Nieuws: Doe mee met de recordpoging langste 3railforum containertrein. Meer info
+  3railforum
|-+  Modelbaanbesturing & Software
| |-+  Digitale Märklin Besturing
| | |-+  Massa verlies compenseren bij S88-ers.
0 leden en 1 gast bekijken dit topic. « vorige volgende »
Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Massa verlies compenseren bij S88-ers.  (gelezen 10021 keer)

Riny

  • Gast
Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Gepost op: zaterdag 26 mei 2007, 10:35:59 »

In een ander draadje ( TEE Ombouw) gaf ik aan dat het verlies van massa (50%) bij het gebruik van S88 terugmelders opgevangen kon worden.
Ooit heb ik dit eens ergens gelezen dus het is geen 100% idee wat van mij zelf afkomt.
De tekening (schema) echter wel, deze is van mijn hand.

D.m.v. van de diodes wordt de massa, die geisoleerd is van een spoorstaaf, teruggekoppeld om het 3-railsysteem toch in zijn opzet te blijven benutten.
Omdat de Märklin wielstellen aan beide zijde voor de massa zorgen en door de massa detectie bij het gebruik van de S88 modules nu maar eenzijdig worden benut.
Dit betekend theoretisch 50% minder massa.
Normaal gesproken zou en zal dit geen problemen opleveren maar bepaalde Locs kunnen hier wel last van hebben, vandaar deze optie.

Zie hieronder het schema's.

Soms vind ik het persoonlijk moeilijk om een goede uitleg te geven terwijl ik zelf heel goed in mijn hoofd het principe begrijp en ook zeker weet dat het werkt.
Maar ja, breng zoiets maar eens duidelijk en begrijpelijk over.

Mocht er iemand zijn die de uitleg kan verbeteren graag.
Ik sta om deze reden hier dan ook volledig voor open zolang het maar geen onzin is wat mede hobbyisten op een "verkeerd spoor" zou kunnen zetten.




Mocht het nog niet duidelijk zijn kunnen jullie mij hier gewoon vragen over stellen.
Ik zal dan proberen er een beter uitleg aan te geven.

Maar er zitten hier genoeg mensen die dat mogelijk ook kunnen.

Edit:
Mocht iemand een grotere afbeelding willen hebben, mail mij dan even.
« Laatst bewerkt op: zaterdag 26 mei 2007, 10:42:17 door Riny »
Gelogd

Sprinter

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
    • Perrongeluk
Re: Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #1 Gepost op: zaterdag 26 mei 2007, 10:55:12 »

Hiervan, ontgaat mij alle logica.

Zodra er een niet geisoleerd wielstel zich in de meet sectie bevind, verbind deze de beide spoorstaven. Dan heb je een nul ohm verbinding, dus zijn deze spoorstaven weer gelijk aan elkaar en ligt deze keihard aan de Massa, ma.w. isolatie opgeheven.

Gelogd
Alleen de waarheid ligt in het midden....

Riny

  • Gast
Re: Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #2 Gepost op: zaterdag 26 mei 2007, 11:38:55 »

Na lang zoeken heb ik de basis info terug gevonden.(zie hieronder)
Hieruit blijkt voor mij dat deze optie wel degelijk een positieve uitwerking heeft.

Maar een ieder is uiteraard vrij in zijn mening.

Bron: Windigipet Forum Engels.

Better ground pickup when you are using Marklin s-88 or like.

It is a little trouble when you run train slow, when you use the rail to detect train.
It is because you miss 50% ground pick up to the train.
If you want your train to run better in slow speed, is it a very easy way to fix it.
Just connect a simple diode on every input on the s-88 box.
You can use a simple 1N4002 (1N4002-7). Connect the marked side on the diode in direction to the s-88, and the other end to brown-masse.
If the track are get occupied without train on the track, have you connected it wrong way, just turn it.


