3rail Forum

Modelbaanbouw & Scenery => Modelbaanbouw => Topic gestart door: 1200Blauw op donderdag 16 april 2020, 15:46:05

Titel: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op donderdag 16 april 2020, 15:46:05
Nu ik in de weekends nergens heen mag of kan heb ik opeens tijd om de zolder op te gaan om aan mijn baan te werken. Oorspronkelijk had ik dat vermeld in dit draadje (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=78071.0) bij "Zelf- en verbouwprojecten allerlei", maar als het om de baan zelf gaat hoort dat natuurlijk hier. Ik heb even wat spullen gekopieerd uit het andere draadje om het overzichtelijk te houden en een beetje een begin te hebben.

Om een beetje een indruk te geven van hoe het totaalplaatje eruit ziet of gaat zien heb ik in schematische weergave gemaakt.

(https://live.staticflickr.com/65535/49484702562_3839e64ba7_b.jpg)

Het is in de basis een ovaal op een oppervlak van ongeveer hxb=7x3m, aan de uiteinden 1½m breed vanwege kasten en een schuin dak. De buitenbochten zijn R5 en dat past nèt met de pendelaar ernaast. Uiteindelijk rijden alle treinen van 1 naar 2 vv. De blauwe sporen zijn in het zicht. Die bestaan uit flexibele K-rails. Uit het zicht is alles C-rails. De letters representeren elk enige opstelsporen uit het zicht. B geeft de mogelijkheid twee wat langere treinen op te stellen. Het pendelspoortje stelt de lijn naar Zutphen, Mariënberg of Zwolle voor. Daarop moet een DE2 of DE3 gaan pendelen. Ik heb niet de ambitie uitgebreid te gaan rangeren of veel aan de knoppen te zitten. Uiteindelijk is de bedoeling alles geheel geautomatiseerd te laten verlopen. Tot voor kort was dat het geval, maar dan analoog en grotendeels met M-rails. Nu is alles minimaal R2 en er komen geen S-bochten, Engelse, drieweg- of meegebogen wissels meer in voor. Daardoor is storingsvrij rijden met lange rijtuigen en lange treinen mogelijk geworden. Onlangs is alles er weer af geweest om de C-rails geschikt te maken voor massadetectie.

De stad ("Hengelo") ligt links op het plaatje. Alle sporen lopen die kant op. Het virtuele station van "Hengelo" ligt buiten de layout, maar wordt gesuggereerd door de sporen die daar alle samenkomen. In werkelijkheid verdwijnen de sporen daar uit zicht naar een schaduwstation. De pendeltrein stopt links uit zicht en gaat na een tijdje weer terug.
Ondanks dat ik een vrij aardige lengte tot mijn beschikking heb wil ik proberen het ruim op te zetten en vooral niet teveel op het oppervlak te proppen. Twente bestaat voor een groot deel uit coulissenlandschap, maar om dat weer te geven heb je denk ik nog een veel groter oppervlak nodig als je een beetje realistisch bezig wilt zijn. In mijn gedachte speelt meer een kleinschalige boerderij met een bijpassende schöppe en wat omringend boerenland. De industrie zal denk ik bestaan uit de goederenloods van Tilly (doos met inhoud is al aanwezig, maar de kennis en ervaring op eraan te beginnen nog niet) en wat kleinschalige industrie eromheen, wellicht meer loodsen. In ieder geval denk ik niet direct aan een groot industrieel complex zoals Stork, HEEMAF of Hazemeijer, want dat past naar verwachting niet. Het is immers slechts 1½ meter breed...

Dit weekend en het vorige heb ik zoals gezegd eindelijk de gelegenheid gehad weer wat te doen aan de baan zelf. Dat moet overdag, want 's avonds gaan de kinderen naar bed en kan rommelen op zolder niet meer. In documenteren met foto's ben ik niet zo heel goed, dus heel interessant wordt het voor de plaatjeskijkende lezer zo niet.

- Besturing van de baan gebeurt momenteel met een ECoS. Daaraan hangt ter automatisering inmiddels een PC met drie besturingssystemen waarvan ik de voors en tegens tegen elkaar afweeg. Ik ben er meerdere geprobeerd. Deze zijn overgebleven: Koploper, iTrain en WinDigipet. Ik begin een voorkeur voor iTrain te ontwikkelen. Het ligt me het best, de plaats van de functionaliteit vind ik logisch en heb me er daardoor inmiddels ook het meest in verdiept. De hardware komt zoveel mogelijk van ESU, de bezetmelders zijn van het type Detector Standard. Ik wil ze gaan verbinden dmv het ECoS Link systeem. Daartoe heb ik een tweetal Terminals besteld die elk drie bezetmelders groeperen. De Terminals worden door een UTP-kabel met elkaar verbonden. Ik heb voor dat systeem gekozen, omdat ik denk dat componenten van zoveel mogelijk hetzelfde merk vreemde verstoringen als gevolg van niet goed op elkaar aansluitende componenten zouden moeten voorkomen. Of dat ook in de praktijk zo werkt moet nog blijken.

- Massadetectie. Voortgang gemaakt met het aanleggen van fysieke blokken in de baan. Dat betekent isoleren van in mijn geval de rechterrail.  Ik had besloten de draad voor de bezetmelding op de door Märklin voorgeschreven wijze aan de rail te bevestigen, dus met de railschoentjes. Dat werkte voor de ringleiding prima, maar nu ik voor de bezetmelding een wat stuggere draad gebruik schiet de één na de andere weer los. Ik weet nog niet of ik dat op die manier blijf doen. Ik heb de draden bij de railaansluiting zoveel mogelijk gefixeerd met ductape, maar of dat de gewenste resultaten oplevert moet nog blijken. Mocht ik er toch niet tevreden over zijn, dan ga ik alsnog solderen. Ik ben begonnen met te proberen een compleet rondje met blokken te maken, maar dat ging helaas niet zoals ik had gewild: het draad was op. Ik heb dus draad bijbesteld. Zodra dat binnen is kan ik er weer mee verder.

- Solderen van bovenleiding van Sommerfeldt. Dat is een aardige worsteling geworden. Ik heb nog maar weinig soldeerervaring en als ik al gesoldeerd heb, dan vooral draadjes. Dit is het serieuzere werk. Ik heb er nu vier klaar, gemiddeld een uur per stuk aan gewerkt. Ik zie wel progressie. De laatste is heel acceptabel geworden, maar ik zie zeker ruimte voor verbetering.

- Opnieuw leggen van een paar stukken flexrail. Er liggen een paar hele flauwe bochten in het zicht, zo op het oog lag het er best aardig in, maar de treinen liepen er toch niet vloeiend door, hobbelden zelfs een beetje. Ik ben er nog niet helemaal tevreden over, maar het is nu beslist beter. Ik heb de rails gefixeerd met kleine spijkertjes, omdat schroeven niet gaat zonder voorboren vanwege de gekozen ondergrond. Die is van MDF en dat levert wat beperkingen op, maar dat ga ik niet meer veranderen. Doorhangen zal meevallen, omdat er voldoende ondersteuning is.

- Verbeteren overgang K- en C-rails. De meeste overgangen liggen in een helling. Doordat de C-rails bedding heeft en de K-rails niet ontstaat er een soort kuiltje waar de treinen door moeten rijden. Doordat ik standaard alle rijtuigen met Roco-kortkoppelingen heb uitgerust gebeurde het regelmatig dat er een kortere trein omhoog kwam dan er naar beneden was gegaan. De losgeraakte rijtuigen gingen dan op eigen gelegenheid terug naar beneden, met alle gevolgen van dien. Daar moest dus wat aan gebeuren, dus rails losgehaald en beter ondersteund met één of twee laagjes kurk. Het lijkt nu beter te gaan.


Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: pitsar op donderdag 16 april 2020, 15:57:23
Leuk, ik ga je volgen. Van baanplannen heb ik helemaal geen verstand, maar het ziet er alvast goed uit! Groet, Patrick
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: 1200Blauw op donderdag 16 april 2020, 16:43:14
Ik heb inmiddels een paar simpele gebouwen in elkaar gedraaid. Daarvan stonden in het andere draadje al een aantal voorbeelden:

(https://live.staticflickr.com/65535/49371255538_fcd6accc79_c.jpg)(https://live.staticflickr.com/65535/49410165177_a8eeecf990_c.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/49451427011_3e89e8485f_c.jpg)(https://live.staticflickr.com/65535/49633338788_308f1c28a0_o.jpg)

Linksonder is het baanwachtershuisje van Artitec. Dat gaat een plaats krijgen rechtsonder, net voor het blauwe spoor uit het zicht verdwijnt. De overige huisjes heb ik nog niet echt een plek voor bedacht. Het zijn woningen van het soort dat je wel vindt (vond) langs de uitvalswegen van steden in Twente. Daar kan ik dus alle kanten mee op.

Ik ben parallel met een aantal bouwprojectjes bezig. Ik pak op waar ik op dat moment zin in heb. Ik ben nu begonnen aan de watertoren van Roosendaal (Tilly Models). Aan de villa van Tilly Models was ik ook bezig, geprimed en deels geschilderd voordat ik het in elkaar zou zetten. Het past echter niet netjes, lichtelijk krom. Daar moet ik nog een oplossing voor verzinnen, het liefst zonder opnieuw te moeten beginnen. Ik weet inmiddels dat lijmen terwijl het in de goede positie wordt geforceerd niet werkt: dat knapt na verloop van tijd tòch weer los, zie de foto van de baanwachterswoning. Ik heb duidelijk veel meer ervaring met polystyreen dan met resin en dat blijkt uit alles.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: ramdani op donderdag 16 april 2020, 16:57:44


- Opnieuw leggen van een paar stukken flexrail. Er liggen een paar hele flauwe bochten in het zicht, zo op het oog lag het er best aardig in, maar de treinen liepen er toch niet vloeiend door, hobbelden zelfs een beetje. Ik ben er nog niet helemaal tevreden over, maar het is nu beslist beter. Ik heb de rails gefixeerd met kleine spijkertjes, omdat schroeven niet gaat zonder voorboren vanwege de gekozen ondergrond. Die is van MDF en dat levert wat beperkingen op, maar dat ga ik niet meer veranderen. Doorhangen zal meevallen, omdat er voldoende ondersteuning is.
ligt je flexrail direct op de MDF? ik teken het tracé af,leg dan een bedding van Woodland Scenics,boor de draadjes voor stroom en terugmelding,en dan lijm ik de rail direct vast met boekbinderslijm.


mvg,
MichelTitel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: 1200Blauw op donderdag 16 april 2020, 18:37:42
Nee, op het MDF ligt 2mm dik kurk gelijmd, daarop de K-rails. Uiteindelijk moet de ballast de boel fixeren, maar tot die tijd houden de spijkertjes de boel op de plaats. Dat is de situatie voor het in het zicht liggende gedeelte.

Buiten het zicht ligt er 2mm dikke schuimplastic dat de verhuizers gebruikten toen we hier kwamen wonen. Er was nog een halve rol over die ze hadden achtergelaten. Het werkt qua geluidsisolatie net zo goed als het kurk, alleen het verlijmen gaat niet omdat ik geen lijm heb kunnen vinden die er grip op had. Dat is ook geen ramp. Er ligt C-rails op die ik heb vastgezet met spijkertjes waarvan ik de kop heb voorzien van een stukje zelfklevend schuimplastic (zelfklevend schuimplastic half tegen de rail plakken, andere helft op de schuimplastic ondergrond, spijkertje erdoorheen op ca. 1mm van de rails). Dat geeft geen contactgeluid door, maar houdt wel de rails mooi op de plaats en tegelijkertijd ook de ondergrond. Je haalt ook eenvoudig de rails weer los als het moet en met wat gepruts krijg je het zelfs weer op de plek.

Op de voorgrond is in deze foto zo'n spijkertje met zelfklevend schuimplastic te zien. Waarom ik die op die plek destijds heb ingespijkerd weet ik niet meer. De rails ligt er normaal gesproken tegenaan. Aan de andere kant van de rails zit dan precies zo'n spijkertje. Samen houden ze de rails op de plek. Zo'n rol met zelfklevend schuimplastic (1cm breed) heeft iedere bouwmarkt. Ik knip er telkens een stukje van ca. 1cm van af. Ik hebt aan één rol voldoende voor de gehele baan.

(https://live.staticflickr.com/65535/49169342863_54a2d17834_o.jpg)

Dit is een foto van vlak na het leggen van het eerste tracé in flexrails. Dat heb ik nog geschroefd. Vanwege het moeten voorboren was dat geen handige exercitie. Het ligt er daardoor ook niet strak in. Ik ben er dus gauw vanaf gestapt.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: ramdani op donderdag 16 april 2020, 18:54:41
Schuimplastic kan je lijmen met foamlijm of boekbinderslijm (hebben beide de zelfde samenstelling) :arrow: https://www.collall.nl/producten/lijm--en-vernislijm/collall-foamlijm (https://www.collall.nl/producten/lijm--en-vernislijm/collall-foamlijm)


mvg,
Michel
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: Nieuwenhuis op zaterdag 18 april 2020, 16:25:04
Dag meneer Blauw.

Ik volgde jouw bouwactiviteiten in het andere topic reeds,
maar blijkbaar heb je nu wel meer bouwgelegenheid :wink:

Werkzaam als automatiseerder. Daarom rij ik lekker eigenwijs ANALOOG!
En blijkbaar ben je ook niet meer zo eigenwijs ... :roll:

Groeten,

Erik.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: 1200Blauw op zaterdag 18 april 2020, 19:00:08
Zeg maar 1200 hoor ;)

Tjonge, jij stopt er tijd in om mensen op inconsequenties te proberen te betrappen! Zelfs tot 10 jaar terug... :D Maak je geen zorgen. De M-rails en trafo's zijn er nog steeds, dus ik rijd ook nog steeds analoog. Ik ben goed vertrouwd met de analoge techniek, dus het staat weer binnen een dag als het moet. Ieder jaar met kerst ratelt alles door de woonkamer en wanneer we er zin in hebben strekt het ook zijn wielen op de stamtafelbijeenkomsten (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=64754.msg1354917#msg1354917).

Ik had destijds al een aantal locs met decoder in mijn bezit, zelfs met sound. Toen mijn zoon werd geboren heb ik een railovaaltje C-rails met een MS gekocht. Dat die treinen ook geluid maakten en vooral wanneer hij op een knopje drukte was natuurlijk schitterend. Nu hij wat groter is hebben we samen besloten de inmiddels met C-rails omgebouwde hoofdbaan ook te digitaliseren. Alleen gaat dat niet met een MS, omdat de baan volledig automatisch was en dat dan digitaal ook weer moet worden vanzelfsprekend. Daar is dus een ECoS voor in de plaats gekomen.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: narwal op zondag 19 april 2020, 11:16:23
Hallo 1200,

Ah, nu sta het topic in het juiste vakje! :thumbup:

Ik ben nog steeds erg benieuwd naar jouw baan en wat je daarvan gaat maken. ik rij regelmatig door de Salland-Twentetunnel en daarbij denk ik vaak even aan jouw plannen. Is dit niet een mooie uitdaging? Technisch gezien lijkt me dat een heel leuk project. (kun je combineren met bos en uiteraard de regge!

Schuimplaten kun je ook prima verlijmen met gewone houtlijm, werkt prima. Zorg wel voor goede geluidsisolatie, daar ben ik ook de mist in gegaan en moet dat achteraf recht zien te brijen, 2 mm lijkt mij erg weinig.

Ook analoog kun je automatiseren! :D (is alleen wat meer werk)

Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: 1200Blauw op zondag 19 april 2020, 11:35:12
Misschien wel aardig om een paar plaatjes te plaatsen om een overzicht te geven van de baan in aanbouw. Dit is de situatie van twee maanden geleden. Die verschilt niet heel erg van de huidige situatie.

(https://live.staticflickr.com/65535/49787414598_bbe63c7588_o.jpg)

Dit is het linkergedeelte op de schematische weergave in de openingspost. De binnenste boog met M-rails is de aanzet voor een pendelspoortje dat ooit naar het industrieterrein moet gaan. Het leek me handig die alvast voor te bereiden in het gedeelte waar is straks moeilijker bij kan omdat het dan "ondergronds" is. Er zal een Sik en/of een Bakkie gaan pendelen, wellicht zelfs af en toe een 2400. Ik heb geen verbinding voorzien met de hoofdbaan. Op het schema heb ik het weggelaten. Aangezien de noodzaak van een lang doodlopend stuk M-rails er niet is heb ik het inmiddels ingekort tot net na de bocht. Zodoende ontstaat er ruimte voor een extra opstelspoor in schaduwstation B.
Links op de foto is trouwens een tijdelijke vangrail van karton te zien die ik na een ernstig ongeval (er is een Roco 1212 zwaar gewond bij geraakt  :() heb geplaatst totdat er een degelijker constructie tegenaan komt.

(https://live.staticflickr.com/65535/49788275682_bd2f7884ac_o.jpg)

Dit is de rechterzijde van de schematische weergave. Links op het plaatje is een boog te zien. Dat is niet "keerlus" 2 (die ligt een niveau lager), maar een boog naar opstelspoor A (in de schematische weergave recht getekend), die inmiddels ook is aangelegd. Rechtsonder een tweetak Hack-bruggen. Die zijn van metaal en vrij stevig, dus geschikt voor een grotere overspanning. Ze zijn uitneembaar, maar tevreden over de constructie die ik bedacht had ben ik bepaald niet. Daar ga ik me nog eens beter in verdiepen en links en rechts op de fora bij anderen spieken.
Sinds het maken van de foto heb ik de PC naar links verplaatst op het werkblad en de boel wat beter geordend. Zo is er ruimte ontstaan om te knutselen.
De vangrail die hier te zien is, links langs de gording, is gemaakt van verticale lamellen van een zonwering. Kinderen, vooral kleine, willen er nog wel eens aan gaan hangen en dan knappen ze af... Het is bijzonder geschikt als vangrail, maar dit materiaal er speciaal voor kopen raad ik toch af, omdat het er gewoon veel te duur voor is.

(https://live.staticflickr.com/65535/49787414623_a9927ddba3_o.jpg)

Dit is "keerlus" 1, op het schema rechtsonder. In het midden van de lus staat de vitrinekast. Dat was ooit een glaswerkkast op een chemische faculteit van een universiteit, waar hij dreigde te worden weggegooid. Tegenwoordig is het mijn locloods :)
Ook hier weer een provisorische vangrail van karton. Dit gedeelte moet uit het zicht verdwijnen door een afdekplaat oid, met de kast er bovenop.

Dit weekend ben ik weer aan de slag met de bovenleidingportalen van Sommerfeldt. Dat vordert maar langzaam, maar het gaat wel steeds beter. Ik fixeer de te solderen delen beter tijdens de werkzaamheden, denk beter na over de volgorde (bij de eerste poging smolten bijvoorbeeld de imitatie-isolatoren - die breng je dus als laatste aan), vertin beter vooraf en zorg ervoor dat de te solderen delen beter op temperatuur zijn om plakken te voorkomen. Daardoor verbruik ik bovendien minder tin, en worden daardoor de "lassen" veel netter zonder een heleboel overtollig tin te hoeven wegslijpen.

Hallo 1200,

Ah, nu sta het topic in het juiste vakje! :thumbup:

Ik ben nog steeds erg benieuwd naar jouw baan en wat je daarvan gaat maken. ik rij regelmatig door de Salland-Twentetunnel en daarbij denk ik vaak even aan jouw plannen. Is dit niet een mooie uitdaging? Technisch gezien lijkt me dat een heel leuk project. (kun je combineren met bos en uiteraard de regge!
Zoals je hierboven kunt zien ligt de baan in feite al op zijn plek. Dingen als tunnels of onderdoorgangen worden lastig door de keuze die ik gemaakt heb voor de positie van de schaduwstations. Ik ben bang dat zo'n Sallandtunnel niet echt gaat passen. Eigenlijk past het ook niet zo in het gekozen tijdperk, waarin vaak de keuze werd gemaakt voor klakkeloos afgraven en aanleggen, zonder met milieuaspecten rekening te houden. Maar wel een goede suggestie, dank!

Schuimplaten kun je ook prima verlijmen met gewone houtlijm, werkt prima. Zorg wel voor goede geluidsisolatie, daar ben ik ook de mist in gegaan en moet dat achteraf recht zien te brijen, 2 mm lijkt mij erg weinig.

Ik denk dat je piepschuim bedoelt, of niet? Ik heb het over schuimplastic vulmateriaal, een dikke plastic folie met kleine belletjes in het materiaal. Op zich ben ik er tevreden mee dat het niet verlijmd is hoor. De spijkertjes houden het voldoende op de plek, het is straks uit het zicht, dus geen probleem.

Ook analoog kun je automatiseren! :D (is alleen wat meer werk)

Dat weet ik. Mijn vorige (analoge) baan was immers ook volledig geautomatiseerd :) Vind je trouwens meer werk? Ik vind dat geklooi met die bezetmelders meer werk eigenlijk. Maar dat komt misschien wel omdat ik meer analoge dan digitale ervaring heb.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: narwal op zondag 19 april 2020, 13:47:45
Hallo 1200,

Je bent al verder dan ik dacht, het ziet er goed uit! Het waren maar ideeën geen verplichtingen! :D

Ik bedoelde eigenlijk allerlei soorten "schuim" platen. Ja "piepschuim" kan ook maar mijn voorkeur gaat meer uit naar xps platen, daar kun je prima mee bouwen.

Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: ramdani op zondag 19 april 2020, 14:43:48
 :idea: ik plaats ook zo'n vangrail uit karton,maar dan om te ballasten;


mvg,
Michel
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: 1200Blauw op maandag 04 mei 2020, 21:04:46
Inmiddels zijn de ECoS Terminals gearriveerd en heb ik afgelopen periode een bezetmelder via zo'n Terminal kunnen aansluiten op de ECoS Centrale. Ik heb drie secties bekendgemaakt in iTrain. Dat was erg grappig: sectie 1 werkt vlekkeloos, sectie 2 geeft nooit een bezetmelding en sectie 3 geeft constant een bezetmelding.

Daaruit vloeien per sectie natuurlijk een paar "todo's" voort:
1. geen actie;
2. op zoek naar onderbreking van de verbinding tussen de sectie en de bezetmelder. Ik gok erop dat er weer een kabelschoentje is losgeschoten. Die ga ik dan solderen;
3. op zoek naar een spookmelding. Dat is vervelender, want daarvoor zal ik waarschijnlijk alle rails moeten loshalen op zoek naar die ene niet volledig doorgeslepen verbinding of niet goed weggebogen doorgeknipte verbinding.

Jammer dat het niet ineens feilloos werkt, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Des te meer voldoening heb ik ervan als het na al het zwoegen wèl werkt.

Wellicht leuk eens onder het tafeloppervlak een kijkje te nemen. In de analoge periode had ik een systeem bedacht waarbij alle bedrading naast de rails van de schaduwstations liep. Dat ging op zich prima. Zolang de draden niet te dik zijn kun je er rustig rails overheen leggen. De draden zullen dan in de isolatielaag verzinken, dus daar heb je met rijden geen last van. Bovendien gingen de draden toen een korte weg: van een schakelrail naar het sein en wissel van het eigen en naastliggende spoor en een voedingsdraad van elke trafo naar een specifiek blok (1:1 dus). Nu er flink meer vermogen wordt geleverd door één bron (de ECoS) dan ik ooit met de trafo's zou bereiken heb ik besloten dikkere draden te gebruiken voor de ringleiding en ook de terugmelding. Dat betekende dus gaatjes boren en een manier bedenken om de draden mooi onderlangs te geleiden. Ik zie vaak bij anderen dat men van die plastic bindruggen voor boeken gebruikt. Nu heb ik wel eens zitten prutsen met die dingen om een boek ingebonden te krijgen. Dat leek me een boel frustraties op te leveren, dus ik ben op zoek gegaan naar iets anders. Ik zag dat iemand metalen oogjes gebruikte en daar heb ik een variant op bedacht die me wat gemakkelijker leek: oogjes die aan één zijde open zijn.

(https://live.staticflickr.com/65535/49855462117_cf84250860_o.jpg)

Misschien heb ik het idee wel gejat van iemand, ik weet het niet meer. In ieder geval heeft dat als voordeel dat ik snel draden kan aanleggen en verwijderen zonder een heleboel narigheid. De oplossing met ductape uit een vorig bericht is trouwens ook goed te zien op onderstaande foto. Wellicht is dat niet de beste oplossing. Ik ben hier bezig de eerste bezetmelder aan te sluiten. Fase en 0 moeten er nog aan. Dat is niet de meest handige volgorde weet ik inmiddels: eerst fase en 0 aansluiten verdient de voorkeur, zodat je elke bezetmeldsectie kunt testen zodra je die hebt aangesloten.

(https://live.staticflickr.com/65535/49855161036_fd23817144_o.jpg)

Verder was er zoals gemeld activiteit op het gebied van produceren van bovenleidingportalen. Meekomen in het geweld van sommige professionele bovenleidingportaalbouwers (3x woordwaarde) heb ik inmiddels opgegeven. Het bouwen van geloofwaardige Nederlands bovenleidingportalen is de doelstelling. Deze van Sommerfeldt komen vrij aardig in de buurt en dat is vooralsnog genoeg. Inmiddels heb ik er acht gemaakt.

