3rail Forum

Modelbaanbouw & Scenery => Baanbouw 2-rail alle schalen => Topic gestart door: Frans MCrail op vrijdag 15 april 2022, 22:38:25

Titel: Fleischmann wissel N piccolo
Bericht door: Frans MCrail op vrijdag 15 april 2022, 22:38:25
Beste leden,

Het ontwerp van mijn eerste baan krijgt wat vorm, het wordt 2400 x 1000 mm.
Inmiddels wat sets aangeschaft, Marklin digitaal C rail (nieuw) Marklin M rail (van de zolder :)) en een Fleischmann N Piccolo (gift)
Alle oude spullen nagezien behandeld en het werkt perfect, kan dus voorlopig vooruit.
Met Scarm een banenplan getekend echter jammer dat je voor de gratis versie maar beperkte mogelijkheden hebt, het zij zo.
Over de Fleischmann het volgende:
Op de wissels kan je wisselaandrijvingen plaatsen, 6441/6442 of 640000 (wat is het verschil?)
De wissels kan je dan bedienen met de schakelkastjes 6920 (voor 2 wissels) echter vind ik die wat oudbollig en wellicht zijn die oude niet zo betrouwbaar meer.
Nu is de vraag: schakelt dit met een vast contact waardoor er spanning op de wissel blijft(net zoals bij een wisselschakelaar voor verlichting) of wordt er een puls gegeven.
Als dat zo is kan ik beter mooie moderne pulsdrukknopjes gebruiken.
Gaarne advies,
Groet, Frans

Titel: Re: Fleischmann wissel N piccolo
Bericht door: pjve64 op vrijdag 15 april 2022, 23:51:47
Normaal gesproken veren de oudere bedienknopjes terug (tenzij de veerkracht eruit is). Dus zolang je het knopje ingedrukt houd zolang zal de wissel bekrachtigd worden.
Te lang bekrachtigen zorgt voor een door gebrande spoel en dus kapote wisselaandrijving.

Dus de oude kastjes vervangen door terugverende knopjes werkt perfect (de puls daar zorg je zelf voor door je vinger van het knopje te halen).

Mvg,
Peter
Titel: Re: Fleischmann wissel N piccolo
Bericht door: henkv op zaterdag 16 april 2022, 08:48:16
Ja spoelenaandrijvingen bedien je normaal met momentschakelaars. Die zitten ook in de aloude 6920 maar dan voor veel geld.

De oudere aandrijvingen zijn beschermd tegen overbelasting door eindafschakeling. Als het wissel de eindstand heeft bereikt, wordt de stroom onderbroken. In de 640000 zit nog een soort extra overbelastingbeveiliging voor het geval de eindafschakeling een keer niet goed werkt én je gebruikt geen momentschakelaars. Redelijk overbodig wat mij betreft. Schijnt ook meer problemen te veroorzaken dan op te lossen. Maar goed, meestal werkt het allemaal prima.
Titel: Re: Fleischmann wissel N piccolo
Bericht door: Frans MCrail op zaterdag 16 april 2022, 09:56:01
Peter en Henk,
Dank voor de uitleg, is duidelijk nu.
Ga voor nieuwe drukknopjes.
Mvg
Frans
Titel: Re: Fleischmann wissel N piccolo
Bericht door: Frans MCrail op dinsdag 19 april 2022, 21:14:57
Beste leden,
Ik dacht een leuke oplossing te hebben om de wisselaandrijvingen te bedienen met drukknopjes.
Echter toen ik ging zoeken naar die aandrijving merkte ik dat ze maar beperkt leverbaar zijn en bovendien erg kostbaar, ong. 23 euro per stuk.
Ik heb er 14 nodig, is er een andere oplossing om de fleischmann N piccolo wissels aan te sturen?
Ik hoor graag.
Mvg Frans
Titel: Re: Fleischmann wissel N piccolo
Bericht door: BlikkenTinus op donderdag 21 april 2022, 00:40:14
Servo's?
Even googlen op "Fleischnann piccolo weichen servo antrieb" en er gaat een wereld voor je open.
Wel moet je dan de servo's nog ergens mee aansturen. In digitaal bedrijf heb je dan servo-decoders nodig.
Kosten blijven (ruim) onder de 10 euro per wissel en je moet natuurlijk wat meer prutsen.
Analoog kan het ook met servo's maar minstens net zo goed met motoraandrijving. Met goed zoeken hoeft ook dat niet heel duur te worden.


Groet,

Peter
Titel: Re: Fleischmann wissel N piccolo
Bericht door: nobody op donderdag 21 april 2022, 04:37:30
 @citaat @citaat Ik  gebruik drukknopjes. Hoeft geen Fleischmann te zijn. Goedkope knopjes van de elektronicaboer voldoen.
Titel: Re: Fleischmann wissel N piccolo
Bericht door: Frans MCrail op vrijdag 20 mei 2022, 16:22:50
Beste Leden,
Ik ben definitief afgestapt om de originele wisselaandrijving van Fleischmann te gaan gebruiken, te duur en onvoldoende beschikbaar.
Na veel puzzel en denkwerk en ook wat gesprekjes op de laatste beurs heb ik een proefopstelling gemaakt met servo en dit voldoet m.i.

