Verslag van het zelf maken van LED-verlichtingsprinten voor Märklin digitaal:Via Joost konden onlangs een aantal forumleden goedkoop SMD Led's (type 1206) aanschaffen.
Deze warmwitte LED's zijn prima om wagonverlichting te bouwen en daarmee een goedkoop alternatief.
Rijtuigen/wagons van verlichting voorzien is een kostbare zaak. Nu kun je het zo duur maken als je zelf wilt, maar over het algemeen kost het een aardig vermogen wil je mooie verlichtte wagons hebben.
Naast slepers en al dan niet stroomvoerende koppelingen, een LED-print in wit of geel, kom je al gauw op zo'n 30-35 Euro uit om een wagon verlicht te maken. Dit verslag is dan ook een goedkoop alternatief voor de LED-print, welke je voor minder dan 2,50 Euro kunt maken.
Wat heb je nodig:
De kosten voor de LED-print:
SMD LED 1206 Warm Wit (via een forumlid) : 0,14 p/st .
406155 SMD-chipweerstand 0805 150Ohm : 0,08 p/st
501174 GELIJKRICHTER 80/800 : 0,97 p/st
468355 Subminiatuur elco 35V 470µF : 0,58 p/st
529544 RASTERMAT PRINTBAAN FR2 7,29 per plaat van 500 *150 mm (39 banen)
hiervan kan ik dus 26 LED-printen maken : 0,28 p/st
Totale kosten komen dus per LED-print uit op : 2,05 Euro
Het schema:
De bouw:Als eerste meten we de lengte van de wagon op welke we van de LED-verlichting willen voorzien.
De lengte van de print houden we zo'n 3 cm korter dan de lengte van de wagon.
We zagen printbanen uit van 3 sporen breed.

Vervolgens krassen we voorzichtig op de aangegeven plaatsen de printsporen door.

Het aansluitschema van de componenten ziet er als volgt uit:

Nu solderen we de gelijkrichter. Vervolgens vertinnen we de print op de plek waar de SMD-componenten moeten komen, maar aan 1 kant. Bedoeling is dat we het vertinde soldeereilandje verwarmen en vervolgens met een pincet de SMD LED of SMD weerstand aan 1 kant in de vloeibare soldeer schuiven. Als alle LEDS zo aan 1 kant gesoldeerd zitten, meten we ze even één voor één door of ze goed aangesloten zitten (in serie). Als je een fout gemaakt hebt, kun je nu nog eenvoudig de LED lossolderen en omdraaien, omdat deze maar aan 1 kant gesoldeert is.

Als alles is nagemeten, solderen we de andere kant van de LED's vast.

Vervolgens solderen we aan het einde van de print de diode 1N4148.
Als laatste solderen we 2 draadjes aan de Elco van 470uF/35V. Dit is een vrij grote condensator, en als we deze op de print solderen, komt deze erg in het zicht. Vandaar dat we deze rechtop aan het buiteneinde van de wagon zullen plaatsen, en deze met 2 draadjes op de print zullen solderen.
Isoleer de draadjes aan de elko door hier een stukje krimpkous overheen te schuiven en deze te verwarmen. Op deze manier is kans op kortsluiting nihil.
Als laatste solderen we de draadjes van de Elko op de print.

Vervolgens meten we alles na met de multimeter, en controleren of we nergens soldeer gemorst hebben welk per abuis de printsporen met elkaar verbind.
Nu sluiten we de voedingsspanning aan.
TIP:
Soldeer maar 1 van de voedingsdraden vast aan de print, de andere kun je dan voorzichtig op de andere baan kort aantippen om te testen. Mocht er iets niet goed aangesloten zitten of ergens toch een kortsluiting zijn, dan zie je dat vrij snel en zo kun je de verbinding gelijk weer verbreken wat mogelijk weer LED's of andere componenten spaart.Als je alles goed hebt gesoldeert en aangesloten, branden alle LED's.

Veel knutselplezier,
Treinsmurf