(https://live.staticflickr.com/65535/49855161076_4c2f77a38d_o.jpg)

De rechter is het tweede exemplaar (het eerste leek helemaal nergens op - uit de hand en zonder mal gesoldeerd). Het soldeerwerk is nog veel te grof naar mijn smaak, maar beter kreeg ik het niet. Inmiddels is mijn techniek wat verbeterd. Links is het achtste en daarmee voor nu het laatste exemplaar te zien. Die is ook niet perfect, maar wel een stuk beter. Wellicht krijg ik die met het verf- en schuurwerk wel mooi strak. Ik denk erover de bovenste isolatoren vòòr het verven te verwijderen en daarna de pinnetjes die erdoorheen zitten te verlijmen ipv solderen.

(https://live.staticflickr.com/65535/49855462057_eddcc8a93a_o.jpg)

Dit is de mal die ik gebruikt heb. De bouwtekening is op een houten balk vastgezet. In werkelijkheid is de tekening niet zo vergeeld. Op de hoekpunten zijn kopspijkertjes ingeslagen, zodanig dat de maststaanders en liggers erdoor gefixeerd worden. Het fabriceren van een H-balk ligger uit twee meegeleverde U-balkjes is nog een hele uitdaging voor me. Ik maak er nu eigenlijk geen H-balk van, maar soldeer de beide U-balkjes aan elkaar waar de isolatorstandaardjes (heten die dingen zo) moeten komen. Uiteindelijk worden ze beter met elkaar verbonden als ze ook aan het verbindingsstuk van de palen worden gesoldeerd. Heeft iemand een tip hoe dat beter kan?

(https://live.staticflickr.com/65535/49855160986_7ebd14851c_o.jpg)

Aan de hand van één rijdraad die ik ooit gekocht heb om een idee te krijgen heb ik de acht portalen eens over de baan uitgelegd om te kijken hoe ver ik er nu mee ben. Ik moet er nog wel een flink aantal bouwen denk ik. Voorlopig heb ik nog voorraad, want mijn wederhelft heeft me er de afgelopen verjaardagen telkens een aantal cadeau gedaan, tweesporig en eensporig. Die laatste zijn voor het aan te leggen industriespoor in de binnenbocht. Daar zal zo af en toe een E-loc worden geparkeerd die in reserve staat om de internationale treinen over te nemen van de Br. 216's en 220's die ermee uit Duitsland aankomen.
Ik kijk vol afgunst naar de activiteiten van sommige profi bouwers hier op de fora, die schijnbaar moeiteloos de meest fantastische portalen uit de hoge hoed toveren. Ik wilde dat ik die techniek ook al bezat, zodat ik het viersporige deel van mooie viersporige Nederlandse portalen kon voorzien. Ik ben bang dat dat er nog even niet in zit, dus zal het wel 2x tweesporig worden. Later (als ik groot ben ;D) kan ik het dan nog wel eens aanpassen.

Het plan voor het vervolg is als volgt. Als eerste sectie voor sectie de baan rond krijgen. Daarmee bedoel ik dat ik een volledig gedetecteerd rondje kan rijden. Vervolgens ga ik alle schaduwstations spoor voor spoor van bezetmelding voorzien. Deels (schaduwstations A en E) kan dat op de nu geïnstalleerde Terminal. De rest gaat op een tweede Terminal die ik met een UTP-kabel aan de eerste kan doorlussen.
De volgende stap wordt het werkend krijgen van de wissels. Ik weet dat er drie zijn met een defecte aandrijving, maar niet meer welke. Die moet ik dus eerst opsporen en vervolgens een geschikte decoder vinden om de wissels aan te drijven. Ik wil voor de voeding van de wissels gebruik gaan maken van een analoge trafo die ik toch al ruim voorhanden heb. Op die manier hoop ik de voeding van de baan te ontzien. Ik moet me hier nog beter in verdiepen.

Requirements voor de decoder waren:
1. Compatible met de ESU ECoS2. ESU-producten hebben mijn voorkeur vanwege de (beste kans op) compatibiliteit;
2. Geschikt om met analoge voeding van de wissels te kunnen omgaan, bij voorkeur zowel fase als 0;
3. Om kunnen gaan met de magneetschakelaars van de wissels. Ik ben van plan de originele aandrijving van Märklin te blijven gebruiken, dus die niet te vervangen door servo's. Ik calculeer in dat er af en toe eentje stuk gaat. Tot nu toe is dat altijd kostenloos omgeruild. Ik zorg om die reden dat ik altijd goed bij de wissels kan.

De keuze is gevallen op de ESU SwitchPilot V2. Inmiddels is de bestelling onderweg vermoed ik.

Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: Anne W op maandag 04 mei 2020, 21:51:29
Beste 1200,

Terugmeldingen: 3>als je de railstaaf geïsoleerd denkt te hebben, altijd even met de multimeter checken....

Groet, Anne W
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: Ruured op maandag 04 mei 2020, 22:01:43
Leuk plan en thema, ik ga je volgen!
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: 1200Blauw op dinsdag 05 mei 2020, 22:26:42
Vandaag heb ik me "in alle vrijheid" gestort op baanwerkzaamheden:

- Het aanleggen van de tweede Terminal met drie bezetmelders onder de schaduwstations B en C. Die worden dmv een UTP-kabel verbonden met de eerste Terminal, die op zijn beurt weer in verbinding staat met de ECoS. Helaas net niet helemaal afgekregen voor het kinderbedtijd was: de bezetmelders hangen nog niet fysiek aan de Terminal en de Terminal nog niet aan de UTP-kabel. Alle benodigde bekabeling is wel aangelegd. Ook mist van de voeding van de bezetmelders het laatste stukje van de fase nog, dus een kwestie van draadjes op lengte knippen, gepast strippen en vastschroeven. De 0 is wel volledig aangesloten.
- De spookmelding in de bezetsectie in mijn vorige bericht heb ik gevonden en opgelost. Ik was al bezig de hele sectie te demonteren om alle railstukken stuk voor stuk te inspecteren toen mijn zoon (8 jaar) meende te zien dat het draadje van de melder verkeerd was aangesloten. Hij had gelijk... direct aan de massa :-\ Sectie 2 heb ik nog niet verder bekeken. Ik vermoed dat dat gewoon solderen wordt, dus zodra de bout toch aan staat neem ik dat direct mee.

Terugmeldingen: 3>als je de railstaaf geïsoleerd denkt te hebben, altijd even met de multimeter checken....
Dat is ook een mogelijkheid Anne. Nu doen we het samen op een manier die voor een kind te begrijpen is en dat is erg mooi. Ik denk dat ik daar later met veel plezier aan terugdenk. Maar bedankt voor het meedenken natuurlijk :) :thumbup:
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: 1200Blauw op zaterdag 09 mei 2020, 18:16:19
Ik was een poosje geleden aan het worstelen met de loopeigenschappen van mijn bruine Roco 2200. Ze liep haperend, dan weer snel, dan weer langzaam, opeens stilstaan. De decoder werd ook warmer dan gebruikelijk had ik de indruk. Dat is vrij lastig als je de loc gebruikt in een vierspan om een ertstrein te trekken. Ik kon er niet goed de vinger op leggen waar dat nou aan lag (half overleden decoder of probleem met de aandrijving, van alles geprobeerd maar geen eenduidige oorzaak), dus uiteindelijk besloten de loc weg te brengen naar de vakman. Na een aantal weken geen bericht doordat er een wachtrij was bij de reparatieafdeling en nog wat meer kwam het hoge woord eruit: de kap is gesneuveld bij het openmaken. Mijn dierbare locje is overleden!  :(
Dit locje was vooral bijzonder voor mij, omdat ik met haar voor het eerst durfde aanpassingen te doen, zowel cosmetisch als technisch. Ik heb daar veel van geleerd. Daardoor was ik bijzonder trots op specifiek dit exemplaar. Misschien leuk alle aanpassingen eens op een rijtje te zetten met een knipoog:


Tijd voor een in memoriam  :D


(https://live.staticflickr.com/65535/49813188277_606cd8cbb7_o.jpg)

Dit is de loc in de staat zoals ik haar kocht, circa 15-20 jaar geleden. Het is zoals gezegd een model van Roco van NS 2275, de illustere laatste bruine 2200 van NS. Op de achtergrond haar twee grijsgele zusters, 2225 en 2305 die oorspronkelijk gedrieën de ertstrein trokken. Die bestaat uit 33 vierassige zelflossers. Het kwam regelmatig voor dat één van de locs op mijn M-rails even stokte een vanwege kortstondige stroomonderbreking. Aanschaf van een vierde loc loste het probleem niet op, al werd de trekkracht wel aanzienlijk verbeterd. Daarop werden de locs alle voorzien van stroomvoerende koppelingen. De vier slepers werden gekoppeld en dat zorgde voor een veel vloeiender loop. Toevallig heb ik van 2275 geen foto's van de aanpassing, maar wel van één van haar zusters. Ik gebruikte blauwe draden, omdat ik geen zwarte draden beschikbaar had op dat moment. Daar heb ik me later nog vaak aan gestoord, maar zodra de combinatie op de rails stond zag je het eigenlijk niet meer. Voor de foto is het wel lekker duidelijk :D De vierde, later aangeschafte loc heb ik gedaan met dunne zwarte draad. Dat zag er beter uit.

(https://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=54041.0;attach=74605;image)

Nu heeft Roco dit model niet van erg felle schijnwerpers voorzien. Schemerlampjes of sfeerverlichting zou ik een betere benaming vinden. Daar moest dus ook wat aan gedaan worden. Digikeijs, toen nog Digirails, had daarvoor hele aardige setjes in de handel en daarvan werd er eentje aangeschaft. De licht-"geleider" werd gedemonteerd en met Micro Kristal Klear nieuwe lensjes vervaardigd.

(https://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=54041.0;attach=74609;image)

Het Digikeijs-printje werd gesoldeerd op de printplaatjes van de loc. Ik koos ervoor dat maar aan één zijde te doen, omdat ze toch altijd in vierspan zou rijden. Ik was bijzonder tevreden met en trots op het resultaat, omdat het zoals gezegd de eerste keer was dat ik zelf aan mijn locs durfde te prutsen.

(https://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=54041.0;attach=74620;image)
Frontsein

(https://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=54041.0;attach=74622;image)
Sluitsein

(https://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=54041.0;attach=74624;image)
Rangeersein

Alles functioneerde zoals ik het bedacht had!

Ik besloot haar meteen grondiger aan te pakken, want de plakletters voor het aanduiden van bedrijfsnummer 2275 zijn zò 1990... en ik rijd natuurlijk Tp.IVa (1970-'80). Er moesten dus nummerschildjes komen. Ik koos voor nummer 2311, omdat die in een groot deel van de jaren '70 nog bruin was en bovendien gespot is in combinatie met grijsgele 2200's voor een ertstrein. Dat laatste is vastgelegd op deze foto van Gerard van Vliet uit 1973 (destijds gebruikt in het bouwdraadje met zijn toestemming):

(https://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=54041.0;attach=74602;image)

De foto geeft mooi het tijdsbeeld weer. Ger Knijff was me terwille door de juiste nummerschildjes beschikbaar te stellen, hetgeen uiteraard vergoed moest worden met een bescheiden financiële geste.

(https://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=54041.0;attach=74626;image)

Nadat de oude nummers met een typemachinegumpotlood voorzichtig waren verwijderd werden de schildjes op de plaats van het oude nummer geplakt.

(https://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=54041.0;attach=74632;image)

(https://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=54041.0;attach=74630;image)

Ook al het duw- en trekwerk uit de bekende zakjes werd gemonteerd en de uitlaatdemper op het dak volgens het grote voorbeeld omgekeerd. Hoewel ik vrij zeker wist dat 2311 in haar bruine periode geen zwaailicht heeft gehad besloot ik het toch te monteren. Anders bleef er zo'n lelijk gat op haar voorhoofd over.

(https://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=54041.0;attach=74634;image)

Zo ging ze overal mee naartoe, meestal in gezelschap van haar drie grijsgele zusterlocs. Op de stamtafelbijeenkomsten werden ze regelmatig gespot:

(https://live.staticflickr.com/4843/46860706311_13a844d24c_k.jpg) (https://flic.kr/p/2eoVnog)
Stamtafel 25-03-2018 (https://flic.kr/p/2eoVnog) by sniperworks on Flickr (https://www.flickr.com/photos/159541994@N05/), gebruikt met toestemming.

Ook op de beursbanen van M-Track Groep waren de gezusters altijd een bezienswaardigheid, 2311 trots voorop en haar companen er trouw achteraan. Tientallen kinderen hebben het aantal zelflossers geteld dat ze met z'n vieren trokken. Het was een imposant gezicht. De laatste keer op de beurs in Zutphen begonnen de problemen met 2311. Toen heb ik daardoor het vierspan moeten vervangen door 1206, als achterste te zien op onderstaande foto.

(https://live.staticflickr.com/65535/49158855332_ca09b82d9a_o.jpg)

Nu is ze er niet meer, overleden tijdens een correctieve operatie die juist haar leven had moeten verbeteren. Ze zal nooit meer een ertstrein trekken. Haar drie zusters blijven ontredderd achter. Ik zal zonder haar verder moeten. Ze ruste in vrede...


Nu heb ik natuurlijk wel een probleem, want ik kan de tractie niet missen. Ik heb sinds gisteren de beschikking over een andere 2200 van Roco. Die heb ik nog niet gezien, maar het schijnt een tiptop-exemplaar te zijn. Enige probleem is dat het een 2-railer is en dat rijdt zonder wat maatregelen niet zo goed bij de meeste mensen op dit forum, zo ook bij mij. Nu kan ik natuurlijk de overleden 2311 als donor gaan gebruiken, maar ik zit even op een ander scenario. Mijn 2311 maakte deel uit van het kwartet 2200's die samen de ertstrein trokken uit IJmuiden over Hengelo naar Duitsland (jaja :D). Die zijn zoals hierboven al te lezen was allen met elkaar verbonden dmv stroomvoerende koppelingen. Het plan is bij de gelijkstromer één zijde van de stroomafname  los te solderen en te verbinden met de ski van een volgende loc via de stroomvoerende koppeling. Ik heb natuurlijk een voorbeeld van welke draden ik dan moet omleiden. Volgens mij zijn motor en decoder hetzelfde. Ook mijn 2311 had een Zimo DCC, dus geen multiprotocol. Ik kan me ook niet voorstellen dat Roco een andere motor voor de 3-railer dan voor de 2-railer zou gebruiken als dat niet strikt noodzakelijk was. Die noodzaak zie ik niet. Dat wordt weer een projectje :) :thumbup:

Aangezien ik verwacht dat dezelfde problemen zich binnen nu en een paar jaar weer gaan voordoen, gewoon omdat de locjes op leeftijd beginnen te komen, kijk ik ondertussen ook met een schuin oog naar die Piko 2200's. Ik heb zoals wellicht bekend slechte ervaringen met de sounddecoders van die jongens, maar wellicht is de stille variant wèl geschikt. Ik ben dus geïnteresseerd in ervaringen met die decoder. Mocht dus iemand me van info kunnen voorzien...
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: 1200Blauw op zaterdag 16 mei 2020, 23:19:49
Inmiddels is de overleden 2311 weer thuis. Ze ligt opgebaard op de eetkamertafel.

(https://live.staticflickr.com/65535/49902644321_f434efa4b7_c.jpg)

Er is rondom schade, maar vooral het cabinegedeelte is er ernstig aan toe. Opvallend is dat ook het draaistel aan de sleperzijde compleet loshangt. Dat is vooral spijtig omdat dit draaistel ten opzichte van de tweerailer flink afwijkt en nu dus zeker niet hergebruikt kan worden. Aan die kant is de kap ook niet onbeschadigd gebleven. Het is duidelijk dat ze alleen nog voor onderdelen gebruikt kan worden. Zowel kap als draaistel met sleper lijken verloren. Helaas zijn ook de zwaailichten aan beide kanten afgebroken op een niet herbruikbare manier.

En dan hebben we natuurlijk de vervanger, oorspronkelijk bedoeld als donor, maar dat kan niet anders dan andersom lijkt me.

(https://live.staticflickr.com/65535/49902616331_e82ab7ab81_c.jpg)

Daar is ze. Ze kijkt met enig afgrijzen naar haar overleden soortgenoot. Tiptop is ze niet, maar eerder in vergelijkbare of zelfs iets mindere conditie dan 2311 was. Maar goed, beter gaat het niet worden ben ik bang. De gemonteerde onderdelen uit het bekende onderdelenzakje gaan er gelukkig gemakkelijk af heb ik gemerkt. Dat is vooral fijn omdat ze ehmmm... anders zijn aangebracht dan ik destijds had gedaan ;)

Een verslag van de verdere verbouwing volgt morgen.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: joske3 op zondag 17 mei 2020, 12:15:00
Citaat
dus uiteindelijk besloten de loc weg te brengen naar de vakman. Na een aantal weken geen bericht doordat er een wachtrij was bij de reparatieafdeling en nog wat meer kwam het hoge woord eruit: de kap is gesneuveld bij het openmaken.
Wat heeft deze man eigenlijk uitgespookt? Ik heb ook wel eens pech, er breekt wat af o.i.d. maar dit resultaat!
Ik zou eerder zeggen :de kap is gesneuveld bij het slopen!
Edit:
Naar aanleiding van latere berichten moet ik dit antwoord iets nuanceren:
Bij de kappen van deze loks is iets overeenkomstig aan de hand overeenkomstig de eerste serie C-rails van Märklin. Ze zijn broos geworden en breken bij de geringe buigbelasting.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: 1200Blauw op zondag 17 mei 2020, 14:41:58
Ik laat dat voor jouw rekening als je het niet erg vindt. Ik kan niet anders dan afgaan op wat de winkelier zegt. Dat er veel schade is ben ik met je eens.

Inmiddels zijn we een stukje opgeschoten. Ik heb de kap van "de nieuwe" gehaald om eens te kijken hoe het er aan de binnenkant uitzag. Aangezien ik daarvoor een deel van de accessoires toch al moest verwijderen heb ik haar maar direct helemaal gestript van de fantasieversiering.

(https://live.staticflickr.com/65535/49902102013_35e10bb1fb_c.jpg)(https://live.staticflickr.com/65535/49902923642_b4cb1aaee1_c.jpg)

Tot mijn verrassing trof ik niet de verwachte Zimo-decoder aan, maar een voor mij onbekend exemplaar. Ik denk dat het een Lenz is. Ik realiseerde me later dat de tweerailers destijds ook zonder decoder zijn uitgeleverd. Dit zal dus waarschijnlijk één van die exemplaren zijn. Omdat ik bij voorkeur alle locs technisch gelijk houd betekent dat een verandering in de plannen. Ik ga de decoder uit 2311 over te zetten in de hoop dat het niet die decoder was die in 2311 de problemen gaf. De test later zal het uitwijzen.

(https://live.staticflickr.com/65535/49902923622_3285969b40_c.jpg)
Nog even de losse onderdeeltjes in beeld.

Het plan om de zwaailichten van 2311 ook over te zetten naar de vervangende loc wordt wel wat lastig. Zoals gezegd zijn ze niet netjes van 2311 gekomen. Bij de 2275 zijn ze niet bijgeleverd. Bovendien heeft de vorige eigenaar een poging gedaan de gaatjes te dichten en dat is niet helemaal lekker gegaan.

(https://live.staticflickr.com/65535/49902101943_4c06f6eb86_c.jpg)

Ik ben er niet tevreden mee hoe dat er nu uitziet, maar eerst maar eens proberen technisch alles op orde te krijgen, dan kijken we daar later wel eens naar.

Aangezien "de nieuwe" geen sleper gaat krijgen, maar gevoed gaat worden via de koppelingen door de andere locs leek het mij een goed idee haar niet vooraan in het kwartet te laten rijden, maar ergens in het midden. Op die manier krijgt ze prik van twee kanten en dat zal de betrouwbaarheid alleen maar ten goede komen. 2311 had aan de voorzijde de Digikeijs-set en het volledige hang- en trekwerk. Bovendien was aan die kant de NEM-schacht verwijderd. Haar vervangster gaat in het midden meerijden, waardoor één van de gezusters de koppositie moet gaan overnemen. Aangezien 2224 en 2225 beiden van A-sein zijn voorzien en het Digikeijs-setje omgekeerd L toont, komt daarvoor alleen 2305 in aanmerking. Dat is altijd de laatste in de rij geweest. Deze exercitie heeft dus gevolgen voor drie locs:

- 2275 krijgt de nummerschildjes van 2311, moet elektrisch worden aangepast voor 3-railbedrijf (maar dan zonder sleper natuurlijk) en wordt aan beide zijden voorzien van stroomvoerende koppelingen. De decoder uit 2311 wordt overgeplaatst naar deze loc.
- 2224 gaat verhuizen naar de laatste positie. Zij moet één van de stroomvoerende koppelingen, die aan cabinezijde, afstaan aan 2275. Dat is de kant waar straks de trein aan hangt en die willen we natuurlijk niet onder stroom. Aangezien ik dan toch bezig ben vervang ik meteen overblijvende lelijke blauwe draad door een mooie dunne zwarte.
- 2305 wordt het nieuwe boegbeeld. Zij is al aan één zijde van stroomvoerende koppelingen voorzien. Het Digikeijs-verlichtingssetje uit 2311 wordt bij haar ingebouwd, eenzijdig, net als destijds bij 2311.

Het aanpakken van de techniek heeft zoals gezegd prioriteit. Dat betekent dus omzetten van de bedrading van tweerail- naar drierailconfiguratie. Zoals elders al door deskundigen gesuggereerd is het een goed idee de bedrading van de ene zijde van de wielen bij te prikken bij de andere. Op die manier wordt de loc geschikt voor massadetectie en heeft een betere stroomopname. Zo gezegd, zo gedaan. Bovendien blijkt dit ook de oplossing te zijn die Roco zelf heeft toegepast, zo zag ik bij de 2311. Natuurlijk is ook de stroomvoerende koppeling huifzijde overgezet en met een draadje aan de positie op de printplaat gesoldeerd waar voorheen de "tweeraildraad" zat. In tweede instantie volgt ook cabinezijde natuurlijk, met de koppeling van 2224.

(https://live.staticflickr.com/65535/49902101883_27c079f726_c.jpg)(https://live.staticflickr.com/65535/49902101923_7cd79cea49_c.jpg)

De decoder uit 2311 wordt ingeprikt in de daarvoor bedoelde socket en een bescheiden proefritje gemaakt, gekoppeld aan 2305. Dat ging prima.

De nummerschildjes van wijlen 2311 moeten worden veiliggesteld. De waren ooit aangebracht met Micro Kristal Klear. De kap, of wat daarvan over was, heeft een nachtje liggen weken in een waterbadje met een drupje Dreft (genoeg voor de hele vaat  :D). Daarna kwamen ze er met lichte overredingskracht keurig netjes af.

(https://live.staticflickr.com/65535/49902923587_797d5fbd15_c.jpg)

Natuurlijk moest 2275 eerst van haar identiteit ontdaan worden. Dat gebeurde met het typmachinepotlood.

(https://live.staticflickr.com/65535/49902616126_221ed804cc_c.jpg)(https://live.staticflickr.com/65535/49902616096_e74a975678_c.jpg)

Bij het sluiten van de kap stuitte ik nog op een onvolkomenheid. De kap huifzijde wijkt namelijk naar binnen. Dat heeft twee gevolgen. De belangrijkste is natuurlijk dat de kap daardoor moeizaam sluit, maar optisch heeft het ook consequenties: de seinen liggen een heel stuk naar binnen doordat de lichtgeleider naar binnen wordt gedrukt. Besloten werd de verlichting te verwijderen en van de lichtgeleiders alleen de glaasjes te gebruiken. Op die manier konden ze precies worden gepositioneerd. Eventueel kan dat ooit ongedaan worden gemaakt, omdat er een reserve lichtgeleider is in het wrak van de 2311.

(https://live.staticflickr.com/65535/49902616066_3c54b578b2_c.jpg)

Wellicht ga ik de cabinezijde ook op die manier aanpassen, want dat zint me ook niet echt. Aan die kant moet wel meer gebeuren, want ook de plek van het zwaailicht vind ik niet fraai. De schildjes van 2311 werden aangebracht, waarmee 2275 een nieuwe identiteit kreeg. Het resultaat tot dusver:

(https://live.staticflickr.com/65535/49902923377_cc1feeb496_c.jpg)

Zo leven de identiteit en de geest van 2311 voort...

Wordt vervolgd.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: ronaldk op maandag 18 mei 2020, 11:00:49
Ik weet dat er een batch roco's 2200 zijn geweest die dit euvel hadden. Er zijn op de diverse fora wel berichten (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?PHPSESSID=3b28b8af97e9e64d96b68c1d6bc235da&topic=4993.msg763625#msg763625) over geweest dat de kappen knappen bij het openhalen. Het blijft vervelend.

Groet Ronald.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: 1200Blauw op maandag 18 mei 2020, 12:12:51
Dat was me bekend Ronald. Destijds was ik ook al op de fora actief, dus ik heb het meegekregen. Ik betracht voor het openen van de kap altijd de nodige voorzichtigheid, zo ook weer tijdens deze laatste exercitie.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: 1200Blauw op dinsdag 19 mei 2020, 19:48:48
Ik heb gisteravond geschetst hoe ik de Stad en de Industrie zou kunnen invullen, kortom datgene wat hieronder boven de rails op de witte ondergrond moet komen.

