3rail Forum

Modelbaanbesturing & Software => PC Besturingsoftware => Topic gestart door: Vic1956 op vrijdag 16 oktober 2020, 17:55:48

Titel: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Vic1956 op vrijdag 16 oktober 2020, 17:55:48
Hallo beste treintjesliefhebbers,

 Ik was vorig jaar in zee gegaan met Arduino om een aantal zaken op mijn treinbaan te automatiseren. Dat lukte (tot hier toe) goed en is realiseerbaar voor niet al te veel geld. Na een eerste eenvoudige toepassing, die nog steeds, met volledige voldoening, perfect werkt, was ik nu bezig om mijn schaduwstation met elf sporen te automatiseren. Heel wat complexer dan mijn eerste (zeer eenvoudige) realisatie maar ik geraakte er, na veel zoekwerk,  uit. Het programma is geschreven en werkt, althans in simulatie met ledjes, perfect. Ik was bezig de praktische realisatie op mijn treinbaan aan het plannen toen ik, toevallig, op YouTube een filmpje zag over Rocrail. Het was alsof ik, gezeten op een ouwe boerenknol, geconfronteerd werd met een formule 1 race wagen.

Zoals Paulus, neergebliksemd, op zijn reis naar Damascus, had ook ik “het licht gezien”. Ik besloot om over te stappen op een PC sturing. Ondertussen heb ik al een paar dagen wat informatie bekeken en opgezocht. Verschillende software bevalt mij wel maar  ik moet wel zeggen de keuze is zeer moeilijk is. Ook hier op het forum heb ik veel zitten lezen om ervaringen en meningen van anderen te horen. Heel interessant en boeiend, soms verwarrend (al die termen en nummers!) en voor mij soms moeilijk te begrijpen.  Het maakte mijn zoektocht naar het geschikte systeem er voor mij  niet echt direct gemakkelijker op: zoveel verschillende meningen. Maar ik kom hier toch maar eens te rade.

Ik beschik over een Central Station 3 die ik momenteel enkel gebruik om al mijn  locs te besturen. Ik had het idee opgevat om de automatisering van mijn treinbaan dmv Arduino te realiseren. Ik had hiervoor drie redenen die ik ,in de mate van de mogelijkheden, graag nog steeds gehandhaafd zie. In volgorde van belangrijkheid:  1° De energievoorziening voor seinen en wissels moest volledig los staan van de rijspanning voor mijn locs. 2° Een systeem dat ikzelf volledig ontwierp, en begreep en dus volledig in de hand had. Kwestie van mijzelf te kunnen behelpen bij fouten en dergelijke. 3° Ik wou een systeem dat niet teveel geld kostte.

Ik stel mij ook de vraag of het automatiseren dmv de CS3 een mogelijkheid is, vermits ik dit toestel in huis heb? Maar ik vermoed dat de CS3 geen Rocrail of eender welke PC software kan evenaren. Dan kan ik al bijna evengoed met Arduino blijven voortdoen. Of vergis ik mij hierin?

Van de systemen die ik al een beetje bestudeerd heb bevallen de volgende mij, in volgorde van voorkeur: RocRail, I-Train, Traincontroller, Win-Digipet. Ik ben zelf niet zo bedreven in “PC gedoe” (Ik ben nml van de generatie die net iets te oud was om met de opkomst van pc mee te gaan)  dus ik vermoed dat ik best een systeem kies dat heel gebruiksvriendelijk is en meer neigt naar “plug and play”. Vreemd genoeg sprak RocRail, het systeem dat door velen als “toch wat moeilijker” wordt omschreven, mij het meest aan omdat de logica over het maken van blokken mij het meest duidelijk was: een inrij-melder en een uitrij-melder, iets wat bij andere software mij precies iets minder duidelijk naar voren kwam.

Ik heb deze reactie hier gepost om in de eerste plaats eens na te vragen of er nog CS3 gebruikers zijn die ook een keuze hebben gemaakt voor een automatisering via PC en welke software hun voorkeur genoot en waarom. Uiteraard hoor ik ook graag reacties van anderen die “hun gedacht” hier kwijt willen.

Mag ik ook nog even meegeven: Ik stapte een paar jaar geleden terug in deze hobby met de kennis, die ik had van mijn spoorbaantje 50 jaar geleden. Op twee jaar tracht ik bij te benen wat er op 50 jaar aan technische ontwikkeling is gerealiseerd in het “modeltreingebeuren”. Heb dus geduld als ik iets niet dadelijk begrijp. Maar om “Master and Commander” te citeren toen Lucky Jack het frame van de Acheron onder ogen kreeg: “That’s the future. What a fascinating modern age we live in.”  Zo voel ik het ook aan: deze hobby blijft verbazen.

Met vriendelijke groeten,
Vic
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Sprinter op vrijdag 16 oktober 2020, 19:35:44
Hallo beste treintjesliefhebbers,
Vreemd genoeg sprak RocRail, het systeem dat door velen als “toch wat moeilijker” wordt omschreven, mij het meest aan omdat de logica over het maken van blokken mij het meest duidelijk was: een inrij-melder en een uitrij-melder, iets wat bij andere software mij precies iets minder duidelijk naar voren kwam.
 

Laat dit nu bij alle andere treinbesturingsprogramma ook het geval zijn.

Waarbij Traincontroller en iTrain het zelfs met 1 melder per blok af kunnen, en waarbij je op positie in dat blok kun stoppen, of in een station netjes in het midden van je perron ongeacht de lengte van je trein.
Wil je gebruiksviendelijk dan zou ik iTrain van harte aanbevelen.

Groetjes.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Vic1956 op vrijdag 16 oktober 2020, 19:46:24
Hallo Sprinter,
Alvast bedankt voor je snelle antwoord.
Citaat
Laat dit nu bij alle andere treinbesturingsprogramma ook het geval zijn.
Dat is al goed nieuws. Ja, na een paar dagen achter elkaar Youtube filmpjes bekeken te hebben van alle mogelijke software was ik in de veronderstelling gekomen dat dit nu (twee terugmelders om een blok af te bakenen) een typische kenmerk was van RocRail.

Fijn dat je mij ook iTrain aanbeveelt. Ik wil je wel op jouw woord geloven, maar is er ook een specifieke reden waarom? Buiten dan gebruiksvriendelijk.
Groeten,
Vic
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Kelderspoorder op vrijdag 16 oktober 2020, 20:01:19
Vic,

Ook ik maak gebruik van iTrain, tezamen met een CS3.
in eerste instantie zou ik koploper gebruiken als stuurprogramma, maar aangezien de CS3 niet compatibel was om met koploper te werken heb ik mijn keuze al snel gemaakt om met iTrain te gaan werken.
Een reden waarom, zoals Sprinter het ook al aangeeft, het gebruiksvriendelijke van iTrain.
Intussen ben ik al enkele jaren ermee vertrouwd en ben er zeer tevreden over.
Ook het aanmaken van blokken is een zeer simpel gegeven, en iTrain kan het idd met 1 melder, al heb ik in mijn baan mijn blokken voorzien van 2 melders, met een volledige bezetmelding van de blokken.
Ook ik kan je van harte iTrain aanbevelen.

Grts Freddy
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Hans Biere op vrijdag 16 oktober 2020, 20:22:46
Wil je gebruiksviendelijk dan zou ik iTrain van harte aanbevelen.

In dat geval zou ik kiezen voor Win Digi Pet. Waarom? Zie de YouTube films EN het voortreffelijke gebruikersforum. ‘t Kost een paar centen maar je hebt wel wat. Ik snap eigelijk niet zo goed hoe deze software op de laatste plaats van jouw “shortlist” terecht is gekomen maar dat is jouw afweging.

Succes met je uiteindelijke keuze!

Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: BlikkenTinus op vrijdag 16 oktober 2020, 20:36:25
Wat een geweldig proza in je openingspost, Vic! Dat als eerste.
En als je met Arduino al een eind gekomen bent, dan is Rocrail vast geen grote uitdaging. Het programma werkt, net als de meeste andere besturingsprogramma's met een enkele terugmelder per blok, maar ook met twee of drie.
Het is gratis te gebruiken en dat zijn de andere programma's niet.
Voor mij werkt het prima. Het is inderdaad wennen aan de verschillende termen en de manier waarop de software vervolgens werkt, maar dat geldt voor alle programma's.
Ik zou zeggen: zet Rocrail op je pc of laptop en hang hem aan je CS3. Dat apparaat degradeert dan slechts tot doorgeefluik, maar is ook tegelijkertijd naast de pc te gebruiken voor de besturing. Het CS3 kan vermoedelijk nooit wat Rocrail, I-train of Traincontroller kan. Märklins filosofie over geautomatiseerd rijden is wat bizar naar mijn mening. Links laten liggen is een reële optie.

Succes,

Peter

Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: RocnetHans op vrijdag 16 oktober 2020, 21:18:46
Zoals hierboven al is aangegeven werken alle programma's ongeveer gelijk. Ze laten treintjes van blok naar blok rijden met één
of meerdere terugmelders of sensoren voor de locatiebepaling. Sommige programma's ondersteunen heel veel centrales, ander minder.
Er zijn programma's die veel kosten, andere zijn zelfs gratis, maar ze kunnen/doen allemaal ongeveer hetzelfde.
De invoermethodiek van gegevens is uiteraard bij elk programma anders, dat is iets om te ervaren wat je prettig vindt.

er is echter één groot verschil wat het programma Rocrail heeft t.o.v. de rest: het wordt ondersteund door een eigen hardware lijn die volledig
toegespitst is en geïmplementeerd in het programma.  Je bent dan niet afhankelijk van de vaak dure merkleveranciers maar kunt je eigen DIY modules bouwen.

En aangezien je met Arduino's al druk in de weer bent geweest, ook deze zijn onderdeel van de hardware lijn.

https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=hardware-en (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=hardware-en)
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Vic1956 op vrijdag 16 oktober 2020, 22:17:20
Hallo Freddy,
Dat je iTrain gebruikt in combinatie met CS3 is een interessant gegeven. Meer nog, dat je er zeer tevreden over bent is voor mij ook positief om te weten.
Bedankt voor je feed back
Stand momenteel: iTrain 2, rest 0 :-)

Dag Hans Bierre,
Ik had inderdaad Windigipet als laatste geschreven maar hij staat wel bij mijn vier favorieten. De kostprijs is inderdaad aan de hoge kant, dat was de reden voor vierde plaats.
Alvast bedankt voor je reactie.
Stand momenteel: iTrain 2, Win Digi Pet 1, rest 0.


Hallo Peter,
Ja ik schrijf graag, hou van dramatiek, daarom kies ik ook voornamelijk voor stoomtreinen.
Bedankt om mij het hart onder de riem te steken dat als ik met Arduino overweg kan RocRail geen probleem mag zijn. Maar als je eens wist hoe ik moet wroeten en zwoegen om die Arduino uiteindelijk te laten doen wat ik van hem vraag....

Gratis is natuurlijk heel aantrekkelijk. Ik zal al genoeg aan S88's en decoders moeten uitgeven want voor het ogenblik heb ik dergelijke toestellen niet in huis.

Fijn dat je mij zegt dat de CS3 nooit zal kunnen wat een sofware programma op PC aankan. Ik vermoedde dit ook al maar ik heb nooit iets geautomatiseerd met mijn CS3 (Ik wou kosten besparen op terugmelders en decoders en koos voor Arduino) dus wist ik niet echt de mogelijkheden van de CS3 niet. Ik voel nu aan dat ik een duur apparaat gekocht heb dat ik nooit ten volle zal gebruiken. Ik had iets goedkoper kunnen aanschaffen maar toen was mijn kennis nog veel kleiner dan nu. Ik lig er niet van wakker en mijn vrouw weet van dit alles ook niets af dus....

Ik ga wel eens de Rocrail testen want ik wil wel eens voelen hoe dat gaat. Trouwens de video's van Albert zijn een prachtige hulp vermoed ik voor RocRail gebruikers.
Bedankt voor uw repliek.

Stand momenteel: iTrain 2, Win Digi Pet 1, RocRail 1 rest 0. 

Dag Hans,
Citaat
het wordt ondersteund door een eigen hardware lijn die volledig
toegespitst is en geïmplementeerd in het programma.  Je bent dan niet afhankelijk van de vaak dure merkleveranciers maar kunt je eigen DIY modules bouwen.

Wow, dat klinkt interessant maar vraagt om uitleg. Wat bedoel je met “eigen hardware lijn”? Zijn dit toestellen (bvb decoders) die speciaal ontworpen zijn om met rocrail te gebruiken? En wat zijn “DIY” modules?

Jouw link brengt mij bij een prachtige layout van mijn eigen geliefde stad Antwerpen! Schitterend en heel herkenbaar, De oude dokken, de droogdokken, en ik geloof de Aziabrug de oude havenbuurt, heel romantisch. En in het donker “De lichtjes van de Schelde”? Want dan begint mijn hart sneller te slaan :).

Nu heb ik de weg naar de Rocrail Hardware gevonden. Ik moet dit alles even rustig bekijken.
Mijn kennis en omgang met al deze elektronica is echter de zwakke schakel, Hans. Ik heb wel wat theoretisch technische background maar voel me wel onzeker als het op praktijk aankomt.
Bedankt voor jouw reactie,
Groeten,
Vic

Stand momenteel: iTrain 2, Win Digi Pet 1, RocRail 2 rest 0. 

Hallo Gerrit,
Amaai, druk vanavond. Interessant informatie. Itrain is jouw eerste keuze maar wel is het dan toch niet zo “plug and play” als ik jou goed begrijp. Dat is goed om te weten. Er is wel op YouTube een video reeks voor iTrain in het nederlands van een zekere Jeroen Balkema. Dat vind ik persoonlijk wel handig want dan krijg je alles voorgeschoteld in kleine hapklare brokjes wat de zaak een stuk verteerbaarder maakt (denk ik dan toch  :))
Bedankt voor je reactie!

Stand momenteel: iTrain 3, Win Digi Pet 1, RocRail 2 rest 0.  mmm, spannend:-)
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: RocnetHans op vrijdag 16 oktober 2020, 22:51:26

Om de stand weer even gelijk te trekken  :-)  Zie de reeks van Albert van inmiddels 35 Rocrail tutorials.


https://www.youtube.com/playlist?list=PLV0HmPHKLZR5aYpyBt5Hq8WI9QZixFLAa (https://www.youtube.com/playlist?list=PLV0HmPHKLZR5aYpyBt5Hq8WI9QZixFLAa)


DIY betekent overigens: Do It Yourself.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ronaldk op zaterdag 17 oktober 2020, 08:56:57
Goed,

Zelf vind ik "software vergelijken" nooit echt iets. Dit omdat het vaak een persoonlijke keuze is. Of in ieder geval waar men mee "opgegroeid" is oftewel waar men mee heeft leren werken. Of juist waar men mee in aanraking is gekomen. Dan is het echt persoonlijk wat je zelf fijn vindt werken. Hetzelfde geldt voor treinbesturingsprogramma's. Bij de meeste betaalde programma's kan je een proefversie downloaden en kennismaken met het programma. Dan kan je zelf achter komen hoe een programma werkt. De meeste treinbesturingsprogramma's werken volgens hetzelfde principe. Alleen hoe het verwerkt is in het programma is meestal iets anders.

Nog maar weer het advies: Maak een testbaantje om het een en ander uit te proberen en kijken hoe het werkt. Gewoon een ovaaltje met twee of 3 wissels en een inhaalspoortje Dat is de beste leerschool dan theoretisch de boel proberen uit te vinden.

Groet Ronald.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ramdani op zaterdag 17 oktober 2020, 09:44:40
er is echter één groot verschil wat het programma Rocrail heeft t.o.v. de rest: het wordt ondersteund door een eigen hardware lijn die volledig
toegespitst is en geïmplementeerd in het programma.  Je bent dan niet afhankelijk van de vaak dure merkleveranciers maar kunt je eigen DIY modules bouwen.


aan die andere programma's kan je ook DIY modules hangen,of goedkopere hardware,zolang het protocol maar ondersteund wordt;


mvg,
Michel
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Adjebelle op zaterdag 17 oktober 2020, 10:40:35
Ik werk tot volle tevredenheid met CS3+ en iTrain pro inmiddels. Ik ben begonnen met iTrain standaard, toen werd het plus omdat ik ook met servo's aan de gang ging en daarna overgestapt op pro omdat ik ook de iTrain app voor draadloze besturing wilde gaan gebruiken.
Uiteraard kost elke stap meer geld, maar daar krijg je dan ook wat voor. Op deze manier kun je iTrain dus ook opbouwen.

