Het systeem werkt volgens het principe van enkelzijdige gelijkrichting. Hierbij wordt slechts de positieve of de negatieve helft van de sinus doorgelaten, zie de halve groene sinus rechts in het plaatje.

Wikipediaplaatje is vrij te gebruiken.
Omdat de lok op wisselstroom moet rijden, hij heeft nu eenmaal een wisselstroommotor, wordt er niet zoals bij een gelijkstroomvoeding ook een condensator bijgeplaatst in het schema in het midden om de sinus af te vlakken. Nee, het moet een wisselspanning zijn. Hoewel de wisselspanning voor de diode gezien (links) veel mooier is, is het signaal na de diode (rechts) nog steeds een wisselspanning en zal de lok met zijn wisselstroommotor er gewoon op kunnen rijden!
Door nu de diode om te draaien wordt de andere periode van de sinus doorgelaten.
Vanuit de regelaar gezien: (en om het principe uit te leggen alleen één stroomkring, dus knop 1 en knop 2)
1) Bij geen knop ingedrukt kan er geen trein rijden, er zit geen diode in de stroomkring en de stroomkring is niet gesloten.
2) Bij alleen knop 1 ingedrukt wordt de diode uit de tekening in de voedingslijn geplaatst, de stroomkring is voor de helft van de periode gesloten, en bovenste periode van de sinus wordt doorgelaten naar de rails.
3) Bij alleen knop 2 ingedrukt wordt een omgekeerde diode uit de tekening in de voedingslijn geplaatst, de stroomkring is voor de andere helft van de periode gesloten, en onderste periode van de sinus wordt doorgelaten naar de rails.
4) Wanneer beide knoppen ingedrukt worden, is er geen sprake meer van enige vorm van gelijkrichting en worden beide periodes weer doorgelaten, de hele sinus dus. De stroomkring is gedurende de hele periode van de sinus gesloten.
Vanuit de lok gezien:
De stand van de diode in de lok bepaald of de bovenste of onderste periodehelft van de sinus wordt doorgelaten. Daarmee is dus automatisch de relatie met knop 1 OF knop 2 gelegd.
Worden beide knoppen ingedrukt, dan zullen beide treinen rijden.
De verlichting kan branden omdat daar geen diode voor zit, en die krijgt zowel de bovenste als de onderste helft van de sinus te verwerken. Wanneer lok 1 of lok 2 rijdt, dan brandt bij beide loks de verlichting. Rijdt er geen lok, dan kunnen er dus ook geen lampen branden.
Dit hele systeem is twee maal in zo'n regelkastje ingebouwd, knop 1 en 2 hebben samen één uitgang en knop 3 en 4 hebben ook samen hun eigen uitgang. Op het kastje zitten dus twee uitgangen.