Nieuws: Regelmatig worden ook lokale Stamtafels georganiseerd! Kom gezellig een keertje bij jouw lokale stamtafel lekker kletsen over treintjes en nog veel meer!!
+  3rail Forum
|-+  Modelbesprekingen
| |-+  Problemen, Reparatie & Onderhoud alle modellen/merken
| | |-+  rangeersein doet t niet
0 leden en 1 gast bekijken dit topic. « vorige volgende »
Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: rangeersein doet t niet  (gelezen 2525 keer)

marklintim

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2013
  • trotse M-rail rijder
rangeersein doet t niet
« Gepost op: zaterdag 19 december 2015, 19:47:46 »

hallo allemaal,
ik heb vandaag een digirails drc2400 setje gekocht en in mijn 2400 gezet. de sluitlichten en het L sein doen het aan beide kanten erg goed. (zie foto's)

L sein


sluitlichten

in de gebruiksaanwijzing stond dat je ook het rangeersein kan gebruiken door de groene draad op 1 op de printplaat te solderen en die dan aan de decoder stekker vast te maken, netjes gedaan. nu had ik verwacht dat als de F3 (rangeerfunctie) in zou schakelen dat het rangeerlicht dan gaat branden, helaas gebeurt dat niet. heb ik iets fout gedaan? of moet dat geprogrammeerd worden. (en welke cv's dan etc). hopelijk kunnen jullie mij helpen. hier nog wel een foto van hoe het allemaal aangesloten zit:




alvast bedankt.
Gelogd


Vriendelijke Groeten,

Tim
zie ook eens Modelbaan Getswoud
mijn grootspoor foto's

Spoorman

  • Gast
Re: rangeersein doet t niet
« Reactie #1 Gepost op: zaterdag 19 december 2015, 19:50:23 »

Dat zul je moeten programmeren Tim.

Met groet,
Ben.
Gelogd

Hero

  • Vaste Inboedel
  • ****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2010
    • De bouw van Hero's baan
Re: rangeersein doet t niet
« Reactie #2 Gepost op: zaterdag 19 december 2015, 19:52:54 »

Moet je niet twee soldeer eilandjes met elkaar verbinden?

Normaal kies je op de licht print welke led je rangeersein moet zijn.

mvg Robin

marklintim

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2013
  • trotse M-rail rijder
Re: rangeersein doet t niet
« Reactie #3 Gepost op: zaterdag 19 december 2015, 19:56:26 »

klopt 1 + 2 is L sein en eventueel rangeersein.
ben, toch. wat moet ik dan programmeren (welke cv's enzo?)
Gelogd


Vriendelijke Groeten,

Tim
zie ook eens Modelbaan Getswoud
mijn grootspoor foto's

loc1200

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2009
  • Veel lukt met geduld, liefde en precisie.
Re: rangeersein doet t niet
« Reactie #4 Gepost op: zaterdag 19 december 2015, 23:58:08 »

Kan je F1 en/of F2 afzonderlijk aansturen.
Want ik begrijp dat ze gezamenlijk de omgekeerde L-sein vormen.

M.v.g. Marcel
Gelogd
Gebruikt:  Raptor; Märklin Central/Control-unit en de rest van de fam. (6040/41/43/50 enz) MS1/2;
In- en ombouw/gebruik van dec: Mä, ESU.
=> in opdracht OOK VOOR DERDEN =>

marklintim

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2013
  • trotse M-rail rijder
Re: rangeersein doet t niet
« Reactie #5 Gepost op: zondag 20 december 2015, 12:07:31 »

hoi marcel,
het gaat niet om F1 en F2. wat ik bedoelde met 1 en 2 is dat je volgens de gebruiksaanwijzing van digirails soldeereiland 1 en 2 moet verbinden om een L sein te krijgen en om digitaal het rangeersein te kunnen schakelen.
F0 is front/sluitlichten
F3 is rangeergang
F4 is oprem/afrem vertraging uit/aan
volgens de gebruiksaanwijzing moet je de groene draad (voor het rangeerlicht) laten lijden naar een draad op de decoder stekker. ik had verwacht dat als je dan F3 zou inschakelen het rangeersein zou gaan branden. maar dat gebeurt niet.
even een paar linkjes:
gebruiksaanwijzing: http://www.digikeijs.nl/files/index/download/id/1394236875/
het inbouw verslag van de man van het groterdamproject: http://www.hetgroterdamproject.nl/index.php/projecten-modeltreinen/356-de-2400-van-roco-met-l-en-sluitsein
hopelijk kunnen jullie hier wat mee.
ik kom er niet uit en als het geprogrammeerd moet worden, welke cv's moet ik dan programmeren. het liefst zou ik het nog appart willen bedienen  van F3 (dus op F2 ofzo) maar als dat niet kan neem ik ook een genoegen met op F3. de decoder is niet veranderd. de decoder die erin zat vanaf de fabriek zit er nog steeds in.
Gelogd