Ik las ook wat je schreef over CS3 doorgeefluik en dat je waarschijnlijk geld had kunnen besparen. Dat had denk ik ook wel gekunnen, maar het is maar net waar je zelf de voorkeur aan geeft. Ikzelf heb NOOIT SPIJT gehad dat ik mijn CS3+ aangeschaft heb, omdat het echt een centrale is waarmee ook andere componenten, zoals link 88, terminals en boosters, etc. perfect en naadloos mee samenwerken. Alleen al om die reden zou ik nooit over willen schakelen op een andere centrale, ook al is het nu inderdaad alleen een doorgeefluik. Daar komt bij dat je ook zonder iTrain meerdere treinen overzichtelijk handmatig kunt bedienen.

Kortom: ik kan je deze combinatie echt aanbevelen!


Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Vic1956 op zaterdag 17 oktober 2020, 12:16:13
Hallo Hans,
Inderdaad, die video reeks van Albert over gebruik van RocRail is zeer interessant en een sterk punt. Maar ik heb ook een videoreeks gevonden van iTrain door Jeroen Balkema ook in het Nederlands.
Bedankt voor de info.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Vic1956 op zaterdag 17 oktober 2020, 12:27:49
Hallo Ronald
Ik ben volmondig met je eens Ronald, uiteindelijk zal ik zelf de keuze maken. Maar wat ik wel wou weten is of sommige systemen beter combineerbaar zijn met een CS3 (die ik in bezit heb) dan andere systemen. En uit hetgeen ik hier zo verneem werkt iTrain en RocRail goed samen met CS3.

Wat ik ook van plan ben is, zoals jij mij terecht aanraadt, een testbaantje te maken en één of twee systemen zelf eens te testen in de praktijk. Zoals de zaken er nu voor staan wordt dat iTrain en RocRail. "The proof of the pudding is in the eating."

Bedankt voor je reactie.
Vic
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Haradigi op zaterdag 17 oktober 2020, 12:33:21
Hi

Met diverse programma's een beetje "gewerkt" maar toen ik Traincontroller tegenkwam was ik direct "om".
Een prijzige maar is het waard.
Bij StOMM hebben we de "Gletsch" baan er, tot volle tevredenheid, mee geautomatiseerd.

groet
Harald
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Vic1956 op zaterdag 17 oktober 2020, 12:57:52
Citaat
aan die andere programma's kan je ook DIY modules hangen,of goedkopere hardware,zolang het protocol maar ondersteund wordt;

Bedankt Michel voor deze, toch wel belangrijke, info. Ik was al aan het kijken wat ik nodig had voor mijn testbaantje. Ik vermoed dat ik niet ontsnap aan de S88Link? Of zie ik dat toch verkeerd?
En wat wisseldecoders betreft de m83. Gelukkig vervallen al de seindecoders vermoed ik? Bij gebruik van een software is het de PC en bezetmelders die het stoppen en vertrekken van treinen op zich neemt. De seinpalen dienen dus enkel nog als versiering. Klopt dat allemaal wat ik hier zeg? Want dit alles is compleet nieuw voor mij.
Groeten,
Vic
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ramdani op zaterdag 17 oktober 2020, 13:15:18
Gelukkig vervallen al de seindecoders vermoed ik? Bij gebruik van een software is het de PC en bezetmelders die het stoppen en vertrekken van treinen op zich neemt. De seinpalen dienen dus enkel nog als versiering. Klopt dat allemaal wat ik hier zeg? Want dit alles is compleet nieuw voor mij.
Groeten,
Vic


seindecoders heb je ook nodig,anders zullen de lichten van je seinen niet werken,


mvg,
Michel
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Vic1956 op zaterdag 17 oktober 2020, 13:39:02
Hallo Harald,
Ha, eindelijk nog eens iemand die het voor Traincontroller opneemt. Ja dat ziet er heel degelijk uit. Wat uiteraard ook mag voor de prijs.
Een optie die ik bij Traincontroller zag was +4DSound™ . Ik weet niet of jij dit toepast maar ik moet zeggen dat hetgeen mij, na het individueel kunnen rijden van de locs, het meest aansprak toen ik met al deze vernieuwingen in contact kwam was dat de treinen het echte rij-geluid weergeven. Ik vond dit zo geweldig. Voor mij is dit, echte rij-geluid en vooral van de stoomtreinen, een enorm attractief punt wat de digitale modelbaan betreft. Het heeft ermee te maken dat deze hobby voor mij meer met emotie te maken heeft dan bvb het technische aspect om treinen te laten rijden. Het zicht van een stoomtrein die door een landschap rijdt doet bij mij mijn hart sneller slaan. Ik vermoed dat deze +4DSound™ dan ook snel op mijn verlanglijstje zou staan om dat treingeluid nog beter te ervaren en te beleven.
Mag ik eens vragen wat jou dan in dit toch dure systeem aansprak dat je dit systeem verkoos boven andere minder dure of zelfs gratis besturingen?
Ben curieus naar je antwoord,
Groeten,
Vic
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Haradigi op zaterdag 17 oktober 2020, 17:08:33
Hi Vic,

De meeste (stoom) locs van mij hebben geluid dat zit in de decoder IN de loc.
Je kan met TC ook geluid afspelen (starten en stoppen) wat op de harde schijf staat b.v. kerk-klokken brandweer sirene ect. (Dat kunnen meerdere programma's) Ook dag/nacht verlichting valt daaronder.
Staat dus volledig los van elkaar.
In TC maak je een blok (wordt automatisch aan het vorige/volgende blok gekoppeld) aan geef je het decoder nummer daarin op en .... klaar.
Je moet wel iets meer noteren maar dat gebeurt allemaal in dat blok, afremmen, eerder stoppen, welke trein, wat mag ... ect.

Op YouTube heeft Rudi (Rudysmodelrailway) bijna 60 filmpjes gezet over TC
Je mag met alle plezier, na de corona, eens bij Stomm komen kijken.
www.stomm.nl

groet
Harald
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Blausee-Mitholz op zaterdag 17 oktober 2020, 17:31:20
Welk programma je ook kiest, het zorgt ervoor dat de CS alleen maar een 'doorgeefluik' wordt.

Beste,

Ben ik niet met je eens, ligt er aan hoe jij het besturingsprogramma inricht, pas je interactie toe dan is je centrale toch meer dan een doorgeefluik.
Hier tenminste wel.

Mvg, Johan
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: basjuh1981 op zaterdag 17 oktober 2020, 17:55:11
 @citaat Ach,het is weekend ;)
En wat wisseldecoders betreft de m83.
Wat betreft de wisseldecoders kun je ook kijken naar andere merken. Die zijn vaak gunstiger geprijsd. Ik ben zeer tevreden over de Rosoft WDD. Daar kun je zelfs 8 wissels mee aansturen, terwijl de m83 er maar 4 aankunnen.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Vic1956 op zaterdag 17 oktober 2020, 22:32:44
Hallo Michel,
Citaat
seindecoders heb je ook nodig,anders zullen de lichten van je seinen niet werken,

Inderdaad, had ik over het hoofd gezien. Maar ik vermoed  dat deze seinen dan enkel als versiering dienen en niet functioneel om de trein te laten stoppen. Met een PC sturing kan een schaduwstation perfect werken (afremmen en stoppen van de treinen) zonder dat er één sein aan te pas komt, ik vermoed dat dit klopt?
Mvg,
Vic
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Vic1956 op zaterdag 17 oktober 2020, 22:52:46
Hallo Harald,
Bedankt voor de info. Ik zal zeker eens naar de video’s van Rudy gaan kijken op YT. En het museum van de modelbouw klinkt heel interessant. Schitterende modelbaan. Ik kan wel begrijpen dat je hier voor  Traincontroller hebt gekozen. En jij bent de programmaschrijver van deze baan? Indrukwekkend. Zo een grote baan onder je controle hebben moet wel een serieuze uitdaging zijn. Proficiat, chapeau!
Groeten,
Vic
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Vic1956 op zaterdag 17 oktober 2020, 22:58:03
Hallo Johan,

Citaat
Ben ik niet met je eens, ligt er aan hoe jij het besturingsprogramma inricht, pas je interactie toe dan is je centrale toch meer dan een doorgeefluik.
Hier tenminste wel.

Kan je dat even verduidelijken, Johan? Wil je daarmee zeggen dat de CS3 ook bij gebruik van een sturingssoftware toch nog steeds bepaalde taken op zich neemt?

Mvg,
Vic
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Anne W op zaterdag 17 oktober 2020, 23:04:51
Beste Vic,

Waarschijnlijk ken je de uitspraak dat twee kapteins op een schip niet kan, dat geldt ook voor besturingssystemen, er mag er maar één zijn die de baas is, de andere  moet gewoon de bevelen opvolgen.

Groet, Anne W
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Haradigi op zaterdag 17 oktober 2020, 23:57:32
Hi Vic,

Traincontroller doen we daar met drie man en alleen de Gletsch baan, op de grote baan draait SoftLoc.
 
groet
Harald
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 18 oktober 2020, 00:49:09
Waarschijnlijk ken je de uitspraak dat twee kapteins op een schip niet kan, dat geldt ook voor besturingssystemen, er mag er maar één zijn die de baas is, de andere  moet gewoon de bevelen opvolgen.
Klopt op zich, maar terwijl je software via de pc van alles doet, kun je met het CS dingen handmatig doen op de niet geautomatiseerde gedeelten van de baan, althans die delen waarop geen routes geclaimd worden. Het seintableau binnen het CS is ook gewoon bruikbaar.  Althans, ik kan dat met Rocrail en CS2.

Groet,

Peter

EDIT Fred, linkje gerepareerd.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ramdani op zondag 18 oktober 2020, 09:05:13
Hallo Michel,
Inderdaad, had ik over het hoofd gezien. Maar ik vermoed  dat deze seinen dan enkel als versiering dienen en niet functioneel om de trein te laten stoppen. Met een PC sturing kan een schaduwstation perfect werken (afremmen en stoppen van de treinen) zonder dat er één sein aan te pas komt, ik vermoed dat dit klopt?
Mvg,
Vic


ja dat klopt Vic,


mvg,
Michel
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ramdani op zondag 18 oktober 2020, 09:07:36
Klopt op zich, maar terwijl je software via de pc van alles doet, kun je met het CS dingen handmatig doen op de niet geautomatiseerde gedeelten van de baan, althans die delen waarop geen routes geclaimd worden. Het seintableau binnen het CS is ook gewoon bruikbaar.  Althans, ik kan dat met Rocrail en CS2.


dat kan in de andere programma's en met andere centrales ook;


mvg,
Michel
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ACTS.zuid op zondag 18 oktober 2020, 10:53:25

Traincontroller doen we daar met drie man en alleen de Gletsch baan, op de grote baan draait SoftLoc.


Het is je al eens eerder gevraagd: wat maakt VOOR JOU Traincontroller nou onderscheidend van een echte programma als Koploper? Soundlok, blokken, remmen, stoppen, kerkklokken, wat je tot nu toe noemt zijn algemeenheden die eigenlijk voor elk programma gelden.

Gr, Ben.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Haradigi op zondag 18 oktober 2020, 11:54:00
Hi Ben,

Je hebt een goed geheugen maar dat antwoord was om Vic duidelijk te maken dat veel informatie in TC in de blokken staan.
Verder niets te koppelen of blokken verbinden.
Zoals je weet heb ik mij ook, hier en daar, een beetje met Koploper en iTrain beziggehouden.
Net zoals b.v. met wijn het is een "belevenis" en het is, voor mij, niet goed uit te leggen.
Gewoon de programma's proberen, doen dus en ervaren.

groet
Harald
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: wouter op zondag 18 oktober 2020, 12:17:39
er zijn vele software op de markt  sommige gratis en sommige betaald.
Ook zijn er vele centrales goede kopere en de wat duurdere
maar je betaalt voor wat je krijgt
zelf heb ik ook voor t kwaliteit product de CS3+ van marklin gekozen
en dat in combinatie met iTrain en dat bevalt mij prima
wat voor alle programmatuur betreft je moet er zelf wat energie in stoppen om de ins en outs te ontdekken
zoals een vorige schrijver zei : begin met een ovaal en een inhaalspoortje
bij iTrain kun je daarvoor een proef licentie krijgen om eea twee maand te proberen en de ontwikkelaar is een jonge energieke man die nog veel in petto heeft
Succes met je keuze
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Anne W op zondag 18 oktober 2020, 12:34:55
Beste Peter,

Jij hebt het over twee schepen: het geautomatiseerde schip en het niet-geautomatiseerde schip....

Beste Vic,

Dit soort discussies eindigt altijd in een rijtje persoonlijke voorkeuren, ik hoef me er, sinds de ontwerper van de Raptor overleden is, niet meer mee te bemoeien, wat overigens niet geldt voor Koploper, waarvan de ontwerper ook overleden is, maar dat programma is net als de Raptor compleet uitontwikkeld en gewoon goed bruikbaar, de Raptor niet omdat dat een stuk "mechaniek/elektronica" is die niet meer gemaakt wordt.

Aan het eind van de rit zul je ontdekken dat er niet zo ontzettende grote verschillen zitten tussen de verschillende programma's.

Groet, Anne W
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 18 oktober 2020, 12:42:30
Twee schepen? Nee, toch niet.
Handmatig kun je met het CS altijd een trein aansturen. Rocrail volgt. En andersom ook.
Alleen als er rijwegen geclaimd zijn, zijn de wissels niet te bedienen. Maar al wat vrij is, kun je omzetten naar believen.

Groet,

Peter
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ACTS.zuid op zondag 18 oktober 2020, 12:56:04

zelf heb ik ook voor t kwaliteit product de CS3+ van marklin gekozen
en dat in combinatie met iTrain en dat bevalt mij prima


WAAROM....?

Waarom niet Koploper met Ecos of Tams met Traincontroller of Z21 met Rocrail of enz.. Dat zijn toch allemaal kwaliteitsproducten?  ;)

Gr, Ben.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: wouter op zondag 18 oktober 2020, 13:13:54
mijn ecos begaf het na vier jaar en ik vond de service van ESU  allerberoerdst dus toen koos ik voor de CS3+ en dat is niet compatibel met koploper
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ACTS.zuid op zondag 18 oktober 2020, 13:33:52
 @citaat Waarom iTrain?
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: wouter op zondag 18 oktober 2020, 13:55:00
mooie lay-out
goed programma wat de mogelijkheden betreft
Nederlands product
ontwikkeling gaat door
goed forum ,met snelle hulp en er wordt daad werkelijk meegedacht en echt geholpen
ontwikkelaar is op beurzen aanwezig waar erg plezierig overleg mee mogelijk is!
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Johnnytrein op zondag 18 oktober 2020, 14:53:01
Ik weet dat Paul van koploper overleden is maar dacht dat er nog mensen met de verdere ontwikkeling bezig waren of ben ik fout?
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: wouter op zondag 18 oktober 2020, 14:57:59
Paul Haagsma de ontwikkelaar van Koploper is vorig jaar overleden
Hij heeft nooit de ontwikkeling uit handen willen geven
Zie ook zijn site
met zijn dood is ook de ontwikkeling van koploper dus gestopt
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Kelderspoorder op zondag 18 oktober 2020, 15:21:54
Voor een CS3 heb je een L88 (Link S88) nodig met voeding.

Ik maak gebruik van de HSI-88 USB van LDT
Mijn ervaring met de L88 van Märklin is mindergoed heb er 2 defecte L88-ers gehad op een zeer korte tijdsspanne vandaar de switch naar LDT.

Werkt heel goed.
Grts Freddy
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Johnnytrein op zondag 18 oktober 2020, 15:34:54
Ik ben dus inderdaad fout  8o
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Blausee-Mitholz op zondag 18 oktober 2020, 16:10:38
Hallo Johan,

Citaat
Ben ik niet met je eens, ligt er aan hoe jij het besturingsprogramma inricht, pas je interactie toe dan is je centrale toch meer dan een doorgeefluik.
Hier tenminste wel.