Way it works.
The s-88 detect only the negative voltage. That mean, we can put in the positive voltage from “brown” on the signal track and not get trouble with the detection to the s-88.
The Digital voltage is “AC”, so when you loos the negative voltage, will the train run just a little bit slower. More than you need to move the train to get ground from the right wheel
.
And one more ting you get in the same time is better protection from electric noise.

Best MR regard from
Nils




Bericht opties   
Martin Balteschwiler 
Senior-Mitglied 
 
 
 
Lid sinds: 16.09.2004 
Berichten: 52 
Uit: Amsoldingen, Thun, Schweiz 
  Re: Better ground pickup
      #43975 - 28.11.2006 06:40
      Bijlage (311 downloads)   Bewerken     Beantwoorden     Quote   
 
 

Hi Nils

thanks for the picture!

Best regards
Martin

--------------------
Märklin: CU 6021, Interface, C-Gleis/K-Gleis
Power-10 Booster, Windows 98, Pro X

Bericht opties   
Wolfgang A. 
Senior-Mitglied 
 
 
 
Lid sinds: 03.04.2003 
Berichten: 88 
Uit: Luxembourg 
  Re: Better ground pickup
      #44157 - 01.12.2006 22:32   Bewerken     Beantwoorden     Quote   
 
 

Nils,
interesting idea, I probably will try it.

thank you

--------------------
Grüsse aus Luxembourg
Wolfgang

Win-Digipet Pro X, HO - Märklin K- und C-Gleis; IB Vers. 1.500; Lokdecoder MM, meist Märklin HLM v Tams LD-W/G-2; S88 Conrad - LDT; S83/84 Decoder Conrad-Viessmann; Infracar; Laptop AMD 3000+, 797MHz, 480MB Ram, Windows XP, Ednet USB/Serial Adapter,

Bericht opties   
Martin Balteschwiler 
Senior-Mitglied 
 
 
 
Lid sinds: 16.09.2004 
Berichten: 52 
Uit: Amsoldingen, Thun, Schweiz 
  Re: Better ground pickup
      #46340 - 10.01.2007 08:02   Bewerken     Beantwoorden     Quote   
 
 

Hi Nils,

Now I have tried it out. It works perfectly. I have even covered one rail with adhesive tape – no problem !.


Tack!

Greetings, Martin

--------------------
Märklin: CU 6021, Interface, C-Gleis/K-Gleis
Power-10 Booster, Windows 98, Pro X

 
Gelogd

Acido

  • Speciale Gast
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Stand 7 :-)
    • Acido's Website
Re: Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #3 Gepost op: zaterdag 26 mei 2007, 11:48:15 »

Hoi Riny,

Als ik het goed begrijp is dit de sleutel:

Citaat
The s-88 detect only the negative voltage

en het truukje met de diode geeft je niet 50% maar zeg maar 75% massacontact. De andere 25% gaat naar de S88.

Voordat ik andere vragen ga stellen: klopt dat?

Groets,

Martijn
Gelogd

Sprinter

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
    • Perrongeluk
Re: Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #4 Gepost op: zaterdag 26 mei 2007, 12:02:12 »

Martijn,

De theorie is dat als de lok zijn verbinding verliest met de MASSA, dat hij via de diode deze weer op pikt. Dit is een leuke gedachte, alleen in de praktijk zal dit leiden tot het enkelzijdig gelijkrichten van het digitale signaal. De decoder in de lok zal dit niet leuk vinden. Net even een proefopstelling gemaakt, de lok gaat dan heel erg langzaam rijden, met veel kabaal. Dus dit is niet de juiste oplossing in mijn opinie. Dit zal dus zeer onrustig rijgedrag in de hand werken, en dat is nu juist iets wat je wil voorkomen. Het allerbeste is om de boel gewoon schoon te houden.
Gelogd
Alleen de waarheid ligt in het midden....