(https://live.staticflickr.com/65535/49787414598_bbe63c7588_o.jpg)

Het is tegelijk ook een mooie manier om te kunnen inschatten hoeveel gebouwen er nog moeten worden aangeschaft en van welk type. Definitief is het nog niet, maar het geeft een indruk.

Er was natuurlijk wat vooronderzoek nodig. Om te beginnen moest ik weten hoe breed wegen zijn in Nederland. Daarvoor heb ik de Wegenwiki (https://www.wegenwiki.nl/Rijstrook) ontdekt. Ook voor de afmetingen van een trottoir kun je er prima terecht.

Type wegrijstrook 1:1 (m)rijstrook 1:87 (cm)
Erftoegangsweg2,50-4,502,9-5,2
Gebiedsontsluitingsweg2,75-3,103,2-3,6
Stroomweg3,00-3,253,5-3,7
Autosnelweg3,25-3,503,7-4,0

Natuurlijk waren er vooraf een aantal requirements:
1. De lelijke (R1-/R5-)bochten moeten netjes worden weggewerkt;
2. Er moet worden gesuggereerd dat de spoorlijn rechtdoor gaat, het Centraal station van de Stad in;
3. De pendeltrein moet onzichtbaar kunnen stoppen;
4. Het gedeelte boven de schaduwstations moet afneembaar gemaakt worden in tegels van 50x50cm; boven de bochten mag vast;
5. Boven de bochten is de stad ca. 5cm hoger dan boven de schaduwstations;
6. Oudere gebouwen in 1:100 staan per definitie achteraan en gebouwen in 1:87 vooraan om zo bij te dragen aan de dieptewerking;
7. Gebouwen met uitstraling (goederenloods, V&D, De Wereld, tankstation Dudok) moeten goed in het zicht van de toeschouwer worden geplaatst;
8. Begroeiing zorgt naast voor verdere aankleding ook voor camouflage van al te plotselinge overgangen.

Met de requirements 4. en 5. heb ik even wat minder rekening gehouden. Door een klein beetje te schuiven verwacht ik de tegels wel op een pragmatische manier te kunnen passen. Ik heb ook nog niet alle gebouwen, dus moet er sowieso nog wel eens geschoven worden verwacht ik.

De vaste afdekking die ik gepland heb boven de bochten links wordt gemaakt van MDF of keukenaftimmering, waar maar het meeste van beschikbaar zal blijken te zijn. De rest van de afdekking, boven de schaduwstations, wordt gemaakt van honingraatkarton.

(https://imageproxy.3rail.nl/fit,1600x1200,q100,s5DwLpdwb1J0-mFgql4pyrnpMz4jXnrOOrNs65h54TzY=/http://www.shapepackaging.be/wp-content/gallery/honinggraadkarton/honingraatkarton.png)
shapepackaging.be

Het is heel licht en toch behoorlijk sterk. Ik heb een stuk van 1m2 kunnen bemachtigen dat iemand over had. Het lijkt me prima geschikt, zolang er niet teveel moet worden gesopt met water. Het stadspark zal dus wel goed komen met zijn kortgemaaide gras, maar een wat wilder weiland niet. Buiten de bebouwde kom ga ik dus naar een andere oplossing op zoek. Dat zijn ook geen grote oppervlakken meer, dus kan een afneembaar stuk multiplex ook prima bijvoorbeeld.

(https://live.staticflickr.com/65535/49912938662_abe98bc45e_b.jpg)

Allereerst is het belangrijk te weten dat de kijker in principe altijd vanaf rechtsonder dit gedeelte van de baan zal zien.

En dan het plan inhoudelijk.
De allee die prominent meerbaans van boven naar beneden van gording naar gording (aangegeven door de stippellijnen boven en onder) loopt is geïnspireerd door de Pathmos-/Getfert-/Varviksingel in Enschede, zoals ze in Twente wel meer werden aangelegd in de Tuindorpen in de jaren '20/'30 van de vorige eeuw. De scheiding tussen de vaste afdekking van de bochten en de tegels gaat worden gecamoufleerd door deze allee. De overgang gaat lopen precies achter de bomen in de middenberm. Aan de allee horen dus Amsterdamseschool-woningen. Ik vond de bekende Kibri "twee-onder-een-kap"-woningen daar wel aan voldoen, misschien nèt iets te chique om door te gaan voor arbeiderswoningen. Desondanks heb ik toch een heel wijkje gepland linksonder, met tegen de wand de watertoren van Tilly die er al stond toen de woningen gebouwd werden. De brug over de sporen kwam tot eind vorige eeuw ook in de voorbeeldsingel in Enschede voor, namelijk over het oude Zuiderspoor (https://zuiderspoor.nl/index_bestanden/Page2426.htm) (de baan waar ik naar link ga ik nooit evenaren trouwens, maar wel een bijzonder fraai voorbeeld). Bij mij dient de brug vooral voor het camoufleren van de bochten (requirement 1.).
Daartoe dienen ook de beide Faller-gebouwen (B-926 en -927) die links gepland staan. B-926 is het warenhuis van Faller en B-927 een flat met winkels eronder. De eerste is toen ik klein was door mijn vader gebouwd; de tweede is hij nooit aan toe gekomen dus die zal ik zelf moeten doen. Aan de andere kant van de allee is nog ruimte voor een hoog gebouw dat verder moet bijdragen aan de camouflage. Hier heeft 1:87 mijn voorkeur.
Aan de overzijde van het spoor moet de stopplaats van de pendeltrein worden gecamoufleerd. Alle sporen lopen vanaf de start van de gording naar beneden richting schaduwstation, dus ook het pendelspoor. Langs de gording moet een bakstenen muur komen. De gording belemmert een mooi glooiende helling. Die zet ik aan de andere zijde van de brug voort, maar dan een paar centimeter naar voren zodat de pendeltrein erachter kan verdwijnen. Erbovenop komt begroeiing en een seinhuis dat wisselstraten verderop moet suggereren.
Centraal in dit deel van de stad is het huis van de burgemeester, villa Zonheuvel van Tilly. Daaromheen wordt een fraaie tuin aangelegd, waarschijnlijk door een fraai gietijzeren hek omzoomd. Aan de allee staat ook nog een vrijstaande jaren '30 woning van Tilly. Volgen we de "gebiedsontsluitingsweg" ;D naar rechts dan komen er aan de linkerkant van de weg een aantal nader te identificeren winkelpanden en rechts de reeds eerder in dit draadje besproken Holland Scale woningen en er direct naast Hotel De Wereld tegenover de V&D. Bij de V&D komt voldoende parkeerruimte, want ook hier zijn 10 jaar geleden een aantal oude gebouwen afgebroken om plaats te maken voor het heilige blik. Naast de parkeerplaats komt het tankstation van Dudok.
Rechts op deze impressie vinden we de goederenloods van Tilly. Die wordt ooit bevoorraad door een NS 500. Ernaast komen een paar eenvoudige  opstelsporen, zodat er bescheiden kan worden gerangeerd. Ook wordt er een E-loc geparkeerd, volgens het verhaal om een internationale trein te kunnen overnemen van de Duitse collega (telkens een fikse wandeling voor de meester, dat wel), maar in de praktijk om even een defecte loc te kunnen parkeren of wat langer van een pronkstuk te kunnen genieten. Daar moet dus nog een stukje draad boven komen.

Qua stedebouw rammelt het wel een beetje, vooral als je kijkt naar de bouwperiodes van de gebouwen, maar ook als je kijkt naar de functionaliteit. De V&D zou nooit zo dicht bij een goederenoverslag een winkel hebben geopend, zelfs niet in de jaren '70. Zo zijn er wel meer dingen die me nog niet zinnen, dus ik blijf nog wel even schuiven denk ik. Suggesties welkom!
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: 1200Blauw op donderdag 21 mei 2020, 13:04:00
Bij de buren was er wat onduidelijkheid over hoe die bebouwing nu precies geplaatst wordt op de baan, daarom ook hier een aanvulling.

De geschetste bebouwing komt boven het gedeelte met de witte ondergrond moest komen. Alleen de rails op de kurk blijft uiteindelijk in zicht voor de toeschouwer. De schets moet een kwartslag worden gedraaid om over de foto te passen. De brug komt dan boven de overgang van kurk naar foam, rechtsboven in de foto. Eigenlijk stond het al wel in de bovenstaande tekst (eerste zin), maar goed te weten dat dat niet duidelijk genoeg was.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: 1200Blauw op zondag 24 mei 2020, 15:49:36
We hebben een lang weekend, dus er is weer tijd voor wat activiteit.

Allereerst heb ik een poging gedaan de tandem Roco 2200's wat te verfraaien. De vers verbouwde 2311 heb ik geprobeerd van het litteken op haar voorhoofd te ontdoen door voorzichtig masseren met een polijstpapiertje. Dat is niet helemaal gelukt, maar beter vind ik het nu wel. 2305 kreeg ook wat duw- en trekwerk aangemeten.

(https://live.staticflickr.com/65535/49929801006_b1d797b9c0_c.jpg)

Terwijl ik het verlies van mijn oude 2311 aan het verwerken was heb ik voorzichtig rondgekeken naar vervanging. Daarbij stootte ik op een niet al te dure 2210 van Piko die ik uit voorzorg maar alvast heb aangeschaft. Hierbij een plaatje van deze "schoonheid". Ik zet het tussen aanhalingstekens, want èchte schoonheid zit natuurlijk van binnen... Ik had geleerd van eerdere ervaringen met Piko-sound, dus is deze geluidarm. Ik zeg niet geluidloos, want ze is nogal een herrieschopster. De Roco's maken beduidend minder herrie onder het rijden. Ze heeft voor het eerst de wielen mogen strekken op de hoofdbaan en dan is het geluid met name bij hogere snelheden niet van de lucht duidelijk aanwezig. Ook omschakelen op een analoge baan vindt ze moeilijk. Na enig aandringen lukt het wel, maar dit werkt niet fijn. Het blijft jammer dat Piko het pad van eigen decoders is opgegaan, want feilloos zijn ze bepaald niet...

(https://live.staticflickr.com/65535/49930110912_6ebb11a42d_c.jpg)

Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: Erik Baas op zondag 24 mei 2020, 16:35:07
Zou je die zwarte rouwranden rond je foto's niet liever weglaten? Het gaat ten koste van de resolutie, en ik vind het erg lelijk.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: 1200Blauw op maandag 25 mei 2020, 08:17:45
Ik was ondertussen begonnen aan de bouw van de watertoren van Roosendaal die Tilly Models heeft uitgebracht. Dat is dus een resin-model en daar had ik al wat problemen mee gehad een poosje terug. Gelukkig hoefde ik bij deze geen wanden recht te maken, want alles is achthoekig. Eigenlijk is het vooral stapelen van blokken en wegzagen en slijpen / vijlen van overbodige brokken hars.
Daarna heb ik de afzonderlijke hoofddelen gespoten met witte Humbrol-enamelverf uit een spuitbus en vervolgens de bakstenen delen met een kwastje uit een potje met Humbrol 37 (baksteenkleur, moet goed zijn) ingevuld. Daarna geprobeerd het baksteendeel wat te verweren zoals ik dat tot nu toe had gedaan: met zwaar verdunde lichtgrijze verf. Dat ging niet helemaal lekker, omdat de verf niet netjes in de voegen bleef zitten. Na een halve omgang zag ik het niet meer en ben voorzichtig overgestapt op de zilverpoetsmethode die ik ergens gelezen had, deels over het eerder behandelde en deels over het onbehandelde. Dat zag er als volgt uit:

(https://live.staticflickr.com/65535/49929289748_f533995c38_c.jpg)

Toen na poetsen het resultaat naar wens leek heb ik de hele toren met zilverpoets ingesmeerd.

(https://live.staticflickr.com/65535/49929804761_b012b3318f_c.jpg)

Dat leek goed te gaan, totdat ik door kreeg dat die zilverpoets daarna ook nog gefixeerd moet worden omdat het er anders bij aanraking alweer af ligt. Dat heb ik gedaan door er blanke lak op te spuiten uit een spuitbus, maar daarmee verdween ook weer een deel van het effect. Ik had misschien weer opnieuw kunnen beginnen, maar ik heb besloten de toren af te bouwen en later beter naar het verweren te kijken, aan de hand van foto's die er voldoende te vinden zijn op het www.
Daarom de ramen gemonteerd. Dat is even oppassen: de ramen in het onderste deel worden van buitenaf gemonteerd, maar de ramen van het deel erboven van binnenuit. Het is dus belangrijk eerst de ramen te monteren en dan pas de onderdelen aan elkaar te lijmen. Volgens het voorbeeld op de doos moeten de ramen van het middendeel een witte sponning krijgen, maar op de foto's zijn ze niet zo dominant aanwezig. Ik heb daarom besloten de ramen allemaal van een zwarte sponning te voorzien, aan te brengen met een watervaste fijnschrijver.

(https://live.staticflickr.com/65535/49931783157_3a2029275a_c.jpg)(https://live.staticflickr.com/65535/49930961468_57d49689b7_c.jpg)

Ook de dakkapellen werden van het nodige glaswerk voorzien en geplaatst op het dak. Op het voorbeeld en de foto's van de werkelijkheid zijn die dakkapellen wit, maar dan werd het allemaal wel erg wit, dus ik heb ze dezelfde kleur als de kozijnen beneden gegeven. Daarna werden de delen op elkaar gestapeld en verlijmd. Dat geeft het (voorlopige) eindresultaat op de tweede foto hieronder:

(https://live.staticflickr.com/65535/49931472566_713d89ed2a_c.jpg)(https://live.staticflickr.com/65535/49931472486_33b4508e3a_c.jpg)

Ik denk er nog over na om de bliksemafleider op het dak een koperkleur te geven en een draad langs de toren naar beneden te laten lopen, maar dat doe ik pas nadat ik moed heb verzameld om het verweren verder op te pakken.


Zou je die zwarte rouwranden rond je foto's niet liever weglaten? Het gaat ten koste van de resolutie, en ik vind het erg lelijk.

Waar je die wijsheid vandaan haalt snap ik niet helemaal? Misschien heb je dat gelezen in mijn commentaar bij de buren, waar een limiet is gesteld aan de breedte van de foto's. Hier gaat die vlieger natuurlijk niet op: het kader komt er gewoon gratis bij zonder dat er een rand van de foto gesnoept wordt. Ik vind het mooi, omdat de foto's daardoor beter uit de achtergrond los komen. Kwestie van smaak :D


Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: Wijbe op maandag 25 mei 2020, 16:44:41
De enige tip die ik je kan geven bij de Piko 2200:
Zorg ervoor dat er een andere decoder inkomt dan die van Piko ;-)
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: 1200Blauw op maandag 01 juni 2020, 21:45:38
Ik begrijp inmiddels heel goed wat je bedoelt Wijbe, maar voorlopig ergert het me nog niet voldoende om er een paar tientjes aan te spenderen.

"Het volk" had intussen nog een paar plaatjes tegoed van het aansluiten van de bezetmelders onder de schaduwstations B en C, dus de camera geleegd.
Eerst maar eens de ECoS Terminal aan de ECoS Centrale aangesloten. Daarna  een drietal bezetmelders gemonteerd en die aan de ECoS Terminal aangesloten. Vervolgens er een paar blokken op aangesloten en daarna testen of alles werkt.

(https://live.staticflickr.com/65535/49960898832_e509f36f9a_c.jpg)(https://live.staticflickr.com/65535/49960898837_cd1cd2cff9_c.jpg)

Alle lampjes branden (mòòi hè ;D) en ook de bezetmelding van de blokken worden perfect zichtbaar in iTrain. De montage van de Terminal ga ik tzt nog verbeteren.

Inmiddels heb ik met zoonlief de bouw van zijn 1:72 P-47 Thunderbolt opgepakt. Hij durfde niet verder, waarschijnlijk omdat hij voor zichzelf te hoge doelen had gesteld. Dat is een bekend probleem in de familie ;D
Ik zal binnenkort daarvan eens wat plaatjes laten zien in het andere draadje (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=78071.msg1336777#msg1336777).
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: mphoi op dinsdag 02 juni 2020, 22:08:32
Als vangrail gebruik ik witte hoeklijn van 35x35 mm.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: 1200Blauw op donderdag 18 juni 2020, 10:15:11
Uiteindelijk zullen de kartonnen vangrails, die ik eenvoudig met wat nietjes heb bevestigd, vervangen worden door exemplaren van MDF of multiplex. Daar zal dan ook de (grotendeels afneembare) bovenbouw op steunen. Dat karton is dus niet definitief, maar voorkomt voor nu calamiteiten.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: 1200Blauw op maandag 04 januari 2021, 11:52:02
Ik heb een hele poos niets meer geplaatst. Dat komt doordat er ook niet veel te melden was. Ik hikte een beetje aan tegen het aanleggen van al die bezetmeldsecties. Ik heb de afgelopen paar weken de motivatie kunnen opbrengen er weer mee aan de slag te gaan.
Ik heb meer dan 20 opstelsporen, die ik elk wil voorzien van resp. een rem-, stop, rem- en stopsectie, waardoor er dus eigenlijk per opstelspoor twee korte treinen kunnen staan of één lange. Nu vermoed ik dus dat dat tot problemen gaat leiden, omdat ik denk dat de hoeveelheid data die het systeem als geheel moet gaan verwerken wel eens over de limiet zou kunnen gaan. De centrale (ECoS2) zal het probleem niet zijn verwacht ik, maar de verouderde PC (ca. 10 jaar oud met WIN7, geüpgradet uit XP) zal van de software de nodige efficiency vragen. Nu hink ik op twee gedachten: òf doorgaan en er gewoon tegenaan lopen, òf software kiezen die er wellicht mee kan omgaan (proberen info te vinden - is nog niet gelukt). Stel nu dat iTrain er niet tegen blijkt te kunnen, dan gooi ik meer dan €300,- weg. Of ik probeer eerst Rocrail, dat dan gratis is, maar daardoor misschien bug-gevoeliger is of minder efficiënt is geprogrammeerd (want open source, dus iedereen werkt eraan en iedere programmeur heeft zijn eigen stijl) waardoor ik tegen problemen aanloop die ik met iTrain misschien helemaal niet had gehad. Op dit moment heb ik een rondje zonder wissels gereed dat ik met een software-pakket aan het draaien kan krijgen.
Ik vroeg me af of iTrain inderdaad die >€300,- mooier werkt dan een gratis pakket zoals Rocrail. Het is toch de prijs van een complete loc... De moeite waard dus om Rocrail te verkennen. Dat is wel even wennen moet ik zeggen. De editor is wat minder sophisticated dan die in iTrain en de schermpjes zijn wat minder gelikt, maar er is desalniettemin goed mee te werken. Grappig genoeg geldt dat ook voor de instructiefilmpjes op YT. Ene Jeroen Balkema heeft bijna professionele filmpjes over iTrain geplaatst met de stem van een profi DJ als voice over, waar Rocrail het moet doen met films geplaatst en ingesproken door onze collega AlbertG (no offence  :) - inhoudelijk zijn ze uitstekend!). Ik had wat problemen met de connectie tussen Rocrail en de ECoS, maar ook dat is dankzij Ben (ACTS.Zuid) ook opgelost. Ook de filosofie is wat anders als het gaat om de definitie van blokken en bezetmelders, maar ik denk er wel mee uit de voeten te kunnen. Een ander punt dat wennen is: er worden een hele trits aan invulvelden getoond waarvan ik geen idee heb waarvoor die dienen. Die hadden best "verstopt" mogen worden.

Ik heb me inmiddels aangemeld voor het Rocrail-forum, maar ik heb nog geen toegangsmail ontvangen. Daar is het wachten dus nog even op. In de tussentijd heb ik hier de afgelopen dagen een aantal vragen gedropt. Zo ben ik al een stuk verder gekomen.

Ik heb het baanplan getekend in het pakket. De fysieke bezetmelders waren natuurlijk al aangebracht, want die had ik dus al aangelegd toen ik met nog iTrain bezig was. Om de juiste adressen terug te vinden hoefde ik alleen maar een loc te laten rondrijden. Rocrail heeft een hele handige feature waarmee je kunt zien welk adres een geraakte bezetmelder heeft. Ook geeft het pakket aan welke van de in het baanplan getekende bezetmelders nog niet door de loc geraakt zijn, zodat je weet welke je nog moet definiëren. Erg handig. Wat me wel opviel is dat het formaat adres anders is. iTrain wil die in de vorm [nummer bezetmeldmodule].[nummer aansluiting] en Rocrail maakt er een 4-cijferig adres van, zonder punt. Zo is adres 1.1 in iTrain voor dezelfde melder in Rocrail opeens 1601 geworden. Ik vind het best. Het werkt.

Daarna was het de beurt aan het genereren van Rijwegen. Dat ging niet goed door een paar foutjes in het baanplan dat ik had getekend. Die kon ik na een tip opsporen door Bestand/Route/Spoorplan testen en vervolgens in de Server Monitor kijken met welke fouten het programma kwam. Nadat die fouten waren verholpen lukte het dus wel. Rocrail eist dat de Blokken in een horizontaal of verticaal traject worden geplaatst èn niet overlappend over naastliggende sporen. Bij mij waren alle opstelsporen diagonaal getekend, dus heb ik het hele baanplan nogmaals getekend, maar nu 45° gedraaid zodat alle opstelsporen horizontaal liggen. Het vreemde is dat Rocrail wel toestaat dat je blokken in diagonale secties plaatst en je er dus pas achter komt op het moment dat je gaat testen en dan nog eens je baanplan compleet overnieuw moet tekenen. Dat is dan wel balen...

Het volgende probleem was dat ik het niet voor elkaar kreeg een loc automatisch te laten rijden. Ik sleep een loc naar een blok. Daar wordt hij netjes getoond, maar na Start Loc en Automatisch Rijden gebeurt er niets. Als ik zelf met het schuifje de loc laat rijden volgt er een spookmelding in het volgende blok en forceert Rocrail een Stop in de ECoS (op zich wel een veilig gevoel trouwens). Inmiddels ben ik er wel in geslaagd een loc van blok 1 naar blok 3 te laten rijden via blok 2 (waar hij na even wachten weer verder reed). Op de één of andere manier lukt het niet overal, terwijl toch de Aankomst- en loc-richtingen goed lijken te staan. Ik heb ook één situatie waar de loc door een sectie heen schiet bij het afremmen en zo een spookmelding veroorzaakt. Bij een ander blok lijkt de "in"-melder niet herkend te worden als behorend bij het blok. Daar moet ik ook nog naar kijken. Een derde situatie is vreemd. Ik stuur de loc onderweg van blok 8 naar blok 9. De loc wordt ook genoemd in blok 9. Echter raakt de loc zoek ergens halverwege het traject. Hij wordt opeens niet meer genoemd in blok 9 (nog wel in blok 8 ) en eenmaal aangekomen bij de "uit"-melder gaat de prik van de baan omdat Rocrail een niet-bestaanbare situatie constateert. Ik heb al naar de bezetmelder gekeken, die had inderdaad een los contact, maar verhelpen van dat probleem loste de situatie niet op. Toen heb ik er maar een eind aan gemaakt voor die dag. Wellicht heb ik ergens in de week weer tijd. Suggesties welkom!

Het valt me ook op dat Rocrail minder stabiel lijkt dan iTrain. Ook als je dingen probeert te bewerken in het spoorplan terwijl Rocrail nog in de "bedienen"-modus staat crasht het pakket onder bepaalde (niet te definiëren) omstandigheden. Het is dus zaak vooral zorgvuldig te werken kennelijk.
Wat wel heel fijn is dat Rocrail de complete loclijst uit de ECoS kan overnemen. Dat scheelt best veel werk. Nadeel is alleen dat je er dan geen plaatjes bij kunt zetten in Rocrail. Vind ik geen ramp. Ik denk dat ze er wel bij hadden gestaan als ik ze in de ECoS had toegevoegd, maar aangezien ik dat zoals gezegd niet zo belangrijk vind is dat niet het geval.
Nog een minpuntje. Rocrail biedt de mogelijkheid een deel van het baanplan een stukje op te schuiven (niet heel intuïtief, maar toch), ECHTER... het bewaakt niet dat je daarmee een deel van het baanplan buiten beeld kunt schuiven. Daar kwam ik dus per ongeluk achter. Ik zag geen kans alles weer in beeld te krijgen, dus dan maar alles leegmaken en uithuilen dacht ik. Zo gezegd, zo gedaan, dus "verwijder alles". Blijkt Rocrail van iedere transactie, dus ook van het verwijderen van elke cel, een backup maakt. Dat gaf een enorm verkeer op de harde schijf, met uiteindelijk een crash van Rocrail tot gevolg. Opnieuw opstarten gaf een ernstig verminkt spoorplan, dus heb ik de complete subdirectory van het hele baanplan weggegooid (wel backup gemaakt) en ben maar weer helemaal opnieuw begonnen.

Een bijdrage aan mijn eigen draadje is niets zonder een plaatje, dus hierbij. In de woonkamer lag gedurende de feestdagen weer een kerstbaantje. Misschien wel leuk een line-up te plaatsen die ik daarop maakte. Ik plaatste die ook al in het "line-up"-draadje.

(https://live.staticflickr.com/65535/50744698897_651e36bcd6_c.jpg)(https://live.staticflickr.com/65535/50744700512_9b0c25c8e5_c.jpg)

Van links naar rechts Märklin 1139, Roco 1103, Roco 1113 en Piko 1152.


