag 23 september 2016, 18:01:30 »

Arjan,

Zo te zien loopt het soldeervlakje waar de koppeling op zit ook naar pin 6 van de MTC connector, daar zit aux 3 niet op. En van pin 13, waar aux 3 zit, zie ik geen printspoor lopen.
Heb je een betere foto van de adapterplaat, en ook van de onderkant?
Gelogd
Groetjes John -

Constant

  • Zeer Toffe Gast
  • *
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Märklin H0 + ECoS2 + iTrain
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #3 Gepost op: vrijdag 23 september 2016, 18:43:11 »

Wim;

De tijd is ingesteld.

Looney, hierbij nog een foto ik hoop dat deze wel beter is.

Waar aux-3 op aangesloten zit loopt het spoor onderdoor naar pin 13, richterrij een na de onderste
Gelogd

Kappa

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Gelukkig liggen de dwarsliggers onder de rail.
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #4 Gepost op: vrijdag 23 september 2016, 19:27:09 »

Lijkt me dat de oorzaak in de decoder zit, want bij de lopi zijn AUX3 en 4 onversterkt.
Ik denk niet dat het zonder versterkte AUX uitgangen lukt.
Je kunt er een mLd op prikken, die heeft wel versterkte AUX3 en 4 uitgangen.
Gelogd
Groeten Ad

Het leven van een trein gaat niet over rozen....wel over rail! :D

Constant

  • Zeer Toffe Gast
  • *
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Märklin H0 + ECoS2 + iTrain
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #5 Gepost op: vrijdag 23 september 2016, 19:39:26 »

Kappa;

Dat klopt, maar als ik op de aux-3 gewoon een smd aansluit(fuhrerstand beleuchtung) blijft deze ook permanent branden zodra de spanning op de baan komt.

Gr. Arjan
Gelogd

Spoorman

  • Gast
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #6 Gepost op: vrijdag 23 september 2016, 19:46:05 »

De Krois is een veel te zware belasting voor een onversterkte uitgang waardoor deze nu (denk ik) naar de knoppen is. Hierdoor heb je een constante spanning op de uitgang.

Gr, Ben.
Gelogd

Kappa

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Gelukkig liggen de dwarsliggers onder de rail.
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #7 Gepost op: vrijdag 23 september 2016, 19:58:52 »

Arjan, staat die dan wel tussen AUX3(4) en decoder - ?
Gelogd
Groeten Ad

Het leven van een trein gaat niet over rozen....wel over rail! :D

Constant

  • Zeer Toffe Gast
  • *
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Märklin H0 + ECoS2 + iTrain
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #8 Gepost op: vrijdag 23 september 2016, 20:02:06 »

Ja, krois eraf en smd eraan.
Gelogd

Constant

  • Zeer Toffe Gast
  • *
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Märklin H0 + ECoS2 + iTrain
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #9 Gepost op: vrijdag 23 september 2016, 20:07:54 »

Ben;

Decoder op de proefbank gezet en schakelt netjes aan en uit, gelukkig niet defect.

Gr. Arjan
Gelogd

Looney Tunes

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2010
  • Dag/nacht schakeling Verlichte modelauto's
    • Mijn website met zelf ontworpen printplaten voor diverse treinen
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #10 Gepost op: vrijdag 23 september 2016, 20:11:18 »

Toch vind ik het gek dat ik duidelijk een printspoor naar pin 6 zie lopen.
Arjan, heb je een MM? Zoja wil je eens meten hoeveel weerstand er is tussen pin 6 en 13 ?

Ik zou eerst dat oplossen, en dan er (natuurlijk, gezien Lopi onversterkt is) een versterker tussen zetten.
Gelogd
Groetjes John -

Constant

  • Zeer Toffe Gast
  • *
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Märklin H0 + ECoS2 + iTrain
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #11 Gepost op: vrijdag 23 september 2016, 20:17:29 »

Ik heb de vuiligheid van solderen verwijderd en nu is duidelijk te zien dat er geen spoor naar pin 6 loopt.
Gelogd

Constant

  • Zeer Toffe Gast
  • *
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Märklin H0 + ECoS2 + iTrain
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #12 Gepost op: vrijdag 23 september 2016, 20:20:15 »

Looney

Toch nog even gemeten de pinnen hebben geen verbinding met elkaar.
versterken van een aux gaat mij boven het petje.

Als iemand mij verteld wat ik moet kopen en waar te solderen dan komt het goed.