Kappa

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Waar zouden we gaan zonder (model)spoorbaan.
Re: Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #5 Gepost op: zaterdag 26 mei 2007, 12:22:51 »

Ik denk dat Martijn gelijk heeft.
Op het moment dat het massakontakt goed is, heb je tijdens de negatieve puls, 50% massa en tijdens de positieve puls heb je de 50% + 50%-0,7 volt via de diode, want de diode heeft een spanningsverlies van 0,7-1,0 Volt.

Als de massa even wegvalt houd je alleen de 50% -0,7 volt over, maar de diode heeft ook invloed op het digitale signaal. Het digitale signaal is namelijk op de wisselspanning gesuperponeerd en deze wordt alleen doorgelaten als de wisselspanning boven de +0,7 volt uitkomt en de diode 'openzet'. Ik weet niet of de decoder dit onderbroken signaal nog kan 'verstaan'.

Gr Ad
Gelogd
Groeten Ad

Het leven van een trein gaat niet over rozen; wel over rail...

Acido

  • Speciale Gast
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Stand 7 :-)
    • Acido's Website
Re: Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #6 Gepost op: zaterdag 26 mei 2007, 12:42:35 »

Kortom: mijn stelling klopt maar het is zeer de vraag of het echt goed werkt op een digitale baan.
Gelogd

Sprinter

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
    • Perrongeluk
Re: Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #7 Gepost op: zaterdag 26 mei 2007, 12:54:42 »

Het digitale signaal is namelijk op de wisselspanning gesuperponeerd

Nee, er is niet gesuperponneerd op wat voor spanning dan ook. Hier kun je er iets over lezen (leren)

http://people.zeelandnet.nl/zondervan/digispan.html

Gelogd
Alleen de waarheid ligt in het midden....

Sprinter

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
    • Perrongeluk
Re: Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #8 Gepost op: zaterdag 26 mei 2007, 12:57:04 »

Kortom: mijn stelling klopt maar het is zeer de vraag of het echt goed werkt op een digitale baan.

Lees mijn reactie en verslag, staat ook te lezen in het originele bericht in het rood geplaatst door Riny.

Gelogd
Alleen de waarheid ligt in het midden....

Acido

  • Speciale Gast
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Stand 7 :-)
    • Acido's Website
Re: Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #9 Gepost op: zaterdag 26 mei 2007, 13:06:57 »

Euh... ik volg je niet helemaal...

Citaat
Lees mijn reactie
Als je daarmee post #4 in dit topic bedoelt: heb ik gelezen, en daar baseer ik mijn conclusie ook deels op.

Citaat
en verslag
Ik neem aan dat je daar de uitslag van je praktijkproef mee bedoelt in diezelfde post #4? Zo niet, wat dan?

Citaat
staat ook te lezen in het originele bericht in het rood geplaatst door Riny
Waar verwijs je hier precies naar? Ik zie staan "It works perfectly" maar dat strookt niet met de uitslag van jouw test...

Martijn
Gelogd

Sprinter

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
    • Perrongeluk
Re: Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #10 Gepost op: zaterdag 26 mei 2007, 14:01:47 »

Lezen mijn beste.

Citaat
Way it works.
The s-88 detect only the negative voltage. That mean, we can put in the positive voltage from “brown” on the signal track and not get trouble with the detection to the s-88.
The Digital voltage is “AC”, so when you loos the negative voltage, will the train run just a little bit slower. More than you need to move the train to get ground from the right wheel

Mijn test bevestigd dit.

Citaat
Dit is een leuke gedachte, alleen in de praktijk zal dit leiden tot het enkelzijdig gelijkrichten van het digitale signaal. De decoder in de lok zal dit niet leuk vinden. Net even een proefopstelling gemaakt, de lok gaat dan heel erg langzaam rijden, met veel kabaal. Dus dit is niet de juiste oplossing in mijn opinie. Dit zal dus zeer onrustig rijgedrag in de hand werken, en dat is nu juist iets wat je wil voorkomen.
Gelogd
Alleen de waarheid ligt in het midden....

