Zelf ontwikkelen deden ze al heel vaak niet. Ze waren vaak de opdrachtgever. Het DCC-protocol is opdracht van Märklin door Lenz ontwikkeld. Ze wilden het toch niet gebruiken. Esu heeft in opdracht van Märklin het MFX-protocol en de CS1 (en MS1) ontwikkeld. Esu leverde ook de decoders aan Märklin. De Firma Kontron heeft het gedaan voor de CS2.
Klopt, ook al heeft Märklin wel een eigen technische afdeling, maar die gaat met name over software en in mindere mate over hardware.
: Ze hebben al een App.
De app heb je niet eens meer nodig om je CS3/CS3plus aan te sturen. Gewoon het IP-adres van je CS3 ingeven in een willekeurige browser (PC, laptop, tablet of smartphone) en je hebt toegang tot alle belangrijke besturingselementen, zoals ze ook op je CS3 werken. Bovendien kun je via deze weg ook locicons toevoegen aan je CS3.
Laat ik een CS3 kopen om lekker met de App te gaan rijden. Dat is naar verhouding een dure oplossing als je net gaat beginnen. Je moet op één of andere manier die gebruikers aan je merk zien te binden. Märklin ziet ook wel dat ModellEisenbahn GmbH (Roco / Fleischmann) succes heeft met hun Z21 / z21(start). de z21-app en de WLan-multimaus.
Eens dat dat een dure oplossing zou zijn, maar veel mensen willen toch nog graag met de bekende bedieningsknoppen en het touchscreen werken. Vanuit diverse Nederlandse winkels krijg ik namelijk te horen dat het CS3 al enkele jaren erg goed verkoopt (in vergelijking met de Z21 en (inmiddels verouderde) Ecos).
M.v.g.
Maikel (RMW)