Hallo, daar zijn we weer.
hieronder een stukje over het ombouwen van de wissels.
De eerste foto toont de onderkant van een M-rails wissel zonder afdekplaat.
Bedoeling is de rechter blauwe draad te verwijderen van zijn huidige plekje en daarvoor een grijze draad in de plaats te zetten.
De gele draad en de groene draad ook los-solderen en de gele aansluiten op de lamp fitting, rechts waar nu de groene draad zit gesoldeerd. Groene draadje is niet meer nodig.

Na de actie van hierboven is de gezamelijke aansluiting van beide spoeltjes makkelijk te bereiken. Beide spoeltje apart aan het middenpunt vastgesoldeerd, kunst is nu door het soldeer warm te maken een van de spoel eindjes los te trekken, dit gaat soms wel en soms breekt de boel af.
Dit is geen probleem, 1 ronde afwikkelen lukt altijd en dan kun je met een beetje schrapen langs het wikkeldraad een uiteinde ontdoen van de lak.
Foto hieronder is niet helemaal scherp maar laat wel één los uiteinde zien.
De andere gewoon vast laten zitten.

Volgend plaatje geeft overzicht hoe de boel er uit ziet als de draden weer zijn vastgesoldeerd. Je kunt nu met een losse trafo even proberen of de boel werkt. Een blauwe draad tegen massa en een tegen de gele bus.
Er zit een stukje papiertape om de losse soldeerverbinding en om het wikkeldraad op zijn plek te houden.

Om nu te voorkomen dat de "zwevende" soldeerverbinding afbreekt is er in de blauwe draden een knoop gelegd, zorg ervoor dat als je er aan trekt de linker aansluiting als eerste strak staat, je hebt dan een goede trekontlasting gemaakt.
Het zichtbare gat waardoor de draden uit het ballastbed komen moet iets ruimer worden, dit opboren met een 4 mm boortje, braampjes er af raspen met een 8 mm boortje en ook deze belemmering is weg.

Hieronder de definitief afgemonteerde bedrading. knoopje weer op de juiste plek en de trekontlasting werkt weer. Afdekplaat er weer op en je hebt 5 in plaats van 3 draden per wissel.
Waarom grijs en blauwe draden? Grijs was de meeste voorraad van op dat moment en daar zat de r van recht ook in de blauwe draden heb ik voor de afbuigende stand gebruikt. Je weet dan meteen onder de tafel met welke draden je van doen hebt.
Als je eenmaal een aantal wissels hebt omgebouwd komt er vanzelf routine in. Ik deed na de beginnende missers etc, later 10 minuten over 1 wissel ombouw.
Voordeel van de aparte verlichting is ook dat je deze nu ook op de rode bus van een trafo aan kan sluiten en op die manier de helderheid van de lampjes kan regelen.
Later volgt er weer meer!
Gr. Fred.
