Nieuws:

Heb je ook al de Stichting 3rail Jaarkalender 2024 besteld? Doe dit dan snel in onze Stichting 3rail Webshop

vraag over gelijkstroom en wisselstroom

Gestart door marklinfan dinsdag 28 februari 2006, 16:42:48

0 leden en 1 gast bekijken dit board.
vraag over gelijkstroom en wisselstroom
wat is het verschil tussen gelijkstroom en wisselstroom motorisch gezien
(de opbouw van het anker)
wissel en gelijkstroom ombouw
http://www.rbd-breslau.de/71-tips/24-scholz_eg_579/eg_579.html

http://www.marklin-users.net/html/operation/OP3raildc.html


op deze links kun je zien hoe een wisselstroom naar gelijk stroom wordt gemaak ...en gelijk stroom naar stroom ombouwen..met foto.s en tekengen...moter van gelijk of het zelfde je moet alleen het een en ander veranderen....ik wat reakties verwacht voor marklin fan,,,,maar een goeie is mischien wel genoeg... als je pdf bestanden nodig heb voor de ombouw ff je mial adres door geven)............kan ik ze je niet sturen via het forum...succes thomas....
opbouw motoren
Saeske
gast

opbouw motoren
http://www.mk-welt.de/modellbahn/grundlagen/g_motoren.htm   aub hier heb je komplete opbouw alle marklin moter...mischien help je dat bij je zoektocht....zo kun je het zien is makelijker dan uit leggen...ik weet het verschil van marklin motoren  (wisselstroom of gelijk stroom niet) ik heb nooit geen andere merken gehad dan marklin....ik had trouwens wel verwacht dat je een paar reaktie's zou krijgen op het forum wij zijn toch allemaal (gelijk of wisselstroom ) liefhebbers,,,en ik dacht dat je zo'n forum opricht om wat wijzer van elkaar te worden ???gr thomas
Wissel/gelijkstroom
Saeske
gast

Wissel/gelijkstroom
Hallo,

Ik denk dat je vraag gezien de links van Thomas afdoende is beantwoord. Ik denk dat je meer reactie had gehad als je dit draadje onder de goede rubriek had gezet. (Ombouwen) Ontdekte deze vraag ook nu pas.

Het grote verschil is;

Gelijkstroom; de stroom vloeit steeds in dezelfde richting van plus naar min.
Wisselstroom; de stroom wisselt vele malen per seconde van richting. Het aantal wisselingen wordt uitgedrukt in Hertz (Hz)

Daarom is er verschil in opbouw van motoren. Voornamelijk in de wikkelingen. Gelijkstroom heeft altijd 2 wikkelingen (1 x anker en 1 x rotorwikkeling) Draairichting is afhankelijk van de polariteit.

Over wisselstroom kun je zoiets algemeens niet zeggen. Er bestaan vele soorten wisselstroommotoren. Er bestaan zelfs al borstelloze motoren (bv C-cinus) Noemt men dit ook wel een 3-fasen motor.

Op internet is over dit onderwerp nog veel meer te vinden. Succes.

Henry