Acido

  • Speciale Gast
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Stand 7 :-)
    • Acido's Website
Re: Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #11 Gepost op: zaterdag 26 mei 2007, 14:19:40 »

Toch vind ik

Citaat
will the train run just a little bit slower

en

Citaat
de lok gaat dan heel erg langzaam rijden, met veel kabaal

nogal een verschil.

Met andere woorden: Zij zeggen dat het werkt, jij zegt van niet, daar doel ik op.

Martijn
Gelogd

markos

  • Gast
Re: Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #12 Gepost op: zaterdag 26 mei 2007, 18:14:27 »

tja, wat heb ik er voor verstand van....
Ik weet niet eens van een 1N400xx diode is!

kon het toch niet laten om een diode op te zoeken die ik gebruik om in een setje van 4 gelijkstroom te maken van wisselstroom.

die heb ik aan 2 draden verbonden, en zoals aangegeven aan mijn IB verbonden.
het andere eind (lekker lang) loop ik de baan langs en druk ik even op de rails als er een stil staat (op een detectie stuk).
Het resultaat tot nu toe:

V160 MFX: werkt perfect, geen snelheidsverlies, geen geluids veranderingen, wel rijden:
                  zodra ik met de draad de railsstaaf raak start hij zijn motor en rijdt hij weg!
                  laat ik het weer los staat hij weer stil... (met het geluid uit :()

ZIMO 64: Werkt perfect (als bij de mfx, maar dan zonder geluid natuurlijk)

Loksound: Ook de loksound staat regelmatig stil op het massadetectiestuk.                               
                  heeft de neiging om bij snel rijden iets langzamer te rijden over
                  dat stuk.
                  Eenmaal aangesloten als bij het schema, werkt alles prima!

KLMV en BR81 met wegwerpdecoder van marklin: Bij het testen met een draadje tegen de rails als hij al stil stond werkt niet. De lok gaat ineens 2x zo snel met horten. Dat heb ik al eens beschreven klik hier Echter wanneer de draad al vooraf is aangesloten rijden ook deze loks zonder problemen over het massa detectie stuk!

Ook ik heb de originele massa staaf volledig geisoleerd met plakband, en de detectiestaaf voorzien van de aansluiting van het schema. Zelfs dan is er geen hapering merkbaar en rijden ze allemaal rustig door (getest op decoderstap 1 met een ingestelde maximale van minder dan de helft van wat de trein kan, dus echt kruipen)

tot zover mijn bijdrage
« Laatst bewerkt op: dinsdag 29 mei 2007, 22:10:20 door markos »
Gelogd

Kappa

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Waar zouden we gaan zonder (model)spoorbaan.
Re: Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #13 Gepost op: zaterdag 26 mei 2007, 20:46:33 »

Het digitale signaal is namelijk op de wisselspanning gesuperponeerd

Nee, er is niet gesuperponneerd op wat voor spanning dan ook. Hier kun je er iets over lezen (leren)

http://people.zeelandnet.nl/zondervan/digispan.html


Je hebt gelijk Sprinter, weer wat geleerd en ik kende deze site nog niet.

Gr Ad
Gelogd
Groeten Ad

Het leven van een trein gaat niet over rozen; wel over rail...

markos

  • Gast
Re: Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #14 Gepost op: dinsdag 29 mei 2007, 22:13:56 »

kleine update van de acceptatie van deze methodes door de verschillende decoders.

zie eerdere post


« Laatst bewerkt op: woensdag 30 mei 2007, 12:27:08 door markos »
Gelogd

loc-driver

  • Toffe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
Re: Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #15 Gepost op: donderdag 31 mei 2007, 12:18:50 »

Hallo,

Gebruik zelf ook de S88 terugmeldmodules. Heb geen problemen met de massa.
Van elk blok is de massa-rail opnieuw aan de 'centrale' massa aangesloten.
De wagons sluiten door de wielen en wielas ook nog beide railstaven aan elkaar.

m.vr.gr.

loc-driver
Gelogd
m.vr.gr.

