Nou op verzoek van Laurent dan:
6461 en 6463 met 10 stuks beladen Falns-en en 10 Talns-en op weg door Santpoort-noord. De trein houdt even in, zodat het spoor in de Velsertunnel onbezet is, daar tegenwoordig zich geen 2 treinen meer tegelijk mogen bevinden.
Beladen met kalksteen voor hoogoven 6 en 7; (Falns),
zacht gebrande dolomiet en gebrande (ongebluste) kalk; beide voor het oxy-proces. (oxystaalfabriek 2)
Foto's worden zo geplaatst.
Eerst de trekkrachten:

dan de Falns,

Dan de Talns

En na ruim een half uur wordt de trein over 2 locaties verdeeld op Corus. Hier de Falns-en opweg naar het opstelterein van HO6 en HO7. De trein passeert hier de zuurstoffabriek; hier nog Hoekloos, onderdeel van het Duitse Linde-gas.

De Talns-en worden in dit bunkergebouw (onderdeel van oxystaalfabriek 2) leeggestort. (foto toont de helft) Er kunnen 5 ladingen boven elkaar worden gestort; daarna komt de ongebluste kalk boven de roosters uit. Er passen 2x5 wagens tegelijkertijd in het bunkergebouw. Om de wagens leeg te storten komt er een aandrijfstuk (van de loswagen) door de horizontale spleet (afgedicht met 2 rijen borstels) die op de klepaandrijving van de wagen past. Hiermee worden de kleppen geopend. In ca. 4 sec. stroomt de wagen leeg. De loswagen bevind zich in een overdrukruimte, zodat het kalkstof niet naar binnen kan dringen. Tijdens het lossen wordt de inrijdopening met roldeuren afgesloten om het verwaaien van kalkstof zoveel mogelijk tegen te gaan. Tegenwoordig gaat het lossen van de wagens 2x zo snel als vroeger. Bij de nieuwe wagens worden de kleppen hydraulisch (H) bediend, en lost de wagen in z'n geheel; vroeger moest je bij de oudere wagens de wagen per kant (bij elk draaistel) lossen, en ging dit met een overbrenging en een armenstelsel.

Als laatste een foto van de oxystaalfabriek by night, waar de zachtgebrande dolomiet en ongebluste kalk gebruikt wordt. Uiterst links is nog een klein stukje van het bunkergebouw te zien. (bij lantaarnpaal linksonder)

M.vr.gr. Marcel