Vriendelijke Groeten,

Tim
zie ook eens Modelbaan Getswoud
mijn grootspoor foto's

Hero

  • Vaste Inboedel
  • ****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2010
    • De bouw van Hero's baan
Re: rangeersein doet t niet
« Reactie #6 Gepost op: zondag 20 december 2015, 13:21:15 »

De groene draad is normaal via F1 te bedienen. Hoef je niets voor om te programmeren.

Ik had ook wat problemen bij het inbouwen van zo een setje in een 2400.
Toen bleek dat mijn lok de rode en gele draad andersom had zitten of dat de gebruiksaanwijzing de verkeerde noemde.
Zal zo je link nog even inkijken misschien komt het weer boven.

Robin

Looney Tunes

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2010
  • Dag/nacht schakeling Verlichte modelauto's
    • Mijn website met zelf ontworpen printplaten voor diverse treinen
Re: rangeersein doet t niet
« Reactie #7 Gepost op: zondag 20 december 2015, 13:27:50 »

Ik vermoed dat Tim hem verkeerd heeft aangesloten.
De draden vd printjes zitten op de V+ bij de decoder, en niet op de AUX1.

Succes met omsolderen Tim :D
Gelogd
Groetjes John -

Hero

  • Vaste Inboedel
  • ****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2010
    • De bouw van Hero's baan
Re: rangeersein doet t niet
« Reactie #8 Gepost op: zondag 20 december 2015, 13:49:18 »


De handleiding zegt bij pin 3 (groen)van de nem plug solderen.  Dus gewoon op de aux1 output. Soldeer je toch op de plus maak je dus sluiting.

Intern in de 2400 loc lopen wat plus lijnen om zaken aan/uit te zetten.

Van het setje dat ik heb ingebouwd zijn de gele draden die in de lok zaten niet gebruikt dat moesten de rode zijn.
Net de handleiding met aantekening teruggevonden

marklintim

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2013
  • trotse M-rail rijder
Re: rangeersein doet t niet
« Reactie #9 Gepost op: zondag 20 december 2015, 14:39:00 »

hallo allemaal
het rangeersein doet het. het was inderdaad wat john zei. niet goed in de handleiding gelezen want er stond inderdaad ''de groene draad uit de korte en lange neus op de nem stekker pen 3 (groen aansolderen. (1)''
ik had dat groen tussen haakjes niet gezien en ik ben nog maar een beginner in het digitale gebeuren en had dus geen idee wat nem stekker pen 3 was, dus naar de plaatjes gekeken en naar de schematische tekening. toch fout gedaan. iedereen bedankt voor het meedenken en ik zal zo nog wel een foto plaatsten als bewijs dat hij het echt doet :D
Gelogd


Vriendelijke Groeten,

Tim
zie ook eens Modelbaan Getswoud
mijn grootspoor foto's

marklintim

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2013
  • trotse M-rail rijder
Re: rangeersein doet t niet
« Reactie #10 Gepost op: donderdag 24 december 2015, 17:56:04 »

hallo allemaal,
hierbij dan nog even de foto van het rangeersein O:-D
Gelogd


Vriendelijke Groeten,

Tim
zie ook eens Modelbaan Getswoud
mijn grootspoor foto's

Apeldoorn CS

  • Toffe Gast
  • *
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2014
Re: rangeersein doet t niet
« Reactie #11 Gepost op: maandag 11 januari 2016, 12:42:26 »