Kan je dat even verduidelijken, Johan? Wil je daarmee zeggen dat de CS3 ook bij gebruik van een sturingssoftware toch nog steeds bepaalde taken op zich neemt?

Mvg,
Vic

Jawel.
Ik werk met ECoS en Koploper maar kan ook met andere centrales en software.

Ik laat een trein die mijn station Blausee-Mitholz bedient automatisch binnen komen met Koploper. Ik sluit 1 hoofdspoor af door handmatig het blok er voor bezet te maken, trein verkeer gaat automatisch door over het andere hoofdspoor in beide richtingen (natuurlijk wel om en om  ;) )

Ik kan naar harte lust mijn rangeerbewegingen handmatig uitvoeren met gebruik making van het afgesloten hoofdspoor met de ECoS. Daarbij kan voor geprogrammeerde wisselstraten in de ECoS gebruiken.

Ben ik klaar met rangeren dan zet ik de lok terug waar hij binnengekomen was en geeft het hoofdspoor weer vrij, koploper gaat weer verder over twee hoofdsporen.

Met de ECoS rangeer ik dus handmatig binnen afgesloten grenzen en is dan dus meer dan alleen een doorgeef luit.
Koploper is kapitein in zijn automatisch gebied en ik zelf ben kapitein binnen de gesloten grenzen voor Koploper en als ik de grens niet overschrijd is er geen conflict.

Ik kan dus kiezen tussen automatisch rijden en alleen kijken of ook zelf actief deelnemen aan het rangeerspel (waar Koploper niks van weet)

Ik hoop dat je nu begrijpt wat ik bedoel.

Mvg, Johan

P.s. meer over mijn modelbaan vindt je hier (http://forum.modelspoorwijzer.net/mijn-baan/liliput-hupac-begleidwagen-koppeling-probleem/)
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ronaldk op zondag 18 oktober 2020, 16:41:21
Hoi,

Als ik het goed begrijp, omzeil je hiermee de CS3.

Klopt. De terugmelding van de baan gaan rechtstreeks naar de PC. Werkt dus ook voor centrales met geen terugmelding maar wel met een computer aansluiting. In principe zou dat bij een CS3 / CS3+ niet moeten omdat Märklin kwaliteitsproducten levert volgens bepaalde forumleden  ;) Maar ik kan wel begrijpen waarom iemand het na een paar defecte L88 dat gaat proberen.

Groet Ronald.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ACTS.zuid op zondag 18 oktober 2020, 16:46:55

Nederlands product


Zekers, maar is dat een pré of komt je dat net goed uit? Je rijdt met een Duits Central Station.

Het blijft een vermakelijke discussie.  :D

Gr, Ben.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ACTS.zuid op zondag 18 oktober 2020, 17:04:46
 @citaat Dat is maar deels waar. Toen ik met Koploper startte was er niets anders.

Ik lees en leer maar vindt nog steeds niet wat ik zoek in dit topic: wat maakt het één anders dan het ander.  ;)
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ronaldk op zondag 18 oktober 2020, 17:07:22
Hoi,

Maar een centrale blijft dus nodig?

Ja, op een of andere manier moeten de treintjes op de baan commando's krijgen. En daar zorgt een centrale voor. Of die centrale nu een fysiek doosje is of software in de computer die via een uitgang naar de versterker gaat maakt niets uit. Je hebt iets nodig dat de benodigde signalen op de baan zet. Daarom kunnen ook simpele centrales zoals de MS2 en de Multimaus met wat kleine hulpprintjes aangesloten worden op de computer.

Ik lees en leer maar vindt nog steeds niet wat ik zoek in dit topic: wat maakt het één anders dan het ander.  ;)

Dat verschil is er eigenlijk ook niet  :)

Groet Ronald.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Adjebelle op zondag 18 oktober 2020, 18:13:34
Het is gewoon meer een persoonlijke keuze, ook ingegeven door beschikbaar budget en wat je zelf belangrijk vind uiteraard. En daar moet je maar achter zien te komen, want de meeste gebruikers hier hebben gekozen voor een centrale die hun voorkeur had en dan wordt centrales vergelijken wel heel erg moeilijk. Uiteraard zijn er die in clubverband wel e.e.a. beter kunnen overzien.
Zo simpel is het eigenlijk wel.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Anne W op zondag 18 oktober 2020, 18:14:20
Zie de centrale als de vertaler van de instructies uit de computer naar de taal die de lokdecoder kent, dus MFX, Motorola, DCC en SX, als iemand Microsoft er van overtuigd dat die "modelspoortalen" in Windows moet zitten, dan heb je geen centrale meer nodig.

Overigens bestaat er een pure vertaler, https://www.ldt-infocenter.com/dokuwiki/doku.php?id=nl:dicostation, ook zijn er nu centrales die geen eigen bediening meer hebben.

En nee, echter grote verschillen tussen de verschillende software's bestaat niet, zeker niet in de basis zaken

Groet, Anne W
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Maarten op zondag 18 oktober 2020, 20:42:39
Harald is niet de enige die TC gebruikt, sinds versie 2.5 rijden mijn treinen ook onder deze vlag.
Bij de MSG in Den Bosch rijdt de Marklinbaan ermee, net als de clubbaan van de THCA te Almelo. (Beiden keren heb ik het daar geintroduceerd 😉 )

Zoals reeds geschreven, het kost wat maar werkt fantastisch. Download de software en probeer het met een testbaantje  zoals door anderen voorgesteld.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Vic1956 op zondag 18 oktober 2020, 20:49:44
In eerste plaats wil ik hier iedereen al bedanken die de moeite heeft genomen om  hier een reactie te plaatsen. Ook heb ik begrepen dat dit een toch “gevoelig” onderwerp is en de emoties soms wel eens kunnen oplaaien.

Ik heb ondertussen al veel gelezen (en al wat opgestoken) maar het is inderdaad moeilijk om op basis van de vele voorkeuren, die dikwijls vrij subjectief zijn, een balans op te maken om tot een welbepaalde keuze te komen.
  Ik vermoed dat het is zoals je vrouw vinden, er lopen 1000 en één vrouwen op de wereld rond maar net die éne waar het mee “klikt” dat wordt “de ware” en probeer dan maar eens uit te leggen waarom. Ze doen allemaal min of meer hetzelfde , en sommige zijn duurder dan andere………., sommige zelfs gratis…..Ok, ok, :offtopic: stop het, stop het, genoeg….., genoeg  :offtopic: ! hierbij laat ik verdere vergelijkingen >:-D. Gelukkig is deze treinhobby  nog een louter mannenonderonsje, een stevig mannenbastion, in deze toch sterk veranderende tijden, dat voor het ogenblik nog altijd, als een onwrikbare rots in de branding, stand houdt  :D.

Ik zal dus op gelijkaardige wijze een keuze maken : Ik bouw een testbaantje en zal eens kijken bij welk besturingssysteem “het klikt”.

Nu was ik zo bezig eens te kijken wat ik dan nodig heb.
 
Decodermodule
De decodermodule m83 van Marklin. Ik zie dat deze decoder zijn voedingsspanning betrekt van de Central Station, met andere woorden als ik het goed begrijp, de rijspanning van de locs. Vind ik niet zo geweldig.
Nu stelt Basjuh  voor om Rosoft WDD decoders te gebruiken die hijzelf in combinatie met CS3 en iTrain met , vermoed ik, grote  tevredenheid gebruikt. Deze hebben mogelijkheid om gevoed te worden via een onafhankelijke voeding: 16VAC (Deze transfo heb ik reeds) + een stuk goedkoper: 32,5€ voor acht wissels/ seinen. Tegenover Marklin m83:  4 wissels/ Seinen voor  53€.

Bezetmeldingsmodule
Dan de bezetmeldersmodule. Voor Marklin is dat de S88Link. Uit de uitleg die ik bij Marklin kan lezen is deze Link module absoluut nodig als eerste terugmeldmodule om daarna dan verder uit te bouwen met de “gewone” S88 modules.  Verbeter mij aub als ik dit fout zie.
De prijs is er ook naar: ongeveer 90€.

Ook hier ben ik eens gaan kijken of Rosoft iets prijsgunstiger aan te bieden heeft. 
Ik kom uit op drie types: S88-n bezetmelder met diode truc, Standaard S88 terugmelder, S88-n OPTO met of zonder signaal oppoets optie (wat dat ook mag betekenen). Hier weet ik het even niet goed welke ik zou moeten kiezen, maar de prijzen zijn alvast interessant: ongeveer 25€. Tegenover Marklin  ongeveer 90€. Ik verschiet toch van het verschil in prijs.

Het aansluiten is wel niet erg duidelijk. Is hier een externe voeding nodig? Ik vermoed van niet. Wel vraag ik mij af op welke spanning deze terugmelders werken? 5V? 12V?  Moet ook hier eerst de S88Link module op de centrale aangesloten worden om dan met de Rosoft S88 modules verder te gaan? Is er iemand die hier wat duidelijkheid in kan brengen?

En als laatste en belangrijkste vraag, zijn deze modules compatibel en betrouwbaar om met CS3 te werken? Basjuh werkt met de Rosoft decoders in combinatie met iTrain en CS3, dus ik veronderstel dat ook de bezetmeldingsmodules in deze combinatie bruikbaar zijn?
Mvg,
Vic
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Hans Biere op zondag 18 oktober 2020, 21:41:31
Gelukkig is deze treinhobby  nog een louter mannenonderonsje, een stevig mannenbastion,

Deze bewering is niet juist.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Vic1956 op zondag 18 oktober 2020, 21:51:56
Neen, Hans daarin heb je gelijk en gelukkig maar. Was maar een onnozel grapje. Mijn zus bvb heeft zich altijd voor modeltreinen geïnteresseerd, we hadden beiden een locomotief als kind. En nu volgt ze met veel interesse mee wat ik zo allemaal uitspook op mijn modelbaan.
Vriendelijke groeten,
Vic
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Anne W op zondag 18 oktober 2020, 22:55:32
Voor de duidelijkheid: bij de MSG/Den Bosch rijdt de grote Märklinbaan op Traincontroller, de 3-Poot baan op iTrain of Raptor/Brailleregel (door ons blinde lid), de Maaspoortbaan op iTrain, de N-baan op Koploper, de 0 baan Van Niks tot Nul op iTrain, de autobaan op iCar en als laatste: de Silberberg Strecke, heeft een aantal jaren op Raptor gereden, is daarna op iTrain overgeschakeld, maar is nooit echt succesvol daarmee geweest, lag niet aan het programma, maar aan het grootste probleem van modelspoor automatisering: het moet je echt interesseren, anders lukt het je niet echt, deze baan wordt nu afgebroken.

Dus alle bekende smaken zijn vertegenwoordigd, ik weet dat er een lid is die met Rocrail rijdt, hij gaat op mijn advies de testbaan van de MSG automatiseren met Rocrail zodat wij het ook kunnen zien, op de 3-Poot baan zijn ze destijds begonnen met Railware, maar dat lukte niet echt door gebrek aan support, ik geloof niet dat er iemand met Windigipet rijdt.

Dus bij de MSG/Den Bosch zijn alle gangbare smaken in gebruik en iedereen heeft, net als in het modelspoor leven zijn eigen voorkeur.....

Groet, Anne W
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: speeltmettreintjes op maandag 19 oktober 2020, 00:55:39
De decodermodule m83 van Marklin. Ik zie dat deze decoder zijn voedingsspanning betrekt van de Central Station, met andere woorden als ik het goed begrijp, de rijspanning van de locs.
Dat begrijp je helemaal goed.

Eerlijkheidshalve moet je wel de handelsprijzen vergelijken: een m 83 kun je voor zo'n € 40 kopen. Dat verandert echter niets aan het feit dat hij maar 4 wissels kan aansturen en dat maakt hem per wissel nog steeds veel duurder dan decoders die er 8 bedienen.


de S88Link.
is in de handel te koop voor zo'n € 70, maar... Wat velen vergeten is dat de Link 88 zelf ook al 16 terugmeldcontacten heeft, oftewel het is niet alleen de onmisbare interface voor de CS3 maar ook de eerste s88-n. De Märklin s88-n decoders zijn in de handel verkrijgbaar voor net geen € 40 (de adviesprijs is trouwens geen € 90 maar 55). Dat betekent dat het interface gedeelte van de Link 88 nog maar € 30 kost. Als je al een CS 3 hebt, maakt dit allemaal niet veel uit. Er is geen alternatief van een andere fabrikant dat hetzelfde doet als die Link 88.
Ook als je s 88 modules van Rosoft (of andere fabrikanten) wilt gebruiken, moet je bij een CS 3 eerst een Link 88 aansluiten. Alleen wie nog geen CS 3 heeft, kan dit laten meewegen bij de keuze voor een centrale. Een CS 3+ of een ECoS heeft geen Link 88 nodig. Maar voor een eerlijke vergelijking moet je dan wel de prijs van een CS 3 met een Link 88 afzetten tegen de prijs van een CS 3+ (of ECoS) met een s 88.

Een Link 88 heeft een externe voeding nodig. De voedingen in vele startsets zijn daarvoor geschikt, zelfs de 18 VA voeding 66201 uit de Start up sets. Als je al geen bruikbare voeding hebt liggen, tweedehands kost zo'n praktisch nieuwe 66201 bijna niets. De s 88 modules worden via de Link 88 gevoed.
De Link 88 heeft een keuzeschakelaar voor 12 V / 5 V. In de handleiding kan ik niet vinden of die ook voor de s 88-n modules werkt of alleen voor de oude s 88 modules (waarbij de nieuwe sowieso op 12 V werken). Eerlijk gezegd is het ook niet belangrijk. Gewoon op 12 V zetten, ook voor oude s 88 modules is dat minder storingsgevoelig.


En als laatste en belangrijkste vraag, zijn deze modules compatibel en betrouwbaar om met CS3 te werken? Basjuh werkt met de Rosoft decoders in combinatie met iTrain en CS3, dus ik veronderstel dat ook de bezetmeldingsmodules in deze combinatie bruikbaar zijn?
Zo'n twee jaar geleden was ik zelf op zoek naar dit soort informatie, met als extra dat ik ook nog een keuze moest maken voor een centrale. Op het laatst ging dat tussen een CS 3 dan wel een ECoS II. Het is een CS 3 geworden, onder andere omdat ik er meer vertrouwen in heb dat ik alle functies van mijn Märklin locomotieven daarmee kan gebruiken, zowel nu als in de nabije toekomst. Zoals je al schrijft, compatibiliteit is belangrijk. En de extra kosten voor een Link 88 had ik bij de afweging natuurlijk meegenomen.

Voor wat wisseldecoders betreft, was ik niet volledig overtuigd van de alternatieven en daarom heb ik voor de Märklin m 83 gekozen. Iets minder dan € 40 voor vier wissels vond ik best acceptabel. Wel jammer dat er niet eenvoudig een externe voeding aangesloten kan worden, maar aangezien er toch hooguit twee wissels tegelijkertijd worden omgezet, kan ik daar wel mee leven. Er staan er tegenwoordig 11 op mijn vloerbaan. Als ik ooit een vaste opstelling ga bouwen, koop ik misschien nog wel een tweedehands booster speciaal voor de wisseldecoders. Als hij het MM protocol maar doorgeeft en aangesloten kan worden op de CS 3 is het al goed, ook al is hij hopeloos verouderd en heeft hij maar weinig vermogen. Hoe duur kan dat zijn?

Inmiddels heb ik een Link 88 maar verder nog geen terugmeldmodules. Uit vele topics van dit forum heb ik geleerd dat je s 88-n modules naar hartelust door elkaar kunt gebruiken, ook in combinatie met een Link 88. Ik heb nog geen concrete plannen om ze aan te schaffen, maar heb al wel een shortlist. De Rosoft s 88-n met diodetruc staat bovenaan.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: basjuh1981 op maandag 19 oktober 2020, 10:53:51
Nu stelt Basjuh  voor om Rosoft WDD decoders te gebruiken die hijzelf in combinatie met CS3 en iTrain met , vermoed ik, grote  tevredenheid gebruikt.
Jouw vermoeden is juist. Ze doen wat ze moeten doen en dat is wissels omzetten  :D

Bezetmeldingsmodule
[...]
Ook hier ben ik eens gaan kijken of Rosoft iets prijsgunstiger aan te bieden heeft. 
Ik kom uit op drie types: S88-n bezetmelder met diode truc, Standaard S88 terugmelder, S88-n OPTO met of zonder signaal oppoets optie (wat dat ook mag betekenen). Hier weet ik het even niet goed welke ik zou moeten kiezen, maar de prijzen zijn alvast interessant: ongeveer 25€. Tegenover Marklin  ongeveer 90€. Ik verschiet toch van het verschil in prijs.

