3rail Forum

Modelbesprekingen => Problemen, Reparatie & Onderhoud alle modellen/merken => Topic gestart door: 100%erik op zondag 03 mei 2020, 20:46:36

Titel: relais bromt bij aansluiten op functie 2 lokpilot v3.5
Bericht door: 100%erik op zondag 03 mei 2020, 20:46:36
Ik ben bezig om sluitlichten uit schakelbaar te maken bij mijn roco lok.
Ik heb het relais aangesloten op de paarse en de blauwe draad.
Echt schakelen lijkt hij niet te doen, hij bomt er vrolijk op los...
Wat kan er aan de hand zijn?
Titel: Re: relais bromt bij aansluiten op functie 2 lokpilot v3.5
Bericht door: Nestor op zondag 03 mei 2020, 21:04:30
om welk relais gaat het?
Titel: Re: relais bromt bij aansluiten op functie 2 lokpilot v3.5
Bericht door: bellejt op zondag 03 mei 2020, 21:13:13
voor sluitlichten heb je toch geen relais nodig.Wat meer info en we kunnen je helpen.Foto ? Schema ? Decoder ?
Titel: Re: relais bromt bij aansluiten op functie 2 lokpilot v3.5
Bericht door: 100%erik op zondag 03 mei 2020, 21:22:11
het esu relais
Titel: Re: relais bromt bij aansluiten op functie 2 lokpilot v3.5
Bericht door: 100%erik op zondag 03 mei 2020, 21:24:13
voor sluitlichten heb je toch geen relais nodig.Wat meer info en we kunnen je helpen.Foto ? Schema ? Decoder ?
De decoder is een lokpilot v3.5
Met deze decoder kun je niet de sluitlichten uitschakelbaar maken.
Met een relais wil ik ze onderbreken, en zo dus uitschakelen.
Titel: Re: relais bromt bij aansluiten op functie 2 lokpilot v3.5
Bericht door: Nestor op zondag 03 mei 2020, 22:55:11
Het relais van ESU werkt normaal gesproken goed tussen de 12 - 16 volt.
Kan het zijn dat de AUX die je gebruikt om het relais aan te sturen een dimmer functie heeft waardoor het voltage te laag staat?
Blauw en paars toevallig niet verwisseld?
Titel: Re: relais bromt bij aansluiten op functie 2 lokpilot v3.5
Bericht door: bellejt op maandag 04 mei 2020, 07:52:42
sluitlichten sluit je toch gewoon aan op een aux uitgang en die is schakelbaar
Titel: Re: relais bromt bij aansluiten op functie 2 lokpilot v3.5
Bericht door: Jan22 op maandag 04 mei 2020, 16:59:38
De decoder is een lokpilot v3.5

Bedoel je de Lokpilot 3.5 die ook  in de 3railwiki (https://wiki.3rail.nl/index.php/ESU_Loksound_V3.5) staat met aansluitschema en al?

Echt schakelen lijkt hij niet te doen, hij bomt er vrolijk op los...
Als je sommige foto's van het ESU relais bekijkt, zie je HRAH-S-DC12 resp. HRAH-S-DC24 staan op de bovenkant. Bij andere foto's van het ESU relais staat er HRAH-S-DC16. Dat is interessant want dat is het typeaanduidig van dit relais. De datasheet van de 12 vDC en 24 vDC relais vindt google direct. Die ander nooit, en de combinatie ook niet. In de datasheet staat wat zo'n relais hoort en niet hoort te kunnen doen.

Over "brommen" staat er natuurlijk niets in een datasheet.
Titel: Re: relais bromt bij aansluiten op functie 2 lokpilot v3.5
Bericht door: Bajn-AG op maandag 04 mei 2020, 21:25:56
sluitlichten sluit je toch gewoon aan op een aux uitgang en die is schakelbaar

Precies. Geen moeilijk gedoe met relais voor nodig.

Bart
Titel: Re: relais bromt bij aansluiten op functie 2 lokpilot v3.5
Bericht door: 100%erik op dinsdag 05 mei 2020, 21:29:02
sluitlichten sluit je toch gewoon aan op een aux uitgang en die is schakelbaar

Precies. Geen moeilijk gedoe met relais voor nodig.

Bart
Dat zou kunnen, maar ik heb alleen de paarse draad over dan wisselt het rode sluitsein niet bij veranderen van rijrichting.
Titel: Re: relais bromt bij aansluiten op functie 2 lokpilot v3.5
Bericht door: bellejt op dinsdag 05 mei 2020, 21:56:16
als je juist mapt wel.Groen voor sluitlicht voorkant en paars sluitlicht achterkant.Witte lichten blijven gewoon aangesloten op wit en geel en gewoon mappen of F0 lichten vooraan wit en rood op F1.Als je wil stuur ik wel de file door.
Titel: Re: relais bromt bij aansluiten op functie 2 lokpilot v3.5
Bericht door: Hero op woensdag 06 mei 2020, 00:40:00
sluitlichten sluit je toch gewoon aan op een aux uitgang en die is schakelbaar

Precies. Geen moeilijk gedoe met relais voor nodig.

Bart
Dat zou kunnen, maar ik heb alleen de paarse draad over dan wisselt het rode sluitsein niet bij veranderen van rijrichting.

Via een bc 557 transistor kun je de blauwe voeding van je sluitsein leds onderbreken.68k weerstand tussen de paarse draad en de transistor.Dan kun je met 1 aux de twee setjes sluitsein leds bedienen/uitzetten.
zie   https://forum.3rail.nl/index.php?topic=31046.msg623092#msg623092
De andere zijde van de led schakelt met je frontseinen mee.
Titel: Re: relais bromt bij aansluiten op functie 2 lokpilot v3.5
Bericht door: hmmglaser op woensdag 06 mei 2020, 09:52:45
Het enigste wat je niet kunt met de lopi3 is functies onderdrukken verder is gewoon alles schakelbaar.
Titel: Re: relais bromt bij aansluiten op functie 2 lokpilot v3.5
Bericht door: 100%erik op donderdag 07 mei 2020, 21:04:55
als je juist mapt wel.Groen voor sluitlicht voorkant en paars sluitlicht achterkant.Witte lichten blijven gewoon aangesloten op wit en geel en gewoon mappen of F0 lichten vooraan wit en rood op F1.Als je wil stuur ik wel de file door.
Het probleem is dat de paarse draad reeds in gebruik is voor het grootlicht.
Die file wil ik wel graag hebben, bedankt voor het aanbieden ervan!

vriendelijke groet,
Hendrik
Titel: Re: relais bromt bij aansluiten op functie 2 lokpilot v3.5
Bericht door: bellejt op vrijdag 08 mei 2020, 07:47:24
als h$de paarse in gebruik is dan is de file verkeerd en gaat het niet werken