EDIT: zojuist de activatiemail van Rocrail uit de "Prullenbak" gevist.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: mphoi op maandag 04 januari 2021, 20:32:30
Wat me wel opviel is dat het formaat adres anders is. iTrain wil die in de vorm [nummer bezetmeldmodule].[nummer aansluiting] en Rocrail maakt er een 4-cijferig adres van, zonder punt. Zo is adres 1.1 in iTrain voor dezelfde melder in Rocrail opeens 1601 geworden.
Het is eerder: iTrain doet wat jij wil. In iTrain: -> Wijzig -> Voorkeuren -> Interface. Bij Terugmelderadressen staat een keuzemenu. Klik op: Standaard. Dan komen de echte adressen in beeld.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: 1200Blauw op donderdag 07 januari 2021, 17:08:43
De iTrain-methode waarmee ik kennis had gemaakt leek me wel handig, maar dat heeft Rocrail kennelijk niet. Missie is nu ontdekken wat iTrain die >€300,- prijsverschil waard maakt. Tot nu toe heb ik nog maar een paar tientjes gevonden :D
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: Timelord op donderdag 07 januari 2021, 19:41:55
Mooi hoor.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: 1200Blauw op zondag 17 januari 2021, 21:52:16
Even een mijlpaal melden :)

Vandaag ben ik erin geslaagd maar liefst vijf locs volledig geautomatiseerd oneindig veel rondjes te laten rijden mbv Rocrail! Dat ging niet vanzelf. Ik heb in Rocrail alle blokken uit het spoorplan gesloopt en ze één voor één weer toegevoegd, telkens met één loc testend of ik er geautomatiseerd mee kon rijden. Zo kwam ik er achter dat er niet meer dan 100 elementen tussen twee bezetmelders mogen zitten. Ik heb het spoorplan dus ook inhoudelijk moeten wijzigen om in staat te zijn met één blok te beginnen. Bovendien ben ik aan het worstelen geweest met rijrichtingen en aankomstrichtingen van locs. Rocrailers weten wel wat dat betekent. Ik heb een poosje moeten vechten tegen spookrijdende locomotieven, maar na de nodige documentatie en YT-filmpjes ben ik het de baas. Nadat alle blokken weer waren ingericht heb ik het aantal locs opgevoerd, van die ene naar uiteindelijk maar liefst vijf stuks! Ik heb er een groot deel van de avond van zitten genieten, al die vanzelf rijdende treinen. Lekker!

Applausje voor mezelf! ;D

Volgende stap is het aansluiten van de eerste wissel. Ik wil die gaan voeden met een analoge trafo. Sommige mensen zien ook kans analoge locs door de bovenleiding gevoed op een verder digitale baan te laten rijden, dus concludeer ik voorzichtig dat dat met wissels toch ook zou moeten kunnen. Wie het weet mag het zeggen...
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: Anne W op zondag 17 januari 2021, 23:40:21
Er is een ontzettend bekend spreekwoord, wat geldt vanaf je geboorte: al doende leert men

Groet, Anne W
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 18 januari 2021, 00:44:46
... en de aanhouder wint!
Enkele problemen die je noemt met RocRail herken ik wel. Het gaat er veelal om dat je de blokken goed gedefinieerd hebt, de mogelijke rijwegen ook, en dat je de melders vanuit + en - richting goed hebt aangeduid. Het luistert best nauw en niet als gaat automatisch in een keer goed.
Maar het werkt als een tierelier als je het voldoende doorgrondt. En ik heb het idee dat je op dat punt bent gekomen. Mooi zo!
En nu gewoon doorgaan.

Groet,

Peter
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: 1200Blauw op maandag 18 januari 2021, 14:38:02
Dat was dus even te vroeg gejuicht. Rocrail blijkt de stand van zaken van gisteravond niet te hebben opgeslagen, waardoor ik vanochtend dus opnieuw kenbaar moest maken welke locs waar op de baan staan, inclusief het inmiddels beruchte "Draaien aankomstzijde" en "Omkeren loc". Als ik dat iedere keer moet gaan doen als ik opstart ben ik er snel klaar mee, zeker als er straks 20 op staan. Het is vast ergens een instelling, maar ik heb 'm nog niet ontdekt.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: 1200Blauw op maandag 18 januari 2021, 21:31:14
En de oplossing is daar. Blijkt dat het handige genereren van de loclijst direct uit de ECoS ook zijn keerzijde heeft: Rocrail heeft daardoor niet direct de beschikking over de loclijst (want kijkt in een eigen bestandje waar de locs zouden moeten staan) en geeft een foutmelding in de Server logging.

Citaat
To keep these locomotives permanently in Rocrail, the check mark by "Generated" in the Table→Locomotive→Details needs to be removed.

Kwestie van het juiste vinkje uitzetten. Je moet het even weten. Wat ik nu wel weet is dat je je wezenloos kunt zoeken in Rocrail :D
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: basjuh1981 op dinsdag 19 januari 2021, 14:12:08
 @citaat Gelukkig zijn de handleidingen digitaal tegenwoordig >:-D
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: 1200Blauw op dinsdag 19 januari 2021, 20:14:00
Ik ben nog niet van de problemen af geloof ik, want... Het vinkje stond er vanavond weer! Ik heb het weer uitgezet, [overnemen] en [OK]. Hopelijk blijft het nu weg, maar ik heb er een hard hoofd in. Gelukkig weet ik nu wel wat ik moet doen om de juiste settings neer te zetten. Ik heb tijdens dat Rocrail draaide en alle settings dus goed waren een kopie van het settingbestand gemaakt en van de loclijst. Die heb ik na afsluiten van Rocrail teruggezet. Rocrail had de loclijst namelijk weer leeggemaakt bij afsluiten.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: mphoi op vrijdag 22 januari 2021, 23:49:10
Snap je dat ik daarom/daardoor iTrain gebruik?

Edit: Als reactie op het Rocrail-verhaal hierboven.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op zaterdag 23 januari 2021, 08:57:23
1200blauw is het beste af met Koploper. Met wat hij nu gebouwd heeft is in een middagje zijn database opgezet. Maar ergens tussen de oren zit kennelijk de gedachte dat Koploper niet meer goed werkt omdat de ontwikkelaar is overleden.

Gr, Ben.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op woensdag 27 januari 2021, 22:46:23
Gulden regel in de automatisering is dat je voor een pakket moet gaan dat redelijk in het begin van zijn ontwikkeling zit en niet één in zijn nadagen. Koploper hoort in die laatste categorie. Nieuwe ontwikkelingen worden niet meer meegenomen, inderdaad omdat de ontwikkelaar is overleden. Nu zal het vast wel functioneren, maar er zal een tijd komen dat steeds meer nieuwe centrales, decoders etc. niet meer door Koploper worden ondersteund. Dan moet je je afvragen of je alles bij het oude wilt laten, of zo af en toe wat nieuws wilt aanschaffen. De centrale gaat ongetwijfeld een keer stuk, een decoder overlijdt, nieuw locje kopen misschien etc. Aan de andere kant hebben we Rocrail dat zeker zijn beperkingen heeft, vooral omdat ik denk dat de filosofie erachter niet helemaal lijkt te kloppen (maar waarmee ik wellicht wel uit de voeten kan). Ook zou er wel eens een goede UI-designer naar de gebruikersinterface mogen kijken denk ik. En dan hebben we iTrain en Winidigipet die een flinke bom duiten kosten. Wat ik ervan heb gezien lijkt iTrain een mooi pakket, maar of dat >€300,- waard is weet ik niet. Daarvoor zou ik eerst dat bedragje uit moeten geven, want die drie maanden op proef is voor mij met mijn bouwtempo veel te weinig. Automatisch rijden kan ik dus niet proberen.

Overigens lijkt Koploper op dit moment ook lastig genoeg om onder de knie te krijgen. Links en rechts lees ik ook verhalen dat mensen die ermee bezig zijn er ook niet zonder hulp uitkomen en met soortgelijke worstelingen te maken hebben als ik nu met Rocrail.

Dus Ben: misschien heb je gelijk, de tijd zal het leren. Bij jou werkt Koploper in ieder geval goed heb ik gezien.

Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: RocnetHans op woensdag 27 januari 2021, 23:17:27
 @citaat
Citaat
vooral omdat ik denk dat de filosofie erachter niet helemaal lijkt te kloppen

ik ben wel benieuwd wat die filosofie volgens jouw dan wel is?
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Anne W op donderdag 28 januari 2021, 00:01:06
 @citaat @citaat

Het begrijpen van de filosofie achter een computerprogramma is net zo moeilijk als het begrijpen van wiskunde voor een mens met een talenknobbel en vice versa.

Koploper is een uitgewerkt programma wat goed werkt maar wat inderdaad aansluiting op nieuwe systemen, en dat is wat anders als nieuwe centrales, zal gaan missen, maar zolang er gewoon DCC en Motorola systemen zijn is Koploper prima, overigens geldt hetzelfde voor de Raptor, mits de eigenaar de codes heeft voor alle software opties.

Software duur, nee hoor, valt reuze hard mee, als je je realiseert hoeveel uur de ontwikkelaars in het programma en de vraagbeantwoording moeten stoppen, het is wat anders als er een paar miljoen gebruikers zijn.......

Groet, Anne W
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op vrijdag 29 januari 2021, 22:13:09
Ik vroeg op het Rocrail-forum waarom een vrij blok niet bereden wordt, maar dat om de één of andere reden dat blok telkens vrij blijft.
Daaruit bleek voor mij, en dat bleek ook te kloppen uit de Rocrail-Wiki, dat een loc wacht tot zijn voorganger de stopmelder van de volgende sectie heeft bereikt. Dat betekent dus dat er kennelijk vanuit wordt gegaan dat een bezet blok betekent dat daar een trein stilstaat of tot stilstand komt. Dat is bij mij echter niet het geval: op het moment dat een trein een blok binnenrijdt ("in-melding") heeft hij nog 10m te gaan voordat hij de stopmelder ("binnen-melding") ontmoet. In tussentijd kan dus wat mij betreft een volgende trein gaan rijden, omdat het voorgaande blok wèl volledig is vrijgekomen. Dat kan Rocrail detecteren, omdat ik massadetectie gebruik en de melders van het betreffende blok dus "niet bezet" weergeven. Echter gebeurt dat niet: de volgende loc wacht tot eerstgenoemde loc de stopmelder van het volgende blok bereikt heeft en komt dan in beweging, met als gevolg een lege baan, immers 20m (2 blokken) onbezet. Nu kan ik natuurlijk mijn blokken korter gaan maken, maar het idee was nu juist de volledige 10m (op schaal ongeveer de 1200 meter die NS hanteert voor een bloklengte) te gebruiken als remweg, conform NS-werkelijkheid. Ik wil dus dat een blok binnengereden wordt zodra het vrijkomt.
Het kan zijn dat ik de juiste instellingen nog niet gevonden heb hoor, vandaar mijn voorzichtige formulering "lijkt". Zo moeten al mijn opmerkingen gelezen worden overigens: ik ben het pakket nog aan het verkennen en heb dus een heleboel knopjes en instellingen nog niet gevonden.

Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Anne W op vrijdag 29 januari 2021, 22:51:35
Ter lering ende vermaeck: standaard is dat bij de Raptor ook zo, maar daar is wel een software module om de stopmelder van de aankomstmelder te scheiden, wellicht bestaat die optie in RocRail ook, dan kun je de aankomstmelder net zo vroeg leggen als je wilt.

Anders is er waarschijnlijk wel een "workaround" mogelijk in de vorm van het opdelen van het opdelen van het 10 meter blok in twee blokken, één ter lengte van de langste trein en één voor de resterende meters.

Groet, Anne W
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: RocnetHans op vrijdag 29 januari 2021, 23:09:25
 @citaat @citaat

dat is een eenvoudige instelling:
onder blokeigenschappen: vinkje "geef vorig blok vrij bij enter"

Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op zaterdag 30 januari 2021, 07:53:20

Ik wil dus dat een blok binnengereden wordt zodra het vrijkomt.


Hier worden voorgaande blokken vrijgegeven op basis van gereden tijd in een volgend blok: treinlengte en geijkte snelheid zijn altijd bekend en aldus is ook de tijd bekend hoe lang een trein zich in dat volgend blok bevindt voor dat vrijgeven plaatst vindt.

Overigens: wil je dat wel echt? Het ziet er uit als een rijdend schuifregister.

Gr, Ben.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op zaterdag 30 januari 2021, 08:46:18
Ik denk nu dat ik dat echt wil, maar wie weet kom ik later tot een andere conclusie. Het "schuivenregister"-verschijnsel zal bij mij niet opvallen denk ik, omdat ieder blok langer is dan het gedeelte dat in het zicht is.

dat is een eenvoudige instelling:
onder blokeigenschappen: vinkje "geef vorig blok vrij bij enter"

De optie had ik nog niet gevonden, maar het geeft wel aan dat inderdaad de filosofie anders is dan ik hoopte. Immers wil ik niet dat een blok wordt vrijgegeven bij enter-melding van het volgende blok, maar juist bij het vrijkomen van het huidige. Dat is een wezenlijk verschil, omdat treinen van enige lengte (de meeste gaan over de twee meter) zowel de enter-melder van het volgende blok als de enter- èn in-melder van het huidige blok bezet kunnen houden.

Ik snap waarom het zo bij Rocrail is ingericht: er wordt rekening gehouden met pulsmelders, dus melders die alleen kort melden dat een trein gepasseerd is. Ik heb echter de beschikking over continuemelders, waardoor het systeem zou kunnen zien of een blok daadwerkelijk bezet is zonder op een puls uit het volgende blok te hoeven wachten. Daarin faciliteert Rocrail dus kennelijk niet.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: RocnetHans op zondag 31 januari 2021, 10:47:08
Je kunt aan een blok een 3e melder toevoegen met als kenmerk "free"
als deze geactiveerd wordt, wordt het bewuste blok vrijgegeven.

of werken met 2 melders, waarbij de eerste het kenmerk "enter2in" krijgt., de 2e dan "free"
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op zondag 31 januari 2021, 21:51:39
Dus met die drie melders krijgen we dan achter elkaar (eenrichtingverkeer):

1. enter-melder - start de remming
2. enter-2-melder - geeft het vorige blok vrij. Dat zou kunnen met bijvoorbeeld een schakelrail. Die heb ik nog voldoende liggen uit het analoge tijdperk. Hoe stel je dat in in Rocrail? En houdt het rekening met verliezen van wagens?
3. in-melder - stopt de trein

Dat met die twee melders zie ik nog niet helemaal voor me.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Laurent op zondag 31 januari 2021, 22:22:54
Ik denk dat in dezen jouw filosofie niet klopt. 10 meter en op blokafstand betekent dus dat je meer blokken moet hebben.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op zondag 31 januari 2021, 22:44:51
Kun je uitleggen wat je precies bedoelt?
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: RocnetHans op zondag 31 januari 2021, 23:02:41
Nee, je hebt het niet begrepen. Je wilt immers dat het blok waaruit de trein vertrekt snel wordt vrijgeven.

de volgorde is dan:
- "enter" melder
- "in" melder   (de trein stopt of rijdt door indien geen wachtblok)
- "free" melder  (het blok waaruit vertrokken is wordt vrijgegeven)

De afstand waarop je de "free" melder voorbij de "ïn" melder legt is aan jou.  Logischerwijs de lengte van de langste trein, maar het kan ook eerder.

bij 2 melders wordt de "enter" en "in" gecombineerd in één melder, de "enter2in"
de 2e melder is dan de "free".

Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op zondag 31 januari 2021, 23:19:13
Interessant idee Hans! :) :thumbup:

Even een hersenspinsel dat me nu te binnen schiet. Wat nu als een trein het volgende blok binnenrijdt via de enter-melder mbv massadetectie. Ergens in die sectie, op afstand gelijk aan de langst beschikbare trein, leg ik een schakelrail (schakelt dmv sleper) als free-melder van het zojuist verlaten blok. Dan blijft de enter-melder die al was geactiveerd actief terwijl ook de free-melder ervoor zorgt dat het verlaten blok wordt vrijgegeven. dan heb ik wat ik wil, maar kan het technisch gesproken ook in Rocrail?

Het andere concept (enter2in) is me nog niet helemaal helder. Hoe kan ik met één melder zowel enter als in detecteren? Ik moet daar even wat meer tijd aan besteden denk ik, maar dat wordt 'm vandaag niet meer.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: mphoi op zondag 31 januari 2021, 23:33:38
Bij massadetectie (dus geen schakelrail) moet het uit-gaan van de 1e melder in het blok ervoor zorgen dat het vorige blok wordt vrijgegeven. Want dan is de laatste wagon van de trein gepasseerd.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op maandag 01 februari 2021, 08:40:59
 @citaat Dat gaat mis bij vuile wielen en bij een lange melder wordt er heel laat vrijgegeven.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: RocnetHans op maandag 01 februari 2021, 19:53:50
ik kan het doel van je hersenspinsel niet volgen.  :help:
waarom zou je een free-melder in een volgend blok plaatsen om het vorige blok vrij te geven, als deze functie
ook door de  in-melder of enter-melder (naar eigen keuze) verricht kan worden?

Een enter2in-melder werkt met een timer:
de melder zelf doet de enter-melding, start een timer (de waarde hiervan kun je instellen) en creëert na de verstreken tijd de in-melding.

Dit meldertype is bijna overal toepasbaar en scheelt dus heel veel in het aantal melders en de aan te leggen bedrading.
Zelfs bij de station sporen waar je nauwkeurig wilt stoppen gaat het best aardig. Je rijdt het station immers altijd al binnen met minimale snelheid (Vmin)
en de posities waar de treinen dan tot stoppen komen variëren weinig. 2 melders leveren uiteraard een nauwkeuriger resultaat.
Als je bij de timer 0 invult wordt de afremsnelheid van de decoder aangehouden, deze kun je ook nog inregelen.

onderstaand de tabel waar je het meldertype invult en de event timers.

In Rocrail staat bij elke tabel/window onderin een "Help" knop. Als je hier op drukt ga je automatisch naar de juiste pagina van
de online-handleiding. Het versnelt de leercurve van het programma enorm en bespaart je het eindeloze gescroll en zoeken in een PDF handleiding.
Bovendien heb je altijd de laatste versie binnen handbereik.
 
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op maandag 01 februari 2021, 22:15:55
Dank voor de reacties!

ik kan het doel van je hersenspinsel niet volgen.  :help:
waarom zou je een free-melder in een volgend blok plaatsen om het vorige blok vrij te geven, als deze functie
ook door de  in-melder of enter-melder (naar eigen keuze) verricht kan worden?

Ik zou de enter-melding willen gebruiken om vanaf het begin van het blok af te kunnen remmen tot de in-melder. De free-melder moet pas in werking treden als de gehele trein het vorige blok verlaten heeft, maar dan is de trein al een poosje onderweg in het volgende blok (en mogelijk al aan het afremmen is). Bedoel je dat de free-melder zelf geen fysieke melder is, maar ook timer-gerelateerd aan een fysieke melder?


Een enter2in-melder werkt met een timer:
de melder zelf doet de enter-melding, start een timer (de waarde hiervan kun je instellen) en creëert na de verstreken tijd de in-melding.
Ik geloof dat ik 'm snap. Er zitten zo op het oog wel een paar nadelen aan denk ik. Als bijvoorbeeld een trein strandt om wat voor reden dan ook nadat de timer gestart is je het risico loopt dat de volgende trein ermee botst, correct? Het vergt denk ik ook vrij precies gekalibreerde locs. Dat is nu beslist nog niet het geval. Tijd tot nadenken tzt.

In Rocrail staat bij elke tabel/window onderin een "Help" knop. Als je hier op drukt ga je automatisch naar de juiste pagina van
de online-handleiding. Het versnelt de leercurve van het programma enorm en bespaart je het eindeloze gescroll en zoeken in een PDF handleiding.
Bovendien heb je altijd de laatste versie binnen handbereik.
Voor mij is dat wat lastiger (jawel, alweer een hindernis :?), omdat ik een oude PC gebruik die ik vanwege de ouderdom van het OS (WIN7) van het www gehaald heb. Dat betekent dus heen en weer wandelen tussen de Rocrail-PC en de internet-PC. Dat is maar 30 treden ;)
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: RocnetHans op maandag 01 februari 2021, 22:44:50
De free-melder is een fysieke melder. Het enige doel van deze melder is om een blok wat net door een trein verlaten is, vrij te geven.
Precies dus wat je vraag was: Hoe geef ik een blok al vrij als er daarna een lang traject zonder melders/blokken komt.

Citaat
Dat betekent dus heen en weer wandelen tussen de Rocrail-PC en de internet-PC. Dat is maar 30 treden ;)
geen punt, dat houdt je in deze Corona tijden fit.  :P

Wellicht moet je maar eens gaan oefenen met wikidemo baan die in Rocrail zit. Hier kun je een baan virtueel bedienen zonder deze eerst te bouwen,
maar leer je wel het gedrag van melders. (en ook alle andere functies/instellingen)
 
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op maandag 01 februari 2021, 22:55:20
De free-melder is een fysieke melder. Het enige doel van deze melder is om een blok wat net door een trein verlaten is, vrij te geven.
Precies dus wat je vraag was: Hoe geef ik een blok al vrij als er daarna een lang traject zonder melders/blokken komt.

Ik denk dat het daar om draait: mijn hele baan is gedetecteerd. Er is geen lang traject zonder melders, want dat hele traject is de enter-melder. De blokken zitten dus aan elkaar vast, precies zoals dat bij NS het geval is. De in-melder zit dus vast aan de enter-melder van het volgende blok, hooguit gescheiden door een wissel(-straat). Vandaar ook mijn oplossing / hersenspinsel de free-melder IN de enter-melder te plaatsen. Dat zou inderdaad het probleem oplossen.
Alternatief zou de oplossing van mphoi kunnen zijn: één of twee raillengtes van de volgende enter-melder afsnoepen voor een massadetector die als free-melder kan fungeren van de zojuist verlaten sectie, maar dan moet het inderdaad wel mogelijk zijn te schakelen op het vrijgeven van die melder ipv het bezetgeven. Fouten door vuile wielen zouden dan kunnen worden opgevangen door een delay van een paar seconden. Denk ik de goede richting op nu? Ik moet me er echt even in verdiepen, maar nog geen gelegenheid voor gehad vandaag.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Anne W op maandag 01 februari 2021, 23:33:54
Je weet denk ik wel wat een Dremel is, kun je prachtig een korte melder maken, bij mij zijn ze over het algemeen ergens tussen de 180 en 320 mm lang, maar ja mijn systeem heeft dan ook geen baanplan op een scherm, het baanplan zit in mijn hoofd en details in de Raptor.

Groet, Anne W
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: mphoi op dinsdag 02 februari 2021, 00:59:58
a) Fouten door vuile wielen zouden dan kunnen worden opgevangen door een delay van een paar seconden.
b) Denk ik de goede richting op nu?
a) Zelf zet ik de inschakelvertraging op 50 ms en de uitschakelvertraging op 500 ms = 0,5 s.
b) Ja.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op dinsdag 02 februari 2021, 20:43:34
Dank weer voor de adviezen!
Nou lijkt me een lengte van zo'n 20-25cm wel minimaal vanwege de lange rijtuigen die anders de sectie onbedoeld tussen de draaistellen vrijgeeft.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: mphoi op donderdag 04 februari 2021, 01:36:46
De reden voor een minimale lengte heb je goed ingeschat! Zelf neem ik 32 cm. Eigenlijk zou je minimaal de tussenlengte van de 32-assige trafowagen moeten nemen.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op vrijdag 19 februari 2021, 21:58:21
Ik ben voorlopig even voor een tussenoplossing gegaan: ik heb de lange enter-melders in tweeën gedeeld. Nu kan ik kiezen of ik beide secties als enter-melder wil gebruiken of alleen één van beide. Misschien is het ook wel mogelijk dat per trein in te stellen. Ik merk wel dat een trein echt in stapjes afremt en niet mooi vloeiend. De 16 in te stellen remstappen zijn echt te weinig. Is er wellicht een foefje om dat naar bijvoorbeeld 28 te kunnen ophogen? Volgens mij gaat het dan beter. Ik maak me geen zorgen over een stortvloed aan data over de lijn, omdat nu (bij 16 stappen dus) er gemiddeld 5-6 seconden tussen iedere remstap ligt. Dat zou bij 28 stappen dus neerkomen op 2-3 seconden en dat kan het systeem wel aan met 8 blokken denk ik.

