Station
Schiedam-Centrum (serie 1 van 6 ).
Klik onderstaande foto om naar Google Maps te gaan (dit opent als het goed is in een nieuw venster).
Bron afbeelding: Google MapsHet laatste station op de Hoekse Lijn in deze draad is Schiedam-Centrum. Dit station heeft het bordje kilometer 0 ergens tussen de sporen staan en is dus het beginpunt c.q. eindpunt van de Hoekse Lijn. Het station zelf is een knooppunt van meerdere lijnen en omvat 4 NS-sporen en 3 RET-Metro sporen. Het is gebouwd in ca. 2,5 etages. In 2000 is het volledig op de schop gegaan waarbij de hele entree volledig is veranderd, mede door de aanleg van de metro. De originele stalen overkapping uit de jaren '60 is hierbij blijven staan.
Vooraanzicht van het station aan de kant van de Brandersbrug, die overgaat in de Horvathweg. Rechts is de glazen overkapping te zien van de entree aan het stationsplein. Achter de donkere auto is de liftschacht te zien.

Stukje doorgelopen om de liftschacht heen en stukje verderop is de entree met (rol-)trap naar beneden de stations hal in.

Netjes ingecheckt en aan de andere kant, ziet dat er zo uit. Dit zijn de NS-poortjes. Voor de RET zijn aparte poortjes neergezet.

Ondanks alle poortjes zijn er ook nog de bekende in-/uitcheckpalen te vinden. Waarom? Is mij een raadsel.

Zoals gezegd bestaat het NS-station uit vier sporen. Deze foto is genomen vanaf het einde van het perron van spoor 1. Dit is het spoor waarop de treinen van de Hoekse Lijn richting Rotterdam vertrekken.
Naast het bord met het cijfer 8 staat een speciaal sein. Dit toont of een horizontale streep (zoals hier) of een diagonale witte streep van rechtsboven naar linksonder. Dit sein betekent ingeval van een horizontale streep: "Aanduiding van het eerstvolgende lichtsein dat rood licht of geel knipperend licht uitstraalt." De diagonale streep wordt getoond als het opvolgende sein dan elk ander seinbeeld weergeeft. Deze seinen zijn in gebruik als het gewone sein niet direct zichtbaar is, zoals dat het geval is op Schiedam-Centrum, vanwege de bocht in de sporen.

Ingezoomd naar de seinen die verderop staan. Het meest linkse sein staat op rood en dat komt dus overeen met wat hierboven is uitgelegd. Achter de seinen ligt ook een wisselcomplex wat de Hoekse Lijn verbindt met die naar Delft.

Omgedraaid de monumentale overkapping van het station. Bij de verbouwing in 2000 vanwege de komst van het metrostation mocht deze niet verwijderd worden.

Tussen de sporen het bordje wat kilometer 0 aangeeft. Hier begint of eindigt de Hoekse Lijn officieel.


Aan de andere kant van het station, op spoor 5, rolt een VIRM binnen.