JohnnyB

Buzz_4stroke

  • Speciale Gast
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Trans Europ Express
Re: Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #16 Gepost op: vrijdag 01 juni 2007, 13:24:23 »

@Markos,

Klinkt allemaal goed zou dus betekenen dat je in principe onder de (rechte) c-rails tussen de gescheiden railstaven een diode kunt plaatsen en dan een draad zonder diode naar de s88 kunt laten gaan.

@Sprinter,

Bij jou werkt het niet of nauwelijks, ben je er al achter wat het kan zijn? Misschien te kleine diode?

@All,
Dit is een interessante draad die ik met hoge nieuwschierigheid ga blijven volgen

Sprinter

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
    • Perrongeluk
Re: Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #17 Gepost op: zaterdag 02 juni 2007, 14:35:13 »

Dat ligt gewoon aan de manier waarop ik het test. De test die ik gedaan heb is de lok laten rijden op de massa aansluiting via de diode, dus zonder dat hij verder op zijn normale massa weer op kon pikken, dit om te kijken hoe diverse decoders reageren op de dan asymetrische spanning.

Dus als er langdurig geen echt kontakt is met de massa is dat het resulterende gedrag.
Gelogd
Alleen de waarheid ligt in het midden....

harryp

  • Toffe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2009
  • Maar ik rook nie !
    • Van Akkendam naar Spoorsteeg
Re:Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #18 Gepost op: dinsdag 23 november 2010, 21:46:14 »

Mijn oplossing wil ik graag met iedereen delen!

Zoals erg veel c-railers had ik ook veel haperingen op mijn baan. Vooral kleinere loc's bleven nogal eens hangen op een geprepareerde (geïsoleerde) rail.
Mijn oplossing om diodes te gebruiken naar de geïsoleerde spoorstaaf is niet nieuw maar om een baan half af te breken om ze in de rail te solderen is niet handig.
Ik heb in de terugmelders van Marklin en Conrad de diodes gesoldeerd.
Het resultaat is verbluffend.  Geen vreemde reacties van loc's en dergelijke.
Diodes: Siliciumdiode 1N4001 50V 1A , Conrad (minder dan 6 cent p. stuk)               

Voor de goede orde, ik rijd met (Marklin CS1)  Ecos Reloaded en Koploper.
Gelogd
Ik kan de trein niet missen!

bellejt

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2008
  • graag een glaasje wijn
    • Eigen Site
Re:Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #19 Gepost op: dinsdag 23 november 2010, 22:06:05 »

vind ik heel mooi.Ga ik ook doen.Heb nog 1 vraagje : heb je geen schema van de S88 van conrad ? Ik weet dat ik enkel op de eerste S88 de massa moet verbinden.Zonder schema vraag ik mij af hoe die naar de volgende S88 wordt doorverbonden.
Gelogd
Groetjes,Salutations,Greetings,JOHNNY

http://forum.3rail.nl/index.php?topic=16332.0
http://forum.3rail.nl/index.php?topic=18364.0
http://www.johnnyrail.net/
Belgie NMBS/Luxemburg CFL.
Ecos kleur,3 boosters ESU,S88 Viessmann
[img]http://files.3rail.

Anne W

  • Vaste Inboedel
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2007
  • Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is.
Re:Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #20 Gepost op: woensdag 24 november 2010, 00:12:27 »

Voor de goede orde: het is wel wijs of nodig om het gemeenschappelijk contact van de diodes rechtstreeks naar de massa (ringleiding) van de rails te brengen, ik weet niet of de twee massabussen intern weer aan de S88 massa liggen, zo ja dan gaat er even "motorstroom" door de S88 draden/bussen.

