Nieuws: Voor de 3railwiki zoeken wij altijd foto's en/of teksten!! Wil je helpen? Lees in de oproep hoe dat kan!
+  3rail Forum
|-+  Modelbesprekingen
| |-+  Problemen, Reparatie & Onderhoud alle modellen/merken
| | |-+  3000 heeft start problemen
0 leden en 1 gast bekijken dit topic. « vorige volgende »
Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: 3000 heeft start problemen  (gelezen 1233 keer)

wvniersen

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2012
    • Zolderbaan Unterstetten
3000 heeft start problemen
« Gepost op: dinsdag 20 november 2012, 07:53:18 »

Hallo

ik heb laatst op Eurospoor een Marklin 3000 (89026) gekocht uit een doos met loop of sloop.


ik heb deze lok helemaal gedemonteerd en gereinigd.
tijdens het reinigen was er een motorspoeldraad afgebroken van de binnenste spoel.
deze spoel heb ik in zijn geheel afgewikkeld en opnieuw weer opgewikkeld.
sinds die tijd rijd de trein weer prima.

het enige wat ik niet goed kan thuis brengen is waarom de trein bij lage spanning niet begint te rijden.
je moet de trafo bijna helemaal open draaien om de trein in beweging te krijgen.
als deze eenmaal rijd dan gaat het goed ook kan deze dan langzaam rijden.
na stoppen opnieuw het zelfde probleem
de rotor is ook helemaal schoongemaakt, heb het raakvlak alleen niet gepolijst.
heeft iemand dit probleem al eens eerder meegemaakt?

alvast bedankt voor de reactie.

groet Winno

Roy

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Het is allemaal de schuld van opa flodder!
Re: 3000 heeft start problemen
« Reactie #1 Gepost op: dinsdag 20 november 2012, 08:10:23 »

hhmmm, heeft hij dit alleen, als je net van rijrichting omgeschakeld hebt? Zo ja, dan werkt je relais niet zoals het hoort. laat heb eens rijden zoals je zegt, met de kap eraf. Als je dan bij stilstand de knop opendraait, zie je dan het relais bewegen?

Roy

wvniersen

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2012
    • Zolderbaan Unterstetten
Re: 3000 heeft start problemen
« Reactie #2 Gepost op: dinsdag 20 november 2012, 08:33:35 »

zal daar eens naar kijken, zou natuurlijk een overgangsweerstand kunnen zijn.

groet Winno

het is inderdaad het omschakelrelais.
de contacten waren helemaal zwart, deze voorzichtig schoon gekrabt, maar nog geen echte verbetering.
wel als ik met een klein schroevendraaiertje het contact even help, dan loopt de trein direct rustig weg.
een kijken hoe ik dat kan oplossen.
Roy bedankt.

groet Winno
« Laatst bewerkt op: dinsdag 20 november 2012, 08:46:09 door wvniersen »
Gelogd

wvniersen

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2012
    • Zolderbaan Unterstetten
Re: 3000 heeft start problemen
« Reactie #3 Gepost op: dinsdag 20 november 2012, 16:52:07 »

ik heb het omschakel contact even goed gereinigd met WD40,
een klein beetje voorzichtig omgezet waardoor deze op een iets andere manier contact maakt met het contact puntje.
en hij schakelt en rijd weer prima.
misschien dat ik toch eens ga kijken naar een elektronisch schakel relais.

groet Winno

Roy

  • Stamgast
  • ***
  • Offline Offline
  • Lid sinds: 2006
  • Het is allemaal de schuld van opa flodder!
Re: 3000 heeft start problemen
« Reactie #4 Gepost op: dinsdag 20 november 2012, 17:21:02 »

hoi,

een normaal schakelrelais hoort ook prima te werken hoor.

Roy
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Powered by MySQL Powered by PHP SMF 2.0.17 | SMF © 2019, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Pagina opgebouwd in 0.039 seconden met 24 queries.