Nu ben ik zover dat 5 locs redelijk kunnen remmen, op de verkorte enter-meldertrajecten. De fijnafstemming heb ik even achterwege gelaten. Dat gebeurt vanzelf als ze eenmaal officieel in dienst zijn. Ik heb dus de volgende batch op de baan gezet, weer 5 locs. Eentje heeft er nu de geest gegeven. Ik denk een kaduke MFx-decoder. Dat is me bij dit type loc (1e serie 1200, Märklin 3712*) al vaker overkomen. We gaan noest door met de overige 4. Een ongeletterde loc toevoegen zou de anderen ophouden (het is net een groep basisschoolkinderen :D), dus dat doe ik even niet. Hopelijk heb ik al het materieel bijgeschoold vòòr de kerst...
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op zaterdag 20 februari 2021, 09:47:48
Mijn god, wat een gedoe. Waarom neem je geen pakket wat automatisch leert remmen. Het doel is treintjes laten rijden, je bent toch geen datatypist?  :O

Gr, Ben.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: mphoi op zondag 21 februari 2021, 01:01:27
Citaat
Is er wellicht een foefje om dat naar bijvoorbeeld 28 te kunnen ophogen?
Kun je die 14/16 stappen niet omprogrammeren naar 28 stappen via CV29 bit 1? Of kunnen jouw (verouderde) decoders dat niet aan?
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 21 februari 2021, 08:57:18
Mijn god, wat een gedoe. Waarom neem je geen pakket wat automatisch leert remmen. Het doel is treintjes laten rijden, je bent toch geen datatypist?  :O

Gr, Ben.

Dat doet RocRail ook, hoor, als je de juiste vinkjes aanzet, bij BBT (block brake timer).

Groet,

Peter
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op zondag 21 februari 2021, 14:50:10
Klopt, dat ben ik ook aan het doen. Alleen is het volledige traject meer dan 80 meter, onderverdeeld in 8 blokken van 10 meter enter-melder en één rail in-melder. Dat betekent dus dat in de eerste run de loc direct bij binnenkomst van de enter-melder afremt tot vmin en vervolgens op die snelhied naar de in-melder kruipt. De tweede run wordt de remweg ìets verlengd, maar even goed nog langdurig kruipen. Dat duurt echt eeuwig. Pas na ca. 30 rondes begint het ergens op te lijken. Ik vermoed dat het algoritme dat Rocrail gebruikt wat verbetering behoeft. Ik heb op het R-forum voorgesteld hoe het volgens mij anders zou kunnen (ik denk wel vaker na over dat soort vraagstukken, beroepsmatig), maar daar reageert niemand op.
Ik heb ook de vmin van de deelnemende locs iets verhoogd en de enter-melder in tweeën verdeeld, zodat het kruipen wat sneller gaat en de remweg verkort. In een later stadium doe ik vmin dan wel weer naar beneden voor de laatste correcties in de remstappen en in mijn ideale wereld de enter-melder weer voluit (in werkelijkheid is 1.200 meter de afstand tussen twee hoofdseinen en de remweg van een goederentrein van 80km/u naar 0 km/u). Ik twijfel er nu over of ik dat nog wel moet willen, maar dat is van later zorg.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 21 februari 2021, 15:15:06
Je kunt de marges van BBT verruimen. Bij een laag percentage accepteer je een groter verschil in het eindresultaat dan bij een hoog percentage.
Maar ik vreesde er al voor. Tien meter lange blokken is echt heel veel voor op een modelbaan. Mijn blokken zijn niet veel langer dan 2 tot 2,5 m.

Groet,

Peter
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: RocnetHans op zondag 21 februari 2021, 15:25:38
Wat Peter ook al zegt, de leercurve versnellen door het % hoger te zetten.

bij deze lange blokken kun je ook de vertraging gebruiken voordat BBT start.

Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op zondag 21 februari 2021, 21:44:34
Ik kreeg van Rob Versluis het advies de "Correctie" hoger te zetten. Die staat bij mij nu op 100%, maar nog steeds heb ik meer dan 30 runs nodig om tot een enigszins acceptabel resultaat te komen.
Is er nog meer dat ik kan doen? Ik stel me zo voor dat ik de Correctie weer op 25% kan zetten als de remweg in de buurt komt van wat ik wil, of begint het hele feest dan weer van voren af aan (zal toch niet)?

bij deze lange blokken kun je ook de vertraging gebruiken voordat BBT start.

Dan zeg je al van tevoren dat het een lange remweg moet worden? Hoe doe ik dat?


Maar ik vreesde er al voor. Tien meter lange blokken is echt heel veel voor op een modelbaan. Mijn blokken zijn niet veel langer dan 2 tot 2,5 m.

Mijn hele baan is ontworpen op lange blokken, zodat ik met lange treinen op een beetje realistische afstand kan rijden. Dat is altijd mijn droom geweest en dat is het nog steeds eigenlijk. Nu levert de software me de nodige uitdagingen op, terwijl die me juist zou moeten helpen te realiseren wat ik wil. Maar de aanhouder wint!
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: mphoi op zondag 21 februari 2021, 22:48:04
Met 30 runs bij 10 m lijkt mij het algoritme niet goed. Als je voor het maken van het algoritme per run op 50 % gaat zitten, dan ben je na 7 runs al op een nauwkeurigheid van 7,8 cm. Bij 10 runs zit je al onder de 1 cm. De rest is een soort flauwe kul.

Dit soort zaken blijft altijd een keuze tussen:
a) het automatisch door het programma laten berekenen; met als voordeel dat je achterover kunt leunen (in dit geval aan de [te] lange kant); of
b) het zelf gaan uitrekenen; maar dan moet je verstand van zaken/wiskunde hebben; en dat kost ook tijd.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: RocnetHans op maandag 22 februari 2021, 00:01:31
 @citaat
Citaat
Dan zeg je al van tevoren dat het een lange remweg moet worden? Hoe doe ik dat?

je kunt ook ingrijpen in het zelflerend vermogen van BBT door zelf de afremtijd in te vullen. Door een vertraging in te vullen is de start van het het afremtraject uit te stellen.

dit is dus zelf proberen tot je de gewenste tijden goed vindt, als dit zo is kun je deze vast zetten.
het zelflerend vermogen schakel je hierbij dus uit, je gaat er zelf mee aan de slag.


Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op maandag 22 februari 2021, 21:38:29
Hmmm. Het is dus niet zo dat je voor een trein alvast de waarden in de goede richting zet en dan zegt: "Zoek het nu even precies voor me uit", begrijp ik? Dat is dan wel weer jammer. Dan zou ik alsnog die datatypist van Ben worden... :?
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: RocnetHans op maandag 22 februari 2021, 22:26:44
 @citaat
Citaat
Het is dus niet zo dat je voor een trein alvast de waarden in de goede richting zet en dan zegt: "Zoek het nu even precies voor me uit", begrijp ik? Dat is dan wel weer jammer

waarom zou het niet zo kunnen werken?  heb je dat getest?
wat ik wil zeggen dat je het programma kunt helpen door zelf een "goede gok" in te vullen en daarmee de leertijd kunt beperken.
Als deze dan goed is vastzetten. dat voorkomt dat de volgende keer bij een koude start het resultaat wordt gewijzigd.

volgens de handleiding kan dit niet i.c.m. een vertraging, dan schakel je het wel lerend vermogen uit. Aan jou de keus.

misschien dan toch maar gewoon kortere blokken maken en bij de voorgaande blokken dan vertrekvertragingen  instelllen, om een snelle doorstroom te beperken.

Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op maandag 22 februari 2021, 22:39:57
Ah, dat bedoelde je dus niet. Dat maakte ik hieruit op:

het zelflerend vermogen schakel je hierbij dus uit, je gaat er zelf mee aan de slag.

Dan is het zeker een goede aanvulling die het proberen waard is, dank!

Je één-na-laatste regel is dan wel weer verwarrend, maar ik ga het gewoon proberen.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: RocnetHans op maandag 22 februari 2021, 23:05:50
de één na laatste regel: gewoon de handleiding lezen.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op dinsdag 23 februari 2021, 08:23:33

Dan zou ik alsnog die datatypist van Ben worden... :?


En erger: brakke treinenloop..... :D
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op dinsdag 23 februari 2021, 20:49:25
 @citaat Dat zou helemaal drama zijn. Gaan we dus maar niet doen.

de één na laatste regel: gewoon de handleiding lezen.

Ik lees me suf in dat ding, maar er dingen in kunnen vinden is twee. Misschien ben ik gewoon niet goed in vinden :D
Dan stel ik maar weer ergens een vraag en zo kom ik nog wel steeds stapjes verder. Zodra dat ook niet meer gebeurt gooi ik de handdoek in de ring.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: BlikkenTinus op dinsdag 23 februari 2021, 21:55:23
Opgeven kan altijd.
Maar waarom?

Ik kan het mij voorstellen dat het met zulke lange blokken lang duurt om de zaak automatisch in te regelen met twee melders per blok. Je kunt er ook drie of vier melders in leggen en je afremsectie korter maken.
RocRail kent diverse definities voor de melders. En je kunt uiteraard ook meer blokken maken. Kunnen er ook meer treinen op je baan. Met de optie 'volgend blok reserveren' creëer je ook meer ruimte tussen de treinen, als ik het goed zeg. Dan eist de rijdende trein ook het volgende blok al op.

In principe is het genoeg om je blokken minimaal een treinlengte te laten zijn. Korter kan ook. Een lange trein houdt dan meer blokken tegelijk bezet. Dat werkt beter dan hele lange blokken waarin een trein voort kruipt.

Het enige is dat je blokseinen dichter op elkaar komen te staan in de zichtbare gedeelten. Maar of dat echt storend is, vraag ik mij af.

Groet,

PeterTitel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: mphoi op donderdag 25 februari 2021, 23:09:14
... maar het idee was nu juist de volledige 10m (op schaal ongeveer de 1200 meter die NS hanteert voor een bloklengte) te gebruiken als remweg, conform NS-werkelijkheid.
Wow, schokkend realistisch. :thumbup: Als het allemaal klaar is, wil ik dat wel eens zien.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op maandag 01 maart 2021, 21:48:20
Vanavond het laatste klasje van vijf locs leren remmen. Feestje! Ik heb ze meteen elk van een sleepje voorzien en ben er eens even rustig voor gaan zitten.
Ik heb wel een paar concessies moeten doen, zoals het opbreken van de langste blokken in kortere (helaas Martin) zodat het leren remmen geen eeuwigheid duurt.

Volgende missie gaat zijn het installeren van een Switch Pilot, zodat ik de eerste wissel kan gaan aansluiten en de eerste opstelsporen realiseren.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op zondag 07 maart 2021, 22:05:23
Nou, dat verliep eigenlijk best goed! Eén SwitchPilot stuurt vier wissels aan, dus creëer je per apparaat vijf opstelsporen. Die heb ik dus nu, in het schaduwstation. Ik kan nu in theorie 10 treinen in bedrijf hebben, maar dan rijdt er telkens maar eentje. Dat is niet heel interessant, dus ik beperk het tot zeven vooralsnog.
Nadeel is natuurlijk weer wel dat de treinen op de nieuwe opstelsporen opnieuw moeten leren remmen, maar aangezien de overige treinen daar niet op hoeven te wachten stoort het niet erg.

Ik krijg het digitaal signaal van de baan en de voeding van de bekende analoge 32VA Märklin-trafo. Dat lijkt uitstekend te gaan. Het lijkt erop dat ik een tweede SwitchPilot op een tweede 32VA-trafo kan aansluiten, dus dat ga ik doen. Waarom? De locatie van één groep wissels is ver verwijderd van zowel de ECoS als de eerste trafo. Ik hoop dat het de bedrijfszekerheid ten goede gaat komen als de voedingsdraad geen meters lang is. Die afstand overbrug ik straks hopelijk met een netspanningsdraad (verlengsnoer).
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Laurent op zondag 07 maart 2021, 23:49:15
Ach, er komt vanzelf een moment dat de treinen alle sporen hebben gehad. :)
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op maandag 08 maart 2021, 08:30:03

Nou, dat verliep eigenlijk best goed! Eén SwitchPilot stuurt vier wissels aan, dus creëer je per apparaat vijf opstelsporen.


Had je wat anders verwacht? :D

Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op maandag 08 maart 2021, 13:10:44
 @citaat Ditmaal was het volgens verwachting ;)

Ach, er komt vanzelf een moment dat de treinen alle sporen hebben gehad. :)

Een kwestie van geduld, maar dat duurt me te lang eigenlijk. Wel handig om eens te gaan nadenken over het maken van backups van de data, zodat ik bij een evt. crash van de PC niet weer opnieuw moet beginnen met leren remmen...
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op vrijdag 19 maart 2021, 23:03:24
Inmiddels is de eerste wisselstraat aangesloten. Heel betrouwbaar is het allemaal niet. In ongeveer 90% van de gevallen staat de rijweg correct. Ik heb al een aantal kopstaartaanrijdingen achter de rug inmiddels, omdat één van de wissels niet werd omgelegd terwijl dat wel de bedoeling was.

Gebruikt materiaal is ESU SwitchPilot V2.0 met Märklin wisselmotoren, artno 74490. De spoel wordt 250ms bekrachtigd door de SwitchPilot. Of dat in te stellen is weet ik niet. Dit was de gewenste tijd. Ik heb ergens gelezen dat een langere tijd dan 250ms niet aan te raden is ik meen vanwege overbelasting van de wisselmotoren. In Rocrail staat de tijd op 500ms, maar dat maakt niet uit omdat die tijd wordt overruled door de ingestelde tijd in de SwitchPilot.
De wisselmotoren zijn van het type dat regelmatig stuk gaat. Er zijn er al twee van de tien gesneuveld inmiddels. Daarom heb ik gecontroleerd of de decoders wel in de juiste stand staan. Die kunnen namelijk ook een constante spanning afgeven, zodat gedrag van een K83 of K84 kan worden nagedaan. Daarvan was geen sprake, dus het zal de ouderdom van de motoren wel zijn (gekocht 2011 en gebruikt in de analoge baan destijds), icm de beruchte uitval. Maar eens verzinnen of ik ze ga repareren - dat schijnt te kunnen door de eindafschakeling te overbruggen, zo dus: https://wiki.3rail.nl/index.php/M%C3%A4rklin_74490_C-rail_wisselaandrijving).
Daarnaast is er dus de onbetrouwbaarheid van de schakeling. Geen idee waar dat aan ligt. Vooralsnog denk ik dat ik de bedrading ga verbeteren. Ik heb in eerste instantie bedraad met draden die de dikte hebben van de draden die standaard aan de wissels zitten. Ik wil dat nu gaan vervangen door draad van 1.0mm2. Een andere reden kan ik me zo niet voorstellen. Suggesties welkom...
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Anne W op vrijdag 19 maart 2021, 23:13:26
Jawel, niet meer werkende Märklin wisselmotoren kunnen gerepareerd worden door de eindschakelaars te overbruggen, hele volksstammen hebben dat al gedaan, zie https://wiki.3rail.nl/index.php?title=M%C3%A4rklin_74490_C-rail_wisselaandrijving

Als dat gedaan is ben je wel afhankelijk geworden van de goede werking van je wisseldecoder

Groet, Anne W
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Laurent op zaterdag 20 maart 2021, 00:18:45
74490 is wel echt een onding wat eindafschakelaar aangaat. Zit er 1 in.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: hmmglaser op zaterdag 20 maart 2021, 02:34:01
Tenzij je 10talle meters draad hebt liggen anders is de draad dikte niet het probleem.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: BlikkenTinus op zaterdag 20 maart 2021, 09:25:25
En 1mm2 dik draad is wel heel fors. Märklin gebruikt 0,14 toch? Als je dat vervangt door 0,25 is dat meer dan voldoende, lijkt mij.

Groet,

Peter


Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op zaterdag 20 maart 2021, 09:30:32
Mogelijkheid van constante spanning uit je wisseldecoder EN schakelaars overbruggen: ik zou voor soepel 2,5mm2 kiezen, voor de zekerheid. Je heb dan wat meer controle over de plaats waar de boel in de fik vliegt. :D
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op zaterdag 20 maart 2021, 23:04:36
Inmiddels heb ik ontdekt waar de problemen in de wisselstraat door worden veroorzaakt: wéér hebben twee wisselmotoren 74490 de geest gegeven. De score staat nu in de 10 dagen dat de wisselstraat bestaat op 5/10 uitval... :?
Ik heb nog een voorraadje van deze motoren liggen, dus vervangen ging snel. Nu heb ik weer een werkende wisselstraat, voor zolang het duurt natuurlijk.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 21 maart 2021, 00:31:09
Nou, dat gaat rap!  Ik heb ook een enkele spoelenaandrijvingen in gebruik, maar nog geen problemen... Voor het grootste deel gebruik ik sevo's en dat gaat echt heel goed.
Een aantal M-rails wissels is helemaal onverstoorbaar qua functionaliteit.
Waar je er nog bij kunt, zou ik zeggen: overweeg andere aandrijvingen want zo te merken wordt het geen feest met de oude aandrijvingen van Märklin, helaas.


Groet,

Peter


Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ramdani op zondag 21 maart 2021, 11:29:17
ik zou uitkijken naar andere aandrijvingen dan die van Märklin, als de helft uitvalt ;)


mvg,
Michel
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: narwal op zondag 21 maart 2021, 14:18:17
De problemen met de wisselspoelen van M zijn wel bekend, eigenlijk onafhankelijk van de soort...  :-( maar bij jou gaan er wel heel veel kapot! 8o 10 jaar oud is geen reden dat ze de geest geven. De eindschakelaars verwijderen is de beste oplossing; deze zijn bij digitale aansturing (is maar een korte puls) toch niet nodig.

Een ringleiding van 1 tot 1,5 mm soepele draad is ruim voldoende om een betrouwbare spanningsvoorziening te garanderen. Als je de wisselspoelen dan op een korte afstand van de decoder hebt liggen is 0,14 mm prima. Dat is echt meer dan voldoende om te goed kunnen schakelen. Als je wel problemen hebt dan ligt het misschien meer aan de aansluitingen of de montage van de wisselaandrijving.

Succes! :thumbup:
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op dinsdag 23 maart 2021, 21:58:27
Zonet vijf nieuwe wisselaandrijvingen besteld om de defecte exemplaren te vervangen. Dan kan ik weer rijden en heb ik vijf oude exemplaren om mee te experimenteren. Direct de eindafschakeling overbruggen is gezien het type decoders dat ik gebruik, met een mogelijkheid tot continue spanning afgeven, geen goed optie. Ik ga dus op zoek naar een andere oplossing. Ik heb al een paar ideeën aangedragen gekregen.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Anne W op dinsdag 23 maart 2021, 22:25:45
De wisseldecoders van Rosoft zijn goedkoop en betrouwbaar qua afschakelopdracht.

Groet, Anne W
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: mphoi op woensdag 24 maart 2021, 00:31:44
De wisseldecoders van Rosoft zijn ...
Het gaat om wisselaandrijvingen.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: BlikkenTinus op woensdag 24 maart 2021, 07:26:35
 @citaat Nee, niet uitsluitend over de aandrijvingen! De topicstarter zegt ook iets over het gebruik van decoders die een continue spanning af kunnen geven (welke zijn dat?).
Als ze dat doen, lijkt mij dat vragen om de problemen die zich nu voordoen en is de suggestie ze te vervangen door bijvoorbeeld Rosoft, geen vreemde suggestie. Of sterker: juist een zinnige bijdrage om het water naar de zee dragen te voorkomen.

Groet,

Peter
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op woensdag 24 maart 2021, 09:31:43
(welke zijn dat?).

https://forum.3rail.nl/index.php?topic=79435.msg1415338#msg1415338 ;)
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: BlikkenTinus op woensdag 24 maart 2021, 09:58:57
Maar een op 'puls' ingestelde switch pilot zou het toch prima moeten doen?

Groet,

Peter
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Anne W op woensdag 24 maart 2021, 10:03:16
Beste Martin,

De eindafschakelaars zijn nodig geworden omdat er minder koper in de wisselspoelen zit die een langdurende bekrachtiging niet kunnen "verdragen".

Naar het schijnt is het zo dat de wisseldecoders die werken op Motorola een afschakelopdracht van de centrale nodig hebben, die op DCC niet, daar zit de afschakelopdracht in de decoders zelf, soms in de decoders instelbaar.

Ja, de modelspoorwereld is prima gestandaardiseerd.

Groet, Anne W
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Anne W op woensdag 24 maart 2021, 10:19:23
Beste Peter,

Het begon met wisselaandrijvingen die niet meer werkten door inbranding van de eindschakelaars, remedie: eindschakelaars overbruggen, maar dan ben je afhankelijk van de goede werking van een afschakelopdracht naar of in de decoders.

Groet, Anne W
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op woensdag 24 maart 2021, 10:27:02
Het is net als met je auto: remmen blokkeren de boel wel eens. Je kunt dan de remblokken verwijderen dan doet dat blokkeren zich niet meer voor.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op woensdag 24 maart 2021, 17:29:39
Maar een op 'puls' ingestelde switch pilot zou het toch prima moeten doen?

Dat klopt op zich, maar de fysieke knop op de decoder is zo groot dat je die vrij gemakkelijk per ongeluk op simuleren van Märklin K83 of K84 (Motorola-protocol dus) zet. En dan komt opeens de opmerking van Anne om de hoek:

Naar het schijnt is het zo dat de wisseldecoders die werken op Motorola een afschakelopdracht van de centrale nodig hebben, die op DCC niet, daar zit de afschakelopdracht in de decoders zelf, soms in de decoders instelbaar.

Die afschakelopdracht wordt door de ECoS dus nooit gegeven, want die stuurt DCC!
Het gevaar is dus dat de wisseldecoder per ongeluk op de verkeerde stand komt, daardoor een aandrijving onder constante spanning komt en zo een wisselspoel wordt opstookt (en wellicht wat meer).

Het is net als met je auto: remmen blokkeren de boel wel eens. Je kunt dan de remblokken verwijderen dan doet dat blokkeren zich niet meer voor.

Op zich correct lijkt me, alleen zijn er meer wegen die naar Rome leiden. Ik heb me op aanraden van een forumlid eens verdiept in deze site (https://www.stayathome.ch/weichenantriebe.htm#Endschalter). Daar vind ik een stel aardige opties die het proberen waard zijn. Aangezien ik nu vijf kaduke wisselaandrijvingen heb om mee te testen kan ik mooi aan de slag. Ik heb al wat spulletjes besteld.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Anne W op woensdag 24 maart 2021, 22:37:19
Ik mag hopen dat wisseldecoders die door DCC aangestuurd kunnen worden, zelf een afschakelopdracht in zich hebben, mijn wisseldecoders zijn puur Motorola, Edits heeft geen DCC gehad (geloof ik) en Viessmann heeft andere decoders voor DCC.

Groet, Anne W
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op donderdag 25 maart 2021, 09:04:37
De ESU Switch Pilot kan Motorola en DCC verwerken. Echter als de SP op Motorola staat en de Centrale (ESU ECoS) op DCC is de sequentie als volgt:

1. ECoS stuurt wisselomlegopdracht;
2. SP start omschakelpuls;
3. ECoS stuurt GEEN afschakelopdracht (immers DCC);
4. Wisselmotor spoel blijft onder spanning staan (SP immers Motorola, verwacht afschakelopdracht).

Ik heb dit gisteravond getest op een toch al in een richting defecte aandrijving en een losse SP. Inderdaad krijg ik handmatig de wissel niet om. Die blijft in dezelfde stand staan.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Anne W op donderdag 25 maart 2021, 11:12:26
Ik vind het wel vreemd dat als de SP op Motorola staat hij wel schakelt, als een Chinees tegen mij Chinees praat versta ik er gene hout van, dat zou ook zo moeten zijn met Motorola en DCC.

Groet, Anne W
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op donderdag 25 maart 2021, 11:36:56
Op Motorola staan?

Ik kan -ook in dit topic weer- het lezen van de SwitchPilot handleiding aanbevelen, daar staat het namelijk allemaal in.

Gr, Ben.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op donderdag 25 maart 2021, 16:25:27
De voor mij relevante delen van de handleiding ken ik uit mijn hoofd. Die heb je namelijk nodig om eea aan te sluiten. Naast de DCC-stand die nodig is om de ECoS met de SwitchPilot te laten praten zijn er nog de voor mij irrelevante standen K83 en K84, die de betreffende Märklin-apparaten simuleren. Ik heb geconstateerd dat zodra één van beide standen wordt ingeschakeld de wissel dan iig één kant gewoon schakelt en er een constante spanning op de wisselspoelen komt te staan zodat je de wissel niet met het handje kunt terugzetten in zijn oorspronkelijke stand. Dat zijn de feiten. Of mijn eerdere formulering dan helemaal correct is... ach.

Een Chinees en een Japanner begrijpen elkaar in spraak ook niet, maar in schrift grotendeels wel ;)
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op donderdag 25 maart 2021, 16:42:02
 @citaat Dus je hebt weet van CV3/4/5/6 bij een SP en wat je daar in stelt?
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op donderdag 25 maart 2021, 17:04:38
 @citaat Maak je daar een opmerking die me veel geld gaat besparen?
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op donderdag 25 maart 2021, 17:05:26
 @citaat


Ik kan -ook in dit topic weer- het lezen van de SwitchPilot handleiding aanbevelen, daar staat het namelijk allemaal in.

Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op donderdag 25 maart 2021, 17:11:56
Ik heb in de ECoS een pulstijd van 250ms voorbij zien komen. Vertel jij me nu dat deze CV-waarden die tijd kunnen overrulen of niet?

(Voor het eerst slow-chat in mijn topic, stoer!)
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op donderdag 25 maart 2021, 17:19:28
Als je dat bedoelt: je pc stuurt een pulstijd, de centrale stuurt een pulstijd maar ook de decoder stuurt een pulstijd.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op donderdag 25 maart 2021, 17:23:42
Ik moest even zoeken maar hier heb je leesvoer: https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=76603.0
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op donderdag 25 maart 2021, 17:24:46
Ah, nu komen we ergens. Wat je dus zegt denk ik:

1. Rocrail stuurt een pulstijd (staat bij mij nu op 500ms, maar ik heb aangenomen (...) dat dat geen probleem is, want:)
2. ECoS stuurt een pulstijd (staat nu op 250ms), èn
3. Decoder stuurt een pulstijd (kon wel eens meer zijn dan die 250ms, omdat de CV-waarden verkeerd staan).