Groet, Anne W
Gelogd
Raptor, Edits booster 10A, 1 Ma. 6090X decoders 27 staps, 18 MFX decoders(Esu en Mä), 12 met geluid, 28 staps, 27 staps voor de nieuwste Märklin MFX decoders, automatisch bedrijf (Raptor), voor mijn baan zie http://forum.3rail.nl/index.php?topic=6647.0

bellejt

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2008
  • graag een glaasje wijn
    • Eigen Site
Re:Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #21 Gepost op: woensdag 24 november 2010, 02:24:45 »

oke dat weten we dan weer.Dan ga ik gewoon aan alle S88 modules één massadraad (klem) verbinden met de ringleiding.Hopelijk werkt dat zonder problemen.
Gelogd
Groetjes,Salutations,Greetings,JOHNNY

http://forum.3rail.nl/index.php?topic=16332.0
http://forum.3rail.nl/index.php?topic=18364.0
http://www.johnnyrail.net/
Belgie NMBS/Luxemburg CFL.
Ecos kleur,3 boosters ESU,S88 Viessmann
[img]http://files.3rail.

bellejt

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2008
  • graag een glaasje wijn
    • Eigen Site
Re:Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #22 Gepost op: woensdag 24 november 2010, 16:42:39 »

goede raad opgevolgd met een Viessman S88 (5217) :
Gelogd
Groetjes,Salutations,Greetings,JOHNNY

http://forum.3rail.nl/index.php?topic=16332.0
http://forum.3rail.nl/index.php?topic=18364.0
http://www.johnnyrail.net/
Belgie NMBS/Luxemburg CFL.
Ecos kleur,3 boosters ESU,S88 Viessmann
[img]http://files.3rail.

bellejt

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2008
  • graag een glaasje wijn
    • Eigen Site
Re:Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #23 Gepost op: woensdag 24 november 2010, 17:20:37 »

een snelle test geeft ongekende resultaten : mijn loc die af en toe bleef haperen op een schaduwspoor rijdt nu gezwind door zonder enige hapering.Zie zelfs dat bij mijn wagons waar de binnenverlichting van knipperde ,een verandering : geen geknipper mee.Ga snel al mijn decoders aanpassen.
Gelogd
Groetjes,Salutations,Greetings,JOHNNY

http://forum.3rail.nl/index.php?topic=16332.0
http://forum.3rail.nl/index.php?topic=18364.0
http://www.johnnyrail.net/
Belgie NMBS/Luxemburg CFL.
Ecos kleur,3 boosters ESU,S88 Viessmann
[img]http://files.3rail.

rscosworth

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2007
  • 16 meter treintafel - Nederlandse modelbaan
    • 16 meter treintafel - Nederlandse modelbaan
Re:Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #24 Gepost op: woensdag 24 november 2010, 19:26:46 »

Dat ziet er goed uit!

Hopelijk nemen ze deze tip bij marklin / viessmann over.

bellejt

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2008
  • graag een glaasje wijn
    • Eigen Site
Re:Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #25 Gepost op: woensdag 24 november 2010, 19:31:50 »

zou het geen ideetje zijn deze fotootjes aan de wiki toe te voegen ?
Is een propere en eenvoudige manier om ingewikkelde bedrading tegen te gaan.Ik had om die reden nog steeds de diodes niet ingebouwd.Nu heb ik al de 6 S88 omgebouwd in amper 2 uurtjes.En is ook veilig: geen blote draden.
Gelogd
Groetjes,Salutations,Greetings,JOHNNY

http://forum.3rail.nl/index.php?topic=16332.0
http://forum.3rail.nl/index.php?topic=18364.0
http://www.johnnyrail.net/
Belgie NMBS/Luxemburg CFL.
Ecos kleur,3 boosters ESU,S88 Viessmann
[img]http://files.3rail.

Spoorman

  • Gast
Re:Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #26 Gepost op: woensdag 24 november 2010, 19:36:06 »

Het verdient de aanbeveling diodes aan te brengen kort bij de onderbroken spoorstaaf en niet in of kort bij de decoder. In het slechtste geval loopt de motorstroom door de bedrading van de terugmelding.