Gr. Arjan
Gelogd

Looney Tunes

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2010
  • Dag/nacht schakeling Verlichte modelauto's
    • Mijn website met zelf ontworpen printplaten voor diverse treinen
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #13 Gepost op: vrijdag 23 september 2016, 20:31:45 »

Ah, nu is het iig goed te zien dat er geen spoor loopt. (Mede daarom reinig ik printen dus altijd na solderen...)
Aux 3 versterken, zie: http://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/Logische_uitgang_van_decoder_aansluiten#Zelfbouw

Gr, John

Edit: Link verbetert zodat die naar het goeie kopje verwijst.
« Laatst bewerkt op: vrijdag 23 september 2016, 20:34:41 door Looney Tunes »
Gelogd
Groetjes John -

Constant

  • Zeer Toffe Gast
  • *
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Märklin H0 + ECoS2 + iTrain
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #14 Gepost op: vrijdag 23 september 2016, 21:13:46 »

Dat is de nette afwerking van M.

Alvast bedankt voor de hulp, ik ga het stuk lezen en kom vanzelf terug als er vragen zijn.
Hopelijk kan ik wat op de print solderen🙂 om het netjes te houden.

Gr Arjan
Gelogd

Looney Tunes

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2010
  • Dag/nacht schakeling Verlichte modelauto's
    • Mijn website met zelf ontworpen printplaten voor diverse treinen
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #15 Gepost op: vrijdag 23 september 2016, 21:29:07 »

Graag gedaan. Nogwel de tip om een transistor/fet te nemen die 500mA aankan, zoals bv de bc817. Een krois op een tor die maar 100mA aankan is wat krapjes.

Print is ruim zat, daar moet je m.i. wel een tor op kwijt kunnen.
Gelogd
Groetjes John -

Haradigi

  • Vaste Inboedel
  • ****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2011
  • "Meet (kijk, voel, luister) en weet"
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #16 Gepost op: vrijdag 23 september 2016, 22:30:46 »

Je kan toch gewoon twee (smd) transistoren op de print lijmen en aansluiten.

groet
Harald

Constant

  • Zeer Toffe Gast
  • *
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Märklin H0 + ECoS2 + iTrain
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #17 Gepost op: vrijdag 23 september 2016, 22:37:30 »

Harald;

Als jij aangeeft waar, lukt het me wel.
Zoals eerder gezegd ik ben geen elektronicus maar kom er met hulp vaak wel uit

Gr . Arjan
Gelogd

hmmglaser

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2014
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #18 Gepost op: zaterdag 24 september 2016, 01:12:47 »

Mocht je een CS2 hebben dan kun je ook voor een mLD/3 of mSD/3 decoder van marklin kiezen dan hoe je verder niks te veranderen aan de print er op drukken en programmeren die handel ;)
Gelogd
Mvg Mark

Mijn baan

Constant

  • Zeer Toffe Gast
  • *
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Märklin H0 + ECoS2 + iTrain
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #19 Gepost op: zaterdag 24 september 2016, 01:15:58 »

Nee een ecos2 en al een LS4 erop zitten zodat het toch solderen wordt
Gelogd

Spoorman

  • Gast
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #20 Gepost op: zaterdag 24 september 2016, 08:46:40 »

Ben;

Decoder op de proefbank gezet en schakelt netjes aan en uit, gelukkig niet defect.


 :thumbup:

De Krois zit nu met één kant gesoldeerd op de onversterkte AUX3. Daar moet een versterker tussen maar dat wist je al. Maar waar zit de andere draad van de Krois op? Dat is het vlakje onder AUX3 maar gaat dat inderdaad naar pin 16 van de 21MTC? Daar zit namelijk de gemeenschappelijk plus voor alle functies.

Gr, Ben.
Gelogd

Constant

  • Zeer Toffe Gast
  • *
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Märklin H0 + ECoS2 + iTrain
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #21 Gepost op: zaterdag 24 september 2016, 09:19:15 »

Ben;

Deze gaat inderdaad naar U+ pin 16.😉
Er zijn meerdere soldeerpunten voor U+ en gaat ook naar de verlichting achter.