Ik heb afgelopen weekend dit zelfde setje in mijn 2400 gebouwd.
De verlichting en de sluitlichten werken zoals t hoord, alleen het
L sein en rangeersein krijg ik niet geschakeld.
Ik weet niet hoe ik dit werkend kan krijgen.
Ik heb het precies zo aangesloten zoals in de beschrijving staat.
De groene draden heb ik op de NEM stekker gesoldeerd waar ook al
een groene draad op zat. Dit is volgens mij goed.
Is er een andere aanpassing die ik moet maken?
Wie weet iets?
« Laatst bewerkt op: maandag 11 januari 2016, 12:44:55 door Apeldoorn CS »
Gelogd
Groeten,Jeroen

marklintim

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2013
  • trotse M-rail rijder
Re: rangeersein doet t niet
« Reactie #12 Gepost op: maandag 11 januari 2016, 12:57:06 »

Je moet eiland 1+2 doorverbinden Door te solderen. Als je dan alles goed hebt aangesloten is F0 L sein en sluit lichten en F1 rangeer licht.
Gelogd


Vriendelijke Groeten,

Tim
zie ook eens Modelbaan Getswoud
mijn grootspoor foto's

Apeldoorn CS

  • Toffe Gast
  • *
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2014
Re: rangeersein doet t niet
« Reactie #13 Gepost op: maandag 11 januari 2016, 19:43:02 »

Ik begrijp het niet helemaal.
Bedoel je die vertinde vierkantjes aan de achterkant van de print?
En hoe en wat moet ik dan met elkaar verbinden?
Gelogd
Groeten,Jeroen

Looney Tunes

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2010
  • Dag/nacht schakeling Verlichte modelauto's
    • Mijn website met zelf ontworpen printplaten voor diverse treinen
Re: rangeersein doet t niet
« Reactie #14 Gepost op: maandag 11 januari 2016, 20:03:08 »

Goedenavond,

Wat Tim bedoelt te zeggen is dat de vertinde soldeervlakken 1 en 2 doorverbonden moeten worden.
Dit kan door de 2 eilanden beide te vertinnen en dan met wat tin erbij deze door te verbinden.
Als je dit voor soldeervlakjes bij 1 en die bij 2 doet (dus dat die vierkantjes bij 1 met elkaar verbonden zijn, en die bij 2 verbonden) zou het rangeersein moeten werken.

Mvg, John
Gelogd
Groetjes John -

Apeldoorn CS

  • Toffe Gast
  • *
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2014
Re: rangeersein doet t niet
« Reactie #15 Gepost op: maandag 11 januari 2016, 20:21:32 »

Hartelijk bedankt voor de instructie!
Het werkt naar behoren!  :)
Gelogd
Groeten,Jeroen

Looney Tunes

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2010
  • Dag/nacht schakeling Verlichte modelauto's
    • Mijn website met zelf ontworpen printplaten voor diverse treinen
Re: rangeersein doet t niet
« Reactie #16 Gepost op: maandag 11 januari 2016, 20:23:29 »

Bedankt voor de terugkoppeling, en geniet van je rangeersein :D
Gelogd
Groetjes John -

Apeldoorn CS

  • Toffe Gast
  • *
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2014
Re: rangeersein doet t niet
« Reactie #17 Gepost op: zaterdag 16 januari 2016, 17:51:19 »

Hallo allemaal,

Nadat ik de verlichting mijn blauwe 2400 na jullie hulp perfect aan de praat heb gekregen,
ben ik ook begonnen met mijn bruine 2400.

Het setje werkt op zich prima, lampen branden netjes in omgekeerd L-sein en achter de rode sluitlichten.     

Echter wanneer ik het rangeersein schakel,
dan gaat aan de lamp aan de lange huif zijde aan zoals het hoort, maar aan de andere zijde gaan de rode sluitlichten aan. Huh? hoe zou dat nu kunnen? Zo te zien is alles goed aangesloten.
Iemand een ideetje?
Gelogd
Groeten,Jeroen

Apeldoorn CS

  • Toffe Gast
  • *
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2014
Re: rangeersein doet t niet
« Reactie #18 Gepost op: zaterdag 23 januari 2016, 19:11:26 »

Probleem opgelost.
Storing in de Digikeijs print.
Vervangen voor een nieuwe!  :)
Gelogd
Groeten,Jeroen

marklintim

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2013
  • trotse M-rail rijder
Re: rangeersein doet t niet
« Reactie #19 Gepost op: zaterdag 23 januari 2016, 19:35:19 »

Mooi dat het probleem opgelost is :thumbup:
Gelogd


Vriendelijke Groeten,

Tim
zie ook eens Modelbaan Getswoud
mijn grootspoor foto's
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Powered by MySQL Powered by PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2019, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Pagina opgebouwd in 0.046 seconden met 25 queries.