3rail Forum

Modelbaanbouw & Scenery => Modelbaanbouw => Topic gestart door: PatcheTrain op zaterdag 22 augustus 2020, 16:54:04

Titel: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op zaterdag 22 augustus 2020, 16:54:04
Mijn naam is Patrick en sinds vorig jaar met pensioen. Ik woon in België ten noorden van Antwerpen, in Schilde. Jaren geleden had ik een baantje in de garage van 4mx2m. Het was de tijd van de eerste Märklin digitalisatie. Wegens te weinig tijd en te weinig plaats ben ik ermee gestopt, maar kon het niet nalaten om toch stiekem de nieuwe ontwikkelingen te blijven volgen en op YouTube filmpjes te blijven bekijken. Af en toe kocht ik een locomotief want ik ben al die jaren Märklin Insider lid gebleven.
Ondanks het leed dat het Corona virus veel mensen heeft aangedaan, had ik dankzij Corona veel tijd en heb de knoop doorgehakt. Ik ben terug aan mijn "treintjes" gaan denken.
Ik "kocht" het Adobe Indesign programma en begon een virtueel tuinhuis te tekenen dat ik in hout zelf ging bouwen. Het project werd echter te groot en ben met mijn plannen naar een tuinhuisbouwer gegaan en heb hem gevraagd of hij ook tuinhuisjes op maat kon maken. En ja hoor, we kwamen snel tot een overeenkomst. Begin oktober wordt het tuinhuis geleverd van 8,75m bij 5m en kan ik nu terug aan mijn passie beginnen.
Mijn doelstelling is automatisch met Itrain te gaan rijden en met +/- 50 locs simultaan. Of dat gaat lukken? De toekomst zal dat uitwijzen. Ondertussen zit ik niet stil en tracht al de nieuwe technieken te bestuderen die ik wil implementeren in mijn nieuwe baan. De techniek heeft in al die jaren niet stil gestaan en ik zal dikwijls bij de anderen raad moeten vragen om de beste keuzes te maken.
In Wintrack heb ik al een voorontwerp gemaakt van mijn baan. Het ziet er volgens insiders heel indrukwekkend uit...maar ik moet er nog aan beginnen. Indien jullie raad, opmerkingen hebben, let me know... ik kan nu nog alles aanpassen.
Ik zal trachten regelmatig info te posten over de vooruitgang van mijn project.
Tot later
Patrick
Titel: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op zaterdag 22 augustus 2020, 17:10:10
Ontwerp van mijn nieuw project...shoot de pianist
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: nobody op zaterdag 22 augustus 2020, 17:13:28
 @citaat Nou nou, Patrick: Da's géén klein baantje... ;)
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zaterdag 22 augustus 2020, 17:21:34
Wat zijn de uitgangspunten?
- Märklin K rail
- Te besturen met CS3+ en ITrain - volautomatisch
- Ik wil met +/-50 locs kunnen rijden
- Ik wil per tijdperk kunnen rijden. dwz dat ik iTrain vraag, bvb nu alleen maar tijdperkIII, en dan komen er enkel treinen uit de schaduwstations of de lift van tijdperkIII te voorschijn.
- Ik wil dubbel spoor verkeer met lang paradespoor
- Ik wil een automatische draaischijf voor stoomlocs
- Ik wil toekomstgericht een Faller Car System baan (is het donkergroene spoor op het plan)
- Scenery met bovenleiding en bergen (Zwitsers model) maar met een variatie van locs, Duits, Belgisch en Zwitsers

- Ik ga met een vriend (die mij hopelijk wil helpen) een lift maken om 20 locs te rangeren...hij heeft prototype klaar, echter we weten niet of de nieuwe versie van Train dit kan besturen

Dit zijn de eerste uitgangspunten, maar daar zal ik de komende tijd wel de handen mee vol hebben, denk ik...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zaterdag 22 augustus 2020, 17:25:06
@nobody - nee inderdaad niet klein, maar dat was de reden dat ik een hele poos geleden gestopt ben, plaatsgebrek... ik heb nu een treinhuis laten bouwen van 8m75 op 5m en dan heb ik wat ruimte om een mooi nieuw project te ontwikkelen...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 22 augustus 2020, 17:30:47
Poe hee, je begint wel meteen met een uitdaging zeg. Dat is niet niks. Maar eerst even welkom hier natuurlijk. Vragen worden graag beantwoord zolang de vraagstelling duidelijk is.

Een tuinhuisje durf je niet aan maar een dergelijke modelbaan wel, dapper! Nou ja een bouwwerk van dergelijke afmetingen zou ik ook geen tuinhuisje meer noemen, dus.

Succes, ben benieuwd hoe het gaat worden. En even om het wat duidelijker te maken. Kun je je baanplan ook etage voor etage voorstellen? Heel fijn.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Lobomotion69 op zaterdag 22 augustus 2020, 17:34:05
Betreffende de lift. Die kun je, volgens mij, in Itrain opnemen als draaischijf. Heb daar ooit eens een artikeltje over gezien. Zoekfunctie proberen?
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Golfer op zaterdag 22 augustus 2020, 17:38:28
Prachtig plan! Ik begrijp dat je helemaal rond gaat rijden. Heerlijk temidden van  +/- 50 treinen  :D Ik hoop dat je daar toe komt op dat oppervlak. 50 rijdend is wel veeeeul!
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: ACTS.zuid op zaterdag 22 augustus 2020, 17:38:49
Vooral veel, erg veel. Ontwerpprogramma's zijn geduldig. De haakse bogen met 2221 zijn bepaald niet fraai en in de klimspiralen kun je geen hoogte winnen. Zou er maar nog eens over nadenken en het geheel veel ruimer opzetten. Met minder rail dus.

50+ treinen simultaan kun je overigens vergeten. Er is geen centrale die al die opdrachten kan handelen: de communicatie loopt vast en je krijgt spooktreinen die ongecontroleerd rijden. Niettemin succes gewenst.

Gr, Ben.

Edit: tekst aangepast.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zaterdag 22 augustus 2020, 17:47:37
@locomotion69 - ik ben net op vakantie en kan niet aan mijn layers daar ik met een Mac werk. Thuis heb ik Windows op de Mac gezet voor Wintrack10. Wanneer ik terug in België ben, als er in Spanje geen Lockdown komt, dan zet ik de verschillende layers op mijn draadje...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zaterdag 22 augustus 2020, 17:49:54
@golfer -  ja dat was mijn bedoeling, zelf in de midden te staan en de 50 treinen rondom zien rijden. Boven de deur via een helix op en neer, en verder geen ramen aan het tuinhuis laten maken...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zaterdag 22 augustus 2020, 17:54:29
@Ben - 50 treinen... Ik heb helemaal geen ervaring met CS3+ en Train. We zien wel waar de treinen "stranden" maar 50 was de uitdaging.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zaterdag 22 augustus 2020, 17:58:27
Daar ik meer dan 15 jaar uit de field ben... wat is de "state of the art" om wissels te sturen/schakelen? Servo's? Ik moet namelijk de sturingen gaan kopen. Ik koop de blote Märklin wissels zonder "motor". Ik heb nog oude Märklin sturingen maar die maken lawaai en schakelen te snel
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zaterdag 22 augustus 2020, 18:10:31
@ Zilte - Hopelijk kan ik dat heuvel oplossen door veel boosters te plaatsen... dat moet ik nog allemaal uitzoeken...maar zover ben ik helaas nog niet. Nu in het stadion van opbouw...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: WimFPU op zaterdag 22 augustus 2020, 18:31:11
Ook ik ben zeer geïnteresseerd in je baanplan per etage Patrick maar eerst even over de bouw van je tuinhuis. Als ik het woord tuinhuis hoor dan denk ik ogenblikkelijk aan vocht. Je kunt dat naar mijn idee alleen goed buiten de deur houden als je tuinhuis op een betonnen fundering staat.
Overigens heb ik de notificatie maar vast aangezet zodat ik niets van je vorderingen hoef te missen. :D

Succes en groet,
Wim
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Hitmaan op zaterdag 22 augustus 2020, 19:46:20
Wat een baan, en wat groot.

Je hebt er van alles liggen.  Lijkt leuk als het er staat.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zaterdag 22 augustus 2020, 21:26:33
@Wim - inderdaad vochtigheid is een probleem, daarom heb ik er een paaltuinhuis van gemaakt. De funderingen zitten 70cm in ge grond en 40cm boven de grond in betonnen palen van 30cm diameter. Daarbij komt een warmtewisselaar voor verwarming in de winter en koeling in de zomer met een ontvochtigingsmodule. Mijn vrouw wil een blauwe regen, die heb ik erbij gefotoshopped en ze vond het tuinhuis mooi...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: speeltmettreintjes op zaterdag 22 augustus 2020, 21:43:51
Het valt me op dat heel veel sporen evenwijdig aan de rand van de baan lopen. Persoonlijk vind ik dat wat statisch, bij het ontwerpen leg ik liever wat rails diagonaal, al is het maar een beetje. Een ander punt is het gebruik van krappe bochten: bij een zo mooie grote ruimte zou ik boogstraal 360 mm beslist willen vermijden. Dus géén meegebogen wissels 2267/68/69 en géén bochten 2231 2221. Daarbij moet ik wel toegeven dat ik dat makkelijker vind met C-rail, daar zijn immers ook slanke meegebogen wissels en bochten R3 en die ontbreken helaas in K-rail. Aan de andere kant heeft K-rail het voordeel van de 2205, zo'n flexrail ontbreekt in C-rail.


Een stuk of 50 treinen op een baan van deze omvang zetten is geen probleem. Om een stuk 50 of treinen tegelijk te laten rijden, lijkt me zelfs deze grote baan nog te klein. Maar 50 treinen op de rails waarvan er steeds wisselend een flink aantal rijden zal er ook ongetwijfeld fraai uitzien. Ik denk dan aan een stuk of 10.

Het stroomverbruik per trein kan aardig verschillen. Ik heb eens een keer uitgeprobeerd hoeveel losse locomotieven ik tegelijkertijd op 3 A op hun af-fabriek ingestelde topsnelheid kon laten rijden. Bij 13 stuks liep het verbruik op tot 2,8 A en dat kwam vooral doordat er ook nog een groot aantal wisseldecoders met (dure) baanstroom worden gevoed. Stilstaand op de baan heb ik van een aantal locs het verbruik gemeten en voor de meeste is dat 0,01 a 0,02 A. Het verbruik bij rijden op topsnelheid verschilt nogal bij verschillende locs, maar gemiddeld komt er slechts iets van 0,1 A bij. Naar ik gelezen heb, is het verbruik van sommige oudere modellen groter, maar die heb ik niet.

Een hard rijdende loc die een lange sleep moet trekken gebruikt natuurlijk meer dan een losse loc, en bovendien is de ene motor zuiniger dan de andere. En ik heb ook nog wat rijtuigen met verlichting. Afgezien van grote stroomvreters, ga ik daarom uit van zo'n 0,2 A per trein. Met 50 rijdende treinen schat ik dat een CS3 plus 4 boosters daar voldoende voor is, zolang de treinen maar enigszins verspreid zijn over de verschillende secties. Maar als je er niet meer dan een stuk of 10 tegelijk laat rijden en de wisseldecoders een eigen stroomvoorziening geeft, moet een CS 3 het zelfs in z'n eentje al voor elkaar krijgen. Maar goed, je wilt natuurlijk wat extra marge hebben, voor dampende stoomgeneratoren, rijtuigen met gloeilampjes of andere onvoorziene grootverbruikers. Dus toch maar één of twee boosters.


Iets heel anders is de enorme hoeveelheid tijd die dit project zal vergen. Hardstikke mooi, zo'n grote baan, maar je bent er jaren mee bezig. Geeft niet natuurlijk, het is immers een hobby. Maar waar ik me wel zorgen om maak, is dat het een enorme stap is van 4 x 2 m naar 8,75 x 5 m. Als ik in jouw schoenen zou staan, zou ik niet meteen een baan bouwen waarmee de hele ruimte wordt gevuld, maar iets dat een heel stuk kleiner is. Dan denk ik aan een ruim bemeten BW en een station, een dubbelsporige helix en tenslotte een schaduwstation. Dat moet passen op iets van 6 x 1,2 m. Of, om het iets minder saai te maken, kun je het ook in een hoek leggen. Met zo'n baan duurt het niet eeuwig voordat hij rijklaar is en dan kun je alle nieuwe technieken uitproberen. En wanneer de loclift klaar is, heb je nog genoeg ruimte over om hem neer te zetten en met de baan te verbinden.


Edit: Het artikelnummer van de K-rail bocht van 360 mm gecorrigeerd. Gelukkig had ik het wel goed beschreven, maar 2231 moest natuurlijk 2221 zijn.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zaterdag 22 augustus 2020, 22:40:28
Hi Rob, bedankt voor je uitgebreid commentaar. Ik begrijp je opmerking van evenwijdig lopen met de rand. je moet wel weten dat het plan bestaat uit twee delen. Het deel met scenery, is met station en bergen en paradespoor hoog en laag, en het gedeelte achter de wand. Dit noem ik eigenlijk het technisch gedeelte en daar komt geen scenery. Ik heb bewust de breedte zo klein mogelijk gehouden voor het maken van de scenery in een later stadium want je moet er nog aan kunnen. Daarom achter het station een ruimte waar een stad komt maar dat met een luik zal werken zodat ik aan beide zijden van de sporen kan werken.
Als ik over 50 treinen spreek dan wil ik daarmee zeggen dat er 50 stellen kunnen aangesproken worden. Sommige rijden, sommigen staan in schaduwstation, sommigen in de lift geparkeerd, maar x aantal treinen kunnen verschijnen en een aantal anderen kunnen in het technisch gedeelte staan wachten of rijden. Vergeet ook niet dat ik vier hellixen zal hebben. Twee om over de ingangsdeur te rijden, en twee om naar een niveau -20cm naar de schaduwstations te gaan.
Ik zal wel een aantal boosters voorzien enkel voor het rijden en een antaal voedingen voor de andere electra.
Dat het veel tijd zal vergen, daar ben ik mij van bewust, maar als een baan af is dan de fun er ook af, want eigenlijk vind ik het bouwen, het leren van nieuwe dingen, het uitproberen van nieuwigheden leuker dan rondjes rijden en te kijken zoals de koe naar de trein. Dus tijd is geen issue. Ik moet alleen de motivatie blijven hebben om het project tot een goed einde te brengen. Ik beschouw dit trouwens als mijn laatste project want binnen 10 jaar ben ik ondertussen misschien niet meer fysisch in staat om dit alles te bouwen. Dus nu aan mijn levensproject beginnen tot.... only god knows.
Ik sta te popellen om eraan te beginnen, ik moet enkel nu wachten tot ze het treinhuis komen zetten begin oktober. Dan kan ik met de elektriciteit beginnen, verlichting, stopcontacten, etc en dan vervolgens de hout skelet voor de onderbouw. Dan zullen we in ergens in november uitkomen... sporen leggen zal december/januari worden...maar dan Train, de blokken, de terugmeldingen, de seinen, etc, daar heb ik wat schrik van... maar we zien wel hoe het loopt.
Ik kijk ernaar uit...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Pt2/3 op zaterdag 22 augustus 2020, 23:24:37
Er zijn twee zaken die mij in minder positieve zin opvallen:
a. de vele s-bochten;  met name in het middenstuk. al dat geslinger en dat ook nog eens met de krappe boogstralen 2221 en 2231; ontsporingen zullen je deel zijn.
b. met name bij het hoofdstation zijn grote delen van de baan door de diepte/breedte van 1,20 m, onbereikbaar voor de gemiddelde menselijke arm en hand; je onder/overschat je reikwijdte.

Cees
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: BlikkenTinus op zaterdag 22 augustus 2020, 23:29:44
Inderdaad ambitieuze plannen, Patrick! Qua klimaatbeheersing heb je goede voornemens, dus zelfs in een vrijstaand tuinhuis moet het wel lukken een modelbaan te realiseren. Deze zomer heb ik een paar keer klachten voorbij zien komen rond oververhitte besturingssystemen. Naast vocht- en koudebestrijding is ook airco dus een punt van aandacht, maar dat ga je ondervangen, las ik.

Voor wat betreft het ontwerp: ik zou je willen aanraden de 2221 eruit te gooien. Ook tegenbogen zoveel mogelijk vermijden, zeker met deze krappe radiussen.
Ja het kan allemaal, totdat je die ene lange lok of dat stel perfect op schaal gemaakte IC wagens laat rijden en... Het niet meer gaat.
Je hebt ruimte genoeg om ruime vloeiende bogen te leggen. En het kan minder vol als je een realistisch landschap wilt bouwen. Ik weet niet of je dat wilt, maar daarbij geldt nogal eens: minder is meer!
Tot slot: kun je je plan in bouwfases opdelen? Natuurlijk is het niet ineens klaar, maar het is zo groot, dat als je eerst alle ruwbouw doet, dan de schaduwstations, de bedrading, automatisering en ooit een keer de scenery, dan is er een kans dat je voortijdig afhaakt omdat er na maanden of jaren nog geen trein rijdt. Je zult echt niet de eerste zijn!
Dus kun je relatief snel op een deel rijden, dan geeft dat voldoening en inspiratie voor een volgend deel. Je kunt dan ook klussen afwisselen. Heb ik nu zelfs ook op een vrij beperkt oppervlak van 3,75 bij 2,75 m. Ik kan nog rails leggen, draden trekken, verder automatiseren en ook aan scenery bouwen en wat rijden. Voor mij ideaal.

Succes in elk geval!

Peter
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zondag 23 augustus 2020, 10:12:36
Ik ben een beetje geschrokken, Peter, Ben, Cees, Rob, allen raden mij de 2221 eruit te gooien. Dus de 2231 moeten er ook uit... wat met de helixen? moet ik die dan ook vervangen?
@ Cees - ik begrijp wat je wil zeggen met de S bochten, zal dat nog eens herbekijken en die 2268 wissels eruit halen en met 2205 een strakkere lijn trachten te maken. Zou je de S bochten op het paradespoor ook wegnemen? Misschien ook met 2205 smoother maken? Wat de opmerking van hoofdstation betreft heb ik la het roze gedeelte (schaduwstation) naar voren gebracht en zo een opening achteraan gemaakt om aan beide zijden te kunnen werken. Ja inderdaad 1,20 is veel. Ik zit nog wel met hetzelfde probleem bij de draaischijf en daar heb ik nog geen oplossing voor gevonden.
@Peter - Ja inderdaad ik ga in fases moeten werken om toch het plezier te hebben van de treinen te laten rijden. Daar had ik al in gedachte. Eerst schaduwstation afwerken en vervolgens rond rijden met de helixen boven de deur, dan de lift bouwen. Vervolgens het complexe wisselgedeelte aan hoofdstation en draaischijf...
Maar ik ga nu terug naar Wintrack moeten om jullie opmerkingen ivm de 2221 en 2231 op te lossen zonder teveel te moeten inboeten aan het uitgangspunt namelijk overal dubbel spoor die in alle richtingen terug naar af kan zonderallen maar rond te rijden als jullie begrijpen wat ik bedoel...
Daar ik nu geen Windows op mijn MacBook heb, zal deze nieuwe uitdaging zijn voor wanneer ik terug in België ben... alvast bedankt voor jullie opmerkingen.
Weet iemand waar ik moet gaan kijken voor de wisselaandrijvingen?
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 23 augustus 2020, 11:08:57
De 2231 bogen gaan nog wel. Vrijwel alles rijdt daar doorheen, maar waar je ruimte hebt, zou je zo ook kunnen vervangen door iets ruimers. Daarbij oogt het sowieso niet mooi als je treinen door een krappe buitenbocht langs ziet rijden. De rijtuigen hellen ver over en de ruimte tussen de rijtuigen wordt heel groot. In een (krappe) bocht waarvan je tegen de binnenkant aankijkt, is dat visuele effect veel minder aanwezig. Boogstralen van 100 m gelden in het grootbedrijf als zeer krap. In model heb je dan al een plaatbreedte nodig van meer dan 2 m om 180 graden te draaien! Kun je nagaan hoe krap  die 76 cm diameter van de 2221 eigenlijk is.
En als je ruimte hebt, slanke wissels hebben dan de voorkeur.
Zelfs in vergelijking met de echte wereld zijn de slanke K-wissels nog heftig; de wisselhoeken van 15 graden zijn maar net geloofwaardig. In het echt is die hoek zeker de helft.
Natuurlijk is modelspoor een kwestie van compromissen en van illusie. Je ogen en brein zijn in staat beelden tegen maken, waardoor iets er geloofwaardig uitziet terwijl er niks van klopt en andersom. Zet maar eens een stel volgroeide sparren op  schaalhoogte neer. Menigeen zal je zeggen dat sequoia's niet van nature voorkomen in Europa!
Kortom, smokkelen met schaal en maatvoering mag, moet soms. Jij krijgt zoveel ruimte dat je de werkelijkheid beter benaderen kunt dan menigeen en dan nu uit het huidige ontwerp naar voren komt
Een beetje Google Earth kijken, kan je hierbij ook helpen, naast het bekijken van edities van modelspoorbladen over 'Superanlagen'.

En dan de wisselaandrijvingen: kan ik kort over zijn. Probeer servo's. Het is even puzzelen bij het monteren en programmeren maar daarna heb je alleen maar voordelen. Trefzeker, keurig langzaam en niet duur.

Groet,

Peter

Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zondag 23 augustus 2020, 11:17:08
Ja Gerrit, in het middengedeelte komt een wand tot boven en door de tunnels kom je dan in de "technische" kant, met veel mogelijkheden om naar verschillende kanten te kunnen rijden. Daar komt geen scenery. Wel de lift met 20 rangeersporen. Eigenlijk is de baan een E waar je tussen kan lopen en steeds rondom de treintjes ziet rijden.
Ik ga het hertekenen met 2231/2241 en zie wel waar ik uitkom.
Het idee van de C-rails met ligplank hou ik in het achterhoofd. Tnx voor de tip.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zondag 23 augustus 2020, 11:27:07
@ Peter - Ik ga terug achter de tekentafel met jullie opmerkingen ivm de 2221 en 2231 bochten.In mijn eerste ontwerp had ik slanke K wissels echter dan had ik twee problemen. Ik wil een spoorlengte in het hoofdstation van 2m en door de slanke wissels wordt de totale lengte langer en kwam ik in de problemen met de "zandloper" die ik wilde maken met de verschillende kruiswissels er omheen. Trouwens in K spoor heb je geen kleine kruiswissel om in de midden van de zandloper te plaatsen en die ook compatibel is met de slanke wissels. Daarom heb ik alles hertekend met de 2263 en 2262 wissels. Het oogt minder mooi maar dat geeft me de lengte voor het hoofdstation en ook een klein rangeerstation voor de draaischijf...
Ik ga het nog eens deftig bekijken maar ik wil die zandloper, ik vind dat zo mooi, maarweet niet hoe ik die moet maken anders dan met de 2263 wissels
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Hitmaan op zondag 23 augustus 2020, 11:29:05
@PatcheTrain

Dat je op je mac book geen windows hebt maakt niet uit. werk met Virtual machine en daaronder kun je een versie van windows installeren.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zondag 23 augustus 2020, 11:43:54
@Hitmaan - Heb ik thuis met mijn iMac gedaan en met Parallels en Windows. Echter wil ik mijn nieuwe MacBook Pro niet met Windows gaan " vervuilen" als ik dat mag zeggen. Trouwens ik heb mijn gegevens van Wintrack hier niet bij de hand.
Nu we het over Mac en PC  hebben, wat raden de kenners mij aan om deze grote baan aan te sturen? Train met PC of Itrain met Mac?
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zondag 23 augustus 2020, 12:01:01
@ Gerrit - wat bedoel je met "overspeel je je arm niet?" - als simpele Belg versta ik deze uitdrukking niet
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 23 augustus 2020, 12:19:26
Patrick,
Voor je wisselaandrijvingen adviseer ik je de wisselmotoren van MTB. Zelf gebruik ik de MP1 van deze firma, dat is de eenvoudigste die ze in hun programma hebben en die werkt perfekt. De wissels worden mooi langzaam omgezet. De motor heeft ook nog twee extra contacten voor terugmelding of wat anders. Ze zijn heel gemakkelijk te installeren, nemen veel minder ruimte in dan een servo en met iedere gewone wisseldecoder of motordecoder aan te sturen. Prijzen variëren van 12,50 tot 16,50 per stuk dus je moet even googlen en rondshoppen voor een goede deal. Is echt niet veel duurder als met servo's want daarvoor heb je weer veel duurdere decoders nodig en nog extra servohouders.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Hitmaan op zondag 23 augustus 2020, 13:14:36
@PatcheTrain
Door windows virtueel te draaien besmeur je niks op je mac. Staat los van elkaar. In feite maak je gewoon een computer binnen een computer.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: mardig23 op zondag 23 augustus 2020, 13:32:51
Hoi Patrick,

Eerst en vooral de groeten uit de zuidrand van Antwerpen :D

Ik had gisteren een hele epistel geschreven over uw baan, met wat er echt niet aangewezen is.
Maar ik zag dat iedereen er geen punt van maakt, dus ik dacht iets gemist te hebben.

Ondertussen zijn we wat reacties verder, en blijk ik het toch bij het juiste eind te hebben...

Dus toch even wat goede raad:

Denk vooral eerst nog eens rustig na over waar de prioriteiten liggen. Niet hoeveel treinen je wilt laten rijden, maar wel wat je wilt uitbeelden.
Je hebt een mooie ruimte, maar je gaat dat volproppen met korte wissels en veel te krappe bochten.

De wissels 2262 en 2263 zijn niet bedoeld voor mensen die dit soort banen bouwen.
De bochten 2221 2231 net hetzelfde. Die zijn ontworpen voor mensen die beperkte ruimtes ter beschikking hebben en bijvoorbeeld op 244x150 toch HO gaan leggen.
In uw geval: NIET DOEN!!
Je gaat daar achteraf zo hard spijt van hebben, dat beloof ik je nu al.
En een helix in 2221 zoals rechts bovenaan op je plan kan je al helemaal vergeten. Dat werkt niet, veel te steil en te krap.

Verder heb je in uw plan slechts 2x 2205 flexrail liggen die effectief gebogen is. Smijt op uw paradebaan alles met s-bochten en 2221/2231 er allemaal uit en leg alles in flexrail met een natuurlijk flow.
Dat gaat een natuurlijk beeld geven, en minder geschuif van de buffertjes van de rijtuigen/wagons.
Werk met ruime bogen, en een kleinere railhartafstand. (De rails dichter bij elkaar dus) Ook dat benaderd de realiteit beter.

Wat de wisselaandrijvingen betreft: Cobalt, en voor dit soort complexe banen: Cobalt IP Digital
Google het maar eens, topspul dit!

En die 50 treinen: Dat je veel stammen wilt opstellen, perfect, geen probleem mee, zou ik zelf ook doen!
Hoe je dat moet doen kan je in het draadje van de geluidsman hier op het forum lezen, maar niet verschieten, het is een redelijk imposant werkje.
Maar 50 treinen tegelijk laten rijden, dat heeft geen zin. Je hebt maar 2 ogen en 2 handen. Automatiseren, zeker op dit niveau, verloopt ook niet altijd foutloos hoor...

Vervolgens vroeg ik me ook af in hoeverre je een idee hebt van het budget. Het laatste wat ik wil doen is iemand anders zijn rekening maken, maar heb je dat al eens bekeken?
En als je budget geen probleem is, heb je eventueel al eens professionele hulp overwogen bij het verwezenlijken van dit project, want als je dit alleen gaat bouwen ben je voor jaren vertrokken denk ik...
Niks verkeerd mee als je een bouwer bent, maar als rijder gaat dat dan snel frustreren.

Ik wil je in elk geval veel succes wensen met dit project, en vooral veel moed en geduld, en als je iets wilt weten kan je het op dit forum zeker vinden, en anders vraag je het maar ;)
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zondag 23 augustus 2020, 13:55:30
@Henk -  Bedankt Henk, ik zoek het op en ga er eentje bestellen om proef te draaien wanneer ik terug thuis ben.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: mardig23 op zondag 23 augustus 2020, 14:20:01
Hier op het forum, wisselaandrijving MTB:

https://forum.3rail.nl/index.php?topic=64378.0 (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=64378.0)
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zondag 23 augustus 2020, 14:25:48
@Karl - hartelijk bedankt voor je oprechte mening. Inderdaad, er waren al een aantal reacties ivm de 2221 en 2231 en de wissels. Wanneer ik terug ben van Spanje, (weet nog niet wanneer) ga ik mijn huiswerk opnieuw maken rekening houdend met alle negatieve maar constructieve opmerkingen van allen. Dus ik ga mijn baantje hertekenen. Een vriend van mij, had mij er ook op gewezen meer 2205 te gebruiken en slanke wissels. Vraagje, Wat moet de hartafstand zijn op een paradebaan? Hoe los je mijn zandloper probleem op in het hoofdstation.
Ik zoek die Cobalt IP Digital op...tnx voor de tip.
Met 50 treinen bedoel ik, dat er 50 stellen staan opgesteld, die allen ten allen tijd door ITrain kunnen aangestuurd worden. Ik heb me verkeerd uitgedrukt als ik zeg 50 "samen" rijden. 50 treinen of meer geeft je een meer gevarieerd beeld. Daarbij wil ik "proberen" zeggen ze in A, om per tijdperk te rijden zodat een ICE of TGV niet samen met een stoomloc rijdt.
Wat bedoel je met professionele hulp?
Ik ben een bouwer en geen rijder. Het rijden is leuk net voor het slapen gaan, nog even rondje laten rijden, maar ik vind het  het bouwen van het "circuit", de huisjes (maar dat is voor later) te plakken, te verweren etc. leuker. De techniek vind ik ook leuk alhoewel ik jammer genoeg geen kaas heb gegeten van wat er vandaag allemaal voorhanden is. Tijd is geen issue, alhoewel ik wel wat andere hobby's heb. Fotografie, video, old-timers (dat is voor de zomer) dus zo van oktober tot juni kan ik met de "trentjes gon spele" zoals ze bij ons zegge...
Alvast bedankt voor de constructieve boodschappen...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: mardig23 op zondag 23 augustus 2020, 15:17:02
Hoi Patrick,

Zolang je het positief bekijkt kom je er wel. Het is niet de bedoeling je te ontmoedigen, maar wel kunnen we je misschien veel tijd (en geld) besparen met de door ons gemaakte fouten te vermijden.

2205: Geloof uw vriend, slanke wissels en 2205 all the way. Het is ook een zalige deugd om een trein over een "natuurlijk" traject te zien rijden :D
Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de bochtwissels, waar als ik goed gelezen heb, nog niemand iets over schreef. Ook dat zou ik zoveel mogelijk vermijden.

Hartafstand: Met K-rail over de slanke wissel direct aan elkaar zit je op 64mm. Om dichter tegen de williswaar Belgische realiteit te zitten kan je naar 50mm gaan. Dat vraagt wel aanpassingen aan de wissels, maar ook daar zijn al wat draadjes over volgeschreven 8o. Wel opletten dat je dan niet met heel korte radius gaat werken, en 1/87 rijtuigen, want dan raken ze elkaar in de bochten.
Persoonlijk zou ik in de stations de 64mm aanhouden, want anders zijn de aanpassingen niet te overzien met zo een station, maar eens je vertrokken bent uit het station kan je ze met flex gemakkelijk wat dichter op elkaar leggen.

50 locs: Wat je beschrijft is geen enkel probleem. Je kan perfect een hoop stammen ingeven, en die laten rijden zoals je wilt (of programmeert)

Professionele hulp: Er zijn mensen in ons treinenwereldje, die treinbanen bouwen als beroep. Wat die mannen kunnen en op welke termijn is out-of-this world...
Er zit er zo eentje van de beste die ik ken in Antwerpen: www.minimaforma.com (http://www.minimaforma.com) (en nee, ik heb geen aandelen :D)

De zandloper: dat los je niet op zonder in te boeten in de BW vrees ik, maar door het rationaliseren van de wisselstraten van het hoofdstation kan je vermoedelijk al veel opvangen.
Je hebt ook veel directe trajecten naar de BW van de hoofdlijnen, en dat is niet alleen niet realistisch (pas op, hoeft niet persé, hé, het is uw baan) maar ook onnodig.
Wat ik ook persoonlijk een probleem vindt met de zandloper is dat je een lengte hebt van 8.75 meter, en dat uw langste stam binnen de zandloper geen twee meter mag zijn.
Met een volwassen ICE gaat die al niet meer binnen.

Heb je eventueel de mogelijkheid om enkel het topniveau van uw plan te posten?Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zondag 23 augustus 2020, 16:20:44
@Karl - Ik bekijk dit heel positief want ik heb jammer genoeg 15/ 20 jaar geen trein meer zien rijden, althans niet bij mij thuis. Soms nam ik een nieuwe loc mee bij een vriend om te zien hoe die reed maar verder dan dat is het niet gegaan. Dus ja, ik ben heel blij met al die opbouwende kritiek.
Ik begrijp je opmerking van de bochtenwissels, maar persoonlijk vind ik ze mooi ogen...
Je hebt een punt als je zegt dat de baan 8,75m lang is en max 2m in het hoofdstation. Was me ook al opgevallen en ik heb dat in mijn laatste versie wat aangepast maar die heb ik niet op mijn Mac staan hier in Spanje. Ik  post hierna de laatste versie die ik naar Indesign had getransfereerd om een idee te krijgen van de onderbouw van de baan. Je zal zien links heb ik een klein helix gemaakt om de afstand tussen niveau0 en het schaduwstation te vergroten zodat ik er later beter aan kan werken. Ook aan de achterkant van het hoofdstation meer plaats door schaduwstation naar voren te brengen.Hierdoor kan ik werkzaamheden aan beide kanten uitvoeren... dat was het idee.
Nee ik kan geen andere plannen posten, doe ik wanneer ik thuis ben... zeker weten
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zondag 23 augustus 2020, 16:21:40
Bedankt Gerrit, ik ga dat rustig bekijken
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: ACTS.zuid op zondag 23 augustus 2020, 16:52:28

Ik bekijk dit heel positief want ik heb jammer genoeg 15/ 20 jaar geen trein meer zien rijden, althans niet bij mij thuis.


