3rail Forum

Modelbaanbesturing & Software => PC Besturingsoftware => Topic gestart door: 1200Blauw op maandag 08 maart 2021, 22:13:27

Titel: ECoS, SwitchPilot, Rocrail en een snelheidsdip
Bericht door: 1200Blauw op maandag 08 maart 2021, 22:13:27
Ik heb een aantal wissels (C-rails) met de gebruikelijke magneetspoelwisselmotoren (ongemodificeerd) aangesloten op een ESU Switchpilot. De Switchpilot wordt gevoed door een analoge 32VA Märklin-trafo en is volgens voorschrift aangesloten (check - dubbelcheck). De sturing krijgt de Switchpilot van de baan (dus de ECoS).  Ik rijd geautomatiseerd met PC (Win7) en Rocrail. De treinen hebben leren remmen in dat pakket en remmen geleidelijk af als de enter-melder wordt geactiveerd (massadetectie). De wissels worden gezet op het moment dat de trein de voorafgaande enter-melder binnenrijdt, als de trein daarna kan doorrijden. Dat voorgaande blok heeft dus geen verplichte wachttijd in Rocrail, de trein kan direct door als er na de wissels een blok vrij is. Het probleem treedt af en toe op als de trein niet hoeft te stoppen. Zodra de wissels worden omgezet gaat de trein merkbaar langzamer rijden. De snelheid wordt weer opgepikt nadat de wissels alle zijn omgelegd.
Ik kan niet reproduceren wanneer het zich zal voordoen. Het is niet alleen bij één bepaalde trein en een trein die in eerste instantie fout ging kan de tweede keer best goed gaan. Het is ook niet te relateren aan één bepaalde wissel of aan de hoeveelheid wissels die moet worden omgelegd.

Is er iemand bekend met dit fenomeen? Is er een oplossing?
Titel: Re: ECoS, SwitchPilot, Rocrail en een snelheidsdip
Bericht door: RocnetHans op maandag 08 maart 2021, 23:31:19

het zit waarschijnlijk in één van onderstaande opties, waarin de onderste:  "rijweg wisselschakeltijd" de meest waarschijnlijke is.
Titel: Re: ECoS, SwitchPilot, Rocrail en een snelheidsdip
Bericht door: 1200Blauw op dinsdag 09 maart 2021, 21:35:03
Ik heb even kort in Rocrail gekeken, maar vind het menu niet. Waar zou dat moeten staan? Ik kan er nu niet meer bij (slapende kinders), maar voor later.
Titel: Re: ECoS, SwitchPilot, Rocrail en een snelheidsdip
Bericht door: Jan22 op dinsdag 09 maart 2021, 22:54:22
Voor het geval dat Hans koffie zit te drinken ...
Titel: Re: ECoS, SwitchPilot, Rocrail en een snelheidsdip
Bericht door: RocnetHans op dinsdag 09 maart 2021, 23:12:33

Naaah, de koffie is op, het is iets met een kurk geworden.

hieronder nog even de bijbehorende tekstuele uitleg:
Titel: Re: ECoS, SwitchPilot, Rocrail en een snelheidsdip
Bericht door: 1200Blauw op woensdag 10 maart 2021, 22:06:24
Hartelijk dank heren! De toelichting is ook verhelderend. Bij mij zal het denk ik de "geen snelheidsreductie bij wissels" worden, omdat het een hele poos duurt voor de trein de wissels bereikt (een 4-5 meter zeker). In die tijd kunnen de wissels wel omgelegd zijn. Het lijkt er inderdaad op dat de snelheid wordt geremd gedurende de wisselcommando's, om daarna weer voluit verder te gaan. Dat ziet er echt raar uit.
Titel: Re: ECoS, SwitchPilot, Rocrail en een snelheidsdip
Bericht door: AlbertG op donderdag 11 maart 2021, 10:05:09
Wat je nog zou kunnen doen is bij de loc eigenschappen, tabblad Details de optie 'Reserveer het navolgende blok' instellen. Rocrail kijkt dan als het ware verder vooruit en reserveert de rijweg 2 blokken vooruit.
Deze optie kun je ook voor alle locomotieven tegelijk instellen op het tabblad dat hierboven getoond is onder 'Loc'.
Titel: Re: ECoS, SwitchPilot, Rocrail en een snelheidsdip
Bericht door: ACTS.zuid op donderdag 11 maart 2021, 10:14:24

Ik kan niet reproduceren wanneer het zich zal voordoen.


Ik wel. In Koploper kan ik het zo oproepen. De systematiek is hetzelfde en de oplossing is wat Albert zegt: een extra blok vooruit reserveren, je trein zal niet meer afremmen in het huidige blok.

Gr, Ben.