Stichting 3rail Forum

Modelbaanbouw & Scenery => Zelf- en verbouw projecten allerlei => Topic gestart door: leendert op woensdag 06 juli 2022, 21:47:46

Titel: DayDreamer 8: Het bedienpaneel
Bericht door: leendert op woensdag 06 juli 2022, 21:47:46
1.   Hoe groot is het en wat doet het
Zoals je op de afbeelding kan zien, is het een superklein kastje. Ter oriëntatie ligt er een usb lightning kabel voor en zie je het startscherm.
(https://www.bingate-automation.nl/LB/220706BP01.png)
Ook zie je nog een stukje van de ESP32, maar die verdwijnt later in het kastje. Hij kan eventueel op een oplaadbare batterij, maar ik denk dat ik het toch op een USB kabeltje laat draaien.
Dit kastje is dè schakel waarin alle verlichting activiteiten worden bestuurd en bepaald. Dit kleine ding zit dus barstensvol software en tabellen, om zo een prachtig mooi schouwspel te creëren voor op en langs de baan.

2.   Algehele opzet
2.1.   Tijdlijn
Het hele principe van het besturen hangt op aan een tijdlijn. Onder 'normale' omstandigheden duurt een tijdlijn 20 minuten en herhaalt zich daarna.
In deze opzet kan het kastje volledig zijn eigen spreekwoordelijke broek op houden: geen andere invloed of besturing is nodig om het geheel te besturen.

De tijdlijn is verdeeld over de uren en minuten, die zie je linksboven in beeld. Deze loopt in schaal mee met de overeenkomstige waarde waar het bolletje staat in de zogeheten radio buttons. Een 1/1 geeft aan dat er 20 minuten over de cyclus, de 1/2 doet er 10 minuten; 1/4 vijf minuten en 1/8 twee en halve minuut.
De dag is opgedeeld in diepnacht, nacht, ochtendgloren, dag, schemer, avondrood gevolgd door nacht. Bij elkaar is dat 24 goed gevulde uren..
(https://www.bingate-automation.nl/LB/220706BP02.png)

Rechts zie je de voortgangsbalk hoe lang het paneel nog bezig is om de fade cyclus af te maken en de Hold geeft aan hoe lang het laatste lichtbeeld boven de baan nog vastgehouden wordt, alvorens de volgende cyclus van start gaat.

De drie iconen links, waarbij de bovenste en de onderste wat donkerder zijn dan de middelste, laat de voorgaande cyclus zien, de actuele, die dus wat feller is, en de komende helemaal onder op.

De stand 'Man' geeft aan dat je op handbediening overgaat. In dat geval kan je met de faders met de kleuren Rood, Groen, Blauw en Wit de kleuren van de baanverlichting handmatig instellen. Deze beïnvloedt niet de randverlichting of de stand van de DMX headlight of de verlichting in de huizen.

Tot slot zit er links nog een fader, waarbij je, als je in Man mode staat, de 24 uren van de dag in het bereik van de fader in je handen hebt. Dan gaat de randverlichting wel me, en zo mogelijk ook de stand van de headlight en de verlichting in de huizen. Maar om de mechanica van het headlight wat te ontzien, gaat deze niet als een dolle mee met de schuif, maar kiest pas zijn plek bij het loslaten van de fader.

2.2.   Verlichting in de huizen
De tijdlijn bestuurt ook het aan- en uitzetten van de verlichting in de huizen wordt gedaan op basis van een tabel. Deze is gekoppeld aan 1 van de 8 ledjes in het huis, zo wordt elk huis en elke led individueel opgenomen. Dat is een vast ritme, daar zit op zich geen willekeur in. Het enige waar wel willekeur in zit is in het raampje van het toilet of de badkamer, waar soms diep in de nacht iemand even de natuur te woord staat.. Maar uiteraard wel bescheiden, hier of daar een keer een lampje maakt meer indruk dan het gevoel dat de hele stad incontinent aan het worden is..

2.3.   Verlichting aan de rand van de baan
De hele slinger langs de baan is een verhaal apart, want ook daar loopt een soort van cyclus in mee. Maar wat minder heftig dan de verlichting boven de baan. Maar wat nog leuker (maar het ook ingewikkelder maakt) is dat afhankelijk van waar de led aan moet gaan, er ook een ander kleurtje meegegeven wordt. Zo doet het deel van de slinger die in het bos ligt net iets meer groen dan het geel dat het doet als het achter een rij huizen ligt.

2.4.   Terugkoppeling naar Rocrail (of elk ander pakket)
Ook lantaarnpalen gaan mee in de cadans van het bedienpaneel. Maar niet rechtstreeks. Deze worden op dit moment al aangestuurd door een uitgang van een K84 die ik dus al vanuit RR kan bedienen. Door een bezetmelding te sturen, gekoppeld aan een tijdstip waarop er iets uit of aangezet mag worden, wordt dit dus 'automatisch' meegeschakeld.

3.   Flexibiliteit
Erg flexibel is het niet: als het eenmaal goed is, is het ook goed. Ik heb dus geen uitputtende inspanning gedaan om door middel van een setup scherm alle leds te kunnen configureren. Los van dat dit heel veel werk is, is het ook bijna eenmalig.
Dus ik heb voor de gemakkelijke weg gekozen: ik heb een Excel sheet gemaakt met de tabellen voor de desbetreffende onderdelen en die kan ik knippen en plakken en zo de zaak opnieuw compileren en klaar is Koos.

Zoals beloofd, hier geen uitgebreide verhandeling hoe ik het in code opgelost heb, dat komt elders.
Tot zover de functionele kant van het bedien paneel. Op naar het volgende onderdeel, in weer een nieuw draadje!

Groet,
Leendert