Correct?

Dat ga ik natuurlijk checken. Even afgezien daarvan: zou de decoder een door de centrale geïnstrueerde pulstijd op eigen houtje overrulen en een langere puls afgeven dan de centrale "wil"?

Nu even je leesvoer doornemen.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op donderdag 25 maart 2021, 17:29:04

Correct?


Maar misschien staat de decoder wel in de continue mode. Dan wordt een pulse omgezet in eindeloze spanning aan de uitgang. Vandaar mijn verwijzing naar CV3 etc..
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: BlikkenTinus op donderdag 25 maart 2021, 17:52:01
Het is nu in elk geval wel helder waardoor je wisselspoelen het begaven. Die dingen houden niet van constante spanning. Het is tamelijk gek dat dit wel zo makkelijk is gebeurd. Ik gebruik voor de wissels met magneetspoelen de oude k83 decoders en heb nog decoders van Viessmann en Kuehn liggen. In RocRail en CS2 staan pulsen van 250 ms en dat gaat prima. Aan die k83s valt niets in te stellen. Kennelijk reageren die uitsluitend op de opdracht van de centrale. Als de ESU SP wel zelf iets kan 'doen', is het zaak die optie te blokkeren.

Groet,

Peter
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op donderdag 25 maart 2021, 17:58:29
 @citaat Even goed lezen Peter. Je bent iets te snel met de conclusie. Ik heb geen constante spanning op de wissels in de baan gezet, enkel op de reeds defecte om het te testen. De echte fout heeft Ben me zojuist geholpen aan het licht te brengen, op zijn eigen onnavolgbare wijze ;)Correct?


Maar misschien staat de decoder wel in de continue mode. Dan wordt een pulse omgezet in eindeloze spanning aan de uitgang. Vandaar mijn verwijzing naar CV3 etc..

Nee, dat was het dus niet, maar je link opende mij de ogen:

Citaat
Gelukkig (of misschien ook niet?) wordt de schakeltijd in veel gevallen weer verlengd door de gebruikte wisseldecoder, die vaak ook weer een instelbare (minimale) schakeltijd heeft. Zo heeft bijvoorbeeld de ESU SwitchPilot een standaard schakeltijd van 520 msec en heeft de Digikeijs DR4018 een standaard schakeltijd van 800 msec. Andere wisseldecoders zullen ongetwijfeld weer andere tijden hanteren.

De schakeltijd van een wissel is dus naar mijn idee afhankelijk van een drietal factoren:

  1. De gebruikte treinbesturingssoftware (Koploper, iTrain e.d.) met een gewenste schakeltijd
  2. De gebruikte centrale met zowel een minimale en maximale schakeltijd
  3. De gebruikte wisseldecoder met een daarin ingestelde schakeltijd

Al met al is dit naar mijn idee een ondoorzichtig geheel.

Die laatste regel kan ik het bijzonder mee eens zijn, al had ik misschien met wat logisch nadenken wel op die gedachte kunnen komen. Ik ging er echter vanuit dat de decoder alleen opdrachten uitvoert van de centrale en niet zelf ook nog een eigen sausje eroverheen gooit.

Inderdaad stonden dus voor al mijn wisseldecoders de CV's 3/4/5/6 op waarde "8". Dat betekent 8x65= 520ms
Die heb ik maar heel gauw even allemaal op "3" gezet, maar nu reageren andermaal twee wissels niet meer. Even uitvogelen wat daar nu weer aan de hand is, maar ik vrees met grote vrezen...
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op donderdag 25 maart 2021, 18:50:58

De echte fout heeft Ben me zojuist geholpen aan het licht te brengen, op zijn eigen onnavolgbare wijze ;)


Da's nog maar de vraag. Ik denk dat die halve seconde helemaal niks doet met die spoel, die gaat daar echt niet van kapot.
De discussie begon met je angst voor een schakelaar in de verkeerde stand waarna ik aan de gebruiksaanwijzing refereerde, die zegt dit:

5.2.1.3.User mode
SwitchPilot
The user mode is switched on by setting the switch for selecting the operating mode into the centre position. Only in this mode the outputs 1 to 4 will behave according to the software controlled settings.
This is the correct use to DCC format, k83 and k84-Modus are only meant for Motorola® command stations.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op donderdag 25 maart 2021, 20:44:07
Ik kan even niet terugvinden waar ik het gelezen heb, maar de maximale duur waaronder de wisselaandrijving onder spanning mag staan is 250ms als ik me goed herinner. Dat alles langer onder spanning heeft gestaan zou de uitval verklaren.

De mogelijkheid tot verkeerde stand van de decoder los ik daar inderdaad niet mee op. Ik denk dat probleem op te lossen met een PTC, zoals Rainer Lussi uitlegt (zie eerdere post). Daarvan heb ik er een aantal besteld. Die ga ik toepassen telkens als er een wisselaandrijving uitvalt. Die oplossing zou ervoor moeten zorgen dat een aandrijving niet te lang onder spanning kan blijven staan.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op vrijdag 26 maart 2021, 09:20:40
Dat Rainer Lussi verhaal is ook ouwe koek, wees slim en stop met die brakke Marklin spullen. Het is al jaren tobben en er komt geen oplossing. Je kiest willens en wetens een heilloze weg.

Ga mee in de vaart der volkeren :D en pak een andere aandrijving voor je wisseltjes. Voorbeelden genoeg hier b.v. de mini stappenmotor die je met gemak onder je C-rail wisseltje prutst.

Gr, Ben.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Jan22 op vrijdag 26 maart 2021, 09:56:55
brakke spullen, jaren tobben, geen oplossing, heilloze weg.
:idea:

jaren=>Long Story:
Eindcontacten en Eindafschakelingen Märklin K-spoelen 7549, 75491 en 975491 (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=50230.0) (Has-bls, 2014)
Marklin 75491 vs Littfinski (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=55362.0) (Eddie E69, 2015)

Sicherung vor Durchbrennen von Weichen Antrieben von Märklin,2018

https://www.youtube.com/watch?v=JjWKmBPtbRE (https://www.youtube.com/watch?v=JjWKmBPtbRE)
Het IS oude koek, en kostte toen 30 ct per stuk, volgens de beschrijving.
En het is nageaapt van Littfinski (https://www.ldt-infocenter.com/), schijnt het.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op zondag 28 maart 2021, 16:22:25
"And now something completely different"  :)
De laatste tijd rijd ik erg veel en soms dus ook lang achter elkaar. Daardoor begint zich het volgende probleem aan te dienen: vervuiling van de rails. Sinds kort ben ik ook aan het experimenteren met ATF. Dat lijkt tot verbetering te leiden vwb het contact tussen rails en wielen. Wat het met de ABS'jes doet weet ik niet. Vooral op de K-rails zie ik veel zwarte vlekken ontstaan, residu van de ASB's denk ik. Of er een relatie is met de ATF durf ik niet te zeggen, het kan ook komen door het frequenter rijden. De treinen lijken vooralsnog niet veel last te hebben van de vervuiling. Op C-rails zie je het niet zo. Het lijkt ook of die rails als het ware schoongereden wordt, omdat treinen er beter op rijden na een poosje gebruik. Toch zijn er een paar hardnekkige plaatsen waar treinen wat schokken of zelfs helemaal gaan stilstaan, ATF ten spijt. Ik heb geen reinigingswagen, maar overweeg dat nu wel. Er zijn verschillende systemen heb ik gezien, van stofzuigers (tegen de pluisjes) tot railpoetsers (tegen de vlekken), met uiteenlopende prijzen. Wat is jullie ervaring met zo'n railreinigingswagen (al dan niet icm ATF) en welke zou je voor drierail aanraden?
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ronaldk op zondag 28 maart 2021, 21:23:43
 @citaat: Heb je de baan eerst goed schoongemaakt met eventueel een doek en/of een railgum? En daarna pas ATF aangebracht? En heb je ook de wielen eens goed gereinigd  ;)

Groet Ronald.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op zondag 28 maart 2021, 22:30:38
Ja, nieuw aangelegde stukken (met al eerder gebruikte rails vooral) worden met een droge zachte doek grondig gepoetst. Dat geldt ook voor de wielen van het materieel dat uit de dozen komt na lange tijd, al moet ik toegeven dat ik dat in mijn enthousiasme wel eens vergeet. Ik heb wel een railgum (van Roco, ooit gekocht voor gebruik op de club), maar ben eerlijk gezegd bang voor microkrasjes die uiteindelijk de baan juist vatbaarder maken voor vervuiling. Ik heb het alleen op één van de keerlussen gebruikt en ben er toen weer mee gestopt. Ik zag geen verschil tussen behandeling met de railgum en de droge zachte doek. Hoe dat stuk zich houdt op termijn moet nog blijken. Het ongepland stilstaan gebeurt vooral in het schaduwstation, als "de vaart eruit is". Ik hoop dat een railreinigingswagen dat probleem voor me gaat oplossen. Wie heeft daar ervaring mee? Hoe gaat dat icm met ATF?
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Laurent op zondag 28 maart 2021, 23:21:36
Ik zou eerst nog eens een paar keer goed poetsen.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: trein-ice3 op maandag 29 maart 2021, 00:29:46
Je schreef: "met al eerder gebruikte rails vooral"
Zijn daarvan de contacten nog wel goed? Geen corrosie of verbuigingen. Misschien nog een extra aansluiting maken op de ringleiding?
Gebruikt gekochte rails maak ik eerst schoon met wasbenzine. Märklin adviseerde vroeger een niet pluizige doek met petroleum. Dat laagje dat achterblijft deerde de M-rail t niet. Na wrijven met een droge doek is voldoende. 
De honderdste millimeter diepe groeven zullen de overdracht van de elektronenstroom niet deren en veroorzaken m.i. ook geen ophoping van vuil. Hoe vaak stoot een wagenwiel wel niet tegen de railstaaf en veroorzaakt een ieniemienie beschadiging?
Dirk
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ronaldk op maandag 29 maart 2021, 08:01:24
hoi,

.... maar ben eerlijk gezegd bang voor microkrasjes die uiteindelijk de baan juist vatbaarder maken voor vervuiling. Ik heb het alleen op één van de keerlussen gebruikt en ben er toen weer mee gestopt. Ik zag geen verschil tussen behandeling met de railgum en de droge zachte doek. Hoe dat stuk zich houdt op termijn moet nog blijken. ....

Dat is een veel gehoord argument. Daar zijn op het buurforum BNLS nog wel wat draadjes over. Sommige rails is gevoeliger voor vuil dan andere. Ik gebruik al jaren een combi van railgum en doek (met eventueel wasbenzine) Railgum gebruik ik vooral voor de stukken die echt smerig zijn. Dat gaat goed.  Op beurzen is het vaak even voor het opstarten van de baan even rond gaan. Dit omdat in de avond / nacht meestal de vuil neerslaat op de baan. Soms door de dag heen nog een keer. Goed daar is dan een baan ook 10 tot 12 uur in bedrijf.  :)

Het ongepland stilstaan gebeurt vooral in het schaduwstation, als "de vaart eruit is". Ik hoop dat een railreinigingswagen dat probleem voor me gaat oplossen. Wie heeft daar ervaring mee?

Zijn het altijd dezelfde treintjes? Slepers schoongemaakt? Je zit met je sleper en puko's. De rails is nog wel goed te doen met een reinigingswagen. De puko's zijn wat moeilijker. Ooit een Märklin baan onderhanden genomen. De treintjes reden niet lekker. Op een wagonnetje een stukje schuurpapier (een hele fijne gradatie) bevestigd om de puko's schoon te maken. Na verloop van tijd liep de baan mooi.

Groet Ronald.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op maandag 29 maart 2021, 08:40:15
Bang voor microkrasjes. :D

Je zou toch zeggen dat het wel bekend is hoe het spul moet worden onderhouden maar nee hoor: elke keer begint de discussie weer opnieuw. :D

Gr, Ben.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Laurent op maandag 29 maart 2021, 08:59:44
Op C-rails zie je het niet zo. Het lijkt ook of die rails als het ware schoongereden wordt, omdat treinen er beter op rijden na een poosje gebruik.
Moderne C rails hebben een bolle kop, oude hebben net als K rail een platte kop.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op maandag 29 maart 2021, 09:26:12
Tot nu toe speelde het probleem van de vervuiling niet zo. Ik reed alleen M- en C-rails, analoog. Een beetje vuil is dan niet zo erg, want een trein rijdt òf volle snelheid òf staat stil en dan dender je wel over een beetje ongemak heen. Nu met leren remmen is het een ander verhaal. De locs kruipen een heel eind en dan wordt opeens ieder vuiltje een uitdaging. Schoonmaken deed ik tot nu toe met een droge zachte lap. Echter kan ik straks minder goed bij het schaduwstation, omdat het 1. afgedekt is en 2. er allemaal treinen opgesteld staan. Daarom leek een poetswagen me een goed idee. Die loopt gewoon mee in de omloop, komt overal waar het andere materieel ook komt en ik heb er hopelijk nauwelijks omkijken meer naar (afgezien van het poetsdeel reinigen).

Je zou toch zeggen dat het wel bekend is hoe het spul moet worden onderhouden maar nee hoor: elke keer begint de discussie weer opnieuw. :D

Ik start geen discussie. Mooi wat anderen vinden, ik neem de adviezen mee, maar ik kijk altijd òòk zelf naar wat de resultaten zijn. Ik ben benieuwd hoe dat railgum-deel er over een tijdje uitziet en of ik met dat deel meer last van vervuiling krijg. Ik heb de railgum niet weggegooid, maar de droge doek is een veilig (en arbeidsintensiever) alternatief.
Maar vertel: hoe vind jij dat je rails moet worden onderhouden beste Ben? Jij rost er gewoon dagelijks de railgum overheen? En in het schaduwstation? Daar kun jij ook niet overal goed bij heb ik gezien.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 29 maart 2021, 09:31:47
Voor de puko's heb ik een sleepcontact onder een wagonnetje voorzien van een strookje p800 schuurpapier. Soms sleur ik dat karretje mee met de wagenjes met viltjes in de trein. En die viltjes kunnen eventueel ook met wat wasbenzine, spiritus of alcohol bevochtigd worden. Dat helpt best.
En ja. Ik heb ook een paar keer Atf gebruikt na het schoonmaken. Ik weet niet of het nu heel veel helpt. Goed schoonmaken, regelmatig rijden, niet te veel temperatuurschommelingen en lage luchtvochtigheid zijn de beste garantie. En zo min mogelijk stof.
Een ideale wereld die moeilijk te vinden is, maar met geduld en toewijding kom je een eind.

Succes,

Peter
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: antonv op maandag 29 maart 2021, 10:11:05
Als ik je goed begrijp zul je treinen ook in het schaduwstation geleidelijk laten optrekken en afremmen. Wat is de zin daar van als je het toch niet ziet?
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op maandag 29 maart 2021, 10:27:32

Ik start geen discussie.

Maar vertel:.....


 :thumbup: :thumbup: :D

Ben ff wandelen in het Deelerwoud.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op maandag 29 maart 2021, 10:30:11

Ik start geen discussie.

Maar vertel:.....


 :thumbup: :thumbup: :D

Ben ff wandelen in het Deelerwoud.

Dat is hier om de hoek. Waar precies, dan kom ik het je persoonlijk wel even vragen. :D
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ronaldk op maandag 29 maart 2021, 10:49:37
Hoi,

Nu met leren remmen is het een ander verhaal. De locs kruipen een heel eind en dan wordt opeens ieder vuiltje een uitdaging.

Bij een goede stroomafname zou een vuiltje geen probleem moeten zijn  ;) Als één contactpunt wat slecht is dan zouden de andere contactpunten gewoon goed moeten zijn  :) Goed, dat is met automatisch rijden en massadetectie soms een iets ander verhaal door de opzet van het systeem. Digitaal

Schoonmaken deed ik tot nu toe met een droge zachte lap. Echter kan ik straks minder goed bij het schaduwstation, omdat het 1. afgedekt is en 2. er allemaal treinen opgesteld staan. Daarom leek een poetswagen me een goed idee. Die loopt gewoon mee in de omloop, komt overal waar het andere materieel ook komt en ik heb er hopelijk nauwelijks omkijken meer naar (afgezien van het poetsdeel reinigen).

Een poetswagen is altijd goed om mee te laten rijden. Zorg er voor dat de puko's ook meegenomen worden. Dus wat al aangegeven is bijvoorbeeld met een schuurpapiertje met een gradatie van bijvoorbeeld 800. In de meeste programma's kan je zo instellen dat zo'n trein wel overal kan komen. In theorie zou een schaduwstation minder last van moeten hebben. Dit omdat er minder "neerslag" van vuil op de rails kan neerslaan. Op beurzen slaat meer op de rails neer omdat het meestal koud wordt in de zaal en overdag warmt het weer op. De vuile lucht (met vocht en stofdeeltjes e.d.) zit dan boven tegen het dak. Dat zakt 's avonds weer. Dat moet thuis een stuk minder zijn. Tenzij je ontzettend groter temperatuurverschillen in je treintjes kamer hebt of nauwelijks ventilatie.

Maar vertel: hoe vind jij dat je rails moet worden onderhouden beste Ben? Jij rost er gewoon dagelijks de railgum overheen? En in het schaduwstation? Daar kun jij ook niet overal goed bij heb ik gezien.

Nope, meestal als ik weer eens ga rijden. Dat is nu meestal één keer in de week. Soms begin ik met rijden en dan pas schoonmaken als het niet goed rijdt. Eerst met een doek. Dan kijken naar de rails. Eventueel nabewerken met een railgum. Eventueel weer met een doekje. Wasbenzine gebruik ik nu eigenlijk nauwelijks. Geen schaduwstation  :) Het valt mij 100% wat ik moet doen om het schoon te houden. Mogelijk helpt de dichte koof ook een deel  :)

Groet Ronald.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: BlikkenTinus op maandag 29 maart 2021, 18:05:16
Als ik je goed begrijp zul je treinen ook in het schaduwstation geleidelijk laten optrekken en afremmen. Wat is de zin daar van als je het toch niet ziet?
Ik doe dat ook, netjes laten afremmen in het schaduwstation. Het verloopt net even vloeiender en het lijkt mij voor de motoren wel fijn als het niet in klap stil staat en dan weer rijden gaat. Van veel locs krijg je de wielen niet rond zonder stroom op de motor. Dus is er veel weerstand en krijgt alles toch een wat harde tik. Een verkorte remweg in het schaduwstation is ook een optie, maar echt van kruissnelheid naar nul? Ik doe liever rustig aan...

Groet,

Peter
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op maandag 29 maart 2021, 18:25:09
Ik ben snel klaar 1200blauw. Ik heb mijn rail behandeld met ATF en daarmee is het klaar. Er is hier de laatste 2 - 3 jaar niet gegumd behoudens een stukje nieuwbouw waar ik met ballast en water knoei.

Check mijn filmpjes, ik rij met oude Sikjes (2 assertjes) zonder problemen. Twee van mijn drie Bakkies hebben een stroombuffer omdat de stroomafname beroerd is. Poetskarren heb ik niet, noch stofzuigmaterieel. Wie hier op visite komt ziet alleen maar rijdende treintjes.

Verder heb ik hier ooit een topic geopend over ATF/contactspray, daar staat alles in. ;)

Gr, Ben.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: antonv op maandag 29 maart 2021, 19:29:31
maar echt van kruissnelheid naar nul? Ik doe liever rustig aan...
't Ja, als je aan kruissnelheid door je schaduwstation rijdt zal het wel nuttig zijn, ik hou het liever bij rustig rijden in het volledige schaduwstation, al was het maar om de herrie van niet zichtbare treinen te verminderen...
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op maandag 29 maart 2021, 22:00:56
Als ik je goed begrijp zul je treinen ook in het schaduwstation geleidelijk laten optrekken en afremmen. Wat is de zin daar van als je het toch niet ziet?
Ik had je even gemist Anton, sorry. Mijn treinen duiken al remmend het schaduwstation in. Dan zie je ze dus richting het virtuele station remmen en dat is wel fraai. Voorlopig is het schaduwstation ook nog in het zicht. Ik vind het er gewoon mooi uitzien en het kan met de software, dus waarom niet.

Tenzij je ontzettend groter temperatuurverschillen in je treintjes kamer hebt of nauwelijks ventilatie.

Dank voor je reactie. Grote temperatuurverschillen heb ik niet, maar wel weinig ventilatie op een dichte, goed geïsoleerde zolder.


Ik ben snel klaar 1200blauw. Ik heb mijn rail behandeld met ATF en daarmee is het klaar. Er is hier de laatste 2 - 3 jaar niet gegumd behoudens een stukje nieuwbouw waar ik met ballast en water knoei.

Voor jou is ATF dus "het" wondermiddel. Ik zal je draadje eens proberen te vinden.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op dinsdag 30 maart 2021, 22:32:42
"Märklin, die Marke mit dem klaren System und den versagenden Weichenantrieben". Nummer 8 kondigt zich aan. Af en toe heeft 'ie er geen zin in rechtuit. Dat kennen we: binnenkort doet 'ie niets meer.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ronaldk op woensdag 31 maart 2021, 07:51:09
hoi,

Voor jou is ATF dus "het" wondermiddel. Ik zal je draadje eens proberen te vinden.

Kijk eens:  Rail: verbeteren stroomafname en contactproblemen (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=54231.0). En bij de buren  Rails behandelen met ATF (transmissie vloeistof) ? (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=62511.0)

Groet Ronald.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Laurent op woensdag 31 maart 2021, 08:35:26
"Märklin, die Marke mit dem klaren System und den versagenden Weichenantrieben". Nummer 8 kondigt zich aan. Af en toe heeft 'ie er geen zin in rechtuit. Dat kennen we: binnenkort doet 'ie niets meer.
Overbrug die pokkedingen nou, haal die microswitch eruit en neem een moderne decoder die ook multiprotocol snapt. Die kan je, als het goed is, ook gewoon instellen dat ie zelf afschakelt na een periode X. Die oude aandrijvingen zijn nou eenmaal prut.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op woensdag 31 maart 2021, 10:06:41

Voor jou is ATF dus "het" wondermiddel.


Het is geen wondermiddel, het werkt net als contactspray, gewoon een hulpmiddel.

Eens je je spoorstaaf gepoetst hebt met een railgum is er geen aanslag meer door omgeving / luchtvochtigheid. Dat is het moment de rail te behandelen.
Ga eens in het pikkedonker rijden met je treintjes en zie de vonkjes bij de wielen en niet te vergeten de pukoslepers. Elk vonkje is het begin van aantasting van het spoor met als gevolg slechte stroomafname.

Gr, Ben.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op woensdag 31 maart 2021, 22:06:09
Ik merk dat de treinen steeds beter gaan rijden. De ATF zal zich verspreiden denk ik. Over met name de K-rails heb ik nogmaals een lap gehaald. Er zaten op sommige plaatsen echt hele zwarte vlekken, terwijl de treinen daar wel probleemloos overheen reden.

Kijk eens:  Rail: verbeteren stroomafname en contactproblemen (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=54231.0). En bij de buren  Rails behandelen met ATF (transmissie vloeistof) ? (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=62511.0)

Dat scheelt weer zoeken. Dank je! Ik had de draadjes achteraf al eens eerder gelezen, maar heb ze zojuist nog even doorgenomen.

Overbrug die pokkedingen nou, haal die microswitch eruit en neem een moderne decoder die ook multiprotocol snapt. Die kan je, als het goed is, ook gewoon instellen dat ie zelf afschakelt na een periode X. Die oude aandrijvingen zijn nou eenmaal prut.

Zodra de PTC's er zijn is dat het eerste wat er gaat gebeuren. Op die manier heb ik een extra veiligheid ingebouwd. Het beste is natuurlijk gewoon de schakelaars op de SwitchPilots lekker in het midden te laten staan. Andere decoders kopen is me nog even een stap te ver.


Even een succesje melden: ik ben erin geslaagd de pendelbaan aan de gang te krijgen. Daarop rijdt nu een fraaie rode Artitec DE2 zijn rondjes heen en weer dus :)
Dat vraagt natuurlijk om foto's. Dat komt binnenkort goed.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op donderdag 01 april 2021, 20:52:32
Belofte maakt schuld:

(https://live.staticflickr.com/65535/51089078455_7c766ed362_o.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51088810873_1cbabe6009_o.jpg)

In een later stadium monteer ik de koppelingen. Dat laat ik nu nog even achterwege vanwege de eindigheid die een pendelbaantje eigenlijk per definitie heeft en het gevaar van doorschieten (daar staat aan beide kanten een gepleisterde muur).
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op vrijdag 02 april 2021, 08:31:04
Je maakt je druk om microkrasjes van een railgum maar legt een hamer op je spoor, hoe serieus ben je nog te nemen?