Ga eerst een proefbaantje maken zou ik zeggen, een flink ovaal met een paar blokken waar een trein in past, tenminste twee inhaalsporen en tenminste één kopspoor. Om eerst met digitaal vertrouwd te raken, te prutsen aan wissel aandrijvingen en voorts om met iTrain te gaan oefenen. Je gaat leren hoe een lok in te regelen, een decoder af stellen, ijken op schaalsnelheid, wat remmen en optrekken doet, terugmelding maken met stop en remsecties, seinen,  enz..

Zelden lukt het in ene om die stap te maken met direct een grote baan. Automatiseren is echt iets anders als met een CS3 een treintje besturen. Ik weet het want ik kom bij al die mannen met die grote banen thuis om de boel aan de gang te krijgen en te houden en dikwijls leidt het weer tot delen afbreken omdat er niet goed over nagedacht is.

Denk vooral ook na wat je leuk vindt aan de hobby. Je zult moeten gaan timmeren en zagen, sporen leggen, enige affiniteit met electronica moeten hebben, soldeervaardigheid, terugmelding, lok en wisseldecoders, kennis van een seinstelsel, logisch denken, automatiseren, enz.. En het is vooral niet plug & play. En als je al die ellende achter de rug hebt begint het pas: aankleden, scenery, een trein door een net landschap laten rijden. Als één van die onderdelen je niet ligt wordt het een teleurstelling en heb je de verkeerde hobby.

Gr, Ben.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: speeltmettreintjes op zondag 23 augustus 2020, 17:33:11
Misschien heb je er wat aan om te begrijpen waarom ik die krappe bochten afraad. Voor wie er anders over denkt, voel je vrij om uit te leggen waarom.

Ten eerste is er rollend materiaal dat niet goed door die bochten rijdt. En met niet goed bedoel ik dat de boel kan ontsporen. Märklin heeft, voor zover ik weet, drie locomotieven uitgebracht die, volgens de officiële documentatie, minstens R2 nodig hebben. Dat valt op zich nog wel mee, maar ik verwacht dat er nog wel meer volgen. Het zou toch jammer zijn als er een mooi nieuw model uitkomt dat je zou willen kopen maar dat niet op je baan kan rijden omdat sommige bochten te krap zijn. Sommige andere fabrikanten hebben beduidend méér modellen die niet goed door R1 komen. Of dat voor jou een rol speelt, moet je zelf bepalen. Misschien vind je het niet belangrijk wat andere fabrikanten zoal aan modellen maken die bij jou niet kunnen rijden en hou je het voornamelijk bij Märklin.
Alle rijtuigen van Märklin kunnen rijden door deze krappe bochten. Bepaalde lange rijtuigen van andere fabrikanten niet, bijvoorbeeld de UIC-X rijtuigen op schaal 1:87. Bij Märklin zijn die rijtuigen tegenwoordig schaal 1:93, vroeger zelfs 1:100. Maar als ze ooit nog eens besluiten om deze ook op correcte schaal uit te brengen, zou het me niets verbazen als die ook niet geschikt zijn voor R1.

Ten tweede is er het optische aspect. Al vóór mijn herintrede had ik wat gelezen over de nadelen van R1 en zodoende was ik begonnen met bochten R2. In C-rail trouwens, maar dat maakt voor de boogstraal maar weinig uit (wél voor de parallelafstanden met andere bochten). Omdat ik niet zoveel plaats had, heb ik kort daarna toch ook maar wat bochten R1 gekocht en kon ik met eigen ogen zien hoe mijn treinen door die bochten reden. En waar ik korte locs en korte treinen met een paar goederenwagonnetjes overal wel mooi vond rijden, vond ik het verre van realistisch hoe een lange locomotief of een rijtuig van bijna 30 cm door zo'n krappe bocht reed, ook al ging het wel. Inmiddels heb ik meer plaats en zijn de bochten R1 werkeloos en afgezien van een aantal wissels en een paar korte bochtjes van 5,7 graden liggen er ook geen bochten R2 meer. Lange rijtuigen door een ruime bocht ziet er een stuk beter uit, vind ik. Bij K-rail heb je helaas wel een probleem door het ontbreken van bochten R3. Zoals je weet, zijn er R2-bochten met boogstraal 424,6 en de R4-bochten met boogstraal 553,9, maar een tussenliggende bocht met boogstraal 489,2 zit niet in het assortiment. Ik begrijp niet waarom, maar zo is het nu eenmaal. Gelukkig kun je wel in de buurt van een R3-bocht komen met een combinatie van verschillende bochten R2, R4 en R5, maar dat is elke keer weer een puzzel.

Ten derde is de parallelafstand tussen de K-rail bochten R1 en R2 slechts 64,6 mm. Als er een lang rijtuig door de binnenbocht gaat en tegelijkertijd een ander lang rijtuig door de buitenbocht, komen ze héél dicht bij elkaar. De uitzwenking naar buiten van de kop van een UIC-X rijtuig op schaal 1:93 bij een R1-bocht is 13,1 mm, de overhang van het middelpunt van zo'n rijtuig naar binnen bij een R2-bocht met boogstraal 424,6 is 12,3 mm. Samen 25,4 mm. Opgeteld bij de breedte van zo'n rijtuig blijft er maar héél weinig marge over bij het passeren. Het kan nét, maar als de railafstand per ongeluk iets te klein is, of de rijtuigen staan een tikkeltje schuin op de rails of wiebelen te veel bij het rijden, of er steekt iets uit in zo'n bocht, krijg je een botsing. Wat dat betreft is de parallelafstand van 77,5 mm tussen R1 en R2 bij C-rail veel veiliger. En dan heb ik het nog niet eens over UIC-X rijtuigen op schaal 1:87. Als je meer wilt weten van overhang en uitzwenking verwijs ik je naar het topic Boogstraal en Bodemplaat (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=69989.0) van Jan22 (https://forum.3rail.nl/index.php?action=profile;u=3666). Mocht je afgeschrikt raken door de formules of de uitleg, kijk dan gewoon naar het eerste plaatje, dan zie je in een oogopslag hoe gemakkelijk het fout kan gaan als bochten te dicht bij elkaar liggen.Maar ik ga nu terug naar Wintrack moeten om jullie opmerkingen ivm de 2221 en 2231 op te lossen zonder teveel te moeten inboeten aan het uitgangspunt namelijk overal dubbel spoor die in alle richtingen
Het ontbreken van R3 in K-rails maakt het lastiger, maar waar een wil is, is een weg. Een voor de hand liggende oplossing is om alleen bochten van minstens R4 en R5 te gebruiken, en in flauwe bochten eventueel flexrail. Maar ook met R2 valt nog wel te werken. Door verschillende bochten te combineren is er vaak wel een passende oplossing te vinden voor parallelspoor met een R2-binnenbocht. Hieronder staat een voorbeeld voor een bocht van 180 graden, zoiets zou bruikbaar kunnen zijn voor een dubbelspoors helix. De binnenbocht is R2 met boogstraal 424,6 mm, de buitenbocht heeft boogstraal 492,1 mm (aan de uiteinden). Dit levert een parallelafstand op van 67,5 mm bij de rechte sporen. De parallelafstand tussen binnen- en buitenbocht bij de 2251 in dit voorbeeld is 71,2 mm, maar dat is natuurlijk eenvoudig naar wens aan te passen. 't is maar een idee, misschien is er nog wel een betere oplossing met K-rail. Of je maakt de helixen en het schaduwstation gewoon met C-rail.


Vraagje, Wat moet de hartafstand zijn op een paradebaan?
De Morop (https://morop.eu/index.php/de/) norm voor rechte parallelsporen is minimaal 48 mm. Daar zit nog wel een behoorlijke marge in, het rollende materieel is lang niet zo breed. Er zijn ook normen voor bochten van bepaalde boogstralen, rekening houdend met de overhang en uitzwenking van het rollende materieel. In plaats van de normen te gebruiken, is het ook te berekenen (en dan niet alleen voor bepaalde boogstralen). Dat is wat ik zonodig doe als ik iets ontwerp waarvan ik niet zeker weet of het veilig is. Uitgaande van de Morop norm van 48 mm en rekening houdend met uitzwenking en overhang, komt de minimale parallelafstand voor dubbelspoor met een R2-binnenbocht uit op 70 mm, of 73 mm in het geval van lange rijtuigen op schaal 1:87 (d.w.z. die rijtuigen die alleen andere fabrikanten dan Märklin maken). Dankzij de marge die al in de 48 mm zit, zou het ook bij 67,5 mm nog wel goed gaan, maar bij het onderstaande voorbeeld is het minstens zo relevant dat een rijtuig in de overgang van de buitenbocht naar recht spoor beduidend minder ver naar binnen hangt. Daarmee valt de 67,5 mm weer binnen de norm zonder de marge te moeten gebruiken.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zondag 23 augustus 2020, 17:57:04
@Ben - Ik heb vroeger electronica gestudeerd, maar dat was nog de tijd van de transistor. De IC kwam zo net op de markt... Maar ben toch handig gebleven. Ik kan zagen, boren, sporen leggen, kabeleren, huisjes bouwen etc... dus dat is mijn probleem niet. ITrain zal ook niet zo moeilijk zijn op een ovaaltje, maar in een groot plan met alle blokken, terugmeldingen etc, zal wel een tijdje in beslag nemen. Seinenstelsel zal afhangen welk land ik wil rijden. Dat is ook een vraag waarop ik geen antwoord heb. Ik wil bergen, tunnels, bruggen...die vindt je niet in België, maar ik heb een hele boel Belgische locs...Ik denk dat ik Duits zal gaan rijden met een Zwitsers decor en af en toe wat Belgische locs laten rondtoeren...Ik zal compromissen moeten maken, ook voor de scenery en het tijdperk.
 Het was mijn idee eerst met het schaduwstation te beginnen en zien dat dat goed functioneert, Train leren en dan stelselmatig verder bouwen... maar ik hou wel van een uitdaging en van nieuwe dingen leren, zoals wegteren en misschien met 3D printen zelf onderdelen gaan maken... Maar dat is een probleem voor later.
Eerst het baanplan, dan houten onderstel bouwen en schaduwstation maken met een lusje om rondjes te kunnen rijden...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zondag 23 augustus 2020, 18:17:09
@ ROB - ik ga mijn tuinhuis afbestellen... nee grapje, maar als ik jou zeer uitgebreide post lees, is het bepalen van de bochten veel complexer dan ik had durven denken. Wanneer ik jou voorbeeld zie met de verschillende bochten dan is het blijkbaar wel een "geknoei" om dit met slanke wissels te doen kloppen, met heel veel klein stukjes rail en dat is dan ook niet fraai...
Een vriend van mij, die het lijntje Klein Heik had met een prachtige baan trouwens, is met C rail begonnen om vervolgens naar K over te stappen. Later heeft hij alles afgebroken en verkocht en is nu van plan om opnieuw verder te gaan met tweespoor...Daar zijn veel meer mooiere sporen te vinden, maar dat vind ik geen optie want ik heb al zoveel locs door de jaren, dat ik die niet wil wegdoen en die niet compatiebel zijn
Jammer dat ik hier in Spanje geen Wintrack heb om mee te stoeien. Ben al online gaan kijken om de nieuwe versie 14 te bestellen, maar dan zit ik nog met die Mac en Windows...Eerlijk gezegd voel ik daar niets om, om Windows op mijn MacBook Pro te zetten, al hoewel Tony beweerd dat dat niet erg is....
Alvast heel vriendelijk bedankt voor je post, ik ga daar zeker nog dikwijls op terugkomen om te kijken wat de opties zijn...
Prettige zondag verder
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: speeltmettreintjes op zondag 23 augustus 2020, 18:30:38
@ ROB - ik ga mijn tuinhuis afbestellen... nee grapje, maar als ik jou zeer uitgebreide post lees, is het bepalen van de bochten veel complexer dan ik had durven denken. Wanneer ik jou voorbeeld zie met de verschillende bochten dan is het blijkbaar wel een "geknoei" om dit met slanke wissels te doen kloppen, met heel veel klein stukjes rail en dat is dan ook niet fraai...

Het is soms wel wat puzzelen, maar met slanke K-rail wissels iets moois maken hoeft helemaal geen geknoei te zijn. Heel veel kleine stukjes rail is zelden nodig. Bij het ontwerpen van K-rail wisselstraten kan het zijn dat er wat passtukjes nodig zijn, maar in de stationssporen tussen de wisselstraten kun je, als het met gewone rails al niet klopt, altijd een 2205 naar wens inkorten en zonodig een fractie buigen. C-rail of K-rail, beide hebben zo hun voor- en nadelen. Die flexrail vind ik het grootste voordeel van K-rail, die biedt mogelijkheden die met C-rail veel lastiger te realiseren zijn.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: ACTS.zuid op zondag 23 augustus 2020, 18:48:06

Een vriend van mij, die het lijntje Klein Heik had met een prachtige baan trouwens, is met C rail begonnen om vervolgens naar K over te stappen. Later heeft hij alles afgebroken en verkocht en is nu van plan om opnieuw verder te gaan met tweespoor.


Van C-rail naar K-rail is optisch bepaald geen vooruitgang. Klein Heik ken ik, laatstelijk nog van de loklift maar toen werd het stil. Dat Christian is gaan 2-railen verbaast me niets.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: feniks op zondag 23 augustus 2020, 19:05:54
Patrick,

Als je dit zeer ambitieus project weet te realiseren, zonder noemenswaardige problemen, wel dan buig ik mijn hoofd  ;)
Zoals al eerder genoemd, overweeg toch eerst een proefbaantje, want dit soort advies is door schade en schande ingegeven.
Wat je ook doet ik blijf dit wel volgen  :)
 
mvg,

Ruud
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 23 augustus 2020, 19:08:08
Tja, het is en blijft lastig: eigenlijk is 3-rail sowieso niet het mooiste wat er is als het om het uiterlijk gaat.
De spoorstaven en puko's zien er bij C-rail beter uit, maar met ballast en een kleurtje komt K-rail er vaak weer goed uit te zien. Al blijf je hoge spoorstaven en dikke puko's houden en niet zulke fraaie wissels.
Maar, de belangrijkste vraag is: hoe realistisch moet het worden?
En in elk geval is het verstandig je landschap al een beetje te plannen tijdens het baanplan maken.

Patrick, de goedbedoelde adviezen vliegen je om de oren. Maar ik denk dat het vooral komt omdat je zo'n fantastisch groot plan hebt gemaakt. Daar willen we allemaal aan meedoen!
Houd het vooral leuk en beheersbaar. Met in fases bouwen bedoelde ik vooral: zorg dat je afwisseling krijgt
Bijvoorbeeld: paradespoor en een deel van het schaduwstation tegelijk ontwikkelen. Dat kun je bijvoorbeeld scenery bouwen op je paradebaan, oefenen met geautomatiseerd rijden naar het schaduwstation en timmeren en klussen aan het hoofdstation.

Groet,

Peter
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op maandag 24 augustus 2020, 10:57:05
@Peter - ziijn de C wissels mooier dan de K wissels? Als je de K sporen mooi met balast vult en vervolgens verweerd, dan lijken de K sporen mij realistischer dan de C rails. Of zie ik dat verkeerd?

Ik heb deze nacht lang liggen piekeren en baal dat ik hier geen Wintrack ter beschikking heb om de nodige aanpassingen te doen. ik heb al een hoop ideeën maar moet met Wintrack zien of dat lukt.
1. Ik ga mijn hoofdstation licht schuin leggen, van voor rechts, naar achteren links. Voordelen zijn, spoor wordt langer, het oogt mooier en zal minder kronkels hebben.
2. Ik ga al de 2221 en waar mogelijk de 2231 vervangen.
3. Zoveel mogelijk flexrails gebruiken.

Vraagje aan de gevorderden onder jullie. Ik ga met Train werken. Wat raden jullie aan in de blokken van het hoofdstation, 2 of 3 terugmelders? 1 en 2 aan begin en einde, en 3 om te melden dat treinstel moet beginnen remmen?

Nog een vraagje, hoe maken jullie jullie footers in forum.3RAIL?
Mvg,
Patrick
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: feniks op maandag 24 augustus 2020, 11:08:10
 @citaat
2 melders per blok is ruim voldoende , maar om in een station zo realistisch mogelijk af te remmen is de 3e melder aan te bevelen, als je gebruik wilt maken van de "klassieke" situatie, dus begin, rem- en stopmelder
Ga je voor "gebruik posities" dan zou 2 melders ook voldoende moeten zijn.
echter dit is slechts een mening. ;)

mvg,

Ruud
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op maandag 24 augustus 2020, 11:17:39
Bedankt Ruud, plaats je de remmelder dan in het midden van het blok?
mvg
Patrick
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: pab op maandag 24 augustus 2020, 12:01:50
Patrick,

Ambitieus plan
Ik gebruik voor mijn baan K rails. Uiteraard van verf en ballast voorzien. Ik vind dat mooier dan C rails, maar kan mij voorstellen dat men ook voorkeur geeft aan C rails.
Ik heb in mijn baan ooit besloten om alle kleine bochten (2221 en 2231) in het hoofdspoor te vervangen door de ruimere 2241 en 2251. Ook de wissels vervangen door de slanke K wissels. Rijdt rustiger en mooier.  op het lokaal spoor wordt gereden met voornamelijk tenderlocomotieven en korte wagons, daar gebruik ik deze krappere bochten (2231) en wissels nog wel.
Over de klim spiralen is wel genoeg gezegd. De ruimte die je daarvoor hebt ingeruimd is te krap en de hellingen zijn te steil. Als het even kan zou ik de trein op het buitenste spoor laten stijgen en op het binnenste spoor dalen, maar als het niet anders kan dan die je het andersom.

Als je rails gaat neerleggen eerst even los, dan zie je vanzelf wat goed gaat en er fraai uitziet en ook wat niet zo mooi en/of handig is.  Kun je altijd nog je plannen aanpassen.

Als je zoekt naar een slanke "hosentrager" (vier wissels met een kruising ertussen), asymmetrische 3 wegwissels en slanke meegebogen wissels kun je een kijkje nemen bij https://www.weichen-walter.de/ (https://www.weichen-walter.de/)


Ik zou zeker even experimenteren met het gebruik van I train voordat je de definitieve opstelling gaat maken. 

Heel veel plezier en succes met de uitwerking van je plannen.
 
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: feniks op maandag 24 augustus 2020, 12:51:36
 @citaat @citaat

de plaats van de remmelder hangt af van de bloklengte.Bij lange(re) bloklengte hield ik zelf altijd een afstand van 80 - 100 cm tussen de stopmelder.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 24 augustus 2020, 14:56:45
In dit draadje lees ik een heleboel commentaren en meningen betreffende de C-rail en de K-rail van Märklin. Beide soorten hebben zo hun voor- en nadelen. Bij beide is het aanbod niet volledig, er ontbreekt altijd wel iets wat benodigd is. Vervelend. Ook bij beide is de optiek, om het zacht uit te drukken, niet wat gewenst is. De C rail heeft een iets lager railprofiel tov de K rail, wat eleganter oogt. Daartegenover vind ik de bedding van C rail spuuglelijk en om dat een beetje fatsoenlijk weg te werken is een behoorlijke klus.

Echter, helaas moet ik zeggen, wordt de derde mogelijkheid hier door niemand genoemd. Wat is die derde mogelijkheid dan? Deze wordt door meerdere forumleden toegepast en dat aantal groeit. Vergeet Märklin rails met al hun nadelen! Neem gewoon twee rail, Piko, Peco, Tillig en nog een paar merken. Verkrijgbaar in Code 100 (2,5 mm) en in code 83 (2,1 mm). Zet daartussen de pukostrips van Weichen Walter, dat werkt perfekt en is optisch veruit de mooiste oplossing.

Het prijsverschil tussen Märklin rail en de genoemde tweerail systemen is dermate groot dat daar de Puco strips van aangeschaft kunnen worden. En met name de optiek van wissels en engelsmannen is zoveel beter.
Voorbeelden hiervan zijn te vinden in de draadjes van oa Jan22 en Hero.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: nobody op maandag 24 augustus 2020, 15:10:24
 @citaat Je vergeet de onoverkomelijke problemen met de afwijkende Märklin wielmaat.
Je krijgt gegarandeerd ontsporingen op kruisingen en wissels, wanneer niet rigoureus verbouwd wordt.
De beste oplossing: Overstappen op 2-rail.... :D
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op maandag 24 augustus 2020, 15:24:17
Ben het met Henk eens, persoonlijk vind ik de C rail ook niet zo mooi en heeft de K rail ook mijn voorkeur. In't leven is het niet alles "rozegeur en maneschijn..." dus ik blijf bij mijn tweede liefde, de K rail. Heb ooit nog M rails gehad, en sommige rails zonder puko's maar met vaste derde voel rail. Heb ze nog wel ergens liggen, maar hou ze bij uit nostalgie, maar ga er zeker geen gebruik van maken. Heeft iemand ervaring met de weichen-walter wissels in combinatie met K rails?
Ik heb zoveel andere uitdagingen dat ik om te beginnen eerst de K rails ga gebruiken die ik nog heb, en er een "paar" bijkopen om mijn baantje te maken...
Zoals eerder al gezegd baal ik dat ik niet kan Wintracken en al jullie inputs gaan implementeren, maar ja ik zal even geduld moeten uitoefenen en veel tijd spenderen aan draadjes te lezen op het forum...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op maandag 24 augustus 2020, 15:31:43
nu ik toch aan het vragen ben aan alle experten op dit forum, de volgende vraag...
Welk merk decoders, etc moet ik aanschaffen? en welke besturing om met Train samen te werken?
Het was mijn bedoeling om een Märklin CS3+ te kopen. Heb nog een nieuwe ECOS ongeopende verpakking thuis liggen, heb vroeger twee Intelliboxen gehad en wat Märklin sturingen...en een klein aantal oude S88, wisseldecoders (het nummer ontsnapt me) maar ik ga met een propere lei beginnen...Wat raden jullie mij aan?
Ander dilemma waar ik graag jullie mening over ken...Mac of Windows?
mvg
Patrick
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: ramdani op maandag 24 augustus 2020, 15:59:04
 @citaat2 als je toch al een Ecos hebt,waarom die niet gebruiken?is toch alleen maar een doorgeefluik voor iTrain,daar heb je geen (dure) CS3 voor nodig;


mvg,
Michel
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: basjuh1981 op maandag 24 augustus 2020, 16:53:10
Welk merk decoders, etc moet ik aanschaffen? en welke besturing om met Train samen te werken?
Het was mijn bedoeling om een Märklin CS3+ te kopen. Heb nog een nieuwe ECOS ongeopende verpakking thuis liggen, heb vroeger twee Intelliboxen gehad en wat Märklin sturingen...en een klein aantal oude S88, wisseldecoders (het nummer ontsnapt me) maar ik ga met een propere lei beginnen...Wat raden jullie mij aan?
Ander dilemma waar ik graag jullie mening over ken...Mac of Windows?
Wat betreft decoders (S88n en wissel) ben ik zeer tevreden over Rosoft. Wat betreft de wisseldecoders kun je 8 wissels aansluiten.

Als je al een ECoS hebt, zou ik die inzetten. Het zou zonde zijn om dan een CS3 (+) te kopen. En beiden kunnen gebruikt worden voor iTrain.

Mac of Windows maakt voor het gebruik van iTrain niet uit. Het kan op beiden OS'en geïnstalleerd worden.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 24 augustus 2020, 17:35:17
@citaat Je vergeet de onoverkomelijke problemen met de afwijkende Märklin wielmaat.
Je krijgt gegarandeerd ontsporingen op kruisingen en wissels, wanneer niet rigoureus verbouwd wordt.
De beste oplossing: Overstappen op 2-rail.... :D

Beste, dat is gegarandeerde onzin. Als je de wielafstand van de locs en wagens allemaal op de goede maat zet heb je nooit problemen. Op mijn baan heb ik 4 verschillende wisselsystemen door elkaar liggen en er ontspoort helemaal niets. Vooropgezet dat je de treinbaan niet als racetrack gaat gebruiken. Enige probleem dat ik ooit heb gehad was met normale kruisingen (2) van C-rail. Daar ontspoorde het spul en die heb ik er dus uitgegooid en direct in de kliko gedeponeerd.

@Patrick,
Geduld is een schone zaak. Trouwens geduld en volharding zul je bij dit project nog heel veel moeten gaan oefenen. Verder kan ik de bewering van Basjuh helemaal onderschrijven. Rosoft decoders, iets anders komt er bij mij niet meer in. Ook de S88 terugmelders van Rosoft via Loconet, geeft de minste problemen.  En wat betreft die CS3, gewoon vergeten. Lekker met de EcoS werken. Zelf werk ik nog met een oude Intellibox met Koploper. Bevalt me prima en ik rij alleen met DCC protocol, niks op Motorola.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: nobody op maandag 24 augustus 2020, 17:42:42
 @citaat En wat doe je dan aan de flensdikte?
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Wim op maandag 24 augustus 2020, 17:48:30
...en de flenshoogte ?   :D
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Lobomotion69 op maandag 24 augustus 2020, 17:56:52
@citaat En wat doe je dan aan de flensdikte?

Niks. De flensdikte van modern Märklin materieel is niet veel meer als van tweerail modellen. Die paar tiende van millimeter heb je geen last van. En oude meuk heb ik niet, wil ik niet, weg ermee.

@Wim,
 :D :D :D
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: ACTS.zuid op maandag 24 augustus 2020, 19:11:19

Vraagje aan de gevorderden onder jullie. Ik ga met Train werken. Wat raden jullie aan in de blokken van het hoofdstation, 2 of 3 terugmelders? 1 en 2 aan begin en einde, en 3 om te melden dat treinstel moet beginnen remmen?


Daar kom je achter als je een proefbaantje gaat leggen. En dit is niet lullig bedoeld: ervaren is echt veel beter dan vragen. Zo zijn er situaties waarbij meer melders in een blok handig zijn en zelfs melders buiten het blok, aan de wissels. Om straten deels vrij te geven of seinen af te laten vallen. Of te rangeren, lokwissel, omlopen. Als je baan ligt en je komt er achter dat je wat melders mist kun je aan de bak.

Een Marklin CS3+ koop je bij voorkeur NIET. Het geeft een hoop gesodemieter met terugmelding. Met je Ecos is niets mis, met Windows overigens ook niet.

Gr, Ben.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: lucdiels op dinsdag 25 augustus 2020, 09:39:42
 @citaat

Beste Ben

welk gesodemieter met terugmelding. Ik heb daar totaal geen problemen mee, werkt als een zonnetje samen met de Rosoft terugmelders. We gaan toch niet weer de oude toer op he?

Luc
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: BlikkenTinus op dinsdag 25 augustus 2020, 10:48:55
 @citaat hm, je komt nog al eens geworstel tegen met de Link S88 en het benoemen van de juiste bus. Mogelijk doelt Ben daarop. Maar als je al een EcoS hebt, lekker houden en in gebruik nemen!

Groet,

Peter
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op dinsdag 25 augustus 2020, 11:03:34
Bedankt aan allen voor jullie "terugmeldingen".
Als ik het goed begrijp, mijn oude "nieuwe" Ecos updaten en inzetten met ITrain. Voor terugmelders en decoders Rosoft is de voorkeur. Lobomotion maakte opmerking geen Motorola protocol te gebruiken. Draaiden de oudere digitale Märklins loc's niet onder Motorola protocol?
Vraagje, wat zijn de ervaringen met de Nederlandse fabrikant DigiKeijs? Ik wil namelijk de RGB sturing kopen om LED's van licht naar donker te laten overvloeien...en die hebben ook terugmelders en decoders. Zijn blijkbaar ook niet te duur...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: nobody op dinsdag 25 augustus 2020, 11:07:18
Draaiden de oudere digitale Märklins loc's niet onder Motorola protocol?
Ja! De zeer oude zelfs onder MM1. De 6080 enz..
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: mardig23 op dinsdag 25 augustus 2020, 13:21:36
Hoi Patrick,

Ik heb 3 à 4 jaar geleden dezelfde stap gezet als u.
Alle oude marklindecoders, intelliboxen eruit, en voor de nieuwe baan nadenken wat ik nu juist wil.

Ik heb een CS2 mogen lenen om wat te testen, en ook een wat oudere EcoS.
Mijn keuze is uiteindelijk op de ESU gevallen, en ik heb mezelf getrakteerd op de laatste nieuwe versie.
De rede is echter persoonlijk, en voornamelijk omdat ik de interface aangenaam vind, en de knopjes wat mis op de CS3 O:-D.
Maar de CS3 is echt een mooi toestel hoor, werkt heel erg goed ook bij verschillende forumleden alhier.

Voor decoders zijn de mogelijkheden zeer uitgebreid.
Rosoft is zeker goed, maar ik maak me soms de bedenking wel of de continuïteit van dit bedrijf op lange termijn verzekerd is.
Dat heb ik minder met bvb ESU, die ook goede decoders maakt.
Met Digikeijs heb ikzelf geen ervaring, maar ik hoor heel goede dingen. Het is ook een wat jonger en naar mijn gevoel dynamischer bedrijf, beetje meer up-to-date zijnde website enzo...
Maar ik denk dat ook hier de keuze zeer persoonlijk is.
(en als je die Cobalt IP servo's gaat gebruiken, heb je die wisseldecoders alvast niet meer nodig :D)

Ik bestuur met de EcoS2 ook de oude marklin's, inclusief de Delta's en dat werkt zoals het hoort, geen problemen mee voorlopig.

Als je de centrale enkel gaat gebruiken als doorgeefluik voor iTrain gaat dat met uw ESU perfect lukken!

Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Jos op dinsdag 25 augustus 2020, 15:23:11

Rosoft is zeker goed, maar ik maak me soms de bedenking wel of de continuïteit van dit bedrijf op lange termijn verzekerd is.


Wel niet vergeten erbij te vermelden dat Rosoft levenslange garantie geeft.

Jos
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: nobody op dinsdag 25 augustus 2020, 15:38:44
levenslange garantie
Wiens leven?
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: feniks op dinsdag 25 augustus 2020, 16:02:38
 @citaat
geheel  :offtopic: natuurlijk
als de fabrikant geluk heeft, is het leven van de klant voorbij of het is helaas andersom  :D
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: mardig23 op dinsdag 25 augustus 2020, 16:18:09
Ah ja: Rosoft geeft levenslange garantie... O:-D

(Dat is natuurlijk enkel van waarde als de fabrikant een zekere continuïteit heeft ingebouwd, wat dus net mijn bedenking was... 8o >:-D)

Maar het is natuurlijk wel een element dat niet onbelangrijk is natuurlijk, daarin heeft Jos gelijk. :thumbup:
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Lobomotion69 op dinsdag 25 augustus 2020, 17:02:40
In de USA is het standaard lifelong guarantee. En daarmee wordt het leven van het toestel bedoeld. Toestel dood, garantie verlopen.  >:-D

Decoders en wat dies meer zij. Zoals gezegd heb ik voornamelijk Rosoft decoders en die bevallen mij bijzonder goed. Nog nooit een probleem mee gehad. Tevens heb (had) ik enkele Digikeys apparaten. Waaronder twee S88 terugmelders, die had ik dus. Op onverklaarbare wijze allebei op dezelfde dag overleden. Gewoon dood omgevallen. Nu moet ik er ook bijvertellen dat ik in de tropen woon. Temperaturen van 30 graden is hier een koele dag. In mijn hobbyruimte schommelt de temperatuur tussen de 30 en de 38 graden. Märklin Crail wisselaandrijvingen hebben het daar blijkbaar erg moeilijk mee. In ieder geval heb ik daar heel veel problemen mee gehad. En vanwege de lokale open bouwwijze is airco niet te doen. Kan moeilijk de hele atmosfeer koelen.  :D
Van Digikeys heb ik nu nog een wisseldecoder. Aangeschaft in November 2019, overleden in april 2020. Teruggestuurd voor garantie, als het goed is volgens track&trace komt deze morgen weer binnen. We gaan het zien. Het voordeel van de Digikeys decoder is dat deze programmeerbaar is voor diverse dingen. Gewone wisseldecoder, motorische aansturing, seinen met diverse lichtbeelden voor D, NL en B. Tevens voor verlichting met diverse functies zoals dimmen, TL flakkeren enz. Dus behoorlijk uitgebreid toepassingsgebied.
Velen gebruiken servo's om de wissels aan te sturen en het meest gehoorde argument hiervoor is dat het goedkoop is. Goedkoper dan wisselmotoren zegt men. Even rekenen dus. Bij Rosoft kost een servodecoder met 2 servo's (meer kunnen er niet aan) 28€. Voor acht wissels is dat 4 x 28 is 112€. Een gewone wisseldecoder kost 32,50€ en 8 MTB MP1 wisselmotoren a 12,50 per stuk komt op 100€. Samen dus 132,50€. Dat is slechts 20€ meer en je hebt verder niets nodig zoals Servohouders, staaldraad voor de armen enz. Ook de installatie van een motordrive is veel eenvoudiger dan die van een servo. Een veel gehoorde klacht bij servo's is klapperen bij het inschakelen van de spanning. Daar heb ik gelukkig nog geen last van gehad want ja, ik heb ook enkele servo's onder (Crail) wissels zitten. Dit vanwege de problemen die ik ermee had. Verder gebruik ik servo's voor overwegbomen, lokloods deuren en nog enkele dingen die ik wil laten bewegen.

Lokomotiefdecoders heb ik alles vervangen door LokPilot4 van ESU. Die zijn allemaal ingesteld op DCC 28stappen. Verder kun je dan per decoder de snelheidskromme instellen en de optrek- en remvertraging. De ESU decoders hebben ook een speciale rangeerstand. Mijn oude BR81 met schijfcollector motor kan daarmee zo langzaam rijden dat je haar nauwelijks ziet bewegen. Dat lukt met een Motoroladecoder (14 stappen) echt niet. Zelfs niet met 5 sterren Hochleistungs Antrieb. Delta decoders kun je helemaal vergeten, daar is niets aan in te stellen en de lok begint pas te rijden bij stap 3.
Tot zover mijn ervaringen en belevingen. Ik geef toe dat ik op veel punten kritisch ben en ik streef er altijd naar om het best mogelijke resultaat te behalen voor zo weinig mogelijk geld. Geld uitgeven is geen kunst, dat kan iedereen.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: ACTS.zuid op dinsdag 25 augustus 2020, 18:47:50

 @citaat hm, je komt nog al eens geworstel tegen met de Link S88 en het benoemen van de juiste bus. Mogelijk doelt Ben daarop.