Aangeschaft 1 servo, 1 servohouder,1 servotester, 1 5v voeding, en een opstelling gemaakt op een 9mm plankje (word ook later de dikte van de baan).
Ik moest het servo armpje verlengen en voorzien van een zo soepel mogelijk materiaal om de wisselaandrijving om te schakelen.
Na veel testen het volgende gebruikt: een rubber tandenstoker (wel een nieuwe hoor  :P) met aan beide zijden een stukje draad als versteviging, en dit zit met een stukje van een plastic rietje op het armpje geschoven. (kan later nog een zwart stukje tape over zodat het wat netter is)
Zie foto, heb er ook een leuk filmpje van maar kan deze niet meesturen (zie ik iets over het hoofd?)

Echter nu de vraag, hoe ga ik de 14 servo`s aansturen, liefst zo eenvoudig, lees ook goedkoop, mogelijk.
Gaarne advies gevraagd.

Groet, Frans
Titel: Re: Fleischmann wissel N piccolo
Bericht door: Lobomotion69 op vrijdag 20 mei 2022, 19:16:37
Je stuurt deze servo aan met een servotester? En daar zit een knopje aan om van de eene stand naar de andere te switchen?
Met de rest van de wissels kun je in principe hetzelfde doen. Servotesters kun je heel eenvoudig zelf bouwen. Op het www staan vele schema's en dat is goedkoop te maken.

BTW. Dat rubberdingetje stelt de wissel om en floept dan onder de hevel door naar de andere kant? Leuke oplossing, maar hoelang blijft dat goed gaan? Beter zou zijn om een vorkje om het heveltje te maken. Dan hoeft er niet meer gefloept te worden, dat maakt het geheel bedrijfszekerder. Door als aandrijving dan een stukje verenstaal van 0,8mm te nemen en daarin een U te buigen kun je de "spanning" opvangen.

Filmpjes moet je uploaden in youtube en dan hier de link plaatsen.
Titel: Re: Fleischmann wissel N piccolo
Bericht door: BlikkenTinus op vrijdag 27 mei 2022, 07:26:21
En een klein gaatje boren in het stelarmpje? Daar kun je een 0.5mm verenstaaltje doorheen steken en dan volgens de methode die Henk toont aan je servo vastmaken, alleen niet met een vorkje.
Een andere optie is de servo recht onder het armpje monteren en een verenstaaltje recht omhoog in het geboorde gaatje steken door een groter gat in de plaat, zodat het armpje de vereiste uitslag maken kan.
Een andere optie is een gaatje door de stelbalk van het wissel boren en daar je verenstaal doorheen vastmaken. Daar zie je het minste van en het werkt met de meeste wissels prima.

Groet,

Peter
Titel: Re: Fleischmann wissel N piccolo
Bericht door: Frans MCrail op woensdag 08 juni 2022, 13:59:47
Henk, Peter,
Dank voor de verentips, ga eens kijken wat ik het gemakkelijkst vind.
Henk:
Ik heb alleen om te testen een servo tester gebruikt, echter zit ik met het aansturen van servo`s een beetje in de knoop.
Ik had gedacht dat dit wat eenvoudiger zou zijn met een drukknopje die een servo of relais of een asje bediend die dan weer de wissel bediend, zonder dat er ergens spanning op blijft staan!!
ik heb wel iets gevonden waarop je meerdere servo`s kunt aansluiten, maar ja hoe bedien je die eenvoudig, lees drukknop?

https://www.otronic.nl/a-62643173/drivers/16-kanaals-12-bit-pwm-servo-driver-i2c/

groet Frans.
Titel: Re: Fleischmann wissel N piccolo
Bericht door: Lobomotion69 op woensdag 08 juni 2022, 18:53:23
Frans, In de tijd dat ik nog RC-modellen bouwde heb ik veel met servo's gewerkt. Maar de laatste twintig jaar helemaal niet meer. Dus mijn kennis is nogal verouderd wat dat betreft. Geef Google eens de zoekterm "schema servotester" en je krijgt er honderden. Zoek daaruit hetgeen je wilt. Bijvoorbeeld die hieronder is afgebeeld. Ook Conrad bied zoiets aan zowel kant en klaar gebouwd als bouwpakket.
Voor mijn wissels gebruik ik uitsluitend de MTB MP1 wisselmotor. Installatie en afstelling van dat ding zijn kinderlijk eenvoudig en de prijs valt reuze mee. In NL wordt deze aandrijving het gunstigste aangeboden bij freebit.nl, in Dld bij Modellbahn Voigt.