Nieuws: Voor de 3railwiki zoeken wij altijd foto's en/of teksten!! Wil je helpen? Lees in de oproep hoe dat kan!
+  3rail Forum
|-+  Modelbesprekingen
| |-+  Problemen, Reparatie & Onderhoud alle modellen/merken
| | |-+  Analoge locs stoppen
0 leden en 1 gast bekijken dit topic. « vorige volgende »
Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Analoge locs stoppen  (gelezen 1824 keer)

Willem E

  • Vaste Gast
  • **
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Ooit.....
Analoge locs stoppen
« Gepost op: maandag 22 oktober 2007, 20:45:11 »

L.S.,

Onlangs heb ik een analoge loc gekocht.
Deze liep wat stroef, was zo droog als een woestijn...
Enfin na wat olie liep hij weer vlotjes.
Nu had ik alleen wat korte ritjes gemaakt en vandaag liet ik hem een duurruitje doen. Gewoon op mijn deltabaantje en voluit ging-ie zijn rondjes doen.
Na een tiental minuten ging ie plots langzamer rijden en stopte vervolgens.
Het schakelrelais bleef klapperen, de verlichting branden, maar de motor niets meer. Het geheel was niet heet, of zelfs wat warm en ook geen enkele stank.
Vervolgens mijn trafo analog geschakeld en ook toen deed de loc hetzelfde:
klapperen, lichten, dooie motor...
Een andere analoge loc vertoonde dezelfde symptomen. Deze had al wel langer goed gereden.
Echter mijn Delta-locs blijven wel rijden.
Kan het toch zijn dat er iets in mijn trafo is uitgebrand ofzo?
Nogmaals: nergens extreme hitte of stank...
Heeft iemand van U dit ook al eens ondervonden?
En hoe kan ik mijn motor het beste testen om te zien of alleen een Deltadecoder voldoende is om ze weer rijdend te krijgen?
Het gaat hier om een V200-loc met grote vlakankermotor en een klein locje met kleine vlakankermotor.
Wat zie ik over het hoofd?

mvg.
Willem.

Gelogd

timjoo

  • Zeer Toffe Gast
  • *
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
Re: Analoge locs stoppen
« Reactie #1 Gepost op: maandag 22 oktober 2007, 20:51:19 »

ik denk dat het veertje van je schakelrelais niet goed zit, of er een plaatje een stukje verschoven is en nu loopt te klapperen. met een delta of digitale decorder word de omschakeling elecktronisch geregeld
Gelogd


MVG Tim

Marklin CSI + 2X MS

Willem E

  • Vaste Gast
  • **
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Ooit.....
Re: Analoge locs stoppen
« Reactie #2 Gepost op: maandag 22 oktober 2007, 23:06:52 »

Peter,

Inderdaad heb ik eerst op digitale spanning gereden, van daar alleen voluit.
Maar heb ik mijn trafo direct verbonden, dus analoog. In allebei gevallen klappert het relais, blijft brommen, maar schakelen soms wel als ik de omkeershakel geeft met de trafoknop (naar links).
Verder blijft de motor stil...
En mijn delta locs snorren rustig ongestoord door!

mvg Willem.
« Laatst bewerkt op: maandag 22 oktober 2007, 23:09:30 door Willem E »
Gelogd

Willem E

  • Vaste Gast
  • **
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Ooit.....
Re: Analoge locs stoppen
« Reactie #3 Gepost op: maandag 22 oktober 2007, 23:09:07 »

Hallo Timjoo,

Ik heb zelfs een schakelrelais omgebouwd en dit deed hetzelfde...
Ik denk dt de volgende test het ombouwen (of inbouwen) van een deltadecoder zal worden.

mvg Willem.
Gelogd

Willem E

  • Vaste Gast
  • **
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Ooit.....
Re: Analoge locs stoppen
« Reactie #4 Gepost op: woensdag 24 oktober 2007, 13:28:20 »

Dank voor de reactie Peter.


 :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
DUS:

het relais vervangen voor een decoder zou e.e.a. moeten oplossen?
Dit is toch de bedoeling,
Hoe kan ik het beste de motor doormeten?

Wist niet dat de digitale spanning hoger was dan de analoge.
Wordt dit versterkt in de Delta control-unit?
De trafo geeft toch 16 volt~ ?

 :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Gelogd

Willem E

  • Vaste Gast
  • **
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Ooit.....
Re: Analoge locs stoppen: PROBLEEM VERHOLPEN
« Reactie #5 Gepost op: zaterdag 03 november 2007, 20:28:50 »

L.S.,

Allereerst voor al jullie reacties, on- en off-forum. :D :mrgreen:

Zoals vaker lag de oplossing ergens anders dan in eerste instantie gedacht.
Via een zeer sympathiek, hartverwarmend lid van dit forum kreeg ik vervangende onderdelen. Deze werden schoongemaakt in de wasbenzine en ondertussen demonteerde ik de 'defecte'.... Echter bleek bij plaatsing dat de vervangers niet geheel pasten. Toch zijn er dus verschillen in breedte/dikte, met het oog niet waarneembaar in de delen van ogenschijnlijk dezelfde soort motoren...
De schoonmaak gaf zo'n mooi resultaat dat ik dacht, waarom niet? En dus de 'originele' in de wasbenzine. En toen kwam het echte probleem tevoorschijn: van het anker was 1 draadje los!
De nieuwe Lidl-aankoop, een kleine soldeerbout, kon terstond worden getest. Nou dat ging prima en na montage bleek het klapperende relais weer stil en ging de loc direct van kiet! Analoog gereden. En heel soepel.
Nu volgt ombouw naar Delta: decoder gezocht!  :oops:

mvg,
Willem.
Gelogd
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Powered by MySQL Powered by PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2019, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Pagina opgebouwd in 0.027 seconden met 25 queries.