Precies. En niet onbelangrijk: de prijsstelling. Maar er is meer: terugmelding over LocoNet bijvoorbeeld, geen mogelijkheid bij een CS3 want die bus mankeert. En dan handregelaars: wat zijn de mogelijkheden bij Marklin versus LocoNet handregelaars en zijn er ook draadloze mogelijkheden behoudens een smartphone. En de CS3 heeft veel in huis aan pseudo automatisering wat niet gebruikt wordt want dat doet iTrain al. Een centrale is op z'n best een black box waar je wat aan kunt hangen. Zelfs een lokdecoder programmeren kan via iTrain.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: ACTS.zuid op woensdag 26 augustus 2020, 07:50:26
K-rail wissel met servo, de simpele methode, meer hoeft het niet te zijn. En je kunt de wissel nog steeds open rijden.

https://www.youtube.com/watch?v=er8ItQlOpGM

Servodecoder excl. servo en excl voeding, prijs per wissel:

Rosoft ServoSwitch €8,50
Digikeijs DR4024 €6,50
Esu switchpilot servo €6,00
OC32: €3,10

Gr, Ben.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: BlikkenTinus op woensdag 26 augustus 2020, 12:03:10
De berekening van Henk (Lobomotion69) is volgens mij te pessimistisch. Die van Ben is juister. De prijs van een servomotor is te drukken tot een dollar per stuk bij inkoop van enige tientallen bij de bekende Chinese verkoper. Bevestigingsmateriaal kan heel simpel bestaan uit een verzaagd stukje plastic of alu profiellijst. Of iets uit de 3d printer.
Een stabiele voeding is nodig om gedoe bij het inschakelen te voorkomen. Reken daar ook een euro per servo voor.
Bottom Line is dat je klaar bent met 5 tot 10 euro per wissel. Dat red je nooit met motoraandrijving.

Groet,

Peter
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 27 augustus 2020, 03:07:27
Zo pessimistisch is dat niet hoor. Ik ga uit van de prijs voor decoder / switch plus de daarbij geleverde servo's. De door mij genoemde prijs van Digikeys is die van MSL Lippe, goedkoper kan ik niet vinden. Van Digikeys is de switch los te koop, van Rosoft niet.
Natuurlijk kun je elders goedkopere servo's verkrijgen. Maar dan mag je ook vraagtekens zetten bij de kwaliteit. Of je moet er lol in hebben regelmatig nieuwe te plaatsen. 😁

Maar uiteindelijk geldt altijd het gezegde "zoveel mensen, zoveel smaken". Dus iedereen moet gewoon doen waarin hij / zij zin heeft. Anderen, zoals ik en jij, kunnen alleen maar welgemeend advies geven.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: BlikkenTinus op donderdag 27 augustus 2020, 07:12:21
Ik vraag het mij af hoeveel verschil er zit tussen de ene TowerPro servo van een dollar en de ander van 5 euro, behalve dat je de eerste rechtstreeks uit de volksrepubliek na een ongewisse levertijd met dubieuze garantie thuis krijgt en de laatste door een Nederlandse handelaar voor jou bewaard heeft.

Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: ACTS.zuid op donderdag 27 augustus 2020, 07:37:05
Dat hangt er van af of het "echte" TowerPro servo's zijn. Probleem is dat je het aan de buitenkant niet ziet. Ik heb servo's van Rosoft op Houten gekocht en die vallen ook uit. Dus grote aantallen bestel je beter in China voor een eurootje en de defecte gooi je in de kliko.

Niets is wat het lijkt: Rosoft oplossingen zoals de servoswitch is feitelijk een Karst Drenth ontwikkeling en Karst Drenth werkt weer als ontwikkelaar voor Digikeijs. Die dingen werken hetzelfde.... ;)
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Lobomotion69 op donderdag 27 augustus 2020, 13:29:44
 @citaat @citaat
Het grote verschil tussen die twee servo's is de garantie van Rosoft. Defect is terugsturen en je krijgt probleemloos een nieuwe. No problem.
Ik zit hier veel dichter bij China en die servo's kan ik hier ook kopen voor nog minder. Sterker nog, ik heb er een aantal. Enkele werken helemaal niet, andere hebben niet de kracht om een wissel om te zetten. Ik ben er klaar mee, de servo's van Rosoft werken tot nu toe allemaal goed. Ik probeer graag wat uit maar ik hou helemaal niet van gokken.

 @citaat
Klopt dat Digikeys en Rosoft op hetzelfde principe werken. Echter Digikeys is 'veel' compacter gebouwd. Vooral de servoswitch. Daarvan zitten er vier in een kleinere behuizing als Rosoft er maar twee inbouwd. Vanwege eerder genoemde omstandigheden heb ik zo mijn bedenkingen over temperatuur.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: ACTS.zuid op donderdag 27 augustus 2020, 13:47:30
Mooi dat je het allemaal zo goed weet Henk.  ;)
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op donderdag 27 augustus 2020, 15:47:19
Ik weet niet meer wat ik moet denken. Op 28 augustus schrijft Henk om geen servo's te gebruiken, en nu barst een hele discussie los over de prijs, de kwaliteit en het merk van verschillende servo's...Is het gebruik van servo's geen hinderpaal als je onder dat spoor met veel wissels een schaduwstation legt?
Het was mijn bedoeling eerst aan het schaduwstation te gaan beginnen, is trouwens ook een goede leerschool voor mij om ITrain onder de knie te krijgen... Maar dan moet ik aan de "bovenbouw" beginnen, het hoofdstation... is het dan nog handig om daar met servo's te gaan werken?
Hoeveel cm raden jullie mij aan tussen de twee "layers"? Eerst dacht ik 10cm, maar dat leek mij dan niet echt gebruiksvriendelijk om aan de onderkant van de bovenste layer te kunnen werken... Toen dacht ik 20cm. maar dan moet ik een helixje meer gaan bouwen om naar onder te gaan. Als ik dan toch een helix naar onder maak, is dan 30 cm niet beter??? Ik hoor graag jullie mening...

Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: feniks op donderdag 27 augustus 2020, 15:58:40
 @citaat
de ruimte tussen de 2 "layers" moet voldoende zijn om met je arm bij een ongevallen lok/trein te kunnen komen.
30 cm is echt krap, ik zou gaan voor minimaal 50 cm, maar dit alles hangt af van de diepte van de baan en je leeftijd want je lichaam moet wel "meewerken"  :D
Daarnaast hoe ga je alle bedrading aanbrengen c.q. wegwerken, ook daar moet je achteraf bij kunnen komen.

mvg,

Ruud
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op donderdag 27 augustus 2020, 16:00:41
@Ruud - bedankt voor je feedback. Wat is dan de hoogte van je hoofdbaan?
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Dirkkie_84 op donderdag 27 augustus 2020, 16:19:04
Ontwerp van mijn nieuw project...shoot de pianist

Los van de commentaren op de boogstralen, waar ik het mee eens ben, vraag ik me af wat de gedachtegang is achter dit baanplan. Ik zie heel veel wissels, slingers, bruggen die opklapbaar moeten zijn, kleuren. Het duizelt me voor de ogen en de gedachtegang zie ik niet, behalve zoveel mogelijk rails op zo min mogelijk vierkante meters. Ik ben benieuwd!
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: BlikkenTinus op donderdag 27 augustus 2020, 16:19:48
Ik heb maar 15 cm hoogte tussen de niveaus waar bij het -1 niveau op schouderhoogte ligt als ik sta. Ja, dat is wat ongebruikelijk, maar het is nu eenmaal zo. Maximale diepte in een van hoeken is iets van 85 cm. Ik kan het net bereiken.
Als het moet, kan ik het 0 niveau opklappen. Het scharniert aan de achterzijde. Alle gebouwen moeten eraf en dat is een klus, maar bij de aanleg, nood en groot onderhoud is het wel fijn dat het kan. Gewoon stilgevallen treinen en ontspoord materieel kan ik zonder opklappen van de bovenplaat verhelpen.

Groet,

Peter
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: nobody op donderdag 27 augustus 2020, 16:28:46
1 niveau op schouderhoogte ligt als ik sta.
Dat is niet erg duidelijk, als je je eigen lengte niet vermeld... ;)
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op donderdag 27 augustus 2020, 16:40:00
@ DIRKKIE - Ik had een aantal uitgangspunten. Ik wil met 50 loc's kunnen rijden, niet simultaan, daar was wat onenigheid over, maar wil heel veel locs kunnen zien rijden en altijd anderen. Dus dubbelspoor lijkt mij een must. Ik wil ook niet dat ze alleen maar rondjes rijden, maar in alle richtingen en vanuit alle richtingen in het hoofdstation komen. Ik wil ook graag een zandloper, want ik vind dat mooi. Echter als ik nu over ga naar slanke wissels, weet ik niet of ik dat idee moet laten vallen.
Als je het ontwerp goed bekijkt is de baan een Letter E. Een deel met scenery en het andere deel is meer geschikt om alle richtingen op te kunnen.
Tevens wil ik een lift bouwen met een vriend die al een prototype heeft ontworpen, om locs te parkeren. een verticaal schaduwstation zou men kunnen zeggen. Echter wanneer een loc geparkeerd moet worden en de lift naar boven of onder beweegt, mag het de andere locs niet blokkeren. Dus parallel spoor met wissels.
Ik heb een tuinhuis laten bouwen enkel met een deur, zonder ramen. De treinen moeten wel boven de deuren via een helix.
De kleuren zijn een eigen "codering" omdat ik Wintrack nog niet goed beheers, maar dat gaat beter en zal mijn baan hertekenen maar vanaf nul met lagen beginnen. Er is één opklapbare brug, maar dat kan ook één vaste zijn, dit hangt af van de hoogte van de baan. Ik wil echter niet op mijn buik kruipen om onder dat spoor te geraken. Vandaag lukt me dat nog wel maar morgen??? Hopelijk is dit een antwoord op je vraag..
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op donderdag 27 augustus 2020, 16:49:27
@Ruud. - Je hebt volledig gelijk...we worden jammer genoeg wat ouder, ik ben 66 en heb af en toe wat rugpijn. De 0-hoogte is me nog niet duidelijk. Ik wil niet op mijn buik of rug liggen om decoders en bedrading etc... mooi te kunnen leggen. Daarom dacht ik, als ik nu in een stoel zit (met wieltjes) en dan mag mijn hoofd net niet de onderkant van de tafel raken, dan is dat ongeveer 1m50. Ik ben 1m80 en heb dan rechtstaand een mooi zicht als ik het 0niveau op 1m50 zet. 30 cm naar onder en mijn spoor dat hoger in het gebergte ligt is dan ongeveer op 1m90 - 2m00... De hoogte van het tuinhuis zal ongeveer 2m80 zijn aan de onderkant. Dan kan ik ook nog een plaat zetten om de verlichting achter te bouwen aan de boven kant...
Maar misschien hebben jullie andere ideeën.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: feniks op donderdag 27 augustus 2020, 16:58:08
de hoogte van de hoofdbaan is afhankelijk van wat je wilt, sommige vinden 75 cm mooi en andere weer 120 cm hoog.
Het hangt helemaal af van het aantal lagen, diepte en fysieke toestand.
bij de 150 cm hoogte kan je alleen maar staan en niet zittend naar je baan kijken..allemaal zaken waar je mee te maken hebt.
liggend op een monteursbed o.i.d.  is ook heel goed te doen en dan de onderste laag naar zo'n 50 cm.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: ACTS.zuid op donderdag 27 augustus 2020, 17:52:49
Mijn mening over ideale kijkhoogte voegt niets toe als het gaat om treinen boven je hoofd te laten rijden door klimspiralen in plexiglas kokers: tekst aangepast en foto's verwijderd.

Gr, Ben.

Edit: bijdrage aangepast.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Tony op donderdag 27 augustus 2020, 17:55:29
Hoi Patrick,

Ook ik vind dat er wel erg veel spoor op je baan te zien zal zijn.
En juist met zoveel ruimte heb je de mogelijkheid om mooie ruime bochten en licht slingerende trajecten te maken met de flexibele K-rails.
Ook vraag ik me af, hoeveel ruimte je nog voor de scenery over houdt.

Komt nog bij (als ik het goed begrepen heb), dat je aan een enorme klus gaat beginnen.
Voor je het weet, wordt dit een 10-jaren project.
Alleen al het ballasten van de rails is een gigantische karwei.
En ik spreek uit (ruime) ervaring; naast mijn eigen banen ben ik met een vriend al bijna 20 jaar bezig met onze 2-persoons "clubbaan" langs de wand van 6,5 x 4 meter. Ook met K-rails.

Ik zou gaan voor veel meer scenery en veel minder rails.
Maar ja, het is jouw feestje.

Grtz Tony

Grtz Tony


Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Dirkkie_84 op donderdag 27 augustus 2020, 18:18:23
Ja, dit is een antwoord op mijn vraag.

@ DIRKKIE - Ik had een aantal uitgangspunten. Ik wil met 50 loc's kunnen rijden, niet simultaan, daar was wat onenigheid over, maar wil heel veel locs kunnen zien rijden en altijd anderen. Dus dubbelspoor lijkt mij een must.
Dubbelspoor lijkt mij zeker een must. Welke tijdperk en maatschappij wil je gaan rijden?

Ik wil ook niet dat ze alleen maar rondjes rijden, maar in alle richtingen en vanuit alle richtingen in het hoofdstation komen.
Kijk wel uit met de hoeveelheid wissels in je station. In het echt is ook niet elk spoor vanuit elke richting/spoor bereikbaar. Hoe meer wissels je inlegt, hoe meer dit ten koste gaat van je capaciteit van je baan.

Ik wil ook graag een zandloper, want ik vind dat mooi. Echter als ik nu over ga naar slanke wissels, weet ik niet of ik dat idee moet laten vallen.
Wat bedoel je met zandloper?

Als je het ontwerp goed bekijkt is de baan een Letter E. Een deel met scenery en het andere deel is meer geschikt om alle richtingen op te kunnen.
Daar snap ik het nut niet van.

Tevens wil ik een lift bouwen met een vriend die al een prototype heeft ontworpen, om locs te parkeren. een verticaal schaduwstation zou men kunnen zeggen. Echter wanneer een loc geparkeerd moet worden en de lift naar boven of onder beweegt, mag het de andere locs niet blokkeren. Dus parallel spoor met wissels.
Het klinkt heel mooi, maar hoe handig is het? Het lijkt er nu op alsof je een lift wil omdat een vriend al een prototype heeft ontworpen. Waarom niet een aantal scchaduwstations (2?) onder elkaar en doorverbinden met helixen. Dat zorgt voor een afwisselende treinenloop. Treinen zijn immers lang onderweg in het schaduwstation. Zo kan je a.h.w. een hoop treinen achter elkaar laten rijden los gezien van de capaciteit die een schaduwstation toevoegt.
Een lift zal ervoor zorgen dat je tijdens het verplaatsen van die lift treinen in de buurt van de lift moet stilzetten. Dat kost capaciteit en het maakt de treinenloop ingewikkeld. Ik weet niet hoe een treinbesturingssysteem hiermee omgaat, maar praktisch lijkt het me niet.

Ik heb een tuinhuis laten bouwen enkel met een deur, zonder ramen. De treinen moeten wel boven de deuren via een helix.
Waarom moeten de treinen per se boven de deur langs? Het klinkt allemaal jongensachtig, maar hoeveel rondjes moeten die treinen omhoog/omlaag rijden om die deur over te kunnen steken?
Elders wil je een lift bouwen, maar om een deur over te kunnen steken, wil je wel een helix in elkaar zetten. Bedenk hoeveel tijd daarin gaat zitten en voor wat eigenlijk?

Ik wil echter niet op mijn buik kruipen om onder dat spoor te geraken. Vandaag lukt me dat nog wel maar morgen???
Precies. Daarom zou ik de diepte van de baan terug brengen naar een centimeter of 80-90. Ik zie dat je op de bovenste poot van de E 120cm aanhoudt. Maar hoe makkelijk kun je daar dan nog achterin bij?

Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: BlikkenTinus op donderdag 27 augustus 2020, 20:36:29
@ Wim: fair enough... Schouderhoogte zegt op zichzelf weinig en het metrisch stelsel is niet voor niets uitgevonden.
Maar anderzijds is het wel een universele maat in die zin dat ik precies zover kan reiken als mijn arm lang is,  staand in de houding van WOSA inspecteurs.
Daarop heb ik de diepte van de tafeldelen afgestemd. En dat kan ieder voor zich meten en vaststellen. Het is waardevoller dan een maat in centimeters want iemand met kortere armen dan de mijne heeft er geen reedt aan.  ;)

Groet,

Peter
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op donderdag 27 augustus 2020, 20:59:56
@ Dirkkie - Wel dat is een goede vraag. Ik wil alle tijdperken laten rijden van stoomlocs tot ICE... maar niet samen. Daarom wil ik zoveel mogelijk rangeerplaatsen voorzien zoadat ik verschillende locs kan parkeren en via ITrain (hopelijk kan dat) per tijdperk laten rijden. Dat de scenery dan niet volgens tijdperk is, is een gevolg dat ik er dan bijneem.
Ik hoor je al vragen welk land? Wel dat is idem, een beetje Zwitsers, beetje Duits en beetje Belgisch. Ja ik weet de seinen, de scenery, de kant waar ze rijden, etc... dat neem ik er ook bij.

Het is niet mijn bedoeling om het echt na te bootsen, maar ik wil heel veel treinen door elkaar zien rijden en van alle kanten binnen en buiten laten kunnen rijden... Niet bvb dat de ICE alleen maar op spoor zes om tijdstip etc...binnenkomt zoals in het echt...

Een zandloper is die kleine vaste kruiswissel met al de andere kruiswissels of gewone, er om heen zodat je alle kanten op kan.
Een deel ga ik met scenery bouwen...  het andere deel is veel rangeerspoor en de helix en de lift....

De lift heeft twee redenen. 1. De prijs. De totale kost is ongeveer 500euro voor de onderdelen uitgezonderd, 20 x2m recht spoor om 20 locs te parkeren, verticaal dus ook plaatswinst. Wat kost het om een schaduwstation met 40 wissels te voorzien? Wissels, servo's, decoders om niet van de sporen te spreken. 2. Iets hebben dat niet iedereen heeft... een eyecatcher en een technologisch durfstuk.
En helixes heb ik al genoeg. Twee boven de deur en misschien twee naar het schaduwstation onder het hoofdstation.

De helixen boven of onder de deur heeft een aantal redenen, eerst en vooral rondrijden en niet met dubbele lus werken. Er zijn weeral een aantal locs aan het rijden in de helixen (rijdende parkeerplaatsen) en tenslotte vind ik het ook iets hebben. Het is mijn bedoeling om één van beiden te verlichten en achter plexiglas zetten bvb. als laatste is het ook "gaaf" (zeggen ze in NL denk ik) om zo plots een trein in een plexikoker boven de deur te zien rijden... Althans vind ik...

Op je laatste punt van de 120cm heb je een punt, zeker om de scenery, maar daar heb ik al een oplossing in een vorig bericht over gekregen... maar het is een aandachtspunt. Weet je op het middelste been van de E heb ik aan beide zijde plaats, aan een zijde kan ik het paradespoor mooi decoreren, en aan de andere zijde ook veel plaats om aan te werken zonder dat daar scenery bij hoeft...

@ Tony - je hebt gelijk, er gaat veel tijd in kruipen... de piramiden zijn ook nooit af geraakt... misschien dit ook niet maar ik heb er wel veel zin in. Weet je, als het af is, dan ga je alles afbreken om een nieuw en nog betere baan te maken...maar dit is en word mijn laatste baan...op mijn leeftijd begin je daar ook al aan te denken... wat is de vervaldatum. Helaas kunnen we daar niet op antwoorden. Dus dit is mijn laatste "treinen"levenswerk en ik wil een grote, prachtige baan maken met veel treinen en veel wissels, een grote stad, Faller Car System etc... een grote uitdaging en misschien leer ik door dit forum vrienden kennen die met mij willen komen bouwen?
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: nobody op donderdag 27 augustus 2020, 21:14:58
 @citaat 'k Wil wel. Maar'k ben te oud...
Vooral de laatste jaren gaan sneller dan je kunt bevroeden...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: feniks op donderdag 27 augustus 2020, 21:46:28
 @citaat
Toen ik 55 jaar oud was en de ruimte er eindelijk was wilde ik in mijn onwetendheid qua techniek en kennis een hele grote baan bouwen.
Want wat brengt je er daartoe om zo'n groot project in een keer te willen bouwen...hang naar vroeger als kind naast je "grote" baan of overschatting van je eigen kunde.
Wat ik wil zeggen, je kan misschien de ruimte en de financiële middelen hebben, maar je leeftijd is jammer genoeg wel de maatstaf wat je aan kan en hele grote en complexe baan is dan misschien een "brug te ver"
Nogmaals dit is een ongevraagd advies c.q mijn ervaring, dus begin klein en ga als het allemaal lukt , ga dan voor het eggie. Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: flyerman op donderdag 27 augustus 2020, 23:07:20
Met alle respect, groot project met een statisch sporenplan. Is al gezegd hier, maar noem het nog maar een keer.

Gezien je voorkennis denk ik dat dit, nu, te hoog gegrepen is. Ga eerst eens klein beginnen, testbaan en experimenten met aandrijvingen voor wissels, terugmelders, itrain etc. Als je dat onder de knie hebt dan eens gaan rondkijken hoe een baan te bouwen.

Ik ben bang wanneer je nu gaat beginnen, daar het speciaal gebouwde tuinhuis straks een opslagplaats van trein materiaal wordt.

Maar ieder geval, succes met wat je gaat doen.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: mardig23 op donderdag 27 augustus 2020, 23:44:49
Ik vind het enthousiasme van Patrick geweldig, en hoewel ik niet dezelfde goesingskes heb met plexi buizen en helixen over de deur, voel je echt dat hier een droom wordt nagestreefd. :D

Persoonlijk zou ik de baan aanpassen aan de ruimte, en de deur de deur laten, en de doorgang de doorgang, zonder ophaalbrug.
Je hebt meer dan plaats genoeg om het wat simpeler en doenbaar te maken, en toch veel treinbewegingen te realiseren.
Bij mezelf zal het vermoedelijk moeten, omdat de ruimte slecht is ingedeeld, maar jij hebt geen ramen, hoeken of pilaren in de weg staan.

De lift vind ik een schitterende optie, ik wil dat zeker wel zien opgebouwd worden :thumbup:

Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Hanzi op vrijdag 28 augustus 2020, 06:43:37
Ambiteuze plannen, Patrick! En waarom niet??? Gewoon lekker gaan bouwen en je droom verwezelijken. Hopelijk lukt t allemaal en anders is t een kwestie van de plannen aanpassen aan de ervaringen die je op gaat doen.
Je gaat je iig niet vervelen ;).
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Dirkkie_84 op vrijdag 28 augustus 2020, 06:52:38
Waarom niet? Lees dit topic door zou ik zeggen. Er staan heel vee redenen in.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Hanzi op vrijdag 28 augustus 2020, 08:25:50
Waarom toch die angst?
Je kan beter spijt hebben van dingen die je wel hebt gedaan dan van dingen die je niet hebt gedaan.
Er zijn ook zat voorbeelden waarbij het gewoon lukt om in een paar jaar tijd een gigantische modelbaan te bouwen.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: ACTS.zuid op vrijdag 28 augustus 2020, 08:31:28
In dit topic gaan veel reageerders uit van hun eigen modelspoor beleving, dat gaat wringen. Om die reden heb ik wat bijdragen van mezelf aangepast en foto's verwijderd.
Als Patrick zijn treinen boven een deur en door mega klimspiralen wil laten rijden dan is daar natuurlijk niks mis mee. Op dit forum vind je meer van dat soort banen.

Gr, Ben.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Dirkkie_84 op vrijdag 28 augustus 2020, 08:38:29
Waarom toch die angst?
Je kan beter spijt hebben van dingen die je wel hebt gedaan dan van dingen die je niet hebt gedaan.
Er zijn ook zat voorbeelden waarbij het gewoon lukt om in een paar jaar tijd een gigantische modelbaan te bouwen.

Het is geen angst, maar realisme. Ik zou het scenario waarin je rustig begint, logische onderbouwde keuzes maakt WEL doen. En ik zou het veel te onrealistisch denken NIET doen.

En waarom rij jij dan niet digitaal? Je kan beter spijt krijgen van dingen die je wel hebt gedaan dan van dingen die je niet hebt gedaan toch?
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Hanzi op vrijdag 28 augustus 2020, 15:05:47
@citaat :offtopic: Mijn keuze is -wegens diverse redenen- om analoog te blijven rijden, ik ambieer geen digitale baan en daarom kies ik daar ook niet voor.

Patrick heeft er voor gekozen om een grote digitale baan te gaan bouwen, hij heeft hier bewust voor gekozen en laat er zelfs een schuur voor bouwen. Tijdens het bouwen zal blijken of hij al dan niet te ambitieus van start is gegaan. We gaan het zien maar voorlopig kan ik Patrick alleen maar gelijk geven op de manier waarop hij z'n droom nastreeft. 
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Dirkkie_84 op vrijdag 28 augustus 2020, 16:29:23
@citaat :offtopic: Mijn keuze is -wegens diverse redenen- om analoog te blijven rijden, ik ambieer geen digitale baan en daarom kies ik daar ook niet voor.
En ik adviseer Patche dus ook om diverse redenen niet (direct) voor het baanplan te gaan wat hij nu bedacht heeft. Dat heeft niets te maken met spijt krijgen van iets wat je niet hebt gedaan. Dat heeft te maken met logisch redeneren en op basis daarvan keuzes maken.

Patrick heeft er voor gekozen om een grote digitale baan te gaan bouwen, hij heeft hier bewust voor gekozen en laat er zelfs een schuur voor bouwen. Tijdens het bouwen zal blijken of hij al dan niet te ambitieus van start is gegaan. We gaan het zien maar voorlopig kan ik Patrick alleen maar gelijk geven op de manier waarop hij z'n droom nastreeft.
De vraag is of het bewust genoeg is geweest en of Patche wel alle argumenten voor ogen heeft gehad.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op vrijdag 28 augustus 2020, 16:36:10
Beste treinliefhebbers, ik vind het ongelooflijk hoe jullie allen in de een of de andere zin mij waarschuwen voor de valkuilen. Alvast bedankt. De toekomst zal uitmaken wie er gelijk heeft.
Wie mij kent weet dat ik het altijd groot zie, en dat is me in het leven tot nu toe al wel redelijk gelukt... Ik heb al mijn dromen waargemaakt, zowel beroepsmatig, zakelijk, privé, sportief etc...en vooral ik heb er altijd veel plezier aan beleeft, want dat was mijn rode draad...er lol in hebben. Zoals reeds gezegd had ik vroeger een baantje van 4m bij 2m. Ik had toen op een kleindere schaal moet verder zetten, maar wegens emotionele redenen (de locs uit mijn kindertijd) ben ik met HO verder gegaan. Tot op een dag dat ik iemand leerde kennen die heel de zolder van zijn huis had om zijn spoorbaan uit te bouwen... Dat was het ogenblik dat ik ben afgehaakt want het baantje van 4mx2m was niet realistisch naar mijn zin. Daar we geen kelder nog een zolder hebben in ons huis had ik geen plaats voor een "grote" baan. (Ik denk dat velen dat herkennen.) en was de passie wat geluwd. Ik had het professioneel ook heel druk en de tijd ontbrak me...
20 jaar later, is het vlammetje terug ontwaakt en de zin om aan de grote baan te beginnen is weer opgewakkerd... Corona en de lockdown hebben ervoor gezorgd dat ik achter mijn computer een tuinhuis ben gaan tekenen dat ik eerst zelf ging bouwen, maar door de omvang en de risico's voor de rug heb ik beslist om dit te laten bouwen...en dan ben ik beginnen dromen en ben gekomen tot het baanplan dat jullie kennen.
Ik heb met veel aandacht alle berichtjes gelezen en ga er zeker rekening mee houden. Eenmaal terug thuis ga ik met Wintrack opnieuw aan de slag, weliswaar met de E baan, de helixen, de draaischijf, de lift en een hoofdstation met 6 sporen. De 2221 gaan eruit en ik ga trachten de smalle wissels overal te implementeren. Het schaduwstation zal mijn leerbaan zijn... terwijl ik aan de andere kant de lift ga trachten te realiseren... ik denk dat we dan al in de zomer 2021 zullen zijn en zal vervolgens aan de volgende stappen beginnen in functie van hoe alles evolueert.
Door dit lijntje heb ik al veel goede informatie gekregen en zal minder "leergeld" moeten betalen dank zij jullie, waarvoor dank, en dan zal ik ook sneller aan mijn "nieuw begin" kunnen verder werken.
Ik hou jullie op de hoogte van de evoluties. Ondertussen lees ik verder op dit prachtige forum. Nogmaals dank om jullie passie met mij te delen...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op vrijdag 28 augustus 2020, 16:39:37
Citaat
En ik adviseer Patche dus ook om diverse redenen niet (direct) voor het baanplan te gaan wat hij nu bedacht heeft. Dat heeft niets te maken met spijt krijgen van iets wat je niet hebt gedaan. Dat heeft te maken met logisch redeneren en op basis daarvan keuzes maken.
Dirkkie, jij hebt de ruimte van mijn tuinhuis, wat zou jij doen? Tell me
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op vrijdag 28 augustus 2020, 16:49:44
@ Dirkkie - Ik heb nog iets vergeten te schrijven. Het is heel mijn leven zo geweest dat ik altijd iets nieuw wil leren...ik ben leergierig.
Het zaag en timmerwerk, het soldeerwerk, draadjes strippen en aansluiten en mooi leggen zoals de geluidsman,  daar heb ik geen schrik van... ik wil ITrain onder de knie krijgen en die 50locs laten rijden... dat is mijn drijfveer en mijn droom. Alleen of met de hulp van anderen...
En er zijn nog zoveel dingen die ik wil leren, 3D printen bvb, het weatheren van huisjes en wagens...Ik wil leren met Arduino's te gaan werken en kan zo nog een lijstje opnoemen.... maar eerst die baan en ITrain en die 50 locs en dan zien wel wel waar ik gestrand ben... maar je kan niet weten hoe ik me nu hier in Spanje voel... werkloos, maar heb tijd om te lezen en te leren...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Gertjan H op vrijdag 28 augustus 2020, 17:19:47
Hoi Patrick,
Snap de waarschuwingen van medeforummers helemaal , maar jouw visie ook en ik ben wel blij dat je er duidelijk over hebt nagedacht en ook je eigen pad trekt.
Als ik het goed zie, ben je niet helemaal (of helemaal niet) onbekend met de modelspoorhobby, alleen nog geen ervaring met digitaal.
Volgens mij kun je je grote project en je leertraject-digitaal best combineren. En deze hobby is flexibel: lukt het niet, dan breek je af en begint opnieuw of (en daar zijn de waarschuwingen voor), je krijgt er zo de balen van dat je de gehele hobby aan de kant gooit.
Maar als je enthousiast bent kun je veel tegenslag omzetten naar positieve leermomenten.
Ik heb nog geen tips voor je ten aanzien van het ontwerp (nog onvoldoende bekeken), maar vind het interessant om te volgen, omdat de maatvoering lijkt op waar ik zelf mee bezig wil gaan.
En te oud..... och, als ik zo de gemiddelde leeftijd hier op het forum zie, valt het nog mee >:-D. Je hebt in elk geval tijd om zelf te bepalen hoeveel tijd je aan dit project gaat besteden (ik moet daar nog een jaartje of 10 op wachten....).

gr. Gertjan
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Tony op vrijdag 28 augustus 2020, 17:39:23
Beste Patrick,

Nu ik je motivatie en drijfveren gelezen heb, wordt het allemaal veel duidelijker  :thumbup:
Ik lees al van het begin mee hier en mijn eerste gedachte was; "Oei, waar gaat die aan beginnen ?", maar nu denk ik, dat je vastberaden op je doel af zult gaan en ook, dat je in alle opzichten leergierig bent !
Vastberaden op je doel af.
Ik ga het lekker volgen  :P

Grtz Tony
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Dirkkie_84 op vrijdag 28 augustus 2020, 20:26:47
Citaat
En ik adviseer Patche dus ook om diverse redenen niet (direct) voor het baanplan te gaan wat hij nu bedacht heeft. Dat heeft niets te maken met spijt krijgen van iets wat je niet hebt gedaan. Dat heeft te maken met logisch redeneren en op basis daarvan keuzes maken.
Dirkkie, jij hebt de ruimte van mijn tuinhuis, wat zou jij doen? Tell me

Ik heb nog geen baan. Dat komt omdat ik de ruimte niet had. Maar ik had wel veel treinen en heb er dus wel over nagedacht hoe ik mijn baan in grote lijnen zou willen indelen. Momenteel heb ik 80 treinen, allemaal jonger dan 1990, met nadruk op na 2000. Alles heeft in Nederland gereden of rijdt daar (nog). Mijn uitgangspunt was een zoveel mogelijk realistische baan met als uitgangspunten zoveel mogelijk treinen daarover heen te kunnen sturen. Dat houdt in dat ik zogenaamd hoogfrequent wil rijden.