Het aansluiten is wel niet erg duidelijk. Is hier een externe voeding nodig? Ik vermoed van niet. Wel vraag ik mij af op welke spanning deze terugmelders werken? 5V? 12V?  Moet ook hier eerst de S88Link module op de centrale aangesloten worden om dan met de Rosoft S88 modules verder te gaan? Is er iemand die hier wat duidelijkheid in kan brengen?
Ik gebruik de S88-n met diodetruc. Al zou je ook de standaard S88 kunnen nemen, dan kun je zelf de diodetruc toepassen. Ik heb ook voor gemak gekozen en daarom voor de S88-n met diodetruc gekozen.

Een S88-module sluit je aan op de massa. In de handleiding van Rosoft staat het correct beschreven, maar je moet goed lezen. Ik moest het ook 3 of 4 keer lezen voordat ik het begreep.

En als laatste en belangrijkste vraag, zijn deze modules compatibel en betrouwbaar om met CS3 te werken? Basjuh werkt met de Rosoft decoders in combinatie met iTrain en CS3, dus ik veronderstel dat ook de bezetmeldingsmodules in deze combinatie bruikbaar zijn?
Bezetmeldingsmodules kun je door elkaar gebruiken, zoals Rob stelt.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Vic1956 op maandag 19 oktober 2020, 12:49:40
Hallo Rob,
Bedankt voor al deze uiterst interessante info. Dat helpt mij al goed vooruit.
Groeten,
Vic
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Vic1956 op maandag 19 oktober 2020, 12:53:34
Hallo Basjuh,
Evenals Rob ook heel interessante en bruikbare info. Nog een vraagje, wat is die "diode truc" eigenlijk?
Groeten,
Vic
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: AlbertG op maandag 19 oktober 2020, 13:17:08
Hoi Vic,
Zie hier voor de diodetruc: https://forum.3rail.nl/index.php?topic=38912.msg736663#msg736663 (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=38912.msg736663#msg736663)
Omdat je de verbinding tussen de rails doorknipt om een melder te maken gebruik je een diode om in 1 richting de verbinding weer te herstellen. Daardoor blijven je treinen ook over dit stuk beter doorrijden (dat is vrij vertaald mijn interpretatie). Sommige terugmelders hebben dit ingebouwd zodat je dat niet voor elke rails hoeft te doen.

Groeten,
Albert.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: AlbertG op maandag 19 oktober 2020, 13:28:33
@citaat
Maar een centrale blijft dus nodig?

Ja, maar dat kan ook een softwarematige centrale zijn. In Rocrail zit die ingebouwd zodat je aan een booster genoeg hebt. Helaas voor 3-railers spreekt deze centrale alleen DCC. Voor meer info: Klik (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=dcc232-en).

Toen ik met Rocrail begon was er nog een DDX centrale die ook het Märklin protocol ondersteunde. Ik had toen aan een ORD-3 booster en een voeding genoeg om mijn treinen te laten rijden. De ORD-3 was aangesloten op een RS232 poort op mijn PC.
Voor de terugmelding heb ik toen de HSI-88 van LDT aangeschaft en die gebruik ik nog steeds.
De DDX centrale is inmiddels uit Rocrail gehaald.

Recent heb ik deze ORD-3 weer uit het stof gehaald en aangesloten op een Arduino DCC++ centrale. Dat geeft net wat meer vermogen dan alleen de DCC++ centrale. Tot nu toe ben ik er nog niet in geslaagd de terugmelding ook met Arduino te realiseren ondanks heel veel documentatie op internet. Staat op een laag pitje.

@Vic,
Succes met kiezen van de juiste software. Leuk te lezen dat mijn (inmiddels 36) video's hier aangehaald worden  :D

Groeten,
Albert.

 
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Sprinter op maandag 19 oktober 2020, 15:02:26
Je kunt ook kiezen voor LocoNet-Standalone, en daar de s88 modules op aansluiten via de s88 to Loconet converter kortweg de s88LN.

Groetjes.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: AlbertG op maandag 19 oktober 2020, 15:43:28
Moet ik uit hetgeen jij opschrijft, opmaken dat je Rocrail niet kunt gebruiken voor Märklin? Of het MFX?
Hoi Gerrit,
Je kunt Rocrail gebruiken met elke centrale die in de handel verkrijgbaar is plus een aantal zelfbouw centrales. DCC, Märklin protocol en Mfx werkt dus gewoon, afhankelijk van de centrale die je gebruikt. Ik heb zelf een 3-rail baan met een TamsMC en ik gebruik alle 3 de protocollen.

De in Rocrail beschikbare software centrale DCC232 kent alleen het DCC protocol. Vergelijk het maar met een DR5000 die ook alleen DCC kent.

Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Vic1956 op dinsdag 20 oktober 2020, 16:04:34
Hallo Albert,
Allereerst wil ik jou proficiat wensen met de jouw video's van RocRail. Een geweldige bron aan informatie, alvast bedankt daarvoor.
Ik voel mij zo vrij om nog een paar beginners-vraagjes te stellen.
1° Ik heb hier een schets toegevoegd van de “diode truc” zoals ik jouw uitleg meen te begrijpen.
De diode zorgt ervoor dat wanneer een wielstel over de bezetmelder rijdt er ook op de geïsoleerde railstaaf verbinding wordt gemaakt met de massa, via de diode? Dus beide wielen maken contact met de massa ook al is er één railstaaf geïsoleerd? Heb ik dit juist begrepen?
2°De “RosoftS88-n bezetmelder met diode truc” heeft dus deze diode ingebouwd, zodat die niet meer afzonderlijk nog aan de spoorstaven moet voorzien worden?
3°De geleider die aan de geïsoleerde railstaaf wordt gesoldeerd, of via een platte steekhuls verbinding maakt met de geïsoleerde railstaaf voert een spanning afkomstig van de S88, vermoed ik.  Bij het overrijden van de bezetmelder zal er een stroom vloeien van het geïsoleerd railstuk, via de wielen en de wielas, naar de massa. Op die manier weet de S88 dat de bezetmelder een trein of wagon detecteert? Klopt dit? Gewoon uit nieuwsgierigheid, hoe groot is die spanning die op de geïsoleerde railstaaf komt?
4°Maakt de lengte van deze bezetmelder-rails iets uit? Ik zie dat jij rechte rails 24172 gebruikt, zou een 24064 ook lukken of is dat te kort?
5° Werkt die nagellak om de railkoppen van elkaar te isoleren nog altijd goed? Want dat afslijpen van de railkoppen is zo een vervelend werkje  :D.
Op voorhand al bedankt voor de antwoorden,
Mvg,
Vic
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: AlbertG op dinsdag 20 oktober 2020, 17:10:39
Hoi Vic,
Bedankt voor je complimenten  :thumbup:
Even aanvullend op de antwoorden van Gerrit/Zilte:
4: bekijk deze video eens: https://youtu.be/vzSD5WiGif8 (https://youtu.be/vzSD5WiGif8).

Ik heb geen ervaring met een 24064 als melder maar op gevoel zou ik zeggen dat die te kort is, in ieder geval voor de In melder waardoor je trein het blok uitrijdt voordat deze stilstaat.

5: Bij mij werkt het. Ik maak de isolatoren met een stukje krimpkous. Ik heb de Märklin isolatoren (waar ik ze wel gebruikt heb) dus steeds met het lipje naar beneden gemonteerd. Weer wat geleerd, bedankt Gerrit/Zilte  :D
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: feniks op dinsdag 20 oktober 2020, 19:48:48
 @citaat
In mijn baantje had ik diverse melders met die 24064 en al die jaren geen problemen, alleen je moet de rails goed schoonhouden.
Daarbuiten had ik wel de LDT High Speed Interface naar de PC i.p.v. de CS2 en die werkt perfect.
Dus korte melders werken gewoon goed bij een robuuste bezetmelder-configuratie en ook bij rangeersnelheden

mvg,

Ruud
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Marklindak op dinsdag 20 oktober 2020, 23:17:22
Ik denk, dat ik wel een paar antwoorden heb.
1. de diode zorgt ervoor, dat de geïsoleerde rail nog een 'halve' spanning kan verwerken. Mocht de 'hoofdrail' even vuil zijn en geen spanning doorgeven, dan zou de locomotief tot stilstand komen. Door de diode kan er dus toch een 'halve' spanning via  de geïsoleerde rail lopen en kan de loc toch nog door. Dit is met name handig bij de stopmelders, waar de snelheid laag is.
2. klopt.
3. dit weet ik niet
4. Een melder detecteert. Logisch gedacht loop je minder risico als de melder langer is.
5. Het isoleren van railstaven gebeurd door afstand te creëren tussen de aansluitende railstaven. Daarvoor hebben de isolatoren van Märklin een opstaand stukje die de rails 0,3 mm uit elkaar houdt. Märklin zelf zegt andersom, maar ik heb zelf goede ervaringen opgedaan om ze omgekeerd te gebruiken. Als je een andere methode gebruikt (bv. krimpkous oid.), dan moet je zelf een 'afstandhouder' creëren.

Wiki bevat een goede beschrijving over de diode truuk: KLIK (https://wiki.3rail.nl/index.php?title=Diode-truc_voor_betere_Rail-Massa)
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Haradigi op woensdag 21 oktober 2020, 10:36:18
..... wat maakt VOOR JOU Traincontroller nou onderscheidend ....

....... waarom je voor Traincontroller moet gaan kiezen, dus ik zou zeggen:
Harald, kom er eens in!   O:-D
Nou hier ben ik, wat een ongeduld.
Niemand moet iets Gerrit

Net zoals b.v. met wijn het is een "belevenis" en het is, voor mij, niet goed uit te leggen.
Gewoon de programma's proberen, doen dus en ervaren.

groet
Harald

Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: BlikkenTinus op woensdag 21 oktober 2020, 11:37:43
Of het alleen een kwestie van 'gevoel' is? Misschien. Voor mij was geld best een overweging.
Traincontroller, Windigipet: ik vind ze echt duur. I-Train is minder kostbaar en heb ik overwogen om te kopen.
Rocrail kostte mij echter niks, al heb ik wel een beperkte donatie gedaan en zal ik die nog wel eens doen.
De drempel om het programma onder de knie te krijgen was goed te nemen.

En mijn gedachte is sindsdien: wat bieden die andere pakketten nu méér? Ga ik daar een paar honderd euro voor over hebben? Mijn antwoord is: nee, ze bieden niets extra's voor wat ik wil. Ik kan mijn baantje met Rocrail goed besturen. Het loopt nagenoeg storingsvrij en als het niet zo is, ligt dat aan falend elektrisch contact (vuil op het spoor) of een sleper die een vonk veroorzaakt op een wissel. Sommige decoders raken daarvan soms op drift. Het programma is OK en ik kan mij niet voorstellen een goed gevoel te krijgen bij iets wat 400 euro kost, maar niks meer doet dan wat ik nu heb.

Groet,

Peter
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ronaldk op woensdag 21 oktober 2020, 11:45:48
 @citaat tja.... dat antwoord was toch wel te verwachten?  :)

Algemeen:
Voorzichtig kom ik toch tot de conclusie, dat er eigenlijk weinig 'harde' argumenten zijn om doelgericht te kiezen voor een bepaald type besturingsprogramma. Het is dus meer het 'gevoel' wat je erbij moet hebben.

Dat is met heel veel zaken zo.  ;) Heel veel beslissingen die wij mensen maken zijn op basis van gevoel en emoties.  :) Echt rationele beslissingen worden vaak niet genomen.

Met andere woorden: Een beetje alle bekende treinbesturingssoftware voldoen voor heel veel mensen. Pas als je echt bijzondere zaken hebt zal je moeten kijken of een pakket dat kan. 95% van de gebruikers van een pakket gebruikt nog geen 80% van de mogelijkheden. Mogelijk zelfs nog minder dan het genoemde percentage.

Groet Ronald.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Adjebelle op woensdag 21 oktober 2020, 13:02:50
Ik denk beste Ronald, dat je nu een stelling opwerpt die je met geen mogelijkheid kunt onderbouwen. Je denkt het. Nou ik denk er anders over. Mensen gebruiken (kopen of gratis) besturingssoftware om meestal toch automatisch treinen te laten rijden. Alleen al om dat te kunnen zul je veel meer dan 80% van een programma moeten gebruiken wil je dat al voor elkaar krijgen. Ik denk dus een uit je duim gezogen stelling.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: AlbertG op woensdag 21 oktober 2020, 13:09:10
Tja, waarom Rocrail? Nou, eigenlijk omdat ik in 2012 niet wist dat er ook nog iets anders bestond.  ;)

Ik ben in 2012 gestart met mijn modelbaan. 2 locomotieven, stukje rails met een paar wissels op zolder en een MS1. Dacht dat mijn kleinzoon het leuk zou vinden maar die was na 2 minuten weg  :P
Toen las ik een artikel in een Duits tijdschrift (ik dacht DiMo) over Rocrail en dat heb ik geïnstalleerd.
Bij Peter Giling heb ik een ORD-3 booster aangeschaft. (Ik wist amper wat een booster was, maar zijn we niet allemaal zo begonnen?)

In 2012 was Rocrail verre van gebruiksvriendelijk maar dat is in de afgelopen 8 jaar flink verbeterd.
Een nieuw baanplan opzetten is een fluitje van een cent, Rocrail genereert de rijwegen en de melders worden automatisch aan de blokken gekoppeld.
Elke gangbare centrale wordt ondersteund en als er wat nieuws komt wordt Rocrail aangepast.
En daarna kan je los. Mogelijkheden te over. Na 36 video's ben ik nog lang niet klaar.

Eén van de voordelen van Rocrail vind ik de snelle ontwikkelingen op verzoek van gebruikers.
Toen ik begon aan mijn video over Nederlandse seinen kon ik met de DR4018 geen geel-knipper tonen.
Op mijn verzoek heeft Rob Versluis dat er in gebouwd. Was binnen een week geregeld.

Ik ben het met Ronaldk eens dat we onze keuzes meestal op gevoel maken. Daarom staan er hier ook minstens 20 verschillende auto's op de parkeerplaats. En dat is prima.

Als je een keuze wil maken kan ik je alleen maar aanraden om bij andere gebruikers te gaan kijken naar de verschillende pakketten. Dan krijg je er vanzelf een beetje gevoel bij wat de mogelijkheden zijn en wat je zelf wil.
Iedereen is dus van harte welkom om Den Akker te komen bekijken, maar niet allemaal tegelijk. En als je daarna voor een ander programma kiest omdat dat beter bij je past heb ik je toch kunnen helpen. Voor mij staat het plezier in de hobby bovenaan. Zodra het op religie begint te lijken stop ik er mee.

De start van Den Akker: Klik (https://youtu.be/Xn3y7_P51_s)


Blijf gezond!
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ronaldk op woensdag 21 oktober 2020, 13:33:57
 @citaat / beste Ad: Mogelijk zijn de percentages iets anders.  O:-D Het punt is er zit vaak meer in een het treintjesbesturingsprogramma dan menig mensen weten of denken te weten. Daardoor worden niet alle opties in een programma gebruikt.

Alleen al om dat te kunnen zul je veel meer dan 80% van een programma moeten gebruiken wil je dat al voor elkaar krijgen.

Waarom denk je dat? Ligt er aan welk programma je gebruikt. Er zit vaak veel meer opties in een treintjesbesturingsprogramma dan je denkt. Veel mensen hebben een standaard baantje. Die zijn al blij als "het rijdt".  Die hoeven niet aan de knoppen te draaien om het allemaal te optimaliseren. Als je eens bij jezelf hoeveel opties gebruik je zelf? En hoeveel opties zitten in je treintjesbesturingsprogramma? Vergelijk dat eens. Je zal verbaasd zijn.

