Een poos terug had ik Rijshoven al voorgesteld, maar daarop is wat uitbreiding gekomen en daarom even hier in de herhaling:
RijshovenHet in Zuid-Gelderland gelegen station Rijshoven is het huidige eindstation van de lijn Lingedrecht (Ldr) - Rijshoven (Rsh). De spoorlijn is geopend op 20 mei 1871 en werd vanaf het begin gebruikt voor het vervoer van de diverse producten van de nabij de grote rivieren gelegen steenfabriek. Vrij snel na de ingebruikname werd besloten het spoor ook in te zetten voor personenvervoer, en al in 1872 werd begonnen met de bouw van het stationsgebouw.
De spoorlijn werd in 1875 vanuit Rijshoven doorgetrokken naar de achterliggende polders waar een aantal dorpjes aansluiting kregen.
In 1897 werd het stationsgebouw uitgebreid met een wachtkamer voor eerste klasse reizigers, vanwege het grote aantal mensen die in en om Rijshoven luxe buitenverblijven lieten bouwen. De reis per trein was comfortabeler dan die per koets.
In 1913 werd in Rijshoven, niet ver van het station, een cooperatieve zuivelfabriek geopend. Deze fabriek kreeg een eigen spooraansluiting met een paar rangeersporen om de producten, zoals melk en kaas te kunnen vervoeren.
In de loop van de twintiger en dertiger jaren liep het personenvervoer terug. De dienstregeling van Lingedrecht tot Rijshoven werd gehalveerd en de dienstregeling naar de achterliggende dorpen werd geheel stopgezet. Het goederenvervoer had echter geen tot weinig last van de crisis. Gedurende de tweede wereldoorlog lag het spoorverkeer geheel stil.
Na de oorlog bleek de spoorlijn nog intact en werd in 1947 weer in gebruik genomen voor het goederenvervoer van de beide fabrieken. Dat dit wat langer duurde had te maken met de herstelwerkzaamheden rondom station Lingedrecht.
De zuivelfabriek sloot in 1967 zijn deuren als gevolg van verplaatsing naar een andere locatie in Nederland. Het kleine emplacement naast het station bleef in gebruik voor onregelmatige kleine goederentreinen voor diverse bedrijven in Rijshoven.
In 1972 werd Rijshoven aangewezen als groeikern van Lingedrecht, heel bijzonder voor een dorpje buiten de Randstad. Hierdoor werd de spoorlijn weer opgewaardeerd voor het personenvervoer. Het stationsgebouw werd gerestaureerd en gemoderniseerd. De inmiddels vervallen aanbouw voor de eerste klas wachtkamer werd gesloopt. Besloten werd om het bestaande perron niet te gebruiken en zelfs deels te slopen. Hiervoor in de plaats werd een middenperron gebouwd, met aan beide zijden de stationsporen van het NS-station. Een doorgaand spoor bleef in dienst voor de steenfabriek. De spoorlijn werd in 1975 geëlektrificeerd. Dit om de dieseltreinstellen DE1 en DE2 te vervangen door de modernere Plan-V treinstellen. Later zijn er op deze lijn ook de bekende Sprinters ingezet.
In de jaren 80 werd door de steenfabriek besloten om de produkten per vrachtwagen te vervoeren, waardoor al snel werd besloten om het doorgaande spoor grotendeels op te breken.
Eind jaren '80 werd het goederenvervoer van en naar Rijshoven geheel stopgezet. Het kleine emplacement stond op de nominatie gesloopt te worden, maar de toen snel opgerichte stichting Stoom- en Trein Museum Rijshoven (STMR, door sommigen ook wel uitgesproken als SToMeR) heeft dit in 1993 definitief in bezit kunnen krijgen, om een aantal relatief bijzondere locs en rijtuigen te kunnen bewaren. Het museum beschikt over een aantal stoomlocs: Een 2-tal kleine stoomlocjes van lokaalspoorlijntjes, een BR-86 en een drietal BR-89 van de DB. Daarnaast heeft men recent een exemplaar van het accurijtuig met bijwagen van de DB kunnen bemachtigen. Dit soort treinen reden in de jaren '70 en '80 tussen Lingedrecht en Duitsland diverse soorten snel- en stoptreindiensten. Het museum heeft een aantal zgn. Umbaurijtuigen in eigendom voor personenvervoer. Daarnaast zijn er een aantal goederenwagons aanwezig, waarmee met enige regelmaat fotoritten gemaakt worden.
Op het terrein staat een enkelsporige locloods voor onderhoud van de stoomlocs, een mogelijkheid om de accu's van de BR515 op te kunnen laden en diverse spoorgerelateerde objecten, zoals bijv. een laadmal, oude andreaskruizen en meer.
Het sporenplan van Rijshoven, zoals dat in de jaren '80 er uit zag:

Update februari 2020:
Een spoorontwerp is natuurlijk nooit zomaar klaar, dus in de loop van de jaren zijn daar de nodige aanpassingen op geweest met als gevolg dat bovenstaand plan inmiddels niet meer is. Dit is vervangen door (klik het plaatje voor een grotere versie):
Update Frenkievee: diverse beschrijvende en tekstuele aanpassingen gedaan.