Gr, Ben.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op vrijdag 02 april 2021, 09:04:55
 @citaat Dat is een reststukje flexrails dat daar ligt om te voorkomen dat het draadje (dat nog moet aansluiten op de ringleiding) naar beneden valt. Ik moet toegeven dat ik me bij het maken van de foto's al afvroeg of er reactie op zou komen.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: antonv op vrijdag 02 april 2021, 09:58:34
Nu moet ik zeggen dat er heel wat plaatsen zijn waar ik wel een hamer durf te leggen maar die ik toch niet met schuurpapier zou durven te lijf gaan, met andere woorden, ik zie het verband tussen deuken van een hamer en microkrasjes niet meteen, maar dat zal wel aan mij liggen  :)
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: rob oude mulders op vrijdag 02 april 2021, 10:14:18
Waar een hamer niet goed voor is. Multifunctioneel gereedschap.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Gertjan H op vrijdag 02 april 2021, 14:11:32
ik ben erin geslaagd de pendelbaan aan de gang te krijgen. Daarop rijdt nu een fraaie rode Artitec DE2 zijn rondjes heen en weer dus :)

Is dat een schaalmodel van dat oude rode stink dieseltje dat vroeger (in elk geval jaren 80 toen ik dagelijks op dat traject richting Deventer treinde) pendelde tussen o.a. Enschede en Hengelo,
maar ook bijvoorbeeld op het lijntje Almelo - Mariënberg?

gr. Gertjan
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op vrijdag 02 april 2021, 16:00:51
 @citaat Zeker, dat is precies dit model (zie foto's). Die reden ondermeer tussen Enschede en Zwolle en tussen Almelo en Mariënberg. Dat is ook exact de reden dat ik dit exemplaar graag wilde hebben: passend in de geografie en de periode (en natuurlijk goede herinneringen :) :thumbup:).

Waar een hamer niet goed voor is. Multifunctioneel gereedschap.

In dit geval is 'ie toevallig bovenop het stukje flex geparkeerd. Ik heb 'm gebruikt om met een paar spijkertjes de pendelbaan te fixeren.

Nu moet ik zeggen dat er heel wat plaatsen zijn waar ik wel een hamer durf te leggen maar die ik toch niet met schuurpapier zou durven te lijf gaan, met andere woorden, ik zie het verband tussen deuken van een hamer en microkrasjes niet meteen, maar dat zal wel aan mij liggen  :)

Ben "prikkelt" de gemeenschap hier graag, soms met een serieuze ondertoon waardoor je aan het denken wordt gezet. Geen probleem mee, al ben ik het er niet altijd mee eens. Toen ik de foto's op de camera bekeek en zag hoe de hamer erop stond had ik het commentaar al verwacht.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Jakop op vrijdag 02 april 2021, 21:39:03
Fotografeer je opzettelijk met zo weinig scherptediepte?
Het zou m.i. mooier zijn als de hele DE2 scherp is op de foto  :?
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op zaterdag 03 april 2021, 15:50:14
Ik heb eigenlijk te weinig licht daar. Dan is het kiezen tussen een enorme ISO-waarde, een grote lensopening of een superlange sluitertijd met een statief. Dat laatste is me wat teveel gedoe voor even wat snelle plaatjes, de ISO omhoog levert veel korrel (ook echt lelijk), dus wordt het de lensopening. Dat heeft inderdaad tot gevolg dat de scherptediepte afneemt. Dit is ISO800 en 1/40s bij f/4.0.
Ik zou ook nog kunnen onderbelichten, maar dan worden de foto's natuurlijk navenant donkerder. Achteraf opkrikken geeft dan... inderdaad, wéér die storende korrel. Ik zal er de volgende keer wat meer de tijd voor nemen ;)
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op zaterdag 03 april 2021, 20:04:10
Vandaag zittn prutsen in Rocrail. Ik heb alle treinen geklassificeerd in sneltrein, intercity, stoptrein, (lichte) goederentrein en posttrein. In één van de trajecten komt een boog voor met straal R1½: om en om een R1 en een R2. Daar kunnen de lange reizigersrijtuigen niet doorheen, dus die mogen daar niet komen. Missie geslaagd: ze komen er niet, maar rijden om. Het traject wordt enkel gebruikt door (lichte) goederentreinen. Ik had ook posttreinen ingesteld, maar om de één of andere reden vertikken die het. Ze rijden om. Ook prima, maar wel vreemd.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op zondag 04 april 2021, 20:29:31
Nou, daar zijn ze dan:

(https://live.staticflickr.com/65535/51094580641_99dee58fd3_o.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51094580611_6f608638d6_o.jpg)


Ik hoop dat ik aan alle eisen tegemoet heb kunnen komen. ;D

FAQ's
Overbelicht?! Klopt. Requirement was dat de DE2 er duidelijk op stond, dus overbelicht om de DE2 zo goed mogelijk uit te lichten.
Waar is de hamer? De hamer op de rails is vervangen door de eerder besproken watertoren, zodat mijn geloofwaardigheid niet verder in het geding komt. Op deze manier wordt ook het draadje aan de zwaartekracht onttrokken om ongevallen op het onderliggende niveau te voorkomen. Voor de hamer is een passender onderkomen gevonden onder de tafel, naast de combinatietang. Het reststukje flexrails is door de ROD onschadelijk gemaakt op een veilige locatie elders.
De DE2 lijkt wel geknakt! Ik zie het ook ja. Kennelijk ligt het pendelspoor er nog niet helemaal perfect in. Gaan we nog een keertje naar kijken.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: mphoi op maandag 05 april 2021, 14:02:59
De DE2 lijkt wel geknakt! Ik zie het ook ja.
Dat viel mij ook meteen op.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Anne W op zondag 11 april 2021, 14:59:49
Beste Martin,

Nog even voor de duidelijkheid:

een "k-wisselaandrijving" met nog werkende eindschakelaars, met deze ben ik aan het testen of de verbeterde uitvoeringen inderdaad beter zijn, tot nog toe, en dat is al wel een paar jaar, wel, maar bij het broertje ging het niet goed, wellicht schakelt die veel frequenter.

(https://imagizer.imageshack.com/v2/800x600q90/924/y3IkbC.jpg) (https://imageshack.com/i/poy3IkbCj)

een "k-wisselaandrijving" met gedemonteerde schakelarmpjes

(https://imagizer.imageshack.com/v2/800x600q90/922/4aImBZ.jpg) (https://imageshack.com/i/pm4aImBZj)

Al mijn wisselaandrijvingen worden met een pulsduur van 1/10 seconde aangestuurd, behalve één stuks, een kruiswissel die waarschijnlijk mechanisch niet helemaal spanningsvrij ligt en wel eens weigert, de pulsduur staat daarbij al heel veel jaren op 2/10 en hij gaat niet kapot.

(https://imagizer.imageshack.com/v2/800x600q90/924/fvXxZC.jpg) (https://imageshack.com/i/pofvXxZCj)

Groet, Anne W
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Laurent op zondag 11 april 2021, 15:07:01
Ik schakel ze achter een gelijkrichter op DCC en de vernieuwe voor C Rails doen het nog steeds bij mij.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Anne W op maandag 12 april 2021, 12:05:29
Beste Laurent,

Je bedoelt de gelijkrichter in je decoder?

Groet, Anne W
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Laurent op maandag 12 april 2021, 12:08:51
Jup.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op zaterdag 08 mei 2021, 15:55:48
Inmiddels heb ik wat ervaring opgedaan met de gereviseerde wissel. Die functioneert uit de kunst, zonder mankeren altijd goed, heel betrouwbaar. Hij wordt niet overmatig heet of heeft andere mankementen. Het experiment lijkt te slagen. Ik heb dus de overige defecte aandrijvingen ook omgebouwd. Ik heb er wat foto's van gemaakt.

1. De wisselaandrijving wordt onder de wissel vandaan geschroefd. De metalen klipjes waarmee de behuizing van de wissel op elkaar geklonken is wordt uit elkaar gebogen en de beide delen van elkaar gehaald. Onder is een complete aandrijving te zien en erboven eentje waarvan van de behuizing de beide helften zijn gescheiden:

(https://live.staticflickr.com/65535/51165513653_eb952001fd_o.jpg)


2. De wissel wordt heen en weer bewogen door twee spoelen (eentje voor naar links en eentje voor naar rechts), op onderstaande foto de beide wikkelingen. Indien de spanning te lang op de spoelen staat worden de draden in de spoel steeds heter, waardoor uiteindelijk de spoel doorbrandt en de wissel stuk kan gaan of zelfs brand veroorzaakt. Daarom heeft Märklin aan beide uiteinden van de wisselschakelboom (het zwarte stokje midden in de lengterichting van de aandrijving) twee microschakelaars gemonteerd. In beide uiterste standen van de boom wordt de schakelaar ingedrukt en zo de stroom naar de spoel onderbroken. Echter zijn die schakelaars ook niet onfeilbaar. Bij falen van de schakelaar laat hij in het geheel geen stroom meer door aan de spoel, waardoor de wissel ook niet meer functioneert. at is bij mijn defecte wissels het geval. Ik heb ze daarom vervangen door PTC's (https://nl.mouser.com/ProductDetail/Littelfuse/60R020XPR?qs=aZoEvtLPFVcmYo2%2FCR%252BnwA%3D%3D), zoals op onderstaande foto te zien is. Boven is de gemodificeerde aandrijving te zien; onder de oorspronkelijke. Bij de pijltjes is te zien waar de schakelaars zaten die werden losgesoldeerd en nu de PTC's zijn aangebracht. Vaak wordt een dergelijke wissel gereviseerd door botweg op de plek van de eindafschakeling een draadje te solderen. Dat zou bij (onbedoelde) continue belasting kunnen leiden tot oververhitting van de spoel. Aangezien mijn wisseldecoders de mogelijkheid hebben per ongeluk in een stand terecht te komen die continue belasting met zich meebrengt lijkt het mij noodzakelijk een beveiliging in te bouwen, in dit geval in de vorm van een PTC. Een PTC zorgt ervoor dat bij aanhoudende spanning en dientengevolge oplopende temperatuur de stroom wordt afgeknepen. Een PTC kost bij de groothandel ongeveer €0,40 per stuk en bij de detaillist €1,-. Dat betekent dat je voor rond de €2,- een wisselaandrijving repareert. Een nieuwe aandrijving kost tegenwoordig zeker €20,-.

(https://live.staticflickr.com/65535/51165513643_f9faf22244_o.jpg)

Ik heb er voor de zekerheid voor gezorgd dat de pootjes van de PTC's niet tegen de metalen behuizing aan kunnen komen.


Dat de oplossing van Märklin niet altijd voorkomt dat de spoelen te heet worden illustreert dit plaatje van de binnenkant van dit drietal behuizingen. De brandsporen zijn duidelijk te zien.

(https://live.staticflickr.com/65535/51166378445_7db370f78d_o.jpg)


En een overzicht van de stand van zaken tot nu toe. De gereviseerde wissels zijn (op die ene na natuurlijk) nog niet in de baan opgenomen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51164611622_c4e635d6fd_o.jpg)
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op zaterdag 08 mei 2021, 20:16:14
Overbrug die pokkedingen nou, haal die microswitch eruit ... Die oude aandrijvingen zijn nou eenmaal prut.

Done ;)
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: hmmglaser op zaterdag 08 mei 2021, 20:50:19
Het trieste van het verhaal is dat Marklin of de gene die ze in opdracht van hun bouwd er simpel met een paar cent voor kan zorgen dat die dingen gewoon 10 talle jaren mee gaan :(
Heb het nu al in zoveel richtingen mee gemaakt dat er een paar cent word bespaard met als gevolg 10 talle of zelfs honderden  euro's schade op langere termijn.

Met ATF is mijn ervaring ook goed, kwam er toen ook achter dat niet de rails maar de pukos het probleem zijn deze vervuilen met olie,vet,stof en oxidatie welke netjes word gepolijst door de slepers. Ik gebruik dan de gezaagde kant van een klein strookje MDF en wrijf het dan schoon en dan nabehandelen met ATF.

Ga je nog scenery op de baan maken of word het alleen maar een technische baan?
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Jakop op zaterdag 08 mei 2021, 21:53:44
Ik gebruik dan de gezaagde kant van een klein strookje MDF en wrijf het dan schoon en dan nabehandelen met ATF.

Op de slepers? Of de puko’s? Of beide?
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Anne W op zaterdag 08 mei 2021, 22:57:13
Beste Martin,

Wil je nog even voor de compleetheid het type en de waarde van de PTC geven?

Groet, Anne W

Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Bernardo op zondag 09 mei 2021, 08:02:31
@citaat:

Ik heb ze daarom vervangen door PTC's (https://nl.mouser.com/ProductDetail/Littelfuse/60R020XPR?qs=aZoEvtLPFVcmYo2%2FCR%252BnwA%3D%3D), zoals op onderstaande foto te zien is.

Staat dus al in de tekst. Klik op het blauwe PTC's.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op zondag 09 mei 2021, 08:53:17

Met ATF is mijn ervaring ook goed, kwam er toen ook achter dat niet de rails maar de pukos het probleem zijn deze vervuilen met olie,vet,stof en oxidatie welke netjes word gepolijst door de slepers.


Da's geen geheim toch?

Puko's en dus ook de sleper zijn de zwakke plek van het 3railsysteem, niet de spoorstaven.
Slepers branden in, iedereen met wissels herkent dit wel: 2 zwarte plekjes door de verhoogde hoge puko's van de wissels welke het begin zijn van meer stroomafname problemen.

(https://imagizer.imageshack.com/v2/1280x1024q90/923/JSRAjL.jpg) (https://imageshack.com/i/pnJSRAjLj)

1200blauw: je aandrijvingen zullen zeker beter werken. Ik hoop dat de PTC beveiliging in de toekomst ook zijn werk doet met alle brandgevaarlijke materialen op je baantje. Zorg ieder geval dat je nooit je ruimte verlaat voor een bakkie koffie terwijl er nog spanning op je baantje staat. ;)

Gr, Ben.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op zondag 09 mei 2021, 10:20:33
Ga je nog scenery op de baan maken of word het alleen maar een technische baan?

Tot nu toe heb ik alleen maar "technische banen" gemaakt zoals jij dat noemt. Dit wordt naar verwachting de eerste waarop ook scenery gaat komen. Het deel waarvan de rails op kurk is gelegd blijft in het zicht; het deel op foamfolie is het schaduwstation, dus buiten zicht. Dat ga ik afdekken met tegels (60x60cm) van een nader te bepalen materiaal, zodat ik aan de keukentafel kan bouwen en me niet in allerlei moeilijke posities hoef te wringen om bij een bepaald stukje baan te komen.

Wil je nog even voor de compleetheid het type en de waarde van de PTC geven?

Bernardo gaf je het antwoord al. Ik heb dezelfde PTC's gekocht, echter bij de plaatselijke electroboer. Die was niet duurder uiteindelijk. Als je koopt bij de Amerikaanse onderneming waarnaar ik verwijs komen er fikse verzendkosten bij (uit de VS met ik meen UPS) waardoor de prijs flink oploopt.

1200blauw: je aandrijvingen zullen zeker beter werken. Ik hoop dat de PTC beveiliging in de toekomst ook zijn werk doet met alle brandgevaarlijke materialen op je baantje. Zorg ieder geval dat je nooit je ruimte verlaat voor een bakkie koffie terwijl er nog spanning op je baantje staat. ;)

Dat deed ik al niet. De ECoS levert zoals ik 'm heb ingesteld 5A aan de baan. Dat vind ik in vergelijking tot de vroegere analoge aansturing van deze baan met 32VA trafo's vrij veel. Voor mij voldoende reden dat goed in de gaten te blijven houden en zeker niet weg te lopen. Zelfs voor het zo af en toe noodzakelijke "sanitaire onderhoud" gaat de baan van de prik af. Noem het overdreven, maar "Better safe than sorry".
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Anne W op zondag 09 mei 2021, 11:20:57
Goed, ik ben een wat minder jonge weduwnaar met o.a. ook nog een oogkwaal, ik kan het type en de waarde van die PTC niet vinden, excuseer mij, als het niet te veel moeite is graag even melden.

Groet, Anne W
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op zondag 09 mei 2021, 11:29:11
Neem me niet kwalijk Anne, ik dacht dat het duidelijk genoeg was. Hierbij: https://nl.mouser.com/ProductDetail/Littelfuse/60R020XPR?qs=aZoEvtLPFVcmYo2%2FCR%252BnwA%3D%3D
De specificaties worden genoemd als je een klein beetje naar beneden scrollt in de linkerkolom.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Anne W op zondag 09 mei 2021, 11:39:09
Hartelijk dank, nu heb ik wat ik wil weten, ik kon het echt niet vinden.....

Groet, Anne W
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op maandag 24 mei 2021, 10:10:03
Mijn Roco NS 1113 reed al een poosje bijzonder slecht. Het leek of hij slipte. Ik heb daarom de ASB's vervangen door Märklin exemplaren (artno 7153). Dat hielp echter niet. Ik heb daarom de kap gelicht en opnieuw gereden. Eén kant op ging best goed, maar de andere kant op leek het of het voorste draaistel telkens blokkeerde. Ik heb daarom het kastje van het voorste wormwiel geopend. De as van dat wormwiel wordt door een knikarmconstructie verbonden met de motoras. Op de motoras zit een bal die vast gemonteerd hoort te zitten aan de as. Dat was echter niet meer het geval. Ik heb de bal met industiële lijm opnieuw gefixeerd en een nachtje laten drogen. Vanochtend heb ik de kap weer aangebracht en een proefrondje gemaakt. Dat ging nog steeds niet vlekkeloos, maar ditmaal leek het een contactprobleem. Ik heb dus de draaistellen en wielassen gedemonteerd en de contactpunten van de 0 ("massa") wat strakker op de wielen gedrukt. Ook heb ik er een minieme hoeveelheid ATF op aangebracht, omdat de contactpunten wat geoxideerd leken. Na assemblage loopt de loc nu vlekkeloos, als nieuw  :) :thumbup:
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Jan22 op dinsdag 25 mei 2021, 17:44:35
Met ATF is mijn ervaring ook goed
ATF doet het ook goed op bovenleiding, maar ik begrijp dat veel digitaalrijders liever afzien van functionele bovenleiding
(de hobby wordt anders echt te duur).  :D
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op dinsdag 25 mei 2021, 21:39:31
Functionerende bovenleiding maakt de techniek ook complexer. Echt nodig is het denk ik ook niet, omdat je digitaal alle treinen al onafhankelijk kunt bedienen. Om die reden heb ik er voorlopig vanaf gezien. Respect voor degenen die het wèl functionerend hebben overigens, laat dat duidelijk zijn.

Nog even een actiefoto van de 1113 op mijn baan om mijn vorige bijdrage te illustreren. Hij staat hier voor de Intercity Amsterdam - Enschede te Hengelo, bestaande uit een stammetje Plan E (Artitec). De stoptrein naar Zutphen en een containertrein naar de BRD staan gereed voor vertrek.

(https://live.staticflickr.com/65535/51203069318_5360c4cd20_o.jpg)
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op woensdag 26 mei 2021, 07:37:59
 @citaat Veel moderne locomotieven kunnen geen stroom afnemen via de bovenleiding, simpelweg omdat er geen elektrisch verbinding is. En wat je zegt: het is ook helemaal niet nodig in digitaal bedrijf.
Er zijn wel wat rijders die stroomloos aan de draad rijden en bij de eerste de beste ontsporing hun pantografen kapot trekken. Per keer kost je dat tenminste €25. Slimmer is de pantograaf te fixeren en er net onder te blijven.

Over de 1113: er was een serie 1100's met cardan kogels die scheuren, ik kocht ooit nieuwe via de onderdelen service. Jij hebt kennelijk ook een exemplaar. Hou de lok in de gaten, het is zeer de vraag of de lijm het houdt in de toekomst.

Gr, Ben.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op woensdag 26 mei 2021, 13:50:06
 @citaat Ik heb twee eigenlijk 1113's, technisch gesproken bedoel ik. Eentje heeft namelijk de kap van een blauwe Roco 1134 die je destijds kon kopen in een startset met vier Plan D's. Daar verwacht ik dan ook soortgelijke problemen mee. In de gaten houden ga ik beide kornuiten dus zeker.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op donderdag 27 mei 2021, 19:40:56
Het volgende probleem De volgende uitdaging duikt alweer op, met dit dynamische duo:

(https://live.staticflickr.com/65535/51203638309_f0192075cc_o.jpg)

De oplettende lezer heeft natuurlijk allang gezien wat er aan de hand is. Een jaar of vijf geleden heb ik deze beide 1100's (evenals de eerder genoemde 1113) voorzien van Digikeijs verlichtingssetjes, om zo de bekende schemerlampjes die Roco er zelf in zet te verbeteren. Nu echter hebben kort na elkaar van beide printjes een LED het begeven. Van 1137 is dat het rechterfrontsein (voor de kijker links) en van 1134 het topsein. Ik denk dat ik 1137 in het vervolg met de andere zijde voor laat rijden, zolang dat goed gaat natuurlijk. Voor 1134 overweeg ik een printwissel met 1113, want die heeft immers A-sein.
Digikeijs geeft 1 jaar garantie op deze prints. Ik heb al contact gehad met Almere. Niet geschoten is altijd mis en ik vind eigenlijk dat zo'n printje net zo lang zou moeten meegaan als de verlichting die standaard in een loc wordt gemonteerd. Uit coulance heb ik een aanbod gehad. Met verzendkosten erbij komt dat echter bijna uit op de prijs die ik er destijds voor betaalde. Gezien de andere problemen die ik de laatste tijd met met name de Roco 1113 heb gehad denk ik niet dat ik er nog veel in investeer. Mijn 1134 is technisch gelijk aan de 1113 (vanwege een kapwissel omdat de 1134 niet als wisselstromer beschikbaar was). Die loopt wat onregelmatig de laatste tijd, op dezelfde manier als de problemen met de 1113 begonnen. Dat zal denk ik hetzelfde probleem zijn: de loszittende cardanaskogel. De locs zijn nu tussen de 10-20 jaar oud en dan zijn ze op kennelijk. Het is geen Märklin :P
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op vrijdag 28 mei 2021, 06:55:01
 @citaat Nieuwe kogel = Roco 108614 en kost €1,45.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Laurent op vrijdag 28 mei 2021, 10:01:46
Ik weet niet hoe goed je betn in solderen, maar wellicht de LEDs allemaal vervangen?
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Buzz_4stroke op vrijdag 28 mei 2021, 11:24:06
 @citaat @citaat

Mijn ervaring is dat de bevestiging van de contra's van de cardan(kogel) op de worm-as van de draaistellen qua bevestiging ook wel eens faalt. Hierdoor rijdt de lok knap beroerd omdat het ene draaistel bijv. 100% aandrijving heeft en het andere 85% vanwege het doorslippen van de contra op het asje.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: BeerBot_3000 op vrijdag 28 mei 2021, 14:19:04
Vervelend dat deze modellen je zoveel problemen geven. Zeker zo een verlichting setje mag je van verwachten dat deze langer mee zou moeten gaan dan de loc zelf. Het is immers allemaal led.

Hopelijk gaat de set die onderweg is langer mee
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op zaterdag 29 mei 2021, 09:30:09
@citaat Nieuwe kogel = Roco 108614 en kost €1,45.

Dank voor je service :) :thumbup:
Voor zover ik heb kunnen zien was de kogel zelf intact. Aan de andere kant moet er een reden zijn waarom die kogel losraakt van de as natuurlijk. Daar ga ik wel naar kijken als het probleem zich weer voordoet, zoals je voorspelde.

Ik weet niet hoe goed je betn in solderen, maar wellicht de LEDs allemaal vervangen?

Ik heb niet een heel goede reputatie als het om solderen gaat. Mijn soldeerbout is ook niet echt geschikt voor dergelijk detailwerk.

Mijn ervaring is dat de bevestiging van de contra's van de cardan(kogel) op de worm-as van de draaistellen qua bevestiging ook wel eens faalt. Hierdoor rijdt de lok knap beroerd omdat het ene draaistel bijv. 100% aandrijving heeft en het andere 85% vanwege het doorslippen van de contra op het asje.

Lekker dan. Die hele aandrijving is dus eigenlijk pulp. Voorlopig ga ik mijn kneusjes maar niet meer voor zware treinen zetten. Tot nu toe gaat 1137 qua aandrijving probleemloos trouwens (afkloppen).

Hopelijk gaat de set die onderweg is langer mee

Er is niets onderweg hoor, voor de duidelijkheid. Ik overweeg het erbij te laten.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op zaterdag 29 mei 2021, 11:47:47

Lekker dan. Die hele aandrijving is dus eigenlijk pulp.


Kijk aan, een kenner aan het woord..... :D
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op zaterdag 29 mei 2021, 12:36:10
 @citaat Het probleem met de kogel heb ik zelf ondervonden, dus in dat opzicht ben ik ervaringsdeskundige. De rest is van horen zeggen (daar doel je op natuurlijk), maar je laat doorschemeren dat je meer weet? Barst maar los wat mij betreft dan.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op zondag 13 juni 2021, 18:43:28
Steeds vaker wordt op mijn baan een trein te laat gedetecteerd als die een Enter-melder van een blok binnenkomt. Daardoor wordt de remming te laat ingezet en schiet de trein door de Stop-melder. Bovendien draait het leren remmen, BBT in RocRail-termen, in de soep door de late detectie. De meeste falende meldingen lijken willekeurig op de baan te gebeuren, maar altijd in de Enter-sectie van een blok.