In de opzet ben ik daarom uitgegaan van een viersporige baan naar voorbeeld van Bijlmer Arena - Utrecht. De interity's rijden dan op de buitensporen en de sprinters en goederentreinen rijden op de binnenste sporen.
Vervolgens ben ik toen het station gaan ontwerpen. Ik heb daar Utrecht Centraal als voorbeeld aangehouden. Niet al te veel wissels, maar wel altijd mogelijkheid om op meerdere sporen te kunnen aankomen. In onderstaand plaatje ben ik dus begonnen met het ontwerpen van de blauwe en rode lijnen. Ik wilde wel dat het in het station mogelijk was dat goederentreinen ongehinderd door het station kunnen. Puur als capaciteitverhoger. Kanttekening is dat dat geen eens per se nodig is.
Ik wilde ook een regionale lijn aanleggen die vanuit het hoofdstation naar de regionale plaats zou toegaan. In het hoofdstation moesten de regionale treinen de overige treinen niet hoeven hinderen. Daarom is een extra perron in het midden aangelegd, waar treinen kunnen keren. Middels een dive-under kunnen ze de rode en blauwe lijnen passeren zonder gelijkvloerse kruising. Dit is een kruising ala Breukelen.
Naast het station heb ik een rangeerterrein getekend. Daar kunnen treinen worden afgetrapt en vervolgens weer worden bijgeplaatst. Zo kan een trein met twee treinstellen, er één achter laten en vervolgens doorrijden naar het schaduwstation. De achtergebleven trein rijdt naar het rangeerterrein en wordt daar opgesteld. Vervolgens keert deze weer terug naar het perron en wacht op de trein die uit het schaduwstation komt. Deze koppelt aan en samen rijden zij verder. Dit is conform werkelijkheid.
De groene lijnen is een HSL.

Het eerste schaduwstation is het schaudwstation waar de intercity's komen te staan. De rode sporen zijn doorgaande opstelsporen, de groene zijn opstelsporen die doodlopend zijn en de blauwe zijn de doorgaande sporen. Aan het einde van het schaduwstation zijn buffersporen opgenomen. Deze sporen maken het mogelijk om elke dertig seconden een trein te laten wegrijden.
Het schaduwstation van de sprinters en goederentreinen bevindt zich één niveau lager en kent dezelfde opzet. Treinen die slechts één richting oprijden, zoals goederentreinen, komen niet op de groene sporen. Dan rijden ze zich namelijk vast.
Dit alles brengt met zich mee dat treinen in vaste stammen komen te rijden. Heel saai, zullen een aantal denken, maar heel realistisch en uiterst praktisch als je digitaal wil rijden en met treindetectie wil werken. Dit soort dingen, leer je dus door veel te lezen en een goed doordacht plan te hebben.

Zoals je ziet heb ook ik een enorm "baanplan", eerder grove conceptschets. Het aantal sporen zal waarschijnlijk veel te veel zijn voor de breedte van de baan die ik wil aanhouden, maar toen ik deze schets maakte ging het me daar niet om. Het ging me om het systeem van treinafhandeling dat ik wilde uittekenen, of het logistiek mogelijk was een vierbaans spoor aan te leggen en toch te werken met schaduwstations. Dat bracht me ook tot inzicht hoe ik om kon gaan met elke dertig seconden een trein te laten rijden dmv de bufferzone, het omgaan met doorgaande opstelsporen, kopsporen, wissels plaatsen op plekken waar ze moeten komen. Ik heb namelijk over elke wissel nagedacht waarom deze erin zou moeten komen en waarom niet. Dat geldt voor het schaduwstation, voor het hoofdstation, voor het opstelterrein en voor het regionale station.

Ik heb net een huis gekocht en heb ruimte voor een testbaan. Die ga ik, als het huis af is, dus ook rustig aan uitwerken.
In jouw geval zou ik ook zeker groot denken. Visie is belangrijk om ergens naartoe te kunnen werken. Maar zoals je ziet is mijn plan opgebouwd uit verschillende niveaus en spoorlijnen. Stel dat ik de ruimte niet heb om alles te kunnen bouwen, kan ik bijvoorbeeld de HSL laten vervallen of het rangeerterrein of allebei, enz. Wat ik dus als ik jou was zou doen is visie aanbrengen met een echt goed doordacht plan, wat in stappen is opgebouwd en wat te faseren is.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: ACTS.zuid op zaterdag 29 augustus 2020, 08:23:00

Ik heb net een huis gekocht en heb ruimte voor een testbaan. Die ga ik, als het huis af is, dus ook rustig aan uitwerken.


Ovaaltje van 4 blokken, 2 inhaalspoortjes en een kopspoortje?

Gr, Ben.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Hanzi op zaterdag 29 augustus 2020, 09:16:29
@citaat lijkt me wijs ;).
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Dibbes op zaterdag 29 augustus 2020, 09:21:03
 @citaat @citaat
 :D
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zaterdag 29 augustus 2020, 11:39:40
Citaat
Ik heb net een huis gekocht en heb ruimte voor een testbaan. Die ga ik, als het huis af is, dus ook rustig aan uitwerken.
Dus Dirkkie wij hebben en beetje dezelfde ideeën... Een grote baan...een E vorm en veel locs die gaan rijden. Maar zo te zien is jouw testbaantje wel veel groter dan mijn tuinhuisje. Vraagje, heb jij vroeger al verschillende banen gehad?
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Dirkkie_84 op zaterdag 29 augustus 2020, 12:26:15
Ja, heb ik. Zowel analoog als digitaal.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Dirkkie_84 op zaterdag 29 augustus 2020, 12:27:57

Ik heb net een huis gekocht en heb ruimte voor een testbaan. Die ga ik, als het huis af is, dus ook rustig aan uitwerken.


Ovaaltje van 4 blokken, 2 inhaalspoortjes en een kopspoortje?

Gr, Ben.

Rondje/ovaaltje inderdaad, wel dubbelspoor, opstelterrein in het midden, kopspoor(tjes). Nog wel even over nadenken. Huis is net af.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: ACTS.zuid op zaterdag 29 augustus 2020, 12:34:05
 @citaat We zitten er klaar voor tegen die tijd. Na 10 jaar mauwen op dit forum wordt het wel eens tijd dat je wat laat zien van je kunsten. :D ;)
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Dirkkie_84 op zaterdag 29 augustus 2020, 15:58:49
Zoo inderdaad. Ik schrok er zelf van!
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Christian P op maandag 21 september 2020, 12:13:59
Hey Patrick,

We kennen elkaar persoonlijk maar vind het wel leuk om elkaars gedachten op dit platform met elkaar te delen.
50 stellen tegelijkertijd laten bollen is technisch mogelijk doch zullen er heel wat stil staan. Dus dat zie ik niet als een obstakel.
Wat je wel moet weten is wanneer het fout loop, het een nachtmerrie is om de positie van alle stellen na te kijken in iTrain.

Dus waar je vooral de aandacht op moet zetten is ervoor zorgen dat er geen ontsporingen mogelijk zijn. Dus geen stijle hellingen, geen moeilijk wissels en geen korte bochten. Je gaat met K-rails werken, ik zou dan overal de flex rails gebruiken.
Ook je klimspiraal ga je groter moeten maken.

Als laatst, qua esthetiek, zou ik je aanraden om de S-bochten te verwijderen en deze met flex-rails heel lang en elegant laten lopen. Ook het station zou ik iets schuin zetten.

Alvast een leuk ambitieus (heel veel) meer-jaren project ;-)

Groetjes
Christian
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Buzz_4stroke op dinsdag 22 september 2020, 11:19:16
Buiten de tijd en moeite is er nog een factor.... namelijk geld. Van wat ik hier zie (bovenstaande tekening) kun je een leuke nieuwe auto kopen.
Er wordt vaak aan een plan getornd wanneer de ruimte tegen blijkt te vallen, maar het budget is in gedachte vaak eindeloos...
Maak eens een globale berekening van het railmateriaal wat nog aangeschaft moet worden, neem de nieuwprijs haal daar 30% vanaf. Tel daarbij globaal wat wisselaandrijvingen, terugmelders en transformators boosters bij op en ik denk dat je schrikt.
Uiteraard kan ik niet in je beurs kijken maar baseer de uitspraken op wat ik zie hier op het forum en in mijn omgeving van personen die een baan bouwen.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op dinsdag 22 september 2020, 12:11:38
@ Chris -  Bedankt voor de info, ik heb al een budget gemaakt voor de sporen, nog niet voor de decoders,wisselaandrivingen, terugmelders omdat ik nog geen keuze gemaakt heb welk merk ik wil gaan gebruiken... Ja inderdaad, een auto zeg maar, want je moet ook het treinhuis erbij rekenen... maar zoals reeds gezegd is dit mijn laatste levenswerk... ik ga ze ook niet allemaal mee in de kist nemen hé :-)
Vraagje, waarom nieuwprijs minus 30%. Ik ben wat gaan Googelen en bij treinshop Oolaerts lijkt mij de beste prijzen te geven...Heb jij andere adresjes?
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Mark147 op dinsdag 22 september 2020, 12:59:21
op MP, man uit Lelystad. Weet zijn naam niet meer (c-rails michael?)
Volgens mij hoe meer je afneemt hoe groter de korting.

Weet niet of ie dat nog steeds doet.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Mark147 op dinsdag 22 september 2020, 13:00:46
 @citaat

https://www.marktplaats.nl/u/c-rail-maikel/6739798/ (https://www.marktplaats.nl/u/c-rail-maikel/6739798/)
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Buzz_4stroke op dinsdag 22 september 2020, 13:24:18
Mijn gedachte was, tweedehands is er ook genoeg te krijgen voor een fractie van de prijs van nieuw (vaak partijen voor 25% nieuw), hier zul je veel bochtjes 130 van overhouden, die verkoop je weer. Je zult nieuw(er) moeten kopen waar je niet aan kunt komen. Gemiddeld kom ik dan op 30% van nieuwprijs. Let wel dit is gewoon een voor de vuist weg percentage. Niet dat ik ergens een adresje heb. Sneupen is denk ik het sleutelwoord.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op woensdag 07 oktober 2020, 21:31:14
Ondertussen zijn we weer thuis... Tijd om aan levenswerk te beginnen. De funderingen zijn klaar. Plastic buizen van 30cm doorsnede, 70cm diep in de grond gestoken en 40cm boven de grond. Vervolgens beton erin gekapt en laten drogen. De fundering is klaar.
Assymo, voor alle tuinconstructies op maat, is de maten komen nemen zodat ze aan de productie kunnen beginnen. Ik wacht nog op een plan ter goedkeuring. Ik verwacht dat einde van de maand het tuinhuis zal opgeleverd worden.
Ik kan nu al de elektrische bedrading klaarleggen van ons huis naar het tuinhuis. 3x6 carré + aarding. Tevens een kabel leggen voor internetaansluiting in het tuinhuis. Handig voor upgrades en om muziek te streamen...

Verder heb ik mijn plan volledig hertekend en zoveel mogelijk rekening gehouden met jullie opmerkingen en mijn doelstellingen.
- De ingangsdeur komt in de midden aan de zijkant. Nu kan ik de helix bouwen met rechte stukken ertussen om minder snel te moeten stijgen.
- Ik heb de middenmuur er uit gehaald en ga dus de scenery aan beide kanten bouwen... Beter overzicht en tevens een oplossing voor de lucht circulatie met de airco.
- Om een mooier, groter en langer station te maken heb ik dit schuin gelegd, met een aantal wisselstraten. De zandloper heb ik laten vallen daar ik geen kruiswissel heb om dit met de slanke wissels te maken. Thanks Christian.
- Ik heb voor 99% gewerkt met de slanke wissels 2273 en 2272. Slechts op één enkele plaats de 2262 en 2263 gebruikt, maar is niet zichtbaar. Komt onder de bergen. Thanks Christian.
- ik heb alle 2221 bochten er uit gehaald en enkele malen de 2231 gebruikt met 03 en 04 er tussen om een buitencirkel te kunnen maken aan de 2231 binnenbocht. Verder meestal de 2251 en 2241 gebruikt. En ook een aantal smooth bochtjes gemaakt met de flexrails.
Dit is in en nutshell wat de grote verschillen zijn met mijn vorig ontwerp....nu snel aan de bak
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op woensdag 07 oktober 2020, 21:35:39
Baanplan per laag
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Tony op zondag 11 oktober 2020, 09:44:12
Dat plan ziet er vele malen beter uit, Patrick  :thumbup:

Dat doel is alvast bereikt  ;)

Grtz Tony
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Hanzi op zondag 11 oktober 2020, 10:58:40
Zeker weten, dit is een stuk reëler, al kan je je afvragen of je werkelijk over je toegangsdeur heen wil gaan...
Ga je die spiralen nog aankleden met scenery? Wordt dan wel een hele steile berg vrees ik.
Een andere mogelijkheid is aan de ene kant (helix 1) onder de baan duiken en pas aan de andere kant (helix 2) weer boven komen.
Maar goed, eerst maar eens een mooi tuintreinhuis bouwen; de basis ziet er al goed uit!
Veel succes en plezier met dit project! :D
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op maandag 12 oktober 2020, 10:10:40
Bedankt Tony
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op maandag 12 oktober 2020, 10:19:46
Nee Hanzi, ik ga een "muur" zetten aan het begin van de helixen met een tunnelportaal. Aan de voorkant waarschijnlijk een plexiglas om toch de helix te kunnen zien en om het geluid te dempen. Wat is het verschil van onder de baan te duiken of boven de toegangsweg te gaan? Ik denk dat boven de deur de "kortste" weg is. Ik schat dat niveau 0 op +/- 1m10 - 1m20 gaat liggen. Dus van 1m20 naar bvb 2m20 is 1m. Naar onder is het iets meer... maar dan moet ik nog onder de vloer en daar komt isolatie en vinyl vloerbekleding op... Lijkt me niet ideaal... ik denk dat boven de deur de gemakkelijkste oplossing is... maar zover ben ik nog niet...
Eind deze week beginnen ze aan het treintuinhuis....Dan ga ik de electra aanleggen, en begin november de airco installatie met vocht"controle". Vervolgens de vloerbekleding en dan kan ik naar de houthandel...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: wimpietje op maandag 12 oktober 2020, 11:11:16
Dag patrick, net over jouw topic gestruikeld... geweldig project zeg! Ik blijf het volgen hoor  :thumbup:
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: flyerman op maandag 12 oktober 2020, 11:21:57
Inderdaad een stuk realistischer. Mooi baanplan, alleen beetje veel bomen :).
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Wico op maandag 12 oktober 2020, 14:35:32
Hoi Patrick,

Met veel plezier je topic tot zover doorgelezen. Zeer ambitieuze plannen, maar zo op het oog goed doordacht en met "alle tijd" om dit te gaan bouwen. Zelf ben ik inmiddels al weer een paar jaar geleden begonnen met de bouw van een Zwitserse baan op de zolder van ons nieuwe huis. Ik heb een nuttig oppervlak van 12 x 4 meter beschikbaar dus alle ruimte om iets moois neer te zetten. Beperking zit wel in het schuine dak, maar kan toch de nodige meters rails kwijt. Inmiddels staat de volledige ruwbouw en zijn de schaduwstations en de spiraal gereed. Volgende stap is het afwerken van het zichtbare deel van de baan. Ik blijf je topic met veel interesse volgen en veel succes met de bouw!

Groeten,
Wico   
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Hanzi op maandag 12 oktober 2020, 16:56:50
Nee Hanzi, ik ga een "muur" zetten aan het begin van de helixen met een tunnelportaal. Aan de voorkant waarschijnlijk een plexiglas om toch de helix te kunnen zien en om het geluid te dempen.
Goed idee :thumbup:

Wat is het verschil van onder de baan te duiken of boven de toegangsweg te gaan? Ik denk dat boven de deur de "kortste" weg is. Ik schat dat niveau 0 op +/- 1m10 - 1m20 gaat liggen. Dus van 1m20 naar bvb 2m20 is 1m. Naar onder is het iets meer... maar dan moet ik nog onder de vloer en daar komt isolatie en vinyl vloerbekleding op... Lijkt me niet ideaal... ik denk dat boven de deur de gemakkelijkste oplossing is... maar zover ben ik nog niet...
Ik schreef en bedoelde onder je baan (dus voor of achter je schaduwstations langs); niet onder je vloer :-).
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op maandag 12 oktober 2020, 18:31:32
Bedankt Wico...Heb jij ook een draadje?
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op maandag 12 oktober 2020, 18:32:36
@ Martin - Ik ben een groene jongen... :D :D
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op maandag 12 oktober 2020, 18:34:16
@ Wim - Thanks
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: basjuh1981 op maandag 12 oktober 2020, 18:45:23
Bedankt Wico...Heb jij ook een draadje?
Staat in zijn handtekening ;)
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Wico op maandag 12 oktober 2020, 18:58:56
Bedankt Wico...Heb jij ook een draadje?

Patrick de bouw van mijn nieuwe baan in opbouw vind je op: "Donnerwetter Alm" (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=70305.0), en beelden van mijn oude baan staan hier: "Donnerwetter Wald" (http://forum.3rail.nl/index.php?topic=55588.0). Veel kijkplezier :).

Groeten,
Wico
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Guy op zondag 18 oktober 2020, 14:15:55
Hey Patrick,
Wat een project en wat een mooie ruimte ook ter beschikking .Goed om te horen dat er nog mensen bezig zijn met modeltreinen op een boogscheut van Wijnegem.Ga je hier blijven volgen met je vorderingen.Je bent natuurlijk ook welkom in Wijnegem voor een biertje of een praatje.Ben namelijk ook bezig aan een gelijkaardig project met zelfde afmetingen maar voor een 25 tal treinen.
Heb zelf hier nog geen draadje aangemaakt daar pc niet mijn sterkste kant is.Keep up the good work.
Groeten Guy
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zondag 18 oktober 2020, 17:46:44
@ Guy - Aan de mooie ruimte beginnn ze morgen... binnen twee weken kan ik dan eindelijk beginnen...  verwarming en koeling laat ik plaatsen en dan ga ik met de electra, verlichting en data beginnen, en uiteraard muziek... mijn Sonos speakers zijn al geleverd... dan de onderbouw en het schaduwstation beginnen bouwen - Fase I. Vervolgens mijn leerproces met Itrain en als dat allemaal lekker automatisch werkt dan begin ik aan de spiralen en de bovenbouw... Maar dat is voor later... Biertje en praatje zal voorlopig moeilijk zijn want de café's gaan morgen dicht, maar Wijnegem is inderdaad achter de hoek...wij zullen elkaar zeker ontmoeten... Groetjes. Patrick
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: 1200Blauw op donderdag 22 oktober 2020, 15:36:54
Dit is een enorm plan. Zelf heb ik ook een (voor mijn doen) enorm plan. Dat valt echter bij dit in het niet. Ik leef in de veronderstelling dat dat nooit af gaat komen en daar heb ik vrede mee. Het gaat mij om de droom waar ik aan werk.

Aan dit project vallen me een aantal zaken op. Wellicht is op een aantal punten al commentaar gegeven, ik heb niet alles grondig gelezen. Het is bovendien slechts mijn mening, meer niet.
1. De klimspiralen aan weerszijden van de deur lijken me slecht bereikbaar. Wat moet er gebeuren als helemaal bovenin een trein strandt? Past er een trapje binnenin de helix?
2. Het middelste "eiland": volgens mij wordt dit verrassender om naar te kijken als je een trein ergens naartoe ziet rijden en niet terug. Alleen de bocht wegwerken is dan niet voldoende denk ik: de toeschouwer zal opmerken dat dezelfde trein weer terugrijdt. Zelf heb ik een dergelijke situatie ook. Ik heb ervoor gekozen de terugweg uit het zicht te laten plaatsvinden, en daar ook een schaduwstation gesitueerd. Dat brengt me meteen op het volgende punt.
3. De plaats van het schaduwstation direct onder het hoofdstation heeft ws gevolgen voor de bereikbaarheid. Ik zou een andere plek overwegen die het gemakkelijker te bereiken maakt, bijvoorbeeld onder de middelste poot van de E. Daar kun je er van twee kanten bij.
4. Je schaduwstation heeft een trapeziumvorm. Wellicht is een parallellogram beter, zodat alle sporen even lang zijn. Voor lange treinen of treinen met lange rijtuigen is het doorgaans ook prettiger geen S-bochten te hoeven berijden en die worden met het parallellogram grotendeels of helemaal voorkomen.
5. In het zicht zou ik uitsluitend flexrails gebruiken voor het construeren van alle bochten en die zo geleidelijk mogelijk te laten verlopen. Dat ziet er veel fraaier uit (vind ik ;)) en je hebt er de ruimte voor, dus waarom niet?!
6. Even de knuppel in het hoenderhok: ik zou het station net andersom leggen, dus links naar achteren en rechts naar voren. Daarmee kun je de sporen in het station langer maken en kun je er dus langere treinen kwijt. Bovendien verdwijnen dan alle scherpe bochten achter de draaischijf en kun je ze daar evt. met wat groen netjes wegwerken. Je creëert er ook een fraai verdwijnpunt mee linksachter en de kijker kan beter de treinen in het station zien. Aan de rechterzijde heeft dat wel gevolgen voor de plaats van het binnenrijden van de helix. Die draait dan net andersom...
7. Ik zou dat traject boven de deur heroverwegen. Zulke lange hellingen vragen veel van je locs, zeker als er met lange treinen wordt gereden en daar leent de rest van de baan zich juist prima voor.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op donderdag 22 oktober 2020, 16:59:50
@1200Blauw - Bedankt voor koe uitgebreid commentaar. Sta me toe om hierop te reageren.
1. Het 0 niveau ga ik op 110cm leggen en ik ga ervoor zorgen dat je er langs onder in kan. met een opstapje kan ik dan toch tot boven het bovenste spoor denk ik / hoop ik.
2. je hebt volledig gelijk en gisteren was ik ook al op het idee gekomen om daar een schaduwstation te bouwen. Dat ga ik verder uitwerken.
3. Ik denk niet dat de bereikbaarheid van het schaduwstation onder het hoofdstation een probleem zal zijn. Ik ga dat op 30cm onder het hoofdstation zetten...
4. Je hebt volledig gelijk. Ik heb dit al hertekend maar nog niet gepost. Maar het is nog steeds een trapezium. Met een parallellogram wordt het te klein enerzijds en heb ik een probleem met de lus die ik absoluut wil blijven behouden.
5. Mijn vorig baanplan op het eerste blad waren de bochten met 2232 sporen en andere wissels. Daar had ik, terecht commentaar op gekregen. Ik heb dit met 2251 en 2241 rails en slanke wissels aangepast. Oogt mooier en blijkbaar minder ontsporingsgevaar. Ik heb in dit plan met enkele flexrails gewerkt, maar heb daar geen of weinig ervaring mee. In het uiteindelijke traject zullen er zeker meer flexrails gebruikt worden.
6. Zoals je zelf schrijft draait de helix dan andersom en dan heb ik een probleem met de deur, denk ik...
7. Wat zou je dan doen? een stuk dat je weghaalt? het was nu ook een van mijn dromen om boven de deur in een flexikoker een trein te zien passeren... Ik moet de helixen nog eens uitekenen. Heb ze al aangepast door er rechte stukken tussen te zetten. De deur heb ik nu in de midden gezet, maar die kan ik niet meer verzetten. De werkzaamheden zijn begonnen...
Maar ik neem je commentaren in beschouwing en zie wat ik kan aanpassen. Alvast bedankt voor je positieve opmerkingen. Mvg. Patrick
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Guy op donderdag 22 oktober 2020, 20:36:02
Hallo Patrick,
Zelf heb ik op mijn baan 6 verschillende niveaus...toch echter heb ik nergens een helix gebruikt om hoogte te winnen voor mijn Zwitsers landschap .Mijn lange helingen zijn verdoken en max. 2% daar ik met treinstellen van 3m rij.Het nadeel is dat ze geruime tijd verdwijnen ...als je wil daar ik toch afgestapt ben van een helix...heb hier 2 verschillende mallen liggen voor een helix ...je mag ze gebruiken als je wil.
Eentje voor 2241 en 2251 volledig rond en eentje ook met 2241 en 2251 met 5 rechten of de 2205 tss.
Hoor het wel en nog veel plan plezier.
Groetjes Guy
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op donderdag 22 oktober 2020, 22:47:59
Hi Guy, heb je soms een plannetje van je baan? mooi 6 niveaus en zonder helix...hoe groot is je baan? Wat moet ik mij voorstellen met die mallen? Zijn die van papier of in hout of karton? Waar woon je? Ik gebruik inderdaad 2241 en 2251 voor de helix. Misschien kan ik er iets van leren. Ik was van plan een plankje hout te nemen, dan de sporen erop leggen om de juiste maten te bepalen en de plekken waar ik de draadstangen moet plaatsen. Vervolgens deze via Id te tekenen en ze vervolgens laten maken bij iemand die een C&C toestel heeft. Alvast bedankt. Groetjes. Patrick
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op donderdag 22 oktober 2020, 23:56:13
Het tuinhuis begint vorm te krijgen... Het houtskelet is af. Dak in OSB platen ligt erop. De isolatie ook. En het rubberdoek ligt er nog losjes op. Ondertussen heb ik vandaag de elektrische bedrading (105m 3x4carré) van het huis naar het tuinhuis getrokken. Tevens datakabel Cat6 mee in de wachtbuis getrokken. Morgen schakelkast en switch plaatsen. Stopcontacten en verlichtingsbedrading in de holle wanden plaatsen alvorens de OSB platen het geheel binnen afwerkt. Tevens voorziening treffen voor de koperen buizen van de airco. Heb vandaag hulp van mijn kleinzoon op de werf gekregen. Safety first en hem een helm opgezet.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Guy op vrijdag 23 oktober 2020, 00:05:12
Hey Patrick,
Een volledig plan op computer heb ik niet ,een goede vriend heeft het getekend en afgedrukt op papier in verschillende delen per laag.Mijn zolder heeft een grondoppervlakte van 9mx9m.Zit natuurlijk nog met de schuine kanten.Mijn baan heeft de vorm van een U..De bruikbare ruimten tss de schoren is ongeveer 5,40m op 9,0m.De baan opp. is ongeveer 8,5mx1,80m +8,0mx1,20m +8,0mx1,40m/2,40m.Het is in principe een heel eenvoudige baan steunend op het hondenbeen principe met aan elke zijde een keerlus met schaduwstation van 8 en 15 opstelsporen allemaal 3,80m lang(21x2200).Aan één zijde een groot zichtbaar station met 11 sporen over heel de lengte (21x2200) zodat elke trein op elk spoor kan rijden.De mal voor de volledige cirkel (2241 en 2251)is in multiplex van 4mm voorzien met gaten voor de draadstangen.De grote helix(2241 /2251 +2205) is in MDF van 12mm in 4 delen ...ook voorzien met gaten.Heel de baan is bedoeld om met lange treinen de rijden naar het voorbeeld 8/10 rijtuigen van 30cm en 15 /20 goederenwagens.Daarom dat ik alleen 2241 en 2251 gebruik in de onzichtbare delen en in de zichtbare delen 2274(tegenbocht slanke wissel) en buitenom de flexrail 2205......slanke wissels zijn de enige die ik gebruik .Patrick geef mij eens een belletje als je zin hebt op het nummer [telefoonnummer weggehaald, zie reden hieronder] dan geef ik je mijn adres.(Zet dit niet graag online)
Groetjes Guy


Edit Frenkievee: telefoonnummer weggehaald van openbare gedeelte van het forum. Zet nooit telefoonnummers en adresgegevens zomaar online, maar stuur elkaar dan even een PB en/of mailtjes om dit soort zaken te delen. Dat is veel veiliger!
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Hanzi op vrijdag 23 oktober 2020, 07:36:23
Mooi project Patrick, en je hebt nogal de ruimte dat je dit neer kunt zetten en dat allemaal zo'n 100 meter (!) vanaf je woonhuis 8o.
En Guy: je kunt ook een PB (Persoonlijk Bericht) gebruiken om privé info door te geven.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Tony op dinsdag 27 oktober 2020, 10:37:07
Nou Patrick, je lijkt wel een grootgrondbezitter !
Daar kan nog een heel indianendorp bij ! Zal je kleinzoon niet erg vinden :D

Maar het schiet al flink op, zo te zien  ;)

Grtz Tony
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op dinsdag 27 oktober 2020, 13:18:15
@ Tony - wat is een grootgrondbezitter? Wij hadden achter in de tuin een stukje bos wild gelaten, omdat ik geen zin had om iedere zaterdag een halve dag gras te maaien... Daar heb ik nu mij treinhuis gezet... Deze week is het af. Volgende week wordt de airco geplaatst en dan een vinyl bekleding om de vloer netjes te houden...en dan kunnen de grote werkzaamheden beginnen...
Ondertussen nog aan het baanplan verder gewerkt en wat aanpassingen gedaan. Er is nog één knoop (van velen die nog moeten komen) die ik niet heb doorgehakt, namelijk de hoogte tussen schaduwstation en Niveau 0. Eerst had ik 30 cm tussen beiden, maar om deze afstand te overbruggen moet ik een aantal rondjes in de helixen gaan draaien. Ik schat één volledige ronde per 10cm. Echter is er een deel waar ik geen of moeilijk gebruik kan maken van een helix en dus moet ik die afstand overbruggen met een dalend/stijgend spoor. Ik heb even nagemeten om 20cm hoogte te overbruggen kom ik net aan 2% helling uit. Dat is acceptabel. Maar indien ik 30cm moet overbruggen dan komt de hellingsgraad in het gedrang.
Kan iemand mij zeggen of 20cm tussen schaduwstation en hoofdbaan doenbaar is om nog aan de treinen te kunnen bij een calamiteit bvb?
Groetjes
Patrick
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: ACTS.zuid op dinsdag 27 oktober 2020, 13:47:08
 @citaat

Dit is 7 sporen diep met 18,5cm ruimte:


(https://imagizer.imageshack.com/v2/1600x1200q90/922/8NHJNM.jpg) (https://imageshack.com/i/pm8NHJNMj)

Gr, Ben.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Gertjan H op dinsdag 27 oktober 2020, 14:54:23
De foto van Ben is heel illustratief, maar hij kan volgens mij een klep openen.

Maar nu ik het goed bekijk is het eigenlijk bij 2 en meer sporen al niet goed te doen wanneer een tweede of derde trein uit de rails staat en er 1 of 2 treinen voor staan, behalve wanneer je er volledig van bovenaf op kunt kijken.

Het enige wat je bij een vast bovenblad kan doen is:
1. alle treinen die vooraan staan wegrijden
2. Proberen de ontspoorde trein(deel) over de nadere treinen te tillen door met je arm tussen de lagen en over alle geparkeerde treinen te wurmen. Dat laatste gaat steeds gemakkelijker naarmate er meer ruimte is tussen de lagen (en je dunnere armen hebt  >:-D).
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: ACTS.zuid op dinsdag 27 oktober 2020, 16:41:31

De foto van Ben is heel illustratief, maar hij kan volgens mij een klep openen.


Gaten zijn permanent open, geen klep.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Guy op dinsdag 27 oktober 2020, 19:39:52
Hallo Patrick,

Mijn schaduwstations voor 8 opstelsporen 30cm hoogte verschil ...voor 15 opstelsporen 35cm hoogte verschil.
Hangt vooral af hoe breed je schaduwstation is.....meer ruimte is altijd handig....het is meestal de laatste die ontspoort.

Groetjes Guy
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op donderdag 29 oktober 2020, 20:00:13
Vandaag kan ik Fase I afvinken. Het treinhuis is af. Ik ga het mijn TrainCave genoemd. Nog een trapje om in te stappen en de ruwbouw is 100% af. Ik ben ondertussen met de aansluitingen van de elektrische leidingen begonnen. Zekeringkast geplaatst en getest. Alles werkt. Nu de stopcontacten aansluiten en de verlichting. Ik voorzie een aantal  8 tal TL Led armaturen met dubbele lampen van 4000°. Dit is wit licht maar goed om te kunnen werken daar ik geen buitenlicht heb. Later ga ik RGB LED strips plaatsen om dag en nacht situaties te kunnen simuleren. Heeft iemand ervaring met RGB oplossing van Digikeijs?
Enkele fotos van de situatie op 29/10/2020
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op donderdag 29 oktober 2020, 20:05:52
De twee eerste foto's waren van maandag. Nu is binnenkant volledig bekleed met OSB platen.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Hanzi op donderdag 29 oktober 2020, 20:32:40
Mooi project hoor :thumbup:.
En tja de benodigde hoogte van je schaduwstation...
30 cm is natuurlijk handiger dan 20 cm maar 20 cm is zeker niet ondoenlijk. Iedereen heeft hier zo zijn eigen idee over.
Als je wil weten welke hoogte voor jou aanvaardbaar is zou ik zeggen: maak een eenvoudige proefopstelling met 2 planken, wat rails en wagons.


Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Jan22 op donderdag 29 oktober 2020, 21:13:07
Mooi project, dit past net aan in m'n moestuintje van 300 vierkante meter.
Maar daar krijg ik geen bouwvergunning voor (natuur netwerk, en dat soort dingen).  :D

Als je een schaduwstation down under legt, zorg dat het werkt (foutloos, technisch kan dat).
De afstand tussen de laag er boven hou je minimaal, maar zorg wel voor of een opklapbaar scharnierende laag erboven, of een schuiflade erboven (die constructie  bepaalt dan de hoogte) of een ophijsbare bovenlaag.
In alle gevallen kun je erbij. Ik heb jaren 10 cm aangehouden, geen probleem als je van te voren bedenkt wat je moet doen als iets onverhoopt toch fout gaat.

Stel je maakt 3 -4 lagen boven elkaar. Dan moet je even aan je baard krabben hoe je dat gaat oplossen.
Met 1 laag zou ik me geen zorgen maken.

Ik ben nu zelf in denkfase over een onderlaag op +10 cm hoogte. En de hoogste laag op +70 hoogte.
Ik weet nu weer wanneer ik me voor het laatst heb geschoren.  :D

 
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: ArieV op donderdag 29 oktober 2020, 22:22:39
Dag Patrick,

Een prachtige ruimte en enorm smaakvol gebouwd/ingepast. Complimenten!

Groet, Arie
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Gertjan H op donderdag 29 oktober 2020, 22:54:40
Wordt een mooie ruimte, maar waarom zitten er geen ramen of lichtkoepel in? Is Dat niet erg somber werken, constant in kunstlicht?