Groet Ronald.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Adjebelle op woensdag 21 oktober 2020, 15:24:57
Ik rij met iTrain. Kijk maar eens naar de gebruiksaanwijzing hiervoor. Heel veel zaken die je daar ziet moet je sowieso invoeren om automatisch te kunnen rijden. Baanplan maken, bezetmelders invoeren en toewijzen, idem wissels, seinen, etc etc. Rijwegen/routes maken, stationsgebieden bepalen, hardware ingeven, van bijna ELK hoofdstuk MOET je wel gebruik maken om een trein automatisch te kunnen rijden. Kortom: ik denk eerder dat je juist 80% WEL gebruikt in plaats van andersom. Als je alleen een besturingsprogramma gebruikt "omdat het rijd" heb je het ook niet nodig. Dat kun je ook alleen met je centrale......
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ramdani op woensdag 21 oktober 2020, 16:15:42
 @citaat2 er is een verschil tussen invoer en wat er daarna mee gedaan wordt,het is niet omdat ik 100 pagina's invoer in Word dat ik 100% van de opties van het programma gebruik ;)


mvg,
Michel

Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ronaldk op woensdag 21 oktober 2020, 16:45:32
@citaat: Inderdaad. Dat verschil is er  :D Er zit een verschil tussen wat je moet invoeren en wat je aan functies gebruikt  :D

Ik rij met iTrain. Kijk maar eens naar de gebruiksaanwijzing hiervoor.

Ik ken dat programma.  :) Het programma gebruik ik voor het automatiseren van een Tentoonstellingsbaantje (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=67494.msg3222093128#msg3222093128). We hebben het nu rijdend. Dat is voor nu goed  :D Maar eerst voor iets anders gebruikt (alleen als Seintableau (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=67494.msg3222053840#msg3222053840)) maar dat doen we nu niet meer. Puur omdat we hem nu automatisch laten rijden. Andere functies zoals acties "fluiten in een blok" gebruiken we (nog) niet. Dat bedoel ik met verschil van wat het programma kan en wat je echt gebruikt.

Als je alleen een besturingsprogramma gebruikt "omdat het rijd" heb je het ook niet nodig. Dat kun je ook alleen met je centrale......

Waarom denk je dat? Het tentoonstellingsbaantje (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=67494.msg3222093128#msg3222093128) is geautomatiseerd om op een beurs tijd te hebben voor andere zaken (lees: o.a. om te ouwehoeren met andere mensen  :D ).  Met het automatiseren hebben we toch een "gevarieerd" treinbedrijf. Het bestaat letterlijk uit een schaduwstation en een enkelspoor. Meer niet. O ja: Nog een brug die automatisch open en dicht moet kunnen op commando.... dat moet nog even geregeld worden  O:-D

Groet Ronald.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: AlbertG op woensdag 21 oktober 2020, 20:08:06
Wat mij betreft hebben jullie allemaal gelijk.
Kunnen we (in het belang van de vraagsteller) weer on-topic in plaats van een discussie over hoeveel procent van het programma je wel of niet gebruikt uit te vechten?
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ramdani op donderdag 22 oktober 2020, 05:51:58
instructievideo's van iTrain :arrow: https://www.youtube.com/c/JeroenBalkemaModelspoorTechniek/videos (https://www.youtube.com/c/JeroenBalkemaModelspoorTechniek/videos)


en als anderen video's hebben over de andere programma's zou het ook handig zijn voor de vraagsteller om deze hier te plaatsen,


mvg,
Michel
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Hans Biere op donderdag 22 oktober 2020, 09:24:46
Video's met betrekking tot het programma WinDigiPet vindt men hier (https://www.windigipet.de/foren/index.php?page=menu_de_0851_00_00_page_video_workshops).

Opmerking vooraf: deze zijn in de Duitse taal.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: AlbertG op donderdag 22 oktober 2020, 09:49:50
De link stond al op de vorige pagina, maar zo staan ze mooi bij elkaar:
Mijn Rocrail video's: Klik (https://www.youtube.com/playlist?list=PLV0HmPHKLZR5aYpyBt5Hq8WI9QZixFLAa)
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Maarten op donderdag 22 oktober 2020, 10:41:56
Een hele mooie serie over Train Controller:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLwAnKNoVUdLdqUVSO029AVoeVz8tbnTMl
 (https://www.youtube.com/playlist?list=PLwAnKNoVUdLdqUVSO029AVoeVz8tbnTMl)
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: AlbertG op donderdag 22 oktober 2020, 16:53:18
Mooi, nu nog een serie over Koploper.
Is het een idee om deze hyperlinks op te nemen in de Wiki?
https://wiki.3rail.nl/index.php?title=Categorie:PC-Besturing_3rail (https://wiki.3rail.nl/index.php?title=Categorie:PC-Besturing_3rail)
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ACTS.zuid op donderdag 22 oktober 2020, 17:43:32
 @citaat Als je info wilt over een bepaald programma kijk je op de website van de maker, da's de snelste weg. Daar vind je doorgaans ook handleidingen, video's, proefbaantjes met database's, instructies, ervaringen van gebruikers etc. etc.. en veelal ook een link naar een forum waar je vragen kunt stellen en hulp wordt geboden.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ramdani op donderdag 22 oktober 2020, 18:19:39
over Koploper :arrow:


https://modeltrein-support.be/onewebmedia/Document_Workshop_KOPLOPER_20180224.pdf (https://modeltrein-support.be/onewebmedia/Document_Workshop_KOPLOPER_20180224.pdf)
https://www.pahasoft.nl/ (https://www.pahasoft.nl/)
https://wiki.3rail.nl/index.php?title=Koploper_versie_9.0 (https://wiki.3rail.nl/index.php?title=Koploper_versie_9.0)

mvg,
Michel
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ACTS.zuid op donderdag 22 oktober 2020, 18:26:09

https://modeltrein-support.be/onewebmedia/Document_Workshop_KOPLOPER_20180224.pdf (https://modeltrein-support.be/onewebmedia/Document_Workshop_KOPLOPER_20180224.pdf)


Pffff... 105 pagina's voor "beginners". :D
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Adjebelle op vrijdag 23 oktober 2020, 07:01:39
Ja hoor ..... we gaan over Koploper verder waar de vraagsteller niks mee kan doen....  :)
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ACTS.zuid op vrijdag 23 oktober 2020, 07:58:15
 @citaat De vraagsteller kan er van leren toch?
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Adjebelle op vrijdag 23 oktober 2020, 08:08:59
 @citaat...

Snap best wat je wilt zeggen Ben, maar als we dus hyperlinks bij elk topic gaan toevoegen over zaken die iedereen hier zo op het forum of in de wiki kan vinden vind ik het toch erg ver gaan. De vraagsteller zelf mag ook nog wel wat doen hoor. Kwestie van de zoekfunctie gebruiken toch? Ik heb sowieso hier het gevoel dat de meeste vragen die hij had gewoon had kunnen vinden.......
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ronaldk op vrijdag 23 oktober 2020, 09:05:01
hoi,

Ja hoor ..... we gaan over Koploper verder waar de vraagsteller niks mee kan doen....  :)

Ligt er aan  :) Iemand heeft ooit een programma geschreven waarbij je een CS2 en CS3 kan koppelen aan Koploper. Zie ook dit draadje  Koploper en cs2/3  (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=72316.0). De vraag is of het programma nog steeds zijn werk goed doet. En of de oplossing gemakkelijk is voor de leek. Maar daarvoor zal je dan bij de maker moeten zijn. Die is niet meer actief op het forum. Voor CS2 / CS3 is het verstandiger om te kijken naar andere progamma's dan Koploper.

Snap best wat je wilt zeggen Ben, maar als we dus hyperlinks bij elk topic gaan toevoegen over zaken die iedereen hier zo op het forum of in de wiki kan vinden vind ik het toch erg ver gaan. De vraagsteller zelf mag ook nog wel wat doen hoor. Kwestie van de zoekfunctie gebruiken toch?

Tja... Voor sommige is de juiste informatie vinden moeilijker dan voor anderen. Je moet een bepaalde basiskennis hebben om te weten wat je zoekt. Dan is soms veel makkelijker om te vragen dan om zelf uit te zoeken. Scheelt tijd. Er zijn altijd wel mensen die het zoekwerk voor jou willen doen of weten waar je moet zoeken. ;) Je zal dan wel moeten accepteren dat de mogelijkheid bestaat dat je eenzijdige informatie krijgt. Je zal de informatie zelf moeten wegen en alsnog onderzoeken of deze correct is. Dat laatste is dan vaak weer te veel werk  :)

Ik heb sowieso hier het gevoel dat de meeste vragen die hij had gewoon had kunnen vinden.......

Klopt dat is de kern en het kenmerk van een forum zoals dit. Gebruikers stellen vragen. Andere gebruikers beantwoorden die. En ja, daardoor komen veel vragen iedere keer voorbij. De Wiki zou dat deels moeten opvangen maar mensen zijn niet altijd genegen om daar eerst in te kijken. Een vraag stellen en afwachten is makkerlijk  :D

Groet Ronald.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Sprinter op vrijdag 23 oktober 2020, 10:52:04
En dan maar hopen dat de informatie in de Wiki juist is, of ook niet van het niveau is van ik heb de klok wel horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt.

Alle informatie die je krijgt is op de een of andere gekleurd.

Groetjes.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: lucdiels op vrijdag 23 oktober 2020, 16:25:42
Voor de volledigheid even vermelden dat Windigipet ook in een nederlandstalige versie bestaat. Plus nog andere talen.
Het handboek is zeer uitgebreid (over 900 blz) en het wordt regelmatig geupdated zonder kosten.

mrgr
Luc
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: mphoi op zaterdag 24 oktober 2020, 19:58:54
Nu stelt Basjuh  voor om Rosoft WDD decoders te gebruiken die hijzelf in combinatie met CS3 en iTrain met , vermoed ik, grote  tevredenheid gebruikt. Deze hebben mogelijkheid om gevoed te worden via een onafhankelijke voeding: 16VAC (Deze transfo heb ik reeds) + een stuk goedkoper: 32,5€ voor acht wissels/ seinen. Tegenover Marklin m83:  4 wissels/ Seinen voor  53€.
Bij "10 wissels op 9e module" heb ik een prijsvergelijking gemaakt:
Citaat
Vergelijking van OC32 met andere interfaces

Bij de vergelijking met andere interfaces heb ik gegevens verzameld van de volgende leveranciers (alfabetische volgorde):
a)   Digikeijs
b)   Littfinski (LDT)
c)   RoSoft
d)   VPEB: OC32


ad a) Bezetmelders: 1x DR4088OPTO -> 1x 48,95
Eindschakelaars: 1x DR4088LN-GND_BOX -> 1x 98,50
Servo’s: 3x DR4024 -> 3x 26,99
Seinen en ontkoppelaars: 2x DR4018 -> 2x 36,50
totaal: € 301,42

ad b) Bezetmelders: 1x RM88-N-O-BFG -> 1x 39,90/49,90/53,30 (4,80)
Eindschakelaars: 2x RM-88-N-BFG -> 2x 27,90/37,90/41,50 (4,80)
Servo’s: ? -> Digikeijs: -> 3x 26,99
Seinen: 2x LS-DEC-NS-BFG -> 2x 42,90/53,50/56,90 (4,80)
Ontkoppelaars: 2x SA-DEC-4-MM-BFG -> 2x 38,50/46,90/50,50 (4,80)
totaal: € 432,07

ad c) Bezetmelders: 1x s88LN + 1x s88-n -> 1x 28,50 + 1x 22,50
Eindschakelaars: 2x s88-n -> 2x 22,50
Servo’s: 6x ServoSwitch -> 6x 30,00 incl servo’s – 11x 5,00
Seinen: 2x SDD(8)cijferbak -> 2x 38,00
Ontkoppelaars: 1x WDD -> 1x 38,00
totaal: € 335,00

ad d) 3x OC32/NG -> 3x 85,95/93,95
Bezetmelders: 2x weerstandsbank 1 kΩ -> 2x 1,50
Eindschakelaars: 2x weerstandsbank 1 kΩ -> 2x 1,50
Servo’s: 2x weerstandsbank 220 Ω -> 2x 1,50
Seinen: 4x Sink-driver -> aanwezig
Ontkoppelaars: 1x ADM-SI -> 1x 13,90
totaal: € 304,75

Aantal kastjes bij:
a)   Digikeijs              9
b)   Littfinski (LDT)   10
c)   RoSoft               13
d)   VPEB: OC32        3
Let daarbij ook op het aantal benodigde kastjes.
Op een OC32 kun je 16 gewone wissels aansluiten of zelfs 32 servo's.

Daarnaast iets over mijn argumenten voor iTrain.

Er wordt gemaakt wat ik nodig heb zodat het overeenkomt met de werkelijkheid:
1) Dat was in versie 1.5 (2010): eindschakelaars bij de wisselstanden.
2) Nu in versie 5 (2020):
a) wissels met instelbare snelheden;
b) snelheidsaanduidingen in seinbeelden, ook bij een kort blok;
c) seinbeeld bij blok(ken) buiten dienst.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 25 oktober 2020, 07:58:34
Fraaie vergelijking van de meest gangbare hardware voor automatische besturing!
Je kunt nog wat cherry picking doen: met Rosoft terugmelders en Digikeijs servodecoders kom je prijstechnisch op het niveau van de toepassing van de OC32 denk ik. Het is wel iets meer 'plug and play' dan met de OC32 waarvoor toch iets meer zelf gedaan moet worden in de software om het apparaat te laten doen wat je wilt. Dat lukt niet iedereen wellicht.

Groet,

Peter
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ronaldk op zondag 25 oktober 2020, 10:49:49
 @citaat Het probleem met dit soort prijsvergelijkingen is altijd dat er vaak prijswijzigingen zijn. Dus je moet weten wanneer deze opgezet is. Vaak zijn er in de loop van de tijd alternatieven die inmiddels wat meer "gemeengoed" zijn geworden. Zoals oplossingen op basis van een arduinoboardje. Zie ook de  Mardec / DCCNext / Arcomora (https://www.arcomora.com/dccnext/) oplossing van Nico Teering. Er is een uitgebreid draadje bij de buren:  MARDEC, de Multifunctionele ARduino dcc DECoder. (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=68257.0). De oplossing is steeds gebruikersvriendelijker geworden kwa instellen en aansluiten. En relatief goedkoop.

Groet Ronald.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: mphoi op zondag 25 oktober 2020, 13:51:02
Het probleem met dit soort prijsvergelijkingen is altijd dat er vaak prijswijzigingen zijn. Dus je moet weten wanneer deze opgezet is.
U vraagt, wij draaien. Maar je had het ook zelf even kunnen opzoeken: https://forum.3rail.nl/index.php?topic=80122.msg1384184#msg1384184
02 oktober 2020: deze maand dus! Persoonlijk vind ik een dergelijke reactie beneden de maat. Het is het op voorhand en ongefundeerd naar beneden halen van de kwaliteit van de bijdrage van een ander.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: mphoi op zondag 25 oktober 2020, 13:59:19
dan met de OC32 waarvoor toch iets meer zelf gedaan moet worden in de software om het apparaat te laten doen wat je wilt.
De topic-starter past Arduino toe. Een OC32 lijkt mij simpeler. Daarom had ik mijn bijdrage geplaatst.
Citaat
Dat lukt niet iedereen wellicht.
Dat ben ik volledig met je eens.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ronaldk op zondag 25 oktober 2020, 14:03:40
hallo Martin,

Maar je had het ook zelf even kunnen opzoeken: https://forum.3rail.nl/index.php?topic=80122.msg1384184#msg1384184

Tja.. je had niet als citaat van de post zelf erin gezet. Dan krijg je niet te zien van welke post het citaat afkomt. En hoe oud een post of citaat is. Of een link naar je draadje. Dat had je er dan zelf bij kunnen zetten.  Ik houd niet alle draadjes bij en ga ook niet alles nakijken.  :)

Persoonlijk vind ik een dergelijke reactie beneden de maat. Het is het op voorhand en ongefundeerd naar beneden halen van de kwaliteit van de bijdrage van een ander.