Gr, Ben.
Gelogd

rscosworth

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2007
  • 16 meter treintafel - Nederlandse modelbaan
    • 16 meter treintafel - Nederlandse modelbaan
Re:Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #27 Gepost op: woensdag 24 november 2010, 20:33:49 »

Het verdient de aanbeveling diodes aan te brengen kort bij de onderbroken spoorstaaf en niet in of kort bij de decoder. In het slechtste geval loopt de motorstroom door de bedrading van de terugmelding.

Gr, Ben.

Maar is dat erg dan?
Of kan deze motorstroom storing geven op paralel liggende bedrading?

Anne W

  • Vaste Inboedel
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2007
  • Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is.
Re:Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #28 Gepost op: woensdag 24 november 2010, 22:10:53 »

Stoorspanningen in andere draden worden opgewekt door wisselende stromen in "de" draad en digitale stroom is een zeer wisselende stroom, alles wat je kunt vermijden moet je altijd doen, nooit vragen om moeilijkheden.

Ik vind  de oplossing in de Viessmann wel goed, maar de gemeenschappelijke aansluiting van de diodes elke keer rechtstreeks naar de massa van de ringleiding of de dichtstbijzijnde "massa" railstaaf.

Groet, Anne W
Gelogd
Raptor, Edits booster 10A, 1 Ma. 6090X decoders 27 staps, 18 MFX decoders(Esu en Mä), 12 met geluid, 28 staps, 27 staps voor de nieuwste Märklin MFX decoders, automatisch bedrijf (Raptor), voor mijn baan zie http://forum.3rail.nl/index.php?topic=6647.0

wdevaal

  • Gast
Re:Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #29 Gepost op: donderdag 25 november 2010, 20:59:03 »

Mijn oplossing wil ik graag met iedereen delen!

Ik rij met een ESU ECoS centrale en wil mijn ViessMann 5217 S88 terugmeld decoders ook zo gaan ombouwen.
Gelukkig zitten deze bij mij gezamelijk (6 stuks) op een goed bereikbare plek onder de tafel, ik wil alleen de bedradingen niet los maken daar ik anders weer veel werk heb uit te zoeken welk stekkertje in welke ingang moet. Nu mijn vraag, hoe houden de locomotieven zich tijdens het opstarten van jou centrale, gaan ze niet ongecontroleerd uit zich zelf rijden, of doen er zich geen andere vreemde zaken voor. Het *M CS1 van jou komt bijna overeen met mijn ESU ECoS centrale.

mvg Willy...
Gelogd

wdevaal

  • Gast
Re:Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #30 Gepost op: donderdag 25 november 2010, 22:32:54 »

Hallo Willy,

Gelukkig zitten deze bij mij gezamelijk (6 stuks) op een goed bereikbare plek onder de tafel, ik wil alleen de bedradingen niet los maken daar ik anders weer veel werk heb uit te zoeken welk stekkertje in welke ingang moet.
Wat je ook kunt doen is om de draad van de terugmelding een klein stukje blank te maken waarop de diode wordt aangesloten. Dit zo dicht mogelijk bij de spoorstaaf. De anode(s) van de diodes aansluiten op de gemeenschappelijk retour. Dit i.v.m. de hogere stromen die er lopen bij een locomotief of kortsluiting.

Mvg,
Peter

Ook dat ik mogelijk, maar mijn schaduwstation op niveau 1 is geheel af en aangesloten, de bedrading is geheel weggewerkt in leidingen en boekbinders. Grote locomotieven rijden eigenlijk zonder problemen, het zijn nu net die kleine 2 of 3 assige locs die soms blijven staan. De hier aangedragen oplossing van Harryp lijkt voor mijn de beste mogelijkheid zonder de bedrading los te hoeven maken de diodes rechtstreeks in de decoder in te bouwen.