Gr Gertjan
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op donderdag 29 oktober 2020, 23:35:32
@Jan - Ik heb de knoop doorgehakt - schaduwstation op 90cm en hoofdbaan op 110cm. Ik zal er langs onder gemakkelijk aan kunnen en boven schaduwstation inderdaad een luik met stad en gebouwen...
@Arie - bedankt voor de complementen
@Gertjan - bewust voor gekozen. Geen invloed van buitenlicht, geen last van waterinfiltraties, risico minder van inbraak, rondrijden tegen de wanden en zelf in het midden van de baan staan... wil ik buitenlicht dan kan ik nog altijd de deur openen. Het gebouw is ook zo ontworpen dat er altijd ramen kunnen ingezet worden indien het voor ander toepassingen zou gebruikt worden, maar dat is nu geen issue
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Tony op dinsdag 03 november 2020, 09:59:30
Dat ziet er goed uit, Patrick  :thumbup:

Het bouwwerk past ook uitstekend in de omgeving.
Het Grote Treinfeest kan beginnen  ;)

Grtz Tony
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: mardo op dinsdag 03 november 2020, 13:34:57
Heel gaaf zo in de natuur. Ik vind wel 1 grote boom erg scheef staan en precies boven je mooie gebouw. Ben je niet bang dat deze omwaait???
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op dinsdag 03 november 2020, 14:04:45
@ Marco - Nee hoor. De foto is een beetje vervormd door de groothoeklens van de iPhone. Het is een sterke eik en ik heb er dit jaar alle dode takken laten uit snoeien. Die moet ik wel in het oog houden. Alvast bedankt om je bekommernis.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: mardo op dinsdag 03 november 2020, 14:32:31
 :thumbup:en ben zeer benieuwd naar u vorderingen!
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op vrijdag 06 november 2020, 20:04:07
Even korte update. van de TrainCave.
Verlichting (hoofd LED-verlichting is geïnstalleerd en werkt) Later komen er RGB LED strips die dag en nacht kunnen simuleren.  CHECK
Stopcontacten zijn geplaatst, enkel nog een vijftal aansluiten. CHECK
Zekeringkast, ingebouwd, verliesstroomschakelaar en zekeringen geplaatst en werkzaam. CHECK
WIFI antenne en kleine router geplaatst. Werkzaam. CHECK
SONOS - ik had nog twee Play5 speakers liggen die niet meer door SONOS ondersteund worden sinds ze SONOS2 hebben gelaunched. Ik heb deze twee speakers in een afzonderlijk netwerk gezet en deze werken nog met de oude SONOS1 app. Muziek in de TrainCave - CHECK
Daikin airco werd vandaag geplaatst. Dus in deze koudere tijden kan ik mijn ruimte op temperatuur houden en er tevens een afzonderlijke module om de vochtigheid constant te houden. In de zomer kan ik het hoofd koel houden. CHECK
Volgende week komen ze de maten voor de vinyl opmeten.
En dan kan ik aan de onderbouw van schaduwstation beginnen. Dit gedeelte zal ik gaan gebruiken om ITrain onder de knie te krijgen...
Voila in een nutshell de vorderingen.
Graag ook woordje van dank aan Christian die het WIFI gedeelte installeerde en werkzaam maakte.
Verder wens ik jullie een prettig WE.
Groetjes
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: ronaldk op vrijdag 06 november 2020, 20:20:01
Hoi,

aardige vorderingen zo....

Later ga ik RGB LED strips plaatsen om dag en nacht situaties te kunnen simuleren. Heeft iemand ervaring met RGB oplossing van Digikeijs?

Ligt aan hoe je de baan gaat verlichten. Als je de hele ruimte wil gaan doen zou ik niet gaan voor de DR4050. Daar krijg je met zo'n ruimte niet genoeg verlicht mee. Er kan maar iets van 10 tot 20 meter strip aan. Dat is voor deze ruimte echt te weinig. De DR4050 is meer bedoeld om bijvoorbeeld alleen boven de baan te hangen. Meer zoals bij banen met een fries (koof) er boven. Ik zou eerder kijken naar een DMX-achtige oplossing zoals die van Peter De Geluidsman of zo eentje van Tilly (John). Dan kan je met een DMX-controller de juiste verlichting aan sturen en is de boel goed verlichting.

Groet Ronald.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Christian P op vrijdag 06 november 2020, 20:34:14
Patrick,
Waarom zou je de verlichting niet met Philips Hue doen?
Je kan de Bridge via de API interface bereiken en zo de lichten zelfs in iTrain besturen
Die RGB lampen zijn krachtig om alles mooi uit te lichten
Je kan strips en spotjes samen gebruiken
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op vrijdag 06 november 2020, 20:41:15
Bedankt Ronald voor je commentaar. Om eerlijk te zijn, zijn dit nog maar toekomstplannen, maar ik kijk al uit wat de mogelijkheden zijn. Weet jij of je zo'n DMX controller door ITrain kan sturen? De DR4050 van Digikeijs wilde ik inderdaad boven het ruilgedeelte hangen. Ik dacht aan 4 strips... maar heb geen idee Van de lichtopbrengst van de DR4050.
@ Christian - Ik heb thuis al een aantal strips van Philips Hue. Ik zit aan de limiet van het aantal lampen van de Bridge. Ik moet er een tweede bij plaatsen. Ik lees op internet dat dat niet zo evident is. Philips zelf raad aan om verschillende kringen te maken met de verschillende bridges. Bvb buitenverlichting op Bridge1 en binnenverlichting op Bridge2. Maar blijkbaar is het niet evident met de app dan...
Dit is de reden dat ik Hue en de Traincave niet wil "mengen"
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: ronaldk op vrijdag 06 november 2020, 20:45:46
 @citaat / Christiaan P: Met de DR4050 kan je een dag / nacht ritme maken. Dat zal je dan via de Hue dan ook aan de hobby om dat voor elkaar te krijgen. Ik ben wel benieuwd hoe je het met de API-interface het in iTrain wil doen.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Christian P op vrijdag 06 november 2020, 21:01:39
@Patrick
De Hue app kan inderdaad maar 1 bridge tegelijkertijd besturen maar je hebt een andere (betalende) app "Hue Essentials" die veel verder gaat en wel met meerdere bridges kan werken.
De theoretische limiet van de bridge is 50, maar dit kan je zonder problemen verhogen naar 70. De reactietijd blijft aanvaardbaar. Ik heb nu meer dan 130 apparaten gekoppeld en dan duurt het soms wel te lang alvorens een licht reageert.

@Ronald
Ik heb zelf schakelaars gemaakt (glass soft-touch) met een Arduino nano wifi. Diezelfde Arduino kan je doen luisteren naar DCC commando's uit iTrain.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: ronaldk op vrijdag 06 november 2020, 21:16:25
Hoi,

Bedankt Ronald voor je commentaar. Om eerlijk te zijn, zijn dit nog maar toekomstplannen, maar ik kijk al uit wat de mogelijkheden zijn. Weet jij of je zo'n DMX controller door ITrain kan sturen?

Ligt een beetje aan de DMX-controller die je wil inzetten. Die van Tilly luistert volgens mij naar DCC-wisseladressen. Dat zou je even moeten opzoeken in het draadje. Die Peter De Geluidsman en van mij mag je via een losse wisseldecoder schakelen. Dan kan je deze in ieder programma gebruiken. Volgens mij doet Peter dat ook zo. Als je een beetje handig bent met programmeren e.d. dan zou je een Arduino kunnen pakken. Deze kan je dan zo programmeren dat je een DR4050 en DMX kan combineren. Maar dat is een hobbyprojectje op zich  :D

De DR4050 van Digikeijs wilde ik inderdaad boven het ruilgedeelte hangen. Ik dacht aan 4 strips... maar heb geen idee Van de lichtopbrengst van de DR4050.

Houd er rekening mee dat je maximaal om de 60cm een strip moet hebben. Dan heb je het over de baanbreedte.

Groet Ronald.

Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: robert39 op vrijdag 06 november 2020, 21:41:30
super strakke treinenkeet !! kan niet anders zeggen :thumbup: ben erg benieuwd, hoe je verder gaat bouwen succes !! blijf het volgen
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: ikke650 op vrijdag 06 november 2020, 22:17:28
Hoi,

Wat een super ruimte :thumbup: :thumbup:, ben nu wel benieuwd hoe het er binnen uit ziet.

M.vr.gr. Erwin
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op dinsdag 01 december 2020, 20:34:53
Voila, ik heb de binnenkant een likje gegeven, want de OSB plaat was een beetje "oudbollig"... Na fris tintje, wachten op de vinyl bekleding die op 10 december wordt geplaatst...
dan kan ik eindelijk aan het echte werk beginnen....
Ik heb een vraagje, kan iemand mij een draadje geven ivm de "onderlagen" voor K rails - isolatieplaten? kurk? Ik had gedacht een laagje isolatie te leggen, vervolgens volledige laag kurk en vervolgens nog een beding in kurk er boven op. Zodat de rail geen contact heeft met de onderstructuur, namelijk het hout. Wat zijn jullie ervaringen van houtsoort om de bedding te maken... alvast bedankt voor jullie input


Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Timaximus op dinsdag 01 december 2020, 20:38:19
Een eigen treinen bunker. COOL!

Helaas is mijn tuin te klein.

MvG,

Timaximus
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PietMarklin op dinsdag 01 december 2020, 20:46:18
Wat geeft deze ruimte veel mogelijkheden. Hier ga je heel veel tijd doorbrengen denk ik  :D.
Lijkt me leuk je even te volgen. Je ontwerp krijgt al steeds meer vorm. Succes  :thumbup:
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: h0_miessie op dinsdag 01 december 2020, 21:28:29
Prachtige mancave. :P :thumbup:
Ik ben zeer benieuwd naar de invulling.

Groet Michel
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: wimpietje op woensdag 02 december 2020, 05:31:04
 @citaat Patrick: ik heb geëxperimenteerd met isolatie platen uit isomo, kurk (4 mm) en XPS . De laatste geeft mij het meest voldoening
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Christian P op vrijdag 04 december 2020, 06:55:16
@citaat Patrick: ik heb geëxperimenteerd met isolatie platen uit isomo, kurk (4 mm) en XPS . De laatste geeft mij het meest voldoening
Is XPS dat blauwe spul dat gebruikt wordt onder laminaat?
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: wimpietje op vrijdag 04 december 2020, 07:44:50
Ja dat is het.Vind je bij brico, hubo..
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: antonv op vrijdag 04 december 2020, 08:32:23
Sorry, ik vind je laatste plan toch ook nog niet echt wat je op die grote ruimte kunt doen, er zijn teveel 'slingers', afwisselingen recht-boog maken het nogal onnatuurlijk, met flex kun je alles veel vloeiender leggen.
Kijk eens naar dat filmpje, als die baan af is rijden de treinen net als in een echt landschap:
https://www.flickr.com/photos/152497707@N03/50675300821/

De bouw van dat meesterwerk kun je vanaf daar volgen: https://forum.modelspoormagazine.be/index.php/topic,26524.msg447800.html#msg447800

Zeker het volgen waard als je zo iets groot plant en er nog moet aan beginnen  ;)
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PietMarklin op vrijdag 04 december 2020, 09:59:53
Hoi Anton,
Leuk filmpje. Ik zie dat daar kurk als ondergrond voor de rails wordt gebruikt.  Wat is dat voor een kurk? Lijkt op kant en klare stroken die aan de zijkanten scheef afgesneden zijn?

Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: antonv op vrijdag 04 december 2020, 13:34:11
Ik weet niet wat voor kurk er gebruikt is, best eens vragen aan Evan zelf in zijn bouwdraadje (als het er al niet in staat).
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op maandag 07 december 2020, 18:39:58
Dag Anton,

Bedankt voor je opmerkingen. Je hebt een punt met "slingers". Ik ben van plan zoveel mogelijk Flexrails te gebruiken. Ik wist echter niet goed hoe deze in Wintrack te tekenen als je geen aanhechtingspunten hebt. Is ondertussen al aangepast.
Het Ardeens project van Evan is heeeeeel mooi, echter niet mijn ding. Ik wil één groot station met een stad en wat rangeermogelijkheden, en al snel besef ik dat 8m75 met de slanke wissels al snel de tafel "te klein" is...
Ik ga alvast beginnen met de onderbouw en de schaduwstations en de lift die Christian van Martougin voor mij aan het bouwen is... de bovenstructuur is voor later als dit allemaal werkt...en ik Itrain onder de kine heb...
Groetjes
Patrick
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Hero op dinsdag 08 december 2020, 00:01:12
Je kunt tijdelijk een extra railstuk in je plan plaatsen en daarop aanhaken.


Persoonlijk denk ik dat je nog wel wat creatiever stukken rail kunt verstoppen.
De middenpoot bijvoorbeeld is momenteel letterlijk aan het begin en eind van de keerbochten betunneld.
Laat zo een tracé gewoon op de terug weg verdekt liggen met een of twee stukjes over een ravijn oid. En het wordt een veel spannender ontwerp.
Mogelijk kun je de route van een van beide tracés contra leggen.
Een volgt de rafelrand zoals nu.  En de andere kluit erdoorheen. Dus het spoor van boven. Loopt eerst langs de onderzijde van de middenpoot waardoor je een hele ruime boog kunt maken vanuit je bovenste station.

Succes.
Mvg Robin
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: antonv op dinsdag 08 december 2020, 08:33:04
Het Ardeens project van Evan is heeeeeel mooi, echter niet mijn ding.
Het was ook helemaal niet mijn bedoeling om het Ardeense uitzicht te promoten, het ging hem mij enkel over hoe mooi die lange treinen over die ruime vloeiende bogen rijden, het minste knikje of slingerbeweging zou dat volledig teniet doen. En dat zal in om het even welk landschap zo zijn.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op dinsdag 08 december 2020, 20:45:55
Na het lezen van jullie opmerkingen, wat aanpassingen gemaakt in het plan... meer flexrails geplaatst en een deel van de middenpoot verstopt. De grijze rails gaan naar een een 2e schaduwstation en de blauwe heb ik meer verstopt en komt buiten net voor de brug over het water...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Timaximus op dinsdag 08 december 2020, 21:15:36
Is het mogelijk om de onderste sporen nog een keer te laten kruizen? Bijvoorbeeld een breed spoor viaduct met de 3 sporen. Met daar onderdoor de twee roze sporen. Of andersom. En dan met lange flauwe s-bogen.

MvG,

Timaximus
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op woensdag 09 december 2020, 10:04:01
Hey Timaximus, ik heb mij daar al op zot gesuft... maar geen oplossing gevonden... het roze gedeelte is de lift, en voor en na de lift heb ik een stuk voorzien waar een trein kan wachten dat de lift op de vrije plaats komt. Daardoor kunnen de andere treinen verder rijden zonder dat het blok geblokkeerd wordt. De lift zal 2x10 sporen hebben en 2 meter lang...
misschien heb jij een idee hoe dit aan te pakken...let me know
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Timaximus op woensdag 09 december 2020, 10:42:31
Die lift, daar had ik even niet aan gedacht. Excuus! :|

Dan wordt het lastig.

MvG,

Timaximus
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Steamy J op donderdag 17 december 2020, 11:51:08
Indrukwekkende plan, ga ik zeker volgen. Ik kijk met veel bewondering naar de technische knobbels onder de leden hier. Daar kan ik maar van dromen.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op donderdag 17 december 2020, 20:39:46
Beste Steamy.
Leuk te horen dat je mij gaat volgen maar ben zeker niet de grootste technische knobbel, er zijn er zeker veel anderen op dit forum. Maar ben wel een perfectionist... Af en toe zal ik de vooruitgang posten, maar ik neem er mijn tijd voor hoor. Ondertussen ben ik met de onderbouw van het schaduwstation begonnen. Binnenkort volgen de eerste fotos. Groetjes. Patrick
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Haradigi op vrijdag 18 december 2020, 12:59:00
Hi Patrick,

Toevallig hier terrecht gekomen.
Wat een bouw activiteiten en ook interessante baan, ik ga je volgen.

groet
Harald
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op vrijdag 18 december 2020, 13:25:57
Bedankt Harald, maar verwacht geen dagelijkse posts. Ik doe het langzaam aan, maar tracht alles te plannen. ik heb ook veel tekenwerk voor mijn onderbouw gemaakt alvorens alles te zagen en te boren... Maar er komt leven in de brouwerij...
Grtjes
Patrick
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op maandag 21 december 2020, 21:16:01
De schilderwerkzaamheden zijn achter de rug. De vinyl is gelegd... Tijd om mijn werkplek voor de komende maanden te organiseren. Eerst alle toestellen, materiaal, schragen etc verhuizen van de garage naar het nieuwe treinhuis. Nu heb ik nog ruimte zat en kan ik mijn "werkbank" zowat plaatsen waar ik wil. Ik begin eerst met de onderbouw van het eerste schaduwstation. Vervolgens ga ik daar de rails plaatsen, de wissels aansluiten, de terugmelders plaatsen om vervolgens Itrain onder de knie te krijgen. Pas dan ga ik de bovenverdieping plaatsen. Mijn schaduwstation komt op 90cm van de grond. Hopelijk is deze hoogte genoeg om iets wat comfortabel aan de onderkant te kunnen werken. Het 0 niveau komt op 120cm. Dan heb ik genoeg ruimte tussen beide om daar later misschien nog aanpassingen te moeten doen.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op maandag 21 december 2020, 21:22:15
Op mijn eerste stukje onderbouw een paar nieuwe bochtjes uit de doos gehaald ter controle van de komende spiraal van 90cm naar 120cm hoog. Mijn plannetjes waren juist...
Nu een testje met de bovenfrees. ik wil in de balken LEDverlichting plaatsen en om het netjes te maken leg ik de leestrips in aluminium profielen waar ik vervolgens een afdekkapje op monteer om diffuus licht te hebben onderaan de tafel en op het schaduwstation.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op maandag 21 december 2020, 21:24:43
Nog enkele fotos van mijn eerste werkzaamheden...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Steamy J op maandag 21 december 2020, 21:35:27
Mooi en strak. Je hebt je daar een schitterende werkplek, daar kan je met veel plezier werken aan je baan! Vraagje: heb je iets voorzien voor het stof?
Als je in die ruimte wil werken, ga je ook veel stof maken. Een probleempje waar ik hard mee worstel. Ben benieuwd
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Haradigi op maandag 21 december 2020, 21:37:46
Hi Patrick,

Een prachtige ruimte en het gebouwde ziet er professioneel uit.

groet
Harald
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op maandag 21 december 2020, 21:57:13
@ Steamy - nee voorlopig nog niet aan gedacht. Inderdaad het zagen en zeker het frezen geeft heel veel stof. Het weer laat me nu ook niet toe om buiten te frezen en te zagen. Ik ben nieuwe filters voor de Karcherstofzuiger gaan bestellen met papieren zakken voor fijn stof. Maar zijn nog in bestelling. In denk dat ik later zoals bij De Geluidsman het schaduwstation met plastic folie ga inpakken wanneer het schaduwstation volledig werkt en wanneer ik een trapje hoger ga werken. Verder wil ik aan de kerstman de Lux wagentjes vragen om de sporen netjes te houden en te onderhouden, maar dit is enkel voor de sporen...Heb jij suggesties?
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Christian P op maandag 21 december 2020, 22:25:07
De droom wordt nu eindelijk werkelijkheid.
Als deze nauwkeurige werkwijze de teneur wordt van je project, dan gaat dit zeer indrukwekkend worden.
Ik ben zeer benieuwd voor het vervolg
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op maandag 21 december 2020, 22:31:24
@ Christian - Heb ik van jou geleerd Christian :-) Het vraagt veel tijd en veel denkwerk... Maar tijd heb ik voorlopig nog voldoende... alleen al die boodschappen doen... een vijsje hier, een boortje daar, een draadje... etc. Eenmaal gesetteld, dan kan ik wat voorruit. Heb echter bijna geen hout meer... Ben gaan bijbestellen, maar door feestdagen zal levering voor volgend jaar zijn... heb ondertussen tijd om ander dingen te doen... bob de OBO rails, op maat snijden en rondom plaatsen...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Christian P op maandag 21 december 2020, 22:39:23
@ Christian - Heb ik van jou geleerd Christian :-)
😊

Heb je al een naam gevonden voor je baan?

Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: mardig23 op maandag 21 december 2020, 22:53:24
Hoi Patrick,

Ik volg uw project al van dag één, en gaf hierin een vroeger stadium al eens wat tips.
Ondertussen heb ik de opbouw verder gevolgd en ook het baanplan zien evolueren.
Het is indrukwekkend aan welk tempo dat gaat, en ook uw arsenaal aan werkmateriaal is een streling voor mijn oog. O:-D

Maar ik moet ook toegeven dat er nu een paar stappen zijn die mijn enorm boeien omdat ik enkele stappen achterop volg, en ik al lang twijfel aan de muur en vloerbekleding voor mijn Treinhok.
Zijn dat OSB platen die je gewoon overschilderd hebt? Ik wist niet dat dat kon...
En die vloer is gewoon prachtig! Dat lijken wel vinyltegels, kan dat?

Zou je eventueel een berichtje kunnen laten welke materialen je daarvoor hebt gebruikt?

Alvast bedankt,

Mvg Karl
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Steamy J op maandag 21 december 2020, 23:20:51
Wou dat ik je suggesties kon geven. Ik vecht hier ook hard mee. Ik zaag meestal in de tuin, en moet dan door het huis naar de zolder. Dat is niet zo prettig, gezien de rug en voet problemen. Aangezien de zolder te groot is, en gedeeld wordt, is een overdrukruimte niet aan de orde. Een vriend heeft wel zijn ganse wand (meer dan 10m) berijdbare vitrine compleet met overdruk systeem. Helaas wonen we te ver van elkaar en ben ik er nog niet geraakt. Hier niet een optie. Ben momenteel aan het nadenken om boven de baan een 2e laag te zetten onder het schuine dak, waar ik enkele TGV's wil op laten rondrijden, maar geen aankleding. Vanop deze verdieping zou ik een plastic zeil hangen. Dit is een korte termijn oplossing, niet esthetisch, tot ik beter alternatief ken
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Wico op dinsdag 22 december 2020, 00:11:32
Wow, ik ben erg onder de indruk: van de ruimte, van je gereedschap, van je ontwerp, van je manier van bouwen, van de degelijkheid van je frame. Ik vraag me wel af waarom dat frame zo zwaar wordt uitgevoerd, persoonlijk lijkt me dat teveel van het goede. Maar beter te stevig gebouwd dan te zwak zullen we maar zeggen :thumbup:. Ik blijf je met veel interesse volgen. Wat betreft het stof zou een afzuiginstallatie wel helpen denk ik.

Groeten,
Wico   
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op dinsdag 22 december 2020, 00:36:54
@ Karl - ja inderdaad de wanden zijn in OSB platen. Oorspronkelijk had ik betonplex voorzien maar door de tand en groef van OSB was dat een betere oplossing. Ik heb dat eerst met een goede primer twee lagen gegeven, en vervolgens nog een laagje met de dekkende verf. De naden van de OSB platen had ik eerst met Polifila opgespoten en bijgeklust tot op de hoogte van 90cm. De rest komt onder de baan. Later komt er misschien nog een fijne vlakke houtlaag op met één grote foto die ik erop kleef als achtergrond. Maar dat is nog niet beslist. Het voordeel is dat je de hoeken dan kan afronden en dan krijg je een beter diepte-effect.
De vloerbekleding is inderdaad vinyl, maar heb ik laten leggen. Dat waren rollen van 4m breed. De ruimte is 5m. Daar zijn beide delen aan elkaar gelijmd en opgepikt. Aan de zijkanten ligt deze gewoon los. Dan komen er geen blazen in. De naad ligt onder het schaduwstation.  De leverancier is Carpetright. De prijs is 9€ de lopende meter, ongeplaatst. Kleur Dakota beton.
 
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op dinsdag 22 december 2020, 00:40:49
@ Christian - nee heb ik nog niet gevonden, maar ook niet over nagedacht... Suggesties?
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: mardig23 op dinsdag 22 december 2020, 17:56:05
Hoi Patrick,

Bedankt voor uw reactie.

Die OSB ga ik zeker overwegen (is dat bij u 9mm of 12mm?). Het is een stuk goedkoper dan van die Click-Wall toestanden, en uiteindelijk vind ik het een mooi effect zo op uw foto's!
De vloer heb ik even op de site opgezocht, maar kon ik niet direct vinden. De 9€ per lopende meter doet me vermoeden dat het een promo was, want de prijzen op de site starten ergens rond de 18€ per m². Misschien moet ik gewoon maar eens ter plekke gaan zien als heel die Coronamiserie weer wat rustiger is geworden.

Veel bouwplezier in elk geval. Het reeds gebouwde onderstel voor de spiraal ziet er in elk geval top uit👍


Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op dinsdag 22 december 2020, 19:16:41
@ Mardig - opgepast de prijs is lopende meter niet vierkante meter.... Ik heb 27,99€ de vierkante meter betaald, maar ze rekenen dat na opmeting in lopende meter... prijs komt op hetzelfde neer... Dakota Beton - Range NR: 97G2 - Dikte 2,4mm - toplaag 0,25mm - breedte is 400cm -
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op dinsdag 22 december 2020, 19:17:42
@ Mardig - was even vergeten - OSB 12mm
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op woensdag 23 december 2020, 18:58:41
Heeft iemand onlangs nog Lux kuiswagentjes gekocht? Ben op hun website gaan kijken. geen begin op deze site sinds 2017. Geen nieuwigheden, geen deelnames aan beurzen... niets. Iemand iets gehoord over dit bedrijf?
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: wimpietje op vrijdag 25 december 2020, 11:15:02
Ik heb er onlangs nog via mijn dealer besteld en geen probleem hoor...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: ACTS.zuid op vrijdag 25 december 2020, 11:54:28
Lux, o.a. verkrijgbaar bij ModeltreinExpress...

https://www.modeltreinexpress.nl/webshop/artlist.xhtml?brand=M105&group=G508

...... en Het Oude Station...

https://www.oude-station.com/lux-rail-reinigers/

...en nog een heleboel andere winkels die je met een zoekslag kunt vinden.

Gr, Ben.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zaterdag 26 december 2020, 11:50:13
@Ben en Wimpietje -  Bedankt voor jullie feedback.Ik ben ervan overtuigd dat er nog wat handelaars zijn die ze op voorraad hebben, maar mijn ongerustheid ging over de fabrikant. Een bedrijf dat 3 jaar geen "nieuwe posts" plaatst op zijn website, vind ik "bizar". Geen nieuwe ontwikkelingen, geen updates..Niets sinds 2017. Ze kopen is waarschijnlijk geen probleem, maar als je later onderdelen nodig hebt? Er zijn er al grotere, zelfs heel grote die failliet zijn gegaan in de treinwereld... Is maar een bedenking.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: ronaldk op zaterdag 26 december 2020, 11:56:54
 @citaat Dat is heel normaal bij fabrikanten en leveranciers. Vooral de kleinere Duitse leveranciers kunnen daar wat van.

Ze kopen is waarschijnlijk geen probleem, maar als je later onderdelen nodig hebt? Er zijn er al grotere, zelfs heel grote die failliet zijn gegaan in de treinwereld... Is maar een bedenking.

Daar ben je nooit zeker van. Dat kan ook gebeuren met alles wat je vandaag de dag koopt. Daar zou ik niet zo over in zitten.

Groet Ronald.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Silco_88 op zaterdag 26 december 2020, 17:57:30
Ik lees dit topic voor het eerst. Zeer bijzonder en mooi dat je de mogelijkheid en ruimte hebt om een traincave te bouwen! Je baanontwerp is positief veranderd ten opzichte van de eerste berichten. Ik ga je baan volgen en ben heel benieuwd naar de volgende stappen.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: wimpietje op maandag 28 december 2020, 12:54:22
Met zo'n baan zijn die LUX wagons kwast een must, ik heb er absoluut geen spijt van hoor
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op maandag 28 december 2020, 18:58:02
@ Wimpietje - inderdaad, en als ik zie wat ik nu als fijn stof heb/maak door het verzagen, boren en frezen van het onderstel... dan is het zeker een MUST. Ik ga namelijk eerst mijn schaduwstations en de lift bouwen om enerzijds Itrain onder de knie te krijgen, om dan daarna aan de bovenbouw te beginnen. D.w.z. dat ik er al sporen, wissels, bezetmelders, etc zal liggen en er moet nog gezaagd nog worden...
Enkel vind ik het vreemd dat het bedrijf Lux niet meer actief is geweest op hun website. De spullen kopen is één, maar wat als je onderdelen nodig hebt? Zoals Ronald schreef kan dat met ieder bedrijf gebeuren, maar zou je kopen als je weet dat een bedrijf in slechte papieren zit? Ik niet.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: ACTS.zuid op maandag 28 december 2020, 19:19:40
 @citaat Eckard Lux was aanwezig op beurzen als de Toy Fair Neurenberg en was ook voornemens april j.l. naar Intermodellbau Dortmund te komen wat begrijpelijkerwijs niet doorging. Je ongerustheid is (vind ik) ongegrond, behouden dan als Eckard Lux zich verslikt in een oliebol en komt te overlijden. Het is tenslotte een kleinserie bedrijfje.

Maar wat ik niet snap: bel of mail eens met Lux en laat je voorlichten, het is een toffe kerel en klanttevredenheid staat hoog in het vaandel....... ;)

Gr, Ben.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op maandag 28 december 2020, 20:35:25
@ Ben, bedankt voor de info. Je berichtje stelt me gerust. Ik ben van nature altijd voorzichtig, soms onterecht. Maar beter voorzichtig zijn en je eerst informeren.
Ik kreeg vorige week een bericht van Ministerie van Financiën dat ik onmiddellijk 331,81€ moest betalen en had twee dagen tijd om te betalen anders deurwaarder aan mijn been. Ben rustig gebleven en vandaag naar Ministerie gebeld. Blijkt een phising mail te zijn, maar je kan het bericht niet van een echt bericht onderscheiden... Dus voorzichtigheid is de boodschap.
Groetjes en bedankt, morgen bestel ik mijn Luxe wagentjes.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: ronaldk op maandag 28 december 2020, 20:40:19
 @citaat Dit soort berichten kan je rechtstreeks naar de digitale prullenbak verwijzen. Zeker als je er zeker van bent dat je alles betaald hebt. Dan is niet nadenken en weggooien. In Nederland is geen één overheidsinstelling die zo'n mailtje zou sturen. Dan krijg je altijd nog tig brieven over eventuele schuld. Ook de termijn van "2 dagen" is bij overheden nooit aan de orde. Die zijn altijd veel en veel langer.

Groet Ronald.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op maandag 28 december 2020, 20:43:33
# Ronald - jammer dat er mensen zijn die er intrappen want de Look en Feel is 100% kopie van berichten van MyFinn, de app van de overheid...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Anne W op maandag 28 december 2020, 23:12:55
Behalve dan de typefout "openstande" , er mist een "a", typefouten komen erg vaak voor in dit soort mails, dus goed lezen, ook het adres is vreemd en zeker het adres waar je naar terug moet schrijven.

Het Nederlands/Vlaams is een relatief kleine taal, dus de vele, vele buitenlanders moeten altijd veel vertalen.

Groet, Anne W
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Golfer op dinsdag 29 december 2020, 08:33:40
Behalve dan de typefout "openstande" , er mist een "a", typefouten komen erg vaak voor in dit soort mails, dus goed lezen,


en 'opstaande belasting'..

maar de bedriegers van deze wereld worden wel steeds beter  :|
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Hitmaan op dinsdag 29 december 2020, 08:46:24
in 2 seconden kon je al zien dat het fals was. Geen voornaam en achternaam. Een onbekende rekening nummer en niet echt een tekst waarvaan je zegt, die is juist. Geen ondertekening.
Je had niet hoeven bellen. De valsheid druipt er vanaf.
Tevens krijg je altijd een brief binnen. Ook als je alles via de mail laat doen dan nog krijg je een brief binnen. En als dan de deurwaarder komt, die komt aan je deur en meld alsnog dat je het moet betalen. Zij het met verhoging, maar dan nog heeft deze papieren bij zich
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PietMarklin op dinsdag 29 december 2020, 09:39:45
Voor aankopen via internet is het ook verstandig eerst het rekeningnr te checken via https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html
Wat dan weer wel opvalt is dat hij geen melding geeft op het rekeningnr uit die phising mail dus 100% dekkend is het zeker niet maar soms geeft het terecht een melding dat je moet oppassen.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Dibbes op dinsdag 29 december 2020, 13:51:38
En het e-mailadres van de afzender geeft meestal ook al voldoende duidelijkheid dat het een valse e-mail is.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Christian P op woensdag 30 december 2020, 11:29:04
Enkel vind ik het vreemd dat het bedrijf Lux niet meer actief is geweest op hun website. De spullen kopen is één, maar wat als je onderdelen nodig hebt? Zoals Ronald schreef kan dat met ieder bedrijf gebeuren, maar zou je kopen als je weet dat een bedrijf in slechte papieren zit? Ik niet.

Er is niets mis met Lux-modellbau. Ik heb er nog vandaag mee zitten mailen om mijn wagens om te bouwen naar 2-Rail
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Haradigi op woensdag 30 december 2020, 12:30:39
En ik had, enkele maanden terug, een onderdeeltje nodig voor een reparatie van een LUX van een kennis.
e-mailtje gestuurd met foto (had geen bestel/onderdeel nummer) en na enkele dagen was het er al met de briefpost.

groet
Harald
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Einte op woensdag 30 december 2020, 17:03:02
Hallo,

@ Ben, bedankt voor de info. Je berichtje stelt me gerust. Ik ben van nature altijd voorzichtig, soms onterecht. Maar beter voorzichtig zijn en je eerst informeren.
Ik kreeg vorige week een bericht van Ministerie van Financiën dat ik onmiddellijk 331,81€ moest betalen en had twee dagen tijd om te betalen anders deurwaarder aan mijn been. Ben rustig gebleven en vandaag naar Ministerie gebeld. Blijkt een phising mail te zijn, maar je kan het bericht niet van een echt bericht onderscheiden... Dus voorzichtigheid is de boodschap.
Groetjes en bedankt, morgen bestel ik mijn Luxe wagentjes.