Ik doe niets af aan de bijdrage zelf. Geef alleen aan dat zo'n vergelijking na verloop van tijd niet een volledig beeld of representatief beeld geeft van "de markt". Het is een persoonlijk overzicht van jou op wat verkrijgbaar is. Het zijn jouw overwegingen om voor een bepaald systeem te kiezen. Dat geldt ook hier voor de software. De ene software is de andere niet. Iedereen maakt daarin zijn eigen keuze of de oplossing nu goedkoop is of duur is. Dat is een persoonlijke keuze.

De topic-starter past Arduino toe. Een OC32 lijkt mij simpeler. Daarom had ik mijn bijdrage geplaatst.

Kijk even in de link van mijn post  ;) Daar staat een arduino oplossing (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=68257.0) die mogelijk net zo gemakkelijk is als een OC32. Het komt altijd op neer wat iemand zelf makkelijker vindt werken. Soms kom je daar alleen achter door uit te proberen. En werkt het niet of niet zoals je dat wil dan heet het leergeld  :)

Groet Ronald.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ACTS.zuid op zondag 25 oktober 2020, 14:11:21
 @citaat  @citaat


Persoonlijk vind ik een dergelijke reactie beneden de maat. Het is het op voorhand en ongefundeerd naar beneden halen van de kwaliteit van de bijdrage van een ander.


Let op je woorden Martin Hornis. Op een forum vindt discussie plaats en is er ruimte voor andere meningen. De OC32 is bepaald GEEN gemakkelijk product, ik weet dat want ik werk al heel lang met deze decoder en zijn voorganger OM32, nog voor dat jij er ooit van gehoord had en heb al heel wat gebruikers op gang geholpen en moeten helpen. Jij en ik hebben affiniteit daar mee maar dat is niet voor een ieder weggelegd.

Gr, Ben.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: mphoi op zondag 25 oktober 2020, 14:24:52
Dat heb ik gedaan. Maar in de door mij gewraakte opmerking wordt een prijsvergelijking op basis van een tijdsverloop onderuitgehaald. Maar ik vind een maand zeer recent. Er werd maar wat geschreven, zonder zich af te vragen of de beschrijving in dit geval geldig is. En dat soort insinuaties of hoe het ook heten mag, stuit mij tegen de borst.

Het zal altijd om het even zijn: iedereen moet op zijn woorden letten, dus ook degene die een slordige opmerking over tijdsverloop maakt. Alleen bij de een vallen de woorden meer op dan bij de ander. Het is maar net hoe je het bekijkt.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: mphoi op zondag 25 oktober 2020, 14:28:49
De OC32 is bepaald GEEN gemakkelijk product, ik weet dat want ik werk al heel lang met deze decoder en zijn voorganger OM32, nog voor dat jij er ooit van gehoord had en heb al heel wat gebruikers op gang geholpen en moeten helpen.
Hoe weet je dat?
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ACTS.zuid op zondag 25 oktober 2020, 14:40:54
 @citaat Dat schrijf je in je tijdlijn in je eerste post op dit forum

 @citaat @citaat Ronald haalt niets onderuit. En ik vind jou prijsvergelijk niet compleet, het is te summier, helemaal passend op jouw situatie en er komt veel meer bij kijken. Ik hoef niet overal wat van te vinden maar je begint er zelf over. ;)
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: mphoi op zondag 25 oktober 2020, 14:41:36
Ik houd niet alle draadjes bij en ga ook niet alles nakijken.
Dan behoor je geen inhoudelijk commentaar te geven.
Citaat
Geef alleen aan dat zo'n vergelijking na verloop van tijd niet een volledig beeld of representatief beeld geeft van "de markt". ...
Dat is een open deur. Maar om zoals al binnen dezelfde maand te schrijven is toch een soort naïviteit. De rest van die quote laat ik voor wat het is. De topicstarter doet er mee wat hij wil.
Citaat
Kijk even in de link van mijn post ...
Tussenliggende verhalen lees ik, maar antwoorden moeten altijd betrekking hebben op de vraag en info van de topicstarter.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ronaldk op zondag 25 oktober 2020, 14:59:20
Beste Martin,

Dan behoor je geen inhoudelijk commentaar te geven.[

Het draadje heet "welke Besturingssoftware?" Niet welke decoders heb ik nodig  ;) Dus wat is inhoudelijk reageren?  :)

Dat is een open deur. Maar om zoals al binnen dezelfde maand te schrijven is toch een soort naïviteit. De rest van die quote laat ik voor wat het is.

Als jij niet een compleet citaat neerzet wiens probleem is dat dan? Gewoon neerzetten dat het uit een post uit oktober 2020 komt en een linkje bijzetten. Dat is nu het hele punt. Ik doe niets af op de bijdrage zelf. Alleen op het feit dat zulke bijdragen na verloop van tijd hun waarde verliezen. Of dat nu een vergelijking van jou of mij is dat maakt niets uit. Er zwerven hier ook vergelijkingen van mij rond die nu mogelijk niets meer zeggen of compleet zijn.

Tussenliggende verhalen lees ik, maar antwoorden moeten altijd betrekking hebben op de vraag en info van de topicstarter.

Je wordt boos op mij omdat het bericht je niet zint. Dan lees en kijk je niet verder. In die posten en linkjes kan goede informatie staan ;)

Groet Ronald.

Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: mphoi op zondag 25 oktober 2020, 15:15:00
Dat schrijf je in je tijdlijn in je eerste post op dit forum
Wellicht bedoel je dit:
Citaat
2016     Baanombouw:
     - Trapgatboog +A6 (rechts-onder) met gewijzigde aansluitingen (12-polig)
     - Hellingbaan (onder) horizontaal gelegd
     - Kastboog +A9 (links-onder) ontwikkeld en deels uitgevoerd
     - Raam zuid +A5 (rechts) (ingekort) met OC32 en sectietriggers
Dat betekent dat het toen voor het eerst door mij werd toegepast.

Frans Staal heeft bij MSC Emmen een keer een introductie gegeven over het Dinamo-systeem. Incl. OC32. Dat was nog voordat hij met PiCommIT begon (2013).

In 2011 heb ik op Eurospoor bij VPEB een OC32 Full aangeschaft. Die past perfect bij mijn iTrain-besturing (2010).

De afweging om de OC32 toe te gaan passen, was in 2015. Want toen kwam ook input via de OC32 ter beschikking. Ik ga niet over een nacht ijs. Want het systeem moet compact en minimaal 25 jaar meegaan.

(Verdere reacties geef ik niet op dit 'uitstapje'.)
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: mphoi op zondag 25 oktober 2020, 15:22:37
Tussenliggende verhalen lees ik, maar antwoorden moeten altijd betrekking hebben op de vraag en info van de topicstarter.
Dan lees en kijk je niet verder.
Tja, dan ben ik dus een leugenaar.

Ook hier reageer ik niet meer verder op.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ACTS.zuid op zondag 25 oktober 2020, 15:32:22
Ergens in 2005 is de OM32 serial in Koploper gekomen, komt voort uit de samenwerking bij HCCM. De factuur zit nog in mijn mailbox......


(Verdere reacties geef ik niet op dit 'uitstapje'.)


Ik denk dat dat verstandig is.

Gr, Ben.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ronaldk op zondag 25 oktober 2020, 15:35:23
Tja, dan ben ik dus een leugenaar.

Dat hoor je niemand hier zeggen.

Ook hier reageer ik niet meer verder op.

Dat lijkt mij verstandig.

Groet Ronald.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: PietMarklin op woensdag 11 november 2020, 09:57:15
Hallo Vic,

Ik was nog even benieuwd wat de uiteindelijke stand is geworden van je lijstje met favoriete besturingssoftware.
Of was je een beetje klaar met dit topic gelet op de laatste "bijdragen".   ;)

Gr. Pieter
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Sprinter op woensdag 11 november 2020, 12:18:18
Nu stelt Basjuh  voor om Rosoft WDD decoders te gebruiken die hijzelf in combinatie met CS3 en iTrain met , vermoed ik, grote  tevredenheid gebruikt. Deze hebben mogelijkheid om gevoed te worden via een onafhankelijke voeding: 16VAC (Deze transfo heb ik reeds) + een stuk goedkoper: 32,5€ voor acht wissels/ seinen. Tegenover Marklin m83:  4 wissels/ Seinen voor  53€.
Bij "10 wissels op 9e module" heb ik een prijsvergelijking gemaakt:
Citaat
Vergelijking van OC32 met andere interfaces

Bij de vergelijking met andere interfaces heb ik gegevens verzameld van de volgende leveranciers (alfabetische volgorde):
a)   Digikeijs
b)   Littfinski (LDT)
c)   RoSoft
d)   VPEB: OC32


ad a) Bezetmelders: 1x DR4088OPTO -> 1x 48,95
Eindschakelaars: 1x DR4088LN-GND_BOX -> 1x 98,50
Servo’s: 3x DR4024 -> 3x 26,99
Seinen en ontkoppelaars: 2x DR4018 -> 2x 36,50
totaal: € 301,42

ad b) Bezetmelders: 1x RM88-N-O-BFG -> 1x 39,90/49,90/53,30 (4,80)
Eindschakelaars: 2x RM-88-N-BFG -> 2x 27,90/37,90/41,50 (4,80)
Servo’s: ? -> Digikeijs: -> 3x 26,99
Seinen: 2x LS-DEC-NS-BFG -> 2x 42,90/53,50/56,90 (4,80)
Ontkoppelaars: 2x SA-DEC-4-MM-BFG -> 2x 38,50/46,90/50,50 (4,80)
totaal: € 432,07

ad c) Bezetmelders: 1x s88LN + 1x s88-n -> 1x 28,50 + 1x 22,50
Eindschakelaars: 2x s88-n -> 2x 22,50
Servo’s: 6x ServoSwitch -> 6x 30,00 incl servo’s – 11x 5,00
Seinen: 2x SDD(8)cijferbak -> 2x 38,00
Ontkoppelaars: 1x WDD -> 1x 38,00
totaal: € 335,00

ad d) 3x OC32/NG -> 3x 85,95/93,95
Bezetmelders: 2x weerstandsbank 1 kΩ -> 2x 1,50
Eindschakelaars: 2x weerstandsbank 1 kΩ -> 2x 1,50
Servo’s: 2x weerstandsbank 220 Ω -> 2x 1,50
Seinen: 4x Sink-driver -> aanwezig
Ontkoppelaars: 1x ADM-SI -> 1x 13,90
totaal: € 304,75


c) seinbeeld bij blok(ken) buiten dienst.

De prijsvergelijking voor het (c) gedeelte klopt in ieder geval al niet.
Zie de prijzen van de artikelen als je die opgeeft in de winkelwagen.

Groetjes.

Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: mphoi op woensdag 11 november 2020, 21:59:31
Dit gedeelte heb ik niet in mijn stukje terug kunnen vinden. Waarschijnlijk staat de eind-quote op een verkeerde plaats.
Citaat
De prijsvergelijking voor het (c) gedeelte klopt in ieder geval al niet.
Zie de prijzen van de artikelen als je die opgeeft in de winkelwagen.

Groetjes.
Mijn uitgangspunt staat hieronder. Want ik had in totaal 3x s88-n en 2x SDD( 8 ) in de oorspronkelijke lijst bij ad c) staan.

Het totaalbedrag van € 357,50 heb ik verminderd met 11 x € 5, waardoor ik nu op € 302,50 uitkom. Of er begin oktober ook kortingen werden gegeven, is mij onbekend.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ACTS.zuid op donderdag 12 november 2020, 07:29:09
De zin van prijsvergelijk stopt als een handelaar/winkelier speciale prijzen offreert voor zijn "vaste" klanten: die prijzen zie je namelijk nooit openbaar. "Vaste" klanten zijn zij die alle jaren loyaal blijven aan die handelaar/winkelier of een merk, in goede en in minder goede tijden en niet direct voor een paar euro ogenschijnlijk voordeel weghoppen.

Gr, Ben.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Sprinter op donderdag 12 november 2020, 09:14:00

Het totaalbedrag van € 357,50 heb ik verminderd met 11 x € 5, waardoor ik nu op € 302,50 uitkom. Of er begin oktober ook kortingen werden gegeven, is mij onbekend.

Deze prijzen gelden al meer dan een jaar.

Groetjes
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: mphoi op donderdag 12 november 2020, 13:58:10
Afgezien van de prijs bij b)  Littfinski (LDT)  € 432,07, liggen de prijzen dus tussen  € 300 en  € 305. Andere criteria zullen dan een rol spelen bij de keuze van de leverancier.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Sprinter op donderdag 12 november 2020, 20:26:35
Wat de vraagsteller aanschaft dat is zijn keus. Mij ging het om de juiste informatie verstrekking.
Als hij handig is maakt hij de juiste keus. Welke dat is ga ik niet vertellen.

Groetjes.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Vic1956 op zaterdag 14 november 2020, 15:34:24
Beste Treintjes liefhebbers en Pieter in het bijzonder,

Ik wist inderdaad niet dat “besturingsoftware voor treintjes” zo een explosief onderwerp was onder de treinliefhebbers  :D. Hoe de stand uiteindelijk geworden is van pro's en contra's heb ik niet meer bijgehouden.

Maar ik heb toch een keuze gemaakt tussen twee systemen die ik wens te testen: Rocrail en iTrain. Niet dat ik denk de andere systemen minder goed zouden  zijn (in de hoop geen nieuwe polemiek te starten) maar gewoon dat het onbegonnen werk is om al deze software te testen, temeer omdat ik uit de discussie één zaak heb geleerd is dat alle systemen hun verdedigers hebben en dus wel goed zullen zijn. Maar de reden dat ik deze twee systemen over hou is dat ik van beide systemen veel informatie op YT heb teruggevonden.

Wat Rocrail betreft zijn de YT video's van Albert een geweldige hulp om iemand als ik, die als een volkomen groentje hierin stapt, wegwijs te maken in deze materie. Ik heb zo een twintigtal video's bekeken en alles wordt echt heel goed uitgelegd. Ook het feit dat Rocrail  gratis is (op een vrijwillige bijdrage na) vind ik ook een grote troef. Wat mij wel een beetje afschrikt van Rocrail is toch de vele instellingen die er moeten gebeuren, waardoor ik vermoed dat Rocrail complexer is dan iTrain.  Gelukkig is er Albert om je door dit doolhof te leiden. 

Itrain bevalt mij ook omdat ik hier in de discussie toch verschillende gebruikers zijn, die iTrain in combinatie met CS3 gebruiken (ik heb namelijk ook een CS3), en dat tot grote tevredenheid. Ook van iTrain vond ik de video's van een zekere Mr Jeroen Balkema met gedegen uitleg.  Toen ik al de 14 video's gezien had kwam ik er wel achter dat deze over iTrain4 gaan en er ondertussen een versie 5 is. Maar in grote lijnen zal dit wel hetzelfde zijn vermoed ik. Tot hiertoe, enkel afgaand op het bekijken van de video's, moet ik zeggen dat iTrain iets gemakkelijker oogt dan Rocrail. Nadeel:  het is niet gratis.

Ik wil nu een testbaantje op zetten om beide systemen in de praktijk te testen. Ik heb al een locatie in huis gevonden waar dat kan gebeuren. Maar nu heb ik toch een “probleempje”. Mijn trein layout bevindt zich op zolder. Daar kan ik onmogelijk nog een testbaan bijplaatsen (2 x 0,8m). Dat wil zeggen dat ik mijn Central Station met bijhorende schakelnetdeel moet verplaatsen naar de testlocatie. Maar ik wens uiteraard mijn trein-layout ondertussen nog te gebruiken. Temeer daar ik vermoed (ik ben namelijk ook nog met totaal andere bezigheden aan de gang en moet mijn tijd dus verdelen) dat ik toch wel enige tijd zoet zal zijn met het uittesten van beide systemen.

Voortdurend verhuizen van CS en het schakelnetdeel zie ik echt niet zo zitten. Daarom zoek ik een oplossing om een zo eenvoudig mogelijke centrale aan te schaffen om enkel voor de testbaan te gebruiken. Alleen weet ik niet zo goed wat daarvoor geschikt zou kunnen zijn en de prijs zou dan ook nog schappelijk moeten zijn. Misschien iemand die een voorstel heeft? Ik zag de Tams, heel mooi en maar twee knoppen Go en Stop, dus uitermate geschikt voor mij  ;) Maar 219€ is wat duur om eens even te testen.