mvg Willy...
Gelogd

bellejt

  • Stamgast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2008
  • graag een glaasje wijn
    • Eigen Site
Re:Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #31 Gepost op: vrijdag 26 november 2010, 00:24:14 »

als ik op mijn ecos kijk dan haalt mijn zware loc met 12 wagons amper 200 mA.Dat kunnen de draadjes en de diodes en de korte sectie in de decoder makkelijk verdragen.Bij mij staan wel de S88 decoders verspreid langs de baan.Zo houd ik de terugmeldraden zo kort mogelijk.Bij langere draden heb ik een vaste draad ipv gevlochten gebruikt.De stroom loopt trouwens normaal niet door de decoder maar enkel door de diode en terugmelddraad.Zelfs bij een kortsluiting slaat de ecos onmiddelijk alarm.Veel sneller dan mijn vroegere centrales.
Gelogd
Groetjes,Salutations,Greetings,JOHNNY

http://forum.3rail.nl/index.php?topic=16332.0
http://forum.3rail.nl/index.php?topic=18364.0
http://www.johnnyrail.net/
Belgie NMBS/Luxemburg CFL.
Ecos kleur,3 boosters ESU,S88 Viessmann
[img]http://files.3rail.

Kappa

  • Forum Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Waar zouden we gaan zonder (model)spoorbaan.
Re:Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #32 Gepost op: vrijdag 26 november 2010, 11:20:02 »

als ik op mijn ecos kijk dan haalt mijn zware loc met 12 wagons amper 200 mA.
En dat is dan nog een "worst case scenario", want die ongeisoleerde spoorstaaf zal minimaal de helft van die strrom voor zijn rekening nemen en eigen nog meer want deze heeft een lagere weerstand dan de geisoleerd spoorstaaf met diode in serie.
En als er zich ook nog eens wagons op de sectie bevinden, sluiten deze beide railstaven nog kort ook.
Gelogd
Groeten Ad

Het leven van een trein gaat niet over rozen; wel over rail...

Spoorman

  • Gast
Re:Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #33 Gepost op: vrijdag 26 november 2010, 13:41:23 »

Da's allemaal waar maar..... wat gebeurt er bij een ontsporing in de sectie? De kortsluitstroom kan via de bedrading van de melder en via de diode lopen. Die 1A dingen piepen er dan tevens uit. Misschien ver gezocht maar toch.

Gr, Ben.
Gelogd

Robert

  • Toffe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2010
Re:Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #34 Gepost op: woensdag 01 december 2010, 23:55:42 »

Ik ben recentelijk begonnen met de modelspoor hobby. Ik heb een testbaan (dubbelel lus) met ca. 18 bezetmelders. Ik voed de baan op 1 punt vanuit MArklin CS2.

Zolang ik met 3 locs rijd, zonder of met kleine sleep, werkt het geheel goed. Echter zodra ik ergens een wagon op een traject zet (test) of een sleep verleng, gaand S88 indicaties in CS 2 (en WinDigipet) knipperen. Zodra ik met een lampje een bezettraject test, werkt eea weer (zolang de verbinding er is). Ik vermoed een massa / aardingsprobleem. Mogelijk moet ik op meerdere punten massaverbindingen (niet onderbroken spoorstaaf) aanbrengen.

Graag advies / goede raad,

mvrgr
Rob
Gelogd

Robert

  • Toffe Gast
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2010
Re:Massa verlies compenseren bij S88-ers.
« Reactie #35 Gepost op: woensdag 08 december 2010, 00:33:06 »

Ik ben een 'beginner'. Ik heb mijntestbaan met ca. 18 S88 kanalen van detecties voorzien. Met een drietal locs rijdt eea conform plan. Voeg ik evenwel wagons toe, dan werkt de S88 dteectie niet meer (knipperen / ongedetecteerd), zowel op cS2 als in WinDigipet. Nu heb ik op de website van Willy de Vaal gezien dat hij de ereste S99 module in de keten aan aarde vebonden heeft. Zou hier de oorzaak kunnen liggen? Overigens als ik met een lampje een s88 traject test, verdwijnt het robleem (zolang het lampje aangesloten is).

mvrgr
Robert
Gelogd
 



Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Powered by MySQL Powered by PHP SMF 2.0.13 | SMF © 2014, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Pagina opgebouwd in 0.053 seconden met 21 queries.