 Dit soort berichten heb ik al een paar keer gehad, je schrikt er van, maar als je een financieel goed geweten hebt is er niks aan hand.

Je ben wel met een mooi project bezig, dit ga ik wel zeker volgen.

Gr Einte
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op vrijdag 01 januari 2021, 19:12:39
Eerst en vooral een gelukkig en gezond 2021 aan al de modeltreinliefhebbers... Hopelijk wordt 2021 snel terug zoals vroeger en ik hoop dat de vaccin ons zullen weren van dit vreselijk beest...
Daar we toch zoveel mogelijk thuis zitten om ons te behoeden van Corona, ben ik naar mijn TrainCave getrokken om een beetje veder te werken. Mijn voorraad hout is opgeraakt en mijn bestelling nieuwe balken is pas voor volgende week. Dus ben ik maar begonnen aan de voorbereidingen van de bedradingen. Heb de opstelling van de Geluidsman genomen met het verschil dat de decoders achteraan komen waar ze bij hem vooraan zijn gemonteerd. Beiden hebben voor en nadelen.
Heb beslist om met Digikeijs decoders te werken. Lijkt mij een jong en dynamisch bedrijf en hebben een hele boel leuke producten in hun pakket.
Verder ga ik met mijn Ecos werken die ik nog uit de doos moet halen. Heeft iemand ervaring met het updaten van de firmware van de Ecos? Gisteren twee EcosBooster besteld. Mijn vriend Christian heeft mijn Mac helemaal upgedate en een nieuwe HD schrijf erin gestoken. Tevens de nieuwe Itrain versie voor mij geïnstaleerd die hij voor mij had besteld. Ik ben wachtende op mijn bestelde en eerste 20 MTB MP5 wisselmotoren...Ik kan stilaan aan mijn schaduwstation beginnen... maar eerst verder met de onderbouw...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op vrijdag 01 januari 2021, 19:17:41
nog enkele plaatjes...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: ronaldk op vrijdag 01 januari 2021, 19:31:26
hoi,

Dus ben ik maar begonnen aan de voorbereidingen van de bedradingen. Heb de opstelling van de Geluidsman genomen met het verschil dat de decoders achteraan komen waar ze bij hem vooraan zijn gemonteerd. Beiden hebben voor en nadelen.

Goed, je ziet deze oplossing vaker bij 3rail-banen. Persoonlijk zou ik de schakeldecoders en bezetmelders op de plaats monteren waar ze nodig zijn. Dan heb je korte draden. Bij problemen zit je meteen op de juiste locatie te zoeken.

Heb beslist om met Digikeijs decoders te werken. Lijkt mij een jong en dynamisch bedrijf en hebben een hele boel leuke producten in hun pakket.

Zo jong zijn ze niet meer  :) Ze hebben al een behoorlijke geschiedenis. De DR4018 is goede schakeldecoder waar je heel veel op kan instellen. Dat maakt het ding meteen ook erg complex. Dat zie ook met de verschillende draadjes op de diverse fora over deze schakeldecoder. Op het buurforum van Beneluxspoor.Net is apart draadje over een programmeerhulp voor de DR4018: DigiKeijs DR4018: Programmeerhulp (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=64560.0).

Groet Ronald.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: antonv op vrijdag 01 januari 2021, 19:43:49
Zet je decoders toch zo dicht mogelijk bij de elementen die je er op aansluit en vermijd lange aansluitdraden.
Industrieel wordt er wel veel gecentraliseerd in kasten maar die werken dan wel met veel hogere spanningen om minder last te hebben van stoorpulsen....
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Steamy J op vrijdag 01 januari 2021, 22:12:49
Mooie start en al direct een goed doordacht onderstel.
updates Ecos, gaan super gemakkelijk. Aansluiten via een router (of rechtstreeks via PC maar dan wel een Crossover kabel gebruiken) naar Esu download zone gaan en je updates binnenhalen. Staat mooi in handleiding. De eerste keer was effe stressen, maar nu is het als stappen, gaat vanzelf. Succes ermee.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op vrijdag 01 januari 2021, 23:14:55
@ Ronald en Antonov - Deze opstelling komt net onder de plek waar er een aantal wissels en seinen komen. Dus afstand is kort. Het is de bedoeling verschillende zulke panelen te maken en op verschillende plaatsen te monteren.
@ Steamy - Ja ik stress ook een beetje om update te doen, maar als ik je berichtje mag geloven zal het vanzelf gaan. Thanks
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Robert op zaterdag 02 januari 2021, 11:31:22
Mooi en overzichtelijk gebouwd. Voordeel van verticale panelen is de toegankelijkheid tijdens montage en eventuele foutlocatie. Ben benieuwd naar de voortgang.

Mvrgr
Robert
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: antonv op zaterdag 02 januari 2021, 18:39:11
Je spreekt van een paar wissels en seinen... maar als ik zie hoeveel decoders je kunt plaatsen en welke kabelgoten je voorziet zullen het toch wel heel wat zijn of de panelen en kabelgoten blijven grotendeels leeg...
Hou er toch maar rekening dat de kans op storingen stijgt met het aantal draden je samen in een kabelgoot steekt.
Nu je nog alle kanten uit kunt zou ik er toch nog maar eens goed over nadenken.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Robert op zaterdag 02 januari 2021, 19:13:08
Voor de bekabeling tussen de rails en de bezetmelders heb ik utp kabel gebruikt. Voordeel is dat de kabels afgeschermd zijn, per kabelaar getwist zijn en makkelijk te leggen zijn (ik gebruik Viessmann S88 modules, met 2x 8 aansluitingen: 1 utp kabel aan iedere zijde.

Mvrgr
Robert
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: antonv op zaterdag 02 januari 2021, 19:40:38
Afgeschermde UTP? Dat is dan geen UTP hé ;)
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Degeluidsman op zaterdag 02 januari 2021, 20:37:13
Je werkt zeer netjes Patrick, hier mag ik graag naar kijken  :thumbup: :thumbup:


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Robert op zaterdag 02 januari 2021, 20:43:20
Toch wel: in de buitenkanten is folie gewikkeld!
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zaterdag 02 januari 2021, 20:50:50
@ Anton - een 50tig tal wissels, ongeveer 20 - 25 seinen en voorseinen, een 80tel bezetmelders, etc.... ik heb ze allemaal niet geteld, dus maar ruim plaats voorzien zou ik zeggen... Om nog niet over de Faller Car te spreken die ik misschien ooit wil bouwen...maar dat is een probleem voor later...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zaterdag 02 januari 2021, 20:52:31
@ Peter - ik heb goed gekeken hoe jij dit doet en probeer je te evenaren... Goeie leermeester....
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: antonv op zaterdag 02 januari 2021, 22:48:01
Toch wel: in de buitenkanten is folie gewikkeld!
Wel, dan is het geen UTP hé, de U staat net voor unshielded...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Robert op zaterdag 02 januari 2021, 23:27:29
https://www.utp-kabel.nl/media/magpleasure/mpblog/upload/e/b/eb946e5bcc77e4ccae1c453f71eb7e06.jpg

SF UTP 🙂🙃
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: antonv op zaterdag 02 januari 2021, 23:34:11
Je stuurt een tekening van ftp ipv utp, utp is unshielded twisted pair, dus zonder afscherming, ftp is foiled twisted pair, dus met afscherming. Maar wat baten kaars en bril...  :)
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Christian P op zondag 03 januari 2021, 00:07:55
Je stuurt een tekening van ftp ipv utp, utp is unshielded twisted pair, dus zonder afscherming, ftp is foiled twisted pair, dus met afscherming. Maar wat baten kaars en bril...  :)
Helemaal correct.
De “s” staat voor de aluminium folie rond de 8 kabels en “F” rond elk paar
Je kan een FUTP hebben of een FSTP maar nooit USTP
Ik gebruik deze termen dagelijks op mijn werk
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Niek02 op zondag 03 januari 2021, 08:56:50
Stevige onderbouw, en al een goed doordacht plan voor de elektriciteitkabeltjes etc...
Als de opbouw van de modelspoorbaan ook zo zal zijn wordt dit een toppertje.
Ik blijf ook dit volgen.
Gr - Niek -
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: antonv op zondag 03 januari 2021, 10:53:03
en al een goed doordacht plan voor de elektriciteitkabeltjes etc..
Ik snap echt al die lof op de elektrische installatie niet, ik huiver daar als technieker van.
Elektriciteit moet niet 'mooi' zijn maar moet 'goed' zijn.
Centraliseren zoals er hier gedaan wordt is een professionele aanpak op speelgoed proberen toepassen dat hiervoor helemaal niet geschikt is. Systemen die op dergelijk lage spanningen werken zijn daarvoor veel te storing gevoelig.
Maar er is hier door iedereen die technisch aangelegd is al zo vaak voor gewaarschuwd dat decoders zo dicht mogelijk bij de plaats moeten opgesteld worden waar ze nodig zijn dat het wel voor eeuwig roepen in de woestijn zal worden.
Gewoon afwachten tot de eerste problemen opduiken, dan zal het wel doordringen, maar te laat zijn...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Christian P op zondag 03 januari 2021, 11:09:45
en al een goed doordacht plan voor de elektriciteitkabeltjes etc..
Ik snap echt al die lof op de elektrische installatie niet, ik huiver daar als technieker van.
Elektriciteit moet niet 'mooi' zijn maar moet 'goed' zijn.
Centraliseren zoals er hier gedaan wordt is een professionele aanpak op speelgoed proberen toepassen dat hiervoor helemaal niet geschikt is. Systemen die op dergelijk lage spanningen werken zijn daarvoor veel te storing gevoelig.
Maar er is hier door iedereen die technisch aangelegd is al zo vaak voor gewaarschuwd dat decoders zo dicht mogelijk bij de plaats moeten opgesteld worden waar ze nodig zijn dat het wel voor eeuwig roepen in de woestijn zal worden.
Gewoon afwachten tot de eerste problemen opduiken, dan zal het wel doordringen, maar te laat zijn...

Ben ik helemaal niet mee akkoord.
Het is een enorm gevoel van voldoening als de elektrische installatie er heel netjes bij ligt. En dat het goed moet zijn, is vanzelfsprekend.
Bij mijn vorige baan (Klein Heik) heb ik alles gecentraliseerd (Seinen, wissels, terugmelders, boosters, enz) en heb ik nooit een probleem gehad. Kabels gingen tot 10 meter lang. Je moet enkel weten welke kabels te gebruiken bij welke toepassing.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: antonv op zondag 03 januari 2021, 12:37:31
Ik zeg niet dat het gegarandeerd mis moet gaan met centraliseren, ik zeg alleen dat het risico op storingen groter wordt  als je centraliseert met storing gevoelig speelgoed materiaal.
Er rijden er dagelijks door het rode verkeerslicht en ze verongelukken ook niet allemaal, maar 't is gevaarlijker dan  wachten op groen licht .
Het grote voordeel van iets op een forum te plaatsen is de goede raad die je er gratis kunt krijgen van mensen met kennis en ervaring, maar je doet er inderdaad mee wat je wilt.
En  ik zal het hierbij laten, goede raad baat hier toch niet, meer nog, die wordt blijkbaar zelfs geenszins gewaardeerd...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Robert op zondag 03 januari 2021, 12:41:36
Ik zal mijn leven beteren.....
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zondag 03 januari 2021, 12:43:12
@ Anton - Ik waardeer wel je bericht en ga hier zeker rekening mee houden. Zoals reeds hierboven geschreven komen boven deze plek een 50tal wissels, een 25tal seinen en een hele hoop bezetmelders, dit van het schaduwstation en 30cm hoger van het hoofdstation... De bedoeling is dat ik op andere plekken dezelfde opstelling ga bouwen, misschien in een wat kleiner formaat want daar is niet de behoefte voor zoveel schakeldecoders en terugmeldecoders...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zondag 03 januari 2021, 12:48:36
Het ziet er niet uit maar het werkt wel goed... :D
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Timaximus op zondag 03 januari 2021, 13:56:40
Moet zeggen dat het hier ook zoals op de bovenstaande foto is aangesloten.

Werkt perfect, alle decoders zitten dicht bij de toepassing en naar de decoders lopen dikke spoor 1 kabels vanaf de boosters.

Volgens mijn norm is dit netjes genoeg.  :)

MvG,

Timaximus
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Robert op zondag 03 januari 2021, 14:49:40
Centraal of decentraal........blijft een persoonlijke voorkeur, met pro’s en cons. Wel pleit ik er voor kabel netjes te laten lopen, dat voorkomt kabelschade als er onder de baan gewerkt moet worden ( lostrekken / -raken). Nadeel van kabels bijeengepakt kabelgoten of buisje is eventuele overspraak. Bezetmelders zijn hiervoor wat gevoelig. De bekabeling heb ik dan ook verlegd in afgeschermde LAN kabels (twisted pairs met folie afscherming).

De bezetmelders zijn centraal onder de baan geplaatsts. De seindecoders evenzo, doch geconcentreerd op 2 posities teneinde niet teveel kabellengte nodig te hebben.

Bijna alle wisseldecoders liggen in de wisselbedding. Een keuze die ik helaas in den beginne heb gemaakt. De decoders zitten allemaal op een separate stroomkring, dus kabellengte heeft het niet bespaard.... reden om dit te doen was de ervaring van mijn testbaan: wisselschakelingen leidden to flikkerende verlichting van een loc ( v 100 ). Nu is d spanningsverzorging als volgt:

- wissels en seinen: stroomkring van CS2
- booster 1 - schaduwstation
- booster 2 - overige baandelen

Op het onderste baandeel zitten 2 spanningsdistributiepunten voor de wissels ( onderzijde ), wel toegankelijk maar lekker werken is het niet. Verticaal geplaatste panelen zijn een absoluut pré!

De spanningsdistributie loopt via installatiekosten ( massieve kern ) naar een aantal soldeerplinten, van waaruit naar de rails gedistribueerd wordt.

Voorbeelden: https://forum.3rail.nl/index.php?topic=33976.msg612413#msg612413

Lessons learned:

- sommige pvc pijpjes zijn erg vol; lan kabels hadden er ook buiten gemonteerd kunnen worden
- externe wisseldecoders ipv decoders in wisselbedding

Resumé: werk netjes en overzichtelijk en bedenk van te voren hoe je het aanpakt.

Met vriendelijke groet

Robert
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: wimpietje op maandag 04 januari 2021, 06:25:13
Het ziet er niet uit maar het werkt wel goed... :D
Beetje mijn stijl, maar ook hier werkt alles....
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op vrijdag 15 januari 2021, 16:54:49
Gisteren zijn de 2 ESU EcosBoost's aangekomen. De eerste zal de spanning leveren aan het schaduwstation. De andere aan het hoofdstation. Ik heb nog een perfect werkende transformator met 14V en/of 16V wisselspanning die ik ga gebruiken voor de MTB5 motoren die nog in bestelling zijn.
Daar ik nog steeds wachtende ben op de balken Vuren 44mmx93mm (sinds mid december bij Hubo) heb ik een nieuwe bestelling geplaatst bij HoutOpMaatGezaagd.nl. Hopelijk kunnen zij leveren zodat ik mijn onderbouw verder ken af werken.
Ik ben vandaag aan een testopstelling begonnen om een draadloze sturing van de LEDstrips te maken die ik via mijn Hue app van Philips kan sturen. Deze wordt geïntegreerd in de balken van het schaduwstation. Opstelling werkt perfect met de YPHIX Zigbee LED controller - Input 12V-24VDC - Ouput current 4A per kanaal en perfect regelbaar met de Hue app.
Ook zijn ze vandaag de populieren platen van 250cmx122cmx12mm komen leveren om aan het schaduwstation te beginnen...
Eens de Vuren balken geleverd zijn kan ik erin vliegen...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op vrijdag 15 januari 2021, 16:58:06
nog enkele plaatjes
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Pt2/3 op vrijdag 15 januari 2021, 18:42:09
Beste Patrick,

Met alle respect, maar in sommige -en dus ook in dit geval- lijkt het wel alsof er een constructie gebouwd wordt, die geschikt is voor het dragen van een of twee olifanten.
Dat geldt zowel v0or de staanders. liggers als de de platen .
Met een overspanning van 40 tot 50 cm is een plaat van 9 mm ruim voldoende.
Wat ga je doen met balken van 44 x 93 mm ?

Cees
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Degeluidsman op vrijdag 15 januari 2021, 21:42:45
Hoi Patrick,

Weer een leuke update van je baan de dimmer opzet kan ik volledig volgen maar vraag mij af wat de functie is van de kleine printjes waar de uitgang van de dimmer doorheen loopt?


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zaterdag 16 januari 2021, 01:12:18
@ Cees - Ik ben eenmaal begonnen met een onderbouw voor het dragen van een of meerdere olifanten. Dus ga ik maar verder met wat ik begonnen ben. Het heeft ook een voordeel buiten de stevigheid, namelijk door de breedte kan je er ook een aantal andere dingen mee bereiken. bv plaats voor het infreezen van de led-verlichting, het plaatsen van decoders of andere toebehoren. Maar ja ik begrijp je mening, maar ik wil niet terug waar ik aan begonnen ben...
De overspanning is 60 cm, maar daar gaan stukken uit gehaald/gefreesd worden. Dus voorzichtigheidshalve 12mm genomen. Dan kan ik er ook zelf op staan, al ben ik geen olifant.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zaterdag 16 januari 2021, 01:17:05
@ Peter - het printje dient als "tussenstationnetje" als ik dat zo kan zeggen. Ik ga morgen de LEDstrips in bouwen en moet dan geen draad trekken naar de voeding. Die kan ik later trekken samen met andere draden. Ik heb nu al een draadje gesoldeerd op de strip waar ik later niet meer aan kan. Het printje kan ik dan later gebruiken om de connecties te maken samen met de voedingsdraden van andere LEDstrips... Tevens heb ik een soort trekontlasting op de gesoldeerde LEDstrip. Als ik aan de verlengdraad trek die naar de voeding gaat, dan oefen ik geen kracht uit op de LEDstrip. Ik weet niet of dit duidelijk is?
Ik had dit misschien ook met een Wagootje kunnen doen, weet echter niet hoe die vast te maken aan de onderbouw buiten deze te kleven met Tec7.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zaterdag 16 januari 2021, 17:50:31
Vandaag de profielen op maat gezaagd, LED strips in geplaatst, in de balken ingebouwd en aangesloten. Alles ziet er netjes uit maar het gebrek aan de houten balken begint problematisch te worden... Ik kan niet meer verder bouwen. Dus nu geduldig afwachten tot... :(
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Dirk-Jan op zaterdag 16 januari 2021, 18:06:04
Ik kan niet meer verder bouwen. Dus nu geduldig afwachten tot... :(
Bij bijvoorbeeld de Karwei Click en Collect kan je online bestellen en het dan afhalen aan de balie, de winkel kom je niet in natuurlijk.
https://www.karwei.nl/klantenservice/click-and-collect

Dirk-Jan
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zaterdag 16 januari 2021, 18:08:38
Bedankt voor de tip Dirk-Jan maar heb nu al twee bestellingen geplaatst, één bij Hubo en de andere bij OpMaatGezaagd.nl... De eerste in december, de tweede deze week... afwachten
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PietMarklin op zondag 17 januari 2021, 09:02:01
Ik had ook problemen met het leveren van hout. Na mijn bestelling (via mail) naar een bouwmarkt hier in de buurt kreeg ik gelijk een telefoontje van die bouwmarkt. Ik had hout besteld met niet gangbare maten (44x44) en deze waren voorlopig niet meer verkrijgbaar. Hij gaf aan dat de Amerikanen momenteel al het hout opkopen ...  8o  :O

Misschien waar misschien niet waar... maar hij zij dat alleen de gangbare maten (bv 44x69) nog ruimschoots op voorraad waren en hij alleen deze dus nog kon leveren.
Anders even bellen met je bouwmarkt naar wat mogelijk is.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zondag 31 januari 2021, 10:34:01
Ondertussen had ik online bij OpMaatGezaagd.nl wat balken bijbesteld in afwachting op de grote levering van Hubo. De Nederlandse balkjes zijn aangekomen en ik kan weer even verder. Ik zeg even, want 30m is zo op... Tevens aan mijn tweede bord voor schakeldecoders en bezetmelders begonnen en de voorbereidingen voor de kabelgoten.
Het heeft de laatste dagen fel geregend en mijn Traincave staat letterlijk met de voeten in het water. Gelukkig ligt het 0-niveau op 40cm boven de grond, dan heb balken van 17cm en dan de vloer... Het mag dus nog even regenen, enkel moet ik dan met een bootje naar mijn hobbykamer varen... is is iets anders...
Van Guy Weemaels, die op 5min rijden woont, heb ik de mal van zijn helix mogen lenen, nu kan ik goed kijken waar ik de gaten voor de draadstangen moet boren. Bedankt Guy, want het geeft een goed inzicht en ben ik zeker dat de gaten op de juiste plaats komen...
Ondertussen is mijn 30m hout opgeraakt en heb ik een nieuwe partij bij OpMaatGezaagd besteld. Dit keer 60m...
Dus vandaag maar naar het wereldkampioenschap veldrijden kijken. Ik heb twee favorieten...De ene is Belg en is al een paar maal wereldkampioen geweest, de andere woont 100m om de hoek en kan ook goed met de fiets om... Dus Wout of Mathieu maakt niet uit...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Degeluidsman op zondag 31 januari 2021, 10:53:40
Fijn dat je weer verder kunt Patrick, wat een prachtige ruimte is dit toch ook al moet je er misschien met de boot naar toe  :)


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: JoBe op zondag 31 januari 2021, 12:44:10
Lange bottinnen aan en klaar is Kees  :D ziet er goed uit Patrick  :thumbup:
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Haradigi op zondag 31 januari 2021, 13:29:24
Hi Patrick,

Weer strakke bouw wat je laat zien.

groet
Harald
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PietMarklin op zondag 31 januari 2021, 17:01:34
De onderbouw is goed gelukt. Ziet er strak uit en geweldige ruimte voor een baan. Heb je het hout van de Hugo nog niet binnen?
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Einte op zondag 31 januari 2021, 17:13:58
Hallo Patrick,

Mooie onder bouw, en met die goten dat gaat ook goed werken.
Maar een vraagje, kun je nou straks makkelijk bij die decoder borden komen achter tegen de muur aan?

Hoe ouder we worden hoe moeilijker het gaat....

Ik heb met mijn derde baan er rekening mee gehouden dat ik zittend bij alle wissels en seinen kan komen.
En de bedraden ook niet meer onder het schaduw station.

Gr Einte
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Dirk59 op zondag 31 januari 2021, 17:39:57
 
Hoi Patrick,

 @citaat zo heb ik dat ook gedaan, een beetje als Einte. Mijn schaduwstation ligt op 90 cm hoogte, zodat ik een mangat zonder moeilijke fratsen kan bereiken. Kabels lopen zoveel mogelijk naast de rails net als de plaats van de servo's, bovenop naast de wissel. Ik zet een stoel in een mangat en kan dan makkelijk werken aan de baan.
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zondag 31 januari 2021, 18:34:22
@ Piet Marklin - jammer genoeg heeft Hubo nog niets geleverd. Is nu 6weken geleden besteld. Ik ga ze nog eens bellen deze week.
@ Einte -  schaduwstation is 90cm dus hoop ik nog fit genoeg e zijn om eraan te kunnen. Je moet zowieso onder de tafel om aan de wisseldecoders, bedrading etc te kunnen werken, dus dacht ik waarom zet de borden niet achteraan. Heb dus geen belemmering vooraan om onder de tafel te kunnen. De tijd zal het ons vertellen.
@ Dirk59 - kan je misschien ergens een fotootje posten zodat ik een beter idee heb van wat je bedoelt. (heb ondertussen je draadje gevonden en weet nu wil zeggen

Vraagjes aan iedereen.
Ik heb van Guy een mal gekregen voor een klimspiraal te maken. Wat is de beste afstand tussen buitenkant rail en middelpunt van draadstang om geen problemen te hebben met overstekende wagons of locs? Iemand een idee?

Kan iemand mij een draadje aanraden om wisselmotoren op K-wissels te monteren...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: speeltmettreintjes op zondag 31 januari 2021, 19:28:57
Welke draadeinden je gebruikt weet ik niet, daar moet je zelf rekening mee houden. Ik kan je wél iets vertellen over de benodigde vrije ruimte tussen de rails en obstakels zoals die draadeinden.

Ik ga uit van de Morop normen 102 en 103, die geven aan wat er nodig is om veilig te kunnen rijden.
Volgens norm 102 (https://www.morop.org/images/NEM_register/NEM_D/nem102_de_2019.pdf) is een totale breedte van 48 mm veilig voor rechte sporen, ofwel 24 mm aan beide kanten van het hart van rails. In die norm zit wel enige speling, zelfs brede treinen zijn lang geen 48 mm.

Norm 103 (https://www.morop.org/downloads/nem/de/nem103_d.pdf) geeft aan hoeveel er bij bochten bovenop die 48 mm komt. Dat hangt af van de boogstraal van de bocht en van het rollende materiaal. Een kort wagonnetje komt veel minder ver buiten de rails dan een lang rijtuig, je moet dus rekening houden met de langste wagons die er zullen rijden. De langste waar norm 103 vanuit gaat, is 31,3 cm. Dat zijn de UIC-X rijtuigen op schaal 1:87. Märklin maakt die weliswaar op schaal 1:93,5 (vroeger zelfs 1:100), maar sommige andere fabrikanten houden zich wél aan 1:87.

Als ik er vanuit ga dat je die misschien ooit op jouw baan wilt laten rijden, moet je er bij R5 in K-rail 17 mm bij optellen. 48+17 = 65 mm. Deze lange rijtuigen zijn echter wat smaller dan korte rijtuigen, daarom mag het ook wel een paar mm minder zijn. Met 30 mm vrije ruimte aan beide kanten van de puko's is het nog steeds veilig, dan hou je nog steeds zo'n 5 mm speling over. Dat is voor het geval de rails niet helemaal ligt zoals gepland of voor rijtuigen die wiebelend door de bocht gaan.

Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Dirk59 op zondag 31 januari 2021, 20:19:14
@ Dirk59 - kan je misschien ergens een fotootje posten zodat ik een beter idee heb van wat je bedoelt.

Hoi Patrick,

hier een foto die de hoogte van de tafel weergeeft in verhouding tot mijn iTrain bureautje. Het bureaublad is 80 cm hoog, het niveau van het schaduwstation 90cm. Rechts op de foto is nog net een deel van het mangat in het schaduwstation te zien waar ik een stoel in kan plaatsen ;).

(https://i.imgur.com/OvO1Q3Z.jpg)
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: Christian P op zondag 31 januari 2021, 21:03:40
Wat is de beste afstand tussen buitenkant rail en middelpunt van draadstang om geen problemen te hebben met overstekende wagons of locs? Iemand een idee?

Het Patrick,

Monteer een paar buiten- en binnensporen op een plaat en zet er je BigBoy op de sporen. Dan weet je onmiddellijk hoever je de draadstang van de sporen moet plaatsen.

Groetjes Christian
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: PatcheTrain op zondag 31 januari 2021, 21:04:58
Goed idee Christian...
Titel: Re: Een nieuw begin
Bericht door: speeltmettreintjes op maandag 01 februari 2021, 10:42:17
Ook al is een Big Boy heel lang, hij komt minder ver buiten de rails als lange rijtuigen.

Doordat een rijtuig maar met twee draaistellen op de rails staat en de opbouw star is, steken de kop en staart naar buiten uit in de bocht, en hangt in het midden naar binnen over. Een Big Boy is niet star, heeft meer draaistellen en blijft zodoende dichter bij de rails.

Neemt niet weg dat testen een prima idee is, maar dan wél met de langste rijtuigen die je op jouw baan wilt laten rijden.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op dinsdag 02 februari 2021, 16:14:58
Toen ik aan mijn draadje begon, heb ik het "een nieuw begin" genoemd... al verschillende malen de vraag gekregen "hoe heet uw treinproject"... Ik wil het onderwerp Re: "Een nieuw begin" van naam veranderen. Kan iemand mij zeggen hoe dat moet?
Titel: Re: Diddydorf...
Bericht door: Eric-Paul op dinsdag 02 februari 2021, 16:20:45
 @citaat
van het allereerste bericht van je draadje de titel aanpassen naar wat je wil (ik neem aan Diddydorf...) en dan opslaan.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op dinsdag 02 februari 2021, 16:31:53
Mijn kleinkinderen noemen mij Diddy... mijn zoon vond de gepaste naam Krokodil Diddy... Dus vanaf nu gaat mijn draadje verder onder deze naam...
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op zondag 07 februari 2021, 16:05:06
Door de hevige regen en de sneeuwval is mijn TrainCave in de Ark van Noë getransformeerd. Gelukkig had ik dit voorzien en de vloer op 57cm van de grond. 40cm betonnen palen en 17cm houten balken...blijkt nu van pas te komen...
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Haradigi op zondag 07 februari 2021, 16:12:58
Je moet dus nu naar je hobby roeien ?

groet
Harald
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: wimpietje op zondag 07 februari 2021, 16:45:00
 :?   Dat wordt laarzen aandoen..
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Golfer op zondag 07 februari 2021, 16:47:31
Wow, ik hoop dat je voor de toekomst ook goed gerekend hebt :?
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: ceess op zondag 07 februari 2021, 17:00:25
 :O Deze ronde kom je goed weg!

Ik hoop in de toekomst ook.  ;)
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Christian P op zondag 07 februari 2021, 18:09:38
Een LGB baan zou anders wel leuk zijn nu 😀
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Eric-Paul op zondag 07 februari 2021, 18:34:13
Met zoveel water en bush bush is het meer Krokodil Dundy ;)
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op woensdag 10 februari 2021, 12:16:02
De TrainCave staat nu prachtig te midden van al het ijs en de mooie witte bomen... Heb wel enige moeite om er te geraken maar heb een sluipweg gevonden onder de rododendrons. Gelukkig is de TrainCave goed verwarmd, ik kan zelf terug op temperatuur komen om aan de werkzaamheden verder te gaan...Heb de laatste tijd verder gewerkt aan de onderbouw en heb me afgevraagd of ik er geen lades zou onderbouwen waar ik veel materiaal, sporen, lege treindoosjes enz kan gaan opslaan. Het is nu nog tijd om aan de onderbouw enige aanpassingen te doen. Anders is het te laat. Ik moet wel twee modules afbreken om poten te plaatsen, maar later zal ik er misschien spijt van hebben als ik het niet doe. Andere optie is voorgebouwde Zweedse kastjes gaan kopen en ze eronder plaatsen...Ik moet de knoop, nog doorhakken.
Verder een prototype gemaakt van een verbindingskastje waar ik de voeding van de verschillende sectie's ga op aansluiten. De ringleiding voorzie ik 1,5mm2 om dan af te takken naar 0,5mm2 naar de sporen. Ik ga zo verschillende Vynckier kastjes plaatsen om overal gemakkelijk stroom aan de sporen te kunnen voorzien.  Aan de onderkant van het printje soldeer ik een koperdraadje van 4mm2 die de verbinding maakt naar de verschillende klemmetjes en tevens genoeg stroom kan leveren.
De volgende stap is de verbinding tussen de hoekmodule en module 5, daar ga ik mijn computer en scherm plaatsen en tevens de Ecos.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op woensdag 10 februari 2021, 12:20:33
nog enkele pics
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Guy op woensdag 10 februari 2021, 21:30:33
Hey Patrick,
Dat het je al mooi gemaakt, mooie constructie. Heb je nog steeds een tekort aan niet geleverd hout.
Ik haal mijn hout altijd inde groothandel bij Segers in Schoten ...kan ik zelf ook altijd alles zelf uitzoeken.
Goede prijzen en maatwerk mogelijk.
Groeten Guy
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op woensdag 10 februari 2021, 21:35:56
@ Guy - voorlopig kan ik verder. Heb online besteld. Maar ga je tip voor de toekomst wel onthouden. Ik ben nog steeds wachtende op de Hubo balken...
Ik ga een van de komende dagen aan de helix beginnen van de linker kant. Heb buitendiameter 135cm genomen en binnendiameter 100cm.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Marc en Joeri op donderdag 11 februari 2021, 16:48:29
Beste Patrick, Ik kwam vandaag pas achter dit mooie bouwverslag! Complimenten. Ik ben benieuwd hoe het allemaal gaat vorderen. Je hebt in ieder geval een fantastische ruimte. Veel succes met vorderingen. Ik blijf je volgen :thumbup: Joeri
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op zaterdag 13 februari 2021, 22:13:26
De kogel is door de kerk. Ik ga zelf lades maken, dan heb ik de gepaste maten en schuiven zoals ik ze zelf wil. Bij het Zweedse merk is de keuze beperkt en zeker niet zo stevig dan als je hetzelf maakt. De consequentie was dat ik een aantal stappen heb terug moest moeten zetten en vier modules terug afgebroken. Heb een Blum schuifrail gaan halen om de juiste maten te kennen. Poten bijgezet als drager van de schuifrails. Vervolgens alles terug opgebouwd en aan module zes begonnen. Dit is de plek waar ik de PC ga zetten, scherm en mijn Ecos. Al een stoeltje gezet om te dromen hoe het er later gaat uitzien. Heb tevens vier cirkels uitgezaagd om aan de opwaartse helix te beginnen. Van schaduwstation 90cm naar Niveau0 - 120cm. Doormeter 135cm en binnenmaat 100cm. Zeker genoeg plaats om zonder probleem te kunnen stijgen en te dalen...
In bijlage de laatste pics van de laatste werkzaamheden...
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Trainhenk op zondag 14 februari 2021, 00:31:50
Dag Patrick,

Ik kwam zojuist (anderhalf uur geleden) je draadje voor het eerst tegen en ik ben onder de indruk.
Er is al veel gezegd en geschreven en wat mij ook opvalt is dat je bereid bent om te luisteren en te leren.
Je hebt naar aanleiding van de vele opmerkingen al een paar verstandige beslissingen genomen.

Zelf heb ik wat negatieve ervaringen met Digikeijs.
Zelf servodecoders van Digikeijs die ik niet aan de praat kreeg en op de club hebben we problemen met de centrale en de boosters, beiden van Digikeijs.
Dus helaas geen Digikeijs voor mij.