Andere mogelijkheid is om een tweede schakelnetdeel aan te schaffen. Dan moet enkel de CS verhuisd worden.

Wat het andere benodigde materiaal betreft heb ik het volgende lijstje:
Is er een goede ziel, met kennis van zaken, die hier even wil kijken of ik niets onnodig of verkeerd aanschaf aub?

1° Decoder: Rosoft WDD8. Ik zie dat deze decoder het DCC format gebruikt. Al mijn locs werken met Mfx decoders. Kan de CS daarmee overweg of moet ik ergens een instelling op de CS maken?
2° Voeding 16VAC voor bovenstaande decoder. Ik heb nog een “schakelende voeding”, Marklin 66191, van een vroegere startset: 18VDC 18VA. Ik vermoed dat ik deze voeding kan gebruiken voor deze decoder? Anders gebruik ik de railspanning, schijnt ook mogelijk te zijn.
3° S88Link Marklin 60883
4° Schakelnetvoeding 66201 voor bovenvermelde S88Link
5° Terminal 60145 als tussenschakel CS3-LinkS88. Heb ik reeds in mijn bezit.
6° Router om zowel de computer als de CS3 op aan te sluiten zodat beiden met elkaar kunnen communiceren. Hier zou ik ook wat hulp kunnen gebruiken want dit is niet echt mijn domein. Welke router moet ik aanschaffen? Bij Conrad vind ik dit: https://www.conrad.be/p/tp-link-tl-wr841n-wifi-router-24-ghz-300-mbits-399734  Kan ik daarmee verder?

In bijlage dan schema van de opstelling.

Raad en eventuele bijsturing worden danig op prijs gesteld.

Met vriendelijke groeten,
Vic
 
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: speeltmettreintjes op zaterdag 14 november 2020, 15:51:54
1 Wisseldecoders zijn er van vele fabrikanten. De CS 3 kan decoders in DCC aansturen. Standaard staat het DCC-protocol in de CS 3 al aan. Alleen als het ooit is uitgezet, moet je het weer aanzetten.
2 Aangezien ik geen WDD8 heb, laat ik deze vraag over aan anderen.
3 Ja, bij een CS 3 heb je altijd een Link s 88 (60883) nodig. Daarmee kun je 16 bezetmelders detecteren, als je er méér wilt, moet je daarvoor s 88 decoders aansluiten.
4 Een voeding 66201 is inderdaad geschikt voor een Link s 88. Een 66360 of 66361 is ook prima.
5 Een Link s 88 kun je rechtstreeks op een CS 3 aansluiten.
6. Ook deze vraag laat ik over aan anderen die daar meer verstand van hebben.


Als eenvoudige centrale kan het nog veel goedkoper dan met een Tams: je kunt een aansluitbox (laten) ombouwen, zie dit topic (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=74762.0) en dan kun je aan de gang. Een Link s 88 heb je dan niet meer nodig, wél minstens een s 88. module.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Vic1956 op zaterdag 14 november 2020, 19:16:10
Hallo Rob,
Bedankt voor jouw info. Die omgebouwde gleisbox is inderdaad interessant. Alleen kan ik niet zo dadelijk vinden wat dit toestel kost. Moet je om prijs aanvraag en bestelling die Mr. Gerhard Bertelsmann via mail persoonlijk aanschrijven?

Groeten,
Vic
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: LibertyCity op zaterdag 14 november 2020, 19:46:58
Ook ik ben in de verkennende fase van besturingssoftware en volg deze draad dan ook met veel interesse.

bij iTrain kun je daarvoor een proef licentie krijgen om eea twee maand te proberen en de ontwikkelaar is een jonge energieke man die nog veel in petto heeft
Succes met je keuze

Indien er sprake is van slechts één ontwikkelaar, dan zou dat voor mij een show stopper zijn om het programma aan te schaffen. Immers wat gebeurt er als de enige ontwikkelaar de jackpot wint en gaat rentenieren in een zonnig land?

Dus alle bekende smaken zijn vertegenwoordigd, ik weet dat er een lid is die met Rocrail rijdt, hij gaat op mijn advies de testbaan van de MSG automatiseren met Rocrail zodat wij het ook kunnen zien, op de 3-Poot baan zijn ze destijds begonnen met Railware, maar dat lukte niet echt door gebrek aan support, ik geloof niet dat er iemand met Windigipet rijdt.

Dus bij de MSG/Den Bosch zijn alle gangbare smaken in gebruik en iedereen heeft, net als in het modelspoor leven zijn eigen voorkeur.....

Groet, Anne W

Jouw constatering over Railware, kan dat te maken hebben met de userbase? M.a.w. dat er dusdanig weinig users zijn dat er weinig openbare bronnen te vinden zijn? MiWuLa schijnt op Railware te rijden. Je zou verwachten dat Railware een reputatie hoog te houden heeft en goede support kent.

Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: speeltmettreintjes op zaterdag 14 november 2020, 21:50:36
 @citaat @citaat
Mailtje sturen werkt waarschijnlijk het best.

Een tijd geleden heb ik eens iets gelezen over wat het kost, maar de bedragen ben ik al lang weer vergeten. Ik herinner me alleen dat ik het heel goedkoop vond. En dat je kunt kiezen om een aansluitbox op te sturen om te laten ombouwen of gewoon een nieuwe laten ombouwen. Als je een beetje handig bent met electronica, is ook zelf ombouwen nog een optie, maar als het dan niet werkt, moet je niet rekenen op veel hulp bij het zoeken naar de fouten.

Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: janpeter op zaterdag 14 november 2020, 22:21:42
 @citaat @citaat

Hoi Vic

ad 6°: Hier zijn drie mogelijkheden:

a. Netwerk switch, deze zorgt er voor dat de CS3 en de computer met elkaar kunnen spreken. Dit houdt wel in dat je handmatig de IP adressen en netmask invult. Dit klinkt lastiger dan het is. Er zijn namelijk al "standaard" combinaties. Een veel gebruikte combinatie is IP 192.168.1.xxx, Netmask 255.255.255.0, Gateway en DNS leeg of 192.168.1.1 (of de computer in adhoc netwerk opzet). De computer en CS3 krijgen dan (daar waar xxx staat) bv respectievelijk  het IP adres 192.168.1.100 en 192.168.1.101, met dezelfde netmask 255.255.255.0.

b. Netwerk router, een zogenaamde DHCP server. De meeste internet modems hebben deze functie al ingebouwd en actief. In het netwerk heb je maar éém (1) DHCP server nodig. De DHCP server zorgt er voor dat de aangesloten computers en dus ook de CS3 een 'set' netwerkinstellingen krijgen zodat deze met elkaar kunnen communiceren. Mocht de internet modem niet over voldoende poorten beschikken, of te ver weg van de treintafel staan, kun je het modem met een netwerk switch uitbreiden. De alle WIFI-routers hebben een DHCP server ingebouwd (anders worden ze Wifi access points genoemd), er zijn echter ook routers die alleen met netwerkkabels werken (iets duurder vanwege minder vraag).

c. Heb je nou een computer en CS3 die altijd met elkaar zijn verbonden en geen internet nodig hebben (is wel lastig met updates) kun je ook een netwerk-nulmodem-kabel gebruiken. Ook wel een kruisnetwerkkabel genoemd. In deze kabel zijn de zendende en ontvangende pinnen direct op elkaar aan gesloten. Gebruik hierbij de netwerkinstellingen zoals in optie a.

De meest simpele oplossing is b, geven dat 98% (bron: CBS 2017) van de huishoudens een internet aansluiting heeft. Mocht het modem bv in de meterkast staan, kun je evt een netwerkkabel (<100m) trekken naar de treintafel, en daar een netwerk switch aansluiten tussen het modem, computer en de CS3.

Nog een nabrander: de door jou aangegeven router is prima (genoeg bedrade poorten) en het Wifi gedeelte is niet nodig in de door jou beschreven opstelling.

Jan-Peter
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Vic1956 op zondag 15 november 2020, 11:21:57
Hallo Jan-Peter,
Met veel interesse heb ik jouw beknopte spoedcursus “routers-modems-switches” gelezen en heel wat bijgeleerd, waarvoor mijn dank. 
Ik zou gaan, zoals je op het eind schrijft, voor de meest simpele oplossing.  Zie bijgaand schema.

Op de testlocatie heb ik namelijk de beschikking over een modem (onze thuismodem) waarop via een switch1 twee PC’s en een PlayStation zijn aangesloten. Eveneens vertrekt vanuit deze Switch1 een kabel naar de zolder waar zich mijn treinplaat bevindt.

Er zijn nog 3 ingangen vrij op de Switch1 dus zou ik een kabel leggen van switch1 naar een (nog aan te schaffen) switch2 op de testlocatie (een 4 meter verder weg).  In switch2 plug ik dan de CS3 en de PC3 in. Als ik uw uitleg goed begrepen heb zal mijn modem een DHCP server ingebouwd hebben,  vermits al mijn toestellen (PC1, PC2 en PS) allen met internet verbonden zijn en dus een eigen IP adres toegewezen kregen door mijn modem. Dus de CS3 en PC3 krijgen van mijn modem automatisch hun eigen IP adres en kunnen dan met elkaar communiceren.  Het enige wat ik niet goed weet is of je twee switchen achter elkaar kunt plaatsen? Ik gok van wel. 

Ik moet dus nog switch2 aanschaffen. Ik dacht aan een eenvoudig goedkoop ding:
https://www.conrad.be/p/tp-link-tl-sf1005d-netwerk-switch-5-poorten-100-mbits-995667
Lukt dat hiermee?

Tenslotte, als het testen voorbij is, verhuist Switch2 samen met de CS3 en PC3 naar de treinplaat op zolder waar ik de Switch dan inplug op de reeds aanwezige kabel.

Kan je even nakijken of ik dit alles correct zie en eventueel verbeteren indien ik ergens iets fout zeg of over het hoofd zie.
Alvast hartelijk bedankt om mee te denken,
Vic

Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ronaldk op zondag 15 november 2020, 11:27:02
Het enige wat ik niet goed weet is of je twee switchen achter elkaar kunt plaatsen? Ik gok van wel. 

Geen probleem. Dat werkt hier ook al jaren  :D En bij de meeste grotere netwerken komt het ook voor  ;)

Ik moet dus nog switch2 aanschaffen. Ik dacht aan een eenvoudig goedkoop ding:  https://www.conrad.be/p/tp-link-tl-sf1005d-netwerk-switch-5-poorten-100-mbits-995667 Lukt dat hiermee?

Dat moet wel lukken. Er gaat niet zo heel veel verkeer over de switch dat je een 1Gbits-switch nodig hebt. En met het verhuizen heb je helemaal goed. Gewoon de boel naar boven sjouwen en daar aansluiten op de bestaande kabel.

Groet Ronald.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Vic1956 op zondag 15 november 2020, 11:33:21
Bedankt Ronald voor de snelle reactie. Alweer een probleempje van de baan.
Groeten,
Vic
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Vic1956 op zondag 15 november 2020, 14:38:10
Ronald,
Toch nog een vraagje. Als ik op mijn drie PC's hier het IP adres opvraag (Google: wat is mijn IP adres?) krijg ik telkens hetzelfde adres. Ik vermoed dat dit het IP adres is van mijn modem? Hebben elk van mijn PC's ook een eigen IP adres? Want als ik straks mijn CS3 met een PC wil verbinden moeten die wel weten welk IP adres er moet aangesproken worden.
Groeten,
Vic
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Vic1956 op zondag 15 november 2020, 14:43:56
Ronald,
Met een beetje googelen heb ik het antwoord op mijn eigen vraag al gevonden. Dus bespaar je de moeite om te antwoorden.
Groeten,
Vic
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ronaldk op zondag 15 november 2020, 15:03:05
 @citaat  :D Je ziet via WhatIsMyIp (https://www.whatismyip.com/) inderdaad het IP-adres van je modem. Dit omdat dat naar buiten gaat. Binnen het netwerk zelf krijg je je eigen adres. Dat is meestal een 192.168.xxx.yyy of een 10.xxx.yyy.zzz of 172.16.xxx.yyy Je kan het zien bij de netwerkinstellingen.  Als je een androidtoestel hebt kan je het ook zien met de Fing app (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.overlook.android.fing). Dan krijg je een overzicht van alle apparaten in het netwerk met hun IP-adressen.

groet Ronald.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: basjuh1981 op zondag 15 november 2020, 16:50:10
Ronald,
Toch nog een vraagje. Als ik op mijn drie PC's hier het IP adres opvraag (Google: wat is mijn IP adres?) krijg ik telkens hetzelfde adres. Ik vermoed dat dit het IP adres is van mijn modem? Hebben elk van mijn PC's ook een eigen IP adres? Want als ik straks mijn CS3 met een PC wil verbinden moeten die wel weten welk IP adres er moet aangesproken worden.
Ieder device aan een netwerk krijgt een eigen IP-adres, zie het als een telefoonnummer. Om te kijken wat het ip-adres is van jouw (Windows) computer, klik je met de rechtermuisknop op het windows icoon. In het snelmenu staat er command prompt of Windows PowerShell. Tik hier ipconfig /all gevolgd door Enter. Je ziet dan het ip-adres van jouw computer staan.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: basjuh1981 op zondag 15 november 2020, 16:52:19
2° Voeding 16VAC voor bovenstaande decoder. Ik heb nog een “schakelende voeding”, Marklin 66191, van een vroegere startset: 18VDC 18VA. Ik vermoed dat ik deze voeding kan gebruiken voor deze decoder? Anders gebruik ik de railspanning, schijnt ook mogelijk te zijn.
Op mijn testbaantje gebruikt mijn Rosoft WDD de baanspanning. Dat gaat prima.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: janpeter op zondag 15 november 2020, 17:28:52
Vic:
Citaat
... (Google: wat is mijn IP adres?) krijg ik telkens hetzelfde adres...

Een simpele manier om de lokale IP op te vragen is door het openen van een commando window. In zo wel windows als Linux, en latere MacOS, kun je dan het commando "ipconfig"  opgeven.
Dit commando is al zoo oud dat het in eigenlijk alle OS wordt ondersteund.
De uitvoer lijkt dan een beetje op:

Ethernet adapter Ethernet 1:

   Connection-specific DNS Suffix  . : hiero.xs4all.to
   IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.123.103
   Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
   Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.123.1
bron: Windows10 dosbox.

Hier zie je dus de informatie zoals Ronald die ook al aangaf.

Voor als je alleen een muis aangesloten hebt aan de computer ( >:-D) en met Windwos10 werkt:
Met de rechter muisknop op het netwerk icoontje naast de tijd rechts onder in het scherm klikken.
Selecteer "Open netwerk en internet instellingen"
Selecteer de grijze knop "Eigenschappen"
Scroll naar beneden en daar vind je dezelfde informatie.

Link speed (Receive/Transmit): 1000/1000 (Mbps)
IPv4 address: 192.168.123.103
IPv4 DNS servers: 192.168.123.1
Primary DNS suffix: hiero.xs4all.to
Manufacturer: Qualcomm Atheros
Description: Qualcomm Atheros AR8171/8175 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (NDIS 6.30)
Driver version: 2.1.0.27
Physical address (MAC): AA-AA-AA-AA-00-AA

En nog wat andere zooi.
(Benaming van knoppen kan anders zijn. Ik gebruik een engelse versie, en heb de knopbenaming letterlijk vertaald.)

Jan-Peter
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Vic1956 op maandag 16 november 2020, 10:32:47
Bedankt voor de info,Jan-Peter. Heb eens getest en het werkt inderdaad. Niet dat ik zo dadelijk aan al de info uit geraak maar dat is ook niet de bedoeling. Ik weet nu dat elk toestel zijn individueel IP adres heeft dus ook de CS3 en de PC met besturingssoftware.
Groetjes,
Vic
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Vic1956 op maandag 16 november 2020, 10:38:30
Hallo Basjuh,
Ja, op de testbaan maakt het zo niet uit waar de decoder zijn spanning haalt vermits er maar twee, hoogstens drie treintjes op rijden. Op de hoofdbaan echter tracht ik zo zuinig mogelijk om te springen met de rijspanning-voeding.Die reserveer ik liefst enkel voor de locs/ verlichting wagons.
Groeten,
Vic
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: basjuh1981 op maandag 16 november 2020, 14:00:11
 @citaat Dat gaat mijn plan ook zijn op mijn definitieve baan.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Vic1956 op donderdag 06 mei 2021, 10:15:53
Beste treintjesliefhebbers,
Een half jaar geleden startte ik dit draadje (serieuze draad ondertussen) om uit te zoeken welke beturingssoftware de voorkeur genoot, omdat ik zelf ook wens mijn treinbaan te automatiseren. Echter totaal andere bezigheden slorpten mijn volledige aandacht op zodat ik deze plannen een half jaartje noodgedwongen terzijde schoof. Een paar weken geleden kon ik uiteindelijk de draad terug opnemen. Ik schrijf hieronder wat mijn eerste ervaringen waren. Het is niet de bedoeling om dit draadje nog langer te laten worden maar ik was iets gestart en wil nu ook even voor de velen, die hier gereageerd hebben laten weten  wat nu de eindbeslissing is voor mij.

