goed aan de prijs.
Mmm voor een goede metalen HAG is ruim 600 chf niet te veel (maar wel voor een slecht plastic model), zie bijvoorbeeld in dit oude draadje,
http://www.forum.hag-info.ch/index.php?page=Thread&threadID=1284 (pagina 1, 2 en 6). Er staat er hier eentje te koop:
http://shop.zugkraft-stucki.ch/spur-h0/hag-loks/uebrige-hag-loks/6282/hag-sbb-bm-4-4-ii-18452-mit-esu-loksound-m4-v4-0-decoder.aspx Anderzijds kwam ik 301,99 chf als verkoopprijs tegen van een Fulgurex Bm 4/4 II model op Ebay
(het model waarvan op het HAG-foum staat dat het beter lijkt op het origineel dan dat van HAG):
Fulgurex HO SBB Diesellokomotive Bm 4/4 18452 in grün (bron Drehscheibe Online, febr. 2010)
Dat ding heeft nieuw ooit 950 chf gekost, en later zelfs over de 1100 (bij http://www.messingers.ch/html/start_programm.html nog steeds). (link werkte niet meer anno 2019)
Bij messingers staan meerdere foto's van het Fulgurex messing model
en dingen die opvallen is dat de buffers ongelijk zijn van vorm, en het raam ondoorzichtig.Op
http://www.chriggis-photo-site.com/bildersuche-schiene/ geeft
zoeken op SBB en Bm 4/4 (2) zeer fraaie opnames van de 18451.
Bij een daarvan (copyright Christian Brechbühl) is ook te zien dat de twee buffers ongelijk zijn van vorm. Maar dat het raam van de bestuurscabine helder doorzichtig is. En de pfiff op het dak van de Fulgurex lijkt sprekend op de grootspoor-fluit.

(Dat zijn de foto's rechts boven en rechts onder aan de lijst door de zoekopdracht gevonden foto's)
Ik vermeld dat omdat zulke info natuurlijk niet in de wiki staat bij daar het beschreven model van de werkelijkheid (Grootspoor) terwijl die info tamelijk essentieel is als je modeltreinen (bij voorbeeld HAG H0 en Fulgurex H0) gaat vergelijken met het grootspoor-model. Op het HAG-forum werden andere zaken genoemd, uitgaand van de bespreking van het HAG-model, zoals verkeerd vormgegeven Stirnlampe, een te dik aangezet cabine-deurraam, een regengootje langs de dakrand, een verkeerd vormgegeven Schienenraumer (ander HAG-model als basis gebruikt), te hoog op de wielen, en een onnauwkeurig aangegeven luchtrooster in de uitlaat op het dak. (Die uitlaat is ook nog eens te hoog en te dik). En dat dan even los van klachten over de kwaliteit van het materiaal ( kromtrekkend. plastic. magnetisering door een soundmodule, veelvuldig ontsporen door te laag gewicht, een te klemmend gat in het chassis voor het motordraaistel, e.d.). Van het HAG-model zijn 4 kleinseries gemaakt van telkens 500 stuks. Er hangt dus maar een beperkt aantal exemplaren boven de markt. Bij Fulgurex is dat standaard zo (weinig exemplaren): messing modellen werden meestal op basis van intekening geproduceerd.
Op
pagina 6 van het HAG-draadje staan foto's van de dakpartijen, en een screenshot van de technische tekening van de lok zelf.

Geen idee wat de bron is van die tekening (en dus van wie het copyright), ongetwijfeld een tijdschrift zoals Loki of de voorganger daarvan. Maar ik houd altijd enorm van tekeningen die de maat aangeven van het grootspoor-model. Daar kun je wat mee. Je kunt ze omrekenen, en dan weet je hoe schaalgetrouw het speelgoedmodel is.
Zaken die je niet op bouwtekeningen kunt zien, maar wel op foto's: dakdetails, bevestiging ruitenwisser, de 3 randgrepen onder de raampartij (hebben die een naam?), het ontbreken van een regengootje boven de raampartij, het raster in de schoorsteen, de spaakwielen, de remslangen, de schienenraumer e.d.
Maar pas als je die details benoemd (hebt), ga je er echt op letten.
Zijn dat nou details die je in de beschrijving van het grootspoor-origineel hoort te melden, of pas bij de bespreking van (de tekortkomingen van) een h0, Z, N of G-schaal model?
Als je de bouwtekening vergelijkt met de 18451 in de 3rail-wiki, dan vallen direct verschillen op, o.a. in het aantal ontluchtingsluiken voor de dieselmotoren; het exemplaar op de foto is dus gereviseerd, en van jongere datum dan het exemplaar op de tekening? Of is dit de standaard afwijking van het bestek? Of is de lok asymmetrisch (heeft de andere kant niet het zelfde aantal luiken)?
Op de foto van Christian Brechbühl (boven) zie je de ene kant van een 18451, en het aantal luiken klopt met dat van de tekening. In de 3rail-wiki zie je van Richard de andere kant van de 18451, en daar klopt het aantal luiken niet met dat van de tekening.
Ik had laatst een HAG Re 4/4 I in handen uit de jaren '80 en die heeft ook aan de ene kant een ander stel luiken dan aan de andere kant. Hoort die info thuis bij bespreking grootspoor-origineel of bij bespreking de modellen die ervan gemaakt zijn?

Een tekening dwingt je om op te letten, bij elke foto opnieuw.
*** edited:
Ik kwam net nog een producent tegen van de Bm 4/4 II: Swimo, in dit draadje:
http://www.blechundguss.ch/383.htmlHet gaat daar om het grootspoormodel 18452, gemaakt op basis van het HAG model van de Re 4/4 I (Katalog-Nr. 220).
Van die SWIMO Bm 4/4 II vond ik ook documentatie online:
http://www.stefanunholz.ch/bm44_II.jpgin dit SWIMO draadje:
http://www.stefanunholz.ch/swimo.html over alle bekende Swimo Zwitserse loks.