Voor de volledigheid nog even mijn configuratie:

Hardware:PC (10jr, OS is WIN7)
Software:RocRail
Centrale:ESU ECoS2
Wisseldecoders:4x ESU Switchpilot 2.0 (DCC, magneetschakeldecoders met 4 wisselaansluitingen elk, omschakelspanning onafhankelijk van de baanspanning door een 32VA analoge Märklin-trafo)
Locdecoders:~20x divers (MFX en DCC / Railcom, geen aparte functiedecoders in rijtuigen) De locs zijn nog bezig te leren remmen, BBT heet dat in RocRail.
Bezetmelders:6x ESU Detector Standard, massadetectie
Boosters:geen

Tot nu toe heb ik twee secties die 100% falen. Eentje heb ik na tips kunnen verhelpen. Daar was het contact van de massa onderbroken halverwege de sectie. Nadat ik het probleem heb verholpen functioneert deze sectie weer zoals ik verwacht. De andere "100%"-sectie heeft een ander probleem dat ik nog niet heb gevonden.
Ik heb de stroom die de interne booster van de ECoS kan leveren van 4A naar 5A opgeschroefd. Dat heeft geen effect gehad. Naar nu blijkt gebruikt de baan volgens de ECoS monitoring tool bij het starten ca. 1,1-2,0A en is de temperatuur 39°C. Na een half uurtje in vol bedrijf met gemiddeld vier rijdende locs is dat opgelopen tot 1,2-3,1A bij 69°C. Daaruit blijkt volgens mij dat die 4A inderdaad voldoende was en 5A dus niet nodig. Die ga ik weer terugzetten. Boosters plaatsen blijkt daarom naar mijn mening ook niet nodig.
Ik ga nog proberen wat er gebeurt als ik voor de overgebleven 100%-sectie de BBT uitzet. Rijden met maar één trein op de baan heb ik ook als prima suggestie gekregen. Ook ga ik opnieuw de bedrading langslopen. Met name de UTP-kabel die de achterste groep bezetmelders (die lijken vooral de problemen te geven) met de voorste verbindt, ooit gekregen omdat een bedrijf zijn infrastructuur vernieuwde en dus niet nieuw door mij aangeschaft, heeft mijn bijzondere aandacht.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op zondag 13 juni 2021, 19:31:25

Bezetmelders:6x ESU Detector Standard, massadetectie

Met name de UTP-kabel die de achterste groep bezetmelders (die lijken vooral de problemen te geven) met de voorste verbindt, ooit gekregen omdat een bedrijf zijn infrastructuur vernieuwde en dus niet nieuw door mij aangeschaft, heeft mijn bijzondere aandacht.


Je werkt met ESU Detector Standard, die sluit je toch met ECoSlink kabels aan met die 7-polige ronde stekkers? Hoe gaat dat dan met UTP?
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 13 juni 2021, 20:02:52
Mij valt het ook wat tegen dat UTP kabel langer dat 3 meter geen zekere verbinding geeft. Tenminste, ik heb ervaren dat ik spookmeldindingen kreeg. Als de kabel tussen de (Digikeijs-)modules en die modules en de centrale niet langer dan 3 meter zijn, gaat het goed.
Alles draait op standaard 5 volt, rechtstreeks op de CS2, dus niet via de Link van Märklin of een HSI-usb poort.
Misschien dat betere kabel zou helpen, maar door de boel strategisch aan elkaar te knopen, gaat het prima.

Groet,

Peter
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op zondag 13 juni 2021, 20:57:56

Bezetmelders:6x ESU Detector Standard, massadetectie


Met name de UTP-kabel die de achterste groep bezetmelders (die lijken vooral de problemen te geven) met de voorste verbindt, ooit gekregen omdat een bedrijf zijn infrastructuur vernieuwde en dus niet nieuw door mij aangeschaft, heeft mijn bijzondere aandacht.


Je werkt met ESU Detector Standard, die sluit je toch met ECoSlink kabels aan met die 7-polige ronde stekkers? Hoe gaat dat dan met UTP?

De ECoS Detectors (bezetmelders) verbind je met de 7-polige stekkers aan de ECoS Link-modules. Er kunnen maximaal 3 Detectors op één Link. De modules onderling verbind je met UTP-kabels. Opmerkelijk is, dat het een aantal maanden eigenlijk prima gefunctioneerd heeft en nu opeens minder.


Mij valt het ook wat tegen dat UTP kabel langer dat 3 meter geen zekere verbinding geeft.

Bij mij is dat ca. 4-5 meter. Ik kan me haast niet voorstellen dat dat opeens van invloed is, terwijl het zoals gezegd goed gefunctioneerd heeft... Het lijkt wel of de buitentemperatuur van invloed is, omdat dat de enige factor is die de laatste tijd veranderd is.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op maandag 14 juni 2021, 07:47:30
 @citaat Ah zo. Je hebt dus 6 Esu terugmelders en tenminste één ECoSlink wat tezamen €510 kost en het doet hetzelfde als 6x S88N van Rosoft wat tezamen €135 kost. En beide werken met UTP kabel, het voordeel ontgaat me dan.

Je hebt ongetwijfeld contact problemen, daar zou ik het zoeken. Met stroomverbruik heeft het denk ik niets van doen.

Gr, Ben.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op maandag 14 juni 2021, 12:06:54
Ik heb geprobeerd als onervaren digitaalrijder zoveel mogelijk alles van hetzelfde merk aan te schaffen. Ingeval van fouten heb je dan maar met één partij te maken. Bovendien moest de centrale geschikt zijn om ook zonder computer te kunnen rijden, zodat ik me de techniek rustig eigen kon maken. Dat is me gelukt voor een fractie van de kosten die jij noemt (noem het leergeld voor mijn  part), maar daar gaat het hier niet om denk ik. Jij bent toch ook niet met je Digikeijs-centrale begonnen? Jij hebt je leergeld betaald door met een andere centrale te beginnen, dat heeft ook geld gekost.

Ik ga zoeken in de contactproblemenhoek, dank. De problemen met de eerste 100% falen-sectie zijn inmiddels terug, dus mijn oplossing heeft maar kort geduurd. Misschien is het een goed idee de eerste rail van de bezetmeldsectie met de laatste te verbinden dmv een draad. Volgens mij komt dat de bedrijfszekerheid al ten goede. Dat is wel even een karweitje, dus liever niet, maar wat moet dat moet.

Heeft iemand ervaring met contactproblemen met geknipte C-rails? Ik hoor graag even.

Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: mphoi op maandag 14 juni 2021, 12:25:00
Misschien is het een goed idee de eerste rail van de bezetmeldsectie met de laatste te verbinden dmv een draad.
Bedankt voor deze opmerking. Dat brengt mij op het spoor (what's in the name) van een knipperende bezetmelding in mijn systeem.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op maandag 14 juni 2021, 13:40:39

Jij hebt je leergeld betaald door met een andere centrale te beginnen, dat heeft ook geld gekost.

Heeft iemand ervaring met contactproblemen met geknipte C-rails? Ik hoor graag even.


Ik heb geen leergeld betaald met centrales, mijn Intellibox was op: versleten draaiknoppen en er was een LocoNet poort defect. Destijds was er niets anders te koop behoudens Marklin en dat vond ik een gruwel. Ik heb jaren met plezier met mijn Intellibox gereden.

Maar dit gaat niet over mij maar over jou: leg je rail vast, met name ook in de bogen. Rijdende treinen zorgen voor contactproblemen bij los liggende rails.

Gr, Ben.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op maandag 14 juni 2021, 16:25:09
Check: rails in de bogen liggen vast, de opstelsporen zelf (gelukkig? nog) niet.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Anne W op maandag 14 juni 2021, 22:35:13
Nou hangt me bij dat jij hele lange meldstukken hebt, verder neem ik aan dat er maar één draad zit tussen het slechte meldstuk en de detector, er zijn dus veel railovergangen en dat zijn altijd weerstanden, dus probeer het nog eens met een 2e draad naar dat meldstuk een beetje op afstand van de 1e natuurlijk.

Het S88 detectie systeem werkt met 5 volt, in theorie is alles boven 2,5 volt "geen trein" en daaronder "wel trein", maar er zijn ook marges, als ik me niet vergis is het marge gebied om die 2,5 volt minimaal 1 volt groot, dus een grijs gebied waar de detectie "geen of wel een trein" kan zijn.

Groet, Anne W
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op zaterdag 26 juni 2021, 11:18:00
Nu de temperatuur gezakt is rijdt alles opeens weer zoals het hoort, zonder aanpassingen mijnerzijds. Dat kan duiden op een contactprobleem, te hete voeding van de ECoS of de PC, of iets anders dat ik nog niet bedacht heb.

Ik heb om een bepaalde reden even twee 2400's naast elkaar gezet, eentje uit de oude serie en de laatste. Wel leuk om de verschillen te laten zien wellicht. Links de oude, rechts de nieuwe, oordeel zelf:

(https://live.staticflickr.com/65535/51271483966_8046d81c0d_o.jpg)

De foto is gemaakt uit de hand en met de telefoon, dus technisch perfect is 'ie niet.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op zaterdag 26 juni 2021, 19:05:15
 @citaat Dan heb je één zekerheid: het probleem komt weer terug.  ;)

De zijkanten al eens bekeken? Zoek de verschillen......  :D

(https://imagizer.imageshack.com/v2/1280x1024q90/922/bIs1Pg.jpg) (https://imageshack.com/i/pmbIs1Pgj)

Gr, Ben.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op zondag 27 juni 2021, 13:27:49
De opschriften hè? Ik heb ergens gezien dat de plaatsing daarvan werkelijkheid ook niet altijd op dezelfde plek was, dus wie weet is het wel correct. Ik moet eerlijk zeggen dat het me niet stoort trouwens, ook het "perzikenhuidje" niet. Op de foto is dat laatste wèl duidelijk te zien.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Petrus op zondag 27 juni 2021, 17:54:25
Olá,

Voor de gezelligheid zit ik hier even mee te lezen en ik stuit op de opmerking hierboven van Ben van 14 juni j.l.: over contactproblemen, vooral in bochten, als rails niet vast ligt. Ik probeer dat te begrijpen, maar het muntje valt niet. Kan iemand dat toelichten? Ben misschien?

Dank en groet, Petrus
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op zondag 27 juni 2021, 19:28:34
Altijd fijn dat je meeleest Petrus, en vragen staat vrij.

Vooral in de bochten treden krachten op de rails op (binnenste en buitenste wiel van een as hebben bijv. dezelfde snelheid, maar de binnenste legt wel een kortere weg af dan de buitenste en het gewicht van een loc kan de rails in een bocht iets naar buiten drukken), waardoor de rails tov elkaar lichtelijk kunnen verschuiven, in potentie voldoende om van een zwak contact een los contact te maken.
Om die reden liggen vooral de bochten en de wissels bij mij vast; de rechte stukken (nog) niet.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Jan22 op zondag 27 juni 2021, 19:37:54
Rijdende treinen zorgen voor contactproblemen bij los liggende rails.
In bogen. Bij deze, verklaard.  :)
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op maandag 28 juni 2021, 05:46:55

Voor de gezelligheid zit ik hier even mee te lezen en ik stuit op de opmerking hierboven van Ben van 14 juni j.l.: over contactproblemen, vooral in bochten, als rails niet vast ligt. Ik probeer dat te begrijpen, maar het muntje valt niet. Kan iemand dat toelichten? Ben misschien?


1200blauw doet het uit de doeken, dat is ook wat ik bedoelde met contactproblemen. Met name in bogen maar niet alleen, rail zet je toch het beste vast om verschuiven te voorkomen.

Gr, Ben.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Petrus op maandag 28 juni 2021, 09:16:20
Dank voor de beantwoording van mijn vraag; het is duidelijk. Petrus
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op vrijdag 08 oktober 2021, 15:10:24
Op de Twentelijn is deze nieuweling verschenen:

(https://live.staticflickr.com/65535/51565419289_f4c1641d49_o.jpg)

Ik heb extra mijn best gedaan het locje zo goed mogelijk in beeld te krijgen, dus schouderklopjes, oeh's en aah's welkom :D
Het is een DB Br.220 zoals de oplettende lezertjes hebben kunnen zien. Voor zover ik heb kunnen nagaan is 220 019-4 nooit in Nederland geweest (BW Hamburg), maar diverse soortgenoten brachten via Oldenzaal of Hengelo internationale treinen Nederland binnen en namen de "gebruikte" weer mee terug. Daarbij kun je denken aan de Scandinavië Express of de Nord West Express, maar bijvoorbeeld ook de trein naar Bad Harzburg. Dat duurde tot 1976, toen het traject Hengelo - Bad Bentheim volledig onder draad kwam. Vanaf dat moment haalden NS-elocs de treinen uit Bad Bentheim.
Dit model is van ESU. Ik was er al een poosje naar op zoek, dus toen ESU een rerun aankondigde was ik er als de kippen bij er eentje te reserveren. Ik vind het een fraai model. Het heeft een metalen kap, dat zal de Märklinisten onder ons aanspreken. Het hang- en trekwerk ziet er netjes uit. In de cabine is een machinist aanwezig, die met Chinese precisie is vervaardigd. De gietbraampjes op armen en schouders moeten dus nog eens verwijderd worden ;) Waarschijnlijk was de eindcontrole bij ESU vòòr het moment dat de beste man geplaatst werd.

(https://live.staticflickr.com/65535/51564976618_27c1cb2172_o.jpg)

Het model is uitgerust met een groot aantal functies, maar liefst 25. Het merendeel zijn geluidsfuncties, zoals uiteraard het motorgeluid, geluid van schurende wielen, lossen van lucht, remmen en diverse stationsaankondigingen. Die kan ik natuurlijk niet laten zien. Wel kan ik de verlichting laten zien. Naast de gebruikelijke front- en sluitseinen heeft dit model:

- cabineverlichting (enig leklicht helaas, maar dat zie je in werkelijkheid nauwelijks);

(https://live.staticflickr.com/65535/51565665100_d1222a809e_o.jpg)

- machineruimteverlichting (fraai detail hier: je kunt met wat goede wil door de loc heen kijken);

(https://live.staticflickr.com/65535/51564729856_00217e0be3_o.jpg)

- instrumentariumverlichting (erg fraai!).

(https://live.staticflickr.com/65535/51564729886_8d28611836_o.jpg)

Daarnaast zijn de dakventilatoren los gemonteerd. Ze kunnen dus in principe vrij draaien. Ik heb dat hier in beeld gebracht door tijdens het maken van de foto in de fans te blazen:

(https://live.staticflickr.com/65535/51564976493_a0ebcc582f_o.jpg)

Ook is de loc voorzien van een tweetal rookgeneratoren die naar verluidt proportioneel, dus meebewegend met het motorgeluid, rook afgeven. Aangezien dat prutsen met rookgeneratoren vaak een eindeloos geknoei wordt met minder fraai maar wel natuurlijk geweatherde modellen tot gevolg, zal dat bij mij wel nooit gebeuren. Ik kan het dus ook niet laten zien.

Zoals gezegd zal mijn loc internationale treinen Nederland uit- en binnenrijden. Hieronder een voorbeeld met de Bad Harzburg Express. De 1137 staat klaar om de trein over te nemen, verder Nederland in richting Amsterdam. Op de achtergrond de inmiddels bekende watertoren van Henkelo.

(https://live.staticflickr.com/65535/51563938402_4c2b57c1c1_o.jpg)

Samengevat vind ik het een fraai model, dat erg fijn rijdt en mijn verwachtingen zelfs overtreft. De loc is ontworpen met gevoel voor detail. Ik werd bijvoorbeeld verrast door het faden van de frontseinen en het vertraagd opkomen van de sluitseinen bij een rijrichtingswissel. Ook de verlichting van het instrumentenpaneel is een leuk detail. Er zit een zakje bij met allerlei onderdeeltjes, maar het er niet opzetten betekent niet dat je kiest voor rondrijden met lelijke gaten in het "plaatwerk".
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op vrijdag 08 oktober 2021, 15:34:10
Fraaie lok 1200blauw.  :thumbup
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Golfer op vrijdag 08 oktober 2021, 18:28:29
Ik heb extra mijn best gedaan het locje zo goed mogelijk in beeld te krijgen, dus schouderklopjes, oeh's en aah's welkom :D

Het is een DB Br.220 zoals de oplettende lezertjes hebben kunnen zien. .... dus toen ESU een rerun

Wat een gaaf gedetaileerde machine. En ja, de foto's zijn ook top :biggrin:  :thumbup:
Het type lok heb ik altijd onder de meest monstreuze lomperds geschaard maar het model is echt gaaf.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op maandag 18 oktober 2021, 09:54:55
Gisteren voor het eerst sinds lange tijd de boel weer in beweging gezet. Dat ging uit de kunst. Ook de falende bezetmeldingen bleven ditmaal uit. Dat betekent voor mij dat dat verschijnsel kennelijk temperatuursafhankelijk is, dus reden temeer om het toch een keer goed aan te pakken door rails door te solderen of een extra draadje aan te brengen zoals eerder gesuggereerd.

De computer selecteerde op geheel willekeurige wijze de eersteling. Na het maken van de foto heb ik de sporen van die eerste run maar snel even verwijderd.

(https://live.staticflickr.com/65535/51602508850_218a95511c_o.jpg)

Ook de nieuwste aanwinst was van de partij, met trein 2247 uit Bad Harzburg.

(https://live.staticflickr.com/65535/51601623301_0f3cd64fb2_o.jpg)

Na de falende Digikeijs-prints van locs 1134 en 1137 die ik meldde in één van de vorige afleveringen diende zich gisteren opeens 1113 aan met een "knipoog":

(https://live.staticflickr.com/65535/51601623256_6aed657e22_o.jpg)

Kennelijk zijn die prints na openen van de verpakking maar een jaar of vijf houdbaar... 8o


Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: robkop op woensdag 20 oktober 2021, 17:04:23
Die houdbaarheid v d lichtprints is op z’n minst merkwaardig.
Misschien helpt doorsolderen van de prints ?,
Trouwens, als je soldeerbout te groot is, kun je met een spiraal van koperdraad om de soldeerstift, die er uitkomt als heet koperdraadje met n punt, prima kleine componenten solderen zoals smd.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op woensdag 20 oktober 2021, 18:23:35
 @citaat @citaat Het is wel bijzonder die defecte lichtprintjes. Ik heb 6 setjes welke al enige jaren probleemloos werken en ik ben een rijder.

Ik zie het rangeersein en het toplicht branden, heb je het wel goed aangesloten en / of de juiste doorverbindingen op het printje gemaakt? Lakdraad isolatie beschadigd? Ledjes kun je testen met een multimeter.

Gr, Ben.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op woensdag 20 oktober 2021, 20:09:49
Die dingen hebben vijf jaar probleemloos gewerkt, dat is het merkwaardige. Ik denk daarom in alle bescheidenheid dat ze prima zijn aangesloten. Aansluitschema was ook duidelijk genoeg. Ik heb ze een jaar of 10-15 geleden gekocht, alle drie sets tegelijk, een paar jaar netjes bewaard en vervolgens geïnstalleerd. Ik denk dat ik gewoon een slechte batch heb gehad. Enige kanttekening is dat 1113 en 1134 de set eenzijdig kregen gemonteerd en 1137 tweezijdig. Dat heeft voor de levensduur beslist geen verschil gemaakt. Een soortgelijke set, ook eenzijdig gemonteerd in mijn 2305 werkt overigens nog steeds prima, is een jaartje eerder in gebruik genomen dan de 1100-prints en al zelfs eens overgezet naar een andere loc.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op woensdag 20 oktober 2021, 20:16:48

Ik heb ze een jaar of 10-15 geleden gekocht.....


Dat lijkt me onmogelijk, de DRC1100 dateert van september 2015..... Kan het zijn dat je iets hebt van een hobbyist van het MSW buurforum?
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: marc-lin op woensdag 20 oktober 2021, 20:41:13
Leuk project en mooie updates. Ga dit graag verder volgen!
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op woensdag 20 oktober 2021, 20:48:09
Dat lijkt me onmogelijk, de DRC1100 dateert van september 2015..... Kan het zijn dat je iets hebt van een hobbyist van het MSW buurforum?

Nee, geen MSW. Het zijn echt Digikeijs sets, gekocht bij destijds de modeltreinspecialist in Almelo. Ik heb alleen het bonnetje niet meer, dus ik doe het uit het hoofd en ik ben ook slechts menselijk. Dan heb ik de 2200-set een jaar of 10-15 geleden gekocht en toen dat goed beviel de 1100-sets. Ik dacht dat ik ze allemaal vrij snel achter elkaar had gekocht, maar als jij zeker van je zaak bent zal dat wel zo zijn. In ieder geval heb ik de 2200-set op nieuwjaarsdag 2015 gemonteerd. Dat is zeker, omdat daarvan hier op het forum nog een verslag (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=54041.0) te vinden is. Ik heb, zoals een goede boekhouder zou kunnen hebben concluderen, nog één 1100-setje onaangebroken liggen. De prijssticker met dealernaam zit er nog op, dus dat ze daar vandaan komen is voor mij ook zeker.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: ACTS.zuid op maandag 25 oktober 2021, 07:58:09
 @citaat

Bij de buren lees ik dit: KLIK (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=100125.0). Een gevalletje "lakdraad kortsluiting" met als gevolg uitval van de decoder. Misschien toch iets om even te checken, ik blijf er bij dat met de lichtprintjes zelf niets mis is want anders zouden er veel meer gevallen zijn en die zijn er niet.

Gr, Ben.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80 / De Post wordt altijd bezorgd!
Bericht door: 1200Blauw op maandag 25 oktober 2021, 13:34:03
 @citaat Die connectie had ik nog niet gelegd. Even kapjes lichten dus en de printplaatjes nalopen.

...ik blijf er bij dat met de lichtprintjes zelf niets mis is want anders zouden er veel meer gevallen zijn en die zijn er niet.

Ik twijfel niet aan je goede bedoelingen, geen zorgen.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80 / De Post wordt altijd bezorgd!
Bericht door: 1200Blauw op maandag 08 november 2021, 20:51:00
Op wonderbaarlijke wijze lijkt 1113 opeens genezen: de rechterpit doet het weer! Zonder gekheid: het lijkt dus op een los contact of inderdaad een paar draden die elkaar soms onbedoeld raken. Dat pakken we binnenkort even wat grondiger aan.

Ondertussen heb ik dit slooptransport kunnen onderscheppen en tot stoppen kunnen dwingen:

(https://live.staticflickr.com/65535/51663960662_54e911c4b4_o.jpg)

Onderstaand apparaat stond me namelijk al een poosje aan, maar vond ik tot op heden wat te duur. Ik kon het nu voor "iets meer dan de schrootprijs", namelijk tegen 30% korting, aanschaffen en dat is mooi.

(https://live.staticflickr.com/65535/51664997273_2e0dd0674e_o.jpg)

Deze Pec van Artitec, want dat is het natuurlijk, is dmv een eenvoudige functiedecoder uitgerust met sluitseinen (aan weerszijden wisselend te maken door de rijrichting om te schakelen) en binnenverlichting. Duidelijk is op de foto te zien dat het plaatwerk thv de deuren minder dik is dan de rest van de carosserie. Dat valt in werkelijkheid veel minder op.

(https://live.staticflickr.com/65535/51664997328_5875c6e92e_o.jpg)

Er zit ook een fraai interieur in, dat in het donker misschien wel het best tot zijn recht komt.

(https://live.staticflickr.com/65535/51665445454_cce71b3084_o.jpg)
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: 1200Blauw op zondag 14 november 2021, 07:45:05
Dit weekend heb ik besteed om mijn Tp.IV modelauto's eens uit de doosjes te halen en op de kiek te zetten. Hieronder een paar voorbeelden.

(https://live.staticflickr.com/65535/51679012265_e3f695148e_o.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51678800594_d98612bf97_o.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51677326107_92c279200f_o.jpg)

...en nog een snelle Jelle ;)
(https://live.staticflickr.com/65535/51677325847_9b134a0dd0_o.jpg)
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Degeluidsman op zondag 14 november 2021, 08:12:04
Ze staan er mooi op, bij de snelle Jelle lijkt het of hij echt ( hard ) rijd  :)


Mvg,

Peter Degeluidsman
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 14 november 2021, 08:23:59
En dan te bedenken dat een 2cv niet vooruit te branden is!
Maar: mooie plaatjes!

Groet,

Peter
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: narwal op zondag 14 november 2021, 10:54:31
Goedemorgen 1200,

Mooie nostalgische plaatjes! Vooral die Ford Capri, zelf ook gehad (Capri III, 2.0 GT) , reed geweldig.  :P

Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: Lobomotion69 op zondag 14 november 2021, 11:00:06
 @citaat

Oow, vergis je niet. Veel gemaakte denkfout. Geen enkele VW Kever 1200 kon het van mijn 2CV winnen. Aardig wat weddenschapjes mee gewonnen.

Maar mooie kiekjes 1200. Zo een Granada heb ik ook nog gehad in rood. De enige automaat die ik ooit gehad heb, nostalgie puur.
Titel: Re: Knooppunt aan de Twentelijn 1970-'80
Bericht door: BlikkenTinus op zondag 21 november 2021, 07:45:33
Daar noem je ook een dragrace: tussen Eend en Kever!
Het waren ook wel de traagste bakken op de weg, hè? Soort wedstrijd tussen een slak en een schildpad...
Maar wel met karakter!

Groet,

Peter