Ik heb een Ecos2, (loconet)terugmelddecoders van Rosoft en een paar wisseldecoders van Littfinski (omdat ik ze toch nog had liggen).
De wisseldecoders gebruik ik in mijn schaduwstations met C-rails en op niveau 0 stuur ik mijn wissels (K-rails) aan met servo's uit China (de zwarte met metalen wielen) en een Arduino.
Op de Arduino is een printplaat van Mardec geplaatst en dat voldoet prima bij mij. 
Daarnaast ga ik ook met iTrain werken.

Ik wil je aandacht vestigen op KLIK: de Locomotion van Sn00zerman (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=11590.msg1409207#msg1409207).
Gezien de omvang van jouw baan en ruimte lijkt mij dat ook wel iets voor jou.
 
Henk
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Guy op zondag 14 februari 2021, 10:00:24
Hallo Patrick ,
Ziet er weeral goed uit ,welke dikte heb je nu genomen voor de helix...
Heb zelfde een paar daagjes aan mijn baan kunnen werken,nu is het terug werken.Jij gaat mij nog inhalen met jouw tempo ...schiet lekker op.
Nog veel bouwplezier blijf je volgen
Groetjes Guy
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op zondag 14 februari 2021, 12:51:08
@ Henk - Bedankt voor jou feedback. Inderdaad ik lees veel, leer veel en tracht het beste uit alle draadjes te pikken...en dan mijn ding doen. Helaas heb ik al de Digikeijs decoders en terugmelders gekocht. De toekomst zal mij weten te zeggen of ik een verkeerde keuze heb gemaakt of niet. Ik moet zeggen, jij bent de eerste waar ik dit van hoor. Laat ons positief blijven en "I let You Know". Mijn centrale is EcosII en de Booster zijn Ecosboost's... en ik ga ook met Itrain rijden.
Eerst mijn schaduwstation afwerken (houtskelet) Vervolgens isolatie met foam en misschien kurk, dan de sporen en de electra en vervolgens Itrain bestuderen. Heb heel vroeger wat met Koploper gestoeid (versie voor 3 gebruikers) en heb dus wat bij om in te studeren...Ik ga je toegeven, het train geburen geeft mij de meeste stress in gedachte...
@ Guy - heb toch 12mm genomen, zelfde dikte als het hout dat op de tafel en ondertafel komt. Het is geen race tegen het uurwerk, maar ik ben ongeveer dagelijks tussen de 4 en 8u in mijn Traincave bezig. Dat is het voordeel van op pensioen te mogen gaan hé...Vraagje, heb jij je helix proefmodeletje nodig? Wil je dat ik je het terug bezorg... laat maar weten. Alvast bedankt, was zeer handig omlijn besluit te nemen en mijn eigen cirkels te maken.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Trainhenk op zondag 14 februari 2021, 14:14:59
Dag Patrick,

Ik zie in je ondertekening dat je K-rails wilt gaan gebruiken.
Forumlid Haradigi heeft mij op neopreenband gewezen om die onder de rails te plaatsen als geluidsisolatie.
En ik moet zeggen het werkt super!
Ik gebruik 2 stroken van 2 cm breed en 3 mm dik.
Als je twee stroken van 2 cm gebruikt kun je er ook bochten mee leggen en met één strook van 4 cm breed gaat dat niet lukken.
Het is te koop bij www.rubbermagazijn.nl (http://www.rubbermagazijn.nl)
Verder heb ik nog op het hout ondervloerplaat van de Gamma van 3 mm dik geplakt.
De Gamma verkoopt het niet meer maar als je interesse hebt heb ik nog een ander adres.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Trainhenk op zondag 14 februari 2021, 14:29:21
Dag Patrick

De wisseldecoders gebruik ik in mijn schaduwstations met C-rails en op niveau 0 stuur ik mijn wissels (K-rails) aan met servo's uit China (de zwarte met metalen wielen) en een Arduino.
Op de Arduino is een printplaat van Mardec geplaatst en dat voldoet prima bij mij. 

De website voor de Mardec (Arduino)
https://www.arcomora.com/mardec/ (https://www.arcomora.com/mardec/)

Henk
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op zondag 14 februari 2021, 14:31:34
Henk, als ik het goed begrijp eerst een onderlaag hou en vervolgens het rubber... snij je die dan zelf in repen van 2cm? of zijn die zo verkrijgbaar? Hoe bevestig je je rails? schroeven of kleven?
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Haradigi op zondag 14 februari 2021, 15:06:56
Henk, als ik het goed begrijp eerst een onderlaag hou en vervolgens het rubber... snij je die dan zelf in repen van 2cm? of zijn die zo verkrijgbaar? Hoe bevestig je je rails? schroeven of kleven?

Hi Patrick,

Henk is vast aan het schaatsen .....  ;)
Dat neopreen band dat koop je op de rol.
Ook wordt alles bij mij gelijmd met flex-lijm (de rails) dus niets schroeven of spijkeren dan is de geluidsdemping direct weg (zie mijn index).
Ook geen houtlijm gebruiken die wordt veels te hard.

groet
Harald
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Trainhenk op zondag 14 februari 2021, 15:32:11
Dag Patrick,

Ik heb de plaat hout en daarop heb ik de blauwe platen van 3 mm van de Gamma geplakt.
Vervolgens eerst de rails uitgelegd en bij de puntcontacten tussen de bielsen met een viltstift een punt gezet om het midden van de rails te bepalen.
Met een liniaal of bij bochten uit de losse hand een lijn getrokken.
De platen heb ik vervolgens donkergrijs geschilderd behalve waar de rails komt om later bij de scenery geen last te hebben dat er blauw door heen schijnt als een stukje scenery niet goed aansluit.
Op de blauwe platen plak ik dan twee stroken neopreenband van 2 cm breed naast elkaar en die moeten dan net over de grijze verf uitkomen.
Dus als je tot ongeveer een cm van de lijn schildert overlapt dat elkaar.
Mocht er later wat ballast naast het neopreen komen dan vangen de blauwe platen de geluidsoverdracht weer een beetje op.

Het neopreenband koop je in stroken van twee centimeter breed.
Het zit op een rol van 10 of 20 meter lang.

Even opletten dat je de eerste strook netjes langs de getrokken lijn plakt, het neopreen is al van een plaklaag voorzien, en vervolgens de tweede strook er strak tegen aan.

Vervolgens de rails leggen en voedingsdraden solderen en tussen de twee stroken neopreenband naar beneden voeren naar de ringleiding.
Ik gebruik drie kleuren draad:
- rood; is de plus en wordt onder de K-rails op het metaal gesoldeerd en gaat naar de ringleiding
- bruin; is de min en wordt aan de onderkant van de raillas gesoldeerd en gaat naar de ringleiding
- groen; is de draad voor de terugmelding en wordt aan de onderkant van de raillas gesoldeerd en gaat naar de terugmelddecoder voor de bezetmelding in iTrain.

Uiteraard mag je andere kleuren gebruiken mits je maar consequent bent.

Straks maak je voor iTrain bezetmelders door een stuk rail te isoleren en daaraan een (groene) draad te solderen die naar de terugmelddecoder gaat.
Dat isoleren kan door een stuk rail door te slijpen maar ik heb ervoor gekozen om een bezetmelder minimaal twee raillengtes lang te maken en aan het begin en aan het eind van de bezetmelder de metalen raillas te vervangen door een kunststof raillas.
Aan de middelste raillas soldeer ik vervolgens de groene draad die naar de terugmelddecoder gaat.

Om de draden tussen het neopreen door naar beneden te krijgen neem ik een plastic wattenstaafje en knip daar het watten vanaf en druk ik dat tussen de twee stroken neopreenband.
Vervolgens knip ik dat boven het neopreenband af en boor dan een gaatje waarbij het stukje wattenstaaf ervoor zorgt dat het neopreenband zich niet om het boortje wikkelt.
Het boortje moet dus wel in het wattenstaafje passen.
Vervolgens druk ik de draden door het wattenstaafje en door het geboorde gat.
Onder de houten plaat plaats ik bindruggen waar ik de draden doorheen leidt naar de ringleiding of de terugmelddecoder.
De draden naar de terugmelddecoder plaats ik in een aparte bindrug om storingen te voorkomen en mogen dus niet bij de rode en bruine draad met het digitale signaal.
De terugmelddecoders plaats ik zo dicht mogelijk bij de terugmelders om de (groene) draden zo kort mogelijk te houden.
De terugmelddecoders zitten bij mij dan ook niet allemaal vol met terugmelders.
Liever een decoder meer dan storingen door te lange draden.

De rails zet ik later vast (ben ik nog niet aan toe gekomen) met de ballast en lijm op latex-basis.
Dit blijft iets soepeler dan houtlijm waardoor er minder tot geen geluidsoverdracht is.
Voorlopig kun je de rails even vastzetten met een schroefje en een ringetje.
(Bij mij ligt het nu nog helemaal los).  ;)

Het is een heel verhaal geworden maar het zou zonde zijn als je straks weer opnieuw moet beginnen.     
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Trainhenk op zondag 14 februari 2021, 15:33:06
Henk is vast aan het schaatsen .....  ;)

Zolang het maar geen scheve schaats is.  >:-D >:-D >:-D
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op zondag 14 februari 2021, 17:59:12
Henk ik ga dat eens dieper bestuderen... bedankt voor al jouw tips
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op zondag 14 februari 2021, 18:05:11
Henk, Harald, ik veronderstel dat jullie deze band bedoelen hé...
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Haradigi op zondag 14 februari 2021, 18:58:13
 @citaat
De maten kloppen, de prijs bij grote aantallen maar heb je een link ?
Misschien met meerdere samen rollen bestellen, scheelt een stuk ?

groet
Harald
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op zondag 14 februari 2021, 19:00:11
Dit is wat ik heb www.rubbermagazijn.nl
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Gertjan H op zondag 14 februari 2021, 21:45:02
Ik heb eventueel wel belangstelling voor een gezamenlijke aankoopactue. Heb zelf nog niet veel haast, maar leg vast een voorraad aan met toekomstig nodige materialen. Per meter raillengte is dus 2 m band nodig?

Gr Gertjan
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op zondag 14 februari 2021, 22:08:40
OK Gertjan...wie nog???
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: ceess op zondag 14 februari 2021, 22:40:33
Zeker hier ook interesse om mee te doen
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Christian P op maandag 15 februari 2021, 02:29:17
Ik doe mee voor 3 rollen
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: ACTS.zuid op maandag 15 februari 2021, 09:40:12
Ik heb het celrubber ook toegepast maar ben er snel van af gestapt en heb zelfs een stukje baan moeten slopen.

Het deukt bij het vastzetten van je rail en als je even niet oplet rekt het spul te veel uit waardoor je ongelijke hoogten hebt. Dat geeft weer hobbels in het tracé. Maar ik moet er bij vermelden dat ik wat fragieler spoor hebt in vergelijking met K-rail.
Nadeel vind ik tevens dat er geen schuin kantje is wat je merkt bij het aanbrengen van ballast.

Handiger zijn kurkstroken, zelf te snijden en aangebracht met kurklijm op een dempende ondergrond van bijvoorbeeld XPS. Maar ieder heeft zo zijn methoden.

Je vroeg iets over kasten van Ikea: dit is Malm. Kleurtje "wit" wat in zonlicht snel vergeeld maar ze komen dat ook uit een logeerkamertje. Fijne ladekasten om spul op te bergen.

(https://imagizer.imageshack.com/v2/1280x1024q90/922/GE5dKr.jpg) (https://imageshack.com/i/pmGE5dKrj)

(https://imagizer.imageshack.com/v2/1280x1024q90/923/ZKmGt5.jpg) (https://imageshack.com/i/pnZKmGt5j)

Gr, Ben.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op maandag 15 februari 2021, 10:28:13
Oei Ben, je maakt me wat ongerust met die neopreenband. Ik denk dat ik een test ga doen met één klein stuk en dan bekijk ik het verder. Dus de groepsaankoop is bij deze even uitgesteld...
Je hebt dat mooi opgelost met die Malm kastjes. Ziet er strak uit. Ik ga voor de DIY kasten met binnenkant in watervaste MDF ofwel melamine en met een mooi "coverplaatje"
Voordeel is dat ik mijn maten zelf kan bepalen.
Nadeel het is meer werk, maar daar ben ik niet vies van.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Haradigi op maandag 15 februari 2021, 10:47:53
Hi Patrick,

Het vergt even handigheid om de Neopreen-strip te monteren/plakken zelf ben ik, en ook bij StoMM, erg tevreden.
Geen deuken en het schuine kantje werd gemaakt door er eerst een beetje kit tegenaan te smeren.
Overigens kan je bij de meeste leveranciers een (of meerdere) monsters aanvragen.

groet
Harald
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Trainhenk op maandag 15 februari 2021, 10:51:19
Dag Ben,

Ik heb het celrubber ook toegepast maar ben er snel van af gestapt en heb zelfs een stukje baan moeten slopen.

Het deukt bij het vastzetten van je rail en als je even niet oplet rekt het spul te veel uit waardoor je ongelijke hoogten hebt. Dat geeft weer hobbels in het tracé. Maar ik moet er bij vermelden dat ik wat fragieler spoor hebt in vergelijking met K-rail.
Nadeel vind ik tevens dat er geen schuin kantje is wat je merkt bij het aanbrengen van ballast.

Handiger zijn kurkstroken, zelf te snijden en aangebracht met kurklijm op een dempende ondergrond van bijvoorbeeld XPS. Maar ieder heeft zo zijn methoden.

Ik heb deze ervaring niet.
Wat ik daar nog aan toe kan voegen is dat ik bij het plakken, nadat ik de beschermfolie heb verwijderd, rustig het het neopreen vastplak en vooral geen kracht zet.
Bij bochten moet dat wel een beetje maar ik verwijder kleine stukjes van de beschermfolie (ong 20cm per keer) en met beleid plakken.
Op deze manier heb ik inmiddels al zo'n 100 meter zonder problemen gelegd.

Henk

edit: typefoutje hersteld.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: ceess op maandag 15 februari 2021, 11:02:44
Hier ook alleen maar positieve ervaringen, mits je het maar met beleid plakt!
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Gertjan H op maandag 15 februari 2021, 12:03:20
Ik zie dat de genoemde prijs pas geldt vanaf 50 rollen..... Vanaf 10 rollen wordt het interessanter (14,35 incl. BTW) per rol.

Een paar rollen is eigenlijk onbetaalbaar....
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op maandag 15 februari 2021, 18:50:26
Vandaag aan het "tafeltje" gewerkt waar de monitor of monitoren om met Itrain te werken op komen te staan. Tevens de plek waar de Ecos komt.
Heeft iemand een suggestie of het beter is om één grote of twee normale monitoren te gebruiken met Itrain. Mijn voorkeur gaat naar een curved monitor. De breedte die ik heb is 105cm...
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Tony op dinsdag 16 februari 2021, 13:38:47
Dat ziet er zeer solide uit, Patrick !
Kans op doorzakken is verwaarloosbaar  :D

Grtz Tony
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: feniks op dinsdag 16 februari 2021, 13:59:41
 @citaat @citaat
met een widescreen monitor kan je heel goed met 2 schermen werken, dus ik zou voor die curved monitor gaan 
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: antonv op dinsdag 16 februari 2021, 14:36:19
Zo groot mogelijk scherm en EEP (https://eepshopping.de/) op de PC en je modelbaan is klaar  ;)
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op dinsdag 16 februari 2021, 18:38:25
@ Tony - Het is inderdaad solide. Ik ga als de onderbouw af is, de olifantentest van Cees afleggen en zien of alles standhoudt. :D
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Guy op dinsdag 16 februari 2021, 19:57:20
Hallo Patrick,

Goede keuze de 12mm lekker stevig , let wel op dat je helix bovenaan niet laat eindigen met een knik m.a.w. gevaar voor ontkoppelen van wagens. Spreek uit ervaring....
De mal heb ik niet onmiddellijk nodig je kan ze gebruiken zolang nodig is.Als railbedding heb ik 4mm kurk gekocht op rol bij Brice 0,5x8,0m vrij goedkoop en mooi af te snijden op maat.Hiervoor gebruik ik een Dremel om een schuine railbedding te snijden.
Mooi resultaat en alle vormen zijn mogelijk

Groeten Guy
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Trainhenk op dinsdag 16 februari 2021, 20:02:30
Patrick,

Als je de pro-versie van iTrain aanschaft kun je per pc met meerdere schermen werken en je kunt met meerdere pc's werken ("netwerkversie").
Je kunt dan in jouw enorme ruimte meerdere PC's plaatsen en de schermen aan de muur hangen.
Op de schermen aan de muur zou je dan alleen je baanplan kunnen tonen zodat je overal beeld op iTrain hebt.
Wel even rekening houden met de bedrading.
In mijn bescheiden ruimte heb ik drie pc's voor dit doel staan.

Henk
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op woensdag 17 februari 2021, 19:59:13
Ja Henk ik heb de Pro versie, staat op een Mini Mac, maar nog niet in gebruik. Is voor binnenkort.

Vandaag aan de electrificatie gewerkt. Twee EcosBoosts geplaatst. Eén voor het schaduwstation en de tweede voor de hoofdstation.Ik het nog een Titan transformator liggen. Die ga ik gebruiken om de decoders en bezetmelders te voeden.
Voor de LED verlichting in het schaduwstation een 220V --> 24V transformator geplaatst en een Zigbee LED controller van Yphix om de LED verlichting met de HUE app van Philips te kunnen gebruiken.

Links onderaan een Bridge van Hue voor de tuinverlichting rond de TrainCave. In het midden een UNIFI wifi router die ik ga gebruiken voor upgrades te kunnen doen van Itrain en Ecos, en om muziek te streamen. Tevens zal ik cameras plaatsen om te kijken wat er in het schaduwstation gebeurt. Ik heb nu zo'n camera als test en het werkt prima. Is tegelijkertijd ook een bewakingscamera.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Trainhenk op woensdag 17 februari 2021, 20:03:33
Patrick,

 @citaat
Wat zijn die zwarte ESU-blokken onder de Ecoboost?
Is dat de voeding voor de Ecoboost?
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op woensdag 17 februari 2021, 20:15:56
Inderdaad Henk, dat zijn de transformators van de EcosBoosts. Ik heb er eentje geopend om te kijken hoe deze op een plaat te monteren, maar er is niets voorzien. Bij het terug in elkaar schroeven van het kastje is de LED gesneuveld. Ik ben onvoorzichtig geweest. Heb dan 4 gaatjes geboord rond de kastjes en met Tyres Raps de transfos vastgemaakt. Werkt prima. Gelukkiglijk heb ik +/- 2,5cm plaats achter de betonplex platen.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Robert op zaterdag 20 februari 2021, 12:43:42
Ik gebruik klittenband voor montage. plakt goed aan ondergrond en te bevestigen object. De klittenband functie evenzo.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op zaterdag 20 februari 2021, 13:16:28
@ Robert - De ESU transformatoren staan op 4 kleine ronde pootjes. Ik vrees dat de klittenband niet genoeg oppervlakte heeft om het gewicht te houden. Is toch iets waar ik in de toekomst ga rekening mee houden. Tnx voor de tip.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op dinsdag 02 maart 2021, 20:08:19
De eerste stapjes gezet voor de 1 helix die de hoogte van schaduwstation naar niveau O gaat overbruggen. Dit is de eerste maal dat ik een helix bouw. Ik heb 30cm tussen beide voorzien, drie spiralen van ieder 10cm. Daar moet nog de 12mm van het hout, de 4mm van kunststof of kurk of beiden afgetrokken worden. Dus blijft er ongeveer 8cm tussen iedere laag over. Ik hoop dat dat voldoende moet zijn.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Christian P op dinsdag 02 maart 2021, 20:20:02
Knap!!!
Wanneer dacht je de rails te plaatsen? Ik zou ze nu al monteren. Anders gaat het achteraf niet simpel zijn.
Groetjes
Christian
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op dinsdag 02 maart 2021, 20:29:58
@ Christian - Ik moet eerst de onderplaat van het schaduwstation leggen. De eerste cirkel heb ik al gemaakt en die dient als mal voor de rest. O.a. om de gaten in de onderbouw te boren. Ik ga laag per laag leggen, isolatie er bovenop of kurk, dan de draden voor voeding en terugmelders. Ik voorzien één blok per verdiep, dus drie blokken en zes bezetmelders per spoor. En zo verder werken tot niveau0. Dan ga ik vervolgens aan de ene kant op niveau0 de onderbouw verder bouwen zodat ik vervolgens de lift erop kan aansluiten. het schijnt dat de liftleverancier al staat te popelen. Aan de andere zijde ga ik het schaduwstation afwerken, de isolatie, sporen en kablering. Vervolgens met Itrain beginnen te stoeien. Ik denk dat ik in het schaduwstation de klassieke Marklin wisselsturing ga plaatsen. De kleine MTB5 wisselmotoren zijn misschien overkilling voor een schaduwstation. Wat denk jij?
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: BlikkenTinus op dinsdag 02 maart 2021, 20:41:45
Voor wat betreft de storingsgevoeligheid zou ik serieus overwegen juist in je schaduwstation betrouwbare of gemakkelijk verwisselbare aandrijvingen te gebruiken.
En of dat die van Märklin zijn, betwijfel ik.
Als je de wisselmotoren te duur of te fijnbesnaard vindt, je kunt ook servo's gebruiken. Goedkoop, effectief en bij onderbouw ook makkelijk te vervangen.

Groet,

Peter
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op dinsdag 02 maart 2021, 20:49:25
@Peter - ik heb al een hele boel MTB5 wisselmotoren liggen. Echter zijn ze niet zo eenvoudig om aan te sluiten en met de K-wissels lijkt dat nog moeilijker. Waar moet je een gaatje boren om dan precies onderaan de motor te plaatsen om het staafje in het gaatje en in de wissel te doen passen. Bij de kruiswissels lijkt me dat nog moeilijker. Daarom dacht ik, waarom geen klassieke Marklin wisselaandrijving plaatsen voor het schaduwstation. Je ziet het toch niet en het geluid zal ook wel minder zijn in het schaduwstation. Is een beetje luiheid die mij die ingeving heeft gegeven. Ik heb veel over de storingsgevoeligheid gelezen, maar blijkbaar zijn de nieuwe van betere kwaliteit. Zegt men....
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: ramdani op woensdag 03 maart 2021, 16:28:13
 @citaat2  zowel dat staafje als die motor kan je verschuiven tot de juiste plek ;


mvg,
Michel
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Degeluidsman op woensdag 03 maart 2021, 19:42:15
Hoi Patrick,

Dat ziet er weer netjes uit  :thumbup: :thumbup:

8cm. tussen de ringen van de spiraal zou net genoeg moeten zijn, bij de meeste loc's is de pantograaf wel iets hogen maar vaak wordt er een vis-draadje gebruikt om de pantograaf op de juiste hoogte te houden.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op woensdag 03 maart 2021, 20:44:33
@ Michel - ja dat weet ik, maar het gaatje in de wissel boren moet ik nog uitpoberen. ik heb die wissels al van alle kanten bekeken en ik daar toch wat klamme handjes van... zal wel lukken hoor, maar de eerste keer is altijd stress.

@ Peter - thanks voor de tip. Ik was dat met dat visdraadje ook van plan, alleen moet je dan een gaatje boren in de lok. :(
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Degeluidsman op woensdag 03 maart 2021, 21:04:58
 @citaat

Nee dat hoeft niet, even goed kijken op de pantograaf waar je het draadje kunt vastzetten, zelf heb ik er nog geen ervaring mee maar weet dat meerdere mensen dit trucje gebruiken.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Trainhenk op woensdag 03 maart 2021, 21:16:11
Dag Patrick,

Als ik het goed begrijp wil je twee bezetmelders per blok gaan gebruiken.
Klopt dat?

Ik heb in iTrain 3 bezetmelders per blok en Xander Berkhout, de ontwikkelaar van iTrain, schrijft dat ook  ergens in zijn handleiding.
Allen kon ik het het zo gauw niet vinden.
Dus voordat je met het plaatsen van rails begint zou ik de handleiding van iTrain er eens op na slaan.

Henk
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op woensdag 03 maart 2021, 21:19:18
@ Henk - het was mijn bedoeling om 3 bezetmelders in het bovenstation te zetten, want de derde dient voor het afremmen dacht ik... Maar is dat nodig in het schaduwstation? is dat nodig in de helix? Wie heeft hier ervaring mee? 2 of 3. Nu kan nog alles...
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Trainhenk op woensdag 03 maart 2021, 21:24:35
 @citaat

Haal het woord schaduw weg en je hebt een station.  :mrgreen:
Het enige verschil is volgens mij dat je het verder niet ziet maar het vloeiend kunne stoppen is ook in het schaduwstation en de overige niet zichtbare blokken prettig.
En omdat het afremmen bij de tweede bezetmelder plaats vindt zal hij ook keurig bij de derde bezetmelder stoppen en verminder je het ongewenst door schieten.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Christian P op woensdag 03 maart 2021, 22:44:36
ITrain werkt nu met positie bepaling. De drie blokken waren belangrijk in de oude versie van iTrain.
Bij elke terugmelder wordt nu de positie bijgesteld. De rem en stoppositie zijn in mm in te geven en hebben geen rechtstreeks verband meer met de terugmelders.
Je zult merken dat slecht of niet geijkte locs niet zullen stoppen waar je wilt. Om die foutmarge zo klein mogelijk te houden moet je extra terugmelders plaatsen.
Op rijblokken zou ik segmenten van 100 cm maken en (schaduw)stations om de 40 cm

Groetjes Christian
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: ramdani op donderdag 04 maart 2021, 16:16:12
@ Michel - ja dat weet ik, maar het gaatje in de wissel boren moet ik nog uitpoberen. ik heb die wissels al van alle kanten bekeken en ik daar toch wat klamme handjes van... zal wel lukken hoor, maar de eerste keer is altijd stress.zekers, ik heb een wissel gesloopt bij het uitproberen  O:-D , als je het binnenste van zo'n wissel ziet krijg je nog meer stress  >:-D  ,hoe zo'n zwakke constructie het uithoudt is een half mirakel;


mvg,
Michel
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op vrijdag 05 maart 2021, 21:22:13
Het doet deugd om zo de eerste sporen te kunnen leggen en er een wagonnetje op te zetten... dat geeft een boost.
Het is de eerste maal dat ik een helix maak, en dit is nog maar de kleinste van de 5. Van schaduwstation naar O niveau. 30cm om te overbruggen. Ik kon mij niet voorstellen dat het zo arbeidsintensief was.... Alleen de moeren op de draadstangen draaien en afstellen is een hels karwei. Heb dan maar de draadstang op de elektrische schroefboormachine gezet. Het gaat wat sneller maar het heeft toch veel tijd in beslag genomen. Maar ja, niet klagen en voortdoen.
Door een proefopstelling te maken, ben ik tegen mijn eerste groot probleem gebotst. Het hoogste niveau van de spiraal komt te dicht bij de onderkant van de bovenplank van het O niveau...
Wat zijn de opties?
- De afstand tussen de verschillende lagen verkleinen. Maar ik denk dat dat een probleem geeft met bereikbaarheid en met pantografen. Wat is de minimumafstand die ik nodig heb tussen twee spiralen? Er moet ook nog kurk of XPS van +/- 4mm tussen.
- Een spiraal minder maken, dan zal de hellingpercentage verhogen en dat is niet ideaal voor de locs, als ze dan nog naar boven geraken, that's the question?
- De afstand van schaduwstation naar O niveau van 30cm naar bvb 35 of 40cm verhogen. De hoogte van het O niveau is dan 130cm ipv 120cm. Het gevolg is dat ik al de voorpalen moet vernieuwen (6stuks). Nadeel O niveau is minder goed bereikbaar om scenery te bouwen, maar mooier om naar te kijken.

Bij deze stel ik de vraag aan al de helixbouwers onder jullie... wat doen jullie in mijn plaats? Ik kijk ernaar uit naar jullie suggesties.
Prettig WE.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Degeluidsman op vrijdag 05 maart 2021, 21:37:59
Hoi Patrick,

Als ik naar de laatste foto kijk zie ik links bij de draadstang waar de spiraal begint een behoorlijke knik zitten, het lijkt erop dat de stijging te snel gaat, kijk je naar de draadstang die erna komt dan lijkt het of in die kleine afstand de stijging al zo’n 2,5 a 3 cm. Is.

Meet eens op op welke hoogte je zit bij die tweede draadstang en wat de afstand tussen beiden draadstangen is.


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op vrijdag 05 maart 2021, 21:51:17
@ Peter -  Ik zal dat morgen eens opmeten, Ik denk dat dat ongeveer 2cm is, maar het probleem is dat ik achteraan een dubbel spoor heb. En dat moet onder de eerste spiraal. Ik heb die ongeveer op 9cm gezet daar waar de sporen eronder gaan.  Ik moet nog wel alles afstellen.  Wat is de minimum afstand tussen twee lagen? als ik lager dan de 9cm kan, dan zal de knik aan de ingang van de spiraal ook minder zijn. Je had me 8cm geschreven in een voorgaand bericht. Ik ga alle lagen eens instellen op 8cm en zien waar ik boven uitkom...

Maar als ik achteraan op 8cm uitkom, dan is de volgende laag 16cm, de derde 24cm. Ik heb 30cm minus 12mm van de plaat... Dus dat is mijn probleem. Ik vrees dat de hoofdbaan 5cm - 10cm verhogen de enigste oplossing is. Dit brengt een ander probleem met zich mee. De lift. Ik moet boven en onder de lift gelijke hoogtes hebben om deze te doen stijgen en dalen. Ik voorzie 10 "verdiepingen" in de lift. Met 8cm tussen ieder spoor heb ik 80cm naar boven en 80 naar beneden nodig. Naar beneden is geen probleem. Het probleem gaat zicht in de hoogte stellen... Moet ik ook een uitmeten..
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Christian P op vrijdag 05 maart 2021, 22:24:58
Hey Patrick,

Het inrijspoor van de lift mag niet onder de 90 cm zijn. Anders kan je geen 10 niveaus hebben.

Wat je helix betreft heb ik 2 tips.
Zoals Peter reeds schreef moet aan die knik werken, je kan de plaat aan de eerste draadstang iets lager plaatsen zodat de knik verdwijnt. Eventueel de triplex een beetje hol trekken en dan verder in de helix dat verlies van hoogte terug inhalen.
Ik zou zeker geen niveau verwijderen. Ik denk dat je nog 1 cm kan afhalen. Met 7 cm moet het nog net lukken
Je kan altijd een gleuf frezen in de plaat en daar een staafje in kleven voor het geval een pantograaf toch de bovenkant zou raken

Groetjes
Christian
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Haradigi op zaterdag 06 maart 2021, 11:02:38
Hi Patrick,

Ziet er netjes uit maar net zoals Peter heb ik ook zo mijn bedenkingen.
Moeilijk te zien maar zou zeker die knik en hoogte nakijken (ook ivm dikte van het hout).

groet
Harald

Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Christian P op zaterdag 06 maart 2021, 12:36:14
bron: https://www.pinterest.com/pin/556335360200287521/
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Trainhenk op zaterdag 06 maart 2021, 20:28:51
Dag Patrick,

Ik heb voor de hoogte tussen de ringen gebruik gemaakt van KLIK:een blokje hout (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=59776.msg1077892#msg1077892).

Voor het opvangen van de pantografen heb ik KLIK: deze oplossing (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=59776.msg1070020#msg1070020).

Voor je hoogte verschil heb ik even niet 1-2-3 een oplossing.
Je wilt niveau 0 met 5 of 10 cm verhogen en hoe kom je uit als je wat met de hoogte van de cirkels speelt?
Probeer daarmee het hoogteverschil op te lossen en kijk of je een kwart of een halve cirkel kunt weglaten.
Wat je ook kunt doen is de cirkel vanaf niveau min 1 later (een kwart of halve cirkel) te laten beginnen, dus afstellen op niveau 0 en naar beneden toe aanpassen.   
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: wimpietje op zondag 07 maart 2021, 06:58:17
Peter, ik denk dat dat misschien gewoon t optisch "bedrog" is door de breedhoek waarmee de foto genomen is... wat denk jij?
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op dinsdag 09 maart 2021, 12:23:53
Ik heb de beslissing genomen om het hoofdstation op 130cm te zetten ipv van 120cm. Dit heeft als gevolg dat ik de zes voorste palen moet vervangen. Eventjes wat werk maar het is de beste oplossing.

De laatste tijd is mijn werkplek een echte rommel geworden. Het in niet om aan te zien. Een doosje hier, een doosje daar. Een boor ginds, een frees hier. Bouten, schroeven, moeren en vijzen...Wat Mârklin sporen in hun verpakking, en zo gaan we maar verder. Dus heel onoverzichtelijk. Oorspronkelijk had ik het idee van kastjes van het Zweedse merk te kopen, maar na dit grondig bestudeerd te hebben, vind ik die kastjes duur en niet de kwaliteit waar ik naar streef. Om niet te spreken over de maten die niet passen. Ik heb dan maar beslist zelf schuiven te ontwerpen. Hout heb ik laten zagen, op maat en mooi afgewerkt bij de schrijnwerker, ladegeleiders uitgekozen en alles in elkaar geschroefd, tenslotte de hele plaat met geleiders onder het schaduwstation geplaatst. Ik moet ze nu enkel afstellen en ik kan de lades, vol laden....
De ladegeleiders zijn van het merk Blum - Movento - Bluemotion en Tipon, ze kunnen 60kg per rail ondersteunen. Dit is "the best a man can get", enkel heb je een pilootopleiding nodig om ze af te stellen.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op dinsdag 09 maart 2021, 12:33:22
Nog enkele plaatjes van de lades
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Dirk59 op dinsdag 09 maart 2021, 16:40:50
Dat ziet er mooi en strak uit Patrick, .petje af :thumbup:
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: ACTS.zuid op dinsdag 09 maart 2021, 16:43:11
Zeker netjes. :thumbup: Maar ontstaat er geen bereikbaarheid probleem of zijn de kasten weg te schuiven?

