Vergeet die productiedatum bij rails van voor 2006. Waar je naar wilt kijken is of het uit ASA gemaakt is. Ook na 2002 zijn er nog mondjesmaat wissels geleverd die uit ASA gemaakt zijn.
Waar je, bij de nokken, naar kijkt zijn 3 zaken:
- Het railnummer
- De datumstempel
- Made in Germany
Let op: dit staat maar aan 1 kant.
Staat er 24xxx of "Made in Germany"? Laten liggen en doorlopen, ouwe troep. Wat je wilt dat eronder staat is alleen de laatste 3 cijfers van het nummer (bijv. 172), een CE keurmerk logo én daarachter >ASA<, waarbij de >ASA< het meest belangrijk is. Zie onderstaande fototje. Bij bogen staat het trouwens vaak volledig onder de letters BO. Heb je een stuk rechte rails waarin het midden "172" of "188" staat? Op dezelfde plek als bij bogen R1-R5 staat. Die rechte rails kan je dan gerust meenemen, dat is pas ergens na 2010 gekomen, ik meen zelfs na 2015. Bij de bogen zegt het niets. Bij wissels zit het ook wel eens iets anders.

Zoals ik zeg, bij wissels zit het ook iets anders. Een goede truc is het buigen. Een goede C rail kan je van een meter hoogte laten vallen. Een wissel vindt dat iets minder leuk, daarom in de lengterichting iets buigen. Hoor je het hard kraken en voelt het niet alsof het stuk rails dat fijn vindt? Laat maar liggen. Een stuk rechte rails van 188 of 172 kan je makkelijk 30 graden torderen. Niet te vaak doen, je zet wel trekspanning op de aansluitingen van de rail aan de klemmen.