Gr. Arjan
Gelogd

Kappa

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Gelukkig liggen de dwarsliggers onder de rail.
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #22 Gepost op: zaterdag 24 september 2016, 13:45:02 »

Arjan, ik vroeg je eerder al:
Arjan, staat die dan wel tussen AUX3(4) en decoder - ?
Nu zeg je:
Deze gaat inderdaad naar U+ pin 16.😉
U+ is niet U-.
De onversterkte AUX3 en 4 zijn logische poorten met TTL niveua's de + zijn als ze actief (AAN) zijn.
Zet je de Krois of een led tussen de AUX3 en de U+ dan zijn beide zijden + en gebeurt er dus effectief niets.
Gelogd
Groeten Ad

Het leven van een trein gaat niet over rozen....wel over rail! :D

Spoorman

  • Gast
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #23 Gepost op: zaterdag 24 september 2016, 18:07:30 »


Zet je de Krois of een led tussen de AUX3 en de U+ dan zijn beide zijden + en gebeurt er dus effectief niets.


Klaarblijkelijk wel want de Krois wordt actief zonder ingeschakelde functie toets.
Gelogd

Constant

  • Zeer Toffe Gast
  • *
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Märklin H0 + ECoS2 + iTrain
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #24 Gepost op: zaterdag 24 september 2016, 18:45:04 »

Kappa;

Welke pin is dan U-, in de bijlage een schema van een 21mtc met de Märklin kleuren, dan denk ik pin 20. Op de laatste foto is te zien dat daar niets aan zit

Zoals ik al eerder vertelde zodra de spanning op de baan komt gaat de koppeling omhoog en als de spanning eraf gaat weer naar beneden, dus een permanente verbinding
Gelogd

Spoorman

  • Gast
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #25 Gepost op: zaterdag 24 september 2016, 19:02:30 »

Voordat het helemaal verkeerd gaat: op een onversterkte dus logische functie mag je een verbruiker aansluiten tussen functie en U- (pin 20). Maar het stroomverbruik is beperkt tot het laten branden van een ledje en zeker geen Krois die 90mA pakt.

De Krois staat nu tussen logische functie en U+. Kennelijk doet het spanningsverschil de Krois activeren zodra er spanning op de decoder komt.

Gr, Ben.
Gelogd

Constant

  • Zeer Toffe Gast
  • *
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Märklin H0 + ECoS2 + iTrain
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #26 Gepost op: zaterdag 24 september 2016, 20:57:48 »

Ben;

Dat vermoed ik nu ook, ik zal er een transistor/fet van 500mA voor moeten plaatsen.
Ik ben nog even druk geweest om de banen op de print te volgen en te verduidelijken in de foto. De dunne stippel lijnen zitten aan de onderzijde.
De roze lijnen zeggen me niets.

Die 2 zwarte rechthoekige dingetjes zijn dit dan transistor/fet wat Looney bedoelde.

Gr. Arjan
Gelogd

Constant

  • Zeer Toffe Gast
  • *
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Märklin H0 + ECoS2 + iTrain
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #27 Gepost op: zaterdag 24 september 2016, 21:15:44 »

Oeps de dunne lijntjes zijn bijna niet te zien http://forum.3rail.nl/Smileys/default/icon_eek.gif

Ik soldeer de koppeling even los totdat ik een oplossing heb, kunnen we voorlopig even rijden met de nieuwe aanwinst.
Van de week eens even langs mijn electronica winkel uitleggen wat ik wil(transistor/fet van 500mA) en waar en hoe ik deze moet solderen.

iedereen toch weer bedankt voor de medewerking, leuk zo'n forum. kan er uren op rond dolen http://forum.3rail.nl/Smileys/default/thumbup.gif

Gr. Arjan
Gelogd

Constant

  • Zeer Toffe Gast
  • *
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Märklin H0 + ECoS2 + iTrain
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #28 Gepost op: vrijdag 07 oktober 2016, 09:44:24 »

Goedendag

Heeft er iemand een foto voor mij van de print in de 39550, misschien dat hier het voorbeeld voor mijn aanpassing ligt?

Gr. Arjan
Gelogd

Constant

  • Zeer Toffe Gast
  • *
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Märklin H0 + ECoS2 + iTrain
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #29 Gepost op: zondag 06 november 2016, 21:49:29 »

Avond allen;

Inmiddels nog geen foto ontvangen van de print 39550 om een vergelijking te maken.

Is er dan misschien iemand die mij kan adviseren/helpen wat(kan ik gaan kopen) en waar ik iets moet solderen zodat ik aux3 en aux 4 werkende krijg met een LS 4?

M.v.g.
Arjan
Gelogd

Kappa

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Gelukkig liggen de dwarsliggers onder de rail.
Gelogd
Groeten Ad

Het leven van een trein gaat niet over rozen....wel over rail! :D

flyerman

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2015
    • Mijn Website
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #31 Gepost op: zondag 06 november 2016, 22:45:46 »

Neem een adapter printje van mij, daar zit een aux 3 en 4 versterker op.