Gr, Ben.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op dinsdag 09 maart 2021, 18:36:17
Ja Ben, je hebt wel een beetje gelijk. Ik heb nog 60cm aan de achterkant, zie twee bijgevoegde fotos, tussen bovenste lade en bovenplaat is er 10cm spatie. Indien het echt moet kan ik de lades er uit halen, maar wegschuiven doen ze niet...
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op maandag 15 maart 2021, 00:08:32
Dit WE was het geen weer om een hond buiten te laten...dus vandaag wat verder gewerkt aan de onderbouw van mijn schaduwstation. Ik heb de helix afgebroken. Ik weet nu waar ik ga uitkomen op niveau0. Ben begonnen met kurklaag van 4mm aan te leggen op het niveau-1. Enkele sporen erop gelegd en dat geeft meteen een zicht hoe het er later gaat uitzien. Eventjes wat wagentjes uit de doos gehaald en wat laten rijden op de sporen. Er is plaats genoeg naast de draadstangen. Daar de draadstangen toch kwetsend zijn als je er per ongeluk met de arm of elleboog tegen stoot, heb ik er aluminium buisjes rond aangebracht. Ziet er mooi uit en nu zullen de draadstangen niet meer snijden...
Morgen moet ik bepalen waar ik de elektrische aansluitingen wil plaatsen. Dan kan ik de voedingdraden al aansluiten op de booster. Tevens de draadjes voorzien voor de bezetmelders. Ik moet nog eventjes met de Dremel kijken hoe ik het beste tewerk ga om de rails door te zagen en vervolgens de draadjes er aan solderen. Dat laatste zal de moeilijkste klus zijn want op de rails solderen is moeilijk. Heb ik vroeger ervaren. Misschien heeft iemand wat tips van waar te solderen en met welk soldeersel...Ik gebruik K-rails en er is weinig plaats om de verbindingen aan te brengen... Dus eerst wat oefenen op een paar defecte sporen die ik nog had liggen lijkt mij de boodschap. Oefening baart kunst.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: speeltmettreintjes op maandag 15 maart 2021, 15:11:20
Ik moet nog eventjes met de Dremel kijken hoe ik het beste tewerk ga om de rails door te zagen en vervolgens de draadjes er aan solderen. Dat laatste zal de moeilijkste klus zijn want op de rails solderen is moeilijk. Heb ik vroeger ervaren. Misschien heeft iemand wat tips van waar te solderen en met welk soldeersel...Ik gebruik K-rails en er is weinig plaats om de verbindingen aan te brengen... Dus eerst wat oefenen op een paar defecte sporen die ik nog had liggen lijkt mij de boodschap. Oefening baart kunst.

Er is een topic "Draden aan k-rail solderen" (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=67536.0), misschien heb je daar iets aan.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Trainhenk op maandag 15 maart 2021, 20:55:03
Dag Patrick,

Morgen moet ik bepalen waar ik de elektrische aansluitingen wil plaatsen. Dan kan ik de voedingdraden al aansluiten op de booster. Tevens de draadjes voorzien voor de bezetmelders. Ik moet nog eventjes met de Dremel kijken hoe ik het beste tewerk ga om de rails door te zagen en vervolgens de draadjes er aan solderen. Dat laatste zal de moeilijkste klus zijn want op de rails solderen is moeilijk. Heb ik vroeger ervaren. Misschien heeft iemand wat tips van waar te solderen en met welk soldeersel...Ik gebruik K-rails en er is weinig plaats om de verbindingen aan te brengen... Dus eerst wat oefenen op een paar defecte sporen die ik nog had liggen lijkt mij de boodschap. Oefening baart kunst.

Ik gebruik voor een bezetmelder zoveel mogelijk twee stukken rails.
Dat mogen twee hele stukken rails (180 mm) zijn maar met twee halve stukken (90 mm) gaat het net zo goed.
Vervolgens verwijder ik van beiden stukken rails een metalen raillas en vervang deze door een plastic raillas (Peco SL-11; maar met een andere gaat het net zo goed).
Je hebt dan aan beide kanten van de bezetmelder een plastic raillas en een metalen raillas in het midden.
Aan de onderkant van de metalen raillas soldeer ik de draad die naar de S88-N terugmelddecoder gaat.
Wel even schoonmaken en dat gaat het zonder enige moeite en hoef je niet op de railstaaf zelf te solderen.
Zelf gebruik ik neopreenband (twee  stroken naast elkaar) en in het midden boor ik dan een gaat waar de draad door heen gaat.
Jij zult dan een gaat door het kurk moeten boren.
Hetzelfde doe ik met de massa draad (bruin) aan de ander kant van de rails.
De rode draad soldeer ik aan de onderkant de de K-rails door een stukje van het metaal blank te maken en daarop te solderen.
Ballast erover en je ziet er niets meer van.

Mocht dat wel een keer moeten dat je aan de spoorstaaf moet solderen dan even met iets scherps op de railstaaf krassen en met een klein penseeltje een microdruppel S-39 aanbrengen en dan solderen.
Maar probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Een ander groot voordeel is dat je de rails niet hoeft door te zagen.
 
Ik heb recentelijk nog bij modelbahnshop Lippe in Duitsland de Peco SL-11 gekocht.
Een voordeel van de Peco-SL11 is dat er in het midden eenstukje plastic rechtop steekt waardoor je een gegarandeerde scheiding hebt.

Let er wel op dat je de draden van de terugmelder in een aparte goot laat lopen en niet bij de bruine en de rode draad stopt.
Dat gaat storingen geven.

Henk
 
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: basjuh1981 op dinsdag 16 maart 2021, 14:12:39

Een voordeel van de Peco-SL11 is dat er in het midden eenstukje plastic rechtop steekt waardoor je een gegarandeerde scheiding hebt.
De Fleischmann-variant heeft ook deze scheiding.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op zondag 21 maart 2021, 18:05:39
De laatste week zijn de werkzaamheden een beetje op een laag pitje komen te staan door andere prioriteiten. Gisteren met het mooie weer eens in de tuin gewerkt want die begint ook aandacht te vragen. Vandaag was het koud en bewolkt en dus een paar uur in mijn Traincave doorgebracht.
Ik heb de helix terug in elkaar gestoken om te kijken waar ik op Niveau0 zou uitkomen. Dus een hele klus enkel om te kijken. Maar beter voorkomen dan te genezen. Ik ben tot de vaststelling gekomen dat ik meer in de derde dimensie moet kijken want het schaduwstation is één ding, maar daarna moeten we daarboven verder. Het is beter nu al de voorbereidingen te treffen om later minder in de problemen te komen. Heb ook een paar sporen uit de doos gehaald om een klein stuk van het schaduwstation in elkaar te steken. Ik moet heerlijk toegeven dat de flexrails leuk zijn om mooi bochten te maken, maar één rechte lijn... dat is iets anders. Zal daar toch houten geleiders moeten voor zagen om tussen de sporen te leggen en zo trachten één rechte lijn te maken... Weer iets om op het TODO lijstje te zetten. In bijlage enkele fotos van de evolutie van de werkzaamheden.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op zondag 21 maart 2021, 18:17:57
Henk, je berichtje met de info van voeding en terugmeldingsdraden apart te leggen baart me wat zorgen. Ik had namelijk OBO rails geplaatst om alle draden mooi in bundels te leggen. Geeft een bundel terugmelders en een bundel voedingsdraden op 1 à 2cm gescheiden van elkaar ook een probleem? Ergens zullen deze elkaar wel moeten kruisen. Wat zijn de ervaringen van de andere specialisten?
Nog enkele fotos met de eerste sporen van het schaduwstation... Dit geeft "goesting" naar meer...zeggen we in Antwerpen
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Degeluidsman op zondag 21 maart 2021, 19:38:08
Hoi Patrick,

Weer lekker bezig geweest  :thumbup:

Laat voedingsdraden en bezetmelddraden  niet parallel naast elkaar lopen, houd hier zoveel mogelijk rekening mee.

Als je moet oversteken dan de draadbundel haaks overlaten steken dat is de beste optie.

Ik hoop dat ik het duidelijk uitgelegd heb  :)


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op zondag 21 maart 2021, 20:12:09
@ Peter - je heb het goed uitgelegd... ik zal telkens aan je denken als ik een draadje moet doen oversteken... :-)
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Guy op zondag 21 maart 2021, 20:47:20
Ziet er weeral goed uit Patrick, ga deze week ook nog wat verder bouwen.
Alles ligt lekker strak mooi om te volgen.
Ben benieuwd naar het verder verloop van de bouw en uw ervaringen
Keep up the good work

Groeten Guy
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op zondag 21 maart 2021, 21:18:47
Succes en veel plezier Guy...

Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Trainhenk op zondag 21 maart 2021, 21:45:24
Hoi Patrick,

Peter de Geluidsman heeft het al goed uitgelegd.  :thumbup:
Ik heb daar verder niets aan toe te voegen.

Ik had namelijk OBO rails geplaatst om alle draden mooi in bundels te leggen.

De zin geeft mij de indruk dat je een centrale plek heb bedacht waar alle draden bijeenkomen.
Gezien de oppervlakte van jouw "treinenkamertje"  >:-D vraag ik mij af of je het aanleggen van een ringleiding overwogen hebt.
KLIK: hier voor mijn ringleidingen (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=59776.msg1046869#msg1046869)
Verder heb ik ook al mijn terugmelddecoders over mijn baan verdeeld en liggen ze dicht bij de bezetmelders waardoor de draden van de bezetmelder naar de decoder zo kort mogelijk blijven (ik krijg het gevoel dat ik dit al eerder in dit topic geschreven heb) en zo het risico van storingen minimaliseer. KLIK: foto terugmelddecoders (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=59776.900)
Overigens heb ik al mijn bedradaing zoveel mogelijk in bindruggen geplaatst en heb ik aparte bindruggen voor terugmelddraden en stroomdraden.
Helaas heb ik er geen goede foto van.

Op de foto's zie je twee ringleidingen blauw/bruin; deze wordt verbonden met de centrale voor de digitale signalen. Vanuit de rails trek ik dan twee voedingsdraden naar de ringleiding.
De tweede ringleiding geel-groen/bruin gebruik ik voor de voeding van (wissel)decoders. De (wissel)decoders hangen decentraal onder de baan.
Inmiddels heb ik een derde ringleiding aangelegd voor de voeding van de Arduino's die o.a. wissels aansturen en dat wat er nog verder komt.

Peter de Geluidsman heeft ervoor gekozen om de decoders centraal te plaatsen en dat kan ook.
Wat ik mij alleen afvraag is of je door de grote afstanden die jij meot overbruggen geen spanningsverval gaat krijgen.

Op KLIK: deze foto's (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=59776.msg1192840#msg1192840) kun je goed zien hoe ik mijn voedings- en terugmelddraden aansluit.


Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op zondag 21 maart 2021, 22:12:28
@ Henk - Ja hoor Henk, ik heb ringleidingen voorzien. De panelen met "electra", boosters en voedingen staan op een afzonderlijk bord. Ik heb een ringleiding voorzien met om de 2m een kastje van GE ( zie vorige foto's) en een eigen constructie voor het aftakken van stroom naar iedere rail. voor de ringleiding ga ik twin draad 2,5mm2 gebruiken - rood en bruine draad. Voor het schaduwstation had ik twee afzonderlijke platen voorzien met wisseldecoders en terugmelddecoders, daar waar de wissels staan, maar die moeten ook van stroom voorzien worden. Aan de andere zijde heb ik een tweede OBO rail geplaatst voor terugmelddraden. Maar ergens komen beiden samen en ik wil dat zoveel mogelijk scheiden, maar kruising is onvermijdelijk. Daarom mijn vraag, kan ik een bundel voedingsdraden (voor de decoders) in dezelfde goot leggen als de bundel terugmelddraden?

Bedankt voor de foto's. Ik heb ook online in Duitsland de Peco SL11 besteld en ga twee halve rechte sporen leggen om de flexrails niet te hoeven doorslijpen. Maar dat is voor de komende dagen/weken. Eerst de voedingsdraden. Ik denk dat ik onder het tafelblad blokjes ga monteren waar ik de draden die van het spoor komen verbind met de draden die naar de ringleiding gaan. Als ik later een spoor moet losmaken, dan hoef ik niet de ganse draad tot aan de ringleiding los te maken. Ik overweeg voor de terugmelders hetzelfde.Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Trainhenk op zondag 21 maart 2021, 22:29:14
Patrick,

Maar ergens komen beiden samen en ik wil dat zoveel mogelijk scheiden, maar kruising is onvermijdelijk. Daarom mijn vraag, kan ik een bundel voedingsdraden (voor de decoders) in dezelfde goot leggen als de bundel terugmelddraden?

Een kort en krachtig NEE

zoek nu verder niets achter mijn schrijfwijze maar duidelijker kan ik het niet zeggen.
Het is vragen om storingen en problemen.
Kruizen kan maar samenvoegen in een goot niet.

Dat betekent da je wellicht naar een andere oplossing moet zoeken en mogelijk draden gedeeltelijk buiten de goot moet laten lopen maar liever dat dan dat je naar storingen blijft zoeken.

Eerst de voedingsdraden. Ik denk dat ik onder het tafelblad blokjes ga monteren waar ik de draden die van het spoor komen verbind met de draden die naar de ringleiding gaan. Als ik later een spoor moet losmaken, dan hoef ik niet de ganse draad tot aan de ringleiding los te maken. Ik overweeg voor de terugmelders hetzelfde.


Hmm, ik begrijp je idee maar ik sta niet te springen van enthousiasme. Zeker bij terugmelddraden zie ik liever geen onderbrekingen dmv blokjes.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Jan22 op maandag 22 maart 2021, 00:44:15
Als mosterd na de maaltijd:

Menninghaus Modellbau (http://modellbau-menninghaus.de) maakt kant-en-klare helices voor de clientèle, én legt uit hoe het werkt, hoe je het berekent, hoeveel ruimte je hebt, bij wat voor rails, bovenleiding, etc, etc, etc, etc, maar legt ook uit dat de oprit naar een helix toe en de afrit er vanaf ook dienen te voldoen aan een bepaalde wetmatigheid in lengte en in hellingshoek. In het Duits, dat is waar, en vooral met behulp van Duitstalige plaatjes (en google kan die niet niet vertalen). Maar het was nuttig geweest, om er een blik op te werpen, toen je helix nog een probleem leek te zijn. Screen shot onderaan (http://modellbau-menninghaus.de/menu/subindex.php?pg=gleiswendel)...
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op vrijdag 02 april 2021, 18:45:52
Dank zij de goede raad van Henk heb ik nylon Peco Rail Joiners in Duitsland besteld. Fantastische oplossing. Heb het eerste railtje vernield door er te hard aan te trekken, maar heb ondertussen de manier gevonden om de metalen koppelstukken uit de rail te halen zonder deze te slopen. Het was wat prutswerk maar na een tijdje gaat het vlot. Ik ga dit op halve rails doen (2201) zodoende bespaar ik wissels of andere rails die duurder zijn. Ik kan er meteen ook een draadje op solderen om naar de terugmelder te trekken. Tevens ook een rode draad plaatsen die ik dan op de ringleiding aansluit. Wat mij betreft een aanrader. Enkele fotos om de verschillende stappen te verduidelijken voor hen die dit nog niet kennen of toepassen. Henk nogmaals bedankt voor de tip...
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op vrijdag 02 april 2021, 18:55:10
Verder heb ik de LED verlichting van het schaduwstation ingefreesd, geplaatst en aangesloten. Ook een kurken bedding gelegd in het schaduwstation en wat sporen en wagens geplaatst om zo de eerste indrukken te hebben hoe het eruit gaat zien. Ik begin te popelen van ongeduld om dit schaduwstation af te hebben zodat ik er een trein op kan zetten en de eerste rondjes kan gaan rijden, manueel weliswaar, maar dat zal wel een kik geven om met de kleinzonen enkele locs uit de doos te halen en wat rond te rijden... ik kijk er al naar uit...
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Trainhenk op vrijdag 02 april 2021, 20:09:51
Dag Patrick,

Goed om te lezen dat ik je van dienst heb kunnen zijn.
Je maakt mooie vorderingen en het blijft netjes en opgeruimd.
Andres dan bij mij.  >:-D

Henk
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: h0_miessie op vrijdag 02 april 2021, 20:13:49
Patrick,

Het blijft een plezier om naar je vorderingen te kijken.
Prachtige verlichting in je schaduwstation.

Groet Michel
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Jan22 op vrijdag 02 april 2021, 20:26:59
SL-11
Joh, die heb ik ook (van Jophispoor (https://www.jophispoor.nl/) )  ...
Toppertje, en beter dan die Fleischi's die bij mij afbraken omdat de K-rails te dik was ...
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op zaterdag 03 april 2021, 20:23:03
Vandaag verder gewerkt aan het schaduwstation. Ben met de voorbereiding van de helix begonnen. Ga de houten cirkel uit twee delen maken om twee redenen. De mooie berken houten platen die ik heb liggen zijn te klein om er een ovaal uit te halen, de tweede reden is dat ik minder afval heb. Eén ovaal is al klaar.
Heb ook een wisselstraat in elkaar gestoken om te kijken waar de sporen naar de helix uitkomen. Deze komt in het schaduwstation aan de rechter zijde en dan heb ik de keuze hebben de treinen naar boven en onder te laten rijden, of in een boucle op niveau-1 te blijven. Dit was in de planning voorzien om vervolgens eerst met Itrain te gaan stoeien. Als ik het schaduwstation "geautomatiseerd" zal hebben, zal ik Itrain onder de knie hebben. (hoop ik)
Ik heb wel een probleempje met de wisselstraat. Zie foto. Ik heb een stuk te kort tussen de twee wissels. Is dit normaal of heb ik iets over het hoofd gezien of heb ik me ergens vergist? Hoe los ik dit op? Iemand een suggestie. Alvast bedankt.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: speeltmettreintjes op zaterdag 03 april 2021, 21:00:51
Ik heb wel een probleempje met de wisselstraat. Zie foto. Ik heb een stuk te kort tussen de twee wissels. Is dit normaal of heb ik iets over het hoofd gezien of heb ik me ergens vergist? Hoe los ik dit op? Iemand een suggestie. Alvast bedankt.

Je doet niets fout, je bent op een onhandigheid in de railgeometrie gestuit. Het gaatje is 7 mm. Als je niet wilt prutsen om een heel kort stukje flexrail te maken, kun je het ook oplossen zoals in het onderstaande plaatje:
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op zondag 04 april 2021, 08:21:11
Bedankt Rob voor deze tip. Ik zou dat meer een ontwerpfout noemen dan een onhandigheid, maar aan alle problemen is een oplossing. Nogmaals bedankt.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Marc en Joeri op zondag 04 april 2021, 12:42:48
Lekker bezig Patrick. Die klimspiraal en het begin van het schaduwstation ziet er al veelbelovend uit! Ik ben enorm benieuwd naar de vorderingen.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: speeltmettreintjes op zondag 04 april 2021, 13:08:05
 @citaat  @citaat
Er zit weliswaar een ontwerpfout in de geometrie van de slanke K-rail wissels, maar dat is wat anders, dit is normaal.

Als je hetzelfde met gewone K-rail wissels zou doen heb je ook een gat, dit keer van 25,7 mm. Daar is ook geen geschikt passtukje voor. Een rechte van 22,5 mm is net te kort, 30 mm veel te lang. Je kunt natuurlijk zelf een passtukje maken van 25,7 mm. Anders heb je minimaal drie rechten nodig, bijvoorbeeld een passtukje van 35,1 mm in het ene spoor en twee van 30 mm in het andere.

Een wisselgeometrie ontwerpen waar deze wisselstraat géén gaatje heeft is niet moeilijk. Het kan bijvoorbeeld met twee verschillende slanke wissels, waarbij het rechtdoorgaande spoor van de ene 3,5 mm langer is dan de andere. Een asymetrische slanke engelse wissel zou ook een oplossing kunnen zijn. Maar een geometrie ontwerpen is één ding, het moet ook rendabel zijn. Vanuit dat perspectief zijn dit geen ideale oplossingen. Het levert geen extra omzet op, de vraag naar dit soort afwijkende wissels gaat ten koste van andere wissels. Ondertussen zijn er wel extra kosten, onder andere voor ontwerp, productie en voorraad. En dat alles voor een relatief klein probleem. Als Märklin hieraan iets zou willen verbeteren, zou het veel eenvoudiger zijn om extra passtukjes uit te brengen: eentje van 7 mm voor de slanke wisselstraat en eentje van 25,7 mm voor de gewone.


Met C-rail is het niet beter. Met slanke wissels gaat het sowieso al niet want er is geen slanke engelsman. Met gewone wissels heb je een gat van 33,3 mm. Als je daar niet zelf een passtukje voor maakt, heb je minimaal drie rechten nodig om weer goed uit te komen. De kortste variant is met een passtukje van 94,2 en twee van 64,3 mm. Goedkoper is twee rechten van 188,3 en twee van 171,7 mm, maar dat maakt de wisselstraat meteen een heel stuk groter. Voor Märklin is het maken van een passtukje van 33,3 mm niet zo simpel, dat is te kort. Door de benodigde ruimte voor de lipjes onder de rails kan een recht passtukje namelijk hooguit een paar mm korter zijn dan 40 mm. Alleen door slechts 2 in plaats van 4 lipjes onder de rails te maken zou het kunnen.


Met M-rail heb je geen slanke wissels of bochten, maar met gewone R2-wissels kan het nu wél: het gaatje is dan 16 mm en er is al een M-rail passtukje van precies die lengte.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op dinsdag 06 april 2021, 10:27:16
Kan iemand mij nog wat tips geven om flexrails mooi recht te leggen? Latjes hout tussen leggen over de ganse lengte? Blokjes op maat zagen? What else? Wat is de beste en gemakkelijkste oplossing?
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: ACTS.zuid op dinsdag 06 april 2021, 10:43:30
Heb je een lange waterpas of een metalen rei? Leg die er langs en zet het spoor vast, eerst losvast met schroeven, uitlijnen en dan verlijmen.

(https://imagizer.imageshack.com/v2/1280x1024q90/923/FOy4ke.jpg) (https://imageshack.com/i/pnFOy4kej)

Gr, Ben.Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Vanderstangetjes op dinsdag 06 april 2021, 10:59:33
Een lange rechte lijn maak je eenvoudig door een draadje te spannen tussen 2 spijkertjes.

Succes! mooi project dit :-)  :thumbup:

Jeroen
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Christian P op dinsdag 06 april 2021, 11:11:46
ik zou een aluminium L-profiel van 2 meter voor gebruiken. Vind je in elke doehetzelver
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Marc en Joeri op dinsdag 06 april 2021, 12:03:51
ik zou een aluminium L-profiel van 2 meter voor gebruiken. Vind je in elke doehetzelver

Dat kan ik zeker aanraden, dit hebben wij ook gebruikt maar flexrail het is wel knap als je dit volledig recht krijgt. Er zullen altijd wat knikjes in blijven zitten in ieder geval bij ons het geval was.

Succes!
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Trainhenk op dinsdag 06 april 2021, 15:24:19
Patrick,

Je hebt al een aluminium rei liggen, zie je foto's van 3april j.l.
Ik zou daar aan het begin en eind een gaatje boren waar een schroef strak in kan en dan de rei zo vastschroeven dat hij net aan vast zit.
Je hebt dan beide handen vrij om je flexibele rails vast te zetten.

Henk
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op donderdag 08 april 2021, 12:55:32
Bedankt voor jullie tips. Ik ben bij Hubo Al profielen gaan halen van 2m lang die ik met een lusthof U-profiel kan verbinden. Nu heb ik één Al-profiel van 4m. De flexrails er tegen aan zette en vastschroeven met de Märklin schroefjes geven een goed resultaat.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Trainhenk op donderdag 08 april 2021, 20:48:09
Dag Patrick,

 @citaat
Zijn de schroeven tijdelijk of definitief?
Als ze definitief zijn krijg je nog geluidsoverdracht via de schroeven waardoor je treinbaan als een klankkast gaat werken.
Beter is om de rails, en later de ballast, te lijmen.
Dit kan met verdunde houtlijm of nog beter een lijm op latexbasis.

Kijk eens KLIK: hier (https://www.nproject.org/nl/algemene-tips/geluidsisolatie-en-demping-voor-de-rails)
Kijk eens verder op deze website, je vindt er nog veel meer leuke en goede adviezen.
Het mooie van deze website vindt ik dat ze voor een onderwerp meerdere mogelijkheden testen en daar een oordeel over geven.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op zaterdag 10 april 2021, 19:50:22
@ Henk - de schroefjes zijn tijdelijk. Wanneer het schaduwstation volledig "rijdend" is ga ik ze weghalen. Ik was wel verrast hoe het onderstel als een trommel de trillingen weergeven door het vastschroeven van de rails. Ik had eerst gedacht een kunstoog onderlaag te gebruiken en daarboven de kurk. Zal voor de resonantie beter zijn, maar ik zag er tegenop. Anderzijds kan je de rails niet meet vastschroeven in de twee lagen want die zijn, denk ik, niet hard genoeg om de schroef vast te houden... Alvast bedankt voor de tip
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op zaterdag 10 april 2021, 20:40:55
Is het door de vele uren in de Traincave of is het omdat de lente in aantocht is, maar het begint te kribbelen om een loc te zien rijden. Daarom heb ik de laatste dagen het volledige schaduwstation afgewerkt met kurk en de rails verder geplaatst. Moeten nu nog netjes uitgelijnd worden.  Heb tevens al de nodige onderbrekingen voorzien met de Peco tussenstukjes om later de terugmelders aan te kunnen sluiten.
Ik kon het niet laten en heb de Ecos2 uit de kast gehaald. Snel twee draadjes aangesloten op de testrail in het schaduwstation. Het deed ontzettend deugd om de TEE 103 te zien rijden, althans 3m. Na 3m stopt hij. Is net waar ik één van de rails heb onderbroken. Vreemd. Moet ik morgen van nabij gaan bekijken.
Enkele beelden van de laatste werkzaamheden. Prettig WE
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op zaterdag 10 april 2021, 20:43:40
nog enkele pics...
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op zaterdag 10 april 2021, 20:53:48
Vraagje, hoe post je een filmpje... bestand is meteen groter dan 1024KB
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Hanzi op zaterdag 10 april 2021, 22:18:34
Op YouTube zetten en linkje hier plaatsen.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Anne W op zaterdag 10 april 2021, 22:27:14
Beste Patrick,

Geluidsdoorgave: ik stapte eens aan boord van een 50 meter jacht en ik voelde een generator set draaien (een doodzonde), mijn vriend de trilling/geluiddeskundige geïnformeerd en die met de chef machinekamer bouw gaan zoeken, inderdaad één klein pijpbeugeltje maakte contact met de scheepsconstructie.

Moraal: je kunt zaken heel goed isoleren, maar als je ergens per ongeluk een contactbrug maakt, dan is al de isolatie voor niets.

Ik hoor hier in mijn kamer de wasmachine van de buurvrouw omdat er ergens in het fundament van onze twee huizen ook een contactbrug zit.

Groet, Anne W
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Trainhenk op zondag 11 april 2021, 11:58:07
Dag Patrick,

@ Henk - de schroefjes zijn tijdelijk. Wanneer het schaduwstation volledig "rijdend" is ga ik ze weghalen. Ik was wel verrast hoe het onderstel als een trommel de trillingen weergeven door het vastschroeven van de rails. Ik had eerst gedacht een kunstoog onderlaag te gebruiken en daarboven de kurk. Zal voor de resonantie beter zijn, maar ik zag er tegenop. Anderzijds kan je de rails niet meet vastschroeven in de twee lagen want die zijn, denk ik, niet hard genoeg om de schroef vast te houden... Alvast bedankt voor de tip

Ik wil je toch vragen om nog eens goed na te denken over neopreenband.
Het scheelt echt een hoop geluid.
Is het niet in België te krijgen?
Het is dat we de grens niet over mogen maar anders had ik je subiet uitgenodigd om te komen luisteren.
De investering om een rol te kopen en te testen lijkt in eerste instantie duur maar als ik zie wat jij van plan bent dan valt dat in het niet.

Henk

Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: ACTS.zuid op zondag 11 april 2021, 12:04:47
 @citaat Ook met neopreenband moet je het spoor verlijmen. Dat kan ook op het kruk mits een pasteuze lijm wordt gebruikt.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Tony op zondag 11 april 2021, 12:49:39
Dat gaat voortvarend hier, Patrick !

Ziet er erg degelijk en deftig uit  :thumbup:

Grtz Tony
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op zondag 11 april 2021, 16:33:58
@ ACTS.Zuid -  wat is een pasteuze lijm? Wat raad je aan? Velpon  :-)
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op zondag 11 april 2021, 16:36:39
@ Henk -  Is er zo'n groot verschil tussen neopreen en kurk? Ik kom wel eens naar Nederland wanneer we terug uit ons "kot" mogen. Welk merk stel je voor? Ik kan wel eens een testje doen...
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Trainhenk op zondag 11 april 2021, 17:38:33
Patrick,

@ ACTS.Zuid -  wat is een pasteuze lijm? Wat vraag je aan? Velpon  :-)

Je moet zoeken op lijm op latex basis, dat blijft flexibel.
Veel mensen gebruiken verdunde houtlijm maar ook dat wordt weer hard waardoor je geluidsoverdracht kunt krijgen.

@ Henk -  Is er zo'n groot verschil tussen neopreen en kurk? Ik kom wel eens naar Nederland wanneer we terug uit ons "kot" mogen. Welk merk stel je voor? Ik kan wel eens een testje doen...

Ja, ik vindt van wel.
Trouwens ik heb al eerder in je topic jou geattendeerd op het gebruik van neopreenband onder je rails.
Het voordeel van eerst kurk gebruiken is dat als je straks gaat ballasten en er balllast naast het neopreenband komt de kruk voor demping zorgt.
Ik heb, ipv kurk, ondervloerplaten gebruikt en daarop neopreenband geplakt en op het neopreenband mijn rals gelegd.

Henk
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: ACTS.zuid op zondag 11 april 2021, 19:16:44


@ ACTS.Zuid -  wat is een pasteuze lijm? Wat vraag je aan? Velpon  :-)


Je moet zoeken op lijm op latex basis, dat blijft flexibel.


Nee, die latex lijm zakt door het kurk, daar heb je niets aan. Kun je net zo goed op de plank gaan rijden.

Pasteuze lijm = pasta lijm oftewel lijm die niet door het kurk zakt. Bijvoorbeeld Bison Polymax, die is er ook als transparant. Streepje hier en daar onder K-rail en klaar. Er wordt daar niet geballast. Het blijft nog een poosje beweegbaar zodat je kunt corrigeren en het blijft min of meer flexibel.

Gr, Ben.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op zondag 11 april 2021, 20:25:48
@ Henk & Ben  - dus als ik je goed begrijp zouden jullie in mijn plaats boven op de kurk nog een laag neopreenband leggen en dan de rails vastlijmen met een latex lijm. Wat dan met de ballast later? die moet ik toch ook houtlijm fixeren of gaat dat ook met latex lijm? Zou ik dat werk ook in het schaduwstation moeten uitvoeren?
Grtjs
Patrick
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Trainhenk op zondag 11 april 2021, 20:47:16
Dag Patrick,

Kijk KLIK: hier naar mijn baan (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=59776.msg1292535#msg1292535) eens.
Ik heb blauwe ondervloerplaten voor laminaat van de bouwmarkt geplakt.
Daarboven ligt neopreenband en daarop komt de K-rails.
De K-rails blijft los liggen totdat ik ga ballasten.
Dan zet ik de K-rails tijdelijk vast en strooi ballast.
De ballast en de K-rails verlijm ik daarna met verdunde latexlijm.

De blauwe platen heb ik donkergrijs geschilderd omdat als ik straks met scenery aan de gang ga geen blauw wil door laten schijnen.
In het schaduwstation heb ik het gewoon blauw gelaten.

Volg het advies van Ben om je K-rails in je schaduwstation vast te lijmen.
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: BW Rheine op zondag 11 april 2021, 22:33:49
Patrick, wat een orde en netheid, je lijkt wel een "Generaal".
Zit vanaf het begin te volgen, het schitterende gebouw, je raamwerk en het spoor etc, etc.
Ik ga nog even door met het genieten, 8o  :thumbup:

Gr Ad
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op maandag 12 april 2021, 23:47:58
https://youtu.be/QdRnJi0JL_w (https://youtu.be/QdRnJi0JL_w)
Mijn eerste rondjes en mijn eerste video op mijn lijntje...enjoy
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Wico op dinsdag 13 april 2021, 07:49:54
Hoi Patrick,

Gefeliciteerd met deze mijlpaal. Kan me goed voorstellen hoe het voelt om de eerste treinen te zien rijden :P. Hopelijk komen er nog vele video's na deze (korte) eerste indruk :thumbup:.

Groeten,
Wico
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Marc en Joeri op dinsdag 13 april 2021, 12:12:53
Erg mooi Patrick! Goed bezig :thumbup:
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: Gertjan H op dinsdag 13 april 2021, 18:17:56
Hoi Patrick,
Mooi! Is dit nu het geluidsniveau van de rail los op kurk? Of zijn ze geschroefd?
Ik vind het behoorlijk acceptabel.

gr. Gertjan
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: PatcheTrain op dinsdag 13 april 2021, 20:25:11
Citaat
Mooi! Is dit nu het geluidsniveau van de rail los op kurk? Of zijn ze geschroefd?
Ik vind het behoorlijk acceptabel
Dit is gedeeltelijk met schroeven, gedeeltelijk zonder. Ik heb ze nu allemaal verwijderd en het is wel beter dan met hoor. Ik ga misschien proberen een stuk met neopreenband om te vergelijken...
Titel: Re: Krokodil Diddy
Bericht door: ACTS.zuid op woensdag 14 april 2021, 08:24:32
En anders is er nog altijd dit voor in de schaduw, door velen op dit forum al gekopieerd.

(https://imagizer.imageshack.com/v2/1280x1024q90/924/7ydowh.jpg) (https://imageshack.com/i/po7ydowhj)

Gr, Ben.