Mijn keuze viel op RocRail en iTrain. Ik twijfel er niet aan dat andere programma's even goed zijn maar deze twee hadden mijn voorkeur. Rocrail: gratis, de video's van Albert en ik had Marklin of Sweden ermee zien werken op YT, mijn eerste kennismaking met PC sturing en het was hij die 'mijn mond deed openvallen van verbazing', :D vandaar dus. iTrain, omdat ik zag dat er hier toch wel wat gebruikers zijn, en dit in combinatie met de CS3, de centrale die ik ook gebruik, die dit programma gebruiken en dus eventueel tips konden geven. Ook hiervan vond ik op YT video's terug ( ook in het Nederlands, is toch altijd iets gemakkelijker), die uitleggen hoe het programma werkt, weliswaar voor iTrain4 en er wordt gezegd dat dit program gebruiksvriendelijk is.

Ik ben gestart met Rocrail en heb ondertussen mijn eerste stappen gezet. Ik heb een zeer eenvoudig testbaantje opgezet en ben er na wat zoekwerk in geslaagd om een trein automatisch vanuit de PC mbv Rocrail te laten rijden. Dat kostte mij toch wel wat zoekwerk, vooral omdat een instelling, die ik moest maken in Rocrail, om mijn melders de juiste adressen toe te kennen nergens correct uitgelegd stond. Niet bij Albert, niet in de wiki handleiding, ook hier op het forum kon men mij niet dadelijk helpen (maar toch bedankt voor de inbreng). Uiteindelijk heb ik een YT filmpje gevonden van een jonge Duitse snaak, aan zijn stem te horen schat ik hem niet ouder dan 15 jaar, die op twee minuten tijd uitlegde wat ik moest weten. Het gaat dan over één klein instellinkje, een cijfertje van de Link 88 toevoegen aan het melderadres. Het probleem is uiteraard dat deze instelling specifiek is voor de Märklin centrale (vermoed ik). Voor een andere centrale zullen de instellingen weer wat anders zijn.

Ik kan dus nu een loc automatisch van een blok naar een ander blok sturen waarbij wissels automatisch in de juiste stand komen te staan en de trein vertraagt bij het inrijden van het laatste blok en tot stilstand komt op de 'in' melder. Dat vertragen deed Rocrail uit zichzelf, waarvoor ik het programma ten zeerste dankbaar ben. Maar dan liep ik vast toen ik overschakelde naar handbediening, want dat wou ik ook eens weten: hoe je locs ook nog handmatig kan bedienen, want dat is de uiteindelijke bedoeling: automatisch treinverkeer door de PC creëren en dan zelf handmatig wat rangeren met een loc en deze dan ook 'inschuiven' in het automatisch verkeer. Dat deed Marklin of Sweden ook, dus moest mogelijk zijn. Wat er toen allemaal gebeurde snap ikzelf niet, maar plots kwamen er 'ghost treinen' in blokken te staan en liep alles in het honderd. Nu, ik was wat overmoedig geweest en op eigen houtje wat 'zitten proberen', dus dat zal ik toch maar achterwege laten.

Nu ga ik mijn testbaan wat uitbreiden, want deze was zo eenvoudig dat ze geen echte mogelijkheden biedt. Ik wil namelijk volgende zaken testen: Een rijplan opstellen voor één trein en eventueel twee treinen. Het principe van schaduwstation (heel eenvoudig dan) uittesten. In en uitrijden van een kopspoor. Voor al deze zaken heb ik uitleg gevonden, voornamelijk bij de video's van Albert, waarvoor mijn oprechte dank. Het handmatig rijden met één loc en tegelijk een andere loc automatisch laten rijden heb ik nog niet dadelijk iets van gevonden, maar uiteindelijk wil ik dit wel toepassen op mijn treinbaan. Dat zou moeten lukken met Rocrail, de vraag uiteraard is: hoe?

In de momenten van frustratie kwam het in mij op Rocrail te laten vallen en over te stappen op iTrain, het argument gebruiksvriendelijkheid is in dergelijke frustratiemomenten natuurlijk zeer aanlokkelijk. Maar in mijn koppigheid dacht ik telkens: 'het moet lukken!'. Het is ook uiteraard luiheid, dat speelde, want ik wil niet weer door heel dat proces te gaan om van nul af terug te moeten beginnen. Nu, misschien komt het er nog wel van als de frustraties te hoog oplopen. Maar voorlopig ben ik in zee gegaan met Rocrail en ik zie wel hoe ver ik geraak.

Ondertussen lees ik hier dat Albert 'online samenkomsten' voor de Rocrail-gebruikers wil organiseren, dus weer een pluspuntje bij voor Rocrail.

Met vriendelijke groeten,
Vic
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ronaldk op donderdag 06 mei 2021, 11:18:42
 @citaat Nette uiteenzetting van je keuze voor en ervaringen met RocRail  :thumbup: :thumbup:

Succes met leren en uitzoeken hoe het allemaal werkt. En geniet dan van het resultaat. Dat is het belangrijkste.  :thumbup:

Groet Ronald.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: AlbertG op donderdag 06 mei 2021, 13:23:30
Hoi Vic,
Mooi dat je voor Rocrail gekozen hebt. Ik ken iTrain niet, maar ik vermoed dat daar ook wel frustratiemomenten zullen zijn.
Vervelend dat je in de Rocrail wiki geen oplossing kon vinden voor je melder probleem. Ik zag in je draadje over dit onderwerp dat John gaat zorgen dat de oplossing in de wiki komt.
Zodra iemand mij (eventueel tijdelijk) gaat sponsoren met een CS2 of CS3 met randapparatuur ga ik er een video over maken  :D
Veel plezier met de hobby en ik zie je graag binnenkort bij de online Rocrail meeting.

Mijn volgende video gaat over handmatig bediende rijwegen.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: BlikkenTinus op donderdag 06 mei 2021, 13:48:53
Inderdaad is het handmatig rijden lastig op geautomatiseerde delen van je baan. Maar de optie 'rangeren' en het per blok toestaan van rangerende treinen, bestaat. Ook kun je spookmeldindingen uitzetten, maar daarmee heb je nog geen correcte bezetmelding met het juiste locnummer. Rijden op half-automaat is ook een optie. Dan sleep je je trein naar een bepaalde bestemming. Je kunt zelfs de snelheid handmatig regelen.
Tot slot kun je het sporenplsn of een deel daarvan, in je CS3 zetten. Daar kun je ook handmatig wissels en seinen stellen. Je kunt niet dwars door automatisch verkeer heen, maar wel op een bepaalde plek in je modelbaan  handmatig rijden en elders automatisch met RocRail.

Groet,

Peter
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Vic1956 op donderdag 06 mei 2021, 16:20:00
Hallo Albert,
Naar die video over handmatig bediende locs, die in de pijplijn zit, kijk ik wel naar uit.

Kijk, het is heel interessant en ook plezierig om locs op de treinplaat automatisch te laten rijden maar als alles automatisch loopt en je mag enkel nog toekijken vind ik dat toch wat spijtig. Uiteraard, het automatiseren op zich kan grote voldoening geven, heb ik al zelf mogen ondervinden toen mijn loc automatisch een rondje deed en de wissels zich correct stelden en alles vanzelf gebeurde. Maar het gewoon zelf een treintje bedienen is toch ook een niet te versmaden plezier, in feite is dit het meest elementaire plezier dat je van een modeltreinbaan kan verwachten: zelf in de huid van de machinist kruipen en je loc besturen.

Het ideaal vind ik dan ook dat er tegelijkertijd verkeer is op het spoor: komen en gaan van allerhande treinen en dit allemaal automatisch. Want een spoorbaan waar niets op beweegt is maar een dooie boel. Dus achtergrondverkeer dat automatisch rijdt. Maar dat je daarnaast ook nog zelf met één loc, naar keuze, op bvb het rangeerstation treinen kan samenstellen en dan deze zelf samengestelde trein kan inschuiven in het automatisch spoorgebeuren. Om dan een andere loc af te zonderen en deze een tijdje zelf bestuurt, bvb handmatig naar een andere plaats op de spoorbaan laat rijden.

Dat is zowat hetgeen ik in gedachten had over mijn geautomatiseerde spoorbaan. Of dat allemaal mogelijk is weet ik niet. Misschien dat jouw video daar wat meer duidelijkheid gaat in scheppen. Ik kijk er naar uit.
Vriendelijke groeten,
Vic
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Vic1956 op donderdag 06 mei 2021, 16:23:56
Bedankt voor deze info Peter. Geeft mij al een idee wat kan en wat niet.
Mvg,
Vic
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: AlbertG op donderdag 06 mei 2021, 19:13:00
Hoi Vic,
Vanwege dit soort praktische vragen hecht ik veel waarde aan de online bijeenkomsten waar iedereen zijn plan en ideeën laat zien.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: RocnetHans op donderdag 06 mei 2021, 22:01:45
Citaat
Het ideaal vind ik dan ook dat er tegelijkertijd verkeer is op het spoor: komen en gaan van allerhande treinen en dit allemaal automatisch. Want een spoorbaan waar niets op beweegt is maar een dooie boel. Dus achtergrondverkeer dat automatisch rijdt. Maar dat je daarnaast ook nog zelf met één loc, naar keuze, op bvb het rangeerstation treinen kan samenstellen en dan deze zelf samengestelde trein kan inschuiven in het automatisch spoorgebeuren. Om dan een andere loc af te zonderen en deze een tijdje zelf bestuurt, bvb handmatig naar een andere plaats op de spoorbaan laat rijden.
Dat is zowat hetgeen ik in gedachten had over mijn geautomatiseerde spoorbaan. Of dat allemaal mogelijk is weet ik niet.

Ja dat kan. Zie de korte uitleg in Nederlands en de link hieronder.

https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=example:shunting-manual-en (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=example:shunting-manual-en)
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Vic1956 op vrijdag 07 mei 2021, 08:14:53
Hallo Hans,
Bedankt voor deze info, dat ziet er veel belovend uit. Ik was hier nog niet op uit gekomen, omdat er in het begin zoveel te lezen en te zoeken valt. Wel, dan zit ik met Rocrail 'op het goede spoor', om in het vakjargon te blijven.
Bedankt,
Vic
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Gertjan H op vrijdag 07 mei 2021, 15:28:28
Nav de vraag over handmatig rijden/rangeren: mogelijk zie ik het te simpel, maar ik vraag me toch af waarom dat in alle (?) besturingsprogramma's zo moeilijk gaat. Immers alles op de baan kan in principe worden teruggekoppeld: stand van de wissels, blokken die al dan niet bezet zijn , rijstappen van de locs. Dus wanneer ik als gebruiker handmatig wissels om ga zetten zou een programma dat toch moeten kunnen detecteren. Het zelfde geldt voor het handmatig rijden met een loc. Waarom lukt het dan niet om zelf als handmatige rijder gewoon 'uit te kijken' of een blok bezet is, (op seinbeeld, dan wel op het scherm wanneer geen visuele seinbeelden beschikbaar zijn) en daar op te anticiperen? Desnoods met een mogelijkheid tot overrulen van het programma , wanneer ik probeer om een bezet blok in te rijden.

Maar ik zie waarschijnlijk iets logisch over het hoofd, anders was het vast wel ingebouwd.

gr. Gertjan

Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: BlikkenTinus op vrijdag 07 mei 2021, 22:21:04
Handmatig rijden met Rocrail is niet moeilijk, maar de combinatie van automatisch rijden met handmatige bediening is lastig, althans op dezelfde sporen.
Dat is niet zo gek, want het programma houdt bij welke trein (of beter: loc) zich waar bevindt. Als je gewoon maar wat gaat rijden tussen alles door, raakt de boel in de soep. Als het programma niet zelf weet welke trein een blok inrijdt, weet het ook niet waar het die trein en eventuele andere heen moet sturen.
Maar met de rangeeroptie maakt RocRail al heel veel mogelijk. Daarbij is het ook mogelijk op delen van de baan handmatig te rijden terwijl je over een ander deel de treinen automatisch laat rijden. Je kunt daar ook treinen uithalen en vervangen door andere die je in een fiddle yard weer anders kunt samenstellen.

Groet,

Peter
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: mphoi op zaterdag 08 mei 2021, 01:55:49
In iTrain kun je een trein handmatig van het ene blok naar het andere laten rijden. (Met het instellen van een rijweg kan dat ook met een losse loc.) Dat kan ook dwars door een automatische route heen. Binnen een blok kun je een trein (of een loc) met de rijregelaar bedienen.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: AlbertG op zaterdag 08 mei 2021, 09:19:50
Dat laatste kan met Rocrail ook. Dat heet halfautomatisch rijden. Je reserveert een rijweg van A naar B, zet de loc op handbediening en je rijdt handmatig veilig van A naar B zonder dat er botsingen ontstaan met treinen die ook naar B willen.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: ACTS.zuid op zaterdag 08 mei 2021, 09:36:20

Nav de vraag over handmatig rijden/rangeren: mogelijk zie ik het te simpel, maar ik vraag me toch af waarom dat in alle (?) besturingsprogramma's zo moeilijk gaat. Immers alles op de baan kan in principe worden teruggekoppeld: stand van de wissels, blokken die al dan niet bezet zijn , rijstappen van de locs. Dus wanneer ik als gebruiker handmatig wissels om ga zetten zou een programma dat toch moeten kunnen detecteren. Het zelfde geldt voor het handmatig rijden met een loc. Waarom lukt het dan niet om zelf als handmatige rijder gewoon 'uit te kijken' of een blok bezet is, (op seinbeeld, dan wel op het scherm wanneer geen visuele seinbeelden beschikbaar zijn) en daar op te anticiperen? Desnoods met een mogelijkheid tot overrulen van het programma , wanneer ik probeer om een bezet blok in te rijden.


In Koploper kun je handmatige wisselstraten maken en voorts kun je die weer samenvoegen in handmatige treinroutes. Je hebt dan een aaneenschakeling van rijwegen die met de hand bereden kunnen worden.

Je kunt dit combineren met een handregelaar: een fictief lokadres van die handregelaar koppelen aan het adres van een bestaande locomotief. Daarmee kun je een automatisch rijden locomotief "overnemen" en andersom natuurlijk ook. Lekker rangeren naast automatisch rijdende treinen.

Gr, Ben.
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Maarten op zaterdag 08 mei 2021, 14:19:24
...Waarom lukt het dan niet om zelf als handmatige rijder gewoon 'uit te kijken' of een blok bezet is, (op seinbeeld, dan wel op het scherm wanneer geen visuele seinbeelden beschikbaar zijn) en daar op te anticiperen? Desnoods met een mogelijkheid tot overrulen van het programma , wanneer ik probeer om een bezet blok in te rijden.
...

Traincontroller heeft hier uitgebreide mogelijkheden voor. Gradatie in te stellen wat er leid. Per blok in te stellen: 100% handmatig tot 100% door pc en twee tussengradaties. Met deze laatse twee instellingen kun je heel mooi rangeren tot in een blok wat vervolgens dmv een route vanzelf overgenomen wordt door de pc. Deze stuurt de trein het schaduwstation in. Mijn handregelaar wordt dan dus overruled. Deze funktie werkt overigens niet bij alle digitaalsystemen. (Lenz bv niet)
Titel: Re: Welke besturingssoftware?
Bericht door: Haradigi op zondag 09 mei 2021, 11:53:25
 @citaat
Die ervaring heb ik ook met Traincontroller, werkt gewoon goed.

groet
Harald