Ff zoeken op het forum op MTC21
Gelogd
ESU Ecos II, een hoop treinen en momenteel baan in aanbouw. www.vermeer-online.nl of https://forum.3rail.nl/index.php?topic=77338.0

Gr. Martin

Looney Tunes

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2010
  • Dag/nacht schakeling Verlichte modelauto's
    • Mijn website met zelf ontworpen printplaten voor diverse treinen
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #32 Gepost op: zondag 06 november 2016, 22:54:12 »

Arjan,

Simpelste oplossing is alleen een IRF7103, wil je iets meer prutsen dan zet je er een BC547/BC847B/BC847S in.
Zie de linkjes van Ad.

Ruimte zat op de print om dat kwijt te kunnen, zelf zou ik de IRF7103 gebruiken, pin 1 en 3 aan de GND (pin 20 MTC), 2 aan aux 3 (13), 4 aan aux 4 (4), en 5,6 en 7,8 zijn je uitgangen. resp. aux 3 en aux 4.
Gelogd
Groetjes John -

Constant

  • Zeer Toffe Gast
  • *
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Märklin H0 + ECoS2 + iTrain
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #33 Gepost op: zondag 06 november 2016, 23:01:01 »

Dit ga ik morgen eens rustig bekijken of ik dit zelf voor elkaar ga krijgen.
Alle linkjes nakijken, moet nu op een oor morgen vroeg eruit👌

Top deze reacties, nu nog uitvoeren voor een timmerfreak die alleen met hout werkt😉
Ik kom weer online en laat weten of het me gaat lukken

Gr. Arjan
Gelogd

Constant

  • Zeer Toffe Gast
  • *
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Märklin H0 + ECoS2 + iTrain
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #34 Gepost op: dinsdag 08 november 2016, 20:31:34 »

Heren


Dit gaat allemaal lukken, bedankt voor het advies.
Zodra dit gelukt is zal ik het resultaat tonen.


Gr. Arjan
Gelogd

Constant

  • Zeer Toffe Gast
  • *
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Märklin H0 + ECoS2 + iTrain
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #35 Gepost op: zondag 11 december 2016, 22:16:58 »

Allen;

Na wat tijd te hebben gevonden deze lok er maar weer eens bijgepakt.

Inmiddels was de IRF7103 binnen op advies van Looney Tunes. Normaal gesproken zit ergens op dit kleine ding een punt/gaatje om pen 1 te bepalen, maar helaas zelf moeten uitzoeken.
Dit door de tekst die erop staat recht voor me zodat ik het kan lezen en er vanuit gegaan dat linksonder pen 1 was..........dit was dan goed want hij functioneerd.

Na wat pielepeuteren met de soldeerbout de juiste draadjes aan de IRF gesoldeerd en met een tape vastgezet. kon hem niet direct aan de soldeerpunten vastmaken er zat een schroef in de weg.

Iedereen bedankt voor de support, weer een stukje wijzer geworden.

Gr. Arjan
Gelogd

Looney Tunes

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2010
  • Dag/nacht schakeling Verlichte modelauto's
    • Mijn website met zelf ontworpen printplaten voor diverse treinen
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #36 Gepost op: zondag 11 december 2016, 22:36:52 »

Fijn dat het werkt Arjan!

Veel plezier met je vernieuwde loc.
Gelogd
Groetjes John -

Constant

  • Zeer Toffe Gast
  • *
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Märklin H0 + ECoS2 + iTrain
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #37 Gepost op: zondag 11 december 2016, 22:40:26 »

Thanks pal
Gelogd

huub

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2008
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #38 Gepost op: maandag 12 december 2016, 11:39:55 »

Pen 1 wordt ook wel aangeduid d.m.v. een schuine zijde, je kan het beste in de datasheet kijken:

 
Gelogd

Constant

  • Zeer Toffe Gast
  • *
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Märklin H0 + ECoS2 + iTrain
Re: Aanpassen 39551
« Reactie #39 Gepost op: maandag 12 december 2016, 13:53:08 »

Huub;

Het datablad heb ik en ben hier ook vanuit gegaan, het was alleen niet zo'n overtuigende schuine zijde.
Maar goed het is gelukt.

Gr. Arjan
Gelogd
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Powered by MySQL Powered by PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2019, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Pagina opgebouwd in 0